Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De Mos: ‘Ik zie het voor mijn neus gebeuren bij PSV met Van Bommel’

Laatste update:

Aad de Mos wijt een groot deel van de achterstand van het Nederlands voetbal aan het feit dat er te veel wordt vastgehouden aan de Nederlandse school en er te weinig naar het buitenland wordt gekeken. De oud-oefenmeester zag Oranje donderdagavond roemloos ten onder gaan tegen Frankrijk (4-0) en wil daarom graag verandering zien.

"Ik zie het voor mijn neus gebeuren bij PSV met Mark van Bommel", aldus De Mos over de trainer van PSV Onder-19, de ploeg die afgelopen weekend nog de leeftijdsgenoten van Ajax met 0-5 van de mat tikte. "Die heeft in het buitenland bij Bayern München en AC Milan gespeeld en die brengt er toch een heel ander soort voetbal in. De bal direct in de diepte, buitenspelers die naar binnen komen. Daar ben ik van gecharmeerd."

"Daar moeten wij naartoe", vervolgt de oud-trainer van onder meer Ajax, PSV, Anderlecht en KV Mechelen in zijn betoog bij FOX Sports. "Mensen die in het buitenland gewerkt hebben en met andere ideeën komen, in plaats van mensen die vastgeroest zitten bij de KNVB. Je moet man en paard noemen, zoals het op dit moment is."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je hebt gelijk Aad, Cocu en van Bronkhorst hebben nooit in het buitenland gekeken.

3 september 2017 om 11:53

Klopt Ad, jij hebt altijd innovatieve ideeen.

3 september 2017 om 12:00

Volgens mij spelen Feyenoord en PSV minder "hollandse" school dan bv. Ajax. Daar is de Ajax /hollandse stijl verheven tot religie.
Als Manchester dan in de finale resultaat gericht speelt en wint, is dat niet eerlijk want zij spelen "afbraak" voetbal.
Bij PSV en Feyenoord zoeken ze bv naar een goede spits. Bij Ajax naar een typische Ajax spits.

3 september 2017 om 16:47

Het maakt niet uit welk spelletje je speelt. Als je de spelers niet hebt dan zul je nooit winnen. Dit Frankrijk is gewoon een bijzonder dynamisch elftal en Nederland mist de dynamiek en is daarentegen veel te statisch. Het middenveld, bestaand uit een sloper (strootman) een oude trage Sneijder en Wijnaldum (die als enige dynamisch is) is gewoon niet genoeg. Aanvallend hoopt men op een bevlieging van Robben maar die loopt ook op zijn laatste benen. 433 ga je nooit winnen met dit oranje tegen een team als Frankrijk.

Je kunt wel hopen op een bevlieging maar dan moet je het achterin dichttimmeren zoals van Gaal dat deed in 2014 in Brazilië. De bal onderscheppen en dan zo snel mogelijk de vleugels zoeken waar de ruimte ligt. Op die manier kun je met een slechte generatie ook renderen maar trainers zijn eigenwijs en willen weer terug naar 433. Het resultaat daarvan is duidelijk. Geen EK en hoogstwaarschijnlijk geen WK. Eigenwijsheid.

Eens. We zitten veel te veel vast op de 'Hollandse school'. Het heeft jaren gewerkt, maar lijkt nu niet meer van deze tijd. Er moet variatie aangebracht worden. Meerdere systemen kunnen hanteren en verrassingselementen gecreëerd worden. Vooral met onze beperkte middelen als Nederland-zijnde. En dan doel ik op het budget in tegenstelling tot de grotere landen.

3 september 2017 om 13:33

Dit vind ik dus juist de grootst mogelijke onzin. De Hollandse school zoals deze ooit bedoeld was en waarmee Nederland successen heeft gekend, wordt al heel lang niet meer uitgevoerd door het Nederlands elftal of Nederlandse clubs. In plaats van tactische aspecten van de Hollandse school houden we vast aan de randzaken zoals het verplichte spelen in een 4-3-3 formatie. Ajax heeft afgelopen seizoen een aantal kernwaarden van de Hollandse school in de praktijk gebracht en was daarmee bijzonder succesvol.
Conclusie: de Hollandse school werkt, ook in deze tijd, maar vrijwel niemand heeft in de gaten wat het daadwerkelijke succes achter de Hollandse school is.

3 september 2017 om 14:33

dit is dus waarom johan cruijff zo belangrijk was.. we willen moeilijke oplossingen zoeken terwijl het is simpel. Peter bosz dacht net als cruyff dat aanvallen de beste verdediging was. Als je er maar meer scoort dan je tegenstander, met lef speelt en alles geeft om te winnen zul je het ieder team moeilijk maken. Ik mis dit gewoon bij veel ploegen. Ook bij de kleinere clubs zoals die tegen de top3 moeten van de eredivisie.. bedenk een plan en val aan want anders ga je toch wel met 5-0 op de broek naar huis. De echte wil om te winnen en technische kwaliteiten (die we echt wel hebben in nederland) zijn het belangrijkste. Als je als nederland helemaal je voetbalidentiteit wil veranderen ben je nog verder van huis ben ik bang.

Hier heeft die wel gelijk. Nou lijkt die 0 5 ook wel heel wat maar ja daar staat een cafeeigenaar voor de groep.. volgens mij speel je een spel om te winnen, de hollandse school is gedateerd. Tijd voor t realisme ipv het idealisme

Bijzonder dat De Mos zo vaak is weggestuurd bij clubs als hij zo goed is (volgens hemzelf)

3 september 2017 om 12:06

De theorie begrijpen is iets anders dan het in de praktijk ook kunnen uitvoeren....

3 september 2017 om 16:50

Het kan aan mij liggen maar ik heb de analyses van Ajax tegen rosenborg van de Mos gehoord. Als ik die man zo hoor praten kan ik niet bepaald opmaken dat hij de theorie begrijpt. Mocht dat wel zo zijn dan gaat er iets verkeerd in het stukje tussen zijn hersenen en zijn mond. Er kwam weinig soeps uit.

Dat zal allemaal wel Aad. Het heeft eerder met kwaliteit te maken, van de spelers maar ook de coach. Als je Frankrijk zag dan waren de middenvelders continu in beweging. En niet sjokken, zoals Strootman en Sneijder voornamelijk hebben gedaan, maar continu die kleine volle sprintjes. Ik heb op Lemar en Kante zitten letten en die waren continu aanspeelbaar. Dat komt door eigen inzet en goede looplijnen. Net zoals Bosz dat afgelopen seizoen er bij Ajax in heeft weten te slijpen, en Ziyech en Klaassen heeft kunnen overtuigen om die meters te maken. Bij Advocaat heb ik meer het idee dat die de jongens veel plezier heeft gewenst en zo de weide in heeft gestuurd. De formatie, 4-3-3 of 5-3-2 maakt in principe niet uit. Het gaat erom dat spelers weten wat er van ze gevraagd word en dat spelers ook weten wat de andere spelers gaan doen. En dat tactisch vernuft mis ik tegenwoordig terwijl het gewoon trainbaar is.

3 september 2017 om 12:07

Bosz kreeg dit pas na geruime tijd voor elkaar. Bij Oranje heb je slechts een week ter voorbereiding. Je bent dan veel meer afhankelijk van de bagage die de spelers van uit hun club meenemen. Als je ziet hoe tegenstrijdig spelers bij hun club t.o.v. het Nederlands elftal presteren, zijn ze in die hele korte tijd niet op één lijn te krijgen.
Als Advocaat al aangeeft dat de training vlak voor de wedstrijd op viel door slechte positiespelletjes dan geeft dat te denken.
Zelf een degradatie kandidaat in de ED legt in de warming-up een prima spelletje neer.

3 september 2017 om 12:14

Nee dat komt ook omdat die met 5 middenvelders tegen 3 stonden . Daar begint het mee. Eerst zorgen dat je met evenveel mensen op het middenveld rondloopt. Hoe kun je 5 man die allemaa fysiek sterker Zijn nu met 3 man tegenhouden ??

3 september 2017 om 13:14

Door te zorgen dat je de diepte zoekt waardoor die vijf wel drie keer nadenken voordat ze allemaal diep gaan. Maar dan moeten spelers wel aanspeelbaar zijn en een bal vast kunnen houden. Maar de spitsen kunnen alleen een bal vasthouden als de middenvelders in beweging zijn en diep gaan. Laat dat nou juist zijn wat er aan schort. De enige die in die hele wedstrijd diep is gegaan was de Vrij en dat leverde direct bijna een kans op.

3 september 2017 om 13:56

Om diepte te creeren moet het elftal in de lengte dicht bij elkaar staan. Dwz bijv. verdediging naar middenveld 10mtr afstand en middenveld aanval idem. Doordat de aanval meer terug trekt moet de verdediging van tegenstander een keuze maken: meegaan of blijven staan. Meegaan betekent veel ruimte in de rug v tegenstander. Blijven staan is meer man op middenveld. Buitenspelers mogen van mij niet diep staan, ze moeten sprintjes trekken idem backs. Spits als aanspeelpunt en lopers op middenveld.

3 september 2017 om 14:03

Ja dat klopt , dan speel je met aanvallers die eigenlijk halve middenvelders zijn . Die bewegen tussen de linies als een assensio of een Muller. Daarvoor moet Vincent Janssen eerst eens een kilo of 7 afvallen en dan nog zal hij nooit zo'n spits worden. Die hebben we ook niet, alleen Van Persie kwam daar enigInds voor in aanmerking

3 september 2017 om 15:09

Robben en Promes zouden beide tussen die linies moeten kunnen spelen. Ik zou alleen voor Dost of Huntelaar als aanspeelpunt gaan. Helaas loopt er momenteel geen jonge talentvolle spits rond in Nederland a la Kluivert of van Nistelrooij. Maar wie weet wat er aankomt. Ik ben er alleen ziek van dat Ziyech nu voor Marokko uit komt. Dat is in mijn ogen de ontbrekende speler voor dit Nl elftal.

3 september 2017 om 13:25

Alle bondscoaches die we hebben gehad zijn gedateerd. Daarnaast moeten we ophouden met formatie 433, formatie 442 en formatie 532. Het maakt niet uit met welke formatie je speelt, maar de wijze hoe er wordt gespeeld en uitgevoerd.

3 september 2017 om 13:38

Juist. En daarbij is de Hollandse school heel goed los te zien van de formatie en ook zo toe te passen. Ik heb in het amateurvoetbal meegemaakt dat vertegenwoordigers van de KNVB beweren dat de Hollandse school 4-3-3 is terwijl 4-3-3 slechts een middel is waarin de tactische kernpunten goed tot uiting komen.

Het budget wordt in verhouding steeds kleiner en denk dat het alleen maar erger gaat worden, dan moet je zeer creatief worden.
Eigen jeugd, jonge spelers uit mindere competities jong binnenhalen (zoals Dolberg enzo), realitscher voetballen (kortom winst staat voorop, maakt niet uit hoe) waar we eigenlijk al mee bezig zijn.
Of samengaan met Belgie enof Duitsland, alleen is voor Duitsland Ajax,psv en Feyenoord echt interesant voor de bundesliga de rest van het linkerrijtje voor hun 1e divisie.

3 september 2017 om 12:34

Ik denk dat je gewoon realistisch moet zijn. Statistisch gezien hebben Frankrijk, Spanje en Duitsland een grotere kans om potentieel talentvolle spelers te ontwikkelen omdat ze nu eenmaal meer inwoners hebben. Uiteraard komt het component erbij dat je het talent moet weten te ontwikkelen. Daar hebben we in NL in de jaren 80-90 voorop gelopen. Het elftal van de jaren 70 was mijns inziens een uitzondering op de statistieken. Inmiddels hebben de andere landen in Europa ook meer aandacht voor het ontwikkelen van het benutten van het potentieel van eigen nationaliteit en zijn ze op gelijk niveau met NL gekomen of misschien zijn we wel ingehaald. Dus een natuurlijk gegeven met een professionalisering bij onze buurlanden met dit als gevolg.

't Kan prima nog dat een ander land met de Hollandse School (4-3-3) succesvol gaat zijn als het daar de juiste spelers heeft. Wanneer er een absolute topgeneratie hier weer ontstaat kunnen we als NL ook nog wat bereiken, maar vanuit de cijfermatige benadering ligt dat niet direct voor de hand.

Het samenvoegen van competities heeft als gevolg dat het aanwezige talent wellicht beter wordt ontwikkeld. In Spanje, Duitsland spelen de talenten wekelijks op een hoger niveau en wordt het talent beter ontwikkeld.

Uitzonderingen op deze theorie zijn bijvoorbeeld Belgie (positief) en Engeland (negatief). Met name van laatste blijven ze mij tegenvallen.

4-3-3 in een doos stoppen en kilometers diep begraven en noooiiiit meer over hebben . Het is een systeem wat wellicht leuk was in 1970 ; maar nu absoluut niet meer kan, zeker niet als
Je er de spelers niet voor hebt. Het is een naïef en dom systeem waarbij je middenveld constant wordt overlopen , je verdedigers dus constant onder druk staan en je aanvallers op een eiland staan. 4-3-3 is het slechtse wat Johan Cruijff ons ooit gebracht heeft.

3 september 2017 om 13:16

Haha. Bosz haalde met een elftal tieners en met 4-3-3 de finale.
Het ligt niet aan de formatie. Elke formatie die slecht en traag wordt uitgevoerd is gedoemd te falen.

3 september 2017 om 13:48

Een 4-3-3 zonder verdedigende middenvelders is gedoemt te mislukken. Als je de spelers er niet voor hebt. Moet je die ook niet gebruiken.

3 september 2017 om 22:53

Een sporadisch hoogtepuntje, behaald met meer mazzel dan wijsheid. Komt nog bovenop dat oranje er helemaal de spelers niet voor heeft. Met 4-2-3-1 en 5-3-2 werden toch uitstekende resultaten behaald.

3 september 2017 om 16:19

met 433 hou je de beste veldbezetting, dat is gewoon een feit.

@ pieterprins,

Echt een schande hoe je over Cruijf praat.
Ga er verder maar niet eens op in want dan krijg ik vast een ban.. Terwijl jij die voor dit soort reacties moet krijgen. Zonder Johan was Nederland gewoon een klein voetballand geweest.

3 september 2017 om 22:49

Ik heb het niet over de speler of mens Cruijff , dat staat buiten kijf. Maar de 4-3-3 die hij zo promoot is een balast voor het Nederlandse voetbal die al vele jaren geleden overboord gegooid had moeten worden. Dat is gewoon een feit...4-3-3 is gewoon zo slecht systeem , echt onmiddellijk mee stoppen. Maak je dus niet zo druk.

Het voetbal hangt aan elkaar van het opportunisme en Aad de Mos is de Primus inter pares. Die roept iedere week iets anders naar gelang de situatie is, en vaak is het nog volledig met elkaar in tegenstrijd ook. En een mening die is gebaseerd op de wedstrijd tussen twee jeugdteams, waarvan er 1 volledig nieuw is van samenstelling, terwijl de ander nog bijna volledig in tact is gebleven, daar heb je dus helemaal niets aan. Je hoeft alleen maar naar teams als Bayern Munchen, Barcelona en het nationale elftal van Chili te kijken om tot de conclusie te komen dat de Hollandse School nog altijd springlevend is en nog net zo tot de verbeelding spreekt als de oude Hollandse meesters. Alleen is het het moeilijkste systeem ter wereld om het uit te voeren en zijn daar spelers van topklasse nodig om het naar behoren te kunnen. Het systeem is in Nederland ontstaan en wordt nog altijd door de meeste clubs gehanteerd, waardoor de Nederlandse spelers die nog in eigen land actief zijnen die over het algemeen tactisch goed geschoold zijn, er meestal goed mee uit de voeten kunnen. Voor spelers die in het buitenland actief zijn, is het vaak een heel ander verhaal.

Het verval van het Nederlandse voetbal toeschrijven aan de nationale voetbalidentiteit is stompzinnig omdat een blinde met zijn stok kan zien dat het probleem wordt veroorzaakt door een gebrek aan kwaliteit. Ook is duidelijk dat de jongere generaties over aantoonbaar meer talent beschikken dan de huidige, waardoor de kans groot is dat het probleem zich naar verloop van tijd vanzelf oplost en het volstrekt overbodig is om de vaderlandse voetbalidentiteit er voor op te offeren. In de jeugd speelt iedereen nog volgens de Hollandse School en door die links te laten liggen, span je het paard alleen maar achter de wagen. Het zijn vooral de opportunisten onder de voetballiefhebbers die pleiten voor het loslaten van de visie en het systeem dat ons als voetbalnatie zoveel vreugde en aanzien heeft bezorgd. Dat komt omdat opportunisten denken en handelen naar de waan van de dag en de neiging hebben om de hele boel overhoop te gooien als het even tegen zit, zonder na te denken over de gevolgen.

Modern voetbal heet dat. Zie Spanje gister. 4-5-1 met altijd 1 diep aanspeelpunt met daar omheen 5 mv die diepgang, individuele actie en scorend vermogen hebben en het positiespel beheersen. Totaalvoetbal !

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren