Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Voetballen bij de schans van Pyeongchang: ‘Dit kan hier toch niet?’

Laatste update:

GANGWON-DO/PYEONGCHANG - Dezer dagen wordt er op het Alpensia Jumping Center gestreden om de medailles op het onderdeel schansspringen tijdens de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Op de plek waar de Olympiërs landen, werd tussen maart en november gevoetbald. Afgelopen seizoen was het stadion bij de schans de thuishaven van Gangwon FC.

Door Chris Meijer

Met de nodige schrik zagen de Zuid-Koreanen de beelden uit Rio de Janeiro voorbijkomen. De Braziliaanse stad organiseerde in 2016 de Olympische Spelen en stampte daarvoor enkele fonkelnieuwe sportaccommodaties uit de grond. Amper een jaar later lag het grootste gedeelte hiervan er al verlaten en verpauperd bij, tot onvrede van de Brazilianen. Zij zijn van mening dat de regering namelijk het geld beter had kunnen besteden dan aan de Spelen, temeer omdat een gedeelte van de accommodaties nu niet meer gebruikt wordt. Mede hierdoor keek de organisatie van de Winterspelen in Pyeongchang naar de multifunctionaliteit van accommodaties en zo ook naar die van het Alpensia Jumping Center.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Het skiseizoen duurt doorgaans van november tot maart, dus dat betekent dat het stadion in de overige maanden niet gebruikt zou worden. Al snel kwam men tot een idee: het voetbalseizoen in Zuid-Korea loopt van maart tot november, dus een voetbalclub huisvesten in het Alpensia Jumping Center zou ideaal zijn. Er moest echter een club gevonden worden die in de bergen wilde spelen. De provincie Gangwon is eigenaar van Gangwon FC en gouverneur Choi Moon-soon is ook bestuurslid bij de voetbalclub. Gangwon FC werd in 2008 opgericht om namens de noordoostelijke provincie in de K-League te spelen. Op dat moment was het hoogste niveau van het Zuid-Koreaanse voetbal nog een gesloten competitie, maar in 2012 werd er een promotie/degradatieregeling ingevoerd. Een jaar na de invoering degradeerde Gangwon FC naar de K-League 2. Pas drie jaar later keerde de club terug op het hoogste niveau, waar men afgelopen seizoen als zesde eindigde.

Andreas Wellinger heeft een gouden medaille gewonnen en poseert op de plek waar Gangwon FC afgelopen jaar speelde.

In de tien jaar dat Gangwon FC bestaat, leidde de vereniging een nomadenbestaan. In de provincie Gangwon wonen circa anderhalf miljoen mensen en die wonen over het algemeen behoorlijk verspreid, waardoor het moeilijk was om één speelstad aan te wijzen voor de club. Er is immers geen stad die groot genoeg is om een achterban te creëren voor Gangwon FC, waardoor de club tot 2016 in vier verschillende stadions speelde: het Chuncheon Songam Stadium, het Sokcho Stadium, het Wonju Stadium en het Gangneung Stadium. Het Alpensia Jumping Center was de vijfde thuishaven in het tienjarige bestaan van de club. “Als je naar Pyeongchang kijkt in de provincie Gangwon, is het een plek die verschillende steden verbindt. Het is voor fans niet moeilijker om naar het stadion te komen, er zullen shuttlebussen vanuit Chuncheon en Gangneung gaan rijden”, sprak Lee Hyun-yong namens Gangwong FC tegenover de Sydney Morning Herald.

Er zaten de nodige haken en ogen aan het plan van de provincie en de club. Vooral voor de fans is de verhuizing naar het Alpensia Jumping Center een twijfelachtig plan, want het stadion ligt in de middle of nowwhere. Er wonen nauwelijks mensen in de buurt van het skiresort, dat als vanzelfsprekend in de bergen ligt. Voor fans die de wedstrijden willen bezoeken is het nogal een karwei om in het skiresort te komen, vooral omdat de door de club beloofde shuttleservice de supporters niet helemaal naar het stadion bracht. Daarnaast speelde de club in het verleden dus op vier andere plekken: stadions die perfect geschikt zijn én goed bereikbaar voor de fans. Nu moet men dus meer geld en tijd besteden om de wedstrijden van Ganwong FC te bezoeken, terwijl de club al de hoogste ticketprijzen van de K-League hanteert. Voor de supporters van de bezoekende clubs is het op z’n zachtst gezegd een uitdaging om een uitwedstrijd bij Ganwong FC te bezoeken, zeker als je ervoor kiest niet met de supportersbus of de auto te reizen. Het openbaar vervoer reikt namelijk tot een skiresort aan de andere kant van de berg. In dat resort zijn hooguit twee restaurants; niet echt een aantrekkelijke awayday.

Een bericht gedeeld door ??FC (@gangwon_fc) op

Toen Gangwon FC in maart 2017 zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen speelde, tegen FC Seoul, was er slechts 23 dagen eerder een WK Schansspringen gehouden in het stadion. In allerijl werd het veld vervolgens sneeuw- en ijsvrij gemaakt, wat de kwaliteit van de grasmat zeker niet ten goede kwam. Sterker nog, tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen verkeerde het veld in een abominabele staat. De grasmat had op dat moment meer weg van een zandbak dan van een voetbalveld, waardoor voetballen in het Alpensia Jumping Center haast onbegonnen werk was. In de zomer zijn de omstandigheden volgens de club een stuk idealer, want in een statement liet Gangwon FC weten dat het dan gemiddeld 21,9 graden Celsius is. “Dit is geen plek om te voetballen”, liet Dejan Damjanovic, die met FC Seoul een uitwedstrijd speelde bij Gangwon FC, er evenwel geen misverstand over bestaan tegenover ESPN.

Tijdens de eerste thuiswedstrijd in maart kwamen er nog meer dan vijfduizend toeschouwers naar het Alpensia Jumping Center. Maar dat aantal werd in de rest van het seizoen bijna niet meer gehaald. Gemiddeld genomen zitten er minder dan tweeduizend mensen op de tribune bij thuiswedstrijden van Gangwon FC, een van de laatste toeschouwersaantallen in de K-League. De ambitieuze club haalde midden in het seizoen de nodige versterkingen en eindigde uiteindelijk op de zesde plaats in de Zuid-Koreaanse competitie. De selectie van Gangwon FC kon vorig seizoen ook geen gebruikmaken van de schans. “Door veiligheidsredenen is het voor onze spelers niet mogelijk om de schans te gebruiken. Maar we gaan wel proberen om de toren in te zetten voor culturele activiteiten”, zei Lee Hyun-yong namens Gangwon FC.

Ondanks de ambitieuze plannen zal het stadion bij de skischans tussen maart en november niet meer gebruikt worden door Gangwon FC. De club speelt in het komende seizoen weer in het Chuncheon Songam Stadium en laat het Alpensia Jumping Center noodgedwongen voor wat het is. Als Gangwon FC op 3 maart aan het seizoen begint tegen Incheon United, wordt het stadion namelijk nog gebruikt voor de Olympische Winterspelen. “We hebben aanbiedingen van verschillende steden gekregen, maar we denken dat het stadion in Chuncheon aan onze eisen voldoet”, liet de club weten in een statement. Met de verhuizing hoopt de club het toeschouwersaantal omhoog te kunnen krikken. Om dat voor elkaar te krijgen, moet men dus wel een van de meest opvallende stadions ter wereld achter zich laten.

Snap jij men geprobeerd heeft om Gangwon FC onder te brengen in het skistadion?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goed initiatief, maar het geeft wel aan wat voor waardeloos evenement de olympische spelen zijn (eigenlijk elk groot vergelijkbaar sporttoernooi). Er wordt voor miljarden geinvesteerd, maar het geld zie je niet terug en na het evenement worden de gebouwen amper gebruikt. Hier zou toch een oplossing voor te vinden moeten zijn, want dure stadions bouwen om een paar weken/maanden te gebruiken is eigenlijk waanzin.

12 februari 2018 om 04:34

Is het dan nog wel investeren? Zit geen doel achter, zowel sportief als financieel of dergelijke.

12 februari 2018 om 09:34

Ik ben geen fan van de spelen en geloof ook niet dat het de investering waard is. Maar laatst bij een artikel over de Instagram posts van Neymar (250.000,- per gesponsorde post dacht ik) werd door verschillende mensen uitgelegd dat een Gillette graag zoveel geld betaald omdat dit de naamsbekendheid vergroot. Op eenzelfde manier is een olympische winterspelen ook wel goed te lullen.

12 februari 2018 om 11:16

Maar om 10 miljard uit te geven om een stad een beetje naamsbekendheid te geven gaat wel een beetje ver. Wie gaat er na de spelen nog naar pyonchang?

12 februari 2018 om 11:52

Wat dacht jij van tv rechten en sponsors? De spelen wordt in heel de wereld gevolgd, dus als je spotje of je naam voorbij komt op tv zullen ze daar gewoon goed voor betalen. Zenders willen de spelen uitzenden en zijn bereid om daar veel voor te betalen omdat het veel kijkers trekt, wat betekend dat de reclames meer bekeken worden waardoor ze meer kunnen vragen aan bedrijven om hun reclame uit te zenden. Het gaat niet per se om vakanties, maar om sponsors die veel betalen om even in beeld te komen en tv zenders die hier gretig gebruik van willen maken van het feit dat het goed bekeken wordt. Die landen gaan echt geen 10 miljard verlies maken om een evenement te organiseren....

12 februari 2018 om 12:54

Oh, in dat geval is het die 10 miljard dubbel en dwars waard geweest. Goede investeringen doen me deugd!

12 februari 2018 om 13:39

@zytto: Nee ze maken geen 10 miljard verlies, maar flink verlies maken ze zeker.

12 februari 2018 om 12:58

Je hebt helemaal gelijk, gister bij lubach ook een mooi item hierover. Eindigd altijd in leegstand en miljarden verlies. Daarom ben ik ook groot fan van het volgende ek om deze door heel europa te gaan houden. Elk lang profiteerd hier van mij, en er hoeven geen nieuwe stadions etc. Te worden gebouwd.

Naar mijn mening heeft Dejan Damjanovic nog nooit voor Gangwon FC gespeeld. De spits uit Montenegro heeft bijna heel zijn carriere voor Seoul FC gespeeld. Nu is hij daar weg en speelt hij voor Jiangsu Sainty. Weet niet waar de informatie vandaan is gehaald waardoor er staat dat Dejan Damjanovic (een van de beste spitsen uit Montenegro)

Leuk geprobeerd maar als je het mij vraagt doen we de winterspelen elke keer in Noorwegen. Dan hoeft ook niet elke keer een ander land miljarden te verspillen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren