Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Qua opleiding doen wij echt niet onder voor Barcelona en Ajax’

Laatste update:

Racing Genk is de laatste jaren met de doorstroom van onder meer Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Divock Origi en Yannick Ferreira Carrasco een ware kraamkamer voor talent en daar plukt trainer Albert Stuivenberg ook nu de vruchten van. De vertrekkende techniektrainer Michel Ribeiro denk zelfs dat de opleiding van Blauw-Wit bij de top van Europa hoort.

“Afgelopen seizoen trainden dertien jeugdspelers mee met het eerste elftal. Dertien! We moeten daar meer voor uitkomen. Genk doet qua opleiding en doorstroming niet onder voor FC Barcelona of Ajax”, vertelt hij aan Sport/Voetbalmagazine. “Integendeel, want de financiële mogelijkheden daar zijn veel groter. Maar hun jeugd speelt onze jeugd zeker niet weg. Wij verrichten echt mirakels met ons budget. Bij andere clubs laten ze talent ook heel vaak gewoon talent zijn. Genk máákt talent.”

Ribeiro was in zijn jaren in Genk vooral onder de indruk van De Bruyne: “De balsnelheid bij hem is fenomenaal. Er zijn er niet veel die dat beheersen, met links en met rechts. Als Kevin je een pass geeft, hoef je niet achter de bal aan te rennen, die komt naar je toe, op de perfecte snelheid. Je hoeft de bal niet aan te nemen en nog iets te verzinnen, hij doet dat al voor jou.”

Denk jij dat de opleiding van Racing Genk net zo goed is als die van Ajax?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hij heeft gelijk, alleen hebben inderdaad de andere clubs meer mogelijkheden. Ik bekijk de jeugd van Genk van dichtbij, vanwege familie dat er speelt en het niveau van opleiding is zonder meer met RSCA de beste in België.

21 juni 2017 om 05:42

Dus heeft hij geen gelijk. Als je niet dezelfde mogelijkheden hebt doe je dus wel onder voor andere opleidingen. Beetje onzinnige uitspraak. Een Fiat Panda brengt je van A naar B en is in dat opzicht minstens net zo succesvol als een Rolls Royce, betekent niet dat ze even goed zijn. Niks ten nadelen van hun opleiding, geloof meteen dat ze knap werk doen maar de man blaast wat hoog van de toren door Ajax en Barcelona erbij te betrekken. Bovendien, hoe waardevol zijn dertien jeugdspelers als je 8e eindigt. Leuk om Kevin Debruyne als uitgangspunt te nemen maar het is niet dat ze er om het jaar een van dat niveau afleveren geloof ik.

21 juni 2017 om 06:41

Dat lijkt me niet helemaal waar. Als je met minder financiële mogelijkheden minstens hetzelfde resultaat behaald dan heb je toch juist minstens een even goede opleiding als Barcelona en Ajax? Om het te vertalen naar Nederland: bij AZ is minder geld dan bij PSV, maar AZ staat vaak hoger op de onafhankelijke lijst van beste jeugdopleidingen van Nederland. Als je als Genk zijnde met beperktere mogelijkheden alsnog spelers van het kaliber Courtois en de Bruyne af kunt leveren (wat wereldtop is in tegenstelling tot wat Ajax bijvoorbeeld produceert, los van de kansen die aan jeugd gegeven wordt) dan doe je het in mijn optiek toch juist gewoon beter.

21 juni 2017 om 07:24

de Bruyne heeft maar 3 jaar in de jeugd van Genk gezeten. Daarvoor bij Gent. Dus om dan echt van zelf opleiden te spreken vind ik niet helemaal terecht.

21 juni 2017 om 10:33

Oude discussie gun$. Daar zijn gewoon regels voor opgesteld, dus wat jij en ik hier persoonlijk van vinden doet er niet zo toe Zij mogen De Bruyne gewoon als jeugd rekenen.

21 juni 2017 om 10:37

De kwaliteit van het opleiden ligt toch in dezelfde lijn als bovengenaamde topclubs? Je ziet dat ze op Internationale tornooien niet onderdoen voor deze topclubs en dat ze zelfs regelmatig van ze winnen. Vanaf de stap U19 tot de eerste ploeg, daar ligt het verschil. De jeugdspelers mogen proeven van trainingen op het allerhoogste niveau, en daar ligt het verschil met Genk en Barcelona of Ajax bvb. Ook hebben ze een betere scouting en kunnen ze uitgebreider scouten, hebben ze de naam en faam mee om bepaalde toptalenten tot zich te binden. Desondanks ben ik er van overtuigd dat ze bij Genk heel knap werk leveren, het is trouwens niet alleen Kevin de Bruyne, maar ook Carrasco, Courtois, Steven Defour, Koen Casteels, Pieter Gerkens(nieuw aankoop Anderlecht)...

Zou er ook niet een beetje geluk bij kunnen zitten?ik geloof echt wel in opleiden, maar je moet eerst het talent hebben.

21 juni 2017 om 05:26

Er zit toch per definitie een verschil in kwaliteit van opleidingen ?

Dus ook in voetbalopleidingen. Een leuke en gangbare manier om het te meten is het aantal spelers dat actief is op het hoogste niveau in Europese landen, dat tussen hun 15e en 21e minimaal drie jaar bij een club zat. In die lijst staat Ajax al jaren bovenaan, Genk niet in de top 20 overigens.

21 juni 2017 om 07:20

Het is deels ook geluk, je moet sowieso al hele talentvolle spelers hebben en dan nog is het niet zeker dat ze slagen. Anders zou Nederland toch gewoon Europese topspelers hebben? En dan zouden de spelers bij Ajax, PSV en Feyenoord toch allemaal slagen?

Ik kan hun jeugdopleiding niet beoordelen op afstand. Maar het feit dat er een aantal goede spelers zijn doorgebroken de afgelopen jaren maakt het niet per definitie structureel een goede jeudgopleiding. Bij Ajax zijn ook mindere jaren geweest natuurlijk. Maar het is al decennia lang zo dat bij Ajax en Barca heel veel goede spelers uit de jeugd komen. Is dat bij Gent ook zo?

20 juni 2017 om 23:57

Barca? Noem dan ns wat succes talenten uit die opleiding op. Vanaf 2015-17. Volgens mij is ajax veel beter

20 juni 2017 om 23:59

Volgens mij is bij Barcelona doorbreken ook wel even een tikje lastiger dan bij Ajax. Daarnaast komt jullie doelman uit de Barca opleiding.😉

21 juni 2017 om 00:05

De halve la Liga komt uit de jeugdopleiding van Real of Barca, die produceren echt veel goede spelers hoor, meer dan Ajax. Barca uiteraard meer dan Real, maar wat al gezegd wordt, daar doorbreken is een stuk lastiger met het niveau van die ploegen

21 juni 2017 om 00:17

@realww Ik heb wel eens ergens gelezen dat er meer spelers uit de jeugd van real in la liga spelen dan uit de jeugd van barca. Maar was wel al een aardig poosje geleden, dus geen idee of dat nog het geval is.

21 juni 2017 om 00:40

@ Wedge21

Waarom moet hij 2015-2017 benoemen als hij aangeeft dat het om 'decennia' gaat. Beetje flauw vind je niet? Het gaat hem dan ook om de vraag of Genk ook al decennia lang een jeugdopleiding heeft waar groot talent doorbreekt, niet of Ajax een betere opleiding als Barcelona heeft.

21 juni 2017 om 01:03

Jeugdspelers van Barcelona in de top 5 competities (oktober, 2016) - 37.
Jeugdspelers van Ajax in de top 5 competities (oktober, 2016) - 11.

21 juni 2017 om 01:13

Fr12jules dit heb ik mensen vaker zien oplepelen maar wat een kortzichtige onzin is dat. Als je in een top 5 competitie speelt komen er automatisch meer van die jeugd in een dezelfde competitie terecht, zij het bij dezelfde club of een andere club. Een overstap in hetzelfde land is altijd veel makkelijker. Ajax produceert de meeste jeugdspelers in alle Europese competities, iets relevanter.

21 juni 2017 om 02:11

@surreal waarom is dat relevanter? Bij het beoordelen van de kwaliteit van de jeugdopleiding, vind ik het niet vreemd dat de kwaliteit van de competities waarin spelers belanden meegewogen wordt. Zonder me in de discussie te mengen over welke jeugdopleiding beter is.

21 juni 2017 om 07:57

Het geeft wel aan dat Ajax spelers aan het profvoetbal weet af te leveren en dat je dus een grotere kans hebt op een profcarriere als je bij Ajax in de jeugd zit dan als je bij Barcelona in de jeugd zit. Lijkt me toch vrij relevant

21 juni 2017 om 09:44

Dante

Het klopt dat er in La Liga meer spelers actief zijn die komen uit La Fabrica (jeugdopleiding Real Madrid) dan La Masia (barcelona).

21 juni 2017 om 11:25

@dante,

Ik wil mij eigenlijk ook niet mengen in die discussie alleen over dit statistiekje wat Jules opnoemt. Ik vind het niet relevant omdat het een scheve vergelijking is. Een club in een top 5 competitie zal altijd meer spelers afleveren aan een top 5 competitie zonder dat de kwaliteit hoger is.

Neem maar een paar voorbeelden, Eduard Campabadal is niet beter dan Veltman maar speelt in een top 5 competitie en is daarom als je dat lijstje zal volgen van hogere kwaliteit. Ik zal je de 30 spelers geven die in 2014 (even een lijstje dat ik makkelijk kon vinden). In de top 5 competities speelde maar niet bij Barca:

Mikel Arteta (arsenal), Edu Campabadal (cordoba), Thiago Alcantara (bayern Munich), Pepe Reina (bayern Munich), Iago Falque (genoa), Oier Olazabal (granada), Ruben Rochina (granada), Jordi Xumetra (levante), Jose Manuel Casado (malaga), Thiago Motta (paris Saint-Germain), Raul Baena (rayo Vallecano), Roberto Trashorras (rayo Vallecano), Andreu Fontas (celta Vigo), Sergi Gomez (celta Vigo), Carles Planas (celta Vigo), Isaac Cuenca (deportivo La Coruna), Sergi Garcia (espanyol), Manuel Lanzarote (espanyol), Paco Montanes (espanyol), Victor Sanchez (espanyol), Gerard Deulofeu (sevilla on loan from Barcelona), Fernando Navarro (sevilla), Bojan Krkic (stoke City), Marc Muniesa (stoke City), Jordi Gomez (sunderland), Ruben Ivan Martinez (almeria), Oriol Romeu (stuttgart on loan from Chelsea), Giovani dos Santos (villarreal), Jonathan dos Santos (villarreal), Javi Espinosa (villarreal

Zoals je kan zien, zijn dit nou echt niet de top spelers in iedere competitie. Er zit zeer veel middelmaat tussen maar als een Spaanse voetballer bent dan kom je sneller in Spanje aan de bak. Dat is nou eenmaal zo. Daarom is het niet heel relevant om dat op te noemen. Je kan alleen top 5 competities met andere top 5 competitie clubs vergelijken. Anders moet je het over alle Europese competities vergelijken. Anders is het gewoonweg een valse vergelijking.

20 juni 2017 om 23:58

Ik denk dat men dan ook over het heden praat, niet de historie. Op dit moment vinden ze dat hun jeugdopleiding niet onder doet voor die van Ajax of Barca. En daar valt wel wat voor te zeggen. Hoe dat dan in historisch perspectief zit is weer een heel ander vraagstuk.

21 juni 2017 om 14:02

Nee, want daar gaat het precies om. Indien je een keer een goede lichting hebt die verdeeld over een paar jaar uitvliegt, maakt dat nog geen goede opleiding. Het gaat om structuur en continuïteit.

21 juni 2017 om 00:01

Decennia lang is eerder bij Ajax het geval. Bij Barcelona is dat voor de lichting van Xavi en co aanzienlijk minder geweest. Daarvoor bestond het beleid vooral uit het doen van aankopen, met soms 1 jeugdspeler. Kijk naar het Dreamteam. Vervolgens is er wel met de lichting Iniesta Xavi etc. veel jeugd doorgestroomd. In die zin valt het wel mee ivm Ajax bij Barcelona. Kopen nu ook vooral, dat is ook altijd het beleid geweest met soms wat doorstroom uit La Masia. Het wordt soms wel overdreven, al dat talent en doorstroom uit La Masia.

21 juni 2017 om 00:03

Decennia lang? Het is alweer een flinke periode geleden dat Ajax echt eigen gekweekte wereldtoppers heeft voortgebracht (dus geen ingekochte A of B-junioren). Ik denk dat Sneijder de laatste is of ik moet er een paar vergeten zijn. Natuurlijk heeft Ajax nu een goede lichting en dus echt goud in handen, maar het is dus nog maar even afwachten of ze de absolute wereldtop gaan halen.

21 juni 2017 om 00:18

Tja deze man claimt ook Carrasco die op zijn 16de bij Monaco zat. Waarom zou Ajax Eriksen niet mogen claimen? Volgens de UEFA is Eriksen wel eigen jeugd en Carrasco niet. Overigens is scouten gewoon een onderdeel van de opleiding. Waarom zou Onana minder eigen jeugd zijn dan Van der Sar? Beide kwamen ze rond hun 17de, maar Edje gratis van Noordwijk en Onana voor 5 ton van Barcelona. Als je hier over een paar jaar talenten als Malen en Familia-Castillio gaat claimen (mochten ze het goed doen) dan zegt iedereen "maar" ze waren op hun 16de al weg. Maar hun vervangers (Dolberg en Jensen) zijn ook geen eigen jeugd omdat ze "pas" op hun 16de kwamen.

21 juni 2017 om 00:45

Overigens had Ajax de meerderheid van de aandelen van de nu failliete club Germinal Beerschot in handen. In andere woorden ze waren de baas. Bij die club werden onder andere Alderweireld, Vertonghen en Vermaelen weg gehaald op hun 15de/16de naar Ajax nadat ze de jeugdopleiding bij Beerschot (club waar Ajax dus eigenaar van was) hadden doorlopen, dus zonder Ajax was het minst gepasseerde centrum uit de PL er misschien nooit geweest en had Arsenal misschien een andere aanvoerder gehad.

21 juni 2017 om 01:14

Hoewel ik je redenatie over het algemeen goed kan volgen, vind ik je argument over Germinal Beerschot iets te makkelijk. Ajax nam toendertijd juist een belang in beerschot omdat zij een hele goede talentenkweekvijver hadden (vooral ook in die regio). Dit was voor Ajax heel interessant, omdat ze zo makkelijker spelers konden overhevelen naar Amsterdam. Het feit dat Ajax dan aandeelhouder is, maakt Ajax in feite dan nog niet tot de opleiders, in mijn ogen. Het was niet zo dat daar ineens Ajax trainers naartoe gingen of de ajax filosofie werd gehanteerd. Een van de grootste verwijten was juist dat Ajax alle talenten voor een prikkie kon wegplukken zonder al te veel inspanningen te hoeven leveren.

Maar het blijft altijd een interessante en leuke discussie. Is Chelsea bijvoorbeeld een goede opleider, omdat het heel veel jonge spelers binnenhaald, maar spelers uiteindelijk via verkoop bij een andere club echt volwaardig prof worden?

21 juni 2017 om 04:01

Dit artikel gaat niet over wereldtoppers. Carrasco en Origi hebben niet alleen buiten Genk hun prof debuut gemaakt, maar wil ik ook absoluut geen wereldtopper noemen.

Sneijder is de enige speler in zowel Nederland als Belgie die echt kans heeft gemaakt op de Ballon d'or (en hem onder de oude en nieuwe regels, want ze zijn weer overgegaan om alleen journalisten te laten stemmen, gewoon had gewonnen). Dus dat je hem noemt is wel heel makkelijk.

Je hoeft niet over veel voetbalkennis te beschikken om te weten dat Ajax de meeste internationals (als we dan toch een vuistregel nodig hebben) heeft voortgebracht dit decennia.

21 juni 2017 om 09:51

Beetje onzin, toch?

Cruijff v Basten en Gullit hebben die gouden bal gewonnen

21 juni 2017 om 00:06

Gent is weer een andere club he . Maar inderdaad het is afwachten wat voor spelers ze de komende jaren voorbrengen.
Geld ook voor Barca trouwens hoor, die blijven ook maar teren op Messi/Iniesta/Busquets maar de laatste zeg 5 jaar breken er niet heel veel nieuwe spelers echt door.

21 juni 2017 om 05:13

Het gaat hier niet over AA Gent maar over Racing Genk. Verder is er nou ook weer niet bijzonder veel talent bij ajax doorgebroken wat de absolute top gehaald heeft. wat alle spelers in het artikel wel gehaald hebben.

21 juni 2017 om 08:00

@jaakke, heel Belgie is nu aan het profiteren van hetzelfde dat Nederland in de jaren 90 had, een bomvolle jeugdopleiding met allochtonen uit de kolonies of arbeidsmigranten. Het heeft ook geholpen om het gat tussen Wallonie en Vlaanderen te dichten bij hun nationaal elftal. Het is nu afwachten om te zien of de Belgen niet arrogant worden zoals Nederland en zich niet aanpassen aan die realiteit. Belgen kennende kunnen ze dat wel beter dan Nederland.

Valt wel wat voor te zeggen, echt een flink lijstje wat hier vandaan komt. Scouten ook erg goed.

21 juni 2017 om 08:34

Maar een Carrasco vertrok volgens mij op hele jonge leeftijd al. In hoeverre kan je dan spreken van opleiden.

21 juni 2017 om 10:45

Carrasco is op 16 jarige leeftijd naar Monaco vertrokken als ik mij niet vergis. Speelde vanaf zijn 12e op Genk

Enkele "rake schoten" in de afgelopen jaren betekenen nog niet dat je jeugdopleiding van dezelfde kwaliteit is als die van Ajax. Maar laten onze Belgische vrienden vooral zo doorgaan, dan kunnen we over een jaar of 10/15 zien of het echt zo is wat ze beweren!

21 juni 2017 om 09:53

Wel moet ik zeggen dat ze een hogere kwaliteit leveren, want bij Ajax kan ik er een twee drie niet opkomen van de afgelopen jaren.

Hij heeft helemaal gelijk. Opleiden is niet een speler van 16/17 jaar overnemen en hem na 1 of 2 jaar opstellen in het eerste. Opleiden is veel meer. Denk aan Klaassen die vanaf zijn jeugd bij Ajax speelt. Geen Dolberg of Eriksen..

Het is natuurlijk lastig meten. Als iets kleinere club moet je op de eerste plaats al geluk hebben dat al die spelers niet eerder zijn gescout. Ajax heeft een goede jeugdopleiding, dat staat buiten discussie. Maar de financiele middelen zijn ook veel groter. Ajax heeft gewoon meer mogelijkheden om overal te scouten, meer personeel, meer mogelijkheden voor analyse en meer ruimte voor een gokje. En mocht er een keer een speler over het hoofd zijn gezien op zijn 12de ofzo dan kan je hem nog altijd op zijn 15de ofzo aantrekken.
Als voetballiefhebber in Nederland mag je best trots zijn op wat Ajax doet, maar we moeten ook niet vergeten waardoor er zulke verschillen zijn. Ook bijvoorbeeld tussen een Ajax en een middenmoot in de eredivisie.

Mooie is dat Courtois eigenlijk de enige uit het voorbeeld is die echt helemaal is doorgestroomd vanuit de jeugd naar het eerste van Genk. De Bruyne hebben ze overgenomen van Gent en heeft maar 3 jaar in de jeugdopleiding van Genk gezeten. Origi ging op zijn 15de naar Lille en Carrasco op zijn 16de naar Monaco.

21 juni 2017 om 10:52

Ik denk dat je het meest uit je opleiding haalt als je jong bent, niet? Vanaf een bepaalde leeftijd spelen er andere zaken mee, zoals het fysieke aspect en het voetbaltactisch aspect. Het balgevoel, techniek en coöordinatie zijn zaken dat je op jonge leeftijd het best aanleert.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren