Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Kuyt: 'Spelen op kunstgras was een aanslag op mijn lichaam’

Laatste update:

Dirk Kuyt maakte woensdag bekend dat hij een punt zet achter zijn imposante loopbaan. “Stoppen op mijn hoogtepunt”, zo laat Kuyt weten op een persconferentie over zijn afscheid, waarin hij ook nog uithaalde naar het kunstgras in de Eredivisie. Feyenoord organiseert een afscheidswedstrijd voor zijn aanvoerder, maar het is nog onbekend wanneer die gaat plaatsvinden.

De Katwijker gaat zich nu richten op het vak van technisch directeur en start met een trainerscursus. “Ik heb al wat werkzaamheden als technisch directeur verricht. Zo was ik betrokken bij de gesprekken met Steven Berghuis, Tonny Vilhena en Brad Jones”, zegt Kuyt, die dus niet meer bij de amateurs gaat voetballen. “Ook niet bij Quick Boys. Het is mooi zo. Ik heb nog weinig tranen gelaten. Weet niet waarom dat is.We hebben de afgelopen dagen fantastisch feest gevierd met alle medewerkers.”

“Ik wilde de afgelopen periode de aandacht niet op mezelf, maar op het kampioenschap. Vlak voor het persbericht heb ik mijn ploeggenoten geïnformeerd in de groepswhatsapp. ik kreeg allemaal hartjes terug”, aldus de aanvoerder van de Rotterdammers, die zijn beslissing al een tijd genomen had. “Tuurlijk had ik graag nog eens de Champions League meegemaakt. Maar ik kies voor wat het beste is voor de club en voor mezelf. Ik heb gisteren (woensdag, red.) nog lang gesproken met de trainer. Hoe hij dat deed toen hij ging stoppen. Ik ga het voetbal echt missen.”

Bovendien kwam donderdag naar buiten dat Kuyt met elf andere aanvoerders in de Eredivisie een oproep deed om kunstgras te verbieden in de Eredivisie. “Het is niet goed dat we daar in Nederland op spelen”, zegt hij daarover. “Als ik kijk naar Hahn die een blessure oploopt op kunstgras. Weet je wat dat kost? Spelen op kunstgras was een aanslag op mijn lichaam. Voetbal is een contactsport, maar op kunstgras verandert dat. Slidings op kunstgras zijn gewoon anders, je ligt helemaal open. Kunstgras is een gevaar voor het Nederlandse voetbal.”

Welke functie moet Dirk Kuyt krijgen bij Feyenoord?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goed dat spelers van naam zich nu uitspreken tegen kunstgras. Hopelijk doet de Knvb nu hun oogkleppen af...

18 mei 2017 om 14:36

Waarschijnlijk de Knvb kennende zal er niets veranderen door de continue mismanagement. Daarbij is er geen daadwerkelijke technische baas die zulke beslissingen mag, kan en durft te maken.

18 mei 2017 om 15:40

Blijkbaar heeft de Knvb al gereageerd door de stellen dat ze de clubs vrij laat in de keuze tussen echt of kunst gras. Daar is het mismanagement dus al... Ben bang dat er eerder nog meer bij komen dan dat er kunstgrasvelden verdwijnen.

18 mei 2017 om 16:11

Dan is het gewoon tijd dat de clubs die op gras spelen gewoon weigeren te spelen, totdat de knvb maatregelen neemt. Dessnoods werk je de thuis wedstrijden van de clubs die op gras spelen in een ander stadion. Er moet echt wat gebeuren en de knvb gaat niks doen, dan maar hele rigoureuze maatregelen nemen. Bij de formule 1 heb je ook gehad dat de grote renstallen dreigde een eigen competitie te beginnen, ik zou zeggen doe hetzelfde. Zet gewoon de hele knvb buiten spel totdat ze overgaan tot actie. Kunstgras is een punt maar de rest van de organisatie moet ook veranderen.

Bijna iedereen is het ermee eens.. weg met die nep velden!

18 mei 2017 om 15:51

Makkelijk praten. Clubs met kunstgras hebben vaak niet zon groot budget en hebben kunstgras juist omdat dat betaalbaar is qua onderhoud. Of gaat de knvb gras collectief onderhouden voor de clubs?

18 mei 2017 om 15:57

Hoe kan een organisatie met een miljoenenbegroting niet in staat zijn een grasveld te onderhouden. Ik denk dat het eerder een kwestie is van niet willen ipv niet kunnen.

18 mei 2017 om 16:13

Westend, wat een complete onzin. Als een club pretendeert een professionele vereniging te zijn, moet er maar gezorgd worden dat de club een fatsoenlijk veld kan aanleggen en onderhouden. Er zijn in mijn omgeving alleen al meerdere amateurclubs die een heel leuk en prima hoofdveld hebben liggen. Kom nou dus niet zo raar doen en claimen dat clubs als Sparta, ADO en Excelsior één of ander ondersteunend orgaan als de Knvb nodig hebben om dit te realiseren.

Als je niet eens een zakcentje aan de kant kunt leggen om een echt grasveld in het stadion te leggen, heb je he-le-maal niks te zoeken in de Eredivisie. Kunstgras is een ware schande voor het Nederlandse voetbal, en moet gewoon zo snel mogelijk verboden worden.

18 mei 2017 om 16:25

Westend dat is echt complete onzin. Een goed grasveld inclusief aanleg kost nog geen €80.000 per jaar. Dat is gewoon simpel te googlen. Dat is minder dan het gemiddelde salaris van éã©n speler bij een club als excelsior. Komt natuurlijk nog wel veldverwarming bij, maar dat is éã©nmalig een grote kostenpost (€500.000) en kan afgeschreven worden over een groot aantal jaren. Dus laten we eens zeggen dat een goed grasveld de club jaarlijks 120.000 euro kost.

Het lijkt me dus eerder een kwestie van prioriteiten dat clubs als Heracles en PEC en Excelsior op kunstrgras spelen. Waar ik je stadion en je veld het uithangbord van de club vind, en met mij vele spelers die er wekelijk op moeten spelen, vinden deze clubs een gemiddelde extra speler blijkbaar belangrijker.

18 mei 2017 om 16:49

Ik vind je schatting vrij aannemelijk, misschien alleen zelfs nog een beetje voorzichtig. Als ze nou met de grasmeester van de Kuip (want al jaren het beste veld) gaan zitten en zijn complete werkwijze overnemen met bijbehorende kosten om dat overal toe te passen. Gok dat Feyenoord die info wel wilt delen, want dan spelen ze vaker op een goede mat en daar zijn ze bij gebaat. Daarbij kom je er zo achter wat het precies kost, aan materiaal en manuren, zodat je op basis daarvan een potje kan maken. Ze zijn gek dat ze daar nog niet mee begonnen zijn, maarja dat ze niet zo snugger zijn daar in Zeist wisten we al natuurlijk...

18 mei 2017 om 16:49

Ik vind je schatting vrij aannemelijk, misschien alleen zelfs nog een beetje voorzichtig. Als ze nou met de grasmeester van de Kuip (want al jaren het beste veld) gaan zitten en zijn complete werkwijze overnemen met bijbehorende kosten om dat overal toe te passen. Gok dat Feyenoord die info wel wilt delen, want dan spelen ze vaker op een goede mat en daar zijn ze bij gebaat. Daarbij kom je er zo achter wat het precies kost, aan materiaal en manuren, zodat je op basis daarvan een potje kan maken. Ze zijn gek dat ze daar nog niet mee begonnen zijn, maarja dat ze niet zo snugger zijn daar in Zeist wisten we al natuurlijk...

Edit: had ruzie met mijn touchscreen. Of beter gezegd, hij deed het dubbele van wat ik 'm opdroeg te doen.

18 mei 2017 om 17:09

@westend

Kul argument natuurlijk, hoe hebben al die clubs dat vroeger allemaal gedaan dan?

Als je op het veld moet besparen dan zit er qua beleid iets verkeerd bij de betreffende club. Straks gaan we nog voetballen met strandballen omdat de ballen te duur worden. Of gaan we met 9 spelers spelen i.p.v. 11 want dat scheelt ook weer. Ze gaan in de formule 1 toch ook niet in een Tesla rijden omdat de brandstof te duur is?

Bij topsport horen top faciliteiten en daar hoort een grasveld gewoon bij.

Dat gezegd te hebben hier lokaal is een amateurclub die op het hoofdveld meerdere wedstrijden te voortduren krijgt elke week weer. Toch ligt dat veld erbij als een biljartlaken. Een club als Excelsior speelt 1x in de twee weken op het veld en die zou het dan niet voor elkaar kunnen krijgen?

Nog iets dan waarom moet een club als Excelsior een selectie hebben van 26 spelers? Kan prima 25 of zelfs 24 spelers zijn, dan heb je met gemak nog alles posities dubbel bezet.

18 mei 2017 om 17:12

Onderhouden en betalen die amateurverenigingen dat ook helemaal zelf of doet de belastingbetaler (gemeente) dat onderhoud?

18 mei 2017 om 18:38

Jelle_ajax

Ik vraag me af hoe jij erbij komt dat een professionele grasmat inclusief aanleg en onderhoud 120.000 per jaar kost. Misschien kan jij mij en de andere lezers dat even uit de doeken doen. Ik heb net ook een artikel gelezen over de grasmat van PSV en daar spreekt Brands over een kostenpost van tussen de 700.000 en 800.000 euro en dat is dan alleen de aanleg. Bij Feyenoord werken er 6 man aan de grasmat in de kuip en dan is 120.000 toch wel heel erg weinig naar mijn mening. Ook ik begrijp dat er wel een verschilletje zit tussen de grasmat in de kuip en een grasmat voor clubs als pec, ado en heracles maar toch ben ik benieuwd naar je uitleg.

18 mei 2017 om 23:27

Wat veel mensen vergeten is dat die profclubs ook trainen op het hoofdveld.

De aanleg en onderhoud van het hoofdveld kan denk ik iedereen wel betalen. Dan nemen ze maar een speler minder!

Het grootste probleem zit hem in de trainingsfacaliteiten. Veel clubs zitten in een stad, waar de grond duur is. Je kunt daar niet zomaar een traingscomplex naast het stadion hebben. Op kunstgras heb je dat probleem niet.

NAC bijvoorbeeld is voor trainingen uitgeweken naar Zundert, zon 10 km verder. Daar moeten dus sportruimtes, kleedkamers en een gym gemaakt worden. Dat kost veel meer geld dan het onderhouden van het hoofdveld.

Neemt niet weg dat het gewoon een eis moet zijn van de KNVB. Gewoon echt gras, anders geen eredivisie. Het is toch wel duidelijk dat niemand op kunstgras zit te wachten, behalve de penningmeester!

Als PEC Zwolle supporter begrijp ik heel goed dat je als oudere speler (gewrichten die wat meer versleten zijn) liever niet op kunstgras speelt.

Ik hoop dus ook dat mijn club echt het voortouw gaat nemen door het kunstgras eruit te gooien, een profclub hoort op echt gras te spelen, PEC dus ook.
Het is positief dat er nu met wat hardere woorden over het kunstgras gesproken wordt, laat de Knvb dit goed regelen doormiddel van de licentie eisen aan te passen.

18 mei 2017 om 15:19

Gaat nog niet gebeuren. Deze zomer krijgt PEC nog een nieuwe kunstgrasmat. Die blijft 3 jaar liggen en daarna word hij, in 2020, vervangen door een hybride-mat. Een grasmat met als basis echt gras, aangevuld met een soort kunstgras. Deze hybride-mat ligt hijvoorbeeld ook bij FC Groningen, Vitesse en Ajax.

18 mei 2017 om 15:26

Hybride mat ligt ook bij Arsenal en Chelsea volgens mij

18 mei 2017 om 16:16

Erg vreemd dat een club als PEC niet altijd op echt gras is blijven spelen. Er moet maar gezorgd worden dat echt gras met ingang van volgend seizoen al een verplichting is. Kan een club die pretendeert een professionele BVO te zijn daar niet aan voldoen, dan zoek je het maar uit in de Jupiler League.

Die kunstgrasvelden van jullie (ado, Sparta, Excelsior, PEC en anderen) zijn een ware schande voor het Nederlandse Voetbal. Wegwezen met die troep.

18 mei 2017 om 16:40

Pecz038, weet jij waarom ze er niet meteen een hybride-mat inleggen?

18 mei 2017 om 17:11

@diinn_7

Er is dan ook niks mis met een hybride mat, de grasmat wordt er juist sterker door en je merkt er niets negatiefs van.

19 mei 2017 om 11:31

@quincybrada

Aangezien het teveel kost om alles te regelen dan.
Het belofteneftal, het dameselftal en de jeugd speelt ook in het stadion op het kunstgras. Hier word ook op getraind. Het veld word dus intensief gebruikt.

Zodra je er nu een hybride-mat in gaat leggen kan het veld niet zo intensief gebruikt gaan worden. Nu is PEC het logistiek in orde aan het maken dat, zodra de hybride-mat er ligt, de andere elftallen en de trainingen ergens anders gaan plaats vinden. Dit kan zijn een eigen trainingscomplex realiseren, maar meer voor de hand liggend is de samenwerking met de naastgelegen amateurvereniging Be Quick'28.

En dan zul je ongetwijfeld de vraag krijgen, maar hoe deed PEC het dan voordat ze kunstgras hadden? Toen hadden ze wel eigen trainingsvelden. Deze zijn nu eigendom van een naaastgelegen school, Landstede. Hier word voor de sportopleiding op gesport op doordeweekse dagen en is niet meer geschikt voor voetbaldoeleinden, doordat er faciliteiten nu op staan voor diverse andere sporten.

Ik zeg afscheidsduel tegen liverpool

18 mei 2017 om 14:42

Dat dacht ik dus ook! Laten er alsjeblieft een paar oude Liverpool sterren meedoen. Als stevie komt, dan ga ik naar de kuip!

Precies dit dus, waarom spelen we in nederland nog op die nep velden? Gewoon overal een fatsoenlijk grasveld aanleggen! Is makkelijk te realiseren

18 mei 2017 om 15:02

Heb zo een hekel aan reacties zoals deze. Alsof je alleen wat mag zeggen als je een kant en klare oplossing hebt. Of jij hebt overal een oplossing voor of je laat nooit het achterste van je tong zien, het eerste acht ik onmogelijk.

18 mei 2017 om 15:34

Plan van aanpak zou zijn als de KNVB niet zou eisen dat er ook veldverwarming onder moet liggen. Dat is de grote kostenpost die meeste de clubs doen besluiten om op zo'n klote veld over te stappen.

18 mei 2017 om 17:15

@rugnummer

De meeste clubs geven aan dat het een te grote kostenpost is (slordige 100.000 euro). Ondertussen hebben dezelfde clubs wel selecties van 26/27/28 spelers even groot als Ajax en Feyenoord die Europees spelen en dus een drukker programma hebben. Ga je terug naar een selectie van 23/24/25 spelers dan kan je nog alles dubbel bezet hebben. Gemiddeld salaris in de Eredivisie ligt rond de 300.000 euro.

Het is maar net waar de club de prioriteit legt.

Daarbij ben ik ervan overtuigt dat wanneer je niet te grote selecties krijgt en gewoon op gras gaat spelen je minder blessures krijgt en qua kwaliteit vooruit gaat.

18 mei 2017 om 18:31

Geef jij eens een onderbouwing waarom niet zo eenvoudig is dan? Want dat doe jij evenmin.

18 mei 2017 om 14:48

Ben voorstander van gras, maar de conclusies die mensen trekken o.b.v. een paar gevallen is natuurlijk niet echt een onderbouwing van hun stelling.

Hahn is geblesseerd door kunstgras?vermeer is voor zover ik weet niet op kunstgras geblesseerd geraakt. Dus gras is ook slecht voor keepers.....
Kuyt heeft denk ik max 12 potjes op kunstgras gespeeld sinds die terug is, van de in totaal 80(?)

18 mei 2017 om 15:11

Wat maakt het nou uit dat hij 12 potjes op kunstgras heeft gespeeld. Dat is genoeg om een groot verschil te kunnen merken met fatsoenlijk gras.

18 mei 2017 om 15:54

Nou ja ik vind 'aanslag' op m'n lichaam' dan nogal overtrokken...alsof dat de reden is dat ie nu stopt.....hij is 36!

18 mei 2017 om 17:18

@staanplaats

Ik denk dat hij meer doelt op hoe de blessures worden opgelopen.

Daarbij snap ik niet waarom je het beëindigen van zijn carrière hieraan koppelt. Lijkt me toch duidelijk dat hij de hersteltijd bedoeld na een wedstrijd op kunstgras. Maar goed het is natuurlijk ook makkelijk praten wanneer je zelf nog nooit op kunstgras hebt gespeeld.

18 mei 2017 om 17:21

@rugnummer

Ga je nu de weerbaarheid en de hersteltijd van kinderen met volwassen vergelijken?

Daarbij is een training geen wedstrijd.

Typisch dat zoveel profvoetballers aangeven dat het wel zo is. Technische directeuren geven aan dat (buitenlandse) talenten/spelers Nederland mijden vanwege de kunstgrasvelden. Maar jij nog steeds niet ziet wat het probleem is, ja misschien over een jaar of 10 wanneer de Eredivisie compleet in verval is.

18 mei 2017 om 16:08

Het is blijkbaar niet zo makkelijk anders had iedere club het wel geregeld. Je hebt met name te maken met financiële middelen die niet onbeperkt beschikbaar zijn.

Dirk Kuijt is wel echt een voetbaldier, dus zie hem het liefst terug op het veld; In welke rol dan ook maakt niet uit. Als je ziet hoeveel strijdlust en energie hij heeft, de passie spat er vanaf.

Ik ben het met Dirk eens, wat is nou beter dan echt gras. Kunstgras vind ik altijd maar een beetje raar aanvoelen en vergroot gewoon de kans op blessures. Als je van voetbal houdt, kun je niet ontkennen dat echt gras 1 van de basis elementen was van het voetbal. De tendens die we nu bij sommige clubs zien, is er 1 uit financieel gewin; Laten we dus weer gewoon teruggaan naar gewoon voetbal.

18 mei 2017 om 17:24

@rugnummer

Wat heeft een trainingsveld hiermee te maken? Daarbij praten we hier over het eerste elftal en dus de velden in de stadions.

Zijn er eigenlijk nog andere competities waar op kunstgras wordt gespeeld? Dus geen hybride zoals in het Bernabeu maar écht kunstgras.

18 mei 2017 om 14:51

in Rusland zijn een paar clubs en Nl elftal heeft in Kazachstan op kunstgras gespeeld.
(blessure Krul)

Overigens in heel veel stadions ligt al hybride, In Nl denk ik Ajax, Twente, Groningen en Vitesse en misschien nog wel meer..je ziet het niet :-)

18 mei 2017 om 14:56

Hybride is prima om op te spelen. Kunstgras is waardeloos.

18 mei 2017 om 14:54

Sint-Truiden, Boavista, Cesena, Younes Boys, Norrköping, Sparta Moskou bijvoorbeeld speelde op kunstgras, maar weet niet of dat nog is. Er zijn nog veel meer clubs die spelen op kunstgras, maar die zijn verdeeld over verschillende landen.

18 mei 2017 om 15:00

Dit zijn de clubs die momenteel in Europa op kunstgras spelen:

België
Sint-Truiden

Denemarken
FC Nordsjælland

Frankrijk
LB Châteauroux
AS Nancy
FC Lorient

Italië
AC Cesena
Novara

Noorwegen
Tromsø Il
Bodø / Glimt
Aalesund Fk
Odd Grenland

Portugal
Boavista Fc

Rusland
FC Spartak
FC Amkar

Zweden
IF Elfsborg
GIF Sundsvall
IFK Norrköping

Zwitserland
Young Boys
Neuchâtel Xamax

Verenigde Staten
Seattle Sounders Fc
New England Revolution

18 mei 2017 om 16:15

Thanks Duidelijk
Niet écht typisch Nederlands dus maar we staan wel dik bovenaan lijkt het

En daarom alleen al moet kunstgras verdwijnen bij alle clubs met een proflicentie. Kunstgras maakt het voetbal kapot en als je dat niet als club kan betalen dan lever die licentie maar in.

maar waarom kiest men voor kunstgras, heeft dit te maken met de kostenpost? je ziet zoveel nadelen, maar wat zijn nou de voordelen dan? Wat zijn de alternatieven? ik vraag me af of de kleine ED ploegen hier een budget voor hebben. Als je het verbied moet er ook compensatie komen voor die ploegen...

18 mei 2017 om 15:14

Het bespaart een half miljoen voor de aanleg voor veld verwarming. Voor mijn club cambuur is kunstgras een tussen oplossing, nu veld verwarmint aanleggen heeft geen nut met het oog op een nieuw stadion. (Veld verwarming kan je schijnbaar niet mee nemen naar een nieuw stadion)

18 mei 2017 om 15:45

Kunstgras heeft natuurlijk behoorlijk wat voordelen. Zo kan jan en alleman er het hele jaar op trainen en zelfs na een voetbalwedstrijd kunnen kinderen er nog een balletje trappen. Je concentreert hiermee het hele gebeuren in het stadion ipv trainingscomplexen. Sterker, de selectie van Heracles traint gewoon in het stadion.

Heracles krijgt zelfs een verwarmt kunstgrasveld, dus die verwarming komt er. Ik zou er een paar echte grassprieten tussen laten groeien en voor een hybride oplossing gaan (zoals Ajax).

Ik ga al jaren naar Heracles, en het is echt een mooie familiare club zonder poeha en gezever van doorgesnoven harde kernen e.d., maar het kunstgras heeft me nooit kunnen bekoren. Ben zelf meer van modder en graspollen.....

18 mei 2017 om 17:26

Waarom compensatie. Ik zie het eerder zo...voetbal is altijd op echt gras gespeeld. Opeens kwam er kunstgras en konden kleine clubs die kostenpost schrappen tbv een kunstgras mat. Als dat teruggedraaid wordt hebben zij minder kosten gehad dan ploegen met een echt grasveld. Dus financieel is het oneerlijke concurrentie....en dan willen ze ook nog compensatie??

Nog los van blessures (op zichzelf al reden genoeg trouwens) speelt kunstgras anders. De bal rolt en stuit op een andere manier. Ik heb dit nu al zo vaak gelezen en gehoord van voetballers en trainers. Die verzinnen dat echt niet. Terug naar gras dus. Of hybride, want dat werkt prrrrrima in Bernabeu. Maar er zal dan wel iets verzonnen moeten worden om het betaalbaar te houden voor de kleinere clubs. Gewoon een solidariteits-gras-pot maken. De grotere clubs betalen dan wat meer, dat is niet anders. Uiteindelijk zijn goede en veilige grasmatten in ieders voordeel. Eigenlijk te zot voor woorden dat het zover heeft kunnen komen.

18 mei 2017 om 15:38

De grotere clubs leggen waarschijnlijk
graag wat in, want de kosten voor een gescheurde kruisband zijn (zeker bij een bepalende speler) een stuk hoger.

18 mei 2017 om 15:48

Die kruisbanden kun je ook gewoon op normaal gras scheuren dus dat argument lijkt me niet echt meespelen

18 mei 2017 om 18:04

Het is maar een voorbeeld, bij andere (ernstige) blessures geldt dat natuurlijk ook. En er zijn volgensmij wel degelijk meer blessures (en pijntjes zoals Dirk hier aangeeft en ik zelf ook jaren meegemaakt heb) op kunstgras.

18 mei 2017 om 17:31

Trainen en een echte wedstrijd op scherpst van snede is heel wat anders...bovendien als je altijd op kunstgras speelt heb je inderdaad voordeel dat je minder kans hebt op blessures. Dat geldt niet voor de ontvangende ploeg die normaliter op echt gras speelt. Het is oneerlijk op alle fronten. In het tennis heb je in een seizoen 3 periodes: gras-gravel en hardcourt. Spelers beginnen 4 weken lang te trainen om vervolgens een Grand Slam op die ondergrond te spelen.....die hebben ook niet de ene week gravel, de andere gras dan weer hardcourt en dan weer gras.....dat is logica en gelijkheid voor iedereen.....is nu ver te zoeken. We moeten de Eredivisie aantrekkelijk houden....dit werkt echt niet.

18 mei 2017 om 17:29

@cadel

Ben het helemaal met je eens tot je begon over de graspot.

Clubs als Excelsior hebben een selectie van 26 spelers, laat ze maar een speler minder nemen. Met 25 spelers kun je nog steeds alle posities dubbel bezet houden (en meer). Gemiddeld jaarsalaris in de Eredivisie ligt rond de 300.000 Euro. Als je vervolgens met kleinere selecties moet werken ga je meer voor kwaliteit kijken. Dus het komt ook nog eens ten goede van het voetbal in Nederland.

Dat een club moet besparen op het grasveld is waanzin, voor een directie vrij makkelijk om in te snijden terwijl de winst toch ergens anders ligt.

Hahn raakt misschien geblesseerdop kunstgras maar ook op normaal gras raken spelers zwaar geblesseerd. Een voorbeeld nemen en daarmee aantonen dat kunstgras gevaarlijker is dan normaal gras slaat natuurlijk nergens op. Zoals ik al een paar keer heb aangegeven, zijn er wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat er niet significant meer zware blessures op kunstgrasvelden dan op normaal gras voorkomen.

18 mei 2017 om 15:48

De kans op blessures is niet veel groter nee, de kans op ergere blessures wel. Kunstgrasvelden zijn nou eenmaal harder dan echte gras velden en vangen de klap dus ook minder goed op. Vooral je kruisbanden hebben het te voorduren op kunstgras velden.

18 mei 2017 om 15:50

Die onderzoeken richten zich ook op dat soort blessures (enkels, knieen) en de conclusies waren allemaal hetzelfde: de verdedling van de blessures is wat anders maar er zijn niet significant meer zware blessures op kunstgras

18 mei 2017 om 16:11

Nee elke maandag met een plakkende broek aan je brand en schaafwonden gaan werken is fijn wil je zeggen

Aanvallers hebben vaak nog wel geluk, maar 'wij' verdedigende spelers zitten altijd met de gebakken peren op maandag.

Oh en de dreun op je knieen is sowieso harder bij elke stap die je zet, vooral bij wat oudere kunstgrasvelden. Hierdoor krijg je eerder last van blessures aan je pezen.

wetenschappelijke onderzoeken/zware blessures.....volgens mij is dat het punt niet echt en hebben zij en nu ook ik het meer over de aanslag op je lichaam die zo'n wedstrijd op kunstgras teweeg brengt.

18 mei 2017 om 16:39

Dat oude kunstgrasvelden dramatisch zijn en dat je daar na een sliding compleet open ligt ben ik volledig met je eens. Een pot vaseline helpt dan ook niet echt meer. Maar Kuyt verwijst naar de zware blessure aan Hahn en draagt dat als reden aan voor het afschaffen van kusntgras en dat is veel te kort door de bocht. Zware blessures kun je op elke ondergrond krijgen.

18 mei 2017 om 17:02

Laat staan de keepers.. zeg is op gegeven moment echt niet meer leuk en je wonden helen gewoon niet meer. Op het laatste zag ik er meer als een mummie uit helemaal ondergetaped (raad eens wie dat betaalde)

18 mei 2017 om 17:17

@rugnummer
Dat krijg ik inderdaad altijd te horen, maar wat heeft dat met het argument te maken. Ik kan toch niet kiezen op welk veld ik speel

@dammie
Je negeert mijn argument dat jij het hebt over zware blessures en Kuyt en ik het ook hebben over 'aanslag op je lichaam'.

@lausho
Ja ce la vie en dat is de charme van het spel volgens rugnummer, maar ideaal is het niet nee

18 mei 2017 om 17:29

Aanslag op je lichaam is een lastige. Topsport is sowieso niet goed voor je lichaam en het is ook lastig voor mij om in te schatten in hoeverre dat echt aan de ondergrond te wijten is. Ik herken het zelf wel omdat ik ook altijd wat strammer en stijver ben na spelen op een dergelijke grond maar een hard grasveld of een veld met hobbels zorgt ook vaak voor minder lekker wakker worden. Daarnaast is 'een aanslag' natuurlijk een leuke term maar wat de gevolgen in dit geval precies zijn moeten we raden

We hadden wel verwacht dat je terug zou komen Dirk! Naar het prachtige nieuw zuid, thuishaven van Quick Boys. Dat was je droom kampioen worden met ons, jammer dat je niet terugkeert. Dirk zou geschikt zijn als jeugdtrainer trouwens.

Ik vind het super dat steeds meer voetballers zich uiten over ku(ns)t gras. Hopelijk dat mijn club VVV er ook snel mee stopt

Als er geen financiële argumenten waren geweest voor kunstgras, dan zou geen enkele club ervoor gekozen hebben. Als je diep in hun hart kijkt, dan zouden die clubs allemaal terug willen naar gewoon gras. Maar dat is nog duurder nu het kunstgras er ligt, want ten eerste moet dat worden verwijderd, en ten tweede heb je het jaarlijkse onderhoud (en/of verwarming) van een echt veld.

Vooral de beste clubs van Nederland hebben er baat bij dat het kunstgras wordt opgeheven. Zij spelen dan meer 'normale' wedstrijden per jaar en dan maken ze in hun Europese wedstrijden ook meer kans, omdat ze echt gras meer gewend zijn. Deze clubs hebben er dus financieel voordeel van als het kunstgras stopt, en bovendien hebben ze al het meeste geld. En hoe wil je nu clubs als Cambuur of Excelsior de kosten laten dragen voor de terugkeer naar echt gras? Dat geld is er gewoon niet.

Ik pleit ervoor om de kosten voor 50% te laten dragen door de clubs die de laatste 5 jaar Europees hebben gespeeld, voor 30% door de Knvb, en voor 20% door de clubs zelf (eventueel via een renteloze lening van 10 jaar bij de Knvb). Die eerste 50% kan dan ook nog eerlijk worden verdeeld, bv. Ajax heeft verreweg de meeste Europese wedstrijden gespeeld in die 5 jaar, dus dan betaalt Ajax het meest mee. Bv. Ajax 25%, PSV 15%, Feyenoord 5%, alle andere 'europese' clubs samen ook 5%.

En ja, je kunt een heleboel roepen over die verdeelsleutel, maar feit is dat we allemaal van dat kunstgras af willen. Het helpt dan niet om elkaar maar aan te blijven staren. Kom op, Ajax heeft honderd miljoen op de bank en honderd miljoen op het veld, als zij het willen dan vervangen ze deze zomer nog bij alle 6 die Eredivisieclubs het veld en spelen we vanaf augustus lekker allemaal weer op gras. Verder doet Ajax toch vrij weinig met zijn geld, dan maar een nobel doel nastreven, toch? PSV kan ook wel wat missen, kregen vorig jaar de titel cadeau en dat leverde ze ook zomaar 10-15 miljoen op.

18 mei 2017 om 16:16

Zo werkt het natuurlijk niet. Omdat de ene club het beter voor elkaar heeft worden ze benadeeld omdat een andere club het slechter heeft die wordt bevoordeeld

18 mei 2017 om 16:46

Een wel heel kromme redenatie. Hoe verzin je het! Goed in Europa gepresteerd hebbende clubs die een echt grasveld moeten gaan financieren voor al de kunstgras clubs. Clubs bovendien die in de afgelopen jaren stuk voor stuk kennelijk wél geld genoeg hadden voor allerlei miskopen, veel te dure spelers en ander zinloze investeringen.

Vooral die oude kunstgras velden zijn drama. Elke maandag met schaaf en brandwonden en je knieeen weer helemaal aan gort met irritaties aan je patellla pees. Het is gewoon niet goed voor de spelers, dus dat kostenplaatje kan mijn rug op

Ik herken dit, ik heb de opkomst van die klote velden meegemaakt, speelde liever op een knollenveld. Ik was keeper en vaak genoeg in de modder en bagger gespeeld, prima maar van dat kunstgras lag ik altijd helemaal open, keepershandschoenen, broeken sleten wel 10 keer zo snel.

Nouja, ik lag soms al open op een grasveld met keeperstrainen maar op een kunstgrasveld kon ik gewoon de afwerkingstrainingen niet voluit meer gaan, verschrikkelijk. Had er dan ook minder moeite mee om te stoppen door dat kunstgras.

Kunstgras is dan ook een prima middel om af en toe op te spelen in de jeugd om techniek te verbeteren en wedstrijden te spelen zonder al te veel tackles en duels. Echter moet dat flink beperkt worden en moet kunstgras vooral dienen om technische trainingen op te doen. Het is echt belachelijk om als professioneel team op kunstgras te spelen. Ik zeg ook altijd dat Nederlandse jeugd teveel tijd op het kunstgras doorbrengt waardoor ze vaak waardeloos zijn in de duels later, al helemaal wanneer ze naar het buitenland trekken. Krijg je alleen maar mooi-weer-voetballers van.

Nederland is het enige land waar de professionele teams soms op kunstgras spelen, en hoeveel teams zijn dat? 6 of 7? Lachwekkend

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren