wk2018

Portugees voetbal davert op grondvesten: ‘Het allergrootste schandaal’

Donderdag, 14 september 2017 om 21:05

PORTO - J.K. Rowling woonde van 1991 tot 1993 in Porto en deed daar inspiratie op voor haar boekenserie over Harry Potter. Ze keerde met drie hoofdstukken op zak terug naar Engeland en schreef zeven bestsellers. Na het verschijnen van de laatste verfilming - De Relieken van de Dood - bezwoer Rowling de bebrilde tovenaarsleerling voortaan met rust te laten, maar mocht ze toch nog op zoek zijn naar een onderwerp, dan kan ze Porto wellicht opnieuw als inspiratiebron gebruiken.

Door Gijs Freriks

Corruptieschandaal
Het voetbal in Portugal davert op zijn grondvesten. Men is al maanden in de ban van een schandaal waarin Benfica de hoofdrol speelt, want de kampioen zou al jarenlang (sinds het seizoen 2013/14) onder één hoedje spelen met de scheidsrechterscommissie. FC Porto heeft e-mails in handen waarin Benfica vraagt om bepaalde scheidsrechters op hun wedstrijden te zetten. Zowel FC Porto als Sporting Portugal vindt daarom dat Benfica de titels van de afgelopen seizoenen moet inleveren. En dat is nog niet alles, want Benfica zou tevens gebruik hebben gemaakt van zwarte magie om de landstitel van vorig seizoen veilig te stellen. “Of dit is een van de meest krankzinnige dingen die ik ooit heb gehoord óf iemand bij FC Porto heeft last van een J.K. Rowling-achtige verbeeldingskracht”, schreef journalist Jan Hagen onlangs.

FC Porto en Benfica zijn van oudsher sportieve rivalen van elkaar, maar de ontwikkelingen van de afgelopen maanden hebben de onderlinge spanningen verder opgejaagd. De communicatiedirecteur van Porto, Francisco Marques, toonde in juni in het programma Universo Porto voor het eerst mails waaruit volgens hem op te maken valt hoe Benfica de scheidsrechtersaanstellingen probeert te beïnvloeden. In die mail spreekt Benfica voor een duel zijn voorkeur uit voor Manuel Mota, een scheidsrechter van wie velen het sterke vermoeden hebben dat hij een benfiquista is. Zo likete Mota in 2013 een Facebook-afbeelding met het bijschrift ‘Ik ben trots om van Benfica’ te zijn en werd hij in februari lid van de pagina Viva o Benfica. Desondanks werd Mota op het duel van Benfica gezet.

Het is niet duidelijk om welke wedstrijd het precies gaat, maar de Porto-fans vertrouwden Mota al niet meer. Want: alle negen duels die hij van Benfica floot, werden gewonnen door O Glorioso. Op basis van de tientallen mailwisselingen tussen Benfica en de scheidsrechterscommissie concludeert Marques dat Benfica zich graag laat fluiten door Bruno Esteves, Jorge Ferreira, Nuno Almeida, Vasco Santos, Hugo Pacheco, Rui Silva, Paulo Baptista en dus de eerder aangehaalde Mota. Zij zijn, zo redeneert Marques, de club uit Lissabon gunstig gezind. Bij deze arbiters heeft Benfica een winstratio van negentig procent en bij de overige scheidsrechters uit het korps ligt dat percentage vijftien procent lager.

Porto’s communicatiedirecteur Francisco Marques komt op tv met mails op de proppen die zouden bewijzen dat Benfica de scheidsrechtersaanstellingen wil beïnvloeden.

Codetaal
Wie in het nadeel van Benfica fluit, zou in het vervolg op mindere wedstrijden worden gezet. “Wie ons pijn doet, wordt gestraft”, zo wordt Adão Mendes geciteerd. Mendes is een 66-jarige oud-scheidsrechter uit Braga die als tussenpersoon zou fungeren in de gesprekken tussen de scheidsrechterscommissie en Pedro Guerra en Luís Filipe Vieira. Guerra is contentbeheerder en commentator bij Benfica’s clubkanaal, BTV, en Filipe Vieira is sinds 2003 de voorzitter van de hoofdstedelingen. In de mails wordt met codetaal gewerkt: zo wordt Filipe Vieira ‘de premier’ genoemd. Filipe Vieira en Guerra bemoeien zich overigens niet alleen met de aanstellingen, maar proberen ook om het fluitgedrag indirect te beïnvloeden, zo heeft Porto’s-communicatiedirecteur Marques uitgelegd.

Dat gebeurt als volgt: arbiters die bij welke wedstrijd dan ook beslissingen hebben genomen die nadelig voor Benfica uitpakten, worden op instigatie van Benfica ‘bestraft’ met lagere waarderingscijfers in de officiële rapporten. Daarnaast communiceert Benfica iedere week aan de commentatoren van BTV wat zij vooral wel en niet moeten roepen over bepaalde scheidsrechters. Onder deze druk van lage waarderingscijfers en slechte kritieken zouden de leidsmannen minder snel geneigd zijn om tégen Benfica te fluiten, zo zou de gedachtegang zijn. “In een grote organisatie is het normaal dat je vaak communiceert, dus ik krijg iedere week wel twintig, dertig mails. Ik zie niet in waarom dat raar zou zijn”, reageerde commentator Rui Gomes da Silva in april in een interview met DN.

Ofschoon een werknemer van het concurrerende FC Porto alle mails naar buiten heeft gebracht en zijn betrouwbaarheid derhalve in twijfel wordt getrokken, vonden de tuchtcommissie en het OM de zaak het serieus genoeg. Zij maakten op 8 juni bekend een onderzoek te starten naar Benfica en de resultaten daarvan worden in spanning afgewacht. Benfica ontkent alle aantijgingen: “De eerlijkheid en reputatie van onze president mag nooit in twijfel worden getrokken. Zijn werk en staat van dienst spreken voor zich. De criminelen die deze leugens verspreid hebben, zullen worden onderzocht en krijgen van de rechtbank ongetwijfeld een gepaste straf”, reageerde Guerra drie maanden geleden tegenover Record. Anderhalve week geleden kwam de huidige nummer drie van de Liga NOS met een aanvullende verklaring.

Een van de door Marques naar buiten gebrachte brieven.

Zwarte magie
Benfica liet weten dat Marques ‘totaal niet geloofwaardig’ is en dat hij zich ‘baseert op misdaden en illegale praktijken’: “Dit is onderwereldgedrag, voor mensen die denken boven de wet te staan. Dit is een betreurenswaardige en lafhartige manier voor het onderzoeken van sportrecht. Hij publiceert onder de vlag van organen en verantwoordelijken (FC Porto, red.) allerlei dingen in het openbaar en valt mensen aan. Hij lapt alle regels aan zijn laars en verheft zichzelf boven alles en iedereen. Geen wonder dat hij is geschorst.” Met dat laatste doelde Benfica op de schorsing van 76 dagen die Marques eind juli kreeg opgelegd omdat hij Benfica had beledigd. De tuchtcommissie draaide die schorsing later overigens alweer terug.

Met ‘illegale praktijken’ insinueerde Benfica in haar communiqué dat men was gehackt door Porto’s Marques, zo concludeerde de sportpers. De communicatiedirecteur van Os Dragões ontkent echter: “Een pertinente leugen! Ik heb niet ingebroken in hun computersysteem. We hebben enkel informatie gedeeld die relevant is voor het publieke belang. FC Porto doet dit omdat dit een groot schandaal is, het allergrootste schandaal in de Portugese voetbalgeschiedenis. De fans, ook die van Benfica, hebben het recht te weten hoe het zit. Benfica gaat te ver. Ze houden hun mond dicht, maar hun voorzitter mag het weleens gaan uitleggen allemaal. Benfica zit gewoonweg nog in de ontkenningsfase, het is een schande.”

“Benfica is veranderd in een monster en heeft voor zichzelf een klimaat gecreëerd waarin men optimaal kan profiteren. En daar komt die hekserij nog bij. Er zijn mensen voor wie winnen boven alles gaat…”, aldus Marques. Benfica sleepte de afgelopen vier seizoenen steeds de titel in de wacht en in het vorige voetbaljaar eindigde men met een voorsprong van zes punten op FC Porto. Met dank aan Armando Nhaga, het hoofd van de nationale politie van Guinea-Bissau, maar vooral toverdokter op verzoek. Het is niet bekend welke zwarte magie hij precies heeft gebruikt, maar uit alle correspondentie blijkt volgens Marques dat Benfica Nhaga de afgelopen jaren duizenden euro’s heeft betaald.


Nhaga sloot naar eigen zeggen in 2015/16 een mondeling akkoord met toenmalig Benfica-directeur Rui Gomes da Silva. Hij zou de club helpen om prijzen te winnen en daar een vergoeding voor krijgen. Na het vertrek van Rui Gomes da Silva in oktober vorig jaar nam Benfica echter geen contact meer op. “Desondanks zijn we doorgegaan met ons werk en zijn we enkel gestopt voor wedstrijden tegen Moreirense en Vitória Setúbal en die gingen ook verloren.” Nhaga verzocht Filipe Vieira om contact op te nemen om de samenwerking middels een handtekening alsnog te bezegelen en dat deed de president, aldus Marques. Hij heeft in totaal 75.000 euro aan Nhaga betaald voor het binnenslepen van het kampioenschap. Veel meer succes boekte Benfica niet; men werd uitgeschakeld in de Champions League.

Die Borussen wonnen in de return van de achtste finale met 4-0 en Filipe Vieira stuurde na afloop direct een mailtje naar Nhaga: “Wat is er gebeurd?” Nhaga zei dat hij te weinig tijd had gehad om zich voor te bereiden: “Het komt doordat ik niet in Guinea was. Wie dit heeft gedaan, de voorbereiding op de wedstrijd, heeft het niet op het juiste moment gedaan. De master in Lissabon wachtte op een signaal, maar in de communicatie is er iets misgegaan. Ik kwam met morgenrood aan in Guinea, communiceerde met de master, maar het was te laat. De master was teleurgesteld en we zullen ons nu concentreren op wat er verder nog belangrijk is: de titel en de beker. Bedankt voor je begrip, dit zal nooit meer gebeuren.” Met de zogeheten ‘master’ zou overigens Nhaga’s broer zijn bedoeld. Of die vlak voor het duel met Borussia Dortmund daadwerkelijk in Lissabon was, laat zich raden.

Schadevergoeding
Benfica liet al gauw niets meer van zich horen en daarom heeft Nhaga een factuur gestuurd van 165.000 euro omdat ex-directeur Gomes da Silva toch echt had beloofd dat hij Benfica ook in 2017/18 mocht helpen met zijn toverij. Benfica is echter niet van plan te betalen: “Ik zal je een geheimpje verklappen. Weet je wie onze enige dokter is? Dat is onze trainer, Rui Vitória. Wij hebben helemaal niet gevraagd om een dergelijke escalatie, hebben niets illegaals gedaan”, aldus Filipe Vieira. In Portugal gelooft vrijwel niemand dat Benfica zwarte magie heeft ‘besteld’, er wordt vooral om gelachen. Echter: er wordt ook gesuggereerd dat de mails over deze zwarte magie als geheimtaal zouden kunnen dienen voor iets veel groters.

En dat grotere is volgens Marques zonneklaar: Benfica heeft zich ten doel gesteld om de algehele Portugese arbitrage in haar voordeel te beslissen teneinde het concurrerende FC Porto en Sporting Portugal achter zich te laten. En om dat te bewerkstelligen reiken de tentakels van Benfica als een octopus inmiddels zó ver dat er volgens Marques gerust gesproken mag worden over een ‘corruptienetwerk’. Benfica is inmiddels een strafzaak begonnen tegen Marques en FC Porto en eist volgens A Bola een schadevergoeding van minimaal vijftig miljoen euro, maar daar maakt Marques zich niet druk over. “Wacht maar af. Dit is nog niet alles, het mooiste moet nog komen.” J.K. Rowling kan alvast gaan schrijven...


Poll

Denk jij dat Benfica onder één hoedje speelt met de scheidsrechterscommissie?


Gerelateerd

40 reacties (laatste reactie door sacana)

Mooi verhaal! Zou echt wat zijn als het klopt, dan moet Benfica gestraft worden met degradatie naar het 3e niveau en deze heren een gepaste straf krijgen

14 september 2017 om 11:00

Hoe kan je dit een mooi verhaal vinden? Hier klopt geen reet aan. Bij het lezen van het verhaal had krijg je gewoon een enorm jaloers beeld die Porto en Sporting op Benfica hebben. Zwarte magie really? Gewoon complottheorieã«n

14 september 2017 om 12:00

Hoe weet jij nu dat er geen reet van klopt? Dat van zwarte magie lijkt me inderdaad bullshit, maar van corruptie en de keuzes van scheidsrechters? Daar wil ik heus wel wat van geloven. Daarnaast is het eens een ander soort artikel dan standaard artikels over spelers, blessures en transfers.

14 september 2017 om 14:07

Vast voor benfica

14 september 2017 om 15:31

Zoals aangegeven wordt kan de 'zwarte magie' pure codetaal zijn om bepaalde zaken niet aan het licht te brengen. Het OM zet niet voor niets een onderzoek in, zowel richting Benfica (lees: corruptie) als tegen Porto (lees: illegaal verkrijgen van mails, etc.), dus het moet ergens anders vandaan komen dan uit jaloezie. En als je zo zeker weet dat er geen reet van klopt, bewijs dat dan maar even

Het is wel ironisch, hier kijken we vooral met bewonderig naar de Portugese topclubs, als voorbeeld hoe een kleine competitie zonder geld toch structureel Europees succes kan behalen. Maar zo'n beetje alle Portugese fans die ik zie zijn ontzettend negatief over de eigen competitie, met idd allemaal klaagzangen over corruptie en onprofessionaliteit.

14 september 2017 om 10:08

Het geklaag over corruptie etc zie ik bij de meeste fans van verschillende competities. Eredivisie fans, Premier League fans, La Liga fans etc hebben allemaal kritiek op scheidsrechters of een complottheorie. Ik ben geen volger van de Portugese competitie, maar voetbal is op bepaalde gebieden behoorlijk outdated. Het kan geen kwaad om moderne technologieen toe te passen.

14 september 2017 om 14:09

Corruptie is natuurlijk zo klaar als een klontje. Een failliet land met 7 miljoen inwoners minder dan NL waarin voetbalclubs in staat zijn aanzienlijke transferbedragen te betalen en te ontvangen terwijl de overige inkomsten in alle opzichten een fractie zijn van wat er in Nederland aan voetbal wordt verdiend is natuurlijk ridicuul.

Allemaal leuk en aardig maar er worden hier gewoon 9 scheidsrechters genoemd die de voorkeur van Benfica zouden hebben. Met zoveel namen heb je al snel een wedstrijd met een favoriet te pakken. Ook zegt het verschil in winstratio niet zoveel. Als je al die scheidsrechters tegen kleine clubs hebt, dan win je daar al snel van. In Nederland heeft Ajax een dramatisch winratio onder Bas Nijhuis. Is dat omdat Nijhuis corrupt is en tegen Ajax fluit? Nee, dat is omdat Nijhuis altijd de lastige wedstrijden van Ajax waar op voorhand al puntverlies op de loer ligt krijgt toebedeeld.

14 september 2017 om 09:31

Ik begrijp je mening, maar dit is wel echt heel opvallend. Die mails komen niet uit de lucht vallen.

Waar rook is, is vuur.....

14 september 2017 om 09:32

Nijhuis is wel degelijk anti Ajax. Misschien niet heel bewust, maar je ziet dat die man wedstrijden van Ajax anders fluit. Bang om het stempel te krijgen dat top clubs in voordeel staan bij hem ofzo.

14 september 2017 om 09:52

Nijhuis laat veel toe, bij alle wedstrijden. Ajax kan daar van alle top 3 ploegen het minst goed mee overweg. Het zijn eerder huisstijlen die clashen dan bewust of onbewust bevoordelen.

14 september 2017 om 09:58

Dat dacht ik dus ook serieus altijd, maar heb net via transfermarkt de statistieken bekeken en dat valt dus reuze mee. Hij fluit vaak Ajax tegen Feyenoord en PSV dat zijn wedstrijden die je kunt verliezen. Ook qua kaartenaantal valt alles mee. Hij heeft inderdaad wel de schijn tegen, maar wat mij betreft komt dat met name door zijn manier van fluiten, wat vaak niet consequent is.

Mocht hier nog meer over uitkomen, dan raad ik de Portugezen aan om lessen te trekken uit het fiasco dat het onderzoek en het strafproces waren met betrekking tot het Calciopoli-schandaal van 2005/2006: Bewijsvoering die concentreerde op bepaalde ploegen waar informatie m.b.t. andere ploegen niet verstrekt of zelfs achtergehouden werd, dubieuze bestuurswisselingen in de voetbalbond, overhaaste straffen die werden uitgedeeld, strafhoogtes die vooraf plots veranderd werden. Met als gevolg dat de hele strafzaak verjaarde en uiteindelijk toch bijna niemand schuldig noch niet schuldig bevonden is. Daar is echt niemand beter van geworden (behalve Inter misschien).
Hier gaat het ook weer om aantijgingen richting een enkele ploeg. Als Benfica echter de aanstellers voor de scheidsrechter kan benaderen, dan moeten die voor de overige ploegen net zo benaderbaar zijn.

Ach, dit roep ik al jaren, dit is dus niks nieuws.
Benfica is een monster, de meest rare beslissing worden altijd gemaakt tijdens hun wedstrijden, behalve in Europees verband, dan lukt het ineens niet.

Maar goed, Benfica is het liefje van de Fpf, dus daar kom je niet makkelijk tussen

Zwarte magie is natuurlijk onzin, maar dat scheidsrechters direct worden beinvloed is zonder twijfel.

Als dit waar is alle landstitels geven aan de nummers 2 en de Champions league miljoenen laten betalen aan de teams die die jaren net geen Champions League haalden. Verder nog extra straffen met degradatie zoals dat gebeurde bij Juventus. Dit is gewoon weg smerig en verpest het voetbal, keihard straffen dus.

Calimero gedrag van Porto en Sporting Alle grote clubs in alle competities worden dik en dik bevoordeeld dus ook Porto en Sporting . In Portugal is zelfs n ranglijst wasrin alle scheidsrechterlijke dwalingen in verwerkt zijn Ieder jaar staan Benfica Porto en Sporting bovenaan. Als zo n lijst in NL bijgehouden zou worden wie denk dat er bovenin zou staan ?? En in Spanje en in Engeland moet ik even doorgaan ???? Trouwens Toofan vs De Ster n 4e klasser tegen n 3e klasser wie denk je is er bevoordeeld afgelopen zondag

Dit is het typische calimerogedrag. Je eigen onvermogen proberen weg te moffeen. Er is geen enke bewijs. Zelfs de mails die naar buiten worden gebracht worden bewezen als onzin. Jarenlang geldverkwisting en geen prijzen pakken en dit gedrag. Deze gek van ff porto is een charlatan en leugenaar en net als de communicatie directeur van Sporting een proffesioneel leugenaar. Maar als er slachtoffers vallen, door deze stemmingmakerij dan kijken ze de andere kant op. Er is er maar 1 die bewezen scheidsrechters om heeft gekocht in Portugal, heeft ie zelf toegegeven op tape, en dat is denpresident van porto. Zwarte magie, omkoping (het gaat om presentjes voor scheidsrechters die elke normale club volgens de regels geeft aan scheidsrechters om ze te bedanken) lariekoek.

14 september 2017 om 17:27

@benficaajax1 Typische Calimerogedrag? Er is geen enkele bewijs? Zelfs de mails die naar boven worden gebraht zijn onzin? Charlatan en leugenaar? Het is wel te merken dat jouw kennis van de materie erg summier is en derhalve is je post uiteraard niet serieus te nemen. Wie heeft op tape toegegeven dat deze scheidsrechters heeft omgekocht? Je bedoelt de 'apito Dourado' waarbij de onderzoeken op mysterieuze wijze zijn gestopt ter hoogte van Leiria, je bedoelt de Apito Dourado waar Porto heel 'toevallig' nu voor is vrijgesproken na jaren van moddergegooi en publiekelijke veroordeling maar nooit bij de rechtbank? Je bedoeld de Apito Dourado waarbij Porto nu de 6 punten terug heeft gekregen, allemaal 'toevallig' natuurlijk. Heb je wel eens naar opnamens geluisterd van de persoon die nu bij Benfica aan het roer zit en en bedrijfje of zes failiet heeft laten gaan inclusief de staatsbank en z'n schulden zijn kwijtgescholden waarbij nu eigenlijk alle Benfica fans ook voor moeten betalen? Heb je dat wel eens gedaan? Of is uit je nek l*llen gewoon makkelijker? De mails bewezen als onzin? Waar en wanneer? Benfica heeft namelijk Porto beschuldigd van Hacking en niet het verzinnen van de mails. De mails zijn alleen maar verkregen op illegale wijze. Snap je dat of is je IQ daar niet goed genoeg voor? Zwarte Magie is natuurlijk veel meer dan dat. Je hoeft niet heel slim te zijn om dat te herkennen.. nou ja, doorgaans niet. Het is wel leuk om alles als lariekoek te bestempelen als simpele ziel maar zo zit de grote mensen wereld niet in elkaar. de enige die echt lariekoek verkondigd dat ben jij vriendelijke vriend.

14 september 2017 om 18:04

Tja deze onzin is natuurlijk makkelijker te geloven. De wereld is ook geschapen in 6 dagen en de 7e was de baas vrij.

14 september 2017 om 18:26

Eerst is het Benfica beïnvloed de scheidsrechters en de aanstellingen en rapportages. Allebei al bewezen dat het biet zo is IN DEZELDE emailcorrespondentie. De schulden en betaling van Benfica zijn overgegaan in de nieuwe staatsbank, en Benfica betaald deze netjes terug ook bewezen, apito dourada waarbij wel is bewezen dat de clubs uit porto scheidsrechters omkochten daar kwam porto goed weg....... Laat ik duidelijk zijn als Benfica de regelen overtreden heeft moeten ze keihard gestraft worden, maar deze charlatans die hun eigen onkunde proberen te verbloemen door onzin te verkondigen over een ploeg die we succes heeft. Het gebrek aan onderling respect is wat stuitend is. Net als in alle andere landen worden de grote drie in Portugal structuree bevoordeeld door scheidsrechters. Maar om dingen te zeggen die niet waar zijn, zogenaamd in codetaal, of mensen te gaan beschuldigen van hekserij dat is je reinste lariekoek. Dus doe niet zo interresAnt joh want jouw IQ is vast ook niet zo denderend...... het is namelijk HET fenomeen......

14 september 2017 om 18:32

Ik snap dat vz nou niet echt bepaald van hoogstaand niveau is en ik snap dat je inhoudelijk niks hebt in te brengen maar doe ons maar vooral jezelf een plezier en probeer in ieder geval een beetje op niveau te discussiëren, je bent niet bij je thuis aan tafel met je familie of in de zandbank met je vriendjes. Afgesproken? Ik wil je best wat bij brengen maar ik ga me zeker niet verlagen tot jouw niveau (ook daar was je kansloos maar laten we het gewoon niet doen) dus kort samengevat, probeer inhoudelijk wat in te brengen en maak jezelf niet zo belachelijk. Dit is een serieus topic waar volwassen mannen best zouden willen weten wat er speelt in de Portugese competitie en als er dan zo een schreeuwerige jochie tussen zit is het best vervelend. Ga inhoudelijk in op wat ik zeg en dan praten we verder en als jij weet te bewijzen dat de mails niet echt zijn moet je als de bliksem naar Portugal toe. Het OM wacht op jou. En voor jou informatie, er is maar een club in Portugal met vijf tortels op rij en jij kan nog kleinkinderen krijgen maar jullie allemaal zullen niet Benfica zien winnen wat ik Porto heb zien winnen. Niet op je tenen gaan staan omdat je onterecht 4 titels hebt gewonnen, wat is een kinderhandjes toch snel gevuld vond je niet? Maargoed, nu jezelf gedragen anders ga je maar gewoon lezen hoe de grote mensen een gesprek voeren

14 september 2017 om 18:51

In je onuitputtelijke onwetendheid haal je alles door elkaar. Neem je rust en leer vooral. De mails zijn ABSOLUUT NIET ontkracht en daar loopt onderzoek naar uit. Ik weet niet waar je die 'wijsheid' vandaan haalt maar er is niks ontkracht, sterker nog.. Benfica claimt dat Porto de mails onrechtmatig heeft verkregen. Als je iets onrechtmatig verkrijgt dan wilt dat zeggen dat er iets is om onrechtmatig te verkrijgen. Snap je dat of moet ik het uittekenen? De schulden zijn niet van Benfica maar van de president, alweer een grote fout in je informatie. Deze worden zeker niet terug betaald. Porto is vrijgesproken in de zaak Apito Doutado, weer een feit die je niet weet. Clubs uit Porto? Dus als er een club uit Porto iets verkeerds doet moeten alle clubs uit die stad boeten? Lekkere redenatie, dat zou willen zeggen dat alle clubs uit Lissabon te maken hebben met drugshandel alleen omdat Benfica daar in is gemoeid? (Deze zijn ze in dit stukje vergeten te benoemen) of dat Sporting ook e-mails naar scheidsrechters stuurt omdat Benfica dat doet? Je bent wanhopig en ik snap dat maar probeer je bij de feiten te houden. De charlatans? De mensen die zaken die het licht niet kunnen verdragen naar boven halen zijn dat charletans in jouw ogen? Vreemde benadering heb jij. Zogenaamd codetaal? Dat weet jij niet en ik ook niet en daarom is er juist onderzoek. Lekker makkelijk om het af te doen als lariekoek maar zo werkt het niet in de grote mensen wereld. Ga je feiten eerst kennen vriendelijke vriend want nogmaals, je maakt jezelf alleen maar belachelijk. PS zoals je weet is een username een naam en een naam is niet aan grammatica verbonden. Weer een misser van iemand die A inhoudelijk niks heeft in te brengen en B je zijn Posts eerst drie keer moet lezen omdat deze barsten van de spelfouten en grammaticale fouten. Verder niet erg maar het versterkt niet je aanwezigheid. Daarbij is orthografie niet gekoppeld aan IQ. Het is maar dat je het weet

14 september 2017 om 19:27

Sorry ik laat me volkomen meeslepen door de afgunst en gekkigheid. Ik zat ook op de telefoon dat was absoluut niet de bedoeling. Ik zal mijn standpunt nog 1 x proberen duidelijk te maken. Ik kan me niet laten wegzetten als jochie etc., ben een volwassen kerel van 35 met een meer dan gemiddeld IQ. En idd daar is orthografie niet aan gekoppeld, maar inzichtelijk redeneren wel

Je hoeft niet zo heftig te reageren. Je lijkt als door een wesp gestoken op het moment dat de communicatie directeur van FCP word weggezet als charlatan en stemmingmaker. Ik moet me niet zo laten meeslepen, dat is mijn ding, maar even goede vrienden. Ik word er ook emotioneel van blijkbaar.
Ik heb deze hele discussie met meer dan gemiddelde irritatie zitten volgen op de Portugese TV en andere media en stoor me aan de toon en manier waarop dit debat wordt gevoerd.
Ik vind dat FCP en SCP communicatie directeuren hebben die op zijn minst twijfelachtig zijn. Mr Mrques met zijn verhalen over Benfica.... en SCP met de verhalen rondom West Ham onder andere. Beiden doen mij vooral aan als een excuus om het eigen onvermogen te verbloemen.

Ik stel het volgende: als je de mails in kwestie doorneemt en zeker de mails die deze mr Marques laat zien, dan zie je werkelijk niets wat wijst op fraude.

Wat je wel ziet is (prive)correspondentie tussen mensen en vragen van de ene persoon, die bij Benfica in dienst is om bijvoorbeeld een zoon van iemand(die toevallig scheidsrechter is) een beter cijfer te geven om deze te helpen promoveren. Dit wordt geweigerd dus is er niks aan de hand.

Dan de beschuldigingen bij de aanstellingen van arbiters bij wedstrijden. ER is onderzoek wat aantoont dat bij alle grote clubs in alle competities er een dergelijke percentuele winstkans is, omdat scheidsrechters vaak de groteren bevoordelen of juist niet.... (denk aan Blom). Al deze beschuldigingen moeten worden onderzocht, maar er is in de mailwisselingen die we hebben gezien niets wat wijst op corruptie. Nee Mr Marques die gooit er een eigen suasje overheen en gaat dingen invullen.
Mr Marques vult bijvoorbeeld zelf in dat als er wordt gerefereerd aan de eerste minister, het gaat over Luis Filipe Vieira....

Dan komt een beschuldiging die aantoonbaar wel waar is: De steun van Benfica aan supportersgroepen die niet zijn geregistreerd. Hier zit zeker een kern van waarheid in.

Dan komt mr Marques met een beschuldiging dat de iemand bij de bond aan iemand van Benfica vraagt om 50 goedkope kaartjes zodat ze met hun familie naar een wedstrijd kunnen. (serieus is dat belangenverstrengeling, maybe, maar toch geen bewijs van corruptie)

Dan het gekste verhaal van allemaal, dat Benfica een of andere gek heeft betaald om met zwarte magie kampioen te worden..... dat is toch onzin?

Wat jij en vele mensen lijken te vergeten is dat in Portugal het oud romeinse principe van jij doet wat voor mij en ik doe wat voor jou, echt nog springlevend is. Ik bedoel daarmee, kleine dingetjes om elkaar te pleasen en te zorgen dat alle deuren open blijven.

Laat het OM onderzoeken wat er speelt en straffen wie er gestraft dient te worden (benfica, SCP of Porto). Maar laten we we realistisch blijven.

Het kan me overigens niets schelen of de informatie dmv een hack is verkregen, maar als dit zo is, dan is de validiteit van de informatie altijd twijfelachtig. Wat je kunt hacken kun je ook aanpassen, maar als het waar is dan moet Benfica direct naar de 2B worden teruggezet.

Luister wat ik wil zeggen is dat de dirigenten van de clubs in Portugal met meer respect naar elkander dienen te reageren. Het probleem is namelijk dat er mensen zijn, die zo simpel zijn dat ze alles wat er wordt gezegd voor zoete koek nemen. Uiteiindelijk raken mensen gewond of erger, zoals met die rellen tussen benfica en sporting, maar dan ineens ligt het aan niemand.

Benfica is al 4 jaar kamoioen omdat ze een goed beleid voeren, van de jeugd tot het eerste elftal. Zie de jeugdelftallen van de nationale ploeg, de Europese u19 cl finales etc.
Porto is al jaren geen kampioen omdat ze minder goede, vooral Spaanse, spelers hebben gehaald en teveel op de trainers hebben geleund die weinig hebben gepresteerd. Niet door de scheidsrechters. Dit zelfde geld voor Sporting met die schreeuwende demagoog aan de leiding....
Ik geloof dat FCP 5 jaar geleden op de een na laatste speeldag nog won van Benfica, met Jesus op de knieen, en daardoor kampioen werd.

Eerlijk ik gun alle drie de clubs het beste, mijn vrienden zijn allen niet van Benfica, maar dat maakt niks uit.
Benfica zal dit jaar niet winnen omdat ze alles verkopen... dat is niet de schuld van de scheids, maar van falend beleid.

En apito dourada, was jaren terug al bewezen en is door politiek gekonkel weer teruggedraaid dat weten we allemaal. ER is maar 1 club die er voor heeft geboet en dat was Boavista. Dat alles nu is teruggedraaid en geseponeerd tja... ook dat is Portugal...

Maar probeer even niet meer zo agressief te reageren, zal ik ook niet meer doen even goede vrienden joh. WE zijn het niet eens so what.... tijd zal leren wie er gelijk heeft.

14 september 2017 om 20:40

Now we are talking! Helemaal met je eens en wat mij betreft een mea culpa en zand eroverheen. Voetbal is ook emotie en uiteraard af en toe ook het irrationeel reageren. Kan gebeuren en daar zijn we beide schuldig aan geweest. We hebben het beide herkend en even goede vrienden!

Grappig is dat ik nu wel degelijk vergelijkingen zie in ons denkwijzen.

Ik snap je standpunten en ben het gedeeltelijk ook eens. De mails zijn in onderzoek en eerlijk gezegd? Er zal echt wel wat aan de hand zijn en ze liggen niet voor niets bij de OM. Het probleem is ook dat Benfica ze ook niet ontkend, Benfica beweert dat ze zijn gehacked en dus gestolen. Machtsinvloeden is ook corruptie of kan leiden tot. Nogmaals ik zeg niet dat er wel wat aan de hand is maar ook niet dat er niets aan de hand is.

Verder vind ik het persoonlijk vreemd dat de Apito Dourado juist nu is afgesloten en de aanklager (FC Porto) vrij is gesproken. Vind ik zelf erg vreemd. Zeker na al die jaren van veroordeling door de publieke opinie. De grootste grap is natuurlijk het terug draaien van de 6 punten.

Betreft de Apito Dourado zijn er nog veel ogen en haken die nooit zullen worden opgelost (bij de 'operatie e-mail' zal dit niet anders zijn) de Apito Dourado is een farce geweest en de kleine clubs zijn bestraft maar de grote jongens zijn buiten schot gebleven en ook verdacht dat het rond Lissabon is gestopt. Allemaal dingen die niet kloppen. Als Porto bestraft had moeten worden dan had het gemoeten en de vraag is waarom niet? Zijn allemaal dingen die mij doen denken dat dit op niets gaat uitlopen.

Het mismanagement van FC Porto ben ik met je eens. De president is in mijn ogen niet meer capabel om de club te leiden maar laat vers bloed ook niet toe. Ik vind dat ook verdacht. Porto had vorig jaar kampioen kunnen en eigenlijk moeten worden. Nuno heeft het verpest, daar kunnen de e-mails niks aan afdoen.

Ik ben het volledig met je eens betreft de verhoudingen tussen de presidenten en dat een negatieve invloed heeft op de voetbalfans. Volledig mee eens maar daar is de pers voornamelijk de schuldige van. Stemmingmakerij ten top!

Laten we het idd afwachten en bestraffen wie er bestraft moet worden maar dat zie ik niet gebeuren. Ik denk dat dit zo blijft en er over een paar jaar gewoon weer een nieuwe soap komt. Misschien met Sporting dit keer want die president dat is ook geen zuivere koffie

Cheers en even goede vrienden!

Nou ja, als Benfica supporter volg ik dit 'schandaal' helemaal niet. Hoe de presidenten en directeuren van Sporting en Porto allemaal zeggen en roepen tegen Benfica lijkt wel het parlement in Portugal (daarom volg ik het ook niet, hartstikke saai en zitten elkaar allemaal te beschuldigen en te beledigingen). Als Benfica schuldig is, dan vind ik het wel heeeel jammer en moet er wel een gepaste straf komen. Maar als Benfica onschuldig is, dan moeten de presidenten en directeuren van Sporting en Porto wel een leuke schadevergoeding uitkeren op de rekening van Benfica.

14 september 2017 om 17:28

Dit is het enigste wat wij als supporters kunnen doen. Helaas zal de waarheid nooit naar boven komen.

15 september 2017 om 00:08

Als FC Porto supporters begaan waren met eerlijkheid en sportiviteit zouden ze de eigen voorzitter royeren. Zolang ze dat niet doen hebben ze boter op het hoofd en hoeven ze niemand te beschuldigen.

Iedereen weet het, nu nog actie erop nemen!

Redelijk eenzijdig en bevooroordeeld artikel. De frustratie van Sporting en Porto druipt eraf. Bewezen: apito dourado, zo heeft Porto in 19 landstitels in 30 jaar behaald sinds Pinto da Costa daar voorzitter is. Apito dourado (gouden fluit), er zijn telefoongesprekken waaruit blijkt dat Porto al die jaren scheidsrechters heeft omgekocht en gechanteerd door hoeren in te huren en in dure hotels aan te bieden enz. Deze gesprekken zijn gewoon you tube te vinden. Wat is het geval, Pinto da Costa wordt oud, ziek, heeft minder geld en Porto wordt ineens geen kampioen keer. Frustratie ten top dus dan maar de aandacht verleggen naar Benfica. De harde kern van Porto bedreigd het scheidsrechterscorps en laat nou net de leider van de harde kern van Porto een goede relatie hebben met de voorzitter van het scheidsrechterscorps.

Sporting; jarenlange frustratie dat ze niet kunnen aanklampen bij Porto en Benfica. Een voorzitter die alles en iedereen beschuldigd (of het nou Benfica of West Ham is) om zijn eigen onvermogen te verhullen. De trainer van Benfica kopen, 4 miljoen per jaar betalen en nog geen succes behalen. Schulden die oplopen en terugbetaald moeten worden aan investeringsmaatschappijen. Wat doe je dan, samenspannen en de aandacht verleggen naar Benfica, via de media druk uitoefenen op scheidsrechters zodat het eigen onvermogen maar buiten beeld blijft met als toppunt, het beschuldigen van zwarte magie......ach......trek je eigen conclusies

Omkopen is ook een soort van investeren, wel een foute maar als het zich op 1 of andere manier uitbetaald zou het een aantal personen die er uiteindelijk beter van worden geen donder uit maken. Het is eigenlijk lachwekkend dat er alleen naar Benfica gewezen wordt, ik vertrouw Porto of Sporting net zo min. Als je wilt beginnen met het rotte uit het Portugees voetbal te halen, dan zouden ze eerst eens andere zaken onder de loep te nemen. Braziliaanse spelers krijgen vrij makkelijk een Portugees paspoort, en dan is het een EU speler die op de transfermarkt wat makkelijker te verhandelen is. En volgens mij maakt bijna iedere Portugese club zich daaraan schuldig. Aangezien Portugal geen land is met -tig miljoen inwoners, zijn dit soort bedragen welkom voor zowel de club als de belastingdienst (tenslotte strijken zij op deze manier ook nog wat geld op). Ik ga er dan ook vanuit dat deze zaak met een sisser gaat aflopen, anders kan het maar zo zijn dat het een sneeuwbal effect krijgt en er wel meer vreemde zaken van andere clubs aan het licht komen.

Eenzijdig verhaal inderdaad. Mijnheer Gijs Freriks neemt de hele lastercampanje Fransisco Marques voor zoete koek aan. Deze communicatiedirecteur heeft de taak gekregen elke week iets belastends over Benfica te roepen op het eigen FC Porto kanaal. De Portugese sportkranten schrijven hier dan weer over. De titel had beter 'de waarheid volgens FC Porto' kunnen heten.' Als er 1 ding buiten kijf staat is het wel dat bewezen is dat FC Porto jaren lang heeft gedaan waar het Benfica van beschuldigd. En dan deze journalist die het op deze wijze overneemt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Porto

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Porto8864
2.Benfica8158
5.Rio Ave51-2
Voor de complete stand: Liga NOS
SpelersPositieW
DaniloMiddenvelder336
Yacine BrahimiAanvaller337
Iker CasillasKeeper320
Héctor HerreraMiddenvelder299
Jesús CoronaAanvaller288
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Porto.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina FC Porto.

0 fans
Coach, 48 jaar

In de wandelgangen

Zondag 24 juni
NAC Breda mag dromen van de komst van Daniel Arzani. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren