‘Er is geen reden om Luuk de Jong de aanvoerdersband te ontnemen’

Maandag, 17 juli 2017 om 16:00

In tegenstelling tot Ajax en Feyenoord begint PSV het seizoen niet met een nieuwe aanvoerder. Luuk de Jong kende een teleurstellend seizoen, maar behoudt het vertrouwen van Phillip Cocu. Wel verwacht de trainer dat de 'midtwintigers' zoals Jeroen Zoet, Marco van Ginkel en Davy Pröpper zich nadrukkelijker gaan manifesteren als leiders van het elftal.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Is de selectie van PSV (bijna) compleet?


Gerelateerd

32 reacties (laatste reactie door gilau)

Er is geen reden? euh... volgens mij is er genoeg reden, zoals hij speelt slecht en al een heel jaar lang??

17 juli 2017 om 16:06

2 hele sterke jaren qua productie wegen nou eenmaal zwaarder dan 1 slecht jaar. Wat dat betreft helemaal geen rare redenering.

17 juli 2017 om 16:09

Als het nou een mindere periode was, dan kan ik me in je verhaal vinden. Maar een heel seizoen ondermaats presteren is voor mij wel reden genoeg. Hij heeft PSV vorig jaar gewoon kostbare punten gekost, dat is natuurlijk het laatste wat je mag verwachten van een aanvoerder.

17 juli 2017 om 16:18

En de 2 jaar daarvoor heeft hij er mede voor gezorgd dat PSV kampioen werd. Voetbalvolgers zijn de meest opportunistische mensen die er zijn. Een aanvoerder is niet alleen 1 van de beste spelers van een team, maar ook eentje die voorop gaat in de strijd. En dat is nou juist iets wat de Jong altijd doet, hij blijft sleuren, blijft gaan en blijft de verdedigers op de hielen zitten. Wat dat betreft een logische aanvoerder. Mocht blijken dat hij zijn slechte vorm dit seizoen doorzet zal er logischerwijs een nieuwe aanvoerder en nieuwe spits volgen.

17 juli 2017 om 16:21

Maar een aanvoerder is ook iemand met leiderschapskwaliteiten, kwaliteiten die z'n broer in ieder geval beter beheerst.

17 juli 2017 om 16:27

Klopt, maar na het vertrek van Guardado en Moreno is er eigenlijk geen speler in de selectie die dat wel heeft. Wat dat betreft is de Jong ook een logische keuze. Alleen van Ginkel is op dat gebied misschien beter, alleen is dat een tijdelijke huurspeler dus ook niet echt een ideale kandidaat.

17 juli 2017 om 17:41

De eerste anderhalf jaar waren goed. Daarna is de dalende lijn ingezet. Ik zie ook nu nog geen teken van een kentering. Een speler die al zo lang niets presteert, behalve het halen van gele kaarten wegens zeuren en mekkeren, hoort geen aanvoerder te zijn. Alleen ben ik bang dat Cocu dit niet in wil zien. Als Cocu ook maar een beetje twijfel heeft over het opstellen van de Jong dan zal hij hem toch geen aanvoerder maken? Dat wordt dus weer een hele tijd ergeren tot het echt niet meer kan. Tot die tijd speelt de Jong helaas. Maar dan heeft niet alleen de Jong, maar ook Cocu een probleem.

17 juli 2017 om 19:18

Hij kan toch aanvoerder blijven? Betekent niet dat hij 100% speelt. Kijk naar United en Arsenal waar Mertesacker en Carrick aanvoerder zijn terwijl ze bijna niet tot nooit zullen spelen

17 juli 2017 om 21:59

Of Kuyt bij Feyenoord, ook aanvoerder terwijl hij geen vaste basisspeler meer was.

Nou daar denk ik toch anders over en zal niet de enige zijn. Propper lijkt me beter

17 juli 2017 om 16:47

Propper is geen aanvoerder materiaal kom op. Heb je wel eens een interview met hem gezien.

Alhoewel ik vind dat Locadia of Lammers een kans moet krijgen, is de Jong gewoon de mogelijke keuze als aanvoerders. Er zit nu eenmaal weinig ervaren spelers in de selectie die Nederlands spreken.

18 juli 2017 om 08:18

Sorry maar de interviews met de Jong waren afgelopen seizoen ook met regelmaat zeer tenenkrommend. Wat mij betreft heeft de Jong bewezen niet geschikt te zijn als aanvoerder.

Het is wel een echt goed boegbeeld voor PSV. Rik elfrink heeft wel aangegeven dat Luuk de jong basis zal staan, maar als Lozano aansluit dat er dan een nieuwe situatie ontstaat. Ik neem aan dat Locadia dan de voorkeur krijgt.

Op basis waarvan wordt hij weer aanvoerder gemaakt? Hij neemt de ploeg helemaal niet op sleeptouw. Ook zal Cocu hem niet makkelijk gaan wisselen als hij voor geen meter draait. Dat betekent dat Locadia en Lammers weer geen kansen krijgt in de spits.

Je kunt je wel afvragen of de aanvoerdersband niet te veel op zijn schouders drukt nu. Misschien is het beter voor hem om zich alleen met zichzelf bezig te houden in plaats van het hele team op sleeptouw te moeten noemen.

Aan de ene kant snap ik Cocu ook wel. Het is verleidelijk om te schreeuwen om een exit voor De Jong en wat al dan niet, maar de twee seizoenen ervoor was hij fenomenaal wat betreft doelpunten. Daarnaast zal Cocu ook weten dat een goede en betaalbare ED spits niet voor het oprapen ligt en je met De Jong toch een ervaren man aan boord hebt. Wellicht helpt het vertrouwen De Jong ook over het dode punt heen.

Toegegeven, ook ik wil Locadia best wel eens in de spits zien, maar uiteindelijk hebben we nog geen bewijs dat dat goed uit zou pakken. Van De Jong weten we dat het kan, mits hij in vorm is. Wellicht dat Lozano als echte buitenspeler een goede dynamiek met De Jong kan creëren. Ik ga er hierbij vanuit dat De Jong gewoon aan de aftrap zal verschijnen begin komend seizoen. Ik hoop wel dat Cocu, of PSV de eerste wedstrijden wint of niet, de juiste conclusies zal trekken als Luuk dan nog steeds geen stijgende lijn te pakken heeft.

Ik vind het al een rare beslissing om überhaupt Luuk de Jong aanvoerder te maken.
In mijn ogen is de aanvoerder iemand met natuurlijk overwicht, die rustig is, de situatie overziet, spelers beter laat functioneren en als het moet als advocaat van de duivel kan optreden.

Zoals ik Luuk de Jong ken, dus welke indruk hij op mij maakt, is hij alles behalve rustig. Speelt altijd de vermoorde onschuld en haalt zichzelf en anderen uit de wedstrijd door met gemak 90 minuten te mekkeren op alles en iedereen, niet in de laatste plaats op de scheids. Verder is een aanvoerder naar mijn idee de spelers die de trainer als eerste in de basis zet. Daar kan toch simpelweg geen sprake van zijn na afgelopen seizoen?

Maar goed. Cocu werkt dagelijks met die gasten. Hij zal er dan wel meer kijk op hebben dan ik...

17 juli 2017 om 16:51

De Jong is gewoon een ervaren man en werkt altijd hard. Propper en Zoet is geen aanvoerders materiaal, van Ginkel is een nomaad, en dat was het wel qua ervaren Nederlanderstaligen.

Hendrix zou eventueel kunnen maar die is nog erg jong.

17 juli 2017 om 18:11

Maar je maakt iemand toch aanvoerder omdat hij die kwaliteit heeft. Niet omdat hij toevallig oud is en hard werkt. Want dan zou iedereen uiteindelijk aanvoerder kunnen worden.
Nogmaals, volgens mij word je aanvoerder omdat je over bepaalde leiderskwaliteiten beschikt. Die zie ik niet bij luuk. Sorry.

Zorg er dan ook voor dat je een spel gaat hanteren waarbij je veel toevoer hebt naar Luuk toe vanaf de zijkanten, zodat hij kansen gaat krijgen zonder zelf al te veel te doen. Dan kan hij sterk zijn, een beetje hetzelfde zoals dat nu met Dost gebeurd bij Sporting. Je ziet vaak genoeg wanneer Luuk moet meevoetballen dat het gewoon fout gaat en dat hij het spel vertraagt. Gaat dat niet veranderen, dan wens ik alle PSV supporters veel succes komend seizoen, want man man man wat hij was hij slecht zeg afgelopen seizoen.

17 juli 2017 om 18:57

Hij heeft kansen genoeg gehad afgelopen seizoen. Bij bosjes zelfs. Maar hoe onmisbaar ze ook waren, hij kreeg het toch nog voor elkaar. Kansen over, kansen naast, kansen recht in de handen van de keeper........... En dan zwijg ik nog maar over de penalty's.

Slim gedaan van Cocu, De Jong staat al onder druk met veel commentaar (al dan niet terecht) op hem. Wanneer je dan ook nog de band van hem afneemt geef je hem nog een "klap" en zal dit niet zijn voor zijn zelfvertrouwen en status in de groep.

Of een speler wel of niet geschikt is voor het aamvoerderschap, heeft i.m.o. niet zozeer met z'n leeftijd of kwaliteiten te maken. De mate waarin medespelers hem accepteren en als leider zien, is volgens mij doorslaggevend. Over de hiërarchie in de PSV-selectie kunnen wij als buitenstaanders niet veel zinnigs zeggen.

Laat Luuk maar eens met zijn eigen spel bezig zijn. Meer taken kan die jongen niet aan.

Ik snap het wel. De Jong heeft een goede staat van dienst. Als hij er in de eerste wedstrijden een paar intikt of kopt heeft niemand het meer over vorig seizoen. Zo is het ook.

Minder dan afgelopen jaar kan het simpelweg niet gaan met de Jong. Hij kan het toch verleerd zijn? Zolang de onomstreden basisspeler is lijkt mij het ook logisch dat hij aanvoerder is.

17 juli 2017 om 17:17

Niet verleerd zijn uiteraard......

Ik vond PSV helemaal niet slecht spelen tegen Monaco, maar om eerlijk te zijn, vond ik juist de Jong een van de mindere deze wedstrijd. Hoe kan cocu nu zeggen dat hij goed gespeeld heeft. Hij zal ook nog eens veel gele kaarten pakken, omdat hij weer gaat denken dat hij als aanvoerder alles mag zeggen.

Ok, Cocu heeft de nodige prijzen gewonnen, maar dat kwam voornamelijk, omdat hij goed materiaal had. Ik vind Cocu door dit soort dingen geen topcoach. Je zag het ook 2 seizoen geleden in de CL, dat hij Luuk de Jong de hand boven het hoofd houd door hem niet te wisselen. De Jong is heel vaak door het ijs gezakt, omdat hij geen goed aanspeelpunt is. Ok, soms kopt hij hem goed door, maar aannemen, controleren en een goede geven kan hij niet zoals, bijvoorbeeld Pelle. Luuk de Jong moet je juist nu niet de druk geven van de aanvoerdersband, zodat zijn volledige focus ligt op het opkrikken van zijn niveau. Ik zou zelfs als PSV zijnde, Luuk de Jong gaan verhuren aan FC Twente, want ik zie het op dit moment niet gebeuren dat hij weer op niveau komt. Ik vind Cocu heel matig in het kiezen voor de beste speler. Hij kiest voor jongens die hij mag en die hem manipuleren. Lieve jongens zoals, Hendrix en Ramselaar durft hij er veel makkelijker naast te zetten. Luuk die krijgt echt een droevige uitstraling, wanneer hij niet goed speelt en Cocu laat hem toch gewoon staan.

Cocu is geen slechte trainer maar ook geen toptrainer. Vaak veel te afwachtend en dit is een goed voorbeeld. Soms moet je ingrijpen om vooruit te komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8148
2.Ajax7352
3.AZ6831
4.Feyenoord6034
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

94 fans
Coach, 47 jaar
SeizoenClub
2013- PSV
2012-2013 PSV U19
2012-2012 PSV
2007-2008 Al Jazira
2004-2007 PSV
Laatste voetbalnieuws

Cocu gooide systeem om: ‘We hebben een heel pittige evaluatie losgelaten’

Phillip Cocu trad in de zomer van 2013 in dienst als hoofdtrainer van PSV en leidde de Eindhovense club vervolgens naar drie kampioenschappen in vijf seizoenen. De oefenmeester verzekerde zich vorige...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 21 april
Mocht Luis Enrique de nieuwe manager van Arsenal worden, dan mogen de supporters van de club een spectaculaire transferzomer verwachten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren