Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Update: Eredivisieclubs unaniem akkoord met onderzoek naar kunstgrasverbod

Laatste update:

De kritiek op het groot aantal kunstgrasvelden in de Eredivisie neemt alsmaar toe en nu gaat ook de koepelorganisatie van Eredivisieclubs ECV zich mengen in de kwestie. De organisatie gaat onderzoeken of een officieel kunstgrasverbod op het hoogste niveau in Nederland tot de mogelijkheden behoort, zo meldt directeur Jacco Swart.

"'We gaan meteen aan de slag. We streven er voorlopig naar om op 12 december, in de vergadering betaald voetbal, met een voorstel te komen", laat hij weten aan de NOS. ''Het is aan de projectgroep om daarbij alle clubs op de hoogte te houden. Maar we gaan niet wekelijks rapporteren aan de media. Je moet een broedende kip niet storen. Er zal nog minder naar buiten komen dan bij de kabinetsformatie." Naast Swart zitten ook Hai Berden (voorzitter VVV) en Rob Toussaint (commercieel directeur Heracles) in de werkgroep. Namens de natuurgrasclubs zitten Hans Nijland (directeur FC Groningen) en Joost de Wit (directeur Vitesse) in de projectgroep.

De mededeling van Swart komt na overleg tussen de achttien clubs in de Eredivisie. In de vergadering van de ECV zou het spelen op een natuurgrasveld of hybride veld als licentie-eis in de KNVB-reglementen kunnen worden opgenomen. In de vergadering van 12 december hebben alle clubs in het betaald voetbal stemrecht, waaronder dus ook de achttien clubs die uitkomen in de Jupiler League. Daarvan werken er liefst twaalf hun thuiswedstrijden af op een kunstgrasmat.

Update 19 september 8.08 uur - Eredivisieclubs unaniem akkoord met onderzoek naar kunstgrasverbod
De achttien Eredivisieclubs zijn maandag unaniem akkoord gegaan met de vorming van de zogenaamde 'Werkgroep Kunstgras, zo meldt het Algemeen Dagblad. Deze groep moet een verbod op kunstgras in de Nederlandse competitie gaan onderzoeken. "Eigenlijk gaat dit verhaal niet om het kunstgras alleen'', laat VVV-voorzitter Hai Berden weten. "Het is in ieders belang dat we een sterkere vaderlandse competitie krijgen, met meer onderlinge weerstand."

Denk jij dat er een officieel kunstgrasverbod zal komen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dat klinkt als een goed begin! Kunstgras voor amateur clubs ideaal! Maar voor eredivisie clubs uit de boze!

18 september 2017 om 22:09

Het is voor amateurs ook vervelend, maar in de eredivisie is het lachwekkend. Ik ben alleen bang dat ze het niet voor elkaar krijgen...

Het zou mooi zijn als er daadwerkelijk een officieel kunstgrasverbod komt in de ED. Maar ben bang dat het nog erg lang kan duren door de vele kunstgrasploegen in de competitie. Deze zullen vast wel protesteren. Ik ben benieuw naar de uitkomst van het onderzoek

18 september 2017 om 22:41

Ik denk dat het gedeelte van het geld van tv opbrengst naar alle clubs gaan zodat ze gras kunnen onderhouden. Dan is iedereen er wel voor...

19 september 2017 om 09:42

Dit gaat om de toekomst van het Nederlands voetbal. We moeten dus niet alle clubs die het hebben gaan aankijken totdat het hele voetbal naar de klote is, maar de Knvb moet een kunstgras pot opzetten waar alleclubs een klein percentage van hun omzet aan moeten schenken. Dit is in het belang van alle clubs.

In ieder geval mooi dat ze er eens mee bezig zijn, hopen dat kunstgras nu daadwerkelijk verboden wordt.

Kijk verder!
Meteen afschaffen. Niet alleen bij betaald, ook bij hoofdklasse. 18 jarigen die hun hele jeugd op plastic speelden, moeten (inter)nationaal doorbreken?
Voetballen, zelfs naarmate het seizoen vorderde, op een gedeelte zand geeft meer kwaliteit dan zaalvoetbal in de buitenlucht.

19 september 2017 om 09:08

Nooit op kunstgras gevoetbald blijkbaar.... Kunstgras is totaal geen zaalvoetbal in de open lucht. Ik vind kunstgras beter dan een zandbak met bagger

19 september 2017 om 09:09

In de hoofdklasse ga je dit niet voor elkaar krijgen. Is amateurvoetbal. Een tweede klasse club die twee keer promoveert moet zijn kunstgras er dus uitgooien. Onmogelijk. Er zijn ook veel amateurclubs die in ruil voor inleveren van stuk grond op de accommodatie, of verhuizing van de accommodatie kunstgras voorzieningen hebben gekregen. Intensiever te gebruiken, dus trainingsveld kan er uit. Dus meer grond voor gemeente om huizen te bouwen. Dit is niet meer terug te draaien voor amateur verenigingen. In het betaalde voetbal moet het er zo snel mogelijk uit. Sowieso Eredivisie, en op termijn ook de Eerste divisie. Maar verder naar beneden verbieden zal zo goed als onmogelijk worden.

Tja leuk en aardig maar dan voetbal je binnenkort weer op zand met 3 grassprieten en dan weer gaan klagen. Ik ben ook geen voorstander van kunstgras. Maar die oude velden van Sparta of de graafschap waren om te janken. Ik was vroeger niet anders gewend maar sommige clubs in de eredivisie hebben gewoon geen geld.

18 september 2017 om 22:09

Moeilijk hè, kwestie van rollen. En weer eens leren concentreren op bal-aannames en basis techniek. Maar nee...laten we blijven voetballen op plastic want brengt het NL voetbal zo veel. Non discussies

19 september 2017 om 01:22

Die clubs hebben geen geld omdat ze het aan iets anders uitgeven. 1 speler minder kopen en het veld ligt er weer een paar jaar netjes bij.

19 september 2017 om 09:09

Hoe goedkoop denk je dat zo'n veld is? Ze kopen geen spelers van een miljoen

19 september 2017 om 09:15

@dante
Beetje te makkelijk gezegt.
Dus dan maar minder(e) spelers en degraderen?
Naar bv de derde klasse?
Wat voor zin heeft het grasveld dan nog als geen hond meer komt kijken naar bv VVV tegen Lariekoek? (Ik noem maar wat geks hoor)
Oh ja, jij hebt het over een speler van Feyenoord.
Ja als je daar één minder van hebt, bv Boëtius, heb je misschien geld genoeg voor een paar jaar een grasveld.
Maar denk je werkelijk dat clubs als Heracles, PEC Zwolle of VVV Venlo ook genoeg hebben aan één speler?
Ik denk misschien wel aan vijf of zes om aan voldoende financiën te beschikken om een paar jaar een gezond gazon te hebben!

19 september 2017 om 09:52

@strontschep Maar ze kopen wel eens een speler van een of een paar ton, die vervolgens 1 ton, of in het geval van non-eu een paar ton, per jaar verdiend. Ik denk dat je daar een heel eind mee komt.

19 september 2017 om 10:03

@holala Dus als er in de selectie 1 speler uit de jeugd neergezet wordt ipv een aankoop, degradeert die club gelijk naar de 3e klasse in een leeg stadion? Waar slaat dit nou op?

En ik denk dat je iets te hoge kosten in je hoofd hebt. Voor de aanleg van een natuurgrasveld kom je met een ton een heel eind. Onderhoud zal ongeveer jaarlijks nog zo'n bedrag zijn. Alleen veldverwarming weet ik niet goed wat het kost, maar lijkt me ook niet dat dat onmogelijk moet zijn. Zeker aangezien ze het in elk ander land ook kunnen!

19 september 2017 om 11:03

@dante
Veendam is om 2 ton schuld failliet verklaard....................

19 september 2017 om 11:36

@holala En je denkt niet dat er al flink wat miljoenen slecht besteed waren voordat die 2 ton hen de kop kostte? Kom op wel nadenken he!

Verder is er natuurlijk nog de discussie wiens probleem het is als een club de zaakjes niet op orde heeft. Als een nederlandse club europees mag spelen en niet aan de eisen van de Europa of Champions League kan voldoen, worden ze gewoon uitgesloten. Ik zie niet in waarom dat in de eredivisie anders zou zijn.

Het kromme is dat de kunstgrasclubs financiële compensatie willen, terwijl zij de afgelopen jaren al veel minder kosten hebben gehad dan clubs die wel een goeie mat en een trainingsaccomodatie hebben moeten onderhouden. Ben benieuwd hoe ze daar uit gaan komen. Als het maar lukt, terug naar écht voetbal.

19 september 2017 om 07:41

Het is toch niet raar, clubs hebben geïnvesteerd in iets wat mag en zouden die investering nu gedwongen veel sneller of moeten schrijven. Dan is het logisch dat ze daar compensatie voor willen hebben.

19 september 2017 om 10:00

Dat kunstgrasclubs compensatie willen is inderdaad niet raar. Dat velen hier (ik zeg niet jij) het dan maar normaal lijkt te vinden dat niet-kunstgrasclubs mee moeten betalen om de omzetting naar echt gras te realiseren vind ik daarentegen wel weer raar.

De Knvb heeft deze plastic zooi eerder toegestaan, dan vind ik ook dat de Knvb hier volledig voor de investering op hoort te draaien.

19 september 2017 om 08:25

Exact, en daarbij behorende dat Feyenoord extra kosten heeft bij het nieuwe trainingscomplex omdat ze speciaa een kunstgrasveld moeten aanleggen om hier op te trainen vooraf de wedstrijden op kunstgras.

19 september 2017 om 08:36

Ze hadden ook bij een amateur club in de buurt kunnen trainen natuurlijk

19 september 2017 om 08:57

Klopt, maar dat geldt natuurlijk ook voor de kunstgrasclubs straks.

Waarom twee maand werken aan één voorstel terwijl je als ECV maar beperkte invloed hebt? Werk meerdere mogelijkheden uit, laat je leden stemmen (de clubs) en stap daarmee naar de Knvb. Met een enkel voorstel is de slagingskans veel kleiner vanwege de weerstand die de JL-league clubs alleen al zullen gaan geven.

Ik kijk nu alweer uit naar de topics waarin geklaagd word over de knollenvelden en de gatenkuilen.

19 september 2017 om 06:43

Wat je er ook van vindt, of het nu het spel of de of de fysieke gesteldheid van de spelers beinvloed. Kunstgras heeft een negatief imago! Waarbij nl vroeger werd gezien als de springplang naar de topcompetities wordt nl tegenwoordig over geslagen.

20 september 2017 om 22:32

En dat Nederland geen springplank meer is heeft natuurlijk heel
Andere redenen. Dat weet jij ook poot

19 september 2017 om 09:16

Ik kijk nu alweer uit naar echt voetbal op echt gras met jawel, een polletje hier en daar. Heerlijk de geur van gras en daarnaast vieze broeken en sokken na de tijd. Zoals het hoort en wat voetbal juist zo mooi maakt.

Het is toch onbegrijpelijk dat veldvoetbal op zoveel plekken in NL op plastic wordt gespeeld?
Als je een volledig strakke ondergrond wil dan is zaalvoetbal een optie.

20 september 2017 om 22:31

Ben het met jullie eens hoor .ik zie ook liever echt gras.

Ik weet alleen 100% zeker dat als overal gras ligt, spelers hun enkels overstrekking in kuilen en dat de bal over voeten heen 'springt' door dat polletje van je

In ieder geval het wordt eens tijd dat de KNVB goede en duidelijke beslissingen neemt. Want tegenwoordig gaat het nog langzamer dan de politiek. Ja de eredivisie wordt steeds slechter en stellen tegenwoordig niks meer voor in de CL. Maar dat komt ook door de KNVB. Ik walg van de directie. Gras is in ieder geval één klein stapje in de goede richting. Anders speelt de kampioen straks voorrondes voor de intertoto.

19 september 2017 om 09:58

Dat NL niks voorstelt in de CL heeft te maken met Oliesheiken, olie-russen, de regering van Spanje, de regering van Quatar en het TV geld, Niet met de Knvb of kunstgras.

Word hem dus niet! Totaal 19 clubs in de 2 divisies met ook stemrecht...

Deze gaan echt niet op een verbod aansturen en zijn ze dus al in de meerderheid..

18 september 2017 om 23:49

19 van de 38 is geen meerderheid he!

19 september 2017 om 00:36

Oeps, dacht dat JL terug was gegaan naar 18 clubs.. #mybadd

19 september 2017 om 09:59

Er zijn ook geen 38 Bvo's, het zijn er 34. (Je moet de jong teams niet meetellen)

Eindelijk een beetje actie. Gewoon normaal gras, anders hoor je niet eens in de eredivisie thuis.

19 september 2017 om 08:39

En in de JL wel?! Als je TV-gelden naar rato verdeeld, kun je vervolgens eisen dat alle BVO's op echt gras spelen. Zolang de grote clubs de kleintjes uitroken, zoeken de kleintjes naar kostenbesparing. Kan ze geen ongelijk geven.

19 september 2017 om 09:46

En daarom moet de KNVB een geldpotje opzetten waaraan iedereen een klein percentage aan moet bijdragen. En vervolgens eerlijk verdelen over alle clubs.

19 september 2017 om 09:16

Blijft grappig, ajaxcieden die om normaal gras vragen,terwijl in de arena jarenlang de plaggen om je oren vlogen

tuurlijk horen de clubs met kunstgras wel in de eredivisie,ze zijn bijna in de meerderheid ,laat die andere clubs met gewoon gras maar over stappen op kunstgras,dan kunnen zij een extra speler kopen

18 september 2017 om 23:37

Laten we er dan maar een betonvloertje inleggen, kan iedereen twee nieuwe spelers kopen...

18 september 2017 om 23:58

Betonvloer past ook beter bij het betonvoetbal. On: Laat toch lekker gaan, we haken toch nooit meer aan internationaal, op welke ondergrond ook gespeelt wordt

19 september 2017 om 10:16

Wat een verschrikkelijk domme reactie Pepi68. Jezelf bij voorbaat neerleggen bij verlies is een zwakke instelling, ben blij dat ik jou niet ben. Echt een loserinstelling waar je absoluut niet ver mee zult geraken ben ik bang. Realistisch zijn mag, maar dit spant de kroon.

Hoe ver kun je achterlopen... In 1994 werd de laatste kunstgrasveld in Engeland verwijderd. De bovenste 4 divisies mogen niet op kunstgras spelen, alleen in de National League is dat toegestaan. Er was ook een heel gedoe toen Heracles Europees mocht spelen, één van de uitzonderlijke gevallen dat kunstgras werd toegestaan om Europees voetbal op te spelen. En in Nederland? Hier gaan we nog even een heel seizoen discussiëren, totdat besloten wordt dat de velden ergens in 2020 verwijderd moeten zijn. Streef vooruit! We staan al veel te lang stil in NL, in dit soort aspecten.

19 september 2017 om 11:54

Dat er gedoe was met Heracles geloof ik niet aangezien er wel meer clubs in (oost) Europa op kunstgras spelen.

ook het NL elftal heeft in Kazachstan een EK kwalificatie duel op kunstgras gespeeld, dus denk niet dat het zo'n issue is bij Uefa

Tsja dit zegt nog niks natuurlijk. Deze werkgroep gaat alleen maar een voorstel bedenken. Hier zit voor de kunstgrasclubs geen enkel risico aan vast. Als het uiteindelijke voorstel niet voldoet stemmen ze het gewoon weg. Niet te vroeg juichen.

Ik ben van mening dat als je als BVO het besluit neemt om op kunstgras te gaan spelen, zodatje geen trainingscomplex hoeft te onderhouden omdat dat te duur is, je eigenlijk betaald voetbal onwaardig bent. De hele essentie van betaald voetbal is dat een stadion hebt, lichtmasten, grasveld, een trainingscomplex en business faciliteiten. Je inkomsten moeten deze uitgaven (o.a. onderhoudskosten) minimaal dekken. Zijn je inkomsten te laag en kan je de uitgaven niet dekken, dan moet je op amateurniveau verder gaan en niet blijven hangen in het betaalde voetbal terwijl je dat onwaardig bent. What's next: een betonnen veld? i.p.v. lichtmasten hanglampen van de Ikea om het veld? I.p.v. tribunes open inloop? Als het maar goedkoop is, toch? Nee, om betaald voetbal TE Mogen spelen, moet gewoon aan minimaal gestelde eisenn voldoen. Zo niet dan is het hek van de dam. Ik zou dan als ik voorzitter was van een BVO ervoor kieze om niet op gras, niet op kunstgras, maar op straattegels te gaan voetballen. Moet je eens zien wat voor thuisvoordeel mijn club zou hebben. Dat kan toch niet? Dus weg met kunstgras en de kunstgrasclubs gaan maar samenwerken met een amateurvereniging om een trainingscomplex op te zetten. Nederland is echt het lachertje van Europa.

19 september 2017 om 10:05

Met het grote verschil dat kunstgras mag en straattegels niet. Iedereen vergeet dat de clubs het spelen op kunstgras goedgekeurd hebben. En met de voorwaarden die jij wil in voeren houden we een mooie Schotse competitie over waar een paar clubs vier keer per jaar tegen elkaar spelen. Ik denk niet dat dat het nivo zo omhoog gaat brengen.

19 september 2017 om 10:12

Oke, dat kan, dan sturen we de volgende clubs naar de amateurs: Heracles Almelo, PEC Zwolle, Excelsior, ADO Den Haag, Roda JC, Sparta Rotterdam, VVV Venlo, FC Eindhoven, FC Volendam, FC Emmen, FC Oss, Almere City FC, FC Den Bosch, Helmond Sport, RKC Waalwijk, SC Cambuur Leeuwarden en FC Dordrecht.

En dan laten we promoveren: Gvvv, HHC Hardenberg, vv Katwijk, Ijsselmeervogels, Kozakken Boys, sv Spakenburg, vv Lienden, Achilles '29, Aswh, Dvs33, Vvog, ASV De Dijk en JVC Cuijk.

Oh, wacht, die spelen ook allemaal op kunstgras.....

19 september 2017 om 10:45

Als dat moet, dan moet dat maar. Opzouten met die clubs. Maar ik weet zeker dat ze dan heel snel in gras gaan investeren en een linksback uit Afrika minder in de selectie zullen hebben.

19 september 2017 om 11:15

Ik zou gewoon een gesloten eredivisie maken met 3 clubs. Ajax, Feyenoord en Psv. Elke week een topper en nooit meer op kunstgras. TV geld lekker met zijn drieen verdelen en allemaal europees voetbal.

19 september 2017 om 11:28

Ik zou eens proberen wat minder bijdehand te doen, wellicht dat de mensen in je omgeving, zoals bijv. je ouders, je ook daadwerkelijk gaan mogen.

Een gesloten Eredivisie van 15 clubs met gras is prima (ik reken Nec, GA Eagles en De Graafschap) er ook bij met hun grasvelden. 4x tegen elkaar en geen play-offs ook prima. Schotland is geen angstbeeld, daarvoor is hier de kwaliteit breder aanwezig en is de achterban veel groter. Scheelt wel, 5 miljoen inwoners of 17 miljoen inwoners. En de kunstgras clubs mogen ook hun eigen competitie hebben en dan mag hun kampioen in de kunstgras champions league uitkomen en de bekerwinnaar en nummers 2-5 in de kunstgras Europa league. Oh wacht even die bestaan helemaal niet. Nou ja pech gehad. Die clubs zijn toch niet interessant.

19 september 2017 om 11:45

Wat een vreselijk arrogante houding. De clubs op kunstgras doen niks wat niet mag. Fans van de grote drie hebben makkelijk praten, geld genoeg. Ik vraag me af hoeveel linksbacks uit Afrika überhaupt betaalt kunnen worden in het rechter rijtje. En jou voorstel van 15 clubs levert een totaal oninteressante competitie op, zonder de spanning van het degradatiespook. Begrijp me goed, ik ben ook niet voor kunstgras maar ik kan ook slecht tegen dit soort kort door de bocht tegenargumenten. En als ze dan toch iets aan willen pakken, kijk dan ook eens naar financial fairplay en het huren van vele spelers van 1 bepaalde club. Daar wordt het Nederlandse voetbal nu ook niet bepaald beter van.

19 september 2017 om 11:46

Newsflash voor Soeplepel: Het gaat de komende jaren echt niet gebeuren.

Hoe je het wendt of keert, de Knvb heeft dus ooit toestemming gegeven aan betaald voetbalclubs om op kunstgras te gaan spelen. En als je ziet hoe er nu over wordt gepraat, is het opnieuw de Knvb die in actie zou moeten komen en het niet overlaat aan de clubs. Immers, we hebben te maken met een serieuze zaak die alles met beleid te maken heeft. Dat laat je niet aan de clubs over.

Juist omdat de Knvb in het verleden toestemming heeft gegeven, zal bij een verandering van beleid (alle eredivisieclubs op gras) de Knvb het financiële probleem van de kunstgras- clubs moeten oplossen. Die hebben immers toestemming gekregen in het verleden. Het is in ieder geval geen beleid om de "rijkere" clubs de zwarte piet te geven door die te laten opdraaien voor deze kosten. Deze kostenpost behoort gewoon in de begroting van de Knvb te worden opgenomen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren