wk2018

Jonk komt voorlopig niet meer bij Ajax: ‘Er is een vuil spel gespeeld’

Zaterdag, 20 mei 2017 om 14:45

Met een elftal vol zelfopgeleide spelers bereikte Ajax dit seizoen de finale van de Europa League. Tot anderhalf jaar geleden had Wim Jonk de leiding over de jeugdopleiding van de Amsterdammers, maar na een conflict vertrok hij. Tegenover het NRC Handelsblad zegt hij dat zijn vertrek niet onvermijdelijk was.

“Dat is het nooit. Maar als mensen niet willen, houdt het op. Je merkt dan hoe mensen er in zitten, en er dan ineens weer heel anders in zitten. Weinig mensen met echte ruggengraat”, stelt Jonk, die geen namen en rugnummers wil noemen. “Er is al genoeg over geluld. Het werd als een stempel gebruikt: Jonk was tegen aankopen. Bullshit. Nee, ik was tegen breedteaankopen. Dat is fundamenteel iets anders.”

Jonk raakte in conflict met Dennis Bergkamp. “Of het ooit nog goed komt? Weet ik niet. Maar we liepen vroeger ook al niet de deur plat bij elkaar”, aldus de oud-speler van onder meer Ajax, Internazionale en PSV. Jonk komt niet meer bij Ajax. “Ik had een tijd nodig om afstand te nemen. Op een gegeven moment was het een heel onprettige situatie. Niet alleen voor mezelf, ook voor andere mensen op De Toekomst. Dat leg je niet zomaar naast je neer. Er is een vuil spel gespeeld.”


Poll

Snap jij Wim Jonk?


Gerelateerd

52 reacties (laatste reactie door lausho)

Het is nu nog te vroeg om te zeggen of we hem gaan missen, omdat er nog veel vanuit zijn werk doorstroomt. Persoonlijk, ben ik bang van wel.

20 mei 2017 om 14:59

Zijn werk voor de jeugd gaat Ajax misschien missen, maar zijn houding tegenover 'breedte aankopen' gaat Ajax denk ik echt niet missen.
Hij was bijvoorbeeld ook tegen de komst van spelers als Sanchez (en daarbij ook Dolberg, Onana etc).
Zijn idee van volledige jeugd is té onrealistisch.

20 mei 2017 om 15:06

Klopt. Als het aan Jonk lag speelde we volgend seizoen zo: Alblas, Zeefuik, De Ligt, Bergsma, Savastano, Eiting, Nouri, Van de Beek, Cerny, Sierhuis en Dekker. Niks mis met zijn opvatting van talenten de kans geven, maar gerichte (jeugd)aankopen helpen Ajax in mijn ogen naar een hoger plan. Als Van de Beek in de basis komt bied het ook gelijk een stuk meer zekerheid dan met Bazoer een paar jaar terug, omdat Van de Beek nu al 2 stappen verder is dan Bazoer toen hij in de basis kwam.

20 mei 2017 om 15:08

Sanchez is een jaar na zijn vertrek, dat is dus onzin. Onana was hij juist voorstander van naar het schijnt, Dolberg was volgens hem niet nodig door de aanwezigheid van El Azzouzi en El Idrissi. Valt wat voor te zeggen maar in dit geval goed dat niet is doorgegaan. Tevens was hij een groot voorstander van buitenlandse jeugd toevoegen mits ze beter waren als wat er nu stond. Mensen hebben zijn uitspraak van geen aankopen doen uit de context getrokken terwijl alles wat hij zei was dat breedteaankopen moeten stoppen want dat kan opgevuld worden met jeugd waar ik het helemaal mee eens ben. Als je iets toevoegt aan het team was je onder Jonk ook welkom.

20 mei 2017 om 15:24

Bedenk ook dat Dolberg een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt, die zelfs niet door de leiding werd voorzien (een ruim jaar na Jonks vertrek). Anders waren Cassiera en Traoré niet gehaald natuurlijk. Bovendien komen ook de spelers waarvan jullie zeggen dat Jonk ze niet wilde (al betwijfel ik dat) wel in de jeugdopleiding terecht die Jonk heeft vormgegeven. Dus als Onana en Dolberg zo doorbreken is dat nog niet het ongelijk van Jonk, juist niet. Blijkbaar is het niveau daar dusdanig dat spelers zich snel kunnen ontwikkelen.

Dat hij tegen de komst van Sanchez was zou ik niet weten, die is een ruim jaar na zijn vertrek aangetrokken, ik weet niet in hoeverre daar toen al sprake van was (immers was Henk Veldmate toen ook nog niet bij Ajax). Maar al was hij er tegen, dan nog heeft hij daar een punt aangezien De Ligt er aankomt. Het is dat Sanchez zich geweldig ontwikkelt en naast De Ligt kan spelen, maar stel je voor dat hij wel een langere aanpassing nodig had aan het 'ajaxspel' . Dan werden de messen nu geslepen om Overmars te fileren, want dankzij hem zit een overbetaalde Zuid-Amerikaan een Nederlands toptalent in de weg. Het is wat dat betreft een zege dat Ajax veel van deze spelers waarschijnlijk snel kan doorverkopen, want vanuit de jeugd komt er een hoop goeds aan. En dat mag je nog steeds op het conto van Jonk schrijven.

20 mei 2017 om 15:40

Baardgrasmus,

Jammer dat Jonk het vertikte om op bepaalde momenten in gesprek te gaan met van der Sar en Overmars, Wim heeft naar de geest van Johan de opleiding gedaan.

Helaas met hem zijn ook een groot aantal Jonk aanhangers vertrokken.

De Nouri lichting zag het licht al toen de fluwelen revolutie nog moest beginnen, denk dat het deze jongens wel ontzettend goed heeft geholpen.

Hoop dat Marc, Edwin en Wim het weer een keer bijleggen en volledig op de Johan manier de club verder helpen.

Gouden tijden voor Ajax.

20 mei 2017 om 15:58

Dolberg is gehaald doordat Bergkamp en Overmars zich er sterk voor maakte. Dat hadden de heren uitstekend gezien. Alle complimenten voor hun, zij hadden een rotsvast vertrouwen in het oordeel van Olsen.

Jonk had problemen met zijn metaliteit. Hij weigerde zich te schikken als hij overruled werd en ging zelfs zo ver dat hij weigerde nog aan te schuiven bij vergaderingen. Diverse directeuren hebben er alles aan gedaan maar hij was niet te vermurwen. Hij heeft zijn hand overspeelt en het is goed dat hij weg is.

Sommige zaken heeft Jonk een invloed op gehad maar we moeten niet overdrijven. Anderen hebben ook heel veel goed werk verricht, het huidge succes komt echt van het aankoop beleid van Overmars. Het aantrekken van Onana, Dolberg en Sanchez waren gouden grepen. Plus het aanstellen van Bosz, wat is dat een goede beslissing gebleken.

20 mei 2017 om 15:59

Jonk zal zeker zijn fouten hebben gemaakt, anders waren ze er waarschijnlijk ook wel uitgekomen met hem, hij heeft zich blijkbaar erg principieel opgesteld. Hopelijk vind hij snel weer een plek ergens in een jeugdopleiding. In Zeist, of Eindhoven desnoods. Wat mij betreft is hij ook welkom bij Feyenoord, ik ben dik tevreden met het huidige beleid maar kan niet ontkennen dat in Amsterdam de jeugd zich toch veel beter ontwikkelt en voor zover ik dat kan overzien is Jonk daar een erg belangrijke speler in geweest. Wat dat betreft ziet de toekomst van Ajax er inderdaad erg rooskleurig uit, met die jeugd kan je even vooruit. Al is dat helaas ook betrekkelijk met de huidige bedragen en de enorm toegenomen aandacht van grote clubs voor jonge spelers.

20 mei 2017 om 16:12

Ajax heeft het echt geprobeerd, het conflict heeft uiteindelijk zelfs meer dan een jaar geduurd voordat Jonk ontslagen werd. Ik ken echt geen organisaties waar diverse directies het zolang blijft proberen om het te lijmen.

Het is gewoon zonde dat zijn starheid hem in de weg zat, sinds zijn vertrek zijn er zoveel jeugdspelers doorgebroken, er was echt geen reden om zo star te zijn. Bij Ajax krijgt de jeugd echt alle kans om het eerste te halen.

Soms in het leven moet je ook weleens iets accepteren, al ben je het er niet mee eens, Geldt voor ons allemaal in ons dagelijks werk. Dan had hij nu apetrots kunnen afreizen naar Stockholm om al die jonge spelers in een finale te zien staan.

20 mei 2017 om 16:14

De namen die jij noemt kwamen op Dolberg na pas toen hij al lang en breed weg was, dus daar kan je helemaal niets over zeggen. Dolberg kwam naar de jeugdopleiding waar hij hoofd over was, dus daar kon hij nooit op tegen zijn. Kortom, allemaal kletskoek.

Jonk moest met ledeogen aanzien hoe Overmars met aankopen als Duarte, v/d Hoorn en Sana aankwam, terwijl er was afgesproken dat Ajax de visie van Cruyff zou volgen en de selectie van Ajax 1 ogebouwd zou worden uit eigen jeugd aangevuld met spelers met duidelijke meerwaarde. Daar hield Overmars zich overduidelijk niet aan(tot afgelopen jaar). Hoe Jonk het vervolgens speelde door weg te blijven bij vergaderingen van het Technisch Hart was dom van hem, maar ik kan het wel begrijpen, want de lijn die Cruyff had uitgestippeld werd overduidelijk genegeerd. Het is voor mij i.i.g. duidelijk dat het huidige spel van Ajax 1 te danken is aan Jonk en niet aan Bosz; de jeugd speelt namelijk al langer op deze manier.

Hoe dan ook, ik hoop dat Jonk TD bij de Knvb wordt, hoewel ik denk dat hij dat nog niet wil. Dan krijgen we eindelijk een bekwaam persoon die het te zeggen krijgt over voetbalzaken.

20 mei 2017 om 16:22

Ik denk dat Jonk volledig in zijn recht stond mbt de reden waarom hij nietmeer wilde aanschuiven, is goed dat hij weg is aangezien de situatie niet meer houdbaar was maar dat doet niets af aan zijn gelijk of ongelijk naar mijn idee. Als je als deel van het technische hart niet serieus genomen word terwijl je verandwoordelijk bent over de jeugdopleiding van Ajax dan snap ik best dat je er niet meer bij gaat zitten, dat rechtvaardigd zijn ontslag ook. Dit jaar begin je in de opleiding ook te merken dat de lijn in de bovenbouw compleet weg is, opleiden op een manier waar het individu voorop staat is weg en nu zitten we opgescheept met 2 trainers die hun eigen CV belangrijker vinden en bereid zijn daarvoor volledig af te wijken van de lijn en speelwijze die Ajax aan zou horen te houden. Vink en Winter zijn goede trainers maar geen trainers die in de lijn van de rest van de club werken, dit was onder Jonk nooit gebeurd. Dit jaar zijn de resultaten zeer goed maar het voetbal is na de o16 gewoon niet goed. De o17 is vaker met 5 en soms 6 verdedigers in de basis begonnen die de lange bal speelde en dan tweede bal winnen en van daaruit hopen maar, dat is de reden waarom al vele jeugdvolgers de o17 85% van de tijd niet hebben gevolgd. De o19 doet nog iets meer aan opbouwen maar speelt dan weer volledig op voorzetten en een middenveld zonder stylist want die hebben ze weggepest door hem standaard na 60-70 minuten te wisselen als we voorstonden. Ik ben totaal niet tevreden met de nieuwe koers die is ingezet sinds Jonk weg is, ik vrees ook dat de resultaten ervan binnen een paar jaar zichtbaar zijn.

20 mei 2017 om 16:29

Ho Doncoxxx, de visie van Cruijff bestond uit het niet halen van spelers als er een jeugdspeler met het juiste niveau voor de eerste selectie aanwezig was. Echter werd er geen onderscheid gemaakt tussen basis en bank, alleen dat de selectie een dubbele bezetting moest hebben. Als er dus een plek gevuld moest worden, dan ging men eerst in de jeugd kijken. Geen speler met het juiste niveau, dan moest er iemand van buitenaf gehaald worden. Het maakte volgens de visie van Cruijff (zoals La Ling die in zijn verslag had staan) niet uit of spelers voor de bank of de basis werden gehaald.

20 mei 2017 om 16:29

Jonk was gewoon tegen de komst hoor. Heeft hij zelf gezegd. Bovendien had ik het over zijn ideaal, waarin geen ruimte was voor zulke spelers

Nog steeds doodzonde. Ondanks dat Ajax nu in de finale van de Europa League staat vind ik Jonk een stuk geschikter dan Ouaali.

20 mei 2017 om 14:59

Op basis waarvan vind jij Jonk geschikter dan Ouaali? Ouaali is al jarenlang intensief betrokken bij de jeugdopleiding van Ajax en is nota bene door Jonk zelf naar Ajax gehaald, hetgeen betekent dat zij in ieder geval qua technische visie dicht bij elkaar aansluiten.
Bovendien heeft Ouaali het als trainer bij zijn respectievelijke jeugdelftallen telkens uitstekend gedaan.

20 mei 2017 om 16:00

Nee is niet zonde, hij was een probleem geworden met zijn mentaliteit. Sinds hij weg is, functioneert het technisch hart veel beter en gaat de doorstroming ook veel makkelijker.

Het allerbelangrijkste is ook dat de rust is terug gekeerd. Het loopt nu als een geoliede machine.

Vind het toch zonde dat het zo moest aflopen, want Jonk had hier wel echt geschikt voor geweest. Bosz is goed bezig, maar toch heeft hij ook zijn zwakke punten, wat de Boer ook had (slecht wisselen en vast houden aan lievelingetjes). Bosz draagt de filosofie van Cruijf uit, precies wat Jonk ook deed; Had een goede combi geweest. Jammer dat het dus zo kinderachtig moest aflopen.

20 mei 2017 om 16:00

Ik zag Bosz vorige week anders geweldig wisselen, Veltman out. Je hebt het trouwens over de Cruyff filosofie, versta je daar attractief voetbal onder of omvat dat meer?

20 mei 2017 om 16:07

Vorige week uit tegen Lyon was het noodzakelijk, het was dan ook eerder de vraag wanneer hij moest wisselen dan of hij moest wisselen. Bosz denkt vooruit en houdt van stilzetten en de bal terug te veroveren. Ook heeft Bosz globaal de zelfde denkwijze als Johan en is de jeugd de toekomst. Bosz wilt niet alleen attractief voetbal, maar wilt dat ook op de juiste manier doen door uit te gaan van eigen kracht.

20 mei 2017 om 16:09

Druk zetten*

Hij heeft gelijk gekregen maar ook weer niet. Ik zie ook liever jeugd dan breedteaankopen maar Viergever heeft z'n waarde gehad. Al zie ik toch liever Riedewald.

20 mei 2017 om 16:02

Hij heeft juist geen gelijk gekregen. Hij was tegen Dolberg, tegen Younes. Spotgoedkope spelers die dit jaar heel veel waarde hebben gehad.

Breedte aankopen heb je soms ook nodig, zeker als je in een jaar 60 wedstrijden speelt. uiteindelijk moet het een mix zijn. En die mix is nu geweldig.

Jonk is veel te star en rigide in zijn opvattingen. Altijd waren er problemen en was er gedoe. Nu is er rust en functioneert de doorstroming uit de jeugd naar het eerste uitstekend.

Blij dat deze herrie schopper weg is bij Ajax. Als je als leidinggevende van de jeugdopleiding niet komt op dagen bij vergaderingen bij een miljoenenbedrijf als Ajax, wat verwacht je dan? Opslag en meer inspraak? Op sommige punten heeft hij gelijk gekregen zoals Sinkgraven, maar hij wilde ook de transfer van Dolberg tegen houden bijvoorbeeld. Blij hoe Overmars, Van der Sar, De Boer en Bergkamp gewoon hun eigen plan hebben getrokken en nu met de EL finale hun gelijk hebben gekregen. Als het aan Jonk had gelegen hadden we nu met Alblas, De Ligt, Van de Beek, Nouri, Sierhuis en Dekker in de basis gespeeld en waren Sanchez, Ziyech, Onana, Dolberg en Traore nooit gekomen. Wat mij betreft sloeg hij iets te ver door met de ontwikkeling van talenten, want zoals Ajax dit jaar bewijst is Europees succes nog mogelijk met gerichte (top)aankopen. Jonk heeft zeker goede dingen gedaan in de A1 vorig jaar, maar Nouri, Van de Beek, De Ligt en Cerny heeft hij echt niet leren voetballen, want die stonden al jaren bekend als grote talenten. Zou Jonk ooit wel terug willen zien bij Ajax, want ik denk dat hij ooit wel een goede trainer voor Ajax 1 kan zijn met zijn spelopvatting.

20 mei 2017 om 15:17

Natuurlijk was Jonk wat te ambitieus soms, maar zijn instelling heeft wel degelijk een belangrijk fundament gelegd voor zijn succes. Hem een herrieschopper noemen is enorm misplaatst, en het is eigenlijk belachelijk dat ik je dat als Feyenoorder moet vertellen. Hij kwam met een goede reden niet opdagen bij die vergaderingen omdat er naar zijn inbreng niet geluisterd werd. Je kan wel wijzen naar Ziyech, maar die kwam pas vlak voor het sluiten van de transfermarkt, al ruim een jaar na het vertrek van Jonk. Daar heeft Jonk dus niet dwarsgelegen, dat zagen ze blijkbaar bij Ajax in eerste instantie ook niet zitten. En Sanchez is een topper, maar die Cassiera heb je voor nog meer geld binnengehaald, dat was onder Jonk niet gebeurt en Neres koop je voor 12 miljoen, terwijl je Kluivert hebt en Cerny geen speeltijd meer krijgt. Deze transfers liggen trouwens helemaal niet aan het vertrek van Jonk, maar ik denk meer aan de komst van Veldmate, want ze komen vooral uit Zuid Amerika, waar Ajax daarvoor toch veel minder deed.

Jonk heeft vanuit zijn positie altijd zich sterk gemaakt voor meer eigen jeugd, en daar heeft hij volledig gelijk in gehad. De Ligt, vd Beek en Kluivert, ze draaien tot nu toe moeiteloos mee bij Ajax. Voor die plekken hoef je dus geen spelers te halen (maar dat is wel gebeurd, voor vele miljoenen zelfs). Gudelj had je kunnen laten als je weet dat vd Beek eraan komt, Heitinga en Westermann achteraf ook als je De Ligt in aantocht hebt (en Viergever en Veltman die inmiddels op de backs staan), Cassiera had je ook kunnen laten met Dolberg en Kluivert in de jeugd. Ach, Jonk zal vast fouten hebben gemaakt, maar zoals jij hem neerzet, zo zie ik het totaal niet. Dit is juist eerder het bewijs van zijn gelijk dan van zijn ongelijk. Ook al spelen Ziyech en Sanchez goed.

20 mei 2017 om 15:55

Klopt helemaal baardgrasmus en ik vind ook zeker dat Jonk goede punten had over de Van der Hoorn's en duarte's, maar ik vind alleen dat hij zich verschrikkelijk dom opstelde jegens de club. Als je je zo opstelt tegen het hele technisch hart dan vind ik het niet gek dat je er uit wordt gewerkt, want ze hebben/hadden allemaal 1 doel en dat is Ajax terug brengen naar de top. Dan maak je als club inderdaad wel is een dubieuze beslissing waar niet iedereen achter staat, maar als Overmars een speler (Sinkgraven) voor het eerste wil halen als td, omdat De Boer bij het eerste denkt dat hij hem nodig heedt dan moet je dat accepteren. Jonk had dan nu zijn gelijk kunnen halen met Van de Beek, want je kan veel zeggen van Ajax, maar De Boer heeft de afgelopen jaren echt veel nono's zoals Ebecillio, Rits, De Sa, Lukoki, Ligeon, Sporkslede, koppers, etc. een kans gegeven en die kans heeft de toen 17-jarige Van de Beek met de discussie rondom Sinkgraven vorig seizoen ook gewoon gekregen alleen ze dachten dat Sinkgraven die 2 jaar ouder is gewoon meer zou toevoegen aan het eerste. Dat had hij moeten accepteren, want zulke dingen gebeuren nou eenmaal. Verder heeft hij inderdaad een grote bijdrage aan de ontwikkeling van veel spelers gehad, maar ik denk dat die er anders ook wel gekomen waren. Kluivert speelde vorig jaar in de B tot Jonk vertrok, dus Kluivert was er ook wel zonder Jonk gekomen net zoals De Ligt, Van de Beek en Nouri, want die stonden vanaf de C al bekend als grote talenten en Jonk heeft ze niet opgevoed. Het is niet zo dat Jonk De Ligt van matig voetballer tot wereldtalent heeft omgetoverd. Heb nog steeds een zwak voor Jonk, maar zoals hij zich opstelde tegen Ajax vorig jaar kan hij maar beter niet meer komen, want hij bepaald niet alles.

20 mei 2017 om 16:07

De invloed van Jonk is voor ons buitenstaanders moeilijk in te schatten, al helemaal als we dat willen betrekken op specifieke spelers, dat is bijkans onmogelijk. Maar van wat ik heb begrepen was Jonk de belangrijkste protege van Cruijff in de organisatie en was hij degene die zich sterk maakte voor eigen jeugd. Met terugwerkende kracht lijkt hij nu daarin in ieder geval een hele goede overtuiging te hebben gehad, want de jeugd draait geweldig mee.

Ik weet ook niet hoe exact de verantwoordelijkheden liggen, of lagen bij Ajax, als hij louter verantwoordelijk was voor de jeugd dan moest hij zich misschien niet met transfers bemoeien. Maar aan de andere kant, als meer eigen jeugd een van je hoofdpijlers is van je nieuwe beleid, dan is de verantwoordelijke man van de jeugd ook een belangrijke man bij het samenstellen van de selectie. En misschien juist wel degene die kan inschatten of je op een bepaalde positie wel of geen transfer moet doen.

20 mei 2017 om 16:17

Jonk was verantwoordelijk voor de opleiding, maar juist in het technisch hart moest dat samenkomen met onder andere het eerste en transferbeleid. Logisch dat Jonk zich tijdens die vergaderingen uitsprak, want daarom verzamelden ze juist...

20 mei 2017 om 16:19

Het huidige transferbeleid is niet alleen toe te wijzen aan Veltmate. Het ligt ook aan de komst van Bosz. Bosz is in tegenstelling tot De Boer iemand die minder naar nationaliteit etc lijkt. De Boer wilde graag Nederlandstalige spelers of spelers die uit vergelijkbare landen als Nederland kwamen, omdat spelers zich dan sneller aanpassen. Voor Bosz maakt dat veel minder uit.

20 mei 2017 om 17:59

Jonk vond dat de visie Cruijff niet genoeg werd door gevoerd, maar zoals Bosz nu bewijst kun je met een paar ervaren spelers gewoon een hoger niveau aan tikken. Met Riedewald en Bazoer in plaats van Viergever en Schone had je de finale van de EL niet gered. Ik vind dat Ajax goede beslissingen heeft genomen. Kwaliteit boven eigen jeugd. Je hebt altijd wel 2 jeugdspelers per seizoen die bij Ajax komen boven drijven. 8 is gewoon onrealistisch, maar dat is wat Jonk verwachtte volgens mij. El Azzouzi is niet beter dan Dolberg, dus moet je voor Dolberg gaan. Kijk nu hebben we meestal maar 3 eigen jeugdspelers op het veld staan + 2 jeugdaankopen, maar met de lichting die er aan komt zullen het er gewoon 5 á 6 worden binnen 2 jaar met 2 jeugdaankopen. Over 5 jaar kan het er weer 1 zijn. In mijn ogen moet er eerst gekeken worden naar leuk spel en resultaten, want ik geniet veel meer van Ajax dit seizoen met Ziyech, Sanchez en Dolberg dan van Ajax met Veltman, s. de jong en Denswil op die posities een paar jaar terug. Als Ajax hoor je altijd jonge jongens de kans te geven, maar of het nou buitenlanders als Kanu, Chivu of Suarez zijn of Nederlandse talenten zoals Seedorf, Sneijder en Bergkamp maakt mij niet uit. Zo lang ze maar leuk voetbal spelen en je elke wedstrijd dat gevoel hebt dat je naar een speciale speler zit te kijken. Ajax is een club die om de prijzen moet spelen en de publiek leuk spel moet laten zien. Dat is altijd zo geweest. We zijn alleen te ver doorgedraaid met jeugd, want ook in 1995 hadden ze Silooy, Rijkaard en Blind nodig en in 2003 ook Litmanen, Galasek, Chivu (wel jong, maar zo ervaren voor die leeftijd) en Grygera, want je hebt gewoon ervaren spelers nodig. Ook Cruijff maakte veel gebruik van een Spelbos, Muhren, Blind en wouters terwijl er op dat moment in potentie betere jonkies stonden.

20 mei 2017 om 20:43

Jonk is nooit tegen ervaren spelers geweest... Hij was tegen het aantrekken van middelmatige spelers, zeker wanneer er talentvolle of gelijkwaardige jeugd was. Wanneer die ontbrak moest Ajax van Jonk juist investeren in kwaliteit/ervaring.

20 mei 2017 om 15:25

Ziyech is in principe overbodig,daar kan Nouri spelen , Onana was Jonk een voorstander en Traore is gekomen toen Jonk weg was .Net als Sanchez. Dus heeft Jonk gewoon gelijk dat je geen breedte aankoop moet doen als je eigen jeugd hebt maar onder De Boer ging het al mis .

20 mei 2017 om 16:06

Heeft hij geen gelijk in. Vanuit de jeugd kan je niet alles oplossen, af en toe moet je ook aankopen doen omdat je 60 wedstrijden per jaar speelt.

Nouri had nooit kunnen brengen wat Ziyech dit jaar gebracht heeft. Juist door Ziyech te halen heeft Ajax meer succes en kan Nouri zich rustig in de luwte ontwikkelen.

Uitiendelijk moet je komen tot een ideale mix van aankopen en eigen jong talent. En die mix staat nu op het veld. Daarom staan we nu in de finale EL. Met alleen eigen jeugd, was dat nooit gelukt. En met al dat succes ontwikkelen de eigen jeugdspelers zich ook veel beter.

20 mei 2017 om 16:49

Ziyech in principe overbodig? Hou toch op man, voorlopig is hij nog zeker een klasse beter dan Nouri! Komt nog bij dat Ajax een pak geld gaat verdienen op Ziyech.

20 mei 2017 om 16:13

Jonk heeft altijd puur en alleen gehandeld in het belang van Ajax. Daarbij is Ajax, na het vertrek van Jonk, gaan handelen zoals Jonk juist wilde; voorkeur voor eigen jeugd en bij gebrek aan talent op een positie ook investeren in een directe versterking. Jonk is juist een hele grote held en qua filosofie en ideeën schat ik hem hoger in dan bijvoorbeeld Overmars. Iemand die zo goed is als Jonk, mag van mij ook standvastig zijn. Jammer dat ze er bij Ajax pas na zijn vertrek naar zijn handelen.

Zoals velen hier al zeggen: het blijft zonde hoe het gelopen is. Uiteindelijk is het toch zo gegaan zoals Jonk hier aangeeft. De breedteaankopen is men inderdaad van afgestapt en men haalt alleen nog (duurdere) spelers die echt iets toevoegen. Precies wat Jonk (in de geest van JC) wilde. Dan is het als Ajacied extra zuur om te zien dat deze oer-Ajacieden een conflict met elkaar gekregen hebben, terwijl men het in essentie toch gewoon eens blijkt te zijn!

20 mei 2017 om 16:08

Het ging om de macht, wie had het uiteindelijk voor het zeggen. Jonk accepteerde niet dat hij overruled werd, daarom weigerde hij nog te overleggen. Diverse directeuren hebben nog bemiddeld maar ergens houdt het op. Volkomen terecht dat hij uiteindelijk is weggestuurd.

Nu is de rust terug bij Ajax en breekt het ene na hjet andere talent door terwijl er ook prima aankopen gedaan zijn. En daarmee is het succes ook terug, finale EL notabene.

Deze man moeten ze heel snel een baan aanbieden bij de Knvb, één van de weinige oud voetballers waar ik bij denk van nou daar komt is een keer geen onzin uit. Lijkt me ook een verdomd nuchtere gast.

20 mei 2017 om 16:03

Persoonlijk zie ik hem graag bij PSV aan de slag gaan. Ik denk dat hij daar wel van toegevoegde waarde is. Misschien kan de jeugdopleiding van PSV iets van hem opsteken. We kunnen toch niet zeggen dat er veel doorstroming is vanuit de jeugd dacht ik zo. Het talent loopt er wel, maar die laatste stap in hun ontwikkeling is toch moeilijk te maken blijkbaar. Of dat aan de opleiding of de spelers ligt laat ik in het midden, daar kan ik moeilijk over oordelen, maar Jonk heeft toch wel bewezen dit in de vingers te hebben.

20 mei 2017 om 16:53

Tja PSV heeft nu niet bepaald haast om Jonk een baan aan te bieden. Waarom zou dat nu toch zijn?

20 mei 2017 om 21:01

Helemaal mee eens. Laat jonk maar naar PSV gaan en zorgen dat er meer jeugd doorbreek. Wel graag in overleg met Cocu en wel opdagen bij besprekingen. Maar daar heeft Jonk vast wel van geleerd!

Hij heeft uitstekend werk verricht bij Ajax en dat zie je nu ook terug. Als ik naar Feyenoord kijk dan vind ik het matig en ben ook niet onder de indruk van Grootscholten. Ik zou graag Jonk als zijn vervanger willen zien. Denk dat hij het niveau zou kunnen verhogen, zoals in de tijd van Brard.

20 mei 2017 om 16:11

Vergeet niet dat Jonk ook een toplichting had met De Ligt, Van de Beek, Nouri, Cerny, Eiting en jeugdaankopen zoals Dolberg en Onana succevol waren. Hij heeft kwakman niet omgetoverd tot Ramos. Deze jongens waren ook stuk voor stuk in het eerste gekomen zonder Jonk. Stonden 4 jaar geleden al bekend als de lichting zoals de C met Unuvar en Sontje Hansen nu.

Ajax zit nu in rustig vaarwater. We staan na twintig jaar weer in een Europese finale en hebben de schaal net verloren op de laatste dag. En dat met meer punten onder de Boer. Ik gun Jonk gewoon het beste. Beide kanten zullen wel fouten hebben gemaakt, maar op dit moment heeft het totaal geen zin om oude koeien uit de sloot te halen. Wel of geen overwinning in de EL finale, Overmars en Bosz hebben het dit jaar voortreffelijk gedaan. Er is van buiten kwaliteit gekomen (Sanchez, Ziyech, Traoré) en spelers als Dolberg en de Ligt hebben al genoeg kwaliteiten laten zien. Met Donny van de Beek, Nouri, Justin Kluivert en Frenkie de Jong heeft Ajax ook weer aardige talenten die volgend jaar meer minuten kunnen krijgen. Wel of geen Jonk, Ajax staat er nu gewoon goed voor. Ook financieel.

Deze revolutie was alles behalve fluweel. Het heeft veel gekost om te zijn waar Ajax nu is. Niet alleen qua geld maar ook mensen zijn opgeofferd.......Natuurlijk zal het niet helemaal netjes zijn gespeeld maar dat gaat nu eenmaal zo in dit spelletje . Jonk was misschien te netjes te strikt wat te veel tegenwerking gaf..

Sorry, maar Jonk is zelf ook geen zuivere koffie geweest, ok hij heeft aan dat vies spel mee gegaan. Hij mag miss gelijk hebben met aankopen, maar om geen spelers te hebben als ziyech en sanchez, was je niet zo ver geweest, denk ik. Kan zeker ongelijk hebben, maar men moet spelers mengen, eigen jeugd en aankopen die de team versterken. Voor Jonk hoop ik dat hij gaat doen wat hij wilt en dat hij gelukkig wordt, maar laat dit rusten.

Wim tussen Volendam en Amsterdam ligt een heel mooi nieuw jeugdcomplex daar worden veel nieuwe talenten opgeleid en niet zoals in Amsterdam jeugd ergens weggehaald en dan zeggen dat het eigen jeugd is als ze bij het eerste komen . Dus gaat daar een keertje kijken .

Jammer dat het zo gelopen is, maar de situatie was onhoudbaar. Natuurlijk wilde hij meer jeugd inpassen, maar Ajax liep er tegenaan dat er te weinig ervaring was. Dat kostte wel geen titels, maar wel Europees succes. Daarbij heeft Ajax weinig aan een jeugdspeler die er volgend jaar staat, Ajax moet altijd nu presteren. Dus kun je niet altijd op het talent wachten.
Hij was tegen de komst van Sinkgraven, maar gezien het aantal wedstrijden dat hij speelt en zijn inbreng in het jaar 2015 leverde Ajax de tweede plaats op met voorrondes Champions League, kan ik het geen miskoop noemen, hooguit een dure koop. Op dat moment waren Appie en Donny echt nog niet op dat niveau. Hij was ook tegen het aantrekken van Dolberg, want Ajax had el Azouzi en el Idrissi al. De eerste werd 5 jaar vastgelegd, maar redde het niet als huurspeler bij Sparta en de tweede is al vertrokken.
Wat hij wel goed deed was het omgaan met jeugdspelers. Hij zag er een uitdaging in om met soms moeilijke jongens in de jeugd te werken. Maar hij trok wel een hele grote staf jeugdmanagers aan, die ondertussen allemaal vertrokken zijn. Ook deed hij het heel goed als hij een elftal trainde.

Wordt het niet tijd dat de Knvb Jonk gaat aantrekken als coordinator voor de jeugd elftallen.

Je kan eigen jeugd doen mits je ook je eiegen jeugd tot hun 30ste vasthoudt. Ajax houdt de eiegen jeugd vast tot gemiddeld de 24ste, dat betekent dat je constant je elftal bouwt. Gen enkele jeugdopleoding kan zo snel aanvullen.
Ik ben voorstander om constant te scouten, ook als ze de eigen jeugd in de weg zitten. Toptalent komt altijd wel bovendrijven.

Ik hoop dat jonk bosz opvolgt, hij heeft de zelfde visie , k an niet van iedereen daar gezegd worden, vergeet niet dat de talenten die er nu staan uit zijn school komen, afwachten wat er over 5 a 6 jaar aankomt, dan kunnen we een oordeel geven

jonk heeft zichzelf nockout geslagen .ongewenst persoon in arena ,hij kan beter terug gaan naar volendam

Jonk denk je dat je zelf niet bijgedragen hebt aan die sfeer en dat vuile spel? Jij wou niet meer overleggen, liet mensen gewoon domweg links liggen die afhankelijk van jou waren. Overmars wou bv. gewoon weten welke spelers eraan kwamen zodat hij daar zijn aankoopbeleid goed op af kon stemmen en Slop wou weten hoeveel je wou gaan uitgeven om de financiele balans te behouden. Dat communiceerde je niet meer en dan houdt het gewoon op.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

623 fans
Coach, 49 jaar

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Manchester United is bereid om diep in de buidel te tasten voor Toni Kroos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren