Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Aké sluit ‘Ziyech-scenario’ uit: ‘Oranje is in principe mijn eerste keus’

Laatste update:

De supporters van het Nederlands elftal hoeven niet te vrezen voor een ‘Hakim Ziyech-scenario’ met Nathan Aké. De verdediger annex verdedigende middenvelder laat aan het Algemeen Dagblad weten dat hij blij is met de uitnodiging van Dick Advocaat en dat zijn voorkeur uitgaat naar een interlandloopbaan bij Oranje.

De voetbalbond van Ivoorkust heeft geprobeerd om Aké over te halen, maar de linkspoot geeft aan dat Oranje zijn ‘eerste keus’ is en gaat ervan uit dat bondscoach Marc Wilmots dat ‘begrijpt’: “Als het tegen Luxemburg tot speeltijd in een officiële wedstrijd zou komen, is de keuze definitief en staan ook mijn ouders daar voor honderd procent achter.”

De 22-jarige Aké kwam uit voor vrijwel alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van het Nederlands elftal en won in mei 2012 met Oranje Onder-17 het EK ten koste van Duitsland. Aké was op dat toernooi aanvoerder. Het talent werd onlangs door Advocaat opgeroepen voor de duels met Marokko, Ivoorkust en Luxemburg en overleefde tevens de laatste schifting.

Denk jij dat Nathan Aké snel uitgroeit tot een vaste basisspeler in Oranje?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Kijk! iemand met verstand en geduld.

30 mei 2017 om 10:23

Oke, want als je niet voor Oranje kiest heb je geen verstand?

30 mei 2017 om 10:36

Zegt hij dat dan?

30 mei 2017 om 11:18

Ja. Ake kiest voor Oranje en heeft is blijkbaar daarmee iemand met verstand. Dus diegene die het niet doet heeft dat blijkbaar niet. Zeker gezien de toon in de reactie.

30 mei 2017 om 11:32

Nee. Aké wil voor Nederland spelen en is, ondanks dat Ivoorkust hem probeert te paaien voor hun nationale ploeg, geduldig en wacht op zijn kans bij zijn persoonlijke eerste keuze (Nederland). Daarom is hij verstandig.. Jij kruipt in een slachtofferrol. Als Ivoorkust zijn grote droom was geweest en Nederland riep hem op maar Ivoorkust nog niet en hij zou daarop wachten zou precies hetzelfde gelden, ook dan was hij verstandig.

30 mei 2017 om 12:41

Dat staat er allemaal niet wat jij zegt. En ik kruip in een slachtofferrol? Het kan me geen moer schelen waar Ake voor kiest. De reactie waarop ik reageerde was gewoon kortzinnig.

30 mei 2017 om 18:56

Dat zegt hij toch niet? Waarom maak jij het weer meteen negatief?

Ake heeft er gewoon lang en diep over nagedacht en neemt een wel overwogen beslissing. Dus ja iemand met verstand en geduld, uitstekend verwoord.

Zit echt te wachten tot deze jongen zijn kans gaat krijgen en écht doorbreekt! Hopelijk verlaat hij Chelsea weer om elders aan de bak te kunnen..

30 mei 2017 om 12:19

Valt niet uit te sluiten dat het bij Chelsea zelf is. Conte is op zich wel gecharmeerd van Ake, maar die moet even wachten op zijn kansje.

Ake moet gwn naar een club in engeland gaan waar hij altihd speelt. Bij chelsea maakt hij naar mijn idee te weinig minuten om zich door te ontwikkelen. Bournemouth of leicester ofzo

Ben ik gewoon zo naïef dat ik mag verwachten dat bij dit soort jongens, ze gewoon 9 van de 10 voor Nederland kiezen omdat het Nederlanders zijn die hier zijn opgegroeid?

30 mei 2017 om 08:47

Hangt er vanaf. Meestal kiest 10 van de 10 voor Nederland als ze daar voor uitverkoren zijn. Alleen als je NL team niet haalt of dat je het gevoel hebt dat je tekort komt voor het NL team dan kiezen ze voor een ander land en zeggen ze dat ze met hun hart kiezen. Noem mij 1 naam die niet voor Nederland koos (een topper). Ziyech bedoel ik dan niet, uniek geval, koos voor Nederland maar vond zich daarna tekort gedaan (kort lontje) en weg was die. Die zal zich ook nog wel eens achter zijn oren krabben (maar dat horen we pas in zijn biografie over 20 of 30 jaar)

30 mei 2017 om 08:52

Dat is echt puur onzin. Nederlanders met immigranten achtergrond kiezen Nederland niet uit trots of vanuit hun hart, maar meer sportieve belangen die d'r bij spelen.

30 mei 2017 om 09:16

Die spaanse speler met Nederlandse moeder Asensio

30 mei 2017 om 09:22

Waar zegt hij dat ze vanuit trots kiezen voor Nederland? Bij Marokkaanse Nederlanders zie je inderdaad dat ze wanneer ze voor Nederland kiezen dat meer met hun hoofd doen, maar denk en zie dat, dat met andere roots misschien wel verschillend is. Denk je echt dat Kluivert, Seedorf, v Bronckhorst, Wijnaldum, etc etc niet trots zijn dat ze voor Nederland uit mochten komen? Ook ik zou pure trots voelen wanneer ik het Oranje zou mogen dragen ondanks mijn niet volledige Nederlandse achtergrond.

Snap daarnaast ook goed dat veel Marokkaanse jongens niet trots zijn in Nederland vanwege het continue negativisme rondom Marokkanen.

30 mei 2017 om 09:23

Deels met je eens, je hebt natuurlijk ook mensen die zich gewoon meer Nederlander voelen dan Marokkaan. Maar dat is natuurlijk ook andersom. Maar als ze kiezen voor hun carrière is Nederland vaak de beste keus. Momenteel is het niet denderend, maar ik denk dat een speler met kwaliteit graag het verschil wil gaan maken. Daarnaast is een speler die voor Marokko kiest soms ook iets minder interessant qua carrière, omdat de Africa Cup ongunstig valt.

30 mei 2017 om 09:24

Eko,

Die jongen is opgegroeid in een topvoetballand waar hij aanspraak maakt op een plek in de selectie, waarom zou hij voor Nederland kiezen als hij daar eigenlijk niet zoveel mee heeft. Was hij in NL opgegroeid had hij wellicht eerder voor Nederland gekozen

30 mei 2017 om 09:30

@tazaoui:

En toch begrijp ik dat niet helemaal. Het land waar je roots liggen is het verleden, het land waar je nu woont is het heden en de toekomst. En wat is nou belangrijker? Als Nederland het land is waar je leven zich afspeelt, waar je vrienden wonen, waar waarschijnlijk je toekomst ligt en waar wellicht je kinderen en kleinkinderen op zullen groeien, waarom is het dan zo raar om met je hart voor Nederland te kiezen?

30 mei 2017 om 09:31

Ik had ook voor spanje gekozen.. in spaanse elftal kun je sneller bij real of barca komen als je vlamt.. laat dat eergevoel en pak je brood gewoon in de voetballerij

30 mei 2017 om 09:39

Dat weet ik ook wel. Maar hij/zij vroeg om een voorbeeld en die gaf ik

30 mei 2017 om 09:43

En Nederland is ook een topvoetballand, die veeeeeeel meer legendes heeft voortgebracht dan Spanje, die pas sinds 9 jaar echt meeetellen

30 mei 2017 om 09:52

Omdat je niet zo naief moet zijn door te denken dat er in de hedendaagse samenleving uberhaupt nog veel jongens met buitenlandse roots (en dan heb ik het niet alleen over Marokkanen of Turken, maar ook zeker Surinaamse, Antiliaanse of zelfs mensen met roots in de Balkan) die met hun hart voor Nederland kiezen.

Nederlanders noemen jongens met buitenlandse roots over het algemeen alleen ''nederlanders'' als het in hun straatje past. Een Ibrahim Afellay wordt altijd trots Nederlander genoemd, maar Mo'tje van de straat is 'die Marokkaan'. Dat is geen mening, dat is gewoon algemeen bekend. En de jongens en meisjes met andere roots zijn niet dom en hebben dat ook gewoon heel goed in de gaten. De huidige maatschappij is om vele verschillende redenen gewoon erg gepolariseerd.

Ik merk om mij heen steeds vaker dat deze mensen juist aan het twijfelen zijn of hun toekomst wel in Nederland ligt. De wereld is veranderd, en dat zou ook jij moeten weten. Daarom vind ik het een naive vraag. Je moet je gewoon beseffen dat Nederland momenteel helaas niet compleet in de harten ligt van deze mensen. En ik kan het ze eigenlijk niet eens meer kwalijk nemen.

30 mei 2017 om 10:25

@Sawyers snapt hoe de harde feiten van het leven

30 mei 2017 om 11:03

Lekker generaliserend weer allemaal. Er zullen er velen zijn die geen binding hebben met Nederland, prima en geen probleem, we move on. Daar staat tegenover dat er ook een grote groep is die wel binding hebben met het cultureel (relatief) vrije Nederland en die daar ook gewoon actief onderdeel van zijn en ook willen zijn. Waarom weer van die polariserende teksten dat de maatschappij afdrijft tot bedenkelijk niveau en veel mensen anders kiezen? Je snapt toch ook dat jezelf onderdeel bent van die polarisatie met dit soort teksten? Je bent individu, je kiest zelf welk pad je wilt bewandelen, als dat niet in Nederland is, prima. Maar ga niet generaliserend met de meute meedoen, en denk/praat voor jezelf a.u.b. Mensen vinden de eigen mening vaak zo belangrijk dat ze voor hele groeperingen menen te spreken. Dat krijg je met dat multi mediale.....

On; mooi dat ie voor Nederland kiest!

30 mei 2017 om 11:41

@harecles, sawyer heeft in deze gewoon gelijk hoor. Het is een beweging dat stilletjes aan op gang komt en Nederland reageert er weer abnormaal laat op. Ik verwacht dat over 5-10 jaar (hoogopgeleide) allochtonen Nederlanders hun stek ergens anders zullen vinden. Niet omdat Nederland perse slecht voor ze is, maar het gebrek aan respect voor de contributie die ze bieden is nihil. Je spreekt over individu en dat is een luxe die jij je kan veroorloven, helaas moeten allochtonen zich als individu vaak nog verantwoorden voor gedrag van individuen in groepen waarmee ze geassocieerd worden.

Ik herken mezelf en vrienden in Sawyer zijn verhaal en ben zelf ook op zoek naar een permanente residentie buiten Nederland (studeer er nu al niet).

30 mei 2017 om 12:17

Heel mooi dat je die keuze voor jezelf hebt kunnen maken, succes in de toekomst alvast. Maar ik blijf erbij, hetgeen jij ervaart hoeft niet voor een ander te gelden.

Je gaat er behoorlijk makkelijk van uit dat ik de luxe kan permiteren van het indivdu. Welnu, ik heb jaren als expat juist in het Arabische gewoond en ben derhalve wel degelijk bekend met het aanpassen naar andere culturen. Maar ook voor mij gold, ik moest me aanpassen aan de heersende cultuur. Kon geen bier drinken of met de vriendin en haar bikini op het strand liggen. Wat ik ook heb mogen aanschouwen is het hierarchische systeem welke veel extremer heerst dan hier. Vrij simpel gezegd; bovenaan de ladder de Arabieren, daaronder westerlingen, daaronder Fillipino's en tot slot de Indiers.

Ik ben inmiddels de Nederlandse vrijheden behoorlijk gaan waarderen. Maar als een ander dat niet zo ervaart, dan is dat een mening, geen feit!

30 mei 2017 om 14:34

@everydaychap

Ik kan beamen wat Heracles hier zegt, het heeft ook geen zin om alle bevolkingsgroepen van uitheemse families over een kam te scheren. Je ziet vooral segregatie bij Turken en Marokkanen. Bij een groep als Surinamers is dat veel minder en zijn veelal beter geã¯ntegreerd en geaccepteerd. Dit is ook te zien in het aantal interraciale relaties.

Het probleem is tweeledig gezien er twee partijen zijn. Nederland als land met haar zelfidentiteit waar de normen en waarden uit voortvloeien en de generaties van de allochtonen die moeite hebben met deze samenstelling van een samenleving. Gedrag en opvoeding blijven clichã© termen, maar vormen nog altijd de basis voor hun ontwikkeling. De externe invloeden die 'gevoelsmatig' worden opgedrongen creã«ren aversie, vertwijfeling en een obstinate houding.

Als allochtoon is het zaak om aan zelfreflectie en realisme te beginnen. 'wie ben ik en wat voor een rol wil ik vertolken?' Daarnaast moet het besef er zijn dat je in een land woont waar je misschien niet om hebt gevraagd, maar wel het land is dat voor jou zorgt en mogelijkheden biedt. Het land is ook niet verantwoordelijk voor Kaukasisch wangedrag. Ieder persoon is aansprakelijk voor zichzelf, daarom moet ieder individu eens goed naar zichzelf kijken, maar dat geldt ook voor de verschillende sociale overheidsinstanties om de drempels zo laag te maken en dus voor een goed maatschappelijk leefklimaat te zorgen. Uiteraard moeten racisten ook in de spiegel kijken.

Externe invloeden en interne invloeden zoals familie zullen er altijd zijn. Een samenleving vraagt ook niet om deze banden of culturele waarden te verloochenen. Het is een kunde om een balans hierin te vinden zodat je geen stigma voelt en je deze middenweg met plezier bewandelt: wie je bent maakt meestal niet uit. Wat je kan en wilt doen is dat wel. De mogelijkheden zijn er.

Wie goed doet goed ontmoet

PS Ben zelf niet blank, maar heb wel een blanke schoonfamilie.

PS1 Ake heeft zich ontwikkeld van een talent naar een speler die goed genoeg is voor laagvliegers en middenmotors. Hij maakt nog foutjes en moet the next level zien te vinden. Als hij bij Chelsea blijft voor speeltijd zal hij waarschijnlijk stagneren. Voor Oranje zal hij hopelijk wel speeltijd krijgen om te zien hoe hij zich staande houdt en hoe de chemie is met zijn medespelers.

30 mei 2017 om 08:48

Het is voor mij ook lastig te begrijpen moet ik eerlijk zeggen dat er jongeren zijn die hier zijn opgegroeid, maar toch voor een ander team kiezen.

De keuze staat hen natuurlijk helemaal vrij en zal ik respecteren, maar jammer vinden doe ik het wel. Al kan dat ook voortkomen uit het feit dat ik de beweegredenen niet begrijp als zoon van 2 Nederlandse ouders (zonder invloeden van andere nationaliteiten). Dit zeg ik overigens niet als belediging.

30 mei 2017 om 08:59

Dutchmen jij zult het ook nooit begrijpen hoe goed of vaak het ook wordt uitgelegd omdat dat gevoel niet te beschrijven is. Zoals je al aangeeft ben je zoon van 2 nederlandse ouders zonder invloeddn van nationaliteiten. Wat geen belediging is maar een feit waardoor je het niet zal kunnen begrijpen

30 mei 2017 om 09:16

Mijn moeder komt uit Japan en mijn vader uit België maar ik voel en gedraag me als 100% Nederlander en ben ook als Nederlander opgevoed. In tegenstelling tot jouw rasta, vind ik het onbegrijpelijk dat mensen niet voor Nederland kiezen als ze er zijn opgegroeid. Dit land heeft me alles gegeven om me te ontwikkelen als mens (vrienden, opleiding, werk en noem maar op) en ik voel me verplicht wat terug te doen.

Ik denk dat de keuze voor iedereen anders is en dat iedereen andere belangen zwaarder laat wegen. Voor Ziyech was het misschien het perspectief wat betreft speeltijd, voor Aké misschien dat hij maar een beperkte band heeft Ivoorkust. Alleen de mensen zelf weten wat hen drijft.

30 mei 2017 om 09:19

Het verschilt bij iedereen. Mijn ouders komen uit Marokko en voel me in Nederland gewoon meer Marokkaan dan Nederlander zelf. Zoals je aangeeft laatste alinea het ligt bij iedereen anders. Als je in een gemeenschap leeft waar verbinding niet is met Nederland is het niet zo gek.

30 mei 2017 om 10:59

Lastige discussiepunt. Ik heb ook 2 nationaliteiten, echter ben ik hier geboren. Het klopt inderdaad, dat ik net als elk ander allochtoon hier in Nederland even getwijfeld hebt aan mijn aard en nationaliteit. Dit heeft ook jaren gespeeld totdat ik rondt mijn 20ste realiseerde dat ik dat ik puur Nederlands ben, en dat gaf mij rust. Het is voor iedereen natuurlijk anders, en ik zal dit ten allen tijden respecteren. Maar waarom verzetten mensen zich tegen het niet kunnen accepteren dat je simpelweg een Nederlander bent als je hier geboren bent? Tuurlijk kan ik ook vanuit hier Amerika promoten en mijn als een doorsnee Amerikaan gaan gedragen. Echter heeft dit geen nut want je botst alleen maar met jezelf en de Nederlandse cultuur.

30 mei 2017 om 11:48

@santosutr, met alle respect het zijn altijd de 'allochtonen' met een Westers (of knuffel aziatische) achtergrond die met dergelijke argumenten komen. Identiteits politiek is nog nooit zo actief geweest sinds het einde van de koude oorlog. Het is niet vreemd als mensen zich vereenzelvigen met een identiteit die verschilt van die van Nederland als ze (om gegronde of ongegronde reden) zich niet geaccepteerd voelen binnen de Nederlandse maatschappij. Dan kan je zeggen 'ja maar dat doen ze zelf, want...' maar dat is juist het punt, wie is/zijn 'ze'?

30 mei 2017 om 09:47

@harpoontje

Je schrijft: "ben ik gewoon zo naã¯ef dat ik mag verwachten dat bij dit soort jongens, ze gewoon 9 van de 10 voor Nederland kiezen omdat het Nederlanders zijn die hier zijn opgegroeid?"

Of het naiviteit is weet ik niet, maar je moet geen appels met peren vergelijken en allerlei verschillende nationaliteiten en culturen op 1 hoop gooien, terwijl de cultuurverschillen gigantisch zijn. Marokkanen of Nederlanders met Marokkaanse roots, vormen een extreem trots volk en zijn behoorlijk beinvloedbaar als vrienden en familieleden aan die trots appelleren. Daardoor zullen ze veel eerder geneigd zijn om voor het nationale elftal van Marokko te kiezen. Zyech had een uitnodiging voor Oranje ontvangen, maar moest afzeggen vanwege een blessure. Toen hij weer fit was en de volgende wedstrijd niet werd opgeroepen, was hij zo in zijn trots gekrenkt dat hij onmiddellijk toehapte toen hij een uitnodiging voor het nationale team van Marokko kreeg. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat zijn entourage daar geen rol in heeft gespeeld en niet op zijn gekrenkte trots heeft ingespeeld om zijn keuze voor Marokko te beinvloeden.

Bovendien is er ook nog de zaak-Douglas die vanuit de voetbalwereld aan alle kanten werd gepushed om het Nederlands staatsburgerschap aan te vragen en toen hij dat eenmaal had geen enkele keer voor Oranje werd opgeroepen. Douglas was Braziliaan en de kans dat hij ooit voor het Braziliaanse nationale elftal zou worden opgeroepen, was niet heel erg groot. Voor hem maakte het derhalve niet zoveel uit. Maar stel je voor dat de bondscoach doet wat vele Nederlandse voetbalvolgers openlijk voorstaan en Ake selecteert en laat spelen zodat hij niet meer voor Ivoorkust mag spelen. En dat hem vervolgens hetzelfde als Douglas overkomt en een mooie interlandcarriere voor Ivoorkust door de neus wordt geboord. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat voetballers met een niet-Nederlandse achtergrond met die mogelijkheid geen rekening houden bij het bepalen van hun keuze.

30 mei 2017 om 11:25

Onzin douglas had zelf aangegeven zich nederlands te voelen en heeft of had volgens mij ook een nederlandse vriendin. Hij kan volgens mij ook gewoon nog voor brazilie spelen omdat hij geen caps voor nederland heeft. Je voorbeeld zegt dit niet zoveel.

30 mei 2017 om 14:17

9 van de 10 keer kiezen ze ook voor Nederland, vandaar dat het bij Ziyech ook zo uitvergroot werd. Verder zijn er dus ook jongens die in Nederland zijn opgegroeid maar ook een erg sterke (of sterkere) verbinding hebben met het land waar hun (voor)ouders vandaan komen/kwamen. Voor die jongens is niet altijd zo logisch om uit te komen voor Nederland.

30 mei 2017 om 19:00

Ja je bent er wel een beetje naief in. Jongens die ook kunnen kiezen voor het land van hun voorouders worden behoorlijk onder druk gezet door hun omgeving.

Pas na hun keuze komen ze erachter dat er best grote culturele verschillen zijn tussen de jongens die opgegroeid zijn in het land van hun voorouders en zij zelf. En bij de ploeg komen ze erachter dat ze de taal niet voldoende spreken en dat sommige bonden helemaal niet zo prettig zijn om voor te spelen. Soms worden ze zelfs als tweederangs gezien, omdat ze niet geboren zijn in het land van hun voorouders.

Je kan zeggen wat je wilt maar hij kiest Nederland niet uit zijn hart of met trots om voor Oranje te spelen. Hij ziet Nederland als eerste keus om simpele redenen cashen. Ook is het kwalificeren naar WK makkelijker met Nederland dan Ivoorkust en kan Aké zich laten zien op toernooien als EK en WK zelf.

30 mei 2017 om 08:49

Knap dat je dat uit deze tekst haalt...helemaal omdat Ivoorkust een stuk makkelijker naar een WK gaat dan Nederland tegenwoordig en al helemaal in deze situatie. Erg vreemde reactie.

30 mei 2017 om 08:54

Een poulfase wk kwalificatie bij Afrikanen ligt dat heel lastig. Er zijn maar vier teams in een poul en de 1e mag deelnemen aan wk. In Europa ligt dat heel anders want er mogen als goed is drie a vier teams door en je hebt nog een Play Off wedstrijd om kans te maken.

30 mei 2017 om 09:00

Waar zegt hij dat ie dit uit de tekst haalt..

30 mei 2017 om 08:53

Want je hebt geen hart of trots voor het land waar je geboren bent? En opgegroeid natuurlijk..

30 mei 2017 om 08:56

Ja ik ben zelf een Nederlander met immigranten achtergrond en zodra er politieke redenen achter zitten in Nederland heeft dat invloed op keuze die je maakt. Je maakt mij niet wijs dat Nederlanders met immigranten achtergrond Nederland op 1 hebben.

Als ze voor Nederland willen spelen is het puur uit belangen. Meestal financiele redenen en uiteraard kans maken om gescout te worden bij een grote club. Er is meer vergrootglas gericht naar wat voor spelers in Nederland lopen dan Marokko.

30 mei 2017 om 09:02

Jij bent dan ook een bijzondere jongen! Leuk voor je dat je Marokko verkiest boven Nederland. Ikzelf zal Nederland altijd verkiezen boven mijn "echte land" puur omdat ik hierben opgegroeid, de taal beheers, de cultuur ken en omdat ik Nederlander voel en ben. Bij een Aké is de kans klein dat hij vloeiend frans spreekt, de Ivoorse cultuur kent en misschien is hij er wel nooit geweest. Is hij dan nog steeds geen echte Nederlander maar een golddigger volgens jou?

30 mei 2017 om 09:07

Kom op, Ake heeft zover wij weten amper een echte band met Ivoorkust. Hij is in Nederland geboren en getogen en zijn moeder is Nederlands. Daarnaast zijn al vrienden van Feyenoord en jong Oranje spelen er.

Hij heeft alleen maar gedreigd met Ivoorkust omdat hij eindelijk opgeroepen wilde worden bij Oranje, wat nu is gelukt.

30 mei 2017 om 09:08

Als je in een Marokkaanse gemeenschap leeft en inderdaad wanneer er polarisatie heerst en een rechtse partij regeert met tikkeltje onderbuik naar tweederangsburgers toe dan ga je niet snel Nederlander voelen. Dat kan je voor mij en vele die als mij zijn niet kwalijk namen.

En laten we ook eerlijk zijn, als Aké een ruit had ingegooid hadden we hem geen Nederlander genoemd maar als het in je voordeel werkt is het een Nederlander.

30 mei 2017 om 09:10

Asroma8

Ik bedoelde het niet alleen specifiek op Aké, maar alle spelers waarvan hun ouders niet geboren zijn in Nederland. Het hangt ook af in welke gemeenschap je leeft. Als ik voor mezelf mag praten hecht ik mij meer aan de Marokkaanse cultuur. Wijken zijn nou eenmaal verdeeld en het is zoals het is.

30 mei 2017 om 09:15

@ nammak
Hij heeft het meer erover dat die echte vaderlandse liefde er nooit zal zijn. Als ivoorkust een groot voetballand ala brazilie was had ik het nog maar moeten zien. Nederlanders met immigranten afkomst spelen 9 vd 10 keer voor de kansen die je krijgt die je dan ook weer een beter geregeld financiele toekomst geeft. Zie internationals ivoorkust en nederlands elftal ook uit verleden.. ik denk dat financieel er wel degelijk verschil in zit. Je wordt ook sneller opgemerkt door de grote clubs. Denk je nou echt dat quincy promes met hart en ziel het wilhelmus meezingt en ook denkt ja dit is mijn land en ik ben trots? Nou sorry iedere nederlander met immigrantenafkmst in het nederlands elftal die het volkslied zingt zal nooit zoveel eergevoel en trots voelen tijdens het volkslied als bijvoorbeeld gigi buffon, die man speelt echt met hart en ziel voor zijn land. Dat zullen wij nooit hebben.. we play for money tho

30 mei 2017 om 09:20

ik heb zelf ook twee buitenlandse ouders maar zal altijd voor nederland kiezen . ik ben elk jaar naar suriname geweest op vakantie maar zou dat land nooit ten nimmer boven nederland verkiezen.ik hou van onze cultuur maar dat heeft weinig met suriname als land te maken.

altijd maar dat anderen de schuld geven slaat nergens op je moet keer naar je zelf kijken.ik spreek vloeiend abn zonder accent en heb ook een kleurtje maar word nooit anders behandeld.het is niet het is zoals het is.het is zoals jij het maakt.altijd maar dat achter dingen verschuilen en smoesjes aanhalen.je moet zelf de regie nemen.

30 mei 2017 om 09:25

@tazaoui.. ik waardeer je moed. De meerderheid op dit forum zal je niet begrijpem of denken dat je iets ertegen hebt dat ake voor oranje wil kiezen. Ik denk niet dat je iets ertegen hebt maar dat je meer wilt duidelijk maken dat de knvb en hun shine een kans op betere transfer daardoor aanzienlijk groter maken. Zelfs na het voetbal heb je er profijt van.. je kunt sneller je knvb trainersdiploma halen daardoor waardoor je financieel stabiliteit hebt na het voetbal. Het gaat erom dat deze tazaoui denk ik wilt uitleggen dat trots en eer en met hart en ziel voor oranje spelen het laatste is waat de nederlandse immigrant aan denkt tijdens het wilhelmus. Ze willen die transfer naar real.madrid of manchester waardoor automatisch het salaris omhoog gaat waardoor de trainersopleiding niet eens nodig gaat zijn na de voetballooppbaan.

30 mei 2017 om 09:27

Allochtoon met een mening is altijd slachtofferol tenzij we aan ja knikken doen dan is het: 'jij bent anders dan andere jij mag blijven.'

Ik kaart racisme niet aan maar leg duidelijk uit dat mijn voorkeur naar Marokko zou gaan. Het heeft te maken wat je voelt in de maatschappij en in welk positie je ook staat. Ik voel niks voor Nederland en waarom ik niet terugkeer? Omdat onze grondstoffen hier zitten.

Dit gaat natuurlijk te diep maar het is zoals het is. Accepteer het gewoon dat wijken verdeeld zijn en dat er nou eenmaal polarisatie aan gang is.

30 mei 2017 om 09:28

@ harpoontje Niet als je als allochtoon wordt bestempeld zodra je een ruit ingooit en zodra je het ek wint krijg je een medaille. Veel nederlandse immigrsnten kunnen gewoon niet tegen dat scheinheilige gedrag waardoor die liefde nooit echt zal zijn.

30 mei 2017 om 10:19

@ryan030

Je schrijft: "ik ben elk jaar naar suriname geweest op vakantie maar zou dat land nooit ten nimmer boven nederland verkiezen".

Suriname heeft meer dan 300 jaar deel uitgemaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Surinamers werden voor de onafhankelijkheid in 1975 dan ook gewoon als Nederlander gezien. Dat ze het niet altijd even gemakkelijk hebben gehad, heeft vooral te maken met racisme dat helaas in elk westers land geworteld is.

Je kunt jouw situatie op geen enkele manier vergelijken met die van allochtone Nederlanders. Die hebben totaal andere problemen te maken, waarbij het gebrek aan acceptatie de voornaamste is. Als je ziet hoe er door veel xenofobe Nederlanders over Marokkanen wordt gesproken, is het opvallend dat er überhaupt nog spelers voor Oranje kiezen. Je kan van iemand die in alle opzichten wordt buitengesloten door de bevolking, niet verwachten dat hij loyaal is aan het land waarin hij woont. Tenzij hij een masochist is. Al is het is het natuurlijk ook weer zo dat er geen enkele democratische politieke partij met een eenmanspartij als de PVV in zee wil, waaruit blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders niets moet weten van de extreme xenofobe en en polariserende ideeen van dat soort partijen.

30 mei 2017 om 10:21

Polarisatie speelt overal en altijd mijn jongen. Kijk maar naar de geschiedenis van Amerika. Ik vind het echt zielig hoe jij hier verkondigt dat Aké kiest voor geld en zijn eigen carrière. Het lijkt erop alsof je je irriteert dat hij niet dezelfde mening deelt dan die jij hebt.

Ook hoe je praat over dat Aké een ruit in gooit meteen geen Nederlander meer is. Je kiest voor een land, omdat je je voelt als burger van dat land.

30 mei 2017 om 11:21

"als je in een Marokkaanse gemeenschap leeft en inderdaad wanneer er polarisatie heerst en een rechtse partij regeert met tikkeltje onderbuik naar tweederangsburgers toe dan ga je niet snel Nederlander voelen. Dat kan je voor mij en vele die als mij zijn niet kwalijk namen.

En laten we ook eerlijk zijn, als Aké een ruit had ingegooid hadden we hem geen Nederlander genoemd maar als het in je voordeel werkt is het een Nederlander."

En dit is wat velen hier op dit forum niet begrijpen en weigeren te begrijpen als je dit aankaart. Kaart je dit aan, dan doe je zielig, trek je de racismekaart of heb je je slachtofferoldekentje om...

30 mei 2017 om 11:31

Met deze teksten versterk je polarisatie alleen maar. Volgens mij wordt nu gezegd nederlander met ivoriaanse roots als hij een ruit kapot gooit dan zegt de media echt niet ivoriaan dan zeggen ze gewoon nederlander. Stop alsjeblieft met overdrijven

30 mei 2017 om 11:42

"@ harpoontje Niet als je als allochtoon wordt bestempeld zodra je een ruit ingooit en zodra je het ek wint krijg je een medaille. Veel nederlandse immigrsnten kunnen gewoon niet tegen dat scheinheilige gedrag waardoor die liefde nooit echt zal zijn."

Ik ben benieuwd of er ontkennende reacties hierop gaan komen, want er zijn genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat als je 'goede' dingen je als Nederlander wordt gezien, maar zodra je een strafbare feit begaat verwijst men naar je 'migrantenachtergrond'. Mijn vraag is waar die hypocriete / dubbele standaard vandaan komt...

30 mei 2017 om 11:45

@tazaoui;

Ten aller eerste waardeer ik je eerlijkheid en openheid. Ik vind dat je het erg mooi omschreven hebt. Ik kan niet zeggen dat ik alles begrijp maar dat zal ook met mijn achtergrond te maken hebben (ik ben een Friese blanke man die gewoon op het platteland woont). Dus ik kan nooit volledig zeggen dat ik je begrijp. Want ik ben jou niet. Wel respecteer ik je mening.

Ik werd persoonlijk even getriggerd door de opmerking; Allochtoon met een mening is altijd slachtofferol tenzij we aan ja knikken doen dan is het: 'jij bent anders dan andere jij mag blijven.'dan vooral door het stukje jij mag blijven. Ik merk vaak in discussies dat er geroepen wordt ga terug naar je eigen land. Ik kan hier zo pisnijdig om worden. Want vrolijke vriend jij bent gewoon in Nederland geboren en jij bent evenveel Nederlander dan ik dat ben. En ik zou niet inzien waarom jij zou moeten kiezen tussen Nederlander zijn of Marrokkaan zijn. Je kan je toch ook gewoon beide voelen?

30 mei 2017 om 11:48

@ Sjaakbanaan,

Dat is niet waar. Het mooiste voorbeeld vind ik de 'fout' die het NOS maakte met twee artikelen. 'nederlanders maken indruk in Mlb' versus 'antillianen veroordeeld voor mensenhandel'. Op beide foto's staan donkere Antillianen(waarvan een aantal niet eens in Nederland is geboren. Waarom spreekt men van Nederlanders en Antillianen?

Hoe komt het dat men bij positieve beeldvorming het altijd / vaak over Nederlanders heeft, maar men bij negatieve berichtgevingen men over Marokkanen of Antillianen rept?

30 mei 2017 om 14:47

@tazaoui. Een vriend van mij is naar Turkije gegaan 2 jaar geleden omdat hij zich ook tweederangsburger in Nederland voelde. Hij was 7 maanden later terug. Hij zegt meer voor Nederland te zijn gaan voelen en dat zijn droom(lees Turkije) meer een droom is gebleken dan de waarheid. Vakantie vieren super leuk maar het je land noemen is onmogelijk voor hem gebleken. Bijkomend effect is dat hij meer waardering heeft gekregen voor Nederland. Lastige is dat hij altijd dacht thuis te gaan komen in Turkije, dat gevoel is voor hem nu weg. Het is voor 2 en 3de generatie allochtonen onmogelijk om een goed oordeel over hun "vader/opa land te geven".

Ik veroordeel niet, iedereen moet keuzes maken maar merk wel op dat de zogenaamde liefde voor het "vaderland" meer op dromen en vakanties gestoeld zijn.

31 mei 2017 om 08:53

@professor Oak

Je schrijft: "ik vind het echt zielig hoe jij hier verkondigt dat Akã© kiest voor geld en zijn eigen carriã¨re".

Ik vind het echt zielig dat jij leesproblemen hebt en dingen leest die er niet staan. Ik beweer nergens dat Ake kiest voor geld en zijn eigen carriere. Dat zou ook belachelijk zijn omdat hij ogenschijnlijk voor Oranje heeft gekozen en vandaag wellicht zijn debuut zal maken. Ik schrijf dat ik er begrip voor zou hebben als iemand met een allochtone achtergrond er voor kiest om voor een ander nationaal team uit te komen door Oranje omdat een flink deel van de bevolking allochtonen als tweederangsburger wegzet. Je kiest inderdaad voor een land omdat je je burger van dat land kiest, maar jij hebt kennelijk niet voldoende inlevingsvermogen om te begrijpen dat dat bij iemand die wordt achtergesteld, niet vanzelfsprekend is. Dat is pas echt zielig.

30 mei 2017 om 09:16

Akã© is en voelt zicht Nederland, dat zie je aan al zijn interviews. Die kiest met zijn hart en met zijn hoofd.

30 mei 2017 om 09:34

Ja, en wanneer hij voor Ivoorkust kiest dan is het een keuze omdat hij de concurrentie uit de weggaat en de makkelijke weg kiest. Makkelijk roepen vanaf de zijlijn natuurlijk dit maar de enige die weet waarom hij keuze A of B maakt is de speler. De een maakt daarin een afweging op basis van zijn gevoel en de ander meer op basis van verstand en wij kunnen en mogen daarin niet voor iemand praten. Ik snap heel goed dat Ake voor Nederland kiest omdat hij alle natuonale elftallen doorlopen heeft en misschien ook geen band heeft met de spelers van Ivoorkust. Maar iemand als Ziyech kan ik ook begrijpen wanneer je (ook) een band met Marokko hebt. Je mag trots zijn op je roots en je keuze op basis van je achtergrond bepalen maar ik snap ook wel dat sommige spelers niet eeuwig blijven wachten op een uitnodiging voor Oranje. Aan de andere kant zou ik het wel raar vinden wanneer iemand met de leeftijd van Ake nu al voor Ivoorkust zou kiezen: hij heeft zoals gezegd alle vertegenwoordigende elftallen van Nederland doorlopen en is zeker niet afgeserveerd voor het Nederlands elftal

Ik zou het wel slecht vinden wanneer wij spelers met een dubbele nationaliteit oproepen voor Oranje enkel en alleen met de gedachte dat ze dan niet meer voor een ander land kunnen kiezen.

30 mei 2017 om 19:03

Of deze jongen is een trotse Nederlander die graag uit komt voor zijn geboorteland. Wellicht kan hij niet wachten totdat hij op het veld staat terwijl het Wilhelmus klinkt.

Wat geweldig voor het NL elftal dat we vooral in de laatste linie nu veel (potentiele) toppers hebben. Ake, Fosuh Mensah, De Ligt, Tete en Karsdorp zit veel potentie in. En dan nog toppers zoals de Vrij en v Dijk die waarschijnlijk de stap naar de top gaan zetten..

30 mei 2017 om 12:50

En dan vergeet je nog kongolo, Willems?,. Hoeft en wie weet wat er gebeurt met Bruna oid

Ik moet zeggen, na een aantal jaar pure armoede centraal in de verdediging krijgen wij nu straks ineens een overschot aan goede centrale verdedigers.
Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Nathan Aké, Wesley Hoedt, Mathijs de Ligt. Verder zijn er ook spelers als Jeffrey Bruma, Daley Blind en Bruno Martins Indi die ook niet onaardig zijn. Misschien een optie om weer met 3 man centraal achterin te spelen? Ben altijd wel fan geweest van wat variatie in de opstelling.

Cillesen
van Dijk
de Vrij
Hoedt
Karsdorp
Wijnaldum
Sneij/Klaas
van Aanholt
Robben
Dost
Promes
30 mei 2017 om 09:08

Laat Hoedt er maar uit. Die is niet echt lekker bezig bij Lazio.

Ik heb zelf een Nederlands vader en een Spaanse moeder. Stel ik was gezegend met genoeg talent om interlands te spelen, dan zou ik voor Nederland gekozen hebben. Niet dat ik een voorkeur heb ofzo want beide landen tellen evenveel voor mij. Echter ben ik gewoon in Nederland opgegroeid en spreek ik de Nederlandse taal veel beter dan het Spaans. Natuurlijk kan ik niet voor anderen spreken en ik kan mij voorstellen dat dat met jongens met een Arabische achtergrond iets moeilijker ligt. Bovendien is El Ahamdi ook een speler die met volle overtuiging voor Marokko heeft gekozen.

30 mei 2017 om 09:37

Dan vind ik je niet echt slim! Knvb stelt niks voor vergelekem met de spaanse bond. En je pakt nooit een prijs. Ik had altijd voor spanje gekozen als ik half spaans half NL was. Ik ben van surinaamse komaf dus nu zou ik rustig voor NL kiezen. Niet een keuze uit liefde maar het blijft werk hea dus je moet je carriere goed uitstippellen

30 mei 2017 om 09:46

Maar hij zou dus niet kiezen op basis van dat soort argumenten maar kijken wat hem het best ligt en waar hij zich het prettigst bij zou voelen. Dat jij andere argumenten belangrijk vindt en mee zou nemen maakt natuurlijk niet dat zijn argumentatie dom is. Iedereen maakt afwegingen op basis van hetgeen hijzelf belangrijk vindt en niet wat een ander vindt. Wanneer hij aangeeft dat de taal en de relaties met anderen belangrijk voor hem is dan moet je dat gewoon accepteren en respecteren. Het gaat immers om zijn leven en en zijn keuze en niet om de jouwe. Aan de andere kant zal Ajax/barca2014 ook accepteren dat jij andere afwegingen belangrijker vindt. En dan hoef je het uiteraard niet met elkaar eens te zijn en misschien tot een andere (of zie hier dezelfde) keuze te komen maar het is wel jouw keuze en niet een keuze die een ander voor jou maakt.

30 mei 2017 om 10:35

Je hebt helemaal gelijk Dammie, ik waardeer je reactie! Wie ben ik om te zeggen wat Ajax/barca2014 zou moeten doen. Het verschilt natuurlijk per persoon welke reden diegene heeft om voor een bepaald land uit te willen komen.

Dit heeft toch niks te maken met een 'Ziyech-scenario'? Ziyech was geblesseerd geraakt en Danny Blind heeft gewoon verzaakt om die jongen naar het Nederlands elftal te halen. Aké heeft in ieder geval een uitnodiging gekregen en krijgt daarnaast ook het vertrouwen van de bondscoach. Iets wat in het 'Ziyech-scenario' niet voorkwam...

30 mei 2017 om 19:15

Het lag niet aan Blind, Ziyech had een bloedhekel aan van Basten en visa versa kon van Basten niet met Ziyech overweg, dat was al zo bij Heerenveen. Vervolgens dacht Zyiech dat hij na een oefeninterland nog gewoon keuze had, de interviewer moetst hem uitleggen dat het niet zo was. Toen durfde hij niet meer terug, met name omdat hij het aan zijn opa beloofd had.

Vervolgens komt ie erachter dat hij in het Marokaanse elftal als buitenlander gezien werd, hij sprak geeneens Frans of Arabisch. Terwijl diverse spelers geblesseerd waren, was hij geeneens welkom bij de Africa cup. Maar vervolgens mag hij wel opdraven voor een oefenpotje, en als hij dat niet doet, wordt er meteen gedreigt met de Fifa en sancties.

Ondertussen is van Basten allang verdwenen en hebben we Advocaat als bondscoach. Eent rainer die net terug komt uit Turkije en die goed om kan gaan met andere culturen.

Een keertje niet geselecteerd door Blind ten opzichte van een heel toernooi genegeerd terwijl er zelfs blessures waren. Maar ja, als hij nu flink wil zijn, kan het meteen gevolgen hebben. Stapt de bond naar de Fifa en dreigen er sancties.

Ik mag hopen dat voetballers in dezelfde situatie eens goed nadenken. Als je een keertje niet wil spelen voor Oranje dan zal de Knvb nooit naar de Fifa stappen. Maar bij andere bonden ligt dat heel anders.

Ik had nog nooit van die Ake gehoord dus ik ging op Wikipedia kijken en vond geboorteplaats Den Haag, Nederland. Wat is er dan het probleem? Zoals ik wel eens vaker heb aangegeven moet er eens een keer een regel ingevoerd worden die bepaalt dat er moet gespeeld worden voor het land waarin je geboren bent. Dan ben je in een klap van alle problemen af en zie je geen merkwaardige beslissingen meer zoals pak hem beet, Kazeem-Richards of het hele elftal van Algerije dat in Frankrijk geboren was en/of daar woonachtig is. Of wat te denken van Michael Lamey. In Nederland geboren zijn, (half) Nederlands zijn, niet eens een Nigeriaans paspoort hebben en toch voor Nigeria willen spelen. Toen hij zijn Nigeriaanse paspoort ontving (ik snap niet eens hoe dat uberhaupt mogelijk is) werd hij al niet meer opgeroepen. Bespaar je die vernedering. Ik snap natuurlijk dat de meeste liefhebbers de sterkst mogelijke elftallen willen zien spelen, dit hoeft voor mij niet op deze manier zoals zogenaamde Zyech-scenario's.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren