Lewandowski passeert Pizarro; HSV mag nog hopen op Houdini-act

Bayern München blijft ook na het veiligstellen van de landstitel winnen in de Bundesliga. Na de 5-1 zege op Borussia Mönchengladbach volgde zaterdag een 0-3 overwinning bij Hannover 96. Robert Lewandowski scoorde eenmaal en vijzelde zijn totaal voor Bayern op tot 105, waarmee hij Claudio Pizarro passeerde als de niet-Duitser met het hoogste aantal Bundesliga-doelpunten voor één club. TSG Hoffenheim vernederde RB Leipzig en nam de vijfde plek over van die Roten Bullen. Onderin won nummer zeventien Hamburger SV met 1-0 van nummer zestien SC Freiburg, waardoor het gat tussen beide clubs is verkleind tot vijf punten. Met nog drie duels te gaan mag HSV dus nog hopen op een Houdini-act. Plek zestien betekent een plaats in de play-offs om promotie/degradatie.

Hannover 96 - Bayern München 0-3
In de voorgaande drie wedstrijden scoorde Bayern in totaal liefst vijftien keer, maar in de HDI-Arena leek de motor even te stokken. In de openingsfase van de eerste helft opereerde de ploeg van Jupp Heynckes slordig. Gaandeweg verkreeg Bayern wel de controle, maar soms leek Bayern met het hoofd al bij de halve finale van de Champions League van woensdag te zitten. Pas na de onderbreking namen de bezoekers afstand van Hannover. Na een fraai uitgespeelde aanval nam Juan Bernat de bal rond de strafschopstip ineens uit de lucht. Thomas Müller gaf vlak voor het doel het laatste zetje. Hij stond daarbij mogelijk buitenspel, maar de VAR werd niet toegepast.

Bayern speelde op dat moment niet meer met Arjen Robben, die in de rust was achtergebleven in de kleedkamer. Na het doelpunt van Müller liepen de bezoekers ook uit naar 0-2. Zeventien minuten voor tijd kopte Lewandowski raak uit een corner van Sebastian Rudy. Het was alweer zijn 28ste doelpunt van het seizoen en in totaal zijn 105de voor Bayern in de Bundesliga. Geen enkele andere niet-Duitser maakte ooit zoveel doelpunten voor één club in de Bundesliga; de teller van Pizarro bij Werder Bremen bleef steken op 104. Hannover wist amper kansen te creëren en dus kon Bayern de wedstrijd zorgeloos uitspelen. Vlak voor tijd maakte Rudy er nog 0-3 van.

RB Leipzig - TSG Hoffenheim 2-5
Het werd een pijnlijke middag voor Leipzig. De onlangs uitgeschakelde kwartfinalist van de Europa League keek bij rust al aan tegen een 0-3 achterstand. Mark Uth benutte een rebound, Serge Gnabry rondde een één-op-één-situatie succesvol af en op slag van rust kwam Pavel Kaderabek goed voor zijn man na een voorzet van Uth. Hoffenheim, dat eerder dit seizoen al met 4-0 won van Leipzig, leek het na rust nog makkelijker te krijgen. Emil Forsberg moest immers inrukken na een handgemeen met Florian Grillitsch.

Leipzig kwam desondanks tot 1-3 na een goede actie van Naby Keïta, die zichzelf vrijspeelde en snoeihard op de paal schoot. De bal kaatste tegen de rug van doelman Oliver Baumann en zeilde zo het net in. Nog geen minuut later werd de marge echter alweer drie, toen Uth binnenknikte op aangeven van Andrej Kramaric. Lukas Rupp maakte er 1-5 van, door bij de tweede paal een voorzet van Nadiem Amiri binnen te werken. De eindstand werd bepaald door Ibrahima Konaté, die zijn eerste Bundesliga-doelpunt maakte voor Leipzig.

Eintracht Frankfurt - Hertha BSC 0-3
Jonathan de Guzmán had een basisplek bij Eintracht, maar viel na veertig minuten geblesseerd uit. Bij Hertha deed Karim Rekik negentig minuten mee. De hoofdstedelingen hadden al sinds 2008 niet meer gewonnen in Frankfurt, maar waren ditmaal wel succesvol dankzij een strafschop. Na 56 minuten mocht Davie Selke aanleggen vanaf elf meter na een overtreding van Makoto Hasebe. Selke maakte geen fout en bezorgde de bezoekers de voorsprong. Hertha had geen heel sterke eerste helft achter de rug en werd eenmaal gered door de lat; in de tweede helft trok de ploeg van Pál Dárdai de wedstrijd naar zich toe. Na de strafschop van Selke zorgde Mathew Leckie voor de 0-2 en kreeg Makoto Hasebe van Eintracht direct rood voor een elleboogstoot. Tegen tien man zorgde Alexander Esswein in de blessuretijd voor de 0-3.

VfB Stuttgart - Werder Bremen 2-0
Emiliano Insua stelde Christian Gentner met een puntgave voorzet na een kwartier spelen al in staat om Stuttgart op voorsprong te zetten, waardoor Werder vlot achter de feiten aanliep. Via Dennis Aogo werd het ook bijna 2-0, maar zijn poging werd gekeerd door Jiri Pavlenka. Aan de overkant kreeg Florian Kainz een grote kans op de gelijkmaker: het schot van de buitenspeler verdween echter net langs de verkeerde kant van de paal. In de tweede helft was er nog een goede mogelijkheid op de gelijkmaker voor Marco Friedl, die echter stuitte op Ron-Robert Zieler. Mario Gómez schoot op zijn beurt uit kansrijke positie naast en liet zo, in tegenstelling tot Berkay Özcan, na om het duel voortijdig te beslissen. De Turkse middenvelder rondde op zijn beurt in de blessuretijd fraai af voor de 2-0.

Hamburger SV - SC Freiburg 1-0
Hoewel HSV na ruim vijftig minuten spelen op voorsprong kwam, was het merendeel van de kansen zeker niet voor de thuisploeg. Janik Haberer zag een kleine tien minuten voor de rust een zwakke inzet in de handschoenen van Julian Pollserbeck eindigen, terwijl de doelman vlak daarna ook een kopbal van Tim Kleindienst uit zijn doel hield. Een derde kans was vlak voor rust eveneens niet aan Nils Petersen besteed, waarna de bezoekers door een fraaie treffer van Lewis Holtby het deksel op de neus kregen. Freiburg drong daarna nog wel aan, maar kwam twintig minuten voor tijd na een tweede gele kaart voor Caglar Söyüncü met een man minder te staan en wist niet echt meer een vuist te maken.

Denk je dat Hamburger SV zich gaat handhaven?