Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Het probleem van de Eredivisie is het verschil tussen de grote en kleine clubs’

Laatste update:

VVV-Venlo haalde Lars Unnerstall afgelopen zomer op bij Fortuna Düsseldorf. De 27-jarige sluitpost maakt in Limburg de nodige indruk en heeft reeds de interesse gewekt van diverse clubs. “We zien wel wat er komende zomer gaat gebeuren”, vertelt Unnerstall over zijn toekomst in gesprek met Goal.

“Ik wil eerst het seizoen met VVV goed afmaken. Natuurlijk zal ik na het seizoen ook met de club praten, want ik voel me goed en gewaardeerd in Venlo. Toch was het voor dit seizoen wel mijn doel om hier zoveel mogelijk wedstrijden te spelen en daarna weer een stap omhoog te maken”, zegt de Duitse doelman. Hij is momenteel in het bezit van een aflopende verbintenis bij VVV. “Ik heb een stap terug genomen door naar de Eredivisie te gaan en mezelf hier wekelijks te bewijzen.”

“Ik hou van Nederland en ik kan me voorstellen dat ik hier meer tijd ga doorbrengen. Misschien niet bij VVV, maar bij een andere club”, vervolgt Unnerstall. In de wedstrijd tussen VVV en FC Groningen (1-1) zouden er scouts van clubs uit de Premier League op de tribune hebben gezeten voor de Duitser. “Het zou een droom zijn om ooit in de Premier League te spelen. Zelfs de Championship lijkt me fantastisch, omdat het spel daar zo intens is. Ik kan me slechtere clubs voorstellen om naartoe te gaan.”

Unnerstall koos afgelopen zomer bewust voor de stap naar VVV. “Geld is niet alles voor mij. Als dat wel zo was geweest, was ik wel ergens anders tweede of derde keeper geworden. VVV is wel even iets anders dan Schalke of Düsseldorf. Hier zitten een aantal gepensioneerden op de tribune als we trainen, terwijl er bij Schalke duizenden mensen toekeken”, stelt de doelman, die eerder voor Schalke 04 speelde. “Het grootste probleem van de Eredivisie is het enorme verschil tussen de grote en kleine clubs. PSV, Ajax en Feyenoord zijn financieel lichtjaren verwijderd van clubs als Roda, Sparta en VVV. Deze enorme verschillen heb je niet in de Premier League of de Bundesliga. Daardoor ligt de Eredivisie nu enorm ver achter.”

Denk jij dat Lars Unnerstall komende zomer een stap omhoog zal maken?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wijze woorden, maar niet heus. De Eredivisie ligt mijlenver achter omdat de nummer 20 van Engeland jaarlijks alleen al aan TV-gelden meer binnenharkt als de top van Nederland. Ook in de Bundesliga wordt jaarlijks zomaar even 1,2 miljard verdeelt onder de clubs.

13 april 2018 om 09:21

Ja en dat maakt dus dat de verschillen daar beduidend minder zijn dan hier, dus in de kern heeft hij wel degelijk gelijk.

13 april 2018 om 10:12

@sonny waarom heeft hij dan gelijk?

Het probleem zit in het verschil in geld tussen de grote landen en de kleine landen, zoals Nederland. Niet in het verschil tussen de eredivisieclubs.

Er is een bepaalde hoeveelheid geld te verdelen binnen Nederland, als je kijkt naar de hoeveelheid consumenten en hoeveel ze bereid zijn om uit te geven aan voetbal. Las je de verschillen tussen de clubs zou verkleinen, zou de competitie spannender worden, maar ben je in Europa nog kanslozer dan je nu al bent.

13 april 2018 om 14:00

@edo

Je hebt volkomen gelijk, maar niet in de redeneringen van de voorstanders van dit idee. Die hebben namelijk de illusie dat als de verschillen kleiner gaan worden dat het niveau in een soort spiraal omhoog gaat. Alle clubs worden door de kleinere concurrentie alsmaar sterker en sterker, daarom gaan ze plotseling ook allemaal Europees presteren en ga zo maar door. Dan komt er meer aandacht voor de competitie en voor je het weet worden de TV gelden tientallen miljoen meer waard.

Het is volslagen speculatief, want de kans dat Nederlandse (sub) topclubs plotseling Europees beter gaan presteren met minder middelen is natuurlijk bijzonder klein. Je kunt immers minder makkelijk je goede spelers vasthouden en betalen, waardoor je dus eerder sterkhouders verliest. Probeer dan maar eens Europees beter te gaan presteren zonder je twee beste spelers bijvoorbeeld.

13 april 2018 om 11:30

Hdev

De nummer 20 van Engeland harkt in zijn eentje drie keer meer TV geld binnen per jaar dan alle eredivisieclubs in Nederland bij elkaar!

Tv geld wordt nu veroordeeld op basis van prestaties en kijk cijfers indirect. Alle gelden gelijk verdelen zou niet alleen oneerlijk zijn maar het gat richting Europa nog groter maken. Natuurlijk gaat het gat niet minder worden maar onnodig vergroten is het andere uiterste

13 april 2018 om 09:11

Het is maar net welke redenering je er aan plakt. Wanneer je TV gelden eerlijk zou verdelen zou je ook het volgende kunnen zeggen.

De grootste clubs krijgen financieel iets minder mogelijkheden, echter krijgen kleine clubs financieel (veel) meer mogelijkheden. Waardoor de weerstand vanuit kleine clubs verhoogt kan worden. Dit resulteert in een competitie waar de onderlinge verschillen een stuk kleiner zijn. Omdat de weerstand in de competitie hoger is is dit interresant voor buitelandse jonge spelers, daarnaast blijven onze eigen talenten wellicht wat langer. Omdat de competitie spannender is komen er ook meer mensen op af, wat weer resulteert in meer inkomsten.

Overigens vind ik wel dat TV gelden eerlijk verdeeld moeten worden. Geef iedereen een basis bedrag en hang daar een aantal variabelen aan. Zoals bijvoorbeeld aantal kijkers en/of de prestaties van de club. Stel tegenover dat basisbedrag wel vast dat de clubs een natuurgrasmat moeten hebben.

13 april 2018 om 10:12

Als dat het niveau van de eredivisie omhoog zou krikken en ook het kunstgrasprobleem op zou lossen ben ik zeker voor. Ook al zou dat betekenen dat Feyenoord ook wat minder tv gelden krijgt. De grote clubs hebben naast tv geld namelijk ook andere manieren waarop ze meer omzet genereren dan de kleinere clubs.

13 april 2018 om 10:35

Het klopt dat er verschillende effecten zijn, bij een andere verdeling. Maar als de grote clubs minder tv geld krijgen, worden ze Europees nog zwakker, en verlagen daar de inkomsten dus weer. En die pot met geld is groter: een ronde verder in de CL is een stuk meer waard dan een hapje uit de Nederlandse tv-pot.

Ook is Nederland zo klein dat de stijging van de inkomsten binnen onze grenzen volgens mij nooit groot kan zijn. Er zijn nou eenmaal maar 16 miljoen mensen ofzo, en een groot deel van hen heeft al interesse in voetbal. Er zit wel wat rek in, maar echt niet enorm veel. De taart zal dus niet zo heel veel groter kunnen worden.

13 april 2018 om 14:46

Gaat geen verschil maken. Mag van mij best gebeuren bv iedereen 3 mil + variabel bedrag. Maar dan krijgen de onderste clubs er iets bij, gaat er een hap vanaf bij de top, maar die kunnen het hebben. Vervolgens gaat er iets vanaf bij subtoppers en middenmoters en die kunnen dat niet hebben. Probleem is een beetje ontstaan op het moment dat de top minder en minder is gaan kopen bij de subtop. Zijn ze zelf schuld giga bedragen voor spelers die het niet halen. Kun je ze net zo goed kopen voordat de subtop ze haalt voor een kwart van het bedrag. Dan maken die clubs nog wel eens een klapper door de speler te verkopen aan buitenlandse clubs. Maar ja daar falen ze 9 van de 10 keer dus komen die clubs vanzelf minder en minder langs, of halen ze die talenten ook al op voordat ze de sprong naar subtop in Nederland maken.

13 april 2018 om 17:23

Alleen is het geld gelijk verdelen niet eerlijk, gezien er meer mensen kijken naar Ajax PSV az Feyenoord etc dan naar vvv of Excelsior.

Heb je deze financiele verschillen niet in de Premier League nee? Oke,. even kijken naar de omzet van de PL clubs. Eerste wat ik zo tegenkom op Metro nieuws is de omzet van de clubs in 2015/2016.

Man United: 689 miljoen
Mancheser City: 592 miljoen
Arsenal: 468 miljoen.
West Ham United: 192 miljoen
Leicester City: 172 miljoen.

Ook daar zijn gigantische financiele verschillen.

13 april 2018 om 09:10

Het verschil is daar dus nog groter dan bij ons. Als je die bedragen ziet. Slaat eigenlijk nergens meer op.

13 april 2018 om 09:13

Ik durf zo niet te stellen hoe de verhoudingen zijn procentueel gezien. Ik denk dat de verschillen daar minder groot zijn op het eerste gezicht, aangezien de begroting van Ajax met 80 miljoen zo'n 13x hoger is dan die van Excelsior met een kleine 6 miljoen.

Wat ik wou aangeven is dat de verschillen in de PL ook enorm zijn. Net zoals bij ons in de Eredivisie.

13 april 2018 om 09:23

80 -> 6 miljoen
689 -> 172 miljoen
De verschillen zijn beide groot. Ben alleen niet van mening dat de eredivisie daardoor minder goed is geworden. Dat heeft in mijn mening vooral met het Bosman gedoe te maken en o.a dat jonge talenten liever in het buitenland op de tribune cashen dan in Nederland minuten willen maken bij onze clubs.

13 april 2018 om 10:40

Als je de verschillen binnen een competitie wil zien moet je toch echt naar percentages kijken om een goede vergelijking te maken.

Nederland: (6/80)=0.075=>7.5%, +- 13x zoveel
Engeland (172/689)=0.250=>25%, +- 4x zoveel.

Maw, de verschillen in Nederland zijn idd groter dan in de premierleague.

13 april 2018 om 10:40

Op een gegeven moment gaat het niet meer zozeer om de verhoudingen, maar om absolute getallen. De nummer 18 in Engeland heeft altijd een veel groter bedrag om een fatsoenlijke organisatie te runnen, dan de nummer 18 in Nederland. Het is niet voor niks dat Leicester kampioen kon worden, en Excelsior of NAC dat nooit zal lukken. De kwaliteit spelers die je voor een paar miljoen omzet per jaar kan halen, is gewoonweg te laag. Met 172 miljoen, of de helft daarvan voor mijn part, zal je niet structureel de strijd aan kunnen met City, maar je koopt er wel 20 uitstekende voetballers mee, waarmee je competitief bent, als je het goed doet.

13 april 2018 om 13:11

Edo

Maar daar zit ook wel weer een relatief element in. In die zin dat Sunderland weliswaar een veel groter bedrag heeft dan de nummer 18 in Nederland (zelfs veel meer dan de nummer 1 van Nederland), maar dat ze wel veel hogere kosten hebben (transferfees, salarissen, etc.).

Wat dat betreft vind ik het voorbeeld van Leicester ook niet zo'n goede, aangezien we daar in feite spreken van een soort anomalie. Een éénmalig 'incident'. Sinds de invoering van de Premier League zagen we een dergelijke verrassing niet eerder in mijn ogen. En kijk waar Leicester nu weer staat...

13 april 2018 om 10:47

Het lijkt mij toch gemakkelijker om met 172 miljoen een team samen te stellen in plaats van 8 miljoen die kan concurreren met het linkerrijtje/top

13 april 2018 om 14:40

Heel leuk en aardig dat je ergens wat omzetcijfers hebt gevonden, maar die cijfers alleen geven een vertekend beeld van de financiële verschillen. Dat geeft alleen maar weer wat ze verdiend hebben met het verkopen van hun 'product'. Met het vergelijken van budgetten zou je een veel beter inzicht krijgen in de daadwerkelijke verschillen.

14 april 2018 om 22:19

Ik snap je punt, maar op basis van de omzet kan je ook al een beeld schetsen van de financiele verschillen die er zijn in de Premier League.

Helaas moet de Eredivisie roeien met de riemen die het heeft. Het achterland van zo'n klein land als Nederland kan nooit zo groot zijn als bijvoorbeeld een Engeland. Het begint uiteindelijk bij de sponsoren. Wij fans zijn leuk, maar brengen niet het grote geld binnen. Wanneer je lokale grootheden achter je hebt staan volgen vanzelf de multinationals bij successen. Om de Eredivisie toch op een redelijk niveau te houden zouden clubs zich moeten realiseren dat zij niet meer dan een opleidingsclub zijn: ontwikkelen/ scouten van talenten, speeltijd geven en later lozen/verkopen. Op een andere manier kan een land van zeventien miljoen inwoners zich nooit meten met andere grote landen. Vooral niet tegen landen die leven voor het voetbal, zoals Spanje en Engeland. Daar is veel meer belangstelling voor.

13 april 2018 om 11:04

Klopt. Enige wat daar aan te doen is, is een groter achterland creëren. Dus competities samenvoegen of saneren in aantal clubs. Dit laatste zou ik verschrikkelijk vinden (stel je voor een competitie met 10 clubs ofzo). Maar competities samenvoegen (benelux) zou wel een stap vooruit zijn.

13 april 2018 om 13:51

Dat zal alleen voor de grotere clubs een stap vooruit zijn waarschijnlijk. Want hoe groot is de kans dat pakweg Sparta of De Graafschap het hoogste niveau gaat halen? Die zullen plotseling grote tegenstanders als Ajax, Feyenoord, PSV niet meer treffen en ook veel derby's zullen verloren gaan. Per saldo, hoeveel wint zo'n club bij een samenvoeging? Voor de grotere clubs is het verhaal overzichtelijk, maar de kleinere clubs dat is een ander verhaal.

Vergeet trouwens ook niet, het is niet zo als Belgie en Nederland samen gaan dat we allebei 5-6 ploegen Europa in mogen sturen. Dan mogen we gezamenlijk nog maar 5-6 ploegen Europa in sturen. Hoe gaat FC Utrecht Europees voetbal halen? Dan heb je straks standaard Ajax, Psv, Feyenoord, Anderlecht en Club Brugge die boven je eindigen .. en ga dan nog maar eens die overige plek bestrijden met Standard, AZ, Genk, Gent ....

Hoe groot is het gat tussen Bayern en de rest van de Bundesliga? In Spanje heb je ook twee clubs die veel meer te besteden hebben. Met hangen en wurgen probeert Atletico Real en Barcelona niet uit het zicht te laten verdwijnen. Weet dus eigenlijk niet wat Unnerstall hier wil zeggen?

13 april 2018 om 10:46

Dat klopt, maar de vraag is dan welk doel je hebt: het gemiddelde niveau van de eredivisie omhoog? Of het topniveau omhoog? Als je gaat nivelleren zal het gemiddelde niveau zeker omhoog gaan. Maar het topniveau gaat zeker niet automatisch mee. De topclubs raken dan simpelweg mogelijkheden kwijt om topspelers te halen, en de rest wordt misschien wel wat beter, maar daarmee wordt je als topclub echt niet zomaar beter dan nu.

13 april 2018 om 14:13

@rugnummer

Het niveau gaat niet competitiebreed omhoog, want waar de kleinere clubs hun selectie kunnen versterken met extra inkomsten zien de grotere clubs hun inkomsten afnemen. Het gevolg is dat betere spelers minder lang behouden kunnen blijven, dat ze minder geld kunnen uitgeven om nieuwe spelers te halen. Kortom, de onderkant van de competitie versterkt zich, terwijl de bovenkant verzwakt.

Ik denk dat het gevolg is dat het nationaal korte tijd wel spannender zal worden, maar nog steeds zijn de verschillen veel te groot om ervoor te zorgen dat andere clubs als Ajax, PSV of Feyenoord kampioen zullen worden. Het enige wat je bereikt is dat die dus sportief en financieel verzwakt Europa in moeten tegen tegenstanders die er minder op geworden zijn... dat is een ideale combinatie voor mindere Europese prestaties. En dat gaat helemaal niet leiden tot een sterke competitie, laat staan extra belangstelling en inkomsten.

Het is wensdenken puur sang, de grote verliezers zullen de subtoppers zijn omdat de verschillen naar onderen veel en veel kleiner worden terwijl het verschil naar boven relatief gezien alleen maar zal groeien. Het huidige tv gelden zijn vooral een zege voor de subtoppers in Nederland. Als Ajax 30 procent zou moeten inleveren en AZ of Utrecht 20 procent, dan zal het verschil relatief alleen maar toenemen.

13 april 2018 om 15:19

Maar je hele probleem in een notendop is toch juist dat de andere clubs te lui zijn. Niet innovatief, zakelijk niet slim genoeg en te weinig extra budget creeeren. Excelsior vind ik een slecht voorbeeld, die doen het namelijk heel aardig naar de mogelijkheden. Maar theoretisch is het enige waar je bij Ajax aan kan komen de tv gelden. Dat is ongeveer tien miljoen. De begroting is rond de 80 dus laten we zegen 15% is gebaseerd op de tv pot. De rest dus niet. Bij kleinere clubs is al snel 30% gebaseerd op de tv pot. Dan gaat die tien miljoen bij Ajax weghalen en verdelen onder 15 clubs niet een heel groot verschil maken. Ajax werkt dan met 70 miljoen en een Excelsior gaat dan werken met 6,5. Aan meer kan je niet komen bij Ajax, doen ze toch echt zelf. Dat zelfde geldt voor PSV en Feyenoord. Verschillen in begroting blijven haast net zo groot. Ajax gaat nog creatiever scouten in het buitenland, want ja een beetje verdediger kost daar vijf miljoen i.p.v 7 en zo gaat het door. Verschillen blijven dan instand. Misschien eens met z’n allen bekijken hoe we meer uit de tafelden krijgen dan alleen maar roepen eerlijker verdelen. Als het 130 miljoen is i.p.v 90 zou dat al veel meer impact hebben. Dus moet je, je topclubs veel meer tegemoet komen, waardoor de competitie aantrekkelijk wordt, maar dan zijn supporters waarschijnlijk weer de lul.

Het probleem is niet zo zeer het absolute gat, zoals hierboven wordt beschreven met Manu en Leicester maar de vorming van een stabiele basis. Excelsior heeft blijkbaar 6 mil en ajax 80. Maar de overhead is voor een club als excelsior relatief groot. Tuurlijk op iedere positie van spits tot materiaalman zal Ajax meer betalen. Maar voor bepaalde basisfunctie zal dat niet zo gek veel verschillen.
Het verschil hier met een leicester is dat je wellicht minder te besteden hebt, maar wel makkelijker spelers kan aantrekken van een bepaalde basis, en ook topspelers liggen steeds dichter bij elkaar. Het gat in kwaliteit tussen een speler van excelsior en ajax is groter dan Manu en leicester.
Wat ook een probleem is in Nederland is dat concurrentie voor de top hierdoor haast onmogelijk is. Tuurlijk als je kampioen wordt verdien je een prijs, en er mag ook best een financiele vergoeding tegenover staan. Maar een kampioen in NL die niet overwinterd in de CL kan toch zo'n 10 mil opstrijken. Het komt er dus op neer dat je totaal niet mee doet in Europa maar wel even de complete begroting opstrijkt van een andere club. Dat staat niet in verhouding van de geleverde prestatie. Dit in combinatie met hoe wij tv-gelden verdelen houd de situatie ook instand. Ajax, PSV hebben nauwelijk structureel concurrentie omdat het financieel niet mogelijk is.

Of we dat erg moeten vinden is iets anders en dezefde verhoudingen zie je ook europees. Daar een bepaalde basis (80 mil) kan Ajax soms leuk mee doen in Europa maar niet structureel. Net zoals dat PEC of Utrecht een beker kunnen winnen, maar niet structureel.

Ze zouden de tv gelden gelijk moeten verdelen en dan verplicht jaarlijks een minimum bedrag in de jeugdopleiding steken. En daarbij regels afspreken dat de topclubs de jeugdopleidingen van de iets kleinere clubs niet meer kunnen afromen, zoals nu gebeurt.

Afgezien van de financiële verschillen er natuurlijk ook echt een groot gat op voetbal gebied. Maar dat is in Spanje niet anders daar heb je Barca en Real dan Atletico een paar subtoppers en daaronder is het niets. De verhoudingen daar kun je zo kopiëren op de eredivisie. Alleen in de PL en de BL zijn de verschillen minder, dat komt omdat zelfs de kleinste clubs daar (sub)topspelers kunnen betalen.

Kan er iemand een land noemen waar er geen clubs in de hoogste divisie zijn die met kop en schouders boven de rest uitsteken? Ik woon in Schotland, hier is het nog veel erger, al jaren weten we voor het seizoen al dat Celtic kampioen wordt. Rangers komt langzaam weer terug, maar dan gaan we weer gewoon terug naar de oude situatie dat The Old Firm de competitie domineert. Dat zijn dus 2 clubs...

Hij slaat de spijker op zn kop! Dat komt door de bijna gelijke verdeling van de tv gelden in de uk

Hij heeft gelijk. Daarom wordt PSV kampioen, met 89 punten. Slechts 13 verliespunten.

Het grote probleem bij de eredivisie en de Jupilear League is dat er teveel betaalde clubs zijn waardoor de spoeling steeds dunner wordt. De Knvb moet een goed gaan snijden waardoor er gedwongen fusies zal plaatvinden en de rest van de hobbyclubs zullen moeten verdwijnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren