Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Oud-spits Man United verloor vermogen: ‘Is het jou ook overkomen?'

Laatste update:

Louis Saha was jarenlang een van de sterren van de Premier League en speelde bij onder meer Fulham, Everton, Manchester United en Tottenham Hotspur. De Franse oud-spits verdiende bakken met geld, maar verloor veel van zijn fortuin tijdens én na zijn carrière, zo geeft hij aan in gesprek met L’Équipe. In een uitgebreid interview waarschuwt Saha actieve voetballers dat ze verstandig met hun geld moeten omgaan.

De twintigvoudig international speelde tussen 2003 en 2012 in de Premier League en was lange tijd een van de best verdienende Franse atleten. Na zijn loopbaan ging het echter al snel mis met Saha, net als bij veel andere voetballers, zegt hij: "Slechte investeringen en niet kunnen nadenken over de lange termijn zijn de struikelblokken, want sporters hebben moeite om zich te realiseren hoe het leven er uiteindelijk uit gaat zien. Tegenwoordig is online gokken het grootste gevaar voor voetballers, omdat ze comfortabel vanuit hun eigen huis kunnen inzetten."

"Afgezien van de verslavingen, scheidingen, aasgieren en slechte investeringen is het gewoon ook een combinatie van factoren", vervolgt de voormalig topschutter. "Veel spelersvrouwen 'verdwijnen' wanneer hun man stopt met voetballen. Dat was ook bij mij het geval. Zelfs na tien of vijftien jaar hun vent steunen, zeggen ze op een gegeven moment: 'Ik ben nu veertig jaar oud, nu wil ik mijn eigen leven leiden. Doei!' Een scheiding betekent dan al snel de helft van je vermogen inleveren."

Saha vertelt over zijn eigen ervaringen, waarbij familie en zogenaamde vrienden veel van hem eisten op financieel gebied. "Wanneer je familie je om geld gaat vragen, wordt het eng. Ik kocht huizen, auto's… De mentaliteit die je op je twintigste hebt, is anders dan die op je dertigste. Ik kocht bijvoorbeeld drie huizen in zeven jaar tijd, maar ook nog een woning in Londen. Ik had het gewoon niet door, totdat ik zag dat ik op een gegeven moment dertigduizend euro aan water en elektriciteit moest betalen."

"De goede lessen van mijn ouders hebben me uiteindelijk er bovenop geholpen. Ik sprak destijds met William Gallas, Thierry Henry, Zinédine Zidane… En we zeiden allemaal tegen elkaar: 'Is het jou ook overkomen?' Toen had ik door dat sporters niet goed begeleid worden. Ze zijn omringd door mensen met slechte intenties, die alleen maar in je nabijheid zijn vanwege je geld", besluit Saha, die in 2013 Axis Stars opzette, een digitaal platform waarbij professionele atleten met elkaar in contact kunnen komen om te praten over hun problemen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

En het ergste vind ik nog de mensen hier op VZ die doen alsof het de normaalste zaak is van de wereld om met miljoenen om te gaan en 100 mensen die aan je lopen te trekken en wat van je willen.

Het is allemaal niet zo makkelijk, en deze jongens hebben zeker begeleiding nodig. Je bent 20 en verdient in één keer bakken met geld. Het gaat niet geleidelijk zoiets. Je gaat in één klap naar tienduizenden euros per week.

2 maart 2018 om 14:33

Tuurlijk is het niet de normaalste zaak van de wereld om met miljoen om te gaan, al heb ik daar jammer genoeg (nog) geen ervaring mee. Dat ze begeleiding nodig hebben hiermee, vind ik iets wat vanuit de persoon zelf moet komen. Er zijn tal van voorbeelden van voetballers die wel gewoon verantwoordelijk met hun geld om kunnen gaan, of beter gezegd: er niet zo te koop mee lopen. Voetballers worden in zoveel begeleid, dat ze nog met niet het veld op worden gedragen. Een beetje eigen karakter en ontplooiing op het gebied van geld kan geen kwaad. Niemand verplicht ze om 6 dure auto's voor hun villa neer te parkeren hoor? Blijkbaar vinden bepaalde sporters dat wel nodig en gaan ze soms daarmee op hun bek. En het lijkt me dat dit soort macho mannetjes op zo'n leeftijd echt niet gaan luisteren naar een begeleider die even verteld wat ze met hun geld moeten doen. Vaak zijn dit soort types zover boven de maatschapij verheven, dat ze zich echt niet laten corrigeren op het gebied van hun showmiddel, namelijk: geld

Goed dat zulke verhalen verteld worden. De bedragen worden hoger en de leeftijd dat jongetjes deze bedragen krijgen wordt eerder en eerder. Zou ook schrikken als ik ineens een kapitaal zou hebben. Laat ze goed de verhalen lezen dat het mis ging én hiervan leren!!
Ben het sowieso niet eens dát ze überhaupt zulke waanzinnige bedragen krijgen, maar dat terzijde.

Ik wil geen vooroordeel hebben hoor, maar dit zie ik toch eerder gebeuren met types als Depay, Promes of Willems dan met Klaassen, Van der Sar of Huntelaar. Het is ook gewoon karakter en verstand. Heeft niks te maken met veel geld verdienen.

2 maart 2018 om 14:30

Je vergelijkt jongens die uit een welgestelde gezin en omgeving komen met raddraaiers uit gebroken gezinnen en achterstandsbuurten. Beetje vreemd hoor om een Depay te vergelijken met een type Klaassen.
Ten tweede zijn die raddraaiers degene die hun hele familie onderhouden.

2 maart 2018 om 14:42

Ja mag dat vergelijk dan niet worden gemaakt? Blijkbaar is het zoals jij ze noemt, voor raddraaiers uit gebroken gezinnen, lastiger om met geld om te gaan. En Klaassen, Huntelaar en van der Sar zijn van huis uit echt niet gewend om zoveel geld te hebben.

2 maart 2018 om 15:02

Jeroen-AMF

Je weet kennelkijk dat ook ene Johan Cruijff na zijn eerste periode Ajax en Barcelona ook zijn gehele fortuin tot dan toe kwijt geraakt is door foute investeringen (in varkensfokkerijen)? Dat hij om die reden juist gedwongen werd om zijn rentree te maken bij Ajax, puur omdat hij dat geld nodig had? Dus al je fortuin kwijt raken is natuurlijk niet een eigenschap die, zoals jij suggerreert, 'eerder gebeurt' bij zwarte of getinte spelers. Ook spelers als Wim Kieft, je weet wel, drank- en drugsmisbruik, gewone Hollandse jongen van de gestampte pot, raakte alles kwijt. Wat dacht je van Andy van der Meyde? Is die goed met zijn enorme geld omgegaan? Is gewoon een blanke jongen.

Andere sporten kennen dezelfde voorbeelden. Jan Ykema bijvoorbeeld, Yuri van Gelder, er zijn een heleboel sporters te noemen, die niet donker zijn.

Dus wat is exact jouw punt? Waar komt jouw punt precies vandaan dat jij het 'eerder bij Depay/willems ziet gebeuren dan bij Van der Sar/huntelaar'? Perceptie misschien?

2 maart 2018 om 18:50

constant kante, waar zijn punt vandaan komt is heel simpel. het gebeurt ook vaker bij dat soort jongens dan bij 'blanke jongens'. ik ben zelf licht getint en ken genoeg blanke, licht getinte en donker getinte gasten. uit ervaring weet ik dat de gemiddelde blanke hollanders gewoon nuchterder zijn. blanke hollanders geven niet of heel weinig om bling bling, dure merken, enzo. hoevaak heb ik gezien dat sommige getinte gasten erbij liepen met de nieuwste nike's terwijl hun ouders soms niet werkten of leefden van uitkering. dan zie je de blanke hollanders erbij lopen met minder dure kleren en schoenen, gewoon netjes. dan denk je hey hoe komt dat toch ?

tuurlijk gaat het ook fout bij veel blanke gasten als ze zoveel verdienen, jou voorbeelden geven dat ook aan. je kan ook een paul gascoine en luc nilis bij zetten in het rijtje. maar voorbeelden van de getinte gasten zijn er meer en dat bedoelt hij met dat je het eerder bij jongens en depay zult zien dan klaassen enzo.
om er een paar op te noemen naast louis saha, laatst op VZ was er interview met brutil hose (ex ajax) die nu in rijtjes huis woont. je had michael renfrum (ex nec en sparta) die op gegeven moment in magazijn moest werken. dan heb je gyan (ex feyenoord) die een tijd in haven werkte. jerry de jong (ex psv en oranje en vader van nigel) die geld stal van ploeggenoten om zijn gokverslaving. eboue (ex arsenal) die miljoenen kwijtraakte. van gobbel (ex feyenoord) die failliet raakte. glenn helder (ex arsenal en benfica) de miljoenen over balk smeet. yassine abdellaoui (begin jaren 90 gold hij als grootste talent van NL ex nac en willem ll) alles opgemaakt. mourad mgizrat (ex sparta o.a. ) veel verloren ook door gokverslaving.
ik ben er nog wat vergeten ook...

kan te maken hebben met opleiding, omgeving, buurt waar je opgroeid etc etc maar net als bij criminelen is het voor zeker 80% het gevoel dat ze zich moeten laten zien van kijk mij nou met de nieuwste auto, duurste schoenen, merkkleding met andere woorden bling bling en macho gedrag, stoer doen.

3 maart 2018 om 00:22

@massinissa

Het feit is gewoon dat het bij verschillende mensen uit verschillende culturen voor kan komen... Niet alle getinte mensen showen etc. Kijk virgil van dijk, wijnaldum, lukaku etc genoeg om te benoemen die niet altijd in het nieuws komen om hun lifestyle..

3 maart 2018 om 08:21

@massinssa Faka met je hoofd?! Jij bent zon guy die uit een welgestelde buurt komt en de klappen van de zweep uit een achterstandsbuurt niet kent. Luister als jij als enige de hoop van je familie en je buurt bent is dit een heel ander verhaal dan dat je ergens uit een normale of welgestelde familie komt. Als je alleen maar hebt kunnen dromen van een normaal leven laat staan rijkdom ja is het allemaal ff anders ongeacht je afkomst. Als je opgroeit in een wijk waar je de keuze hebt of die dealer te worden met die dikke auto of naar school te gaan om later een paar euro te verdienen. Als een schietpartij normaalste zaak van de wereld is. In mijn buurt was de grote dealer ook ons voorbeeld we wilden ook zoveel monnie als deze guy. Als je dan goed tot exceptioneel kan voetballen en je vrienden zitten allemaal in het criminele circuit is die keuze lastig te maken daar begint het al. Verder die vrienden wat jij hebt blijven in het criminele circuit hangen en jij bent dan prof. Hetgeen ook lastig is te combineren. Wat doen deze jongens die kappen met deze banden en gaan op zoek naar nieuwe “vrienden”. Dan komen de slangen die alleen maar bij je zijn vanwege het geld. Dan komen de kehs die alleen maar bij je zijn om het geld. Het beste is nog altijd dat je een vrouwtje hebt voordat je pro werd. Dat je een stabiele achtergrond hebt. Dat je vrienden hebt die ook stabiele achtergrond hebben. Vrienden die durven te zeggen dat je eens normaal met je geld moet doen. Verder wat je vergeet is dat de hiërarchie in het voetbal verdwenen is. Jonge jongens gaan niet meer de spullen opruimen nemen de ballen niet meer mee naar buiten dat was vroeger wel anders. Nu leven ze als een pro die al jaren daar is. Gaan mee gokken gaan mee zuipen etc. Dat doen 75% van de pro’s ik kan het weten. Ken veel jongens persoonlijk uit het betaalde voetbal. Ook spelers die je niet in het nieuws hoort.

2 maart 2018 om 18:45

Dus je vergelijkt donkere mensen met blanke mensen dus ? Okok. Dat kan

2 maart 2018 om 20:09

Heeft ook niks te maken met de huidskleur zoals jij suggereert, dat ligt gewoon aan iemands karakter.tussen de regels door probeer je gewoon te zeggen dat donkere mensen niet met geld om kunnen gaan. Maar iemand als van der Meyde valt ook onder het type waar jij het over hebt.
George Best zei weleens; ik heb veel geld uitgegeven aan vrouwen, auto's en drank. De rest heb ik verspild

Tja kan er weinig van maken. Mensen trouwen ook zowat na de eerste date met elkaar om vervolgens te scheiden en bakken vol geld mee te geven aan zo een vrouw.

De mens voelt zich een vrij wezen, met vrije gedachten en alle vrijheid om te doen wat ze willen. Dit denken komt (mede) door bekende filosofen zoals Foucault. Als je vanuit die hedendaagse redenatie verder redeneert kan je indirect zeggen dat die begeleiding helemaal niet zo normaal is. Net zoals het maatschappelijk niet normaal is om zoveel te verdienen op een jonge leeftijd. Veel spelers stoppen geld in een project of iets dergelijks om nog meer geld te genereren. Dat gaat soms fout. Hoort nu eenmaal bij het risico dat je loopt wanneer je geld in een zaak investeert. Je kan niet verwachten dat je overal verstand van hebt. De (financiele) expertise mogen ze dus lekker zelf kopen.

Een van de domste systemen ooit: als ik trouw is mijn geld gewoon mijn geld niks te gezamelijke vermogen vooral niet als ik rijk ben.

Ik heb statestieken gezien waaruit blijkt dat ongeveer 1 op de 3 (oud)voetballers tijdens of na hun cariere in geldproblemen komt. Dat is zijn dan wel de voetballers van zowel onderuit de jupilerleague als uit de absolute top. Er wordt naar mijn idee gewoon veel te weinig aandacht aan gegeven dat ze maar een jaar of 10 a 15 hebben om het geld voor hun hele leven bij elkaar te verdienen (uitzonderingen die trainer oid worden daargelaten) Na hun cariere als speler kom een behoorlijk deel in een groot gat terecht en gaan ze bijna allemaal een heel stuk minder geld verdienen. Het is moeilijk voor veel mensen om hun uitgavepatroon naar beneden bij te stellen en dan gaat het mis.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren