Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Ik hield niet van het geld, de nachtclubs en de aandacht van vrouwen’

Laatste update:

NEWBRIDGE - David Beckham wordt aangespeeld en krijgt een por in de rug van Diego Simeone. De middenvelder gaat naar het gras en trapt na richting de Argentijn. Beckham wordt tijdens deze kwartfinalewedstrijd van het WK in 1998 met een rode kaart van het veld gestuurd en wordt door de schandaalpers verantwoordelijk gehouden voor de uitschakeling van Engeland. Manchester United probeert Becks wat uit de wind te houden en gunt hem een langere vakantie. In de aanloop naar het seizoen 1998/99 krijgt iemand anders daardoor de kans om zich te bewijzen als rechtshalf.

Door Gijs Freriks

Nieuw hoofdstuk
In de plaats van Beckham mag Philip Mulryne zich laten zien bij Sir Alex Ferguson. De Noord-Ier begint in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Birmingham City in de basis. “We verloren met 4-3, maar ik maakte een hattrick. Het was ongelooflijk. Toen Beckham terugkeerde van vakantie, kwam ik weer op de bank terecht”, blikte Mulryne in november terug in een interview met The Times. Ofschoon hij als wisselspeler aan het seizoen begon, leek hij met zijn hattrick tegen Birmingham genoeg indruk te hebben gemaakt op Ferguson om de nodige minuten te krijgen in 1998/99. Mede door blessureleed speelde Mulryne echter niet één wedstrijd en in de zomer van 1999 vertrok hij voor 500.000 pond naar Norwich City. Zijn carrière bij Manchester United was voorbij.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

De profloopbaan van Mulryne zou nog acht jaar standhouden, want in 2008 borg hij zijn kicksen op. Niet omdat hij niet meer aantrekkelijk was voor andere clubs of een reguliere maatschappelijke carrière ambieerde, nee, de 31-jarige Mulryne besloot zich te richten op het priesterschap. Hij werd in oktober 2016 in de St. Saviours’-kerk van Dublin door aartsbisschop Diarmuid Martin ingewijd als diaken in de Dominicaanse Orde en leidde in juli 2017 zijn eerste echte mis, in de St. Oliver Plunkett-kerk in Belfast, op twintig minuten rijden van het Windsor Park Stadium, het stadion waarin hij als international van Noord-Ierland de nodige interlands afwerkte. “Dit is een nieuw hoofdstuk in mijn leven”, zei Mulryne daarover.

‘Phil’ Mulryne verraste zijn ploeggenoten met de nieuwe weg die hij insloeg: “Phil werd jammer genoeg geplaagd door blessureleed, stopte en ging terug naar Belfast om te doen wat hij nu doet. Tot mijn verbazing probeerde hij katholiek priester te worden. Ik wist dat hij zijn leven had omgegooid en veel liefdadigheidswerk deed door daklozen te helpen, maar toch kwam het als een grote schok dat hij het priester zijn als zijn roeping zag”, schreef voormalig Norwich-ploeggenoot Paul McVeigh in 2012 op zijn blog. Om priester te worden, moest Mulryne de boeken in. Hij volgde aan het Pontifical Irish College in Rome twee jaar filosofie, studeerde vervolgens vier jaar theologie en is tegenwoordig kapelaan aan de middelbare school van Newbridge, op veertig kilometer ten zuidwesten van Dublin.

Lichaam en ziel
De nu veertigjarige Mulryne nam na zijn vertrek bij King’s Lynn in 2008 een sabbatsjaar op en ging vrijwilligerswerk verrichten bij een daklozenopvang. Toen hij in dat voetballoze jaar een kerk bezocht, werd hij aangesproken door Noel Treanor. Deze bisschop was onder de indruk geraakt van de ruimhartigheid van Mulryne en nam de voetballer in ruste bij de hand. “Mijn geloof en het leven als priester heeft mij meer voldoening gegeven”, zei Mulryne in december in een interview met Marca. “De tijd waarin ik alcoholisten hielp in het daklozencentrum heeft mijn leven veranderd. Ik herkende in die gebroken mannen een zekere waardigheid en zij toonden mij het egoïsme dat in mij als voetballer heeft bestaan. Ze deden mij beseffen dat we onszelf aan anderen moeten geven om écht mens te zijn. Dat hebben deze mannen mij geleerd.”

Mulryne was voornemens om een nieuwe club te zoeken in Belfast en komt naar eigen zeggen uit ‘een gewoon normaal katholiek gezin’, maar toen hij eenmaal geïnspireerd was geraakt door bisschop Treanor, hoefde hij niet meer zo nodig terug te keren in de voetballerij. “Ik had als voetballer nooit een gevoel van voldoening of tevredenheid. Ik was leeg van binnen”, zei hij in november in The Times. “Later ben ik gaan ontdekken ik dat ik van binnen inderdaad vrij leeg was en dat leidde weer tot een proces waarin ik diepere vragen ging stellen over het leven en over wat mij gelukkig maakte. Ik besefte dat ik méér was dan een voetballer en dat ik niet was geschapen en op deze wereld ben gezet om enkel voetballer te zijn. Het was een geschenk dat ik voetballer kon zijn, maar ik vind dat je een lichaam én een ziel moet hebben.”

“Ik heb mijn lichaam gebruikt om te voetballen, maar mijn ziel heeft tot deze nieuwe roeping geleid. Het was niet dat ik een stem in mijn hoofd hoorde of zoiets. Het kwam gewoon uit het niets, het was iets authentieks.” Mulryne maakte in 1992 indruk op de Milk Cup en kon bij drie clubs op stage komen: Southampton, Liverpool en Manchester United. Die keuze was snel gemaakt: “Ik ben opgegroeid als Manchester United-fan en had overal in mijn kamer posters hangen van Man United-spelers. Met mijn vader voetbalde ik vroeger in de tuin en hij vertelde altijd over George Best.” Na een proefperiode van vijf dagen moest Mulryne op kantoor komen van Ferguson: “Hij was gewoon briljant, vertelde hoe goed ik het had gedaan, vroeg naar mijn achtergrond en aan het einde van ons gesprek vertelde hij dat hij me een tweejarig ‘leercontract’ wilde aanbieden. Het was het meest ongelooflijke gevoel ooit.”

Mulryne ging samenspelen met onder anderen Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs en de gebroeders Neville. Samen wonnen ze in 1995 de FA Youth Cup en Mulryne deed in de twee finalewedstrijden van dat bekertoernooi tegen Tottenham Hotspur mee. Hij erkende in The Times wel dat hij moest wennen aan de hardheid van de jeugdopleiding: “Ik had een tijdje nodig om aan de omgeving te wennen. De jongere gasten uit bijvoorbeeld Londen hadden een gevoel van zelfvertrouwen en geloof, maar veel jonge Ierse mannen hebben die zelfverzekerdheid niet. Het kostte tijd om erin te groeien. In het eerste jaar had ik heimwee, maar daarna kreeg ik het gevoel dat ik echt bij Manchester United thuishoorde.”

Nicola Chapman
Mulryne maakte in oktober 1997 in de Coca-Cola Cup tegen Ipswich Town zijn debuut in het eerste elftal en speelde tegen Barnsley zijn eerste en enige duel in de Premier League voor the Mancunians. Toen hij de overstap kon maken naar Norwich, twijfelde hij geen moment: “Ik was twintig en moest iedere week maar afwachten of ik in de selectie zat, terwijl ik iedere week wilde spelen. Ik besloot te vertrekken en het pakte goed uit, want ik heb genoten van mijn zes jaar bij Norwich.” Mulryne promoveerde in 2004 met the Canaries, speelde 161 wedstrijden voor de club en groeide met zijn spel uit tot een publiekslieveling op Carrow Road. Mulryne speelde nog voor Cardiff City, Leyton Orient en King’s Lynn uit Norfolk alvorens hij dus ophield met voetballen.

“Mijn studenten vragen vaak: ‘hoe lukt je dat? Niet alleen priester worden, maar ook de voetbalwereld en lifestyle ineens achter je laten alsof het geen enkele moeite kost?’”, aldus Mulryne, die bij Manchester United 600.000 pond per jaar verdiende en in zijn actieve loopbaan heus niet altijd de ‘vroomste’ was. Zo haalde hij de boulevardpers toen hij aan het daten was met model Nicola Chapman en werd hij voor een interland naar huis gestuurd omdat hij zich samen met medespeler Jeff Whitley niet aan de avondklok had gehouden en was gaan drinken in de stad. Wat bewoog hem er uiteindelijk toe om zijn leven zo radicaal anders in te richten? Wat stond hem zo tegen in de voetballerij? “Ik hield niet van de verstrikkingen van het zijn van voetballer: het geld, de nachtclubs en de aandacht van vrouwen. Dat was een tijdje prima, maar toen ik eind twintig was, werd ik ontevreden”, legde de 27-voudig international in november uit.

“Ik hield van het spelletje en van de training. De levensstijl bracht mij plezier, maar niets blijvends. Ik kocht drie, vier auto’s in het jaar omdat ik anders verveeld raakte en wilde altijd meer. Het was hetzelfde met kleren en huizen. Ik begon mezelf af te vragen: waarom doe ik dit nog? Het antwoord op die vraag was dat het nooit ‘genoeg’ was. Ik was constant onrustig doordat ik dacht dat deze manier van leven mij gelukkig zou moeten maken.” Volgens Mulryne zijn er ook raakvlakken tussen het priesterschap en het zijn van voetballer: “Je moet jezelf disciplineren. Ik praat met de studenten over wat er nodig is als voetballer, praat over mijn ervaring bij Manchester United, over voeding, over wat er van je verwacht wordt, het verzorgen van het lichaam, enzovoort. Ik gebruik mijn tijd als voetballer, maar begrijp me niet verkeerd: ik gebruik die ervaring niet om mijn eigen spiritualiteit op te dringen.”

“In voetbal gaat het om de zoektocht naar prijzen, voor een priester gaat het om de zoektocht naar God”, vervolgde hij in Marca. “In veel opzichten is mijn leven als priester vergelijkbaar met mijn leven als voetballer. Een voorbeeld: ik leef in een gemeenschap met andere mannen die één en hetzelfde doel nastreven en dat was in de kleedkamer ook zo. Nee, ik kan niet ontkennen dat mijn leven als voetballer me veel plezier heeft gebracht, maar die gevoelens waren ook vaak vluchtig en perifeer. Of ik alles uit mijn carrière heb gehaald? Nee, er is een gevoel van spijt dat ik mijn potentieel niet heb benut. Misschien was ik buiten het veld niet zo toegewijd als ik had moeten zijn, maar ik beschouw mijn carrière wel als een ongelooflijk privilege dat ik heb mogen genieten.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ja als die gelukkig is moet die het zeker niet nalaten maar wel het meest opmerkelijke switch tot nu toe die ik ken , of weten mensen betere

19 januari 2018 om 00:28

Roya2Faces dingt ook wel mee voor de titel 'opmerkelijkste switch".

Miljoenen mensen zouden zijn talent voor voetbal met veel plezier ontvangen, inclusief het geld en de aandacht die daarbij komt kijken. Echter, hij heeft hier nooit voor gekozen. Als hij er geen plezier meer uithaalt is het natuurlijk prachtig dat hij iets vind wat beter bij hem past. Getuigd wel van doorzettingsvermogen vermogen en de kwaliteit om je eigen weg in te slaan, zonder ook maar iets te geven om wat iedereen daar van zou vinden. Mooi verhaal.

19 januari 2018 om 09:56

Bij Drenthe heb ik toch de indruk dat het allemaal wat opportunistischer gelopen is. Die lijkt vooral te doen wat er op zijn pad komt waaien. Het verhaal over deze voetballer - priester gaat wel wat dieper, die beschrijft een ontwikkeling van jaren, een opleiding van jaren, en wat uitmondt in iets fundamenteels.

Drenthe kan morgen weer besluiten om voetballer te worden, dat heeft hij zelf ook gezegd. Dat vind ik van een andere orde dan van deze priester.

19 januari 2018 om 14:23

Hij zei laatst in een interview met sierd, dat hij misschien in de toekomst toch wel weer wilt gaan voetballen terwijl hij eerst zei dat hij er klaar mee was en rapper wou worden. Hij lijkt mij heel wispelturig inderdaad

19 januari 2018 om 00:49

Ekoutte ofzo van Tottenham wou pornoster worden.. maargoed veel voetballers doen na hun carriere rare dingen, het blijven mensen.

19 januari 2018 om 11:36

Klopt niet. Dat was een grap van zijn oud coach Harry Redknapp.

19 januari 2018 om 11:24

@gattuso007:

Ook een mooie switch was die van Horst Nussbaum. Dat was een Duitse speler die in 1965-1966 voor PSV speelde. Hij werd daarna onder de naam Jack White een wereldberoemde liedjesschrijver en platenproducer die werkte met o.a. Jermaine Jackson (de broer van), Engelberg Humperdinck, David Hasselhoff, Paul Anka en Barry Manilow.

19 januari 2018 om 12:35

Nou ja Lars Elstrup was t toch die naar commune of zo ging

19 januari 2018 om 23:19

Wat denk je van Hans de Noteboom die na zijn (korte) carrière in het Nederlands Elftal scheidsrechter werd?

Mooi artikel weer, hulde. Er zijn in de voetballerij dus veel meer verhalen te vinden dan alleen die over geld en vrouwen. Ben altijd wel onder de indruk als mensen zulke uiteenlopende talenten hebben. Voetballer en priester, veel uiteenlopender heb je het niet snel.

Mooi artikel en mooi verhaal.

Over een katholieke priester die niet van vrouwen houdt geef ik geen commentaar, echt niet.

Interessant artikel. Het zou mijn keus niet zijn aangezien ik persoonlijk niets met religie heb, maar ik vind het wel fascinerend te lezen dat iemand bewust een keus maakt en opzoek gaat naar diepere zaken buiten al het materialisme om. Iets wat een grote valkuil van het voetbal natuurlijk is, en nog zijn er enorm veel jonge jochies die denken op 12-jarige leeftijd dat veel geld, grote auto's, roem, mooie vrouwen en so-called 'bling-bling' de absolute formule in het leven is tot geluk. Helaas, dat is het niet.

Ik vind overigens het geloof en voetbal helemaal niet zover van elkaar gescheiden, veel voetballers die zeer religieus zijn.

19 januari 2018 om 11:26

Ik geloof zelf helemaal niet, maar vind het als onderwerp wel heel fascinerend. Heb eens met veel plezier naar een toespraak van iemand zitten luisteren die zich afvroeg hoe dat nou zit met gelovige voetballers: als beide partijen bidden voor een gunstig gestemde God, hoe moet die dan bepalen wie de wedstrijd wint? Wat dat betreft kan ik voetbal en geloof dus helemaal niet met elkaar op een lijn brengen. Geloof betekent voor mij dat je je (in dit geval door een god) laat inspireren om het juiste te doen, om een goed leven te leiden voor jezelf en je naasten.

Maar een voetbalwedstrijd wil je gewoon winnen.

19 januari 2018 om 12:44

Heb precies dezelfde gedachten, heb ook niks met religie, ik zie het eigenlijk als een handleiding om het goede voor andere mensen en jezelf te doen, meer niet. In principe is het niet verkeerd maar door hoe mensen het interpreteren gaat het mis of kan het mis gaan. Geloof moet je naar mijn idee voor jezelf naleven. Heb er zelf niks mee maar begrijp dat mensen er steun uithalen

19 januari 2018 om 13:10

Stephen Curry( een Christelijke Basketballer) tweette een keer dit: " Een Christelijke atleet zijn heeft niks te maken met bidden dat jou team wint. God verkiest niet de Christen boven de niet Christen. God is niet De Persoon die de doorslag geeft, hard werken geeft de doorslag. Een Christelijke atleet zijn heeft te maken met het feit dat je dankbaar bent voor het talent dat je hebt. En voor de mogelijkheid om te doen wat je doet. Het heeft te maken met God eren ongeacht de uitkomst". Ik ben het daar volledig mee eens!

19 januari 2018 om 15:51

@glossiandzozo

Amen!

Hele mooie tekst, wat de relatie tussen sport en religie heel mooi neerzet. Blij zijn dat je gezond bent en zo'n mooi leven mag leiden.

19 januari 2018 om 12:39

Heb je helemaal gelijk in, geld maakt het leven makkelijker maar brengt je niet per se geluk

Edit:

Het was niet de kwartfinale wedstrijd van het WK 1998 waarin Beckham van het veld gestuurd werd tegen Argentinië, maar de wedstrijd om de achtste finale.

Mooi stukje, verwacht je ook niet van een speler dat hij daarna deze keus maakt. Wel leuk om te lezen dat geld en roem toch niet gelukkig maakt, het maakt je leven makkelijker maar meer niet

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren