Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beoogde opvolger Van Oostveen pleit voor enkel natuurgras in Eredivisie

Laatste update:

Eric Gudde trekt op 30 november de deur achter zich dicht bij Feyenoord. De algemeen directeur verlaat de regerend landskampioen en is de belangrijkste kandidaat om Bert van Oostveen op te volgen als directeur betaald voetbal bij de KNVB. Mocht Gudde inderdaad bij de voetbalbond aan de slag gaan, dan gaat hij zich mogelijk hard maken tegen kunstgras in de Eredivisie.

"Wij (Feyenoord, red.) vinden dat ten minste in de Eredivisie voetbal op natuurgras gespeeld dient te worden. Dan heb je een gelijkmatiger ondergrond voor iedereen, los van rapporten over blessuregevaar", aldus Gudde in gesprek met Voetbal International. De constatering dat kunstgras goedkoper zou zijn dan natuurgras, wordt door hem niet beoordeeld als een goed argument. "Je investeert in je speelveld, zoals je investeert in je jeugdopleiding."

Momenteel is er veel kritiek op de aanwezigheid van kunstgras in de Eredivisie, mede omdat Christian Kum afgelopen weekend zijn mening uitte over het veld bij PEC Zwolle na de 4-2 nederlaag van Roda JC Kerkrade in Overijssel. Gudde begrijpt de frustratie van de meeste voetballers wel. "Wij (Feyenoord, red.) kunnen ook speler 27 aan de selectie toevoegen, maar kiezen voor een goed veld. Richting 2020 neemt de KNVB hopelijk een besluit."

Clubs mogen momenteel nog zelf bepalen op wat voor soort ondergrond zij spelen. "Hoewel wij zelf erg van de geur van gras houden", zegt Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB. Hij stelt dat kunstgras ook binnen de voetbalbond onderwerp van gesprek blijft. "Het is goed om de discussie hierover te blijven voeren met spelers, clubs en andere betrokkenen."

Moet een veld van natuurgras deel uitmaken van de licentievoorwaarden in de Eredivisie?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je zet jezelf als voetballand gewoon voor schut in Europa met dat kunstgras.. Zelfs amateurs uit de 5e klasse zondag hebben een hekel aan het spelen op kunstgras

16 augustus 2017 om 13:47

Ik speel zelf ook niet al te hoog meer maar heb persoonlijk voor de lagere klasse geen probleem met kunstgras aangezien je vaak op hele slechte, zandbakachtige 'gras'velden speelt.. Voor betaald voetbal ben ik van mening echt gras, want je loopt daardoor gewoon achter

16 augustus 2017 om 14:18

Ik weet niet of je in de verdediging staat, maar als iemand er langs is en je wilt een sliding maken ligt je been voor een week open. Dat is voor mij als verdediger echt kt want dan kan je niet alles geven in de wedstrijd erna. Wel hebben sommige clubs inderdaad rot velden, maar geef mij maar echt gras.

16 augustus 2017 om 16:51

Klopt helemaal. En dan ligt de zijkant van je been helemaal open, lijken wel brandwonden. Blijft ook zo vies plakken aan je boxer en bed.

16 augustus 2017 om 20:17

Gelul. Er zijn ook wel goede kunstgrasvelden. Ik voetbal er wekelijks op in de 2e klasse, als verdediger

16 augustus 2017 om 21:27

Je hebt je poten echt wel open liggen als je een goede sliding maakt . Moet als tegen argument wel zeggen dat op zeer droog gras je de benen ook wel open haalt maar niet zo erg als op kunstgras.

16 augustus 2017 om 20:18

Niet waar. Ik vind op ons niveau (2e klasse) kunstgras ideaal. Op eredivisie niveau ambieer ik wel natuurgras.

Je zet jezelf als voetballand gewoon voor schut in Europa met dat kunstgras.. Zelfs amateurs uit de 5e klasse zondag hebben een hekel aan het spelen op kunstgras

16 augustus 2017 om 15:49

Ik ben ook pro gras. Maar moet wel zeggen dat ik soms liever een kunstgrasmat heb als het plaatselijke hoofdveld van een club uit de regio te hobbelig is... ballen die van mijn voet af springen omdat het over een polletje gaat onderweg is toch echt verschrikkelijk. Echt een verademing als je op een gewoon gerold grasveld speelt.

De vraag is hoe de bond dit dan wil regelen met de doorstroom van de JL naar de ED. Clubs die promoveren hebben soms al moeite om een fatsoenlijke selectie op het veld te zetten. Laat staan dat ze dan ook nog eens een goed grasveld moeten neerleggen. Natuurlijk is het de bedoeling dat clubs in de JL op den duur automatisch voor echt gras gaan kiezen, maar het is niet alsof Nederland vergelijkbaar is met Engeland waar die clubs miljoenen te besteden hebben. Als de KNVB wat kan bijleggen denk ik dat vrijwel alle clubs hiervoor open staan.

16 augustus 2017 om 13:28

Je had tot voorheen ook eisen aan promoveren naar het betaald voetbal. Dat waren stadioneisen. Ik zou gewoon willen zien dat ze het verplichtten. Dan zul je ook zien dat clubs gewoon binnen 2 maanden een fatsoenlijk grasveld hebben liggen.

Vanaf volgend seizoen het liefste al. De Graafschap, NEC en nog een paar echte voetbalclubs (die op gras spelen) kunnen prima promoveren. Sparta (het kasteel) heeft bewezen dat je een prima veld neer kunt leggen in de zomerstop. Dus als je niet wil degraderen. Laat dan maar die 2e rangs buitenlanders gaan. Laat je jeugd spelen en speel op echt gras. Daar worden wij Nederlanders allen beter van.

16 augustus 2017 om 13:34

En wat kost een grasveldje? De meeste teams die nu kunstgras hebben spelen een keer in de twee weken thuis. Ze hebben geen Europees of niks. Volgens mij hoeft het niet zo moeilijk te zijn.

16 augustus 2017 om 13:48

@dennis: ik las dat sparta gedurende 5 jaar zo'n 2 miljoen bespaart door de aanleg van een kunstgrasveld, kortom 4 ton per jaar. Dat scheelt een Sparta denk ik zo'n 3 leuke selectiespelers. Het lijkt me niet dat de knvb dit in 1 jaar op kan lossen. Wellicht een idee dit uit te smeren over 2 of max 3 jaar zodat clubs in het spelersbudget kunnen snijden. Dan kan een club wmb kiezen na 2 jaar: echt gras if nog 1jr kunstgras en verplicht 3 jeugdspelers opnemen in de A-selectie en minimaal mee laten trainen. Het 3e jaar sowieso echt gras.

16 augustus 2017 om 16:34

Waar gaan in hemelsnaam die kosten inzitten? De aanleg van een kunstgrasveld kost meer als een half miljoen en heeft daarhalve ook onderhoud nodig. De hybride grasmat die ze er in de Arena naar bijna elk concert nieuw ingooien kost een ton. Dan heb je alleen een eenmalige investering van veldverwarming nodig. Een beetje maaien, mesten en sproeien. Het klikt simpel maar volgens mij is dat het ook. Een gepensioneerden fan doet dit nog gratis zoals bij de kleinste amateur clubs vaak gebeurt. Je kan er ook een partime iemand voor in dienst nemen die er verstand van heeft, kost hooguit 25k per jaar.

16 augustus 2017 om 16:48

@ijsmuts. Tijdens het EK dames ligt er een grasmat bij Sparta. Ze zouden deze kunnen laten liggen tot hij helemaal versleten is en dan weer kunstgras kunnen neerleggen.
Echter dit kan al niet, want Sparta traint ook op het hoofdveld, omdat een goede training accommodatie ontbreekt.
Dit hoorde ik van een sponsor van Sparta die zich hetzelfde afvroeg als ik.
Je kan je dan afvragen waar we in Nederland mee bezig zijn.

16 augustus 2017 om 19:29

Een paar jaar geleden heeft de KNVB een deal gesloten met alle bv's en boarding-reclame.
Zo kwam er voor elke club dezelfde boardings langs het veld. Dit was vanwege de korting die ze kregen omdat ze het allemaal samen deden financieel zeer interessant voor elke club.

Miss ook een optie om te kijken met alle bv's samen om bij 1 grasleverancier af te nemen.
Dit scheelt in de kosten en je hebt geen gezeik meer over kwalitatief "mindere matten".
Dit kan alleen maar bevordelijk zijn voor de kwaliteit van het voetbal

16 augustus 2017 om 13:37

Kom op zeg. Was dit vroeger dan ook een probleem? Clubs hebben nu zelfs meer te besteden dan vroeger. Dan moeten ze maar besparen op salaris en transfers o.i.d. Natuurgras is een pré. Simpelweg, omdat het gewoon ontzettend veel blessures veroorzaakt en het spel zeker niet ten goede komt. Er zijn momenteel 7!! clubs in de Eredivisie met een kunstgrasveld. Je gaat mij niet vertellen dat deze clubs geen geld hebben voor gras. Ze willen gewoon lekker goedkoop uit zijn..

16 augustus 2017 om 14:00

Zoals hierboven al werd gezegd loopt dit in de tonnen per jaar. Het is nou niet dat de Nederlandse clubs in het rechter rijtje dit zonder blikken of blozen kunnen ophoesten. Dat het vroeg wel kon...tja, je kan niet zeggen dat ze toen op biljartlakens speelden toch? Het moeten wel fatsoenlijke grasvelden zijn die er komen te liggen. En tuurlijk leggen ze kunstgras om goedkoop uit te zijn. Dat is de enige reden om kunstgras te leggen. Maar je kan, vind ik, niet zomaar van een club vragen dat ze een zomer lang bijvoorbeeld geen transfers doen zodat ze een echt grasveld kunnen leggen. Want dan is de kans groter dat die club degradeert en in de JL is echt gras vervolgens niet verplicht. Een overgangsregeling of compensatie van de KNVB is dus nodig denk ik. Zeker voor de kleine clubs die het moeilijk zouden kunnen ophoesten.

16 augustus 2017 om 15:39

@ therazer,

Ken je cijfers of zeg niet zomaar iets. Gemiddeld gezien ontstaan er meer blessures op grasvelden.
Dat is één.
De Knvb heeft dit bij voorbeeld 14 jaar geleden goed gekeurd toen met promoveerde naar de eredivisie, Toen is er een hoofdsponsor gekomen namelijk Kon. Ten Cate die kunstvelden maakt. Het gaat dus bij bijvoorbeeld Heracles niet om goedkoop uit te zijn maar is ook een van de grootste bron van inkomsten.
Hoe denkt de Knvb dit recht te trekken?
Het is alsof de je aanvraag bij de gemeente doet om je woning uit te bouwen, dan staat het er, en dan moet je het afbreken omdat ze het er toch niet meer mee eens zijn.
Als je dit als voorbeeld op een verjaardag verteld wordt je voor gek verklaart als je je woning afbreekt.

Ik ben geen fan van kunstgras, maar je beredenering klopt voor geen meter.

16 augustus 2017 om 16:17

@ hankey. Ik zou graag een bron zien van dit 'zogenaamde' onderzoek. Ik ga niet zomaar af op iemand die zegt dat het volgens de cijfers zo is. Feitelijk is het wel zo, dat speler minder gemakkelijk wegdraaien in kunstgras. Het is vaak zat gebeurd dat een voet blijft staan in het kunstgras en de rest wel meedraait. Wel logisch dat het gemiddeld aantal blessures op natuurgras hoger ligt, daar spelen nu eenmaal meer teams op. Verdedigers durven ook gewoon geen tackles meer te maken op kunstgras, na een sliding lig je namelijk helemaal open.

@martijn. Ik deel je mening over het feit dat, als de KNVB deze clubs wilt verplichten op natuurgras te spelen, ze een kleine bijdrage moeten leveren aan bijvoorbeeld clubs die in categorie 1 en 2 zitten. Clubs die het financieel wat moeilijker hebben.

16 augustus 2017 om 16:20

Ook denken spelers uit het buitenland wel even 3x na voordat ze naar de Eredivisie komen met zoveel kunstgras. Ook zie je dat spelers nu zelfs gespaard moeten worden als ze tegen een club met kunstgras aan moeten treden. Echt te zot voor woorden.

16 augustus 2017 om 16:53

Weet niet of je cijfers kloppen. Weet wel dat na de wedstrijd Sparta - Feyenoord er 4 spelers van Feyenoord 1 tot meerdere weken niet konden spelen.
Als je dan ook nog meeneemt dat sommige clubs bewust het kunstgras niet sproeien om het veld extra stroef te maken, kan ik me niet voorstellen dat er door de ondergrond meer blessures ontstaan op natuurgras.

16 augustus 2017 om 13:51

Desnoods geef je een lening aan die clubs. Geef ze een sommetje waarmee ze dat veld aan kunnen leggen wat tegen gunstige voorwaarden kan worden terugbetaald, doen ze dat niet voor het eind van het seizoen volgt automatisch degradatie. Clubs die het budget al hebben kunnen de lening weigeren, clubs met al een goede grasmat hebben het helemaal niet nodig. Probleem opgelost.

16 augustus 2017 om 14:24

En wie gaat die lening geven? Dat gaat over miljoenen die je geeft aan clubs die o.a. omwege financiele redenen voor kunst hebben gekozen.
En de clubs die al natuur hebben liggen zullen ook zeggen: geef ons ook die lening maar, want door de lening voor die andere clubs hebben zij gewoon spelers kunnen halen.. oneerlijke concurrentie
Oftewel.. blijft een lastig verhaal!

16 augustus 2017 om 17:40

De KNVB, desnoods in samenwerking met de financieel gezonde clubs, voor hen valt er dan ook nog wat te verdienen, geld lenen kost immers geld. Ik denk dat de financieel gezondste clubs hier best oren naar hebben aangezien het de kwaliteit van de hele eredivisie ten goeden komt én het ze op termijn nog een -zij het een bescheiden- winst kan opleveren ook.

Ik stem voor!

Kunstgras, walgelijk om op te spelen. Natuurlijk niet te vergelijken met de amateurvelden, maar hoevaak ik mezelf niet heb opgehaald op dat plastic....

Het moet echt weg. Je ziet hoe stroperig het veld is. Helemaal als die clubs die het hebben ook nog eens "vergeten" te sproeien. Je kan er gewoon nauwelijks op spelen. Je passed en die bal remt zo ontzettend af... En dan nog niet te spreken over derest van de nadelen.

Het enige voordeel, zoals ik het zie is schijbaar de financieel aantrekkelijkheid... Nou volgens mij is er een marketing budget. Iedere club krijgt iets uit de TV pool. Als elke club nou gedwongen wordt om een deel daarvan te spenderen aan onder andere doellijntechnologie/videoscheids + gewoon normaal gras..

16 augustus 2017 om 13:26

Behoudens dat ik ook gewoon voorstander ben van gras, vind ik je argumentatie omtrent sproeien bijzonder matig. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een echt veld, je creeert als underdog gewoon een knollentuin er zorgt er voor dat de voetballende ploegen letterlijk moeten ploegen en de benen breken over de gaten.

16 augustus 2017 om 13:48

Dan moet wel die tv pool wat eerlijker verdeeld worden.

16 augustus 2017 om 14:00

"iedere club krijgt iets uit de TV pool."

Je begrijpt dat Nederland in dat opzicht een zo achterlijk land is dat de grote drie clubs driekwart van die tv-inkomsten opslurpt hé? Je verwacht dus dat de overige clubs over hetzelfde kwaliteit veld zal beschikken met minder inkomsten? Als je zo'n constructie op tafel legt zou het eens handig zijn om die financiële verhoudingen te tackelen en een voorbeeld nemen aan Engeland waar iedere club evenveel tv-inkomsten krijgt. Dat is wellicht sowieso een goed punt om eens te bekijken, maar waarschijnlijk zal de macht van Ajax, PSV en Feyenoord te groot hiervoor zijn.

16 augustus 2017 om 14:28

Dit heb ik als vaker gezien en eerder op gereageerd. Eerlijker verdelen is niet automatisch veel meer voor overige ploegen buiten de top 3. Sterker nog op de engeland methode blijven de meeste clubs rond het zelfde niveau zitten waar ze nu op zitten de laaste ploegen krijgen er ongeveer een miljoen bij en vervolgens krijgt de top drie de centen weer grotendeels terug via de achterdeur omdat ze aan het einde van de competitie nogmaals uitgekeerd krijgen op basis van positie op de ranglijst. Het maakt voor de top drie nauwelijks een impact op de begroting.

En dan hebben we het nog niet over andere problemen, zoals verdeling op aantrekking kracht. Klopt je hebt 14 andere ploegen nodig voor een competitie, maar niet per definitie deze 14 andere ploegen. Top drie kan ook eens een balletje opgooien in België bij de grotere clubs, kijken of die ook geïnteresseerd zijn om samen een competitie op te zetten. Zeggen er daar een stuk of 7ja en je trekt er nog eens 4 over de streep in Nederland heb je toch echt iets wat op een competitie begint te lijken.

En dan??? Logistieke problemen, dat kunnen die clubs zich wel permitteren die reizen, aantrekkingskracht???? Die is groter want naast wedstrijden als Ajax-Feyenoord krijg je ook Ajax Anderlecht. Europese plekken, deel je de competitie toch onderaan in. Beginnen ze met voorrondes en dergelijke, die clubs houden hun status wel dus zijn waarschijnlijk de meeste rondes geplaatst, die plekken verdienen ze in een paar seizoen terug en misschien nog wel meer, terwijl wat overblijft in Nederland en België de plekken toch vrij langzaam kwijt raakt. En niet te vergeten, pure centen. De top drie nemen de fans mee die ze al hebben en in België gaat het sowieso al beter met de tv gelden pot dan in Nederland, ze zijn ons namelijk al voorbij....

16 augustus 2017 om 16:41

Wat een gezeur? Als er 15 miljoen TV geld is moeten eerst de "competitiekosten" geboekt worden. Kosten voor geld, scheidsrechters, grasvelden, doellijntechnologie. Wat daarna over blijft is voor clubs als inkomsten.

Kunnen ze allemaal gelijke velden etc leggen

Moeilijk is t niet Maarja. De wil...

De KNVB moet dit zo snel mogelijk afschaffen. Een gezonde grasmat bij elke club is van belang voor de toekomst van het NL-voetbal. Zou mooi zijn als de KNVB eenmalig een bijdrage beschikbaar stelt om clubs te helpen een goede grasmat te creeeren. Daarmee stimuleren ze het Nederlandse voetbal

Gewoon per ingang van volgend seizoen verbieden. Kunnen clubjes als Zwolle, Heracles, Excelsior en ADO etc. het niet betalen? Jammer dan, dan maar Jupiler League of faillisement.

16 augustus 2017 om 13:28

Zo werkt het natuurlijk niet. Clubs moeten wel de tijd hebben om over te stappen. Jij praat over "clubjes". Zeker voor fans van die clubs is het gewoon een club hoor. Ajax is ook maar een clubje vergeleken met Barcelona of Real Madrid.

16 augustus 2017 om 14:17

Die clubjes die ik noem krijgen toch ook een jaar de tijd om over te stappen? Lang zat lijkt mij.

Als Gudde Bert van Oostveen opvolgt hoop ik echt dat hij dit doorzet.

Op de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal moet je dit gewoon verplichten als die clubs nog niet eens een fatsoenlijke mat kunnen garanderen moeten hun zich schamen.

Voor

16 augustus 2017 om 13:48

Jij zit helemaal niet in de positie om te oordelen over andere clubs, schamen voor wat? omdat ze zich gewoon aan de regels houden?

Zolang het niet in de licentie eisen is opgenomen doen clubs met kunstgras helemaal niks verkeerd, ook ik ben voor natuurgras maar het romantische gezeik mag wel eens stoppen.

Het eerste verstandige wat de Knvb zou gaan doen in tijden.
Goede zet van Gudde zou dit zijn.
Of is het een tactiek om binnen te komen denk dat de meeste clubs ook tegen kunstgras zijn.
Kunstgras slaat helemaal nergens op ook.
Jaren lang zelf gevoetbald en als we dan weer is op een kunstgras veld gevoetbald hadden had je weer 2 a 3 dagen last van je enkels.

16 augustus 2017 om 13:39

Hoezo taktiek om binnen te komen?...hij is gevraagd toch, en geeft alleen een van de speerpunten aan voor de komende periode bij de Knvb..

Als je dan leest dat buitenlandse spelers niet naar de ED willen komen omdat ze het niveau te laag vinden en het feit dat er op kunstgras word gevoetbald, kan je alvast 1 reden afschrijven door gewoon lekker op natuurgras (of op een hybrideveld) te voetballen zoals het hoort. Ik begrijp dat een kunstgrasveld voordelig is, maar het niveau van de ED gaat er overduidelijk aan.

Alleen een beetje jammer dat eer dit er helemaal doorheen is in Nederland, je 8 jaar verder bent, waarom kan dit niet met spoed op de agenda gezet worden zodat we komend seizoen al van die ellende af zijn?!
Is de doodsteek voor het voetbal hier, evenals de nacompetitie voor Europees voetbal, het is van belang dat de sterkste clubs ons land vertegenwoordigen, niet met alle respect de nummer 7 die wegens een lucky goal de nacompetitie wint..
het kan toeval zijn maar daar ben ik nog niet van overtuigt, maar sinds de nacompetitie zijn we aan het afglijden.

Begrijp me niet verkeerd, ik zie ook liever echt gras, maar het is altijd zo makkelijk praten door de anti-kunstgrasschreeuwers. Het is niet zo simpel als 'dan maar een speler minder in plaats van kunstgras'. Er komt veel meer bij kijken (ga ik nu niet allemaal weer opnoemen). En ik heb het idee dat de zogenaamde nadelen van kunstgras, al zijn er denk ik wel verschillen in soorten kunstgras, zwaar worden overdreven. Ik zeg zeker niet dat er geen verschil is met echt gras, maar er wordt volgens mij wel erg makkelijk met het vingertje naar gewezen bij nederlagen en blessures. Doe er nou eens echt goed onderzoek naar! Ga nou eens echt cijfers vergelijken en kom dan met gegronde conclusies! Wat dat betreft zijn de statistieken in het AD van vandaag eindelijk eens interessant. Daar zie je dat Feyenoord (wat toevallig dat Gudde er nou weer over begint) gewoon zeer slecht heeft gepresteerd tegen de kunstgrasclubs, terwijl Ajax en PSV daar helemaal geen last van hebben. Feyenoord won slechts 44% van zijn duels op kunstgras, Ajax en PSV respectievelijk 71 en 76 procent. Lijken mij vrij normale cijfers van Ajax en Psv. Ja, er komt meer bij kijken dan alleen winnen of verliezen, maar doe dan eens degelijk wetenschappelijk onderzoek!

En dat argument van 'een gelijkmatiger ondergrond voor iedereen' is natuurlijk ook complete onzin. Met echt gras heb je ook de kans dat je bij de ene club op een biljartlaken speelt en bij de andere in een knollentuin, terwijl je bij de ene club na een hoosbui op een kurkdroog veld staat omdat die club een dak op zijn stadion heeft en bij de andere club bijna verzuipt in de regenplassen. Pure symboolpolitiek van Gudde, nu al.

16 augustus 2017 om 13:50

Je hebt helemaal gelijk, helaas is het onmogelijk om hier serieus over te discussieren omdat je bij de meeste mensen te maken hebt met romantisch gevoel. Daar kun je geen discussie mee voeren, mensen vergeten eventjes verder te kijken.

Je zou als Knvb eventueel als doel kunnen stellen om in het seizoen 2020/2021 ofzo over te stappen naar natuurgras in de licentie eisen, zo hebben de clubs alle tijd om dit op te nemen in de begroting. Veel verstandiger dan het kunstgras per direct te verbieden wat sommige mensen hier roepen.

16 augustus 2017 om 15:15

Juist, tegenstanders van kunstgras komen met argumenten die meestal op gevoel en dus nergens op gebaseerd zijn. Natuurlijk wil ik ook liever echt gras, maar zolang gewoon niet echt bewezen is dat kunstgras daadwerkelijk bepaalde gevolgen heeft, kun je het gewoon niet verbieden. En eigenlijk vind ik het dan ook onzin om het per 2020/2021 te verbieden. Het levert clubs immers structureel kostenbesapringen en hogere inkomsten op, wat je die clubs dan afneemt. Als je als knvb echt zwart op wit kunt aantonen dat spelen op kunstgras wel degelijk gevolgen heeft voor voetballers en het Nederlandse voetbal in het algemeen, dan is het wat mij betreft een heel ander verhaal en moet het zeker verboden worden.

16 augustus 2017 om 14:36

Wat spaart een kunstgrasveld nu eigenlijk uit per jaar...2-3 ton? Dat is toch peanuts, en inderdaad dan maar een speler minder.

Wat volgens mij de oplossing is, is om landelijk 1 bedrijf te zoeken die alle grasmatten van NL profclubs gaat onderhouden. Dat spaart veel kosten uit omdat je natuurlijk veel betere condities afdwingt als je namens 38 clubs onderhandelt en betekent gelijke omstandigheden. Zoek er een bedrijf als "gras sponsor" bij en laat alle clubs hiervoor een bijdrage per jaar in een fonds stoppen die de grasmatten voor alle clubs regelt.

16 augustus 2017 om 14:51

Het gaat er niet alleen om dat je minder kosten hebt met kunstgras, je hebt er ook veel meer mogelijkheden mee, mogelijkheden die meer inkomsten voor de club kunnen genereren en dan heb je het over meer dan 2-3 ton en bovendien zijn er voordelen voor de club waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken. Je kunt je stadion veel makkelijker aan derden verhuren en bij wijze van spreken een dag voor een wedstrijd nog een evenement op je kunstgrasveld organiseren, wat bij echt gras niet mogelijk is. Dit gebeurt ook veel bij kunstgrasclubs. Je hoeft niet te investeren in veldverwarming, kans op afgelasting van wedstrijden (wat ook onnodige kosten met zich meebrengt) is veel kleiner, je kunt ook altijd in je stadion trainen want het veld is altijd bespeelbaar. Een salarisje van een speler is bij clubs die een kunstgrasveld hebben helemaal niets hierbij vergeleken. Denk je nou echt dat een kleine of zelfs modale Eredivisieclub het geld voor een echt grasveld terugverdient door dan maar een speler, of zelfs een aantal spelers, minder in de selectie te hebben? Je overschat het salaris nogal dat spelers in de Eredivisie verdienen.

16 augustus 2017 om 19:16

Je kan ook over de grenzen kijken. Waarom spelen wij als bijna enige land op kunstgras, terwijl de omstandigheden hier beter zijn voor gewoon gras dan in andere landen. Bovendien zeggen bijna alle spelers (ook die op kunstgras spelen) dat ze het liefste op echt gras spelen. Een deel zit inderdaad in een stuk cultuur, dat er op gras gespeeld wordt. Maar iedereen die zelf wel eens op kunstgras heeft gespeeld, hoe goed de mat ook is, beaamt dat het verschilt van normaal gras. Feit is ook dat de ploegen die zelf een kunstgrasmat hebben in verhouding veel meer punten thuis pakken dan uit. Dat hebben ploegen die op gewoon gras spelen vaak, maar in verhouding minder

17 augustus 2017 om 12:20

Het klopt dat Nederland voorop loopt met kunstgras, maar over de grens wordt ook op kunstgras gespeeld, en dat wordt waarschijnlijk ook alleen maar meer. Hier een lijstje (dat waarschijnlijk niet up-to-date is ook):

Belgie
Sint-Truiden

Denemarken
FC Nordsjaelland

Frankrijk
LB Chateauroux
AS Nancy
FC Lorient

Italie
AC Cesena
Novara

Noorwegen
Tromso Il
Bodo / Glimt
Aalesund Fk
Odd Grenland

Portugal
Boavista Fc

Rusland
FC Spartak
FC Amkar

Zweden
IF Elfsborg
GIF Sundsvall
IFK Norrkoping

Zwitserland
Young Boys
Neuchatel Xamax

Verenigde Staten
Seattle Sounders Fc
New England Revolution

En dat clubs die op kunstgras spelen thuis in verhouding meer punten pakken, is dat zo? Ik heb nog nooit statistieken gezien die dat daadwerkelijk aantonen. Het wordt altijd maar geroepen, maar bewijs heb ik nog nooit gezien. Clubs en zeker kleinere clubs pakken sowieso veel meer punten thuis dan uit, dat is al sinds jaar en dag zo; de regel dat uitdoelpunten tijdens toernooien dubbel tellen is ervoor bedacht. Daar heeft kunstgras niks mee te maken. Volgens jou pakken ze nu 'in verhouding' nog meer punten thuis. Ik neem aan dat je dan ergens een uitgebreid vergelijkend onderzoek hebt gezien? Mensen zien alleen maar wat ze willen zien en krijgen last van tunnelvisie.

Excelsior doet het goed en dat komt dan natuurlijk door het kunstgras... Onzin, in de jaren tachtig had Excelsior op echt gras een nog veel betere periode met een 9de plaats in de Eredivisie. Clubs als Rkc, Cambuur en Sparta doen het ook niet echt beter sinds ze op kunstgras spelen. En kijk eens naar de eindstand van afgelopen seizoen, niet 1 club in het linkerrijtje die op kunstgras speelt, misschien hebben ze er toch niet zo veel voordeel van?

Excelsior won dit seizoen thuis 6x en van die 6 waren er 2 tegen clubs die zelf ook op kunstgras spelen. Uit wonnen ze 3x, niets vreemds aan. Vergelijk dat eens met het seizoen 2006-2007, toen ze nog geen kunstgras hadden en ook in de Eredivisie speelden. Toen wonnen ze ook thuis 6x en uit maar 2x. Dat seizoen behaalden ze thuis meer dan twee keer zoveel punten als uit (19 thuis, 9 uit), terwijl dit seizoen 23 punten thuis werden behaald en 14 uit. Het thuisvoordeel is dus niet bepaald groter geworden.

Heracles won dit seizoen thuis 7 keer, waarvan 2x tegen kunstgrasclubs, en uit 4x. Doodnormale statistieken. ADO won thuis 7x, waarvan 3x tegen kunstgrasclubs, en uit 4x, ook doodnormaal.

Nogmaals, ik ben zeker geen voorstander van kunstgras of zo en zal blij zijn als Excelsior weer op echt gras gaat spelen, maar de argumenten die door tegenstanders worden aangevoerd zijn, totdat iemand mij het tegendeel bewijst, pure onzin.

Gewoon deze harde eis invoeren met ingang seizoen 2020 - 2021 al dan niet icm evt subsidie (via de knvb). Dat kunstgras is werkelijk te belachelijk voor woorden. Dat supporters van betreffende clubs dit ook accepteren...hoeven ze bij Fc Groningen bijvoorbeeld echt niet te opperen; = volksopstand!! En als clubs dr niet aan willen. Succes in de jupilere leaugue en hoogstgenoteerde club jupiler leauge met Echt gras naar de eredivisie. Moet maar es afgelopen zijn met die onzin!

Makkelijk gezegd door Gudde als directeur van Feyenoord.
Een uitspraak als deze zal voor het grootste deel positief worden ontvangen, maar ik ben benieuwd of hij dit ook zo openlijk zegt als directeur van de knvb en of hij het vervolgens voor elkaar krijgt.

In theorie is echt gras uiteraard veel beter, maar ik heb oude beelden gezien waaran ik twijfel of zo'n knollenveld wel echt beter is.

Bij Cambuur snel combinatievoetbal gezien en geen opvallende blessures. Wel wordt het veld altijd goed gesproeid om snel spel mogelijk te maken. Al ben ik voor natuurgras, ik houd niet van een slecht natuurgrasveld en merk dat de argumenten tegen kunstgras vaak alleen maar kretologie zijn. Als een speler geblesseerd raakt, ligt het automatisch aan het kunstgras. Ik heb nooit iemand horen zeggen dat een blessure aan het natuurgras ligt. Dan ligt het automatisch niet aan de grasmat.

Ik ben het volledig eens met Gudde. Als wij Europees nog wat willen voorstellen, dan eerst alle clubs terug naar echt gras. Daar worden spelers alleen maar beter en gelukkiger van.
En het klinkt misschien wat hard, maar als je als club nu een kunstgras hebt en je wilt niet naar echt gras, dan zou ik zeggen lekker in de JL spelen... Het niveau daalt doordat er op kunstgras wordt gevoetbald.
Nu richt ik even op mijn club: zorg dat het gras in de winterstop onderhouden wordt, want afgelopen seizoenen was het een knollenveld.

16 augustus 2017 om 22:26

Ik denk dat om veel voor te stellen in Europa wel iets meer nodig is dan een overstap naar gewoon gras. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook naatje dat kunstgras schering en inslag is in de Eredivisie, maar sommigen doen alsof dat de voornaamste reden is van de daling op de coëfficiëntielijst van Nederland. Dat is het gewoon niet.

De knvb moet gewoon de clubs die nu kunstgras hebben compenseren. Zo hebben we weer overal in de eredivisie gewoon gras. Ik ben zelf fan van mijn cluppie vvv, maar erger me kapot aan t kunstgras.

Dan zou het dus kunnen zijn dat we binnenkort weer kunnen genieten van eredivisie voetbal op een knollenveld. Want niet elke club zal het budget hebben om velden te onderhouden zoals in de Arena en de Kuip. Dan gaan ze straks weer zeiken dat het veld te slecht was ipv zeiken over dat het een kunstgrasveld was.

Het is toch heel eenvoudig?? Zonder natuurgras geen licentie. Desnoods mag een kunstgras club van een noodfonds geld lenen om het veld te vervangen. Of ze verkopen maar een speler. Maar kunstgras moet gewoon per komend seizoen verboden worden.

16 augustus 2017 om 16:02

Nu heeft Aapie op een vorige reactie van u een prima inhoudelijk antwoord gegeven. Dat wordt genegeerd. En nu lees ik deze reactie weer. Wellicht is het goed om eerst de tegenargumenten goed te lezen, na te denken en misschien je mening deels bij te stellen ( of niet). Alles beter dan weer zo'n simpele reactie te plaatsen.

Ik ben ook zeker voorstander van echt gras. Ik vind echter wel dat de Knvb de clubs de tijd moet geven om het te realiseren. Clubs als Excelsior, Vvv, Roda en wellicht nog andere clubs hebben het geld er gewoonweg nu niet voor. Geef dan een deadline dat het voor seizoen 19/20 gerealiseerd moet zijn en als je promoveert mag je max. 1 jaar op kunstgras en dan moet er een nieuwe mat in. Anders krijgen die clubs al helemaal geen kans om een eredivisie selectie bij elkaar te rapen.

Zoals sommigen hier zeggen om dan maar de JL in te gaan is wat kort door de bocht. Zou hetzelfde zijn als alle mensen verplichten nieuwe auto's te kopen vanwege het milieu en als mensen het geld er niet voor hebben, moeten ze maar in Belgie of Duitsland gaan wonen.

16 augustus 2017 om 16:04

Je zou als KNVB hier veel creatiever mee om kinnen gaan. Je moet in mijn ogen als club een veilig en goed stadion hebben en ook zou een goede grasmat een eis moeten zijn. Je zou kunnen zeggen dat je over gaat ip echt gras en daar subsidie voor geven als dit veld aan bepaalde eisen voldoet. Hier kun je stukje TV gelden voor gebruiken en de rest als subsidie vanuit de KNVB. Die willen toch investeren in de toekomst en concurreren met Buitenlandse bonden en clubs. Ze hebben dit probleem zelf veroorzaakt en mogen dit ook zelf oplossen. Daar ligt ook het hele probleem want onze bond wil geen stuiver uitgeven.

Hopenlijk komt het in een stroomversnelling en is het volgend jaar al zover. Ook in de jupiler league moet het gewoon worden afgeschaft. Weg met dat plastick!

17 augustus 2017 om 13:10

Ik ben ook een voorstander van normaal gras. Er gaan alleen wel clubs in de problemen komen als er niet een fatsoenlijke overgangsregeling komt.
Deze clubs (eerlijk is eerlijk, ook mijn eigen club Pec) hebben om puur financiële redenen gekozen voor kunstgras, maar deze clubs op zich kun je niks kwalijk nemen. Zij volgden de regels van de Knvb en dit was een manier om mee te kunnen draaien in de Eredivisie.

De Knvb draagt daarom de verantwoordelijkheid dat er nu behoorlijk wat clubs op kunstgras spelen en dient dan ook te zorgen voor een overgangsregeling zodat deze clubs niet door deze verplichte switch ten onder gaan.

Ik zie het graag snel gebeuren, volgend jaar zal alleen erg lastig worden.

Zou geweldig zijn.
En ik als fan van Ajax zou het zelfs wel goed vinden dat ajax een half miljoen doneert om eindelijk van die rotzooi in de competitie af te komen.

Desnoods trekken ze de kosten om de clubs gedeeltelijk te compenseren een jaar van het televisiegeld af.

over 20 jaar lopen we helemaal achter in de wereld met het voetbal ,want dan zeggen we dat de spelers er niks meer van kunnen omdat ze leren voetballen hebben op kunstgras,en nu ze op echt gras moeten voetballen kunnen ze er niks meer van,dus dan stappen we weer over op kunstgras

Voetbal hoort op natuurgras, hockey speel je op kunstgras.
Niet ten nadele van hockey hoor..

Ik weet nog heel goed dat toen ik een kleiner jochie was, zaterdags me raam open deed en de geur van gemaaid gras rook...
Heerlijk straks voetballen..
Alleen dit mis je al met kunstgras..
Dan nog niet eens gesproken over het kappen/draaien, je voetbalschoenen die je moet aanpassen om normaal te kunnen voetballen..
Nee geef mij maar zoals het hoort, voetballen op echt gras..
Hoop dat de knvb hier ook gewoon in mee gaat

@breekijzertje, waarom zouden de andere clubs het moeten financieren als de betreffende club hier bewust voor gekozen heeft?

Lijkt me prima, als dit goed opgezet wordt, met een 'overgangsregeling'. PEC was toch al voornemens om voor het nieuwe veld in 2022 een hybride te nemen.

Dat wordt leuk met mister kunstgras Jan Smit als voorzitter van de Knvb.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren