Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Wij willen dat de Barcelona- en Real-fans voor ons gaan juichen’

Laatste update:

Dit artikel verscheen eerder deze maand al op Voetbalzone. Omdat Dalkurd FF zich zaterdagavond heeft verzekerd van promotie naar het hoogste niveau in Zweden, valt onderstaand verhaal nu te herlezen.

BORLÄNGE - “Het was erger dan ik gedacht had. Sommige dingen die ik gezien heb, kan ik niet eens onder woorden brengen en zal ik ook nooit vergeten. Er waren momenten waarbij je gewoon door de grond wilde zakken. Ik heb de oorlog met eigen ogen gezien, heb gezien hoe IS Kobani heeft platgebombardeerd. Ik heb kinderen op straat zien liggen zonder kleren aan. Het waren er niet één, twee of tien, maar wel honderden.” Ramazan Kizil keerde in het voorjaar van 2014 voor even terug naar Kobani, een stad die door de gevechten tussen Koerdische strijders en terreurbeweging Islamitische Staat is veranderd in een spookstad. Weinig is er ongeschonden gebleven.

Door Gijs Freriks

Champions League
Ramazan Kizil is geen oorlogsverslaggever of waaghalzige toerist die Kobani tweeënhalf jaar geleden besloot aan te doen. Hij is ‘gewoon’ de voorzitter van voetbalclub Dalkurd FF. Een paar jaar geleden hadden nog maar weinigen van deze vereniging gehoord, maar Dalkurd staat op het punt te promoveren naar de Zweedse eredivisie en heeft grootse plannen. “We willen winnen en zo snel mogelijk naar de hoogste afdeling. Ik wil Dalkurd graag in de Champions League zien en dat moet ons binnen drie tot vijf jaar lukken”, zei Sarkat Junad in februari 2016. Deze miljardair kocht in die maand samen met zijn broer Kawa 49 procent van de aandelen van Dalkurd op en samen met voorzitter Kizil stippelen zij nu het beleid uit.

“Over het algemeen is de helft van de voetbalgeïnteresseerde Koerden voor Real Madrid of Barcelona, maar wij willen dat zeventig procent als eerste voor Dalkurd gaat juichen. We zijn niet naar de Superettan (de Zweedse Jupiler League, red.) gekomen als toeristen. Wij willen de club verbeteren om groot te worden. Wij willen groot worden en niet alleen in Borlänge, maar in heel Zweden”, aldus Sarkat Junad, die studeerde in onder meer Swansea en rijk werd op de telecommarkt. “Mijn broer en ik volgden Dalkurd al een paar jaar en vinden het een geweldige club. Dalkurd moet de brug vormen tussen Zweden en Koerden.”

Integratie
Dat laatste is ook een van de redenen waarom Dalkurd is opgericht. De club streeft als vanzelfsprekend sportief succes na, maar Ramazan Kizil begon zijn project ooit vooral omdat hij de integratie van Koerden in Zweden wil bevorderen. “Door voetbal kunnen immigranten sneller integreren in een gemeenschap, dat hebben wij inmiddels wel aangetoond”, zei hij onlangs in een interview met the Guardian. “Je moet de dialoog met elkaar aangaan, je moet elkaar leren begrijpen. Toen ik Dalkurd oprichtte, kon ik ook geen Zweeds praten, maar inmiddels lukt dat wél en bovendien hebben we moeite gedaan om Zweden toe te voegen aan ons bestand. De helft van onze directie is nu Zweeds. Dat heet samenwerken.”

Algemeen directeur Cego Heskali van Dalkurd vult in gesprek met deze website aan: “Borlänge had in de late negentiger jaren te maken met sociale problemen. Naast jeugdwerkloosheid vormden drugs- en jeugdcriminaliteit steeds meer een probleem. Ramazan Kizil vertrok ooit naar Zweden om zijn gezin een beter leven te geven en wilde direct wat aan de problemen in de stad doen. Hij richtte de club op en zijn visie was om jonge mensen daarmee iets te geven waarmee ze hun tijd nuttig konden besteden, zodat ze uit de problemen en criminaliteit zouden blijven”, aldus Heskali.

Kizil ziet Dalkurd dan ook niet alleen als voetbalclub, maar ook als sociaal project. Hij emigreerde in november 1989 naar Zweden en prijsde zich gelukkig dat hij in het Scandinavische land een leven kon opbouwen, maar dacht ook vaak terug aan de mensen die achterbleven. “We (Kizil en zes vrienden, red.) dachten: wat kunnen wij als Koerden, mensen en ouders doen voor een gemeenschap die ons ook zoveel gegeven heeft?”, vroeg hij zich af. Het oprichten van een club vormde het antwoord op die vraag: Dalkurd zag in september 2004 het levenslicht en werkte zich op van het zevende naar het tweede niveau. Het succes van Dalkurd is een hot item onder de voetbalgeïnteresseerden in ‘Koerdistan’, weet Kizil.

De opstelling van Dalkurd voor de thuiswedstrijd tegen Syrianska (4-2, 1 oktober).

Soldaat
De clubvoorzitter keerde tweeënhalf jaar geleden voor twee weken terug naar de Syrische stad Kobani, dat was verworden tot een spookstad. Hij zocht de mensen op die de strijd aangingen met IS; mogelijk vertegenwoordigers van de Koerdische volksverdedigingseenheden YPG en YPJ. “Ik heb de wapens nooit opgepakt, maar heb wel mijn solidariteit getoond en op andere manieren mijn hulp aangeboden.” Hij sprak er met hen over Dalkurd FF en aanvoerder Peshraw Azizi deed eens hetzelfde. De 29-jarige verdediger speelt nu zes jaar voor Dalkurd en kwam erachter dat de ontwikkelingen van de club zelfs aan de frontlinie op de voet worden gevolgd. Op een militaire basis bij Mosul sprak hij een peshmerga-strijder.

“Die soldaat herkende me en vroeg: ‘wat doe je hier?’ Ik was geschokt. Kende ik hem? ‘Wat doe je hier, Pasha? Ik volg je al drie jaar. Je bent de beste voetballer van de ploeg. Je moet hier niet zijn. Ga naar huis en maak ons gelukkig met jouw spel’, zei hij. Toen realiseerde ik mij dat de mensen aldaar ons volgen en van ons houden”, aldus de in Iraaks-Koerdistan geboren Azizi. “Mensen in Koerdistan zijn vandaag de dag fan van Real, Barcelona of Dalkurd. Ik vecht voor hen, voor hen die mij energie geven. Het maakt je sterker als je zo’n soldaat zo over je hoort spreken en het is belangrijk dat zij zich niet vergeten voelen. Ook al woon ik hier en zij daar: ze maken deel uit van ons bestaan.”

Daar sluit preses Kizil zich, in gesprek met the Guardian, bij aan: “Mijn lichaam bevindt zich in Zweden, maar mijn gedachten en dromen zijn nog altijd in mijn thuisland, want ik ben niet uit vrije wil vertrokken. Het gevoel dat je zonder angst kan slapen, dat kenden we helemaal niet totdat we in Zweden kwamen. Je kon namelijk gearresteerd, vermoord of gemarteld worden. We wilden in Zweden vooral een goed leven hebben en veilig zijn, maar de mensen die zijn achtergebleven, mag je nooit de rug toekeren. Dat zou erg zijn”, besluit Kizil. Ondanks dat er slechts een paar spelers met Koerdische roots bij Dalkurd spelen, wordt het team ook wel gezien als de nationale ploeg van Koerdistan.

Rewan Amin
Koerden wonen over een groot gebied in het Midden-Oosten en willen al bijna honderd jaar een eigen, onafhankelijke staat. Sinds 2005 hebben de Koerden in het noorden van Irak wel een de-facto eigen staat, maar ook die regio staat vanwege allerlei (politieke) ontwikkelingen onder hoogspanning. Wat het voetbal betreft heeft Koerdistan wel een eigen nationale ploeg (Iraaks-Koerdistan), maar die wordt door de FIFA niet erkend en veel Koerden zijn Dalkurd FF dan ook gaan beschouwen als hun eigen landenploeg. “Met de Koerdische vlag op onze borst is dit steeds meer de nationale ploeg van Koerdistan geworden”, liet aanvoerder Azizi optekenen. “Als je de Koerdische vlag ziet, word je nóg gemotiveerder.”

“Het was geen moeilijke keuze voor mij om bij Dalkurd te komen voetballen, want mijn familie heeft haar hele leven lang voor de Koerdische zaak gevochten. Mijn vader heeft in de oorlog gevochten en ik wil zijn gevecht voortzetten, maar dan op het voetbalveld. We hebben met z’n allen hard gevochten om de club te laten groeien en zijn nog lang niet klaar”, aldus de stopper. “De Koerden voeren een zware strijd voor hun onafhankelijkheid”, vult algemeen directeur Cego Heskali aan. “Dit komt allemaal doordat de Koerden moe zijn dat ze worden gecontroleerd door andere staten en ze zijn dan ook bereid om voor hun onafhankelijkheid te vechten. Alles wat we bij Dalkurd kunnen doen, is hen steunen en hen een positief signaal afgeven met ons voetbal. Ik hoop dat de Koerden kracht halen uit onze strijd in Zweden.”

“Iemand uit Zweden of Nederland is eraan gewend dat je een nationale ploeg hebt, zoiets beschouwen jullie als vanzelfsprekend. Jullie gaan door Zweden niet naar het WK en ik denk dat veel Nederlanders daar teleurgesteld over zijn”, gaat bestuurder Heskali van Dalkurd verder. “Maar bedenk je nu eens dat je niet eens een nationale ploeg hebt die zich kan kwalificeren voor het WK. Koerden vormen de grootste minderheid die geen land en nationale ploeg hebben in welke sport dan ook. Het maakt mij erg trots dat wij de Koerden iets geven waarvoor ze kunnen juichen. Het gaat niet alleen om het hebben van een nationale ploeg, maar ook om het bieden van hoop voor de mensen uit Koerdistan”, aldus Heskali.

Bij Dalkurd staan logischerwijs meerdere spelers van Koerdische origine onder contract en Rewan Amin is er daar één van. Deze 21-jarige middenvelder werd geboren in Duhok, een stad in Iraaks-Koerdistan, en komt uit de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Hij speelde 32 wedstrijden voor het tweede elftal van de Friezen, maar wist zijn debuut in het eerste nooit te maken. Amin tekende in februari 2017 een contract voor een kleine drie jaar in het Domnarvsvallen-stadion van Dalkurd. “We willen Rewan bedanken voor zijn geweldige inzet voor onze club en gunnen hem deze kans om een langdurig contract in Zweden te tekenen”, zei technisch manager Gerry Hamstra op de website van Heerenveen.

Bij Dalkurd bewijst Amin nu belangrijk te kunnen zijn, want als middenvelder vervult hij een belangrijke rol in het team van trainer Andreas Brännström en bovendien gaf hij al zes assists. “Ik licht er niet graag één speler uit, want het is uiteindelijk een teamprestatie. Maar natuurlijk: Rewan is onze maestro op het middenveld. Hij is een slimme speler die altijd rustig blijft. Hij heeft een winnaarsmentaliteit en geeft ieder duel 110 procent”, is CEO Heskali complimenteus. “Ondanks zijn jonge leeftijd dicteert hij met zijn techniek en inzicht al onze wedstrijden, een beetje zoals Xabi Alonso dat vroeger deed bij Bayern München.”

“Hij is nog altijd erg jong en zijn potentie is groot”, gaat Heskali verder. “Hij is het type speler dat zich als voetballer wil blijven ontwikkelen en als hij zo doorgaat, zou het mij niet verbazen dat hij over een paar jaar in een van de topcompetities van Europa speelt. Er zijn al topclubs in de hoogste afdeling van Zweden die geïnteresseerd in hem zijn.” In gesprek met deze website vertelt Amin, voormalig international van alle jeugdelftallen van Oranje tot en met de Onder-19,, over Dalkurd:

Rewan, je vertrok in februari van sc Heerenveen naar Dalkurd. Waarom deze stap?
"De twee eigenaren van Dalkurd, twee broers, schotelden mij een heel duidelijk plan voor met waar ze naartoe wilden met de club en welke rol ze voor mij in gedachten hadden. Ze toonden veel vertrouwen en ambitie. We willen dit jaar promoveren en van daaruit toegroeien naar Europees voetbal. Bij Heerenveen had ik nog wel een contract voor een half jaar, maar ik had niet echt het gevoel dat er meer in zat en toen kwam Dalkurd met een goed verhaal. Dat lag voornamelijk aan mezelf en bovendien heb ik doorlopend hinder ondervonden van een blessure. Ik heb Heerenveen veel te danken, maar aan de andere kant heb ik er ook nooit echt de kans gekregen. Dan ga je nadenken over wat het beste is voor je carrière. Na overleg met mijn zaakwaarnemer en familie hebben we toen besloten voor deze stap te gaan. En dat heeft tot nu toe goed uitgepakt. Ik ben hier heel gelukkig."

Een van de broers over wie je het hebt, Sarkat Junad, zei in februari 2016 dat Dalkurd binnen drie tot vijf jaar Champions League-voetbal moet spelen. Hoe realistisch is dat?
“Dat is wel realistisch. Als je ziet hoe de club er vorig jaar voorstond en nu, dat is al een groot verschil. De club is iedere maand groeiende en als we zo door blijven groeien, dan kunnen we veel bereiken.”


Je bent bezig aan een sterk seizoen en ik begreep van jouw zaakwaarnemer Daan Kramp van Forza Sports Group dat Dalkurd jou absoluut niet kwijt wil.
“Ik ben bezig aan een goed seizoen, ben belangrijk voor het team geweest. Ik speel voor een Koerdische club en ben een Koerdische jongen. Dat is belangrijk voor de club, als uithangbord, ook naar de rest van de wereld toe. Dat speelt ook wel mee. Ik wil nu eerst nog langer belangrijk zijn voor deze club en samen een mooie toekomst meemaken."

In hoeverre voelt Dalkurd als de nationale ploeg van Koerdistan voor jou?
“Ik heb niet heel veel verstand van politiek, maar ik voel mij Koerdisch en als ik voetbal met de Koerdische vlag op mijn borst, dan maakt dat mij trots. Ik speel niet voor een officieel nationaal team, maar het voelt bij Dalkurd wel alsof ik voor mijn land speel. We willen als Koerdische club groot worden, maar we hebben natuurlijk niet alleen maar Koerdische jongens in dienst. We spelen met dertien verschillende nationaliteiten. Het is belangrijk dat er Koerdische jongens in de selectie zitten, maar kwaliteit gaat altijd voor.”

Promotie
Dalkurd FF kan volgende week zondag vanaf 17.00 uur een grote stap zetten richting het kampioenschap, want de groenhemden nemen het dan op tegen Brommapojkarna IF, de nummer twee van de Superettan. Als Dalkurd in de komende drie speelronden nog twee keer wint, dan is men zeker van een plekje in de top twee en dus van promotie naar de Allsvenskan. Toen voorzitter Ramazan Kizil in 1989 naar Zweden emigreerde en dertien jaar geleden Dalkurd FF oprichtte, had hij waarschijnlijk nooit durven dromen dat zijn ‘sociaal project’ zou uitmonden in zo’n sportief succes. Nog zes punten en dan is het Zweeds-Koerdische sprookje compleet.

Denk jij dat sc Heerenveen er spijt van krijgt dat men Rewan Amin heeft laten gaan?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Als Koerd zijnde volg ik Dalkurd al jaren en het maakt me ook trots dat ze in een korte periode al kunnen promoveren naar de hoogste divisie.
Genoten van deze artikel en ben ook super blij dat voetbalzone wat aandacht eraan heeft besteedt.

Supermooi verhaal en ook ik volg Dalkurd elk weekend. Vind het knap van ze. Verder is in Turkije de club Amedspor opgericht. Hier spelen ook Koerdische jongens in. Zij krijgen elke week te maken met doodschoppen en geweld van supporters van andere clubs. Puur omdat ze Koerdisch zijn. Des te knapper is het dat ze nu strijden om te promoveren naar de Jupiler League van Turkije.

Ik gun Dalkurd het beste en hoop voor elke Koerd, of het nou Bakur (Turks-Koerdistan), Bashur (Iraaks-Koerdistan), Rojava (Syrisch-Koerdistan) of Rojhilat (Iraans-Koerdistan) is!

Her biji Dalkurd, her biji Amedspor!

15 oktober 2017 om 10:58

Haha, je hebt het helemaal niet over het feit dat enkele van Amedspor' spelers bijna elke week het Turkse volk provoceert door de peace-sign eruit te gooien, wat uiteindelijk een soort symbool is voor Koerdistan. Als je weet dat de competitie waarin je speelt op gespannen voet leeft met het land die je zogenaamd probeert te vertegenwoordigen, moet je vooral niet zulke dingen uithalen. 'Zij krijgen elke week te maken met doodschoppen en geweld van andere clubs, puur omdat ze Koerdisch zijn'. Neen, niet puur omdat ze Koerdisch zijn. Wat is dat nou voor propaganda? Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten.

15 oktober 2017 om 12:16

Ja he, waar halen ze het gore lef vandaan om de peace-sign te doen! Walgelijk gewoon!

15 oktober 2017 om 12:28

Een peace-sign is wereldwijd natuurlijk een zeer normaal iets. Maar jij weet dondersgoed dat het in Turkije een hele andere betekenis heeft.

15 oktober 2017 om 13:58

Juist omdat het wereldwijd een betekenis heeft wordt die gebruikt. Mogen die mensen geen vrijheid wensen ? Mogen die mensen geen vrede wensen? Tjonge jonge zeg. Waar slaat dit nou op. En ik zelf ben zwaar tegen oorlog maar helaas het is niet anders, ik ben niet degene die het kan stoppen. Daarvoor moeten de leiders opstaan, maar meneertje Erdogan heeft onze enige hoop opgesloten. Want hij heeft wat gezegd wat niet mocht! Maar als Erdogan zelf mensen beschuldigd is het weer goed. Bah bah bah, jullie zijn de oorzaak dat er nog steeds mensen sterven. Jullie doen zowel jezelf ermee pijn en ons!

15 oktober 2017 om 13:06

Haagsekoerd, waarom zit je zo erg te provoceren? Is totaal niet nodig wat je doet. En geen leugens verspreiden over doodschoppen etc aub

15 oktober 2017 om 13:55

Ga eens alsjeblieft op Youtube kijken naar Bursaspor - Amedspor. Heb nog nooit zo'n schandalige overtreding gezien en hij kwam er vanaf met geel.

En laatst nog in Mersin, wordt een voetballer gewoon aangevallen midden in de wedstrijd. @MrXerikeri ga maar eens kijken. Met je provoceren, bah bah bah!!!

15 oktober 2017 om 16:22

Leugens? Vriend, Amedspor spelers en haar fans worden al jaren bedreigd door fans van andere clubs.

15 oktober 2017 om 17:18

Had hij verdiend, heb nog nooit zo’n schandalige voetballer als Debiz Naki gezien. Ik vond het een hele mooie overtreding

16 oktober 2017 om 00:31

Vandaag bij VVV - PSV was er ook een schandalige overtreding die met rood bestraft werd, wat is je punt? VVV’ers haten PSV’ers dan zeker ofso?

15 oktober 2017 om 17:16

Hahaha ze krijgen elke week te maken met doodschoppen omdat ze erom vragen. Amed was de Griekse benaming voor Diyarbakir (identiteitscrisis?). Deniz Naki is er een die naar mening veels te soft is beoordeeld. Je gaat de PKK niet openlijk steunen. Vind het onbegrijpelijk dat ze toestaan dat Amed SK nog bestaat, niks met voetbal te maken.

28 oktober 2017 om 23:07

Laat maar zien dan dat ze de PKK openlijk steunen. Wat een grote onzin!

Buiten het FEIT dat een geen koerdistan bestaat mag iedereen het plezier van voetbal en plezier meemaken en zich verheugen. Leuk dat VZ de minder belangrijke dingen met zulke topics aankaart.

15 oktober 2017 om 11:53

Kurdistan is semi autonome regio in noord irak. Bestaat dus wel, is alleen geen onafhankelijke staat l.

15 oktober 2017 om 12:17

Buiten het FEIT dat jouw genoemde "feit" niet klopt, aangezien er wel een erkende autonome regio bestaat genaamd Koerdistan.

Leuk politiek proza om de koerden symphatiek over te laten komen. Timing is helemaal opmerkelijk. Zouden ze daar in Zweden ook discussieren over de integratie van hen?

15 oktober 2017 om 14:02

Mwoah, vind de timing juist wel logisch, de Koerden zijn in het nieuws nu dus dan snap ik het dat VZ daar een achtergrond bij geeft. Ben inderdaad ook wel benieuwd hoe "de rest" van Zweden aankijkt tegen de integrerende functie van de club. Fijn stuk iig weer VZ!

15 oktober 2017 om 14:54

Het interesseert ons geen ene moer, die club voegt meer toe dan de gemiddelde onwoonbare buurt zoals Rinkeby, waar het gewoon onbegaan is voor de politie. De koerden in Zweden zijn ook helemaal niet zo erg. Turken, Voormalige-Yugoslaven, Koerden en andere groepen uit het midden-oosten zijn het minste probleem.

De grote problemen zijn er meer met de somaliers en de grote getallen aan roemeense en bulgaarse bedelaars.

Een andere club in Zweden is bijvoorbeeld Syrianska, dat is een club opgericht voor christelijke assyriers uit de regio armenië en syrië (correct me als ik de regio verkeerd beschrijf), deze club doet het ook gewoon prima en ondersteunt de maatschappij. (komen uit Stockholm)

Echter is de vraag of Dalkurd het wel zover kan schoppen als "koerden" club op het hoogste niveau. Borlänge is maar 40.000 man groot en vrij afgelegen, weinig sponsor inkomen dus om een club qua budget en kracht zoals AIK en Malmö te-evenaren. Verder als je natuurlijk hoger gaat spelen dan zul je ook andere spelers moeten kunnen aantrekken, spelers die dan uiteindelijk achter het idee van een Koerdistan moeten staan of met een achtergrond zoals Dalkurd (koerd gerelateerd) willen voetballen.

Helaas denk ik dat er op dat gebied nog vies tegen zal aan vallen, en vertrouwen op "koerds" talent om de top te behalen of op "lokale" jongens zal in een stad als Borlänge moeilijk worden.

anyway, leuk initiatief.

15 oktober 2017 om 19:57

Syrianska is opgericht door arameeërs (oud christelijk volk uit Turkije Syrië enz)
Er is nog een club in Zweden assyriska die is van de Assyriërs

Interessante topic om juist nu te publiceren. Ik ben zelfs verbaasd dat het woord 'Turkije' geen enkele keer in de tekst voor kwam, chapeau VZ. Dit soort stukjes trekken mij (en ik denk vele anderen) steeds meer aan, ga vooral zo door.

15 oktober 2017 om 11:03

Waarom zo een afgunst? zelfs als over koerden gaat in Zweden gaan jullie Turken nog mee bemoeien, het feit dat Turken gewoon maagpijn van krijgen als Koerden ergens succes hebben was al bekend. Maar dit gaat gewoon over voetbal en een prachtig stuk vanaf een amateur club naar hoogste divisie van Zweden. En waarom moet Turkije woord in de topic voor komen? het heeft helemaal niks met Turkije te maken, het zijn Koerden die in Zweden wonen.

15 oktober 2017 om 11:16

Lol. Waar in mijn reactie haal jij afgunst uit? Ik zeg zelfs dat ze verder moeten gaan met het publiceren van zulke stukjes. Ik verkondig alleen dat ik verbaasd dat dat het woord 'Turkije' geen enkele keer voorkomt, daar de een niet zonder de ander kan in nieuwsartikelen, en dat weet jij zelf ook. Niet zo gespannen leven, man, word je ouder van.

15 oktober 2017 om 12:02

Misschien omdat Koerden een groot stuk land claimen wat al ongeveer duizend jaar in handen van de Turken is. Hiervoor was het in handen van de Perzen, Grieken, Arabieren, Assyriers, Armenen etc. En daarna ook nog constant terroristisch aanslagen plegen omdat dit zogenaamd Koerdisch grondgebied zou zijn. İn de ogen van de gemiddelde Europeaan zijn de Koerden nu de 'slachtoffer'. Maar volgens mij vergeten de meeste dat de Turken als 1 van de eerste vrouwen rechten gaven, dat in de oudheid al vrouwen een gelijke positie aan mannen hadden in de Turkse cultuur en dat er al een democratie-cultuur heerste bij de Turken (kurultay). Dit terwijl bij Koerden vrouwen enorm slecht behandelt worden en als 'onderschikkend' worden gezien aan de man, dat er nog jaarlijks duizenden Koerden aan 'eerwraak' moorden sterven, dat polychamie nog erg normaal is onder de Koerden, dat er een 'warlord-cultuur' heerst en dat begrippen als 'uithuwelijken' en 'familliehuwelijken' volkomen normaal zijn bij de Koerden. De nieuwe Koerdische staat wordt voor İsrael gewoon een bufferzone tegen de Arabische naties en İran. En daarnaast zal de olie in dit nieuwe Koerdische grondgebied ook weer een mooie bron van inkomsten zijn voor Europa, İsrael, Turkije (Erdogan steunt Koerdische Barzani-staat) en Amerika

15 oktober 2017 om 14:02

Mooi stukje copy paste Bozkurt! Man man man, heb je wel eens gehoord van de YPJ? Zitten vrouwen in, die met de mannen strijden. Maarja zoals je zegt Koerdische vrouwen zijn minder, want vandaar dat er elke dag op het nieuws het onderwerp komt met: Erkek teroru! Maja dat zijn ook de Koerden he.

Maar goed, lekker door gaan en Bahceli steunen, die man schreeuwt elke dag dat ze oorlog moeten voeren. Hij gaat tenslotte zelf niet dood hé. Of wacht, het schoothondje van Erdogan. Kotste hem uit in 2015, zei van alles tegen hem. Maar nu zijn ze kanka's hahaha ach Erdogan heeft MHP tenminste kapot gemaakt, die gaan in 2019 onder de 10% komen.

15 oktober 2017 om 14:12

Wie zegt dat ik Bahceli steun? Bozkurt is het symbool van de Turken, afkomstig van de Turkse mythologie. Daarnaast ben ik het sowieso niet eens met de ideologie van de MHP, dat İslam en Pan-Turkistische sentimenten verenigd. Aangezien een Turk niet perse moslim hoeft te zijn. Er leven Christelijke Turken in de Balkan en delen van Rusland, daarnaast zijn er ook Turken die het jodendom aanhangen, of het oude Turkse geloof Tengrisme. En natuurlijk Turkse atheisten, deisten etc zijn erin overvloed. Het is leuk dat de Ypg vrouwelijke strijders heeft (vrijwillig of verplicht laat ik even erbuiten), maar je gaat hier toch niet ontkennen dat de vrouw een schandalig, lage rol heeft in de Koerdische samenleving?! Als je dit probleem niet wilt erkennen heb jij gewoon oogkleppen op.

15 oktober 2017 om 15:31

Oogkleppen??? Ik adviseer jou eens naar het Oosten te gaan dan. Als er maar een groep is in Turkije die opkomt voor vrouwen is het de HDP wel, het zijn juist de vrouwen die rechts zijn allemaal hun man aankijken omdat ze zelf geen opleiding hebben en analfabeet zijn. Overigens, als je mij vraagt hoe ik over de vrouw denk? Dan zeg ik man en vrouw zijn gelijk net zoals mijn partij HDP die zo denkt en natuurlijk ook mn gewapende partij

15 oktober 2017 om 16:34

Je ware Turkse aard komt naar boven; het gaat en ging nooit om de PKK maar altijd om de Koerdische identiteit die compleet geassimileerd hoort te worden en alles wat ermee te maken heeft. Voor mij was dit altijd glashelder, maar voor andere Koerden niet, maar whatever.

Je kraamt rare dingen uit als ik eerlijk moet zijn. Volgens mij weet je zelf niet eens zo goed wat een Turk is of of jij zelf een Turk bent.

/maar volgens mij vergeten de meeste dat de Turken als 1 van de eerste vrouwen rechten gaven, dat in de oudheid al vrouwen een gelijke positie aan mannen hadden in de Turkse cultuur en dat er al een democratie-cultuur heerste bij de Turken (kurultay).\

Wat is je punt eigenlijk met dit verhaal? Turken zijn beter dan Koerden? Koerden zijn slecht? Waar wil jij heen?

/dit terwijl bij Koerden vrouwen enorm slecht behandelt worden en als 'onderschikkend' worden gezien aan de man, dat er nog jaarlijks duizenden Koerden aan 'eerwraak' moorden sterven, dat polychamie nog erg normaal is onder de Koerden, dat er een 'warlord-cultuur' heerst en dat begrippen als 'uithuwelijken' en 'familliehuwelijken' volkomen normaal zijn bij de Koerden\

Duizenden doden? Als je het niet hard kan maken dan kan je gewoon beter je mond houden over dit soort onderwerpen.

Ik snap ook niet hoe je de positie van de vrouw in twijfel kan trekken in Koerdistan. Verschillende groepen, partijen en instanties hebben een vrouw als hoofd of vrouwen voeren een hoge functie uit, zoals bij de Ypg. Maak je huiswerk beter voordat je over dit soort onderwerpen gaat praten.

/ De nieuwe Koerdische staat wordt voor İsrael gewoon een bufferzone tegen de Arabische naties en İran. En daarnaast zal de olie in dit nieuwe Koerdische grondgebied ook weer een mooie bron van inkomsten zijn voor Europa, İsrael, Turkije (erdogan steunt Koerdische Barzani-staat) en Amerika \

Dit heb je dan weer wel goed gezien.

15 oktober 2017 om 18:16

@ineista8
Ach, ga toch weg man. De bekende 'slachtoffersrolkaart' spelen. Koerden hebben geen 'rechten' gekregen?!
Onder de periode Ozal (Koerdische komaf Turkse president) en Erdogan hebben de Koerden alle beschikbare rechten gekregen. Er zijn miljoenen gevluchte Koerden uit İrak onder Ozal binnengehaald door Turkije (Saddam onderdrukking), Koerden hebben hun eigen TV kanaal, overal in het oosten zijn Koerdische borden, de Koerdische taal kan worden gevolgd op universiteiten, de Koerden hebben hun eigen partij gekregen, er is zelfs vrede gesloten met de terroristische beweging Pkk.

Wat heeft de Pkk in de vredesperiodes gedaan. İn het oosten van Turkije mijnen, barieres en voorraden geplaatst. Daarnaast heeft de Pkk zelf de vredesalliantie verbroken door twee Turkse agenten in hun slaap te vermoorden. De Pkk is een erkende terroristische organisatie dat volledig op drugshandel en andere illegale praktijken teert. Dat Erdogan een vriend van de Koerdische bevolking (niet de pkk) maakt hij in elke toespraak duidelijk, en daarnaast steunt hij al jaren zijn Koerdische maatje Barzani.

Nu op je tweede punt. İn de media is een bepaald beeld gecreerd dat Turken een barbaars, achterlijke bevolking zijn dat genocide's pleegt, vrouwen ondedrukt en daarnaast andere geloven en minderheden onderdrukt. Terwijl de Koerden een verlicht volk moeten voorstellen zijn dat voor haar rechten strijdt, waar vrouwen gelijk zijn (een beeld gecreerd door een aantal vrouwelijke semi-leiders). İk geef aan dat bepaalde zaken zoals vrouwelijke rechten, democratie en geloofsvrijheid al sinds de oudheid geworteld zitten in de Turkse cultuur. İk benadruk dat eerwraak, vrouwelijke onderdrukking en polychamie erg normale verschijnselen voor de Koerdische bevolking. Wie is er dan volgens de Westerse normen 'barbaars'?!

15 oktober 2017 om 19:23

Ik begrijp de reactie anders van FlackoGS heel goed. Typ maar op google Koerden in en overal vind je de woorden : Turkije , Turken, PKK of Erdogan. Ik vind het erg indrukwekkend van de Koerden in Zweden en heb er respect voor, overigens ook een heel goed stuk. Ik denk eigenlijk dat de Turken hetzelfde graag gehad hadden in Turkije met Amedspor, een succesvolle voetbalclub met veel Koerdische fans dat zorgt immers voor betrokkenheid in de Turkse samenleving (al is het alleen maar voetbal) , maar helaas zijn de supporters van Amedspor grotendeels PKK aanhangers. Daarom wordt zo'n club gehaat in de rest van Turkije, en vind dat terecht ook. Het is fout om gelijk Dallkurd ook uit te gaan maken voor PKK sympathisanten, met vooroordelen komen we nergens.

15 oktober 2017 om 23:20

De koerdische identiteit hoort thuis in afghanistan en iran... Turkije is van oorsprong het land van de proto-anatolische hittieten, maar is door christelijke grieken en assyriers overgenomen nadat de hittieten zijn uitgeroeid... het waren de Selcuk Turken die vervolgens dit land hebben overgenomen en geislamiseerd... niet de koerden. De koerdische identiteit heeft dan ook niets te zoeken in Turkije; doe dat maar lekker in Hamadan.

28 oktober 2017 om 23:12

Alsof de vrouw in Turkije net zoveel heeft en kan als de man.
In die Turkse theehuizen, geen enkele vrouw.
Decollete in Turkije? Nooit!!

Had dat geld liever gebruikt voor de wederopbouw van kobani? Of van de rojava regio..
Is natuurlijk wel slim, volgens mij zijn er in totaal 35 miljoen koerden. Als je die achter je club krijgt heb je een gigantische hoeveelheid supporters! Ga je dan de champions league in heeft straks iedere koerd een shirtje

15 oktober 2017 om 14:04

Geloof me er wordt enorm veel geld in de wederopbouw gestopt..

Buiten het feit dat koerdistan niet bestaat mag in voetbal natuurlijk hier wel aandacht aan geschonken worden. Als de PKK niet in Turkije zo geweldadig heersten zou het daar ook gewoon vriendelijk gaan tussen zulke clubs maar helaas.

Turk dit, koerd dat. Waarom zoveel aandacht besteden aan grenzen als het toch niks uitmaakt aan 't einde? Dit soort discussie's zorgen alleen maar voor haat, en voor meer verdeeldheid van de Ummah.

Leuk stukje, alle politieke reacties hieronder maar ff overgeslagen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren