Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Als jullie Cruijff en Bergkamp konden opleiden, dan moet dat weer kunnen’

Laatste update:

Emmanuel Petit is nog altijd fan van het Nederlandse voetbal. De oud-middenvelder van AS Monaco, Chelsea, Barcelona en Arsenal erkent dat het Nederlands voetbal in een dal zit, maar maakt zich daarover geen zorgen. Hij zag Ajax het afgelopen seizoen het voorbeeld geven waaruit Nederland hoop kan putten.

"Bergkamp, Overmars, Kluivert, de broertjes De Boer, Cocu, Reiziger, Bogarde: de individuele klasse waarover Nederland beschikte was ongekend", begint Petit lovend over het Nederlandse voetbal in gesprek met ELF Voetbal Magazine. "En dat met een doelman als Edwin van der Sar onder de lat. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat die generatie nooit een prijs gewonnen heeft."

Intussen is het voetbal in Nederland afgezakt en dat ziet ook Petit. Toch is hij ervan overtuigd dat de glorietijden terug zullen keren. "Vergeet niet dat wij met Frankrijk eenzelfde periode hebben doorgemaakt. Zo gaat het altijd in het voetbal. Na een piek volgt een dal." Volgens de Fransman is het echter wel belangrijk dat Nederland zich aan haar eigen waarden houdt.

"Het belangrijkste voor die omslag is dat jullie trouw blijven aan hetgeen Nederland in het verleden groot heeft gemaakt. Aanvallend voetbal, in de geest van Johan Cruijff. Prachtig voetbal in combinatie met een ijzersterke mentaliteit: daar staat Nederland in mijn ogen voor. Als jullie eerder spelers als Cruijff en Bergkamp konden opleiden, dan moet dat in de toekomst ook kunnen."

Petit zag Ajax een begin maken met een finaleplaats in de Europa League. Davy Klaassen was daarin voor hem de uitblinker. De Fransman denkt dan ook dat Everton een goede slag heeft geslagen. “En Ajax heeft afgelopen seizoen als team laten zien dat Nederland wel degelijk een rooskleurige toekomst wacht. Dat hebben wij Fransen tegen Lyon met eigen ogen kunnen zien. Om stappen te zetten als land heb je clubprestaties nodig. Wat Ajax heeft gepresteerd, is daarom een positief signaal."

Ben jij het eens met Emmanuel Petit?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
24 juli 2017 om 15:28

Sterker nog, ik denk niet dat hun ouders nog kinderen zullen krijgen...

24 juli 2017 om 15:30

Heeft ook vrij weinig met opleiden te maken. Zulke wereldtalenten worden toevallig hier geboren.
Als Cruijff in België was geboren en Messi in Nederland waren het ook gewoon wereldvoetballers geworden.

We hebben als Nederland de pech dat we op dit moment geen middenvelders en aanvallers hebben die bij de Europese top (op senior Robben na dan) spelen. Daarom zitten we nu ook in een mindere periode. België heeft dat enkele toernooien meegemaakt en nu wij. Onze tijd komt wel weer.

24 juli 2017 om 15:38

Het talent moet zich nog wel kunnen ontwikkelen.er zullen vast wel spelers op de wereld zijn die meer talent hebben dan Ronaldo of Messi, maar zich niet kunnen ontwikkelen. Alleen talent is echt niet genoeg. Wie zegt dat Bergkamp in d ejuegdopleiding van PSV een wereldspeler was geworden? Sterker nog, Bergkamp zat niet altijd in het hoogste team. Niemand die hem als een wereldvoetballer zou zien, zeker in zijn Inter periode niet. Wat nou als die niet naar Arsenal was gegaan...

24 juli 2017 om 15:53

Talent moet zich kunnen ontwikkelen maar talent hebben is het allerbelangrijkste. Opleiden is overschat, genoeg voorbeelden van talenten die het uiteindelijk niet gered hebben.

24 juli 2017 om 15:55

Je hebt helemaal gelijk Leopart. Talent is bij lange na niet voldoende om de top te halen. Hoe vaak ik hier mensen wel niet heb horen zeggen dat Messi dit niveau puur heeft bereikt dankzij zijn onvoorstelbare talent. Deze jongen heeft veel meer trainingsuren gemaakt dan de meeste andere voetballers, maar veel mensen beschouwen al de uren die Messi in zijn jeugd met een bal heeft lopen spelen niet als echte trainingsuren, terwijl het dat natuurlijk wel zijn. Bovendien moeten we met zijn allen ook heel blij zijn dat Messi in zijn leven waarschijnlijk niet erg veel trainers is tegengekomen die hem hebben verboden om te pingelen, wat veel jeugdtrainers helaas wel doen.

24 juli 2017 om 15:57

Wat nou als die niet naar Arsenal was gegaan...

Dat zijn altijd van die inhoudsloze opmerkingen. Wat nou als die niet naar Arsenal was gegaan..., dan weten we niet wat er met zijn talent gebeurd zou zijn maar zou kunnen we nog wel even doorgaan. Wat zou er gebeurd zijn als hij naar Cruijff had geluisterd en toentertijd naar Barcelona was gegaan en onder de hoede van de grote meester had gespeeld? Dat weten we ook niet en zullen we ook nooit te weten komen.

Je kan echter rustig aannemen dat als Bergkamp bij PSV of Barcelona had gespeeld ook een hele goede speler was geworden.

24 juli 2017 om 16:59

"opleiden is overschat"... Komop, het is geen toeval dat het jarenlang dezelfde clubs zijn die de meeste profvoetballers afleveren. Het is echter wel een stuk breder dan alleen opleiden. Ten eerste moeten ze het talent hebben, dan moeten ze ook nog ontdekt worden. Dan moeten ze opgeleid worden en moeten ze ook nog over de juiste instelling beschikken om een zware opleiding vol te kunnen houden. Natuurlijk zou Messi zelfs via FC bal op't dak topvoetballer zijn geworden, maar La Masia zal zeker hebben bijgedragen aan zijn huidige niveau.

Het is hopen dat deze droge jaren het begin zijn van weer een geweldige opmars van nederlandse clubs en spelers. Wat dat betreft zijn de financiële problemen van veel nederlandse clubs een tijdje terug een geluk bij een ongeluk. De opleiding moet nu gebruikt worden om het hoofd boven water te houden.

24 juli 2017 om 15:36

Met het talent van cruijf en bergkamp is het opleiden niet het belangrijkste, maar de begeleiding. De echte toptalenten lopen het gevaar om via zaakwaarnemers op plaatsen te komen waar ze niet de beste omstandigheden hebben om beter te worden, maar waar de zaakwaarnemer vaak wel beter van wordt. Die jongens moeten gewoon heel veel wedstrijden spelen op hun eigen niveau of een niveau iets hoger dan hun zelf. Als een jonge speler te vroeg een te grote stap wil zetten, lukt het zelden om aan te haken.

Met Robben, van Persie en Sneijder hadden we ook recent nog spelers die bij de absolute wereldtop hoorde.

Alleen we hebben nu nog een flink gat met goede spelers maar nog niet wereld top. (op Robben na).
En dit is mede doordathet niveau in de Eredivisie zelf daalt en er dus minder weerstand komt.

24 juli 2017 om 15:25

Het niveau in België is ook niet veel beter terwijl belgie als land veel verder is.

24 juli 2017 om 15:29

Toevallig op dit moment wel is voor België ook ongekend, we zitten gewoon met een slechte generatie, maar als je sommige jonge talenten ziet heb ik het vertrouwen dat we gewoon weer mooie tijden tegemoet gaan.
Kijk naar Kluivert, de Ligt, Kadioglu, van Bergen en Stengs om maar een paar namen op te noemen, nu nog heel erg jong maar zeker jongens die met de juiste stappen en begeleiding heel ver kunnen komen

24 juli 2017 om 15:32

@janssen:
Die talenten gaan ook juist veel meer naar het buiteland en vroeger al. Iets wat wij hier niet willen. Maa je ziet vooraldat die Belgen allemaal fysiek verder zijn en dat komt door het buiteland.

De meeste (top) Belgen speelde voor hun 20ste al in het buiteland enniet meer in belgie. En dat zie je hier nu ook meer in Nederland. Dat ze vroeg in de 20 naar de subtop gaan in het buiteland en vanaf daar naar de top.

24 juli 2017 om 15:35

@ boogyboy ja, maar dat gold ook ooit voor jongens als Maduro, Emanuelson, Affelay, Aissaiti, Drenthe, Donk, Babel, etc.. Die hadden een goede 10 jaar geleden ook een veelbelovende toekomst.. Sterker nog, die generatie was verder dan de spelers die jij nu noemt (ook al zitten daar wel een paar hele jonge spelers uit jouw rijtje)..

Het valt of staat ook met de juiste keuzes maken.. Kijk dat Drenthe naar Real ging voor dat geld is nog wel te begrijpen maar er zijn er ook teveel die gewoon verkeerde keuzes maakten of teveel blessures kregen...

24 juli 2017 om 18:21

Mee eens, en dat heeft te maken met 2 hoofdoorzaken:

- goede spelers worden veel sneller weggekocht en zijn moeilijk goed te vervangen.

Bijv. de gebroeders De Boer bleven behoorlijk lang bij Ajax, net als Blind, etc. Terwijl nu een Litmanen na 1 goed seizoen weg zou zijn. Wat te denken van gasten van het kaliber Cruijff, Keizer, Van Basten?

- veel grote talenten gaan veel te vroeg naar het buitenland

Ongeacht de reden (geld, filosofie van andere clubs mbt jeugd, snelle ontevredenheid als ze wat langer moeten wachten). Groot probleem is echter dat de meeste van hen hun potentie totaal niet waar kunnen maken, met name vanwege gebrek aan speeltijd.

Opleiden is 1 ding, maar het begint met talent. Je kunt je afvragen of dit talent op dit moment voldoende aanwezig is voor echte sterren.
Ik heb de finale niet echt meer in mijn hoofd maar voor mijn gevoel stelde Klaassen daarin juist heel erg teleur.

Ik geloof er niet in, een beetje talent wordt al gauw gehaald door een Europese topclub waardoor het Nederlands voetbal alleen maar dieper zal zakken.

Petit vergeet één ding: de generatie die hij als voorbeeld aanhaalt, speelde in de regel in Nederland tot ze halverwege twintig waren, pas dan gingen ze naar het buitenland. Dat betekent grofweg 15 jaar opgeleid en getraind worden bij een Nederlandse topclub. Dat is wel wat anders dan de voetballers van nu, die vaak nog voor hun 18e naar het buitenland verkassen, en het gemiddelde talent in de Eredivisie dat het hier op zijn 21e voor gezien houdt en denkt klaar te zijn om in het buitenland de grote jongen uit te hangen...

Een Cruijff leid je niet op, die wordt geboren.

24 juli 2017 om 15:37

Helemaal mee eens!!!

24 juli 2017 om 16:27

Zoals Cruijff zelf zei; in de huidige Nederlandse opleidingen zou ik niet zijn geselecteerd en doorgestroomd. Bergkamp zat in de A2 toen Cruijff hem oppikte en onder zijn vleugels nam. Ik denk dat visie en trainers in de opleiding van essentieel belang zijn om zulke talenten op te leiden.

Grappig dat hij vindt dat in het Nederlandse voetbal een ijzersterke mentaliteit heerst. Volgens mij ontbreekt dat juist aan ons spel.

Leuke woorden van Petit, maar hij moet wel begrijpen dat Nederland er op dit moment helemaal niets van bakt en de komende jaren niets van gaat bakken. Nederlanders zijn niet vel en hebben een hele zwakke mentaliteit. Wij kunnen wat dat betreft heel veel leren van de Duitsers. Leuk hoor talenten zoals De Ligt en Depay. Maar toevallig hebben Frankrijk, Duitsland en nog heel veel andere landen 200 De Ligtjes en Depaytjes rondlopen.

Wij moeten ons redden met een ijzersterke aankomende lichting... Met Janssen in de spits, wat een feest!

Cruijff leid je niet op, Bergkamp ook niet, net als Messi. Je moet ook gewoon geluk hebben, dit soort spelers hebben eigenlijk weinig te maken met opleiden, dit soort voetballers hebben buitenaardse kwaliteiten die je zelden, heel zelden tegen komt.
Een speler als Cruijff, weet niet of we die ooit weer op een veld zien.
Er zijn genoeg voorbeelden van goede voetballers die inderdaad door geode begeleiding beter worden en het optimale uit de carriã¨re halen, zoals een jongen als Sneijder of zo, maar dat echte gevoel, die kleine dingen die je echt dol maken als voetbal lief hebber dat is heel moeilijk te trainen , dat heb je vaak of je hebt het niet. Niet dat Wesley niet van die kwaliteiten heeft, maar zou zonder de juiste opleiding niet zo ver geschopt hebben.
Ja we stellen op dit moment niet zoveel voor, maar tussen 2000 en 2004, was het ook een "ramp", toen hadden we veel betere spelers dus het was ook een blamage dat we het WK niet wisten te halen, maar het zal wel weer goed komen. Kijk naar de Fransen die zijn tussen het EK in 2008 en het WK in 2014 ook jarenlang uitgelachen en nu hebben ze 3 hele elftallen die elke tegenstander het moeilijk zou maken.

24 juli 2017 om 18:36

Een Cruijff leidt je wel op. Is het niet door individuele opleiding , dan wel door als club een filosofie te hanteren , waarin een speler kan groeien. Bergkamp zat niet in de A1 maar Nederland had het geluk dat Cruijff toen iets te zeggen had en die haalde hem naar Ajax 1

Je kan zoveel praten en proberen te bereiken wat ze in het buitenland bereiken , maar we hebben hier niet de financiële mogelijkheden zoals elders. Dat hebben we nooit gehad en toch veel successen behaald. Dus we moeten weer terug grijpen naar ons eigen ding. En ja dus opleiden en talent herkennen. We leggen te veel nadruk op het fysieke in de jeugd , dat we de echte talenten niet meer herkennen.

Opleiden is naar mijn idee vooral faciliteren. Waarschijnlijk is het voor zo'n 10 procent bepalend voor het niveau van een talent. De rest komt voort uit aangeboren talent en mentaliteit. Als het anders zou zijn, zou Ajax nooit talent van buitenaf hoeven aan te trekken, zouden ze elk talent wel naar grotere hoogte kunnen pushen.

24 juli 2017 om 16:15

Klopt wellicht, maar in de top maakt die 10 procent nou net het verschil. En faciliteren kost geld, Ajax pompt er elk jaar 12 miljoen in, maar wordt stelselmatig beroofd van talenten waar ze een hoop energie in hebben gestoken. Dat is dan ook de voornaamste reden dat er buitenlands talent aangetrokken moet worden, de andere is als een jeugdspelers gewoon minder is dan een talent van buitenaf.

Idd talenten worden geboren maar een team kun je uitzoeken en kneden. Iedereen heeft een dal en mindere perioden. Behalve Duitsland. Altijd maar dan echt altijd een team. Lopen alle hoeken van het veld. Regelmatig niet de betere spelers maar altijd een sterk team. Dit zet tot nadenken. Geen messi geen Ronaldo geen neymar geen robben geen gullit geen Maradona etc etc. Altijd verzorgd voetbal met uitstekende organisatie. Geen zeurpieten geen onafgestemde bond zoals de knvb. Neuken allemaal dezelfde kant op. Dit verdient respect. Zijn ook altijd aan het vernieuwen. Kijken altijd goed rond bij teams en landen waar iets uitblinkt. Hebben ook het goede van Nederland overgenomen of nog eerder in hun plannen verwerkt. Ego's worden daar niet toegelaten. Alles draait om het team en de nodige strenge discipline. Nederland doet er goed aan om daar eens goed in de keuken te kijken. En ja Nederland had al minstens 2 keer wereldkampioen moeten zijn. Ook in halve finales hadden ze vaak de beste voetballers maar toch regelmatig aangelopen tegen een beter onvergetelijk team.

Het is ook een kwestie van geluk hebben. Ik ga er bijvoorbeeld niet vanuit dat de Belgen nu generatie op generatie een wereldselectie zullen hebben. Zelfs een land als Brazilie had in 2010 en 2014 geen magische selectie (afgezien van Neymar in 2014). Argentinië kampt al jaren met een creativiteitsprobleem op het middenveld en mist een solide verdediging. Duitsland was ook niet de mooiste ploeg om naar te kijken in de periode 2000 t/m 2004 (wel finale gehaald, maar dat is dan meer iets Duits). Engeland presteert als sinds ik me kan heugen ondermaats en ook Frankrijk heeft dramatische toernooien gekend in 2002 en 2010.

We komen er wel weer, we zijn een voetballand pur sang en dat zal niet veranderen. Als de cultuur er heerst komen de nieuwe Cruijff's en Bergkampjes vanzelf weer bovendrijven.

Nou, zolang we talenten hebben die geld boven ontwikkelings- en doorgroei mogelijkheden kiezen en dus NL verlaten voor veelal Engeland dan zie ik het nog lang niet goed komen. Grote talenten als bv. Bouy en nu ook weer Mensah, Malen, Dilrosun, Peeters, Redan, Castillo maken gewoon een verkeerde move, begrijpelijk, vanuit financieel oogpunt maar niet goed voor het NL voetbal. Daardoor leidt Ajax veel buitenlandse talenten op.

Ik ben het gedeeltelijk met hem eens maar het is wel opvallend dat b.v. Ajax als die zich wil gaan versterken voor op de kortere termijn, ze steeds meer op de buitenlandse markt de begeven.

Het verschil met nu en vroeger en ook met Nederland en een arm zuid Amerikaans land is dat jongetjes niet meer de hele dag buiten aan het voetballen zijn en veel meer binnen zitten te gamen of tv te kijken.. In de tijd dat Cruijff jong was speelde hij al vanaf kind af aan buiten met zijn voetbal.. Dit zelfde geld voor andere landen zoals Brazilië en Argentinië e.d.

Het begint allemaal met goed opleiden, en scouten op de juiste aspecten, dus op techniek, handelingssnelheid, inzicht en creativiteit.

Nederland leidt sinds de hervormingen door Van Gaal met zijn 'masterplan' in 2001 bij de Knvb, totaal verkeerd op. De gevolgen zijn bekend. Men wilde gehoorzame, fysieke systeemvoetballers opleiden die vooral hun taak deden. Met als gevolg gemaakte, eenzijdige en beperkte voetballers. Alles werd voorgekauwd, in de onderbouw al. Kleine jochies op veel te grote velden, met weinig balcontacten en 1-op-1's als gevolg, dus onvoldoende uitdaging en ontwikkeling voor spel in de kleinere ruimte.

Cruijff/jonk hebben bij Ajax de Twin Games opgezet, op kleine veldjes spelen voor de jongste jeugd. Men ging ook op straat voetballen, in de zaal, etc. Trainingsvormen allemaal met bal, en allemaal gericht op technisch en combinerend beter worden, in de kleine ruimte. Weinig voorkauwen, spelertjes zelf oplossingen laten zoeken en zo hun eigen spel en eigenheid laten vinden. Spelplezier voorop zetten. Spelers versneld doorschuiven, op andere posities zetten om completer en beter te worden, individuele ontwikkeling veruit boven teamresultaat in de jeugd, etc. Dit is een begin, anders clubs zouden dat over moeten nemen. Bij Ajax gaat het echter sinds het vertrek van Jonk en Cruijff met name in de bovenbouw alweer verkeerd.

Het geboortemaand-effect speelt verder ook mee. Men scout vaak die talenten die er boven uitsteken in wedstrijdjes, maar dat blijken meestal de oudste kinderen van die lichting, en die dus soms bijna een jaar voorlopen op hun teamgenootjes. Met als gevolg het scouten van vooral de talentjes die fysiek verder zijn, maar later technisch uiteindelijk vaak door de mand vallen wanneer hun fysieke voordeel wegvalt. Zoveel technische, pure voetballertjes werden/worden overgeslagen/over het hoofd gezien, omdat ze te klein waren, of nog even moeite hadden zich te profileren als jongste van het stel.

En scouting over het algemeen. Stoppen met dat scouten op fysiek; kracht, lengte en snelheid, en volop scouten op techniek, handelingssnelheid, creativiteit, etc., op de pure voetballertjes.

Niet van fysiek spelers goede voetballers proberen te maken (gemaakte voetballers), maar van goede voetballers en voetballertjes nog betere voetballers maken, en fysiek aan het einde van de rit even flink aanpakken om wat inhoud te kweken. Hoog druk zetten vergt geen kracht, maar uithoudingsvermogen en het liefst wat explosiviteit. Aan de bal moet je uit de duels zien te blijven door goed aanvallend combinatiespel. Mentaliteit is beter dan menigeen denkt, maar komt pas echt tot uiting als je spelers met plezier laat spelen, aanvallend, met risico, met wat individuele inbreng en vrijheid, en met het doel meer scoren dan de tegenstander in plaats van de nul per se te moeten houden.

24 juli 2017 om 18:29

Ik heb dat niet zo heel erg vaak hier op voetbalzone maar bij het lezen van een reactie als deze vind ik het jammer dat ik geen groen randje kan geven. Ik heb zelden iemand met zo weinig woorden exact zien uitleggen waar het in het huidige Nederlandse voetbal aan ontbreekt.

Luxe maakt lui en dat is precies wat er mis is. Vroeger werd er zoveel meer gevoetbald op straat en dat is precies het probleem. Alle grote voetballers van "vroeger " liepen vroeger altijd met een bal rond, altijd! Kijk nu eens om je heen.. Zoveel kooitjes om in te voetballen maar het staat allemaal leeg..

Kinderen hadden vroeger veel minder afleiding en storten zich daarom helemaal op in voetbal omdat dat vaak het enige was wat ze hadden. Kinderen van nu hebben de wereld aan speelgoed en dan heb je nog eens internet.. etc etc.

Luxe maakt lui en dat merk je ook in de fysieke gesteldheid van spelers. Vroeger moesten kinderen soms elke dag kilometers lopen om naar school te komen en sommige kwamen van nog verder en hadden gelukkig een fiets. Dat ouders hun kinderen met de auto naar school brachten bestond nog niet. Daardoor "trainden " kinderen vroeger hun lichaam al veel meer door hun manier van leven met minder luxe dan nu.

Wil een kind profvoetballer worden dan moet het kind dag en nacht bezig zijn met voetbal en verliefd zijn op voetbal, dat zie je tegenwoordig gewoon niet zoveel meer omdat er veel te veel afleiding is. Maar ook de ouders moeten er heel wat voor laten. Want voetballende kinderen kosten een hoop tijd, zeker als je ze op jonge leeftijd overal naar toe moet brengen en op moet halen.
Maar ook daar is in onze maatschappij amper meer echt de ruimte en tijd voor. Vroeger kon de man vaak het huishouden in zijn eentje betalen en had de vrouw meer tijd voor de kinderen etc ook dat speelt allemaal mee in het "opleiden " van nieuw talent.

In landen als Braziliã« waar kinderen meer in armoede op groeien ( in het algemeen, ik weet heus wel dat niet heel Braziliã« arm is ) zul je zien dat straks daar de meeste talenten weggehaald gaan worden. Die kinderen daar leven veel meer voor het voetbal omdat ze soms niks anders hebben.

In Nederland worden kinderen over het algemeen veel te veel verwend. Ik zelf moest vroeger bv elke dag 17 km heen en 17 km terug fietsen om naar school te gaan. Weer of geen weer maar mijn ouders zeiden gewoon, trek maar een regenpak aan, je hebt een goede fiets gekregen. Ik was 12..
Toen ik 8 was fietste ik 4x op en neer naar school omdat ik tussen de middag thuis kwam om te eten. 4x 4km per dag.. Voor voetbaltrainen moest ik ook weer fietsen om er te komen weer 4 km heen en 4 km terug.
Mijn broer die precies hetzelfde werd opgevoed als ik heeft nu kinderen en woont op 3 km van zijn school en die brengt zijn kinderen Elke dag naar school met de auto...
Ik had een conditie waar menige teamgenoten destijds jaloers op waren ( en dat is niet arrogant bedoeld ), die conditie heb ik opgebouwd door al die kilometers die ik maakte op de fiets. In mijn "vrije tijd ".

Je wordt geboren met talent, maar een kind die vanaf zijn 3e alleen maar met een bal rondloopt en echt verliefd is op voetbal krijgt het talent vanzelf wel rond zijn 6e/7e. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, je moet wel wat talent hebben en aanleg, maar voor de rest is het gewoon uren en uren en uren maken met de bal.
Een kind die op zijn 6e al kan hooghouden is tegenwoordig een talent, terwijl dat kind het zichzelf al aan kan leren in de tijd daarvoor, als die het maar wil.

Het is combi van factoren. Maar DE oorzaak van het feit dat we mindere generaties neerzetten, is de stijging van welvaart. Echte armoede bestaat niet meer. Vechten voor je bestaan zoals boys uit Bijlmer moesten doen is verleden tijd. Ik bezoek met enige regelmaat jeugdduels van bvo's. Als ik zie met wat voor mentaliteit tegenwoordig duels worden aangegaan, wat voor onzin uit zo'n 'talent' komt, dan vrees ik hrt ergste voor komende jaren. Knvb is geen gekke henkie toen men daar riep dat we er weer in 2024 oid bij konden zijn. Generatie niets begon met boys ala drenthe en zet zich voort met depay. Je hoeft deze jongens alleen maar aan te horen om vervolgens te weten waar het eindigt. Ik stam uit de tijd van shell competitie waarin je mannen als van persie en snijder voor een camera acteerden alsof ieder duel een gevecht op leven en dood was. Het spijt me zeer, maar wat ik nu zie rondlopen draagt predicaat 'chicks'. Daarmee wil ik hardwerkende vrouwelijke toppers niets tekort doen overigens.

Je bent als Nederland gewoon afhankelijk van generaties. Bovendien is het voetbalwereldje ook flink veranderd ten opzichte van bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Spelers worden niet meer voor de leeuwen gegooid bij grote Europese clubs en types als Van der Vaart en Sneijder worden niet echt meer opgeleid.

Tegenwoordig zitten we met allrounders opgescheept zonder exceptionele kwaliteiten. In clubverband doen ze het vaak nog leuk, maar internationaal speel je niet veel klaar met dat soort spelers. Dat terwijl we altijd afhankelijk zijn geweest van creatievelingen met specifieke kwaliteiten.

De volgende in de lijn van Cruijff - Bergkamp, Nouri, is ons helaas ontvallen.

Raar dat hij niks over Feyenoord zegt, dat is immers de nummer 1 club in Nederland

Noemde hij nou Bogarde in 1 adem met Kluivert en Bergkamp...

Heb de moeite niet genomen om het te lezen, maar dat soort spelers dienen zich gewoon aan.

Zulk talent word je mee geboren, dat leer je niet

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren