‘Magisch kwartet’ voltooit sprookje en loodst ‘Spallini’ naar Serie A

Zaterdag, 20 mei 2017 om 00:15

FERRARA - Na 49 jaar is Società Polisportiva Ars et Labor, kortweg SPAL, terug in de Serie A. Afgelopen weekeinde werd promotie al veiliggesteld en donderdagavond werd er met 2-1 gewonnen van Bari, waardoor de club waar Fabio Capello groot werd als voetballer nu ook zeker is van het kampioenschap in de Serie B. SPAL ging de afgelopen jaren door een heel diep dal, maar dankzij het ‘magisch kwartet’ zijn i Spallini terug op het hoogste niveau.

Vlak na het laatste fluitsignaal deed trainer Leonardo Semplici geëmotioneerd het woord voor de camera’s van Eurosport. Hij had even tijd nodig om het allemaal te beseffen, zocht naar de juiste woorden en wreef nog een keer in zijn ogen. “We hebben iets geweldigs gedaan. Als eenheid hebben we dit bereikt, niemand had dit verwacht. Of ik dit aan iemand op wil dragen? Aan mijn familie, mijn kinderen en vooral aan mijn vader, die vorig jaar is overleden. Of we de selectie bij elkaar kunnen houden? Er is geen reden om niet bij elkaar te blijven op het hoogste niveau”, sprak een geëmotioneerde Semplici, waarna hij naar het overvolle uitvak snelde. De 49-jarige oefenmeester is van heel ver gekomen, evenals zijn werkgever.

Un mondo biancazzurro... immagini dal pullman alla festa promozione di @spalferrara #ForzaSpal #SerieA #CalcioVero

Een bericht gedeeld door SPAL (@spalferrara) op


Geen schandalen en misère meer
Walter Mattioli stond in 2013 als voorzitter aan het hoofd van AC Giacomense. Met de club uit het gehucht Masi San Giacomo, dat zo’n 466 inwoners telt, was hij er al een aantal jaar in geslaagd om op het vierde niveau van de Italiaanse voetbalpiramide te blijven. Zo’n zeventien kilometer ten westen van Masi San Giacomo ging het wat minder. Het roemruchte SPAL uit Ferrara stond, voor de zoveelste keer, op omvallen. In de jaren zestig speelde de club nog in de Serie A, maar het leek er nu écht op dat de club zou gaan verdwijnen.

Onder druk van burgemeester Tiziano Tagliani werd een fusie georganiseerd tussen Giacomense en SPAL. Zo was Mattioli, al zijn hele leven fan van de club uit Ferrara, plotseling de baas van zijn favoriete club. Hiervoor was hij 25 jaar voorzitter geweest van Giacomense. “We zworen dat er geen financiële problemen meer zouden komen. Geen schandalen meer, geen misère meer”, zei Mattioli tegen de Corriere dello Sport. Giacomense nam de geschiedenis van SPAL over en verhuisde naar Stadio Paolo Mazza in Ferrara. De club ging verder onder de naam SPAL 2013 en nam de plaats in van Giacomense in de Lega Pro Seconda Divisione, het vierde niveau van de Italiaanse voetbalpiramide.

Glasvezelfamilie
SPAL 2013 werd in 2013 voor 270.000 euro overgenomen door de familie Colombarini. Vader Francesco werd rijk in de glasvezel en voert samen met zijn zoon Simone de dagelijkse leiding over de Coppa Italia-finalist van 1962. “De burgemeester benaderde ons. We hebben wel eisen gesteld voordat we het deden”, zei Francesco Colombarini tegen il Resto del Carlino. “De Colombarini’s zijn fantastisch geweest. Het leek erop dat SPAL zou gaan verdwijnen. Maar vader en zoon hebben de basis gelegd voor de wederopstanding”, sprak Mattioli over de bewuste zomer van 2013. Met de nodige investeringen werd SPAL er weer bovenop geholpen; zo werd Davide Vagnati, voormalig speler van Giacomense, aangesteld als sportief directeur.

Het sportieve succesverhaal van SPAL begon eigenlijk pas echt in december 2014, want toen moest trainer Oscar Brevi na een 1-0 nederlaag tegen Tuttocuoio zijn biezen pakken. Sportief directeur Vagnati kende nog iemand uit zijn tijd als speler bij Pisa. Ene Leonardo Semplici, die bij Fiorentina in de jeugd werkte. Nu, drie jaar later, blijkt dat de trainer de laatste toevoeging was aan het ‘magisch kwartet’ (de familie Colombarini, Mattioli, Vagnati en Semplici) dat SPAL terug heeft geloodst naar de Serie A. Onder zijn leiding eindigde het nog als vierde in de Lega Pro, die het seizoen ervoor gevormd was. Deze competitie vormde het nieuwe derde niveau van het Italiaanse voetbal, waarin de Lega Pro Prima Divisione en Lega Pro Seconda Divisione samengevoegd werden.

Leonardo Semplici verlengde maandag zijn aflopende contract met twee jaar.

In het eerste volledige seizoen van Semplici werd SPAL kampioen van de Lega Pro. Onder de oefenmeester werd bij de club ook op sportief gebied een revolutie ingezet, want Semplici nam een voorbeeld aan Leonardo Jardim van AS Monaco en speelt met een aanvallende 3-5-2-formatie. Daarnaast heeft hij van SPAL een team gesmeed dat opvallend genoeg uit alleen maar uit Italianen bestaat; de vergelijking met het Baskenbeleid van Athletic Club wordt daarom vaak gemaakt. Vanwege zijn succes heeft Semplici al de aandacht getrokken van verschillende clubs uit de Serie A, waaronder Fiorentina en Napoli. “Als je het goed doet, is het niet gek dat er interesse is voor de trainer. Als we de Serie A halen, acht ik de kans groot dat we doorgaan met onze trainer”, zei Simone Colombarini in een eerder stadium tegenover la Nuova Ferrara. Hij kreeg gelijk, want Semplici verlengde maandag zijn contract tot medio 2019.

“Aan het begin van het seizoen waren we volgens de kranten al dood en begraven. Maar ik bleef geloven in de kwaliteiten van de trainer en zijn staf”, zei voorzitter Mattioli tegenover Sky Italia. Van de eerste zes wedstrijden in de Serie B werd er slechts één gewonnen. SPAL herpakte zich echter op een imposante manier en promoveerde in het eerste seizoen op het tweede niveau naar de Serie A, ondanks dat men een van de kleinere begrotingen van de Serie B heeft. “Wij zijn er klaar voor, maar zullen onze filosofie nooit uit het oog verliezen. Daarom zullen we blijven werken aan de ontwikkeling van de jeugd”, voegde Mattioli er nog aan toe.

Capaciteitsproblemen
Spal loopt overigens al wel tegen het eerste probleem sinds de promotie aan. Het stadion biedt plaats aan 8500 mensen en komende zomer moet de capaciteit verhoogd worden naar 14.000, maar in de Serie A moeten clubs eigenlijk 20.000 mensen kunnen huisvesten. “We onderzoeken daarom de mogelijkheden om het stadion verder uit te breiden”, zei Colombarini jr.. Stadio Paolo Mazza is doorgaans grotendeels uitverkocht. Voorzitter Mattioli: “Onze supporters hebben werkelijk geleden in de kelder van het voetbal. Zij vreesden dat de club zou verdwijnen. Maar weet je wat je in Ferrara zegt als je naar het stadion gaat? Niet: 'Ik ga naar het stadion'. Nee, je zegt: 'Ik ga naar SPAL'. De band tussen de supporters en de club is zó sterk. Dat is een drijfveer om te kijken of we het stadion kunnen uitbreiden.”

Door het succes wordt Mattioli inmiddels al in één adem genoemd met de legendarische Paolo Mazza, de naamgever van het huidige stadion van SPAL. Hij was de voorzitter tijdens de hoogtijdagen van de club in de jaren zestig, toen SPAL vaak op het hoogste niveau te vinden was en zelfs één keer als vijfde finishte. Mattioli zat destijds als supporter op de tribune, maar kreeg in 2013 dus plotseling de voorzittershamer van zijn favoriete club in handen en vergeleken met toen ziet de wereld er voor Mattioli al heel anders uit. Zijn club speelt straks tegen clubs als Juventus, Napoli en AC Milan. Bovendien ontving hij zelf de prestigieuze Maestrelli-award, de prijs voor de beste Italiaanse voetbalbestuurder. Vorig seizoen ging die prijs nog naar Giuseppe Marotta, algemeen directeur van Juventus.

Speciale ringraziamento a #Suonoeimmagine per la preziosa collaborazione nel realizzare un evento storico, unico, indimenticabile #ForzaSpal #SerieA http://www.suonoeimmagine.it/274.html

Een bericht gedeeld door SPAL (@spalferrara) op


De tuin van Semplici
SPAL staat hoe dan ook voor een grote opgave, want het zal een hels karwei worden om zich te handhaven in de eerste klasse. "Het zal erg moeilijk worden", zei Semplici maandag tegen Radio CRC. “Maar we zijn één team en gaan de strijd aan. We zullen met ons beperkte budget onze uiterste best moeten doen, maar we hebben goede ideeën.” De prestatie die Semplici nu al heeft neergezet bij SPAL kan niemand hem meer afnemen en ook Tuttosport is onder de indruk. De krant omschreef het elftal onlangs op de voorpagina als de Giardino dei Semplici, ofwel de tuin van Semplici. Het was een verwijzing naar samenstelling daar het team van SPAL bestaat uit een bonte verzameling van routine en jong talent. “Het is een tuin die het hele jaar van kleur kan verschieten, maar altijd fruit van hoge kwaliteit blijft aanleveren. En soms zitten er hele mooie bloemen tussen, zoals Sergio Floccari”, doelde men op de spits die dit seizoen zeven keer scoorde.

“Het elftal bestaat verder uit dynamische middenvelders als Manuel Lazzarri en Paquale Schiattarella en de verdedigers Francesco Vicari en Kevin Bonifazi zijn de publiekslievelingen bij de harde kern. Ze zijn bij elkaar 43 jaar oud. Achter hen staat de negentienjarige doelman Alex Meret, die al is geroemd door onder anderen Dino Zoff en van wie voorzitter Mattioli zegt dat hij op termijn de plek van Gianluigi Buffon bij de nationale ploeg kan overnemen. Gianluigi Donnarumma is gewaarschuwd.” Een van de opvallendste spelers van SPAL is, tot slot, spits Gianmarco Zigoni. Hij is de zoon van Gianfranco, die in 1968 nota bene tegen SPAL scoorde en de club zodoende liet degraderen. Zigoni jr. scoorde dit seizoen negen keer en had daarmee een groot aandeel in de promotie. Cirkels kunnen maar moeilijk ronder zijn.


Poll

Denk jij dat SPAL zich gaat handhaven in de Serie A?


Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door guaporta)

Top verhaal. Ik lees trouwens dat het Stadio Paolo Mazza in de jaren 50 nog een capaciteit had van 25.000 man, dus dat moet met enig verbouw werk toch wel weer haalbaar zijn?

19 mei 2017 om 09:56

Daarbij ging het, gok ik zo even, om staplaatsen. Dat is een heel verschil. Maar inderdaad, prachtig verhaal. Mooi geschreven weer. Hiervoor kom ik naar VZ. Complimenten.

Ondanks een kleine begroting maar met een inventieve manier van leiding geven en een slimme trainer met lef kun je veel bereiken. Vooral de manier waarop, ondanks een slechte start en met 3-5-2 maken het interessant. Ga zeker wat wedstrijden van ze kijken komend seizoen en ook terugkijken van afgelopen seizoen, zeer benieuwd naar hun invulling aan deze formatie.

Mooi geschreven, mijn complimenten VZ! Als het aan mij ligt, mogen er wel meer van dit soort verhalen worden geschreven.. :-)

19 mei 2017 om 10:12

Ben trouwens benieuwd hoe SPAL en Hellas het volgend seizoen gaan doen. Het zal zeker niet makkelijk worden, maar SPAL heeft dit seizoen ook iedereen verrast... dus waarom volgend seizoen niet weer :-)

Geweldig artikel Voetbalzone, het nivo gaat steeds hoger en dit zijn fantastische artikelen. İk weet nog die tijden met als 'voetbalexpert' Lex Muller als artikelschrijver, dat deed gewoon pijn aan je ogen.

19 mei 2017 om 11:13

Haha die stukken waren bij tijd en wijle tenenkrommend inderdaad. Dit is heerlijk!

VZ, nogmaals de oproep om deze achtergrond/verdieping-stukken in een aparte rubriek te plaatsen zodat ze makkelijk terug te vinden zijn!

20 mei 2017 om 05:34

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik voetbalexperts wel mis... ik las ze altijd met plezier! Niet allemaal natuurlijk maar er werd wel over onderwerpen gesproken die ik nu niet mee zie!

Leuk verhaal VZ. Vind deze achtergrond verhalen erg leuk om te lezen!!

Dat zijn bijzonder jonge verdedigers

19 mei 2017 om 10:33

Hahaha dat is ook het eerste wat ik dacht

19 mei 2017 om 10:37

Daar kunnen ze de komende 25 jaar mee vooruit

Mooie verdiepende informatie voetbalzone! Deze artikelen lees ik met plezier, in tegenstelling tot die geruchten die worden omgevormd naar een artikel.
Heldere weergave van het beleid van Spal.

Wat een prachtverhaal wederom VZ! Wist al het nodige van SPAL, hebben een leuk team veel jonge spelers goede harde kern. Zie ze nog wel staande houden in de serie a, als ze door voetballen met zo'n passie en wilskracht!

Waarschijnlijk hebben jullie uit de bovenstaande reacties al de conclusie getrokken dat dit een recept voor succes is, daar zal ik dan ook niets aan afdoen. Het is verfrissend om eindelijk weer een website clicks te zien verdienen op basis van inhoud in plaats van slecht en commercieel gekozen titels. Vergeet nooit wat jullie unique selling points zijn en verloochen nooit dat waar je vandaan komt. Verdiepende artikelen over onderwerpen waar je niet vaak over leest (zoals dit artikel), betrouwbare berichtgeving over nationaal en voornamelijk internationaal voetbal en het stimuleren van (positieve) interactie tussen voetbalfans. Wat dat betreft zou ik clubexperts een prominentere positie geven op de website en de clubkenners stimuleren om meer van hun mening en kennis te delen. Dat is waar je toegevoegde waarde levert en dat kan zelfs zonder hoge kosten te maken.

Kortom, ga zo door! Hopelijk is dit de start van meer van dit soort artikelen!

Waarom moet een club eigenlijk een stadion van 20000 man hebben. Je ziet daar al zo vaak wedstrijden in half lege stadions. Beter wat kleiner en altijd zo goed als vol.

20 mei 2017 om 06:02

Veel stadions in Italië zijn groter van oudsher.. komen veel supporters maar lijkt leeg.. Roma vorige week leek op de tv ook deel leeg maar maatje van me zat daar en vertelde dat er 60000 man zaten.. Er is veel overcapaciteit, Juve heeft het nieuwe stadion kleiner gemaakt maar zit meestal zo goed als vol.. sfeervoller

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

SPAL


0 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina SPAL.

0 fans
Coach, 43 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 20 april
Manchester City is weer van plan om zich te melden bij Leicester City aangaande Riyad Mahrez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren