FC Utrecht knokt zich terug in Almelo; Van Nieff zet afscheid luister bij

FC Utrecht heeft zondagmiddag toch nog een punt overgehouden aan een bezoek aan Heracles Almelo, waar het na zes minuten al tegen een 2-0 achterstand aankeek. De Domstedelingen knokten zich in de tweede helft echter terug en kregen vlak voor tijd loon naar werken. FC Groningen won tegelijkertijd met ruime cijfers van Excelsior en zag Yoëll van Nieff in zijn uitzwaaiwedstrijd sterk invallen. Willem II neemt door een overwinning op PEC Zwolle verder afstand van de degradatiestreep en is veilig.

Heracles Almelo - FC Utrecht 2-2
Hoewel het FC Utrecht was dat met het oog op de play-offs nog het meest had om voor te spelen, vloog de thuisploeg juist uit de startblokken. Brandley Kuwas maakte er na krap een minuut spelen met een fraaie schuiver van de rand van de zestien 1-0 van en vijf minuten later was het opnieuw raak via Jaroslav Navratil. De Tsjech kreeg ruimte voor een volley en schoot zonder te aarzelen raak. FC Utrecht kreeg daarna nauwelijks tijd om van de schrik te bekomen, aangezien ook Reuven Niemeijer nog dicht bij een goal was.

De bezoekers werden door de vertrekkende Bram Castro bijna weer terug in de wedstrijd geholpen, maar Sander van de Streek kon niet profiteren van een misplaatste bal van de doelman. In de tweede helft bleef het spel op en neer golven en kwamen er aan beide kanten kansen. Van de Streek nam met nog twintig minuten te gaan de aansluitingstreffer voor zijn rekening, waardoor FC Utrecht weer mocht hopen op een resultaat. Lang leek het erop dat het daar niet meer van zou komen, maar dankzij een goal uit de kluts van Mark van der Maarel in de slotfase kwamen de bezoekers toch weer op gelijke hoogte.

FC Groningen - Excelsior 4-0
In een eerste helft waar de thuisploeg het beste van het spel had, was het toch verrassend dat FC Groningen met een 2-0 voorsprong de rust in ging. Echt grote kansen waren er, op een schot van Juninho Bacuna, namelijk nauwelijks in de eerste veertig minuten, maar de Trots van het Noorden sloeg in de laatste vijf minuten van het eerste bedrijf twee keer genadeloos toe. Tom van Weert kon uit een rebound op zijn eigen schot de openingstreffer binnen schieten, waarna Samir Memisevic uit een vrije trap van Ajdin Hrustic ook nog de 2-0 binnen kopte.

In de tweede helft konden de handen in het Noordlease Stadion voor de eerste keer op elkaar toen Van Nieff het veld in kwam voor zijn laatste thuiswedstrijd na veertien jaar FC Groningen. Ook op het gebied van doelpunten werden de supporters echter niet overgeslagen, aangezien Ritsu Doan met nog een kleine twintig minuten te gaan op aangeven van Van Nieff de marge verder uitbreidde. Daarmee was het niet gedaan, want ook de 4-0 viel nog: Van Weert ronde een paar minuten na de goal van Doan af op aangeven van wederom Van Nieff.

PEC Zwolle - Willem II 0-1
De kansen stapelden zich op voor PEC in het eerste half uur, maar zonder resultaat. Keeper Timon Wellenreuther werd door onder meer Younes Namli en Youness Mokhar onder vuur genomen. Domper op de eerste helft van de Zwollenaren was het uitvallen van Ryan Thomas na 34 minuten spelen. Hij werd wegens klachten aan zijn hamstrings vervangen door Erik Bakker. Willem II kwam in de eerste helft niet verder dan een goede kans van Fran Sol, die de bal na een pass van Jordy Croux over het doel mikte.

Vier minuten na rust moest Wellenreuther opnieuw in actie komen: een schot van Namli belandde op zijn vuisten. Acht minuten later kreeg Sol misschien wel de grootste kans van de wedstrijd, na een slippertje van Bram van Polen. Diederik Boer verkleinde zijn doel echter goed en zag het schot van de Spanjaard naast rollen. In de 65e minuut was het alsnog raak: Ismail Azzaoui kon na een foutje van Dirk Marcellis schieten en Boer passeren. PEC probeerde de nederlaag af te wenden, had mogelijkheden via Namli en de ingevallen Queensy Menig, maar de bal wilde er zondagmiddag absoluut niet in.

Vind jij dat FC Utrecht een punt verdiende?