Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

FA implementeert ‘Rooney Rule’ in zoektocht naar meer diversiteit

Laatste update:

De Engelse voetbalbond (FA) gaat werken aan de diversiteit van werknemers bij nationale voetbalteams. Als er een vacature openstaat voor een baan rond een van de nationale ploegen, wil de FA in gesprek met minstens één kandidaat van een etnische minderheid die beschikt over de juiste kwalificaties. Dat zal dus ook gebeuren als een opvolger van bondscoach Gareth Southgate wordt gezocht, maakt de bond dinsdagmiddag bekend.

De FA volgt met het diversiteitsbeleid het voorbeeld van de Amerikaanse NFL. American Football-clubs uit de NFL zijn verplicht om mensen van etnische minderheidsgroepen te betrekken in het sollicitatieproces, als er een nieuwe trainer of een persoon voor een andere belangrijke baan nodig is. Er is geen sprake van quota en clubs worden niet verplicht om personen met een minderheidsachtergrond de voorkeur te geven bij de uiteindelijke keuze.

In de Verenigde Staten wordt de regel de 'Rooney Rule' genoemd, vernoemd naar voormalig Pittsburgh Steelers-voorzitter Dan Rooney. De regel werd in 2003 opgesteld en leidde binnen drie jaar tot een stijging van 6 naar 22 procent van zwarte trainers. Het nationale mannenelftal van Engeland heeft nog nooit een zwarte bondscoach gehad, maar het vrouwenteam stond op de WK's van 2007 en 2011 onder leiding van Hope Powell, een zwarte vrouw.

Chris Hughton van Brighton & Hove Albion is de enige donkere trainer in de Premier League. De nieuwe regel gaat echter niet over clubs en legt de clubs dus niets op. De Rooney Rule heeft niet alleen betrekking op zwarte sollicitanten, maar op allerlei minderheidsgroeperingen. In Engeland wordt gesproken van black, Asian and minority ethnic (BAME). Onder die noemer wordt gerefereerd aan niet-blanke personen.

Ben je het eens met het nieuwe beleid van de FA?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat een onzin. Selecteer gewoon de mensen die het meest geschikt zijn voor de baan, ongeacht de afkomst en/of etniciteit. Op deze manier ben je het alleen maar aan het forceren en dan heeft het ook wel wat weg van discriminatie.

9 januari 2018 om 15:29

Seksisme en racisme is toch echt nog orde van de dag anno 2017 - denk je nu werkelijk dat een zwarte trainer minder bekwaam is dan een blanke? Dit is profileren, en daar zijn we enorm goed in. De Rooney regel invoeren is een enorm goed idee, er zijn enorm goede voetballers die in Europa een etnische minderheid zijn; die het nooit tot de elite schoppen in het trainersvak, dit speelt gewoon een rol en het moet opgelost worden. Zelfde geld overigens voor vrouwen binnen het voetbal!

9 januari 2018 om 15:41

@church89

Wie zegt dat een donkere trainer minder bekwaam is dan een blanke trainer? Ik namelijk niet.

9 januari 2018 om 15:45

Interne recruiters, aangezien er maar een donkere trainer in de BPL is, wat dus duidelijk aangeeft dat de clubs wat sturing nodig hebben.

9 januari 2018 om 15:54

Er zijn in het algemeen ook gewoon veel minder donkere mensen in Engeland. In Amerika zijn er simpelweg veel meer donkere mensen en donkere sporters dan in Engeland. Dat dus ook weer zorgt voor meer donkere trainers in Amerika. Het is simpelweg appels met peren vergelijken. Er is nooit aangetoond dat donkere mensen hierin worden gediscrimineerd.

9 januari 2018 om 15:57

Ehh.. Zou hier graag de stats van zien, woon zelf in Londen (waar toch enorm veel clubs zitten) en moet zeggen dat als in naar spelers kijk binnen de teams (van Engelse afkomst) dan zie ik genoeg donkere spelers op de velden (en straten, trouwens) 5aside is enorm gevarieerd hier (en dat is op amateur niveau)

9 januari 2018 om 16:19

Tja, zolang het niet bewezen is dat donkere mensen gediscrimineerd worden lijkt het me onzinnig om dit überhaupt te bespreken of om zoiets in te voeren. Heb het even snel opgezocht, in Amerika is 66% 'blank' (2016) en in Engeland is dat ruim 90% (geen specifiek jaartal). Dan hebben we het slechts over de totale bevolking. In Londen waar jij woont zal het absoluut meer zijn, zoals het hier in Nederland ook in Amsterdam zo is. Racisme en discriminatie is zeker een belangrijk onderwerp, kan het alleen niet helemaal linken aan dit nieuwsbericht. Zijn slechts aannames.

10 januari 2018 om 12:12

Nog wat info dat ik heb verkregen - slechts 22 van de 482 betaalde coach posities in het Engelse voetbal worden bezet door een ethnische minderheid, dat is minder dan 5% - als we jouw voorbeeld pakken en aannemen dat 90% van Engeland blank is - en je zou dit overhevelen naar het betaalde voetbal, dan zou toch minimaal 10% Bame moeten zijn - dat is het dus niet, vandaar de Rooney rule.

9 januari 2018 om 15:31

Op zich kan ik dit wel waarderen.
Hiermee wordt er geen druk gelegd om te zeggen: Zoveel % moet minderheidsetniciteit te hebben.
Nee, ze leggen druk op om alleen maar te kijken en deze personen in de procedure mee te nemen, wat nog niet wil zeggen dat ze aangenomen zijn.
Hiermee verplicht je, in dit geval de voetbalbond, ook van de geijkte paden af te wijken.
Nothing wrong with that right?

9 januari 2018 om 18:47

Maar aan de andere kant wordt er misschien hierdoor een meer geschikte kandidaat niet meegenomen in de procedure.

Stel men gaat een procedure in met 5 kandidaten en de 5 beste kandidaten zijn blank, dan moet men er 1 al af laten vallen, omdat men zo nodig een minder geschikte donkere persoon erbij moet betrekken.

Dat noemen we dus discriminatie op basis van ras.

10 januari 2018 om 08:35

@ Nijogeth

Daar ben ik juist niet bang voor.
Als je een procedure begint en de sollicitaties aangaat heb je vaak al op basis van CV en/of verhalen al een bepaalde voorkeur. De "blanke" persoon die daar het minst in op valt, laat je dan al gauw vallen.
Tijdens zn gesprek wordt bepaald of t beeld wat je hebt klopt, minder is of zelfs wordt overtroffen.

Zoals gezegd, vaak heb je al een voorkeur. Bewust of onbewust.... Dan laat je de persoon die t minst in t plaatje valt vallen.
Die was sowieso al 'kansloos' om het maar ff zwart wit te zeggen.

9 januari 2018 om 15:43

Helemaal eens sirius!
Je moet gewoon te allen tijde de beste kiezen. Of het nou om een voetbalcoach gaat, een minister president of een topfunctie binnen het bedrijfsleven, gewoon de beste!

Wat mij betreft wordt in Nederland een blinde, gekleurde, lesbische moslimvrouw met 1 been van 65+ de bondscoach. Als dat de beste is, is dat de beste.

Ik ben fel tegen "positieve" discriminatie. Vind er ook weinig positiefs aan. Je zal je namelijk altijd afvragen of je een bepaalde functie kreeg wegens je capaciteit (ben ik echt de beste?) of wegens je afkomst/geloof/sexuele voorkeur/geslacht. Ik vind dat heel slecht in ons politiek correcte landje.

Onlangs had de BBC een vacature voor een beginnend redacteur. Hier stond expliciteit bij dat je alleen mag reageren wanneer je een niet-Britse achtergrond hebt. Hoewel men hiermee discriminatie wil tegengaan, is men hier feitelijk juist mee aan het discrimineren. Autochtonen worden namelijk buitengesloten. Andersom zou de wereld op zijn kop staan: ‘gezocht, blanke mannelijke collega. Reacties van vrouwen en allochtonen niet gewenst.’

Ik vind het lastig hoor, geloof zeker dat er discriminatie op de arbeidsmarkt is en dat vind ik erg spijtig voor diegenen die er mee geconfronteerd worden, maar ik ben wel tegen het gericht werven van ‘allochtonen’. Discriminatie is in mijn optiek niet een heel bewust fenomeen, men heeft van nature een soort xenofobie - beschermingsmechanisme - wat zich uit in discriminatie. Is ook echt niet iets Westers, wat veel mensen graag willen geloven, maar iets menselijks en dus heel moeilijk uit te bannen.

In feite wordt men pas sinds een jaar of zestig geconfronteerd met een veelvoud aan nationaliteiten, ten gevolge van globalisering. Het menselijk brein en het denkproces waar discriminatie uit voort komt verander je niet met een paar bureaucratische trucjes, dat is allemaal voor de bühne. Wil daarmee niet zeggen dat je het maar te accepteren hebt, maar dit soort regels vind ik van een belachelijke naïviteit getuigen.

De ideale situatie is natuurlijk dat iemand wordt gekozen op basis van zijn kwaliteiten, maakt niet uit of diegene blank, zwart, geel of rood is. Maar aangezien dat nog steeds niet het geval is en er nog meer dan genoeg mensen worden afgewezen vanwege hun huidskleur, geloof of nationaliteit moet er maar naar alternatieve oplossingen worden gezocht. En voor degenen die roepen dat dit ook een soort discriminatie is, er staat dat de bond/clubs niet verplicht zijn om die kandidaten ook daadwerkelijk een functie te geven, alleen betrekken in het sollicitatieproces is al voldoende.

9 januari 2018 om 18:51

Maar als er met 5 kandidaten een procedure wordt gestart en de 5 beste kandidaten zijn blank, dan wordt er wel degelijk gediscrimineerd als men 1 van die blanke gasten af laat vallen om de 5e plek te vullen met een donkere persoon, alleen vanwege de huidskleur.

Overigens bestaat wel elke sollicitatieprocedure uit discriminatie. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt op basis van verschillende facetten (leeftijd, ervaring, opleiding etc.).

9 januari 2018 om 20:08

Als we discriminatie zeggen hebben we het niet over leeftijd, ervaring, enz., iedereen weet dat. Ik denk ook niet dat ze zoals in jouw voorbeeld 1 iemand af zullen laten vallen om hem te vervangen met een kandidaat van een etnische minderheid. Dan wordt het waarschijnlijk, als we bij jouw voorbeeld blijven, 5+1.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren