Discussie over penalty Ajax: ‘Huntelaar pakte hem zelf vast’

AZ verloor zondagmiddag in eigen huis met 1-2 van Ajax en dat doet pijn in Alkmaar. Ook Wout Weghorst baalt van de nederlaag tegen de Amsterdammers, zo laat hij weten in gesprek met de NOS. "Dat lijkt me logisch. We wilden graag een topwedstrijd winnen", zegt Weghorst. "We staan er goed voor en presteren goed. Dan wil je het in zulke grote wedstrijden laten zien."

De spits erkent dat het AZ niet vaak is gegeven te winnen van de topploegen in Nederland en noemt het verlies tegen Ajax 'doodzonde'. De verslaggever van de NOS brengt de grote kans van Fred Friday ter sprake, maar Weghorst vindt dat er ook nog iets anders moet worden besproken, namelijk de penalty waaruit Lasse Schöne scoorde.

"Je gaat nu wel heel snel voorbij aan het penaltymoment. Ik heb het zelf nog niet teruggezien, dus ik kan er nog niet over oordelen. Ik hoorde net wel in de kleedkamer van iedereen dat er echt niet veel aan de hand was. Klaas-Jan Huntelaar pakte hem zelf vast. Dat is slim, maar daar heeft de scheidsrechter (Danny Makkelie, red.) niets mee te maken", aldus Weghorst.

Ook Guus Til is na afloop teleurgesteld over het resultaat. De middenvelder kreeg van John van den Brom onder meer de taak om Frenkie de Jong uit te schakelen. "Ik ken Frenkie wel een beetje. Ajax zoekt hem altijd, hij is de beste in de opbouw. Dat vond ik het lastigst, dat hij het meest werd gezocht", zegt Til in gesprek met FOX Sports.

"Ik denk dat hij niet heel veel rushes heeft kunnen maken, maar ik vond dat ze wel heel veel aan de bal waren. Dat is eigenlijk ons spel, want in alle andere wedstrijden waren wij altijd aan de bal. Je ziet gewoon dat we allebei ongeveer hetzelfde willen", aldus Til, die met zijn ploeg de derde plek in de Eredivisie inneemt.

Was het een penalty?

1
2

Je kan ook overdrijven hoor. Huntelaar zette een loopactie in en werd vastgehouden en besloot in de beweging te gaan liggen want door dat vasthouden kwam hij niet bij de bal. Licht gegeven, maar in de eerste helft lijkt iedereen te vergeten dat een 100% strafschop Ajax werd ontnomen.

18 december 2017 om 00:06

Makkelie heeft het goed gedaan. Om de handsbal van Zeefuik kon hij niet heen, maar vervolgens netjes Ajax aan de overwinning geholpen. Toen het even link werd aan het eind van de wedstrijd, nog even een rode kaart uitdelen en hij is in de tas. Goede scheids.

Gemekker achteraf over een penalty of niet.... Je kan er toch niets mee. Volgende keer precies dezelfde situatie aan de andere kant en de meningen kantelen net zo hard mee.

Kijk dan naar de dingen waar je wel wat aan kan doen. Als je bij de eerste goal van Ajax kijkt naar de zee van ruimte tussen de twee centrale verdedigers. Wie (of wat) staan zij in hemelsnaam te dekken terwijl ze met zijn tweeen slechts een persoon in de gaten hoeven te houden? Ajax maakt daar natuurlijk dankbaar gebruik van.

Az offerde Til op aan deJong en Seuntjes aan Schone..dus ipv zelf voetballen liepen ze achter Ajax aan! ach achteraf makkelijk praten..had zomaar 4-4 kunnen zíjn! Ik vind echter wel dat je kon zien dat Ajax simpelweg meer kwaliteit heeft.. desalnietemin heeft Az een lekker elftal dat leuk wil voetballen! op moment de terechte top 3

Ik moet eerlijk zeggen dat het natuurlijk niet 100 procent duidelijk een strafschop is. Maar als verdediger zo dom twee armen om iemand heen houden en vervolgens nog vast blijven houden, tsjaa dan kan de scheids (die overigens voor beide dramatisch aan t fluiten was en alles, maar dan ook alles af-floot) een pingel geven. Gewoon ontzettend dom gedaan door de verdediger en slim van Klaas-Jan.

En Woutje levert dan wel veel inzet, voetballend blijft het een van de mindere spitsen op de Nederlandse velden.

Vasthouden, moment weg en bal op de stip.. Hoe moet je het anders beschrijven. Makkelie floot bij de 'kleine' zaken voornamelijk in het voordeel van Az. Het moment van Kluivert was aan het eind van de eerste helft een mooi voorbeeld. Kluivert kreeg tot 5 minuten voor het eind sowieso niks mee..

Az was gewoon duidelijk de mindere ploeg. Terechte overwinning ajax.
.

17 december 2017 om 18:13

Mooie Ajax bril waar je doorheen kijkt AZ was eerste helft vele male beter dan Ajax pas laat in de eerste helft kreeg Ajax meer grip op de wedstrijd en dan nog was AZ de betere 2e helft was Ajax iets gevaarlijker maar AZ had het goed in de hand totdat Makkelie alle kleine valpartijtjes tegen AZ floot waardoor Ajax 2e helft snel alle grip op de wedstrijd kreeg en AZ vol in de verdediging moest.

17 december 2017 om 18:18

Wat een onzin man. Jij weet alles zo om te draaien dat het leuk staat geschreven. De realist ziet, naar de hele wedstrijd gekeken een overwicht voor Ajax dat terecht in de overwinning is uitgedrukt. Dat jullie de 2 2 wel op de pantoffel hadden is natuurlijk wel een ander verhaal.

17 december 2017 om 18:24

Leg me dit nou eens uit: hoe kun jij iemand betichten van door een Ajax bril te kijken, terwijl je zelf door een AZ bril kijkt? Even serieus, lees je je eigen tekst voordat je reageert?

On topic: De penalty was wel makkelijk gegeven. Ik begrijp alleen niet dat supporters en spelers er zo verbaasd over doen. Het is noch de eerste, noch de laatste keer dat zoiets gebeurt en hoort toch bij het spel. Ik zou me eerder druk maken om de dingen die je wel in eigen hand hebt, zoals het dekken bij de 1-1.

17 december 2017 om 19:08

@1az1 welke bril draag jij dan? Het was een mooie, gelijkopgaande pot voetbal waarin Ajax net iets slimmer was. Ik heb sinds lange tijd genoten van voetbal kijken in de eredivisie. Omdat we twee ploegen zagen die willen en kunnen voetballen. Penalty makkelijk gegeven, maar eerlijk is eerlijk je kon er voor fluiten zoals men dat zegt.

17 december 2017 om 19:11

Ja joh, AZ was zoveel beter dan Ajax in de eerste helft, dat ze pas in de tweede helft in de buurt van de schoten op doel kwamen die Ajax al in de eerste helft had. Doe ff snel normaal zeg. Als je met een achterstand was gaan rusten ipv een gelijk spel was dat niet vreemd geweest. Maar blijf vooral lekker zeuren en kijk vooral niet naar het feit dat haast elke steekbal van Ajax direct gevaar opleverde. Dat kan best gebeuren bij Neres en Kluivert want die zijn aardig snel. Echter als dit ook het geval is bij Huntelaar, moet je je ernstig zorgen gaan maken.

17 december 2017 om 20:52

vd Beek en Huntelaar moeten allebei scoren de eerste helft, dan vergeet Makkelie een pingel te geven. Dus normaal gesproken is het na 45 minuten wel klaar. Nu bleef az in de wedstrijd.

Die hatsidiakis deed de hele wedstrijd niks anders als Huntelaar vasthouden. Gewoon een penalty, klaar.

17 december 2017 om 18:17

Overigens is dit het commentaar van vd Brom: Natuurlijk gaat hij makkelijk liggen maar Pantelis Hatzidiakos moet zijn armen niet zo gebruiken en niet in zo'n situatie komen."

17 december 2017 om 18:38

Leuk dat je 4x in een topic de reactie van Van de Brom aanhaalt maar wat wil je hier nou mee bereiken? Ja hij raakt hem, maar als je iemand aanraakt is het niet direct een strafschop hoor.

17 december 2017 om 18:43

Maar in dit geval dus wel! En het lijkt me dat ik zelf wel mag weten of ik de reactie van vd Brom aanhaal als ik op iemand reageer of iets post. Maar goed, je zal me wel al aangegeven hebben😂

17 december 2017 om 19:09

tijdens een doelpoging in de 16m @vedetterut wat is het dan?

17 december 2017 om 19:17

20 seconden daarvoor had Az al een overduidelijke vrije trap moeten krijgen dus 2x een kado van de scheids

17 december 2017 om 19:29

Die beuk op het middenveld inderdaad

17 december 2017 om 20:49

Ik weet niet waar je het over hebt, maar voor de corner van AZ waar een pingel uit kwam had Ajax een vrije trap moeten krijgen voor De Jong. Zo kunnen we alles erbij gaan halen.

Kijk het nog eens terug. Hij heeft 2 armen om Huntelaar heen. Als Huntelaar in wil lopen heeft hij hem nog steeds met een hand vast. Eigen schuld.

Hij slaat bij het begin zijn armen om hem heen maar ik zie hem nergens met een hand hem vasthouden. Er je zegt dan wel dat Huntelaar vastgehouden wordt, maar wat hij zelf dan de hele tijd ?

17 december 2017 om 18:31

Gaat toch niet om de hele tijd. Gaat om dit moment

17 december 2017 om 18:40

Hij heeft zijn armen er omheen (raar) maar laat daarna los. Hij trekt hem niet naar beneden en hindert Huntelaar niet in zijn actie. Probeer jij maar eens te vallen als je alleen maar wordt aangeraakt zonder dat je op snelheid bent. Een perfect uitgevoerde schwalbe van Huntelaar.

17 december 2017 om 18:48

Dat die Griek met zijn armen om Huntelaar heen stond WAS de overtreding. Daardoor kon Huntelaar niet meer bij de bal. Dat Huntelaar zich enn seconde later laat vallen is niet relevant.

17 december 2017 om 19:18

Nee, want dan had Makkelie al 3 seconde eerder gefloten. Hij fluit omdat Huntelaar zich laat vallen.

Dit komt 20x per wedstrijd voor, bijna nooit komt de bal op de stip.
Het was gewoon een heel gemakkelijk gegeven penalty, ik hoor veel dat Ajax al eerder een penalty moest hebben.. Volgens mij hoort Ajax 3 a 4 penalty per wedstrijd te krijgen als ik de supporters mag geloven.

Makkelie floot een redelijke wedstrijd. Een gelijkspel zou het wedstrijd beeld het best beschrijven. Maar AZ moet gewoon naar zichzelf kijken dat het de vele 100% kansen niet heeft benut. Ajax heeft er 1 van de vele 100% kansen benut, dit maakt vandaag het verschil.

17 december 2017 om 19:27

AZ had "vele" 100% kansen ? Sinds wanneer is 2 gelijk aan "veel" ? Friday had een 1005% kans, die hij zelf verkloot. De kans van Weghorst was alles behalve 100%, stonden immers een verdediger en Onana bij.. Kopbal Bizot.. sinds wanneer is een corner een 100% kans ?

AZ speelde het eerste kwartier behoorlijk sterk, maar daarna was Ajax de sterkere op een incidenteel gevalletje van AZ na.

Terechte overwinning dus..

17 december 2017 om 19:37

Eerste helft Seuntjens en Weghorst kansen op 2-0 en dan moet Ajax risico nemen en counter je weg. In plaats daarvan geeft Makkelie cadeautjes waaronder 1-2

17 december 2017 om 20:55

Jan, ben je even de twee schoten tegen Bizot aan vergeten de eerste helft? Dat waren echt 100% kansen net als die van Friday.

Wel of geen penalty? De ajax fans zullen zeggen er was contact de niet ajacieden vinden het een schwalbe.

Het grotere plaatje is dat Ajax vandaag de bovenliggende partij was. Alle plussen en minnen tegen elkaar wegstrepend is de uitslag terecht.

Makkelie fluit alles af waar iemand op de grond lag. Dat wisten Huntelaar en Kluivert (continu) uit te buiten, helaas is AZ niet zo vies... sommige noemen dat slim.

17 december 2017 om 20:51

Kluivert?? Die heeft bijna geen vrije trap mee gaat. Die werd continu onregelmatig gestopt en zijn tegenstander had dan ook in de eerste helft al 2x geel kunnen krijgen

Verbaas me enorm over de discussie. Ik zie overduidelijk dat de AZ-verdediger twee armen om Huntelaar heen heeft en Huntelaar daarmee het bewegen belet. En dat ook nog voor de ogen van een verder slecht fluitende Makkelie.als hij daar niet voor gefloten had dan was hij een wedstrijd in de 18e divisie nog niet waard geweest.

17 december 2017 om 20:37

En die duidelijke overtreding op die Az speler een paar seconden daarvoor? De inleiding van deze hele penalty dus eigenlijk...2 gigantische fouten van de scheids in een halve minuut...die krijgt geen beste beoordeling vandaag

Terechte penalty, misschien een opsomming van, vanwege hij in de eerste helft al op de stip had gemogen. Ik snap de ophef dan ook niet om dit moment, als verdediger moet je je handen/armen thuis houden.