Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Feyenoord – Ajax mag van mij ook wel zes keer in een jaar’

Laatste update:

Om het niveau van het Nederlandse voetbal op te krikken, wordt al jaren geroepen om een andere opzet van de Eredivisie. Vooralsnog blijft het bij het uitwisselen van ideeën en voeren van gesprekken. In de hoogste jeugddivisie is er al wel iets veranderd. Daar is zaterdag weer de kampioenscompetitie van start gegaan, een strijd tussen de beste acht teams van de competitie, die uiteindelijk beslist wie zich kampioen van Nederland mag noemen.

Na de eerste seizoenshelft plaatsten Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en nog vier ploegen zich voor de kampioenspoule, waardoor alle ploegen nog twee keer tegen elkaar spelen. Richard Grootscholten, hoofd jeugdopleiding van Feyenoord, is blij met deze opzet van de competitie. Talenten moeten nu iedere week honderd procent geven, terwijl andere wedstrijden in de eerste seizoenshelft vaak op ‘tachtig procent’ gewonnen worden. Het idee om te wennen aan hoge druk door het vaker spelen van topwedstrijden, past volgens Grootscholten goed bij de ontwikkeling van de talenten. “Maar Feyenoord – Ajax mag van mij ook wel zes keer in een jaar”, zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. “De impact van die wedstrijd, met emotie, herrie, beveiliging erbij, hoe krijg je ze dat nou wijsgemaakt, die jonge gasten die dromen van een profbestaan? Nou, ik zou zeggen: door de Klassieker bij de jeugd al veel vaker te spelen.”

Ook Kees van Wonderen, bondscoach van Oranje Onder-17,is blij met de opzet van de competitie in de hoogste jeugdafdeling. “Talenten zoals Kluivert en De Ligt bij Ajax, Pierie bij Heerenveen en nu Malacia en Vente bij Feyenoord; die zijn al gewend aan een veel hogere intensiteit als zij de stap maken naar het eerste”, aldus de oud-voetballer, die het opvalt dat iedere club uit de Eredivisie anders denkt over het doorschuiven van talenten, nu de kampioenscompetitie er is. “Er zijn clubs die nog puur kijken naar het individu. “Ajax bijvoorbeeld, dat blijft extreem van het vervroegde doorschuiven naar Jong Ajax. Maar ik begrijp het ook wel als een club zegt: we vinden het belangrijk dat spelers als ze zeventien of achttien jaar oud zijn de succesbeleving meemaken van landskampioen worden. Want vergis je niet, hè: kampioen worden, om daarna in de Youth League tegen Barcelona en zo te spelen, dat is echt een prijs, hoor.”

Niet iedereen kijkt met een positieve blik op de opzet van de competitie. “PSV, Ajax, Feyenoord, die plaatsen zich toch altijd wel voor de kampioenspoule”, stelt Andries Jonker. “Dus de noodzaak om te presteren kun je nu heel ver opschuiven in je seizoen. Maar kan zoiets ook bij de senioren? Nee, totaal niet. Als je achttien of negentien oud bent moet je weten dat je goed moet beginnen aan een seizoen.” Jonker valt nog iets op: “Wie is op dit moment onze meest besproken Oranje-international? Dat is Virgil van Dijk. Een verdediger die is opgeleid bij Willem II en daarna in de Eredivisie een paar jaar is gevormd bij FC Groningen. Geef ook spelers zoals hij alsjeblieft de kans om tegen de spitsen van Ajax, PSV en Feyenoord te spelen. Met drie, vier, vijf of zes keer Feyenoord – Ajax in een seizoen wordt die kans veel kleiner.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik blijf voor het samenvoegen van de Nederlandse en Belgische hoogste afdelingen. Voor sponsoren interessanter door het grotere bereik, je hoeft niet 6x tegen dezelfde tegenstander om het niveau op te krikken en de kans lijkt mij groter dat je qua plekken voor Europees voetbal bij de grotere competitie kan aanhaken. Wat mij betreft ook gelijk Luxemburg erbij, dan hebben ze daar op termijn ook kans dat ze een club krijgen met een beetje niveau.

16 januari 2018 om 07:25

Ben ik het mee eens ik denk dat je daarmee een hoger niveau kan halen voor beide landen en het mooie is dat de twee landen ander soort voetbal spelen en dus moet je je ook steeds aanpassen. Ik vindt een kampioenspoule met 6 teams erin die strijden om de titel helemaal niets. Als je te vaak Feyenoord Ajax krijgt dan wordt dat ook een normale wedstrijd en boeit het niet meer. De Knvb en de Belgische bond zouden eens moeten gaan starten met een beker toernooi voor de Beneliga houden we de landelijke beker ook nog (omdat bijna elk topcompetitie wel 2 bekertoernooien hebben). Dan kan je eens polsen hoe dat ervaren wordt en geeft voor alle teams namelijk een boost om beter te worden en niet alleen maar de topteams en daar wordt in mijn ogen teveel naar gekeken. Ik wil liever een Engelse competitie waar 5/6 titel kanshebbers zijn dan een Spaanse/Duitse competitie waar er 1/2 zijn.

16 januari 2018 om 08:25

Gewoon om te weten, wat is er eigenlijk tegen de BeNeleague, behalve dan nostalgie?

16 januari 2018 om 08:47

Wat dacht je ervan dat de beneliga alleen goed is voor de bovenste clubs. Clubs als Willem 2, VVV, Sparta etc belanden dan in een lagere divisie zonder aansprekende tegenstanders wat ze qua supporters en fans waarschijnlijk heel erg gaan merken...

16 januari 2018 om 09:16

Hier ben ik het dan weer 100% met je eens, yatsemata. Toch raar haha.

Ik denk ook niet dat de Beneleague een oplossing is. Je wordt economisch misschien wat sterker, maar ik denk dat dat wel meevalt eigenlijk. Het haalt ook enorm veel beleving weg denk ik, omdat het toch mooier is om nationaal te spelen in de competitie. Als je dan 2 landen gaat samenvoegen wat betreft de nationale competitie, neem je dat weg. Tuurlijk, voor topclubs is het mooi omdat je veel topwedstrijden hebt en clubs als Groningen hebben vaker een vol stadion omdat veel topclubs op bezoek komen (ajax, Feyenoord, Psv, Anderlecht, Standard, Club Brugge, zijn er toch al 2x zoveel als nu). Maar wat jij zegt klopt natuurlijk ook. Een ploeg als Roda speelt dan onderin het tweede niveau, ploegen als RKC worden amateurploegen...

16 januari 2018 om 10:30

Persoonlijk zit ik als Ajax fan ook niet echt te wachten op de wedstrijden tegen de kleintjes. Zeker niet wanneer Ajax thuis speelt en die tegenstanders zich logischerwijs in gaan graven. Veelal voorspelbare wedstrijden krijg je dan en wanneer het verzet dan eenmaal gebroken is vallen er meer doelpunten en loopt Ajax eroverheen.

Liever zie ik dan wedstrijden tegen Anderlecht, Club, AA Gent, Genk, Zulte en standart. Dan moet je in ieder geval iedere week vlammen en krijg je meer weerstand. Andere speelstijlen en meer weerstand is goed voor de voetballers hier uit de regio.

Schiet mij niet af maar Dat de kleinere ploegen in Nederland en België daar dan onder leiden maakt mij persoonlijk niet zoveel uit. Je wilt toch een zo sterk mogelijke competitie en naar voetbal kijken met een hoge intensiteitsgraad. Dat is de eredivisie momenteel niet. Verder denk ik dat tegen andere speelstijlen spelen het Nederlands voetbal wakker zou doen schudden. Men kan momenteel een spelletje spelen. Wijk je daarvan af dan ga je de boot in.

16 januari 2018 om 10:38

Nou, ik als hveen supporter zit niet echt te wachten op uitwedstrijden naar België. Er zullen dan weinig tot geen supporters mee gaan net als naar Roda op dit moment...

16 januari 2018 om 10:38

Qua sponsoring zal het vast wel meevallen. Die clubs zijn nu immers ook afhankelijk van regionale sponsoring. Het zijn ook regionale clubs. Waar het qua financiën echt om zal draaien is het tv geld.

Ik zal veel liever zien dat de eredivisie terug gaat naar 12 clubs. Ik vind wedstrijden van de top 3 tegen clubs als Sparta, VVV, NAC etc niet interessant. Ook niet als die clubs tegen elkaar spelen.

16 januari 2018 om 13:37

je kan op het eerste niveau een beneliga hebben, en de jupiler league en de belgische jupiler league apart houden.

16 januari 2018 om 15:20

El Nino, helemaal eens met je betoog! Ik hoop dat een beneliga komt, er zijn te weinig topwedstrijden.

16 januari 2018 om 10:54

Ik geloof er niks van. Je blijft een kleine competitie en je kunt nog steeds niets inbrengen tegen de grote.

En voor sponsoren interessanter ? De meeste sponsoren richten zich op 1 van de twee landen, niet op beide.

Voor de topploegen in de Eredivisie is het een mooie opzet, vooral na de winterstop. Mooiere wedstrijden, meer spanning en een hoger niveau.

Kantelpunt gaat wel zijn dat de degredatiepoule, zeg maar de poule waar Nac, Sparta, Roda en dat soort ploegen veelal in zullen spelen na de winterstop een lachertje wordt. Valt niets in te winnen alleen in te verliezen. Of je moet er een voorronde UEFA-Cup ticket als prijs in gooien, maar dan zou theoretisch gezien de nummer 14 van de eerste competitie helft Europees kunnen spelen, terwijl pakweg de nummer 4 niet gaat.

16 januari 2018 om 09:25

Wat jij zegt is geloof ik hoe het in België werkt. Of in Denemarken. Of allebei, ik weet het niet zeker haha. Volgens mij zit het in België zo dat je de kampioenspoule hebt, waarbij dan bijvoorbeeld de eerste 2 CL hebben, de nummer 3 EL en de bekerwinnaar EL. Laten we zeggen dat de bekerwinnaar 6e wordt. In de degradatiepoule, die volgens mij verdeeld is in 2, mogen de 2 beste play-offs spelen tegen de nummer 4 en 5 van de kampioenspoule. Dat is een soort mini-beker en de winnaar daarvan gaat Europa in.

Volgens mij is het zoiets, maar ik zou het fout kunnen hebben. Het probleem is dan inderdaad dat je bijvoorbeeld wel NAC in Europa krijgt en geen AZ, wat niet echt gunstig is voor de coefficienten. In Roemenië is het volgens mij 'gewoon' een degradatiepoule, zonder kans op Europees voetbal. Als je dan weet dat je veilig bent, speel je dus nergens meer om.

16 januari 2018 om 11:56

Ik vind die opzet zo idioot dat de winnaars uit de pools van plek 7-14 tegen de nummer 4/5 spelen(ligt aan de bekerwinnaar en dat de nr 6 er geen kans meer op heeft. Dan kan je als nummer 6 aan het einde van de reguliere competitie beter 7e worden om makkelijk via play offs nog europees te krijgen want als nr 6 krijg je gewoon helemaal niks op het eind. Zelfs de nr 2 en 3 uit de 2e divisie kunnen zich met wat geluk plaatsen voor een play off wedstrijd voor europees voetbal en de nr1 van de 2e divisie weer niet. Het hele systeem is zo krom.

Ach als je Feyenoord-Ajax zes keer in het jaar krijgt, krijg je ook vanzelfsprekend Ajax - Feyenoord nog zes keer, anders is het competitie vervalsing.
Ik denk dat de lol er dan snel uit is.

16 januari 2018 om 07:59

Really...??

Bedoeld wordt dat de wedstrijd Ajax tegen Feyenoord zes keer gespeeld wordt. 3 x uit, 3x thuis. Twaalf keer zou inderdaad iets overdreven zijn ja.

Het klopt dat Ajax snel doorschuift naar Jong Ajax alleen heeft dat tot dusverre nooit een negatieve invloed gehad op eindklassering van de o19, ze zijn elke editie erbij geweest. Paar keer groepsfase CL en rest via DP als kampioen van de o19 naar de KO fase YL. Lijkt me niet dat ze iets missen aangezien ze allemaal zoiets mee hebben gemaakt wel alleen vaak jaartje of 2 vroeger dan 'gewoon' is. De Ligt was onze beste verdediger in de YL met 16, hij zou nu ook nog YL mogen spelen. Kluivert was onze beste aanvaller vorig seizoen in DP. Allebei zijn ook deel van kampioenselftal geweest in o19. De Ligt zelfs 2x

Ik vind de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord toch over het algemeen bijzonder saai. Beide spelen vaak om miet te verliezen en de kwaliteit van het voetbal is daardoor vaak ondermaats.

16 januari 2018 om 11:58

Vorige wedstrijd was qua voetbal niet bijzonder, ondanks de hoge score van 1-4. Maar vaak is de wedstrijd een spectakel met harde duels en veel kansen. Als je niet geïnteresseerd bent in die wedstrijd is voetbal misschien niet de juiste sport voor jou.

Dan stichten die topclubs toch lekker zelf een competitie als ze het zo leuk vinden om tegen elkaar te spelen! De arrogantie straalt er weer eensd vanaf. Het gaat puur op de topclubs en hun talenten en de rest doet er niet toe. Dat veel van die talenten bij de topclubs tussendoor bij die andere clubs opgepikt zijn met valse beloftes vergeet men dan maar even voor het gemak...

16 januari 2018 om 09:01

Toch leuk hoe mensen zo compleet de plank misslaan. Dit heeft niets met arrogantie te maken. Het is gewoon zo dat de jeugdwedstrijden tussen Ajax en Feyenoord meer leven dan die tussen een van die clubs en pakweg Nac, met alle respect voor NAC natuurlijk. Er wordt echt wel wat meer gevraagd, dus helpt het ook in de ontwikkeling.

En wat zijn die valse beloftes? Volgens mij ben jij gewoon een gefrustreerde fan die er niet zo goed tegen kan dat clubs als Ajax, Feyenoord en PSV groter zijn dan jouw club en dat zij ook een betere jeugdopleiding hebben. Qua jeugdopleiding hoort AZ wat mij betreft ook nog in dat rijtje, dat zijn denk ik de topopleidingen van Nederland. Maar als je daarover zeurt, telt geen enkele jeugdopleiding meer mee. Want bijna elke speler begint bij een amateurclub en daar worden dan die spelers weggehaald, vast weer met die 'valse beloftes'. Elke club heeft daar last van, want bij de topclubs in Nederland worden talenten weggehaald door Engelse clubs, de Nederlandse topclubs doen het bij de Nederlandse subtop, de Nederlandse subtop... je begrijpt het wel. Zo werkt het nou eenmaal. Niet altijd leuk, zeker niet als een van je grotere talenten wordt weggehaald, maar het is niet anders.

Overigens vind ik niet dat het goed zou zijn om niet meer tegen kleine clubs te spelen. Het mentale aspect is daar namelijk zeer belangrijk. Elke speler is gemotiveerd tegen Feyenoord, Ajax of Psv. Maar als ze op een knolleveld moeten spelen tegen een kleinere club, kunnen ze het dan ook opbrengen? Daar kijken veel mensen niet naar voor mijn idee.

16 januari 2018 om 11:10

Het gaat me om de houding van de topclubs. Alsof ze de kleinere clubs niet nodig hebben. Iets wat we ook vaak in overleggen over de eredivisie horen, de topclubs klitten samen en komen met ideeen waardoor zij nog meer geld binnen krijgen en kleinere clubs juist minder. Dat terwijl de 15 overige clubs bij elkaar net zoveel of zelfs meer fans hebben dan enkel de top 3. Daar mag de top 3 dus ook best rekening mee houden...
De topclubs hebben de kleinere clubs ook nodig, allereerst om een competitie te hebben maar daarnaast ook om hun eigen talenten ergens te vinden of zelfs ervaring op te laten doen. En ja, ik begrijp de carrousel. Ajax shopt bij mijn club, wij weer bij een Willem 2 of Sparta en zij weer bij de JL. Wat ik echter wel typisch vind van asl die talenten die de laatste 10 jaar vanuit mijn club naar de topclubs gegaan zijn als jeugdspeler, geen enkele heeft het eerste ooit gehaald en op 1 speler na zitten ze nu bijna allemaal in in de top van het amateurvoetbal. Dan vraag ik me af, waarom zou je overstappen? Bij ons breken er ook elk seizoen jeugdspelers door. Sterker nog, na Ajax en Feyenoord hebben wij zelfs het hoogste percentage spelers in profteams (veel in de JL). Dat je AZnoemt prima, maar waar baseer je dat op? Zoveel brandbaar in het verleden niet door...

16 januari 2018 om 18:44

De vraag die jij stelt, stel ik mezelf ook. Alleen heb jij het dan over spelers die naar Ajax gaan en ik over de spelers die bij Ajax vertrekken. Veel van die spelers worden uiteindelijk ook niks. Neem zo'n Quincy Owusu-Abeyie. Wie weet hoe zijn carriere was geweest als hij 'gewoon' bij Ajax was gebleven.

Je slagingskansen worden er niet beter op, maar je maakt wel een stap qua financiën, kwaliteit van de trainers, faciliteiten. Ik denk dat dat voor veel spelers de doorslag geeft. Het is ook wel zo dat er in het verleden erg veel spelers, die dan bij Ajax niet doorbraken, toch een mooie carriere konden opbouwen. Sommigen in Nederland, sommigen in het buitenland. Ik denk dat bij Ajax procentueel de meeste spelers een bestaan als profvoetballer overhouden, van alle clubs in Nederland. Er is ook onderzoek gedaan in heel Europa en toen stond Ajax geloof ik ook in de top 3. Dat wil dus zeggen dat je de meeste slagingskans hebt (let op: slagingskans om profvoetballer te worden, niet op een doorbraak bij Ajax zelf). Als ik nu een voorbeeld moet noemen, is dat Dankerlui. Die vind ik nog te slecht voor Jong Ajax, maar tekent wel even bij Willem II.

Ik vind de huidige opzet tekortschieten. Je speelt 1x tegen elkaar, wat competitievervalsing is. Stel nou dat PSV uit naar Feyenoord, Ajax, AZ, Twente, Groningen, Heerenveen, Vitesse en Utrecht moet en Ajax moet daar allemaal thuis tegen. Dat is toch niet eerlijk? Natuurlijk gaat het nu niet zo, maar het is wel mogelijk. Gewoon 2x tegen elkaar, dat is eerlijker.

Ook slaat het helemaal nergens op dat je op 0 begint na de winterstop. Zorg gewoon dat die teams 50 van hun punten en doelsaldo meenemen. Dat is eerlijker en dan valt Jonker's argument voor een groot deel weg. Elke misstap kost je namelijk punten die je later in het seizoen wel eens op kunnen breken. Nu kun je voor de winterstop kantje boord in de kampioenspoule komen, spelend op 70 en na de winterstop geef je 100 en wordt je kampioen. Dat is toch onzin?

Overigens ben ik er totaal geen fan van om deze wedstrijd zo vaak te laten spelen. Je krijgt dan namelijk veel kleinere competities. Je hebt dus minder tegenstanders, maar je zit met clubs van een min of meer gelijkwaardig niveau. Je leert dus niet het mentale aspect. Hoe moeilijk is het om jezelf te motiveren als je een mini-klassieker speelt? Niet. Of als je AZ-PSV speelt? Niet. Maar als je tegen een kleinere club speelt, waarbij je weet dat je eigenlijk simpel met 4-0 moet winnen? Dan moet ik het nog zien. Dat mentale aspect wordt volgen mij echt onderschat.

Ook tactisch denk ik dat die kleinere competities niet helpen. Nu kom je veel verschillende soorten ploegen tegen, vooral voor de winterstop. Dan kom je tegen clubs die met alle spelers verdedigen, tegen clubs die counteren, tegen clubs die op balbezit spelen, clubs die vroeg drukken of clubs die aanvallend spelen. Je speelt tegen veel verschillende soorten spelers. Als je die competities verkleint, neem je die variatie grotendeels weg. Dan worden spelers minder flexibel opgeleid, wat ze in hun profcarriã¨re niet helpt.

Wat ik helemaal vergeet, is dat het voor kleinere clubs natuurlijk ook goed is om te spelen tegen grotere clubs. Hoe ga je om met het kwaliteitsverschil? Kunnen die spelers het aan om 90 minuten lang 100 geconcentreerd te blijven? Dat zijn dingen die een jeugdspeler van NAC ook in het eerste tegenkomt, dus hij moet daar wel tegen bestand zijn.

Het opleiden gaat niet alleen om de topclubs, maar om alle clubs. Daarom vind ik de huidige opzet wel goed (opzich een goed idee, je moet je kwalificeren in de eerste seizoenshelft en in de tweede seizoenshelft wordt je goed getest omdat je tegen tegenstanders van jouw niveau speelt), maar nog verre van perfect, om de genoemde argumenten dat het niet eerlijk is en dat je geen punten meeneemt zorgt ervoor dat, wat Jonker ook zegt, je in de eerste seizoenshelft niet wordt afgestraft voor fouten en dus kun je op 70 spelen.

Voor mij hoeft feyenoord ajax echt niet vaker. Het is juist mooi dat het iets bijzonders is waar je naar kan uitkijken. Als het 6x per jaar zal zijn verliest het een beetje zijn charme vind ik.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren