Dubbelslag in blessuretijd verstoort Europese droom Excelsior

Heracles Almelo heeft woensdagavond op sensationele wijze een punt gepakt tegen Excelsior. De ploeg van John Stegeman kwam op een 2-0 achterstand en speelde vrijwel de hele tweede helft met tien man, maar scoorde tweemaal in de blessuretijd: 2-2. Excelsior was bij een overwinning slechts twee punten verwijderd geweest van een virtuele plek in de play-offs, maar door het puntverlies is de Europese droom een stuk onrealistischer geworden. Excelsior moet nog aantreden tegen FC Groningen (uit) en Ajax (thuis).

Excelsior won vijf van de voorgaande acht thuiswedstrijden tegen Heracles in de Eredivisie; vorig seizoen kwamen de Kralingers al na een minuut op voorsprong. Ook ditmaal greep Excelsior gauw de leiding: in de achtste minuut tikte Ali Messaoud van dichtbij binnen, nadat Hachim Faik een vrije trap neerlegde bij de tweede paal. Jordy de Wijs kopte terug en Jurgen Mattheij verlengde de bal nog eens, voordat Messaoud toesloeg. Na het doelpunt volgden er nog enkele aardige mogelijkheden aan weerszijden.

Doelman Ögmundur Kristinsson van Excelsior stond goed opgesteld na een kopbal van Paul Gladon en liet zich niet verrassen door Kristoffer Peterson in de verre hoek. De thuisploeg was ook dreigend, maar in de afrondende fase wisten de spelers elkaar niet altijd te vinden. Gaandeweg de eerste helft zakte het tempo in en gebeurde er weinig meer. In de tweede helft wist Excelsior de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken, na een directe rode kaart voor de bezoekers.

Na een kopbal van Mattheij haalde Peter van Ooijen de bal van de lijn; het leer raakte vooral zijn borst, maar arbiter Siemen Mulder zag er een handsbal in en stuurde Van Ooijen weg. Mike van Duinen mocht aanleggen vanaf elf meter en maakte oog in oog met doelman Bram Castro geen fout. Heracles gaf zich evenwel niet gewonnen en werd gevaarlijk via Robin Pröpper en Gladon. Enkele minuten voor tijd liet Excelsior gigantische kansen op de 3-0 onbenut. Jeffry Fortes schoot via Castro op de paal, waarna Stanley Elbers naast knalde en Castro een schot van Faik pareerde.

Zodoende leek het bij 2-0 te blijven, maar niets was minder waar. In de blessuretijd vond Heracles toch nog de aansluiting: Jamiro Monteiro werd bediend met een slimme pass en schoot raak namens de bezoekers. De bezoekers kregen vervolgens een penalty na een domme overtreding van De Wijs, waarna Monteiro raak schoot vanaf elf meter. Door de bizarre ontknoping blijft het gat tussen Excelsior en Heracles maar twee punten. Voor de Rotterdammers is het een mokerslag, want deelname aan de play-offs is opeens mijlenver weg. Voor Heracles staat ondanks het punt weinig meer op het spel in het slot van de competitie.