‘Pep’: ‘Georginio Wijnaldum belichaamt onze manier van spelen’

Dinsdag, 20 juni 2017 om 09:41

Pepijn Lijnders kwam in 2014 als jeugdtrainer bij Liverpool terecht. De 34-jarige Limburger werkt inmiddels alweer twee jaar als assistent van Jürgen Klopp bij het eerste elftal van the Reds. Naar eigen zeggen heeft de technische staf van Liverpool een pact gesloten: hun project is pas ten einde als de club weer eens kampioen van Engeland is.

“Wacht maar tot dat lukt. Dan maak je iets onvoorstelbaars los. Zelfzuchtig omspringen met de grootsheid van deze club zou niet eerlijk zijn”, zegt Pep, zoals zijn bijnaam in Liverpool luidt, in gesprek met het Algemeen Dagblad. Hij werkte eerder in de jeugdopleidingen van FC Porto en PSV. Lijnders oogstte lof met zijn ultra-offensieve speelwijze. “Dat heeft me gebracht waar ik nu ben. Bedankt Cruijff en Van Gaal.”

“We zetten hoog druk omdat we de bal willen hebben”, legt Lijnders de speelwijze van Liverpool uit. “Wij zien het als onze eerste offensieve actie. Verdedigen om aan te vallen. Interesse in balbezitpercentages hebben we niet. Louter in de hoeveelheid kansen. Door hoog druk te zetten, schep je een situatie waarin je met één pass vrij voor de keeper komt. Als je opbouwt op de traditionele manier heb je daar 25 tot 30 passes voor nodig.”

Liverpool zoekt dan ook spelers die naadloos aansluiten bij deze speelwijze. “Gini belichaamt onze manier van spelen. Onze specifieke manier van spelen forceert individuele ontwikkeling”, zegt de Limburger over landgenoot Georginio Wijnaldum. Lijnders is lovend over zijn collega Klopp. “Je hebt trainers met lef en trainers zonder lef. Jürgen heeft lef. Anders zat ik hier niet. Hoe ik het zelf zou doen? Extremer. Maar dat is voor later. Eerst zilverwerk.”


Poll

Zie jij Liverpool komend seizoen kampioen van Engeland worden?


Gerelateerd

42 reacties (laatste reactie door schop1989)

"naar eigen zeggen heeft de technische staf van Liverpool een pact gesloten: hun project is pas ten einde als de club weer eens kampioen van Engeland is."
Ze moeten nog heel wat besteden, willen ze weer eens kampioen worden. Wanneer je kijkt naar het geweld van de andere topclubs in de Premier League en het doorgaans rustigere vaarwater in Liverpool, verwacht ik geen titel in de aankomende 2 jaar.

20 juni 2017 om 10:26

Hoewel Liverpool kwalitatief misschien minder is dan de andere 4/5 topclubs in Engeland, halen ze wel geweldige resultaten tegen die clubs. Het probleem ligt bij de wedstrijden tegen de kleinere ploegen. Als ze daar iets op kunnen vinden dan kunnen ze zeker kampioen worden, ook al hebben ze minder kwaliteit.

20 juni 2017 om 10:49

Inderdaad Liverpool heet alle toppers of gewonnen of gelijk gespeeld. De speelwijze van Liverpool kan ieder team domineren, maar ook van ieder team verliezen. Neem hierbij mee dan de verdediging op cv,lb en dmf niet goed bezet was en de prestaties waren prima.

Ik denk dat als Klopp die posities weet te versterken dat Liverpool dit jaar wel eens de tital kan pakken. Tuurlijk zijn united/city sterker geworden maar Liverpool went aan klopp en ik heb er vertrouwen in.

Wie worden er genoemd bij Liverpool? Salah ja maar wie worden er genoemd qua verdediging?
Ik zou zeggen drink een kopje thee met de voorzitter van southampton en haal dijk, bertrand. Met het resterende budget keita/carvalho en je bent klaar.

20 juni 2017 om 11:06

Als Liverpool inderdaad de verdediging deze zomer niet versterkt, dan wil de FSG blijkbaar geen sportieve prestaties behalen. Het ligt er zo dik bovenop dat een cv en lb sowieso gehaald moeten worden en een echte topper voor de cvm zou ook erg welkom zijn. Als ze dat niet inzien, dan houdt het op. Belangrijk is ook dat spelers die Liverpool op deze plekken haalt sterk zijn bij dode spelmomenten van de tegenstander, want hoeveel tegendoelpunten Liverpool daaruit krijgt, is belachelijk.

LB zijn volgens mij tot nu toe Bertrand, Mendy en Ghoulam gelinkt aan Liverpool. CV De Vrij, Koulibaly en Vvd. CVM is enkel Keita gelinkt de afgelopen tijd.

20 juni 2017 om 15:37

Oplossingen zoeken in aankopen en geld is gewoonweg een foute redenatie

20 juni 2017 om 15:49

@schop1989: Dan ben ik heel benieuwd naar de redenatie die jij wilt aanvoeren. Als het huidige spelersmateriaal niet afdoende is (en dit kan meerdere oorzaken hebben; het hoeft niet eens om kwaliteit te gaan. Ook een impuls in ervaring kan soms gewenst zijn, om maar iets te noemen), dan moet je spelers aankopen om je selectie op peil te krijgen. Stimulansen heb je toch nodig. Is het niet op basis van kwaliteit, dan is het wel om psychologische gronden. Wanneer je alleen met de eigen jeugd zou spelen, is dat in veel gevallen niet genoeg concurrentie voor de huidige spelers om gemotiveerd te geraken en te blijven.

Kwaliteit en geld staan nu eenmaal in relatie tot elkaar. Daarom zijn kwalitatief goede spelers ook vaak duurder. En ja, in zekere zin kunnen transfervrije spelers ook aankopen worden genoemd. Ze komen vaak niet voor niets: je moet ze een tekenbonus geven.

Misschien zie ik het wel helemaal verkeerd, dus ik nodig je uit om mijn ongelijk aan te tonen .

20 juni 2017 om 23:22

Ten eerste begin je je punt al bij te draaien door over 'alle transfers' te beginnen, in plaats van Liverpool te vergelijken met het transfergeweld van teams zoals City. Dat is naar mijn mening al iets heel anders.

Ten tweede is het huidige spelersmateriaal nooit door de mand gevallen in mijn ogen. Een fitte selectie is gevaarlijk voor elke tegenstander in europa, wat niet de bus parkeert (onze achilles heel)

Ten derde ben ik van mening dat de meeste spelers afgelopen jaar weer beter zijn geworden en met Klopp blijven groeien. Omgaan met afwezigheid van dragende spelers zoals Mane, Henderson, Coutinho hebben ze naar mijn mening erg goed opgepakt. Het collectief groeit zoals Louis dat deed bij Barca en Bayern en dat is een hele andere manier dan Pep bij City hanteert.

Jeugd moet gebruikt blijven worden, want 1 basisspeler uit eigen jeugd is 2x meer waard voor het team, maar 10x voor de supporters. Met een korte termijn visie misschien als 'minder dan de concurrentie', maar als je het op de lange termijn bekijkt kan het je een nieuwe legend opleveren.

Waar is de kwaliteit vs geld bij een Martial vs Lingard of Rashford? Kane is het gezicht van Tottenham en de fans lopen met hem weg en werven hierdoor heel wat 'nieuwe' fans.

De gouden generatie van Barca is gebouwd op jeugd en nu deze verwelkt is het ook stukke minder, idem straks met Bayern en United is al in een verder stadium. Geld gooien is uitstel van executie, durven een nieuwe generatie op te bouwen met vallen en opstaan is naar mijn mening zoveel meer waard qua prestaties en toekomstige supporters (inkomsten).

21 juni 2017 om 09:00

@schop1989: Ik draai mijn punt niet bij. Jij hebt het waarschijnlijk gewoon verkeerd opgevat. Bovendien maak jij een hele botte stelling, die ik pareer en waar jij het dus helemaal niet echt oneens mee bent.

Wanneer je kwaliteit zoekt moet je investeren, en dat doet Liverpool nauwelijks. Doordat Liverpool zo weinig investeert in spelers, krijg je een selectie die kwalitatief net-niet de top is. Spelers groeien, dat klopt. Alleen, wie zegt dat je daarmee kan volstaan? Je kan immers niet verwachten dat je alles met de jeugd op kan vangen of dat niemand hogerop wil.

T.a.v. je tweede punt: Liverpool viel door de mand tegen de kleinere clubs. Dat is ook een kwaliteitsgebrek (mentaliteit bezitten is ook een kwaliteit).

T.a.v. je derde punt: collectiviteit is goed, maar je moet altijd enige wijzigingen in je team stoppen zoals ik al in mijn eerdere post zei. Je wilt immers dat iedereen gefocust is en dat los je deels op door posities goed bezet te hebben.

T.a.v. je vierde punt: bouwen op jeugd heeft geen zin als de jeugd niet goed genoeg is om in de top mee te draaien. Je moet de jeugd dan gewoon verhuren en hopen dat ze het elders laten zien. Van de topgeneratie uit 2010 (U-17) zie ik weinig weer. Ik kies voor deze groep omdat het net de groep is die 'talent-af' is en die veelbelovend oogde. Flanagan en Robinson vind ik niet goed genoeg voor het niveau dat Liverpool moet willen nastreven.
Een fan heeft liever succes dan dat het team speelt met zelfopgeleide spelers. Beter is natuurlijk dat je beide kan combineren, maar dat lukt zelfs Ajax niet altijd. Ondanks alles zal je dus toch aankopen moeten doen. Het doet er dan niets aan af dat jij gerichte aankopen prefereert boven 'normale' aankopen (dat wil zeggen: kopen om te kopen; tegen enorme bedragen. Zoiets als een Bale naar Real Madrid of een Pogba naar United).

Bovendien: Barcelona is een slecht voorbeeld. Die steken nog steeds veel geld in de jeugdopleiding en dat komt er momenteel (zoals jij ook aangeeft) niet uit. Bojan en Cuenca waren de topspelers uit hun lichting. Zie waar ze nu staan. Soms zit het mee met een generatie, maar vaak tegen.
Je gooien op jeugd is dus een doodsteek. Investeringen zullen altijd nodig zijn. Mooi, zo'n droom; het zou voor Liverpool geweldig zijn als ze het op eigen jeugd kan gooien. Maar de meeste dromen zijn bedrog.

21 juni 2017 om 17:34

* Voor spelers die hogerop willen zoek je een geschikte vervanger voor, alleen lijkt het dat we nu een collectief hebben dat samen hogerop wil met de club, net zoals Tottenham dat heeft. Alles wat er nu gebeurt is fine tuning bij deze clubs via een aankoop van talent of uit de jeugd volgens de waarde van de clubeigenaren. Dat hoeft niet "heel wat" a la City te zijn maar gewoon wat er bij onze selectie past.

*liverpool viel door de mand tegen bus voor de goal teams, waar Klopp te kennen geeft dat ze tactisch moeten verbeteren als collectief. Dat los je niet 1,2,3 op met een aankoop

*posities zijn goed met Salah erbij en straks een vervanger voor Moreno en een backup voor Henderson. "heel wat" is daar niet voor nodig.

*over talent leef je een paar jaar te laat, want Engeland u20 heeft met Ojo, Ejaria, Solanke aardig wat laten zien en heeft Ward in de championship PL waardige dingen laten zien en is Woodburn het grootste Welsh talent wat er rond loopt. Klopp word door de achterban gepusht om hier wat mee te doen en Klopp kennende behoort hij hier ook wat te mee gaan doen.

Oké, hier kan ik dan wel weer om lachen. Clickbait is normaal niet leuk, maar de afkorting van Pepijn in je titel verwerken in Pep, vind ik op zich wel goed over nagedacht 👍. Pep lijnders doet volgens mij best goed werk, want Jurgen Klopp is enorm over hem te spreken.

20 juni 2017 om 11:07

In Engeland wordt hij ook gewoon Pep Lijnders genoemd. Blijft evenwel een kop, die ietwat verwarring veroorzaakt bij het lezen. De aanhalingstekens doen je al helemaal afvragen over welke Pep het gaat. Goed over nagedacht door de redactie idd.

'Pep' is echt een fantastisch veldtrainer en ik denk ook een top trainer in wording! Hij steekt veel energie in details en heeft bewezen spelers beter te maken (in de jeugdopleiding). Hoop dat Liverpool hem nog een tijd kan behouden, maar hij zal ook een keer op eigen benen willen staan.

20 juni 2017 om 10:02

Eigenlijk zegt de naam me weinig. Dus, misschien kan jij me wat meer informatie geven over zijn loopbaan tot nu toe. Klopt het dat hij eerst bij PSV zijn trainersdiploma heeft gehaald, toen naar Porto ging om verschillende jeugdelftallen te coachen en nu bij Liverpool zit? Dan vraag ik me wel af hoe hij bij Liverpool komt. Het lijkt me niet dat je alle jeugdtrainers in de voetballerij in de gaten houdt.

Alvast bedankt voor de informatie trouwens !

20 juni 2017 om 10:26

Enige wat ik weet is dat hij in 2003 al bij de jeugd van PsV als techniek trainer werkte. 2007 begon bij Porto onder 19 als techniek trainer, vervolgens Porto B als techniek trainer leidde om vervolgens de stap te maken naar het grote Porto. Bij Liverpool was hij eerst jeugdcoach bij de onder 18 om hedendaags als assistent van Jurgen Klopp te fungeren.

20 juni 2017 om 11:01

Jeugdtrainers worden ook gescout. Het werk wat hij deed bij Porto werd geprezen en daar heeft hij zijn naam als jeugdtrainer gevestigd.Ze komen elkaar immers allemaal tegen op jeugdtoernooien 😉 Rodgers, zelf ook opgegroeid sls jeugdtrainer en net als Pep jong begonnen als trainer, haalde hem naar Liverpool om als schakel tussen de academy en het eerste te dienen en dat gat te verkleinen.

20 juni 2017 om 11:16

Pep lijnders was er in ieder geval lekker vroeg bij 😉. Leuk stukje van je overigens 👍.

20 juni 2017 om 11:57

Het is natuurlijk altijd maar de vraag of een veldtrainer ook een goeie hoofdcoach is, kijk maar naar meulensteen.

Het spijtige is dat dit nog best een leuk artikel is over een toch relatief onbekende landgenoot die flink aan de weg timmert in de engelse top. Alleen zoals iedereen hierboven mij al aantoont hebben jullie het voor elkaar gekregen niemand daarop in te laten gaan door het kiezen van een absurde sensationele titel...

Als ze eerst eens een fatsoenlijke linksback halen kunnen ze misschien als outsider meedoen, met milner en moreno win je de oorlog niet. Nu rodriguez niet meer beschikbaar is zal ik persoonlijk voor jonas hector gaan, vaste linksback van het duitse elftal die zowel verdedigend als aanvallend zijn mannetje staat.

Om mee te doen om de titel, moet Liverpool in mijn ogen zeker nog een aantal versterkingen doen. Voor de top 4 hebben ze in mijn ogen wel genoeg kwaliteit, maar voor de titel hebben ze toch wat betere spelers nodig en dan vooral in defensief opzicht.

Ze hebben in mijn ogen nog 'n centrale verdediger en een linksback nodig. Van Dijk zal niet meer komen, maar Koulibaly (van Napoli) lijkt mij ook een goede optie, terwijl ze als linksback misschien dan Gayá van Valencia kunnen overnemen en Salah zal waarschijnlijk gekocht worden van AS Roma, terwijl Aubameyang (zou echt een geweldige aankoop zijn) ook licht wordt genoemd.

Dan moet Liverpool in mijn ogen spelers als Sturridge (denk dat hij zal vertrekken, deze zomer), Karius, Sakho, Moreno, Lucas Leiva, Brannagan, Markovic, etc. verkopen.

Over Wijnaldum: hij heeft een prima 1ste seizoen achter de rug bij Liverpool. Zelf ben ik altijd al een groot fan van Wijnaldum geweest: lijkt zijn keuzes stap voor stap te maken en maakt dus telkens goede keuzes en ik heb dit seizoen als kritiekpunt op hem gegeven dat ik vind dat hij wel wat meer mag scoren en dat gaf Klopp 'n tijdje terug ook aan.

Hij komt vaak in scoringskans en het afgelopen seizoen heeft hij belangrijke goals gemaakt tegen Chelsea, Manchester City, Arsenal, etc. maar toch hoop ik op meer goals van hem en dat hij niet zoveel scoort, heeft volgens mij ook te maken met de positie waarop hij speelt: hij speelt bij Liverpool (en het Nederlands elftal) namelijk minder aanvallend dan dat hij bijvoorbeeld bij PSV deed en ja, de Nederlandse competitie en de Engelse zijn een behoorlijk verschil, maar bij Liverpool speelt hij meer controlerend, terwijl hij bij PSV echt wel aanvallender speelde en dus meer goals maakte.

Misschien dat dit iets voor Liverpool is, aankomend seizoen (zie opstelling)?

Mignolet
Clyne
Koulibaly
Matip
Gayá
Wijnaldum
Can
Coutinho
Mané
Aubameyang
Salah

Ben wel benieuwd naar deze Pepijn Lijnders. Als hij zegt nog extremer te willen spelen dan Klopp doet, belooft dat veel goeds.
Gini is een heel bruikbare speler voor Liverpool. Hij is snel, kan 90 minuten blijven gaan, is technisch meer dan goed en kan een doelpunt maken (ook met het hoofd). Ook is hij defensief in orde. Maar dat is misschien wel zijn nadeel. Hij kan beter verdedigen dan Coutinho en daarom wordt hij defensiever opgesteld, net achter Coutinho.

Met deze opstelling (en op de plek van Origi een nieuwe spits) kan Liverpool kampioen worden. Met Milner, Can en Wijnaldum heb je een blok dat defensief genoeg is voor topwedstrijden, terwijl tegen kleintjes je met 4 aanvallers (wijnaldum, Firmino, Origi, Coutinho) altijd doelpunten gaat maken.

Karius
Clyne
van Dijk
Matip
Moreno
Can
Wijnaldum
Milner
Coutinho
Firmino
? Origi ?
20 juni 2017 om 11:09

Twee spelers die enorm goed zijn onder Klopp laat je er doodleuk uit (mane en Lallana), evenals de aanvoerder Henderson. Dit gaat het dus nooit worden en gelukkig maar. Verder slaat een 4-1-3-2 ook nergens op.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Liverpool7546
5.Chelsea7024
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Joël MatipVerdediger10
Trent ArnoldVerdediger10
Dejan LovrenVerdediger10
Alberto MorenoVerdediger10
Joseph GomezVerdediger10
Emre CanMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

257 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2015- Liverpool
2008-2015 Borussia Dortmund
2001-2008 FSV Mainz 05
Laatste voetbalnieuws

Klopp predikt realisme: ‘Hij heeft wel 47.000 goals gemaakt, krankzinnig’

Mohamed Salah beleeft een fenomenaal seizoen met Liverpool en rijgt de individuele prijzen aaneen. De Egyptenaar wordt weleens vergeleken met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, maar Jürgen Klopp benadrukt dat de...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 20 mei
AS Roma is in gesprek met Ajax over een overstap van Justin Kluivert. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren