‘Duitsland heeft precies datgene waar het in Nederland aan ontbreekt: een plan’

Maandag, 17 juli 2017 om 13:10

Andries Jonker werkt sinds februari als hoofdtrainer bij VfL Wolfsburg. Hij krijgt daardoor veel mee van de werkwijze van de Duitse voetbalbond en die is volgens hem een stuk beter dan de Nederlandse. De voormalig jeugdcoördinator van de KNVB stelt dat er al vijftien jaar geen plan is gemaakt.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het met Andries Jonker eens?


Gerelateerd

49 reacties (laatste reactie door eazy-e)

Het Masterplan van Van Gaal (en Jonker) heeft alleen maar geleid tot robotvoetballers, DE reden voor de terugval van talenten en het Nederlandse voetbal. Buitenspelers die volgestopt worden met opdrachten, geen vrijheid worden geven, met de back van de tegenstander moeten meelopen. Opbouwen via de backs (leiden tot U-vorm-voetbal met allemaal balletjes breed en terug) ipv via het middenveld. Lopers en fysiek sterke spelers op het middenveld ipv de creatieve spelers, die verbannen worden naar de vleugels (LVG-methode-gedachte: kunnen ze zo min mogelijk kwaad). Nadruk op winnen in de jeugdelftallen ipv ontwikkeling talent en verder kijken dan die ene wedstrijd.

En tientallen trainers die onder LVG gespeeld hebben en daardoor diezelfde zoutloze voetbalvisie overgenomen hebben, waardoor het probleem alleen maar groter is geworden.

Grappig is dat half Nederland om LVG roept, juist de man die de aanleiding is van het verval.

17 juli 2017 om 13:52

Enigszins heb je in sommige gedeeltes wel gelijk. Alleen moeten we niet vergeten wat van Gaal met zijn speelstijl allemaal bereikt heeft. Hij heeft natuurlijk wel het oog voor talent en weet hoe hij hen kan verbeteren. Natuurlijk heeft hij bij Bayern helemaal niet dat soort voetbal gespeeld waarbij Robben en Ribéry altijd gewoon hun gang konden gaan. Het probleem ligt eerder bij de mensen die het niet waar kunnen maken en niet zo'n goede trainer zijn als Van Gaal. Als je niet de vaardigheden bezit om het plan uit te voeren dan is dat niet de schuld van Van Gaal. Maar inderdaad wat wel een puntje is, zijn die buitenspelers. We zijn een land dat 433 speelt en opvallend genoeg hebben we amper goede en talentvolle buitenspelers. We denken wel eens een goede buitenspeler te vinden met El Ghazi en Kishna bijvoorbeeld, maar die raken vaak op een of andere manier buiten de basiself en ontwikkelen zich te weinig. Kijk eens hoe veel 'toptalenten' van Ajax niet goed zijn doorontwikkeld de laatste jaren... ontzettend jammer.

Nederland is een innovatief land. In de jaren zeventig hebben 'we' het Totaalvoetbal op de kaart gezet. Destijds had je een ijzersterke generatie die Nederland op de kaart zette. Eind jaren tachtig en de jaren negentig hebben Cruijff en later Van Gaal Ajax de nodige successen bezorgd en brak er een mooie periode voor het Nederlands elftal aan. Dit was altijd vanuit een bepaalde visie. De Nederlandse visie op het voetbal. Buitenlandse ploegen hebben bij 'ons' in de keuken gekeken en de beste zaken meegenomen en geïmplementeerd. Nu zien we dat 'we' stil staan, terwijl innovatie juist één van onze krachten is. Met geld moet het niets te maken hebben, want we lopen sinds de jaren zeventig al achter de grote landen aan. Vandaar dat we juist op een andere wijze naar het voetbal zijn gaan kijken en het anders zijn gaan benaderen. Voor nu lijkt het wel alsof niemand het durft en/of het kan. Wat is dat toch? Waarom kan er nu eens niemand zijn die echt met een innovatief plan komt met invloeden vanuit Spanje (technisch aspect), Duitsland (ommezwaai 2002) en Frankrijk (rijke jeugdopleidingen). Pak daar de beste invloeden uit en transporteer dit naar de Hollandse school en kom tot de Hollandse school 2.0 of 3.0. Dit moet toch mogelijk zijn? Waarom gaat een Wim Jonk naar België terwijl hier genoeg werk is? Waar zijn de Cruijff adepten?

17 juli 2017 om 13:43

Precies wat jij zegt. En wat mij betrefr nadruk op de Cruijff adepten en niet zoals van Gaal.

17 juli 2017 om 14:15

Weet je dat de term 'Totaalvoetbal' schromelijk wordt overschat? Michels gebruikte gewoon een aanvallende tactiek: een stopper (Rijsbergen), opkomende backs (Suurbier en Krol) en een inschuivende libero (Haan). Een soort bluf, een overrompelingstactiek die bijna tegen elke ploeg werkte. Alleen West-Duitsland was te slim voor ze. Was natuurlijk ook een topgeneratie met Cruijff, Rensenbrink en Van Hanegem in één elftal, maar dat zogenaamde totaalvoetbal bestaat in mijn ogen niet. Elkaars positie overnemen ging gewoon op natuurlijke wijze, niet omdat Michels z'n spelers dat opdroeg. Nuchtere geesten als Van Hanegem, Jansen en Jongbloed beamen dat, kijk maar eens interviews terug. Een uitvinding die deze Oranje-generatie wel mag worden toegeschreven is de buitenspelval, dat was echt een prachtig middel om aanvallen van tegenstanders in de kiem te smoren.

Overigens is Andries Jonker iemand die goed op m'n zenuwen kan werken, maar hier heeft hij gewoon een punt. In Nederland blijven we maar blaten over 'De Hollandse School', maar wat is er mis mee om invloeden van buitenaf te gebruiken om het eigen voetbal te verbeteren. Waarom leiden wij geen bikkelharde verdedigers (meer) op? Het Duitse voetbal heeft alles, maar wij denken nog steeds de wereld aan te kunnen met iets wat veertig jaar geleden goed werkte.

17 juli 2017 om 14:29

Die term wordt niet schromelijk overschat. Waar het in deze omgaat is dat Nederland op dat moment een tactiek uitvond die vernieuwend was en ons op de kaart zette. Wij hebben zoveel kennis. Dan zal er toch wel iemand zijn die zijn kennis kan inzetten om ons voetbal terug op de kaart te zetten. Wij hebben het als land namelijk nooit van het geld moeten hebben. Onze kracht lag juist op een ander vlak. innoveren, ander willen zijn dan de rest. Vandaar mijn 2.0 en 3.0 opmerking. Voetbal wat bij ons past en waar weer iedereen over gaat praten en wat zo nu en dan succes oplevert. Wij zijn tactisch zo sterk, maar worden nu door iedereen ingehaald. Dan wordt het tijd om een inhaalslag te gaan maken.

17 juli 2017 om 14:58

Lekker blijven volhouden dat we tactisch zo geweldig zijn. De voetbalwereld draait om centjes tegenwoordig, die slag kunnen we dus nooit winnen. Als we goed blijven opleiden zal er sporadisch nog wel een aardig elftalletje uitrollen, maar zolang de FIFA aan de huidige regels vasthoudt zullen we puur een opleidingsland blijven. Met hopelijk een leuk Oranje, maar dat zal met pieken en dalen zijn.

Wat we vooral niet moeten doen, is denken dat we zelf het spelletje kunnen uitvinden. Hartstikke leuk dat we in 1974 en 1988 goed presteerden, maar dat was in de eerste plaats gewoon dankzij kwaliteit. Dat een coach de spelers op de juiste plaats zet is mooi meegenomen, maar minder doorslaggevend. Of denk je dat we in '88 ook Europees Kampioen waren geworden zonder Gullit en Van Basten?

17 juli 2017 om 15:57

@tim_vk
Een soort bluf tactiek inderdaad Massaal aanval zoeken. Tegenwoordig werkt dat niet eer, tenzij je spelers hebt die superieur zijn aan de tegenstander. En Cruyff was dat oo wel

Misschien is innovatief in het hedendaagse voetbal wel dat je massaal gaat verdedigen na een mislukte aanval....om daarna massaal te gaan counteren. Maar zulke voorstellen daar worden ze bij Knvb niet vrolijk van. Die willen blindelings blijven teren op dat aanvallende spel wat ooit succesvol was. Terwijl ik denk: kies iets, maak een plan en ga t uitvoeren. Je zult zien dat je wedstrijden gaat winnen.

17 juli 2017 om 16:19

Frankrijk is een geweldig opleidingsland, Duitsland heeft het accent ook veel meer gelegd naar het opleiden van kwalitatief betere spelers. Het Duitse spel is stukken leuker geworden. Wat is de kracht van die modellen? En wat kunnen wij daarmee? Wij Nederland leggen het accent ook op het opleiden. Ga je daar dan nog meer op focussen. Ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Basistechniek kan je ook grotendeels aanleren. Sneijder, Van der Vaart, Van Persie en Robben waren talenten, maar zijn zo goed geworden door in zichzelf te investeren. Het is onmogelijk dat we binnen onze huidige mogelijkheden geen betere organisatie en structuur kunnen wegzetten.

Ik vind dat we het spelletje wel degelijk weer moeten uitvinden, een eigen identiteit blijven behouden die incidenteel succes oplevert. zo om de tien jaar heb je een super lichting en daartussen in het soms behelpen. Ajax liet afgelopen jaar ook weer ander voetbal zien. Het was leuk, leverde prima resultaten op en ze gingen af en toe hard op hun bek, maar het was voor Ajax weer een verbetering. Dat moet Ajax verder gaan ontwikkelen. Goede buitenspelers kan je echt opleiden. Het is ook een kwestie van herhalen, herhalen en herhalen. Cristiano Ronaldo is het perfecte voorbeeld van iemand die dankzij hard trainen zover is gekomen.

17 juli 2017 om 18:55

Ronaldo heeft meer dan genoeg talent uit zichzelf. Zonder hard trainen had hij ook bij real gezetrn

17 juli 2017 om 14:20

Het succes uit het verleden is in mijn ogen het "probleem". Te lang vasthouden aan dit succes en te trots zijn om een voorbeeld te nemen aan andere landen. De Cruijff adepten zitten in Spanje, omdat hij daar werd omarmd voor zijn visie. Van mij hoeft er geen versie 2.0 of 3.0 te komen. Zet eerst maar eens de juiste mensen op de juiste plek.

17 juli 2017 om 15:17

Helemaal mee eens. We zijn zo trots op 'De Hollandse School' dat het resultaat wel ondergeschikt lijkt. Succes begint altijd met kwaliteit, als die er niet is hoef je niet eens over tactiek te beginnen. Succes uit het verleden is mooi, maar we leven in 2017.

De wet van de remmende voorsprong is het een beetje, we dachten het geweldig voor elkaar te hebben, zijn op onze lauweren gaan rusten en ondertussen door alles en iedereen ingehaald. En het treurige is, iemand als Jonker zou ons door zijn buitenlandse ervaring geweldig kunnen helpen, maar zal hier worden afgemaakt omdat Johan Derksen hem niet moet. Dat hij in Duitsland en Engeland in de top heeft gewerkt is minder belangrijk dan iemands uiterlijk of stemgeluid.

17 juli 2017 om 13:30

Gezien een aantal mensen die bij de Knvb werken denk ik dat ze aan de mening van Johan Derksen wel schijt hebben. Anders waren er heel,wat meer mensen niet (meer) bij de Knvb werkzaam geweest.

17 juli 2017 om 13:34

De Knvb is nu niet zo'n goed voorbeeld inderdaad, maar deze man had ook geen open doekjes gehad bij de Knvb. Terwijl er natuurlijk veel meer redenen zijn om Jonker aan het hoofd te zetten dan Van Breukelen.

17 juli 2017 om 13:33

Het succes van Van Gaal in 2014 heeft het probleem tijdelijk verbloemt. In 2012 had men al moeten inzien dat die generatie over het hoogtepunt heen was en dat de aanwas tot op heden toe onvoldoende bleek te zijn. In de jaren tachtig hebben we ook zo'n periode gehad, maar nu staat men echt stil. De Van der Vaartjes, Van Persies en Robbens hebben al veel van onze lieve Heer gekregen, maar een fatsoenlijke spits moet je toch wel kunnen opleiden?

17 juli 2017 om 13:42

Maar tov 2012 was de selectie van 2014 al enorm verjongd. Spelers als Martins Indi, Kongolo, De Vrij, Wijnaldum, Clasie, Veltman, Blind, Cillessen, Janmaat en Fer waren er allemaal al bij, maar werden door Blind ook weer genegeerd. Deels terecht, deels redelijk onbegrijpelijk. Ook hebben niet alle spelers even gelukkig gekozen qua clubs, al spelen de meeste wel gewoon wekelijks (clasie niet afgelopen seizoen).

Blind is in mijn ogen veel te ver doorgeslagen, ik kan hier gaan zeggen dat spelers als Tete, El Ghazi, Bazoer, De Ligt en Riedewald te vroeg zijn opgeroepen, maar dan verzandt de discussie weer in clubvoorkeuren. Brenet was ook vroeg, en Ramselaar wellicht ook. De spelers zullen allemaal ongetwijfeld talenten zijn, maar waren op dat moment niet veel beter dan de spelers die ze vervingen.

17 juli 2017 om 13:48

Ik denk dat het grote probleem is dat de Nederlandse clubs gewoon te weinig geld hebben. Het verschil in salaris is zó groot met het buitenland dat het voor veel jongens te aantrekkelijk is om naar het buitenland te gaan. Kijk hoeveel talent al is verzopen en verzuipt in het buitenland.

Ook maken wij hier er een gewoonte van om tieners, die een paar goede wedstrijden in de eredivisie, helemaal op te hemelen en gouden bergen toe te dichten. Teveel jongens ruiken dan al teveel en te hard aan het succes en gaan bij tegenslag al vaak dreigen met 'een club uit het buitenland'.

Zonde want er is zeker talent alleen moet dat hier ontkiemen en groeien en niet in het buitenland op de bank zitten.

17 juli 2017 om 13:55

Ben ik ook wel met je eens dat daar een factor kan liggen, al weet ik ook niet of we zoveel hebben verloren met Rekik, Dilrosun, Mosu-Mensah, Bruma, Van Aanholt en Krul, om er maar een paar te noemen. Ze waren misschien beter geworden hier, maar of ze Oranje naar een hoger niveau hadden getild, ik betwijfel het.

We moeten weer terug naar een top die de jonge talenten de kans en ruimte geeft, ik zie deze zomer wat dat betreft wel positief in. PSV haalt Luckassen, als die zijn ontwikkeling doorzet kan het leuk worden, net als Feyenoord met St. Juste nu hopelijk. En het kan ook snel gaan met de talenten, als Kongolo en Karsdorp een basisplaats hebben bij hun nieuwe clubs zullen ze bij Oranje ook wel basis komen te staan, en wie weet hoe snel het dan kan gaan. Als Depay op dezelfde voet doorgaat, als Bazoer zich verder ontwikkelt, wellicht Cillessen met een basisplaats, De Vrij en Martins Indi met een transfer, Klaassen en Wijnaldum die basis Premier League spelen. En zelfs Janssen is nog niet afgeschreven. Het niveau is nu laag, maar herstel hoeft helemaal niet ver weg te zijn.

17 juli 2017 om 14:10

Van Gaal ging heel bewust met een andere tactiek spelen. Een tactiek die Blind uitvoerig heeft afgekeken bij zowel Feyenoord als Juventus. De Vrij en Indi kende de speelstijl. En Cillessen keepte een geweldig toernooi. Een combinatie van geluk en individuele klasse zorgde voor succes. Blind is als coach nog lang niet zo ver als Van Gaal en zal ook nooit zover komen. Daarmee zie je de klasse van Van Gaal. Van Gaal is een sterke persoonlijkheid die je nu binnen de organisatie mist. Advocaat is er nu, maar is veel minder bezig met jeugd en het maken van plannen et cetera. Dat is gewoon heel jammer. Een goede technische man die de tijd en ruimte krijgt om de boel te organiseren zou in mijn ogen heel fijn zijn.

Veel spelers hebben zeer ongelukkige keuzes gemaakt (indi, Clasie, Cillessen gezien de speeltijd) of presteren bij hun clubs goed en bij NL toch iets minder (promes, Wijnaldum, Strootman en Dost bijvoorbeeld). België heeft ook geen plan, maar die hebben gewoon een heel sterke lichting zoals wij die voorheen ook hadden. Zijn er daar ook maar weinig die uit de competitie zelf komen.

17 juli 2017 om 14:20

Dost komt niet uit de verf in Oranje vanwege onze speelstijl.
Als je op Youtube naar een compilatie kijkt dan maakt Dost de helft met zijn kop en een kwart intikkers na voorbereidend werk van de flanken. Mocht Robben er niet zijn om wat voor redenen dan ook, dan zou ik de speelstijl aanpassen aan Dost op dat moment.

Advocaat is bezig om Oranje naar het wk te krijgen en minder bezig met de jeugd in te passen. Gezien zijn contract is dat ook de doelstelling van de Knvb. Of dat goed is.... als je het ene wil moet je het andere laten en omgekeerd.

17 juli 2017 om 14:32

Ik denk dat menig supporter niet verder kijkt dan naar het eerste elftal. Resultaten verbloemen veel. Zijn de resultaten ondermaats dan deugt er niets en zijn ze goed dan is alles oké. Zo simpel is het echter niet. In alle eerlijkheid: Dost zou niet eens in de basis mogen staan. Die zou zo'n Pierre Van Hooijdonk rol moeten innemen en alleen maar komen als de situatie daar om vraagt en meer ook niet. Maar nu bij gebrek aan beter..... Armoede!

Hoe we het ook wenden of keren, Duitsland doet het fantastisch op dit moment. De ene na de andere speler breek door. De ene na de andere speler wordt voor veel geld verkocht vanuit de Bundesliga naar het buitenland (niet alleen Duitse spelers). En veel Duitse club doen het aardig in de CL. Bayern wordt door velen in de wereld als nummer 3/4 gezien qua beste teams die er op dit moment zijn. En dan heb ik het nog niet eens over het nationale team gehad. Geweldig natuurlijk!

Nederland daarentegen… Er is al veel over gesproken. Ek/wk niet eens halen, amper jonge jongens die in de top spelen en de uitblinkers zijn (ik heb het dan over de Sneijders, Robbens, Van Nistolrooijs, De Boertjes…).

Dan is er ook een groep die aangeven dat Nederland wel vaker zulke dipjes gehad heeft. Dat vind ik echt klinkklare onzin. Alsof het mathematisch even berekenbaar is en dan vanzelf wel weer goed komt. Nee, natuurlijk niet! Hier kan op geanticipeerd worden, elk jaar weer, onderzoek, kijken wat de eigen organisatie heeft fout gedaan en wat er verbeterd kan worden.

Er is jarenlang geen tot slecht beleid gevoerd binnen de Knvb. Hebben zij ooit contact met clubs opgenomen over hun visie? Over wat zij graag zouden willen zien binnen het Nederlandse voetbal? Ik vraag het me ten zeerste af.

Duitsland laat zien dat je voetbal ook echt serieus kan aanpakken, minder laat afhangen van het toeval. In Nederland is dat helaas te lang wel gebeurd.

Werk samen met teams, werk samen met kleinere clubs, heb een ideologie waar over nagedacht is in plaats van alleen maar de Hollandse school te roepen. Kijk naar het buitenland en leer daar van. WK 2014 is puur op verdedigend voetbal gedaan, net zoals 2010. Hoezo Hollandse school? En dan wel tegen de jeugd zeggen dat we naã¯ef moeten blijven voetballen…

Ik hoop echt dat er betere tijden gaan aanbreken. Alleen naar de de jeugdspelers die eventueel nu gaan doorbreken is niet genoeg. Verre van zelfs. De Knvb moet het niet alleen van Ajax en Feyenoord laten afhangen als het op de jeugd aankomt, ze moeten het zelf ook gaan stimuleren.

En dan heb ik het niet eens gehad over hun niet bestaande visie op de Eredivisie.

17 juli 2017 om 13:43

Supergoed van je dat je deze punten benoemt. Die zijn inmiddels al vaak genoeg besproken. Het is tijd voor actie! Welke topper krijgt de vrije hand? Van Breukelen wilde dat proberen. Kwam met innovatieve gedachten en is compleet voor lul gezet. Dus waar blijft de topper?

Jonker begint al met vermelden dat ie zelf blijkbaar de laatste is geweest die een goed plan heeft gemaakt. Daarmee haalt ie gelijk de geloofwaardigheid van dit hele verhaal naar beneden.

17 juli 2017 om 21:20

Hij zegt nergens dat zijn plan goed is geweest, de reden dat hij dit aanhaalt is dan sindsdien er (volgens hem) geen nieuw of verbeterd plan is gekomen. Daarmee heeft hij toch een valide punt?
Zo'n plan is vaak voor een jaar of vijf maximaal, kortom je hebt dan een enorm gat.

Als dit waar is dan is het toch terecht dat hij dit vermeldt?

Teveel mensen reageren op de persoon ipv de inhoud.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 19
2180 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

0 fans
Coach, 55 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 april
Mocht Luis Enrique de nieuwe manager van Arsenal worden, dan mogen de supporters van de club een spectaculaire transferzomer verwachten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren