Barton: ‘Ik kreeg de straffen van Suárez, Terry en Cantona opgelegd in één’

Maandag, 19 juni 2017 om 21:20

Joey Barton heeft zich maandag voor het eerst publiekelijk uitgelaten over de enorme schorsing die de Engelse voetbalbond (FA) hem in april oplegde naar aanleiding van het gokken op wedstrijden. De 34-jarige middenvelder erkent in een interview met The Times in de fout gegaan te zijn, maar acht de schorsing van achttien maanden evenwel buitenproportioneel.

Volgens Barton is het niet ongebruikelijk dat profvoetballers in de Premier League zo nu en dan een gokje wagen. "Het gebeurt in elke kleedkamer", bezweert het enfant terrible van het Engelse voetbal. "Iets wat alle voetballers met elkaar gemeen hebben, is dat ze dol zijn op gokken. Dat is logisch, want ze zien elkaar allemaal als concurrenten. Het gebeurt op grote schaal."

De oud-speler van Manchester City, Newcastle United, Queens Park Rangers, Olympique Marseille, Burney en Rangers verwacht desalniettemin niet dat de beerput nu volledig open getrokken zal worden. "De FA zal er niets tegen doen, omdat het dan al die spelers een schorsing van achttien maanden moet opleggen", vervolgt hij. "Ik heb in kleedkamers gezeten waarin voor honderdduizend pond werd gegokt op absurde zaken. Op één weddenschap welteverstaan."

Barton kreeg naast een schorsing van achttien maanden ook een boete van ongeveer 35.000 euro opgelegd. Hij vergelijkt zijn straf met die van andere spelers in het verleden. "Luis Suárez kreeg een schorsing van acht duels opgelegd voor het racistisch bejegenen van Patrice Evra. Het bijten van spelers kostte hem tien wedstrijden. John Terry kreeg vier duels aan zijn broek voor het racistisch bejegenen van Anton Ferdinand. Éric Cantona moest negen maanden brommen na zijn karatetrap, laten we zeggen zo'n 48 wedstrijden. Ik kreeg al die straffen opgelegd in één voor het samenstellen van een weddenschap."

Het gokken op voetbalwedstrijden mag volgens Barton dan een groot probleem zijn in Engeland, hij zegt te betwijfelen of de Engelse FA bij machte is het te bestrijden. "Men komt er alleen achter als iemand zijn mond voorbijpraat. Ze wisten niet van mij en ik heb voor een periode van twaalf jaar gegokt op wedstrijden. Ik vraag mezelf dus af of de FA in staat is het probleem te bestrijden en of het dat überhaupt wil", besluit de flamboyante middenvelder.


Poll

Vind jij de schorsing voor Joey Barton buitenproportioneel?


Gerelateerd

15 reacties (laatste reactie door superman123)

Nul medelijden met die kerel.

19 juni 2017 om 21:39

Medelijden niet, maar hij heeft wel een goed argument, een weddenschap word zwaarder gestraft dan mensen racistisch bejegenen, bijten en een karatetrap uitdelen, ik weet niet hoe jij daar over denkt, maar ik vind het absurd. Dat is als iemand die laten we zeggen 100.000 euro belasting ontweken heeft minder zwaar straffen dan iemand die twee zware geweldsdelicten gepleegd heeft, dat lijkt mij niet terecht.

19 juni 2017 om 21:48

Hij heeft 12 freaking jaar gegokt op wedstrijden... Wat is z'n punt?

19 juni 2017 om 21:51

Dan mag Barton nog in zijn handjes wrijven. Heeft namelijk wel meer geweldsdelicten achter zijn naam staan. Heb echt geen medelijden met hem. Hij is al zo vaak de fout om gegaan en ben ervam overtuigd dat als die delicten plus dit ervoor gezorgd hebben dat de straf zo hoog is.

19 juni 2017 om 21:58

Dat hij is aangeklaagd voor 1 weddenschap, en niet voor allemaal in die 12 jaar, en dat die dus juridisch niet relevant zijn.

Hier heeft Barton een goed argument, en dat had ik to be honest niet van hem verwacht. Blijkbaar is gokken erger dan een supporter twee keer racistisch bejegenen, bijten en vervolgens een karatetrap geven. Mocht Suarez zich nog een keer vervelen dan kan hij eens testen hoeveel wedstrijden daarop staan.

19 juni 2017 om 21:59

Bij Barton zal het waarschijnlijk een combinatie van zijn eerdere daden en deze zijn. Bij iemand die een schoon "strafblad" heeft zal het vast en zeker minder zijn. Alhoewel met de FA weet je het nooit zeker natuurlijk.

Wat een vreselijke vent vind ik dit zeg.. Niks meer dan een ordinaire, asociale schopper die nog vindt dat hij het lekker doet ook. Nee, elke maand die hij niet geschorst is is er mij 1 te weinig.

19 juni 2017 om 21:41

En jij schorst hem dus om zijn persoonlijkheid. Als dat kon dan had Chelsea dit hele seizoen zonder Costa moeten spelen. Want iedere dag die Costa niet geschorst is is er mij ook een te weinig.

Hij maakt hier een serieus goed argument, maar jij kijkt enkel naar de persoon. Als we dat zouden doen dan zou Costa voor iedere keer dat hij buitenspel stond al 2 wedstrijden schorsing moeten krijgen, en Suarez voor iedere keer dat hij de bal verspeelt.

Snap aan de ene kant wel dat het buitenproportioneel lijkt, omdat hij er niemand 'pijn mee heeft gedaan'. Aan de andere kant zie je bijvoorbeeld bij het wielrennen wat 'incidenten' kunnen aanrichten voor het aanzien van een sport. Nu is gokken wat anders dan doping, maar mijn punt is: hangt er eenmaal een onguur sfeertje rond een sport, dan is het moeilijk weer te herstellen.

19 juni 2017 om 22:21

Dat is waar, maar dan nog is de straf disproportioneel. Barton maakt hier zowaar een goed punt, of je hem nou wel of niet wat vindt als persoon.

Kan hij nog naar een andere competitie gaan? Of valt dit niet te omzeilen?

20 juni 2017 om 07:15

Nee, denk het niet. Schorsingen die je door een bij de FIFA aangesloten bond krijgt opgelegd, gelden bij alle bonden die bij de FIFA zijn aangesloten. Recent voorbeeld: Pogba pakte in zijn laatste wedstrijd voor Juve een gele kaart waardoor hij een wedstrijd geschorst was, en deze schorsing moest hij in een andere competitie bij een andere club uitzitten.

Ik vond gokken op wedstrijden nou niet echt een hele zware overtreding. Hij heb hier gewoon gelijk. Wat erger is dat spelers die tackles maken met de intentie een been te breken maar 5 wedstrijden krijgen. Tja.. Dat zijn dingen die voor mij veel erger zijn, dan maak je iemand kapot.

Voor het samenstellen van een weddenschap? Nah, da's niet wat ik heb gehoord. Ik hoorde iets over het samenstellen van ruim 1200 weddenschappen, zeg maar 20 jaar lang elk weekend een Toto'tje. Desalniettemin ben ik het wel met hem eens dat de straffen die de FA uitdeelt totaal niet in verhouding staan met elkaar. Daarbij moet wel gezegd worden dat ik niet zozeer vind dat Barton te zwaar gestraft is, maar meer dat de drie genoemde spelers gewoon veel en veel te licht gestraft zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Newcastle United

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
8.Everton49-14
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Jamal LascellesVerdediger10
Chancel MbembaVerdediger10
Florian LejeuneVerdediger10
Paul DummettVerdediger10
Ciaran ClarkVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Newcastle United.

56 fans
Middenvelder, 35 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 25 mei
Carlo Ancelotti denkt aan Karim Benzema als nieuwe aanvaller voor Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren