Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Update: ‘Nieuwe opzet Eredivisie definitief van de baan’

Laatste update:

Clubs in het betaalde voetbal staan open voor een nieuwe competitie-opzet van de Eredivisie en Jupiler League. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. Beide competities worden bij het voorstel ingekrompen: de Eredivisie gaat van achttien naar zestien clubs, de Jupiler League houdt er achttien over. Woensdag hopen de profclubs een afgerond voorstel vanaf het seizoen 2018/19 te kunnen presenteren, dat in de voorjaarsvergadering van de KNVB aangenomen moet worden.

Alles hangt overigens wel samen met een akkoord tussen de clubs over de financiële voorwaarden die de nieuwe opzet met zich meebrengt. Over deze voorwaarden is vooralsnog geen akkoord bereikt tussen de clubs. Details over hoe de degradatie eruit komt te zien en op welke termijn dit zal plaatsvinden, is nog onbekend. Het is in ieder geval de bedoeling dat in de Jupiler League maximaal drie tweede elftallen van de Eredivisie uit mogen komen, nu zijn dat Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Utrecht.

Om clubs financieel niet onderuit te laten gaan, krijgen gedegradeerde clubs als vangnet een garantiebedrag uitbetaald door andere clubs. Dat geldt ook voor clubs die degraderen uit de Jupiler League naar de Tweede Divisie. Daarbij komt nog een variabele solidariteitsbijdrage vanuit de inkomsten van clubs uit de groepsfase van de Champions League en Europa League.

Update 17 mei 12.25 uur - Ajax maakt toch bezwaar tegen nieuwe competitie-opzet
Ajax heeft toch besloten om bezwaar te maken tegen een nieuwe competitie-opzet, zo meldt De Telegraaf. Volgens de Amsterdammers zal er aan het einde van het seizoen een overvol programma kunnen ontstaan met nationale en internationale topwedstrijden. Dat zou een te grote invloed uit gaan oefenen op de verdeling van de prijzen. De Eredivisieclubs praten woensdag over de nieuwe competitie-opzet en als men het eens is, moet het eerst voorgelegd worden aan de Algemene Vergadering Betaald Voetbal. De nieuwe opzet kan op zijn vroegst in seizoen 2018/'19 doorgevoerd worden, mits het in juli goedgekeurd wordt door de vergadering.

Update 17 mei 15.15 uur - 'Nieuwe opzet Eredivisie definitief van de baan'
De Eredivisie blijft zoals hij is. De plannen om de competitie in te krimpen van achttien naar zestien clubs, zijn van de baan. Dat meldt Voetbal International woensdag na een vergadering van de Eredivisie CV. Een vijfzesde meerderheid was nodig om het plan door te drukken, maar deze ontbrak. Vijftien clubs moesten het eens worden, maar slechts acht vonden het een goed plan. Na Ajax was ook Feyenoord tegen. Verder stemden Willem II, Excelsior, NEC, Sparta, Roda JC, ADO Den Haag, FC Groningen, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles er niet mee in.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Welke clubs zijn hier voorstander van?
En verder een vrij onduidelijk verhaal, veel te weinig informatie waar we iets mee kunnen.
Doen ze dit zodat ze al het geld kunnen delen door 16 ipv 18?

Zo wordt de eredivisie echt niet aantrekkelijker om te kijken op deze manier..

16 mei 2017 om 09:20

Waarschijnlijk de nummers 8 t/m 18...daarnaast vraag ik mij af of er dan ook minder wedstrijden gespeeld gaan worden. In hoeverre zou dat beter zijn?
Als we beginnen met het verkleinen van het aantal deelnemende clubs, eindigen we straks net als de Schotse competitie.
Volgens mij wordt dit weer net zo een onzinnig experiment als dat een aantal jaar geleden de clubs bovenin de eredivisie extra play offs speelden. Weet niet of iemand zich nog herinnert hoe geweldig dat was.

16 mei 2017 om 10:48

Nee, juist de top 3 misschien aangevuld met clubs als AZ en Heerenveen willen dit. Voor de kleinere clubs is dit een ramp. Dit plan valt samen met een soort kampioenspoule min of meer naar Belgisch model. Er worden meer (top) wedstrijden gespeeld uiteindelijk waardoor er ook meer inkomsten worden gegenereerd waaruit waarschijnlijk ook die parachute premie wordt betaald. Ik kan me echter niet voorstellen dat dit een heel substantieel bedrag is. In mijn optiek is het best een leuk idee maar ik zie niet waarom dit niet ook gewoon met 18 teams kan.

17 mei 2017 om 12:53

Juist de topclubs plus AZ en Twente waren in eerste instantie voor. Ook de Eredivisie CV was (onder druk van de topclubs) voor.

17 mei 2017 om 13:16

Is het gehele verhaal net zo onduidelijk als dit stukje hierboven? Wat hier geplaatst wordt gaat helemaal nergens over en mist ook nog informatie te geven over de voorgestelde wijzigingen. Een play-offs systeem zou een doodsteek zijn voor onze competitie. We hebben de afgelopen 10 jaar volgens mij zeven of acht keer een ontknoping gehad op de laatste speeldag. Veel mooier ga je het niet krijgen. Ook onderin is het tot op de laatste dag spannend. Het enige vreemde nu is de belachelijk play-off voor Europees voetbal. Daar is echt geen hond in geïnteresseerd. Schaf die af en bouw aan kwaliteit in de JP. Ga serieus werken aan het uitsluiten van kunstgras. Daar ligt de enige sleutel voor een verbetering.

Ik snap het niet...waarom is dit beter? Kan iemand het idee aan mij voorleggen?

16 mei 2017 om 08:41

Het gaat niet leuker worden voor de competitie, maar door de extra top wwdstrijden komt er vermoedelijk wel meer geld binnen. Di is ook in België het geval.

16 mei 2017 om 08:46

De extra topwedstrijden? Je speelt gewoon tegen 2 minder degradatie kandidaten per seizoen, dat is toch niet hetzelfde als meer topwedstrijden? Of zie ik het nu helemaal verkeerd.

16 mei 2017 om 08:58

Je ziet het heel goed! Dit is gewoon een manier om eenzelfde hoeveelheid geld met minder teams te hoeven verdelen!
Het wordt er juist veel en veel minder spannend van: gepromoveerde clubs zullen met kerst ongeveer al gedrgradeerd zijn (dus geen spanning meer tot de laatste speeldagen) en bovenin verandert er eigenlijk niks!
Gewoon project zoveel dat het predicaat 'kansloos' verdient!

16 mei 2017 om 08:59

Volgens mij was het idee van deze opzet dat de top-6 nog een soort onderlinge competitie speelt na de reguliere competitie. Dit werd eerder wel gemeld maar hier staat niets over in het artikel.

16 mei 2017 om 09:32

Dat wordt dan weer dat achterlijke gedoe van een aantal jaar geleden. Toen moest de top 6 ook zo nodig nog een play off spelen. Was je na een heel seizoen bovenin beland en kon je ineens toch naast europees voetbal grijpen...was ook alzo een fantastisch idee.

16 mei 2017 om 10:53

Jij ziet het niet goed. Je krijgt een kampioenspoule en een degradatie poule. Het is niet zo simpel als gewoon 2 teams weg en dan maar minder gegadigde voor hetzelfde te verdelen geld. Het project verdient ook zeker bij voorbaat het predicaat kansloos..

17 mei 2017 om 13:31

Als het zoals in Belgie is, dan is het opzich geen probleem vind ik. Iedereen speelt gewoon twee keer tegen elkaar en aan het einde wordt de competitie in tweeen of drieen gedeeld (1 t/m 6, 7 t/m 12 en 13 t/m 16). Zo heb je aan het einde van het seizoen nog wat leuke wedstrijden en verdien je inderdaad weer wat meer geld wat gewoon nodig is tegenwoordig. Het is ook niet zo dat de nummer 6 dan gemakkelijk eerste wordt ofzo. Als ik het goed heb dan delen ze alle punten door twee aan het einde en is dat het beginpunt. Dus de nummer een heeft dan nog steeds een voorsprong.

17 mei 2017 om 13:38

Als de Nederlandse clubs zich weet te overwinteren hebben ze het veel zwaarder! De Nederlandse clubs die niet overwinteren hebben weer een voordeel!

16 mei 2017 om 09:00

Uitleggen waarom dit beter is kan ik niet; misschien iemand anders.

Waarom dit voorstel slechter is dan de huidige regel kan ik wel. De Eredivisie is een van de weinige competities met maar 1 directe degradant. Als je de top 15 (volgens UEFA-coëfficiënt) voetbaldivisies in Europa pakt zie je dat er behalve de Eredivisie maar drie andere competities zijn met maar 1 directe degradant. Twee daarvan zijn de Oostenrijkse Bundesliga en de Zwitserse Super League en die hebben beide nota bene maar tien(!) clubs!

Wat je dus ziet is dat Eredivisieclubs onevenredig worden beschermd. Dit zorgt voor een verminderde doorstroom van Eerste divisieclubs. Deze verminderde doorstroom beperkt de mogelijke groei (sportief, financieel, aanzien, toeschouwersaantallen etc.) van de competitie. Het lijkt mij juist verstandig de kweekvijver voor de Eredivisie zo sterk mogelijk te maken; denk maar aan de geweldige spelers die we de Juup hebben zien ontgroeien.

Tldr/om een lang verhaal kort te maken: de huidige opzet heeft een onevenredig voordeel voor de Eredivisieclubs. De kans om te degraderen is in vergelijking met andere divisies veel te laag. Dit voorstel maakt de kansen nog schever. Immers, JL-clubs hebben er twee concurrenten bij en reken er maar niet op dat het aantal directe promovendi en degradanten toeneemt.

16 mei 2017 om 09:43

Spijker op de kop, dit js het grootste logistieke probleem van de competitie, de doorstroom is zo erg slecht regeld.

17 mei 2017 om 12:49

Dit valt heel goed uit te leggen, door aan het eind van de competitie met de top 6 verder te strijden voor het kampioenschap gaat het niveau omhoog. Iets wat zeer belangrijk is wil je in Europa goed kunnen scoren. Sinds het moment dat Belgiã« dit model heeft ingevoerd zijn ze enorm gestegen op de coã«fficiã«nten lijst. Gelukkig pakt Ajax dit jaar heel veel punt maar anders ben je je Europese plekkies zo kwijt. Oftewel er moet iets veranderen om het niveau omhoog te krijgen. Ik zelf ben een voorstand van de Beneliga en in 2e instantie deze opzet. Ik zou alleen de top 4 om het kampioenschap laten strijden.

Verder vind ik het wel gaaf om 4 keer op een jaar tegen Feyenoord en PSV te spelen.

Laten we wel realistisch zijn dat de Europese top voor ons Nederland nooit meer haalbaar zal zijn. Maar in de Europa League zo nu en dan een uitschieter en een kwartfinale CL zijn zeker haalbaar en door deze opzet denk ik dat we dit frequenter mee kunnen maken.

17 mei 2017 om 13:04

Ik volg de NBA vrij intensief en daar zorgen de playoffs er juist voor dat de reguliere competitie zijn waarde verliest. Het verschil in beleving tussen reguliere competitie en playoffs is daar echt gigantisch. Zelfs de scheidsrechters fluiten anders tijdens de playoffs. Het zijn bijna twee verschillende sporten.

In het laatste kwart van de reguliere competitie zie je daar dat clubs die al een play-off-plekje hebben hun sterspelers laten rusten, minder publiek trekken, ophouden met verdedigen (zoals de Cavs dit jaar), etc. Er zijn zelfs ploegen die bewust gaan verliezen in de reguliere competitie om op een gunstigere plek uit te komen in het play-off schema.

Dat soort dingen zie ik allemaal in de Eredivisie ook nog wel gebeuren als er playoffs om het kampioenschap gaan komen. Het devalueert echt compleet je reguliere competitie.

En ja ik denk wel degelijk dat meer topwedstrijden ook juist saaier wordt. Ik kan me seizoenen herinneren dat je vier tot zelfs zes Clasico's per seizoen had. Je merkte aan alles dat mensen die potjes op een gegeven moment gewoon zat waren. Ook vergroot je mijns inziens daarmee alleen maar het gat tussen de topclubs en de kleinere clubs, waardoor je op de lange termijn volgens mij juist in zijn totaliteit minder weerstand krijgt in verhouding.

17 mei 2017 om 13:39

Ik zie het niet als play-offs voor de titel. Ik zie het gewoon als de volgende stap in de competitie. Als het gaat zoals ik denk dat het gaat dan zullen de nummers 1 t/m 6 gewoon doorgaan met het aantal punten dat ze hadden en nog een paar wedstrijden tegen elkaar spelen om meer punten te behalen. Zo gaat het in ieder geval in Belgie als ik het goed heb (volgens mij delen ze daar het aantal punten ook nog eens door twee voordat de nacompetitie begint).

17 mei 2017 om 14:07

Miccoli

Dit systeem zou echt een ramp zijn voor de leuke competitie die we nu hebben. De klassieker doorheen het jaar wordt op 80 procent gespeeld, want 'in de play offs' moeten we er nog staan. Het is toch van de pot gerukt dat een ploeg met 8-12 punten achterstand nog kampioen kan worden door goede play offs te spelen? Het neemt dus zowel charme als geloofwaardigheid weg.

Verder zou ons Europees niveau hierdoor omhoog moeten gaan? Oke hypothetisch: Ajax wordt beter door de play offs en speelt over 5 jaar een gelijkaardig europees seizoen, dan wordt je uiteindelijk nog extra genaaid met alle toppers die je in de ED moet spelen tijdens de cruciale knock out fase van de EL. Waanzin dit.

Ten slotte ben ik een enorme liefhebber van voetbal die on Belgie woont en ik kan je vertellen dat ik, en velen met mij, heel de de competitieopzet hier waardeloos vinden. Geen spanning door het jaar en uit het niets kunnen 3-4 ploegen nog kampioen worden door gewoon 1 onderlinge confrontatie te winnen. Matig systeem wat naar mijn mening veel meer nadelen dan voordelen heeft. Wanneer dit erdoor zou komen maakt de knvb zich compleet belachelijk. Het zegt mijn inziens genoeg dat dit alleen in Belgie actief is

17 mei 2017 om 14:20

" (volgens mij delen ze daar het aantal punten ook nog eens door twee voordat de nacompetitie begint)."

Dat maakt het toch alleen maar veel erger? Dan boeit het clubs al helemaal niet meer hoeveel punten ze halen als ze in de top zes komen.

17 mei 2017 om 14:51

Scotsman. Dat maakt het inderdaad erger!

Tja, ik weet het niet. Ik denk dat aansluiten bij de europese top niet mewr mogelijk is. Hoe je de competitie opzet ook indeelt. Het gaat allemaal om het geld en zolang nederlandse clubs geen 100 miljoen tv geld per jaar ontvangen zullen we niet dichterbij komen.

Dan kan ik meer genieten van mooie clubs als Sparta, go ahaed, de graafschap, NAC etc. Deze clubs zul je niet meer zien in de eredivisie

16 mei 2017 om 11:02

Het idee is een opzet zoals de Belgen dat hebben gedaan. Ik kan je de redenatie daarachter ook vertellen. De Belgen zijn sinds dat systeem op de coëfficiënten ranglijst van plek 13 naar plek 8 gegaan. Ze hebben daar dus voorlopig gewoon een vaste Champions league plek en stonden bijvoorbeeld dit jaar met 3 teams in de achtste finale van de EL. Nederland heeft in diezelfde tijd de omgekeerde weg bewandeld en is van plek 8 naar plek 13 gegaan. Daarmee verliezen we volgend jaar bijvoorbeeld al een vast plek in de CL. Het idee is dus dat zo'n kampioenspoule de competitie sterker maakt door een verhoogd aantal topwedstrijden. Er zal inderdaad geen aansluiting met de Europese top volgen maar misschien wel een stap(je) in die richting.

16 mei 2017 om 12:34

Als je daar in de buurt wilt komen zul je een Benaliga moeten opstarten met 20 teams. Dan heb je een hoop goede ploegen bij elkaar, heel veel leuke attractieve wedstrijden een groter achterland en bovendien heb je meer wedstrijden te koop staan. Als je het goed doet zou je Portugal, Rusland, Oekraine voorbij kunnen en wat extra Cl/el plekken kunnen veroveren. Zou ik echt geweldig vinden en biedt veel mogelijkheden, mooie stadions ook.

Dat is lullig voor Feyenoord wilden ze eindelijk mee gaan doen met jong Feyenoord in de JL maar nu mag dat dus niet meer... Misschien maar verstandig ook anders moeten ze straks Varkenoord en de Toekomst voor een maandagavondje zwaar gaan beveiligen

16 mei 2017 om 08:32

Het een sluit het ander niet uit toch? Het staat Feyenoord vrij een beloftenteam in te schrijven en zich vervolgens via, meerdere, promotie(s) in de JL te spelen.

16 mei 2017 om 08:44

Als er op dat moment al 3 beloftenteams in de JL spelen die niet in degradatienood komen, dan kom je er als Jong Feyenoord nooit in. Op dit moment zie ik een Jong Ajax en Jong PSV niet zo snel in de problemen komen in de JL. Volgend seizoen komt Jong AZ erbij die ik ook hoog heb zitten. Dan ben je als Feyenoord dus afhankelijk van het ondermaats presteren van die ploegen om je in de JL te spelen.

16 mei 2017 om 08:52

Wij hebben geen inhoudelijke informatie over de regels die bij deze verandering(en) horen. Wellicht dat bij een kampioenschap van een van de jong teams het laag geklasseerde jong team in de hogere klasse het veld moet ruimen, zelfs wanneer zij niet op een degradatieplek staan.

Nu al roepen dat dit een negatieve lading voor jong Feyenoord heeft vind ik echt veel te kort door de bocht. Enkel de mensen met een inhoudelijke kijk op deze plannen zullen daar iets inhoudelijks over kunnen zeggen.

16 mei 2017 om 08:42

Of ze werken de wedstrijd in het stadion af.

Kunnen de clubs die onderin bungelen daarna gaan zeiken dat het toch totaal niet uitpakt zoals ze hadden verwacht. Echt de domste clubs ter wereld als ze met een inkrimping akkoord gaan. Dan heb ik echt nooit meer medelijden met de degradanten.

Ik ben nog steeds voorstander van de BENE-liga... kwaliteit van de competitie gaat omhoog, wordt interessanter om naar te kijken en op die manier mogelijk ook wat meer televisie-inkomsten.

17 mei 2017 om 13:17

Ja, lijkt mij nog steeds top om te zien! dan heb je pas echt meer topwedstrijden. Ik denk dat ook het 2e niveau er beter van word en 3e mss ook nog wel!

17 mei 2017 om 13:45

Dit lijkt mij ook erg interessant, maar ook enorm veel geregel. Ten eerste zal het veel geld gaan kosten als het gaat om licenties etc. Dan heb je ook nog bijv. seizoenskaarten die duurder gaan worden en helemaal uitwedstrijden die enorm duur gaan worden. Stel je voor dat Heerenveen of Groningen tegen een Charleroi of Luik moet spelen. Dat is een enorm lange busreis.

Daarnaast zie ik de topclubs hier misschien wel mee instemmen, maar teams die eindigen rond plek 10 tot en met 20 niet. De kans is groot dat zij dan een divisie naar onder moeten. Dit kost natuurlijk weer veel tv-geld, maar ook deze teams moeten lange afstanden bereizen om bij elkaar te kunnen spelen.

Desalniettemin lijkt mij dit wel een van de betere ideeen om weer wat in Europa te betekenen als Belgie en Nederland zijnde. Betere teams, meer weerstand en betere spelers. Ik hoop dat dit idee ooit van de grond komt!

17 mei 2017 om 15:08

Zou idd een versterking zijn! Niveau komt hoger te liggen. Afstanden zijn geen probleem, zie Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Italie waar de afstanden nog veel groter zijn!

Ik vind het nog maar een vrij beknopt verhaal. Bovendien spelen er volgend jaar al 4 beloften teams in de Jupiler League. In het artikel staat dat dat met deze opzet maar weer max. 3 mogen zijn. Lijkt me dat ze hier beter eerder vaste afspraken over hadden moeten maken. Meende zelf dat de afspraak max. 4 was.

Waarom zouden andere clubs moeten bijdragen aan de financiele huishouding van degradanten?

16 mei 2017 om 08:48

Omdat de clubs die tegen inkrimping zijn de financiele achteruitgang als motivatie gebruiken voor hun tegenstem. Aan dat argument wil men dus tegemoet komen. Denk overigens dat je als degradant er structureel op achteruit gaat en je dus nooit voor inkrimping zou moeten stemmen.

Ook moet je als promovendus op een hoger niveau aanhaken wil je niet meteen weer degraderen. De doorgroeimogelijkheden worden met inkrimping dus ook beperkt.

16 mei 2017 om 10:26

In Engeland krijgen degradanten ook al jaren financiele steun. Dat is om te voorkomen dat degradanten meteen hun begroting met 1/3 terug moeten brengen, wat moeilijk is en vaak zorgt voor financiele problemen. Verder trekt die steun het niveau van de lagere competitie wat omhoog, waardoor promovendi hopelijk ook net iets makkelijker aanhaken na promotie.

Het is moeilijk te beoordelen in hoeverre dit allemaal echt goed werkt, maar er is wel wat voor te zeggen.

16 mei 2017 om 19:29

In Engeland zijn daar ook goede argumenten voor te bedenken. Hier slaat dat nergens op.

Betekent dat dan dat er komend seizoen 4 clubs uit de jupiler league moeten degraderen? (er komen er 2 extra bij uit de eredivisie maar ze moeten wel terug van 20 naar 18. Das toch best wel heel ingrijpend. Wordt wel tijd dan dat de beslissing wordt genomen, want de clubs zijn nu bezig met het samenstellen van de selecties. En clubs zullen toch wat meer risico (moeten) gaan nemen om niet te degraderen,

Ik ben benieuwd hoelang ze deze opzet gaan vast houden en hoe ze de financieel oplossen. Kan me best voorstellen dat de grote clubs er een bepaalde compensatie tegenover willen hebben als ze geld 'inleveren' aan andere clubs. Persoonlijk hoop ik dat ze 'eisen' dat er in de eredivisie verplicht is om echt gras in het stadion te hebben liggen. Kun je daar niet aan voldoen dan heb je pech en blijf je maar in de jupiler league.
Wat betreft tweede elftallen van de eredivisie clubs kun je eventueel afspreken dat de ploeg die als laagst eindigd degradeert en vervangen wordt door de hoogst geplaatste ploeg uit de 2 divisie.

16 mei 2017 om 09:04

Dat laatste punt zou natuurlijk onzin zijn. Dan kun je situaties krijgen dat de nummer 10 uit JL degradeert en wordt vervangen door de nummer 9 uit de 2e divisie onder het mom van "er moet een jong-elftal uit".

De competitie inkrimpen is je reinste onzin. De Eredivisie is elk jaar ontzettend spannend en de kleinere ploegen bewijzen elk jaar weer dat ze het de toppers erg moeilijk kunnen maken. Iedereen kan van iedereen winnen en dat is zeer goed voor de amusementswaarde.

Het Belgisch model is een gedrocht. Als je tegenstander bent van Play-Offs kun je onmogelijk dit wel een goed idee vinden. Het is gewoon play-offs in het kwadraat. De hele competitie wordt zo om zeep geholpen.

16 mei 2017 om 09:39

Feyenoord heeft verloren van Go Ahead, Excelsior en Sparta. Excelsior speelt gelijk tegen Ajax. PSV verliest punten tegen ADO, Roda, Willem II, Heracles. Onderin was het verder misschien net zo spannend aks de titelstrijd dit jaar. Ik zou het doodzonde vinden als de competitie wordt ingekrompen want ik vind hem leuk zoals die is.

16 mei 2017 om 11:43

En vergeet Groningen niet, toch ook twee keer gelijk gespeeld tegen Psv.
Pec speelde ook gelijk tegen Feyenoord.

17 mei 2017 om 13:53

Zo zo, een gelijkspelletje of overwinning hier en daar.

Kom nou, het verschil tussen de top-3 en de rest van de Eredivisie was ook dit seizoen weer gigantisch. Tel daarbij op dat Feyenoord vrijwel ieder jaar stappen zet, en je kunt alleen maar concluderen dat Psv, Ajax en binnenkort ook Feyenoord gewoon een straatlengte voor staan.

17 mei 2017 om 14:26

Die uitslagen hebben ongelofelijk veel invloed gehad op de titelstrijd waardoor deze weer ontzettend spannend was. Maar wat is precies je punt?

Ik denk dat dit in aanloop is naar een play off systeem in de eredivisie in de toekomst. De top 6 die nog 2 x tegen elkaar spelen. Totaal heb je dan 40 wedstrijden, meer weerstand en een spannendere competitie. Ook meer weerstand voor de niet traditionele top 3 en dus betere Europese prestaties in de toekomst.

17 mei 2017 om 12:48

En een kampioen die het hele jaarvop plaats 6 stond en toevallig de laatste maand in een flow zit. Nee dank je

Deze opzet lijkt enigszins op de Ekstraklasa in Polen. Dat vind ik zelf een mooie opzet. 16 clubs die een hele competitie spelen. Daarna speelt het linker rijtje om het kampioenschap en het rechter rijtje tegen degradatie. Voor de betere teams, dus meer wedstrijden op een hoog niveau en onder prestatiedruk.

Het terugbrengen van het aantal belofte elftallen is natuurlijk een heel slechte zaak. Komend seizoen komt Jong AZ erbij waardoor we op 4 komen. Met deze regeling zou één van de beloftenelftallen ongeacht het resultaat moeten degraderen naar de tweede divisie waarna waarschijnlijk inde tweede divisie eenzelfde situatie ontstaat met een verplichte "beloftendegradant". Groot onrecht dus.

De clubs hebben keihard moeten werken om hun beloftenelftallen in de jupilerleague te krijgen en het is denk ik een groot succes. Bij een degradatie naar een lagere divisie kirijgen de beloftenelftallen, zeker Jong PSV en Jong ajax (en waarschijnlijk ook Jong AZ) en in mindere mate Jong Utrecht simpelweg te weinig kwalitatieve tegenstand voor een goede ontwikkeling. Van Jong Feyenoord is te verwachten dat ze kwalitatief minimaal gelijkwaardig zijn aan Jong ajax, Jong PSV en Jong AZ dus die zullen snel opklimmen tot de tweede divisie of hoger. Wanneer een jeugdelftal in een lagere divisie kampioen wordt en de divisie erboven is "vol" promoveert dan de nummer twee van dat niveau of is er geen promovendus (en degradant)? Kunstmatig de natuurlijke gang van zaken omtrent promotie en degradatie blokkeren met kunstgrepen is een groot onrecht de betrokken clubs en voor het voetbal in het algemeen. Geen restricties op promotie en degradatie voor de beloftenelftallen zolang ze niet in dezelfde divisie zouden komen spelen als het eerste elftal van hun respectieve clubs.

16 mei 2017 om 10:23

@ Aphextwin

Die regeling is er al met ingang van dit jaar. in ruil voor het verminderen van het aantal contractspelers bij de clubs in de Tweede en Derde Divisie, heeft men een cap op het aantal Jong elftallen per Divisie ingesteld en dat staat nu op 4.
Wat er op neer komt dat als in de Derde Divisie een Jong elftal kampioen zou worden, en in de Tweede Divisie een Jong ploeg niet op een degradatieplaats staat, het er gewoon de laagst geklasseerde er gewoon uit vliegt.

Overigens is er al heel veel weerstand in het amateurvoetbal tegen de Jong Elftallen in deze klassen. De reden kan je wel naar raden vrees ik en dat is juist geld. Aangezien de Jong Elftallen nagenoeg geen supporters meenemen naar uitwedstrijden lopen de inkomsten voor de amateurploegen gewoon drastisch terug.
Kozakken Boys - TEC levert aanzienlijk meer toeschouwers en supporters van TEC op dan bijvoorbeeld een Jong AZ of een Jong Twente. Elke amateurclub neemt domweg gewoon meer supporters mee. De Jong ploegen doen dat niet, want die supporters die zitten namelijk bij het eerste elftal en misschien een handje vol bij een thuis duel.

Overigens wordt er in bovenstaand plan een regeling bedacht (financieel) voor hen die degraderen om ze een soort van bruidschat mee te geven. Dit gebeurt in Engeland ook omdat als je daar uit de BPL degradeert je gewoon flink minder inkomsten hebt uit tv gelden. Dus geeft men daar een flinke zak geld mee zodat bestaande contracten (spelers en staf) gewoon gerespecteerd kunnen worden en spelers niet en clubs niet eens in zwaar weer komen.
Dit is de achterliggende gedachten bij dit verhaal.

En dan krijg je dus een inkrimping van 18 naar 16 clubs oftewel je gaat van 34 wedstrijden naar 30 wedstrijden. Dit scheelt je 4 wedstrijden op een seizoen. Ga maar eens in de staf bij Psv/ajax/feyenoord vragen hoeveel dat scheelt. Er zal financieel niet zo heel veel water bij de wijn gedaan hoeven te worden door de clubs. Bovenin zullen ze misschien wel iets minder krijgen zelfs, maar daarintegen krijgen ze weer wat meer tijd en rust voor terug. En wat is juist het grootste commentaar bij de grote clubs? Juist dat ze een te druk speelschema hebben.

Of dit nu de stap is om hoger op te komen ? Zoals hierboven beschreven staat zou je dan ook kunstgras velden af moeten schaffen, want internationaal komt dit niet voor.
Maar als je ingrijpt moet je ook de JL eerlijk maken en de ploegen die voor spek en bonen mee doen (de jong elftallen) uit deze competitie halen. De enige die hier iets mee opschieten zijn de 3 clubs die de jong elftallen in de JL hebben zitten. Niemand in de JL zit hier op te wachten. Ten eerste doen ze toch maar voor spek en bonen mee, en daarnaast hebben ze ook nog belachelijk weinig toeschouwers (jong ajax wel geteld 4 bij uitwedstrijden (volgens Vz)).

Maar wat gebeurd er met de clubs die degraderen naar de 2de divisie ? Deze clubs hebben qua huisvesting ed veel meer kosten dan de oude amateur clubs.

Hoezo leveren de europees spelende clubs nog een aparte bijdrage aan de andere clubs of degradanten dan? Of lees ik het verkeerd? Clubs halen (als t goed is) op eigen kracht europees voetbal, zou dan niet begrijpen waarom ze dan zelf verdiend geld nog moeten afstaan

Ik zou veel liever een BeNe-liga zien met 14 teams.
scheelt je 8 slechte wedstrijden per jaar.
en dan de top 4 of 5 nog eens tegen elkaar laten spelen.
Meer topwedstrijden, meer televisiegelden, meer Cl/el plaatsen, meer aanzien, meer geld = hogere transfersommen / meer aanzien en talenten langer bij je club kunnen houden.

Daarnaast is zoiets gewoon noodzakelijk om nog enigszins aan te kunnen haken bij de échte top.

Ik snap niet dat mensen niet inzien dat het weer een Play off systeem wordt.
Hetzelfde systeem dat we een aantal jaren geleden uitgeprobeerd hebben.
Dit systeem was ook totaal geen succes het is dan ook vreemd als je bovenin de competitie eindigt je dan nog een Play Off moeten spelen.
Met het risico dat je officieel tweede was maar dat je nu door de play offs dan toch Europees voetbal misliep.
Gewoon een herhaling van mislukte zetten.

Slechte zaak, Ben zelf NEC supporter, maar hierdoor wordt de kans dat NEC eredivisie speelt veel kleiner. Zelfde geld ook voor clubs als Excelsior, Sparta, Roda, Heracles en rest van het rechterrijtje. Supporters hebben niets aan financiele compensatie, die willen hoogste niveau spelen. Als dit echt serieus is moeten de supporters van die clubs maar een platform vormen om dit tegen te houden. Dat we hierdoor beter in Europa uit de bus komen is onzin, alle topcompetities hebben 18 of zelfs meer teams.

Competitie kleiner maken zorgt vaak voor een nog slechtere competitie, daarnaast worden de eredivisie ploegen weer extra beschermd, het wordt een tijd dat ze de promotie degradatie regeling eens aanpassen. Met de huidige opzet voelen de clubs niet de noodzaak te investeren, waardoor de staart ploegen er alleen maar zwakker op worden. Hierdoor hoeft de ploeg daar boven ook minder hard te investeren. Het is een kwestie van de competitie aan de onderkant versterken door een echte uitdaging te creeren, hierdoor worden de ploegen daar weer boven ook neer uitgedaagd.

Ik begrijp niet waar het idee vandaag komt dat minder clubs leidt tot een kwaliteitsimpuls. Financieel maakt het voor de kleinere clubs nauwelijks wat uit en sportief is het gewoon een stap terug want je maakt het twee clubs een stuk moeilijker.
Er wordt toch alleen vanuit de top geredeneerd, degradatiekandidaten leveren niet genoeg weerstand voor de top, daar wordt de top dus niet beter van. We lozen er twee en doen een kampioenspoultje zodat we weer meekunnen in Europa.
Naar mijn mening is gebrek aan kwaliteit ook niet het grootste manco van Nederlandse clubs in Europa is maar de instelling. Dat je met de idioterie in de CL niet meer meekunt ok, maar verliezen van Luxemburgse semi-profs heeft niets met kwaliteit te maken.

Ik word gek haha wat zijn dit voor rare ideen? IS DE Bene Competie Niks Dan???
volgens mij krijg je alleen dan een sterkere competitie. gewoon een grote competitie met 20 teams.
de beste 12 Nederlandse en de 8 beste Belgische teams ofzo.
dan zou de competitie er ongeveer zo uit zien.

12 van nederland de 8 van belgie
1 Ajax 1 Anderlecht
2 Feyenoord 2 Brugge
3 PSV 3 Standard luik
4 Utrecht 4 waregem
5 AZ 5 gent
6 Vitesse 6 oostende
7 Twente 7 charleroi
8 groningen 8 mechelen
9 heerenveen
10 heracles
11 den haag
12 zwolle

Lijkt mij een stuk leuker om naar te kijken. en Europees hou je gewoon de zelfde landen tickets als nu. dus de beste van nederland Champions leaqe, de 2e beste nederlandse club voorronde Champions leaqe etc etc. zelfde geld voor de belgische clubs.

en bij degradatie ook zo, dus: de laatste Nederlandse club degradeerd naar de (nederlandse) 2e competitie en de laatste belgische club naar de (belgiesche) 2e competitie.

Ik ben hier voor in ieder geval

16 mei 2017 om 11:07

Waarom 12 Nederlandse en 8 Belgische teams? Is 10 om 10 niet beter? België staat immers veel hoger dan Nederland op de coëfficiënten ranglijst van de uefa, daarentegen zijn er wel weer meer inwoners in Nederland.

16 mei 2017 om 12:25

Omdat NL meer inwoners heeft en nu al 18 ipv van 16 clubs. Ik zou zeggen dat 11 of 9 eerlijker is en in verhouding. Die EU ranking is ook wel eens (eigenlijk altijd) andersom geweest en dat wisselt elkaar weer.

16 mei 2017 om 12:28

Ja dat zou past echt een boost geven, veel leukere wedstrijden, meer weerstand, groter achterland, meer wedstrijden. Als je deze twee competitie samen voegt dan kun je ook weer voor 2 of 3 CL plekken gaan en kun je Portugal, Rusland, Turkije en Oekraine voorbij streven.

Vergeet overigens Genk niet

17 mei 2017 om 13:18

Ja... Daar gaan ook echt de clubs van nummer 13 tot 18 mee akkoord... Je hele idee klopt ook van geen kant. Als je een BeneLiga maakt dan kun je toch ook niet twee tickets aan Nederland en twee vooraf al aan België geven? Dan krijg je dus gewoon weer onderling een strijd tussen de Nederlandse en Belgische clubs omdat die plaatsing zo belangrijk is voor de inkomsten... Denk je überhaupt dat traditionele Eredivisievoetbalclubs zoals NEC en Roda dan maar voor de lol in de tweede divisie gaan spelen? Beetje vreemd dit allemaal, niet?

17 mei 2017 om 13:41

Het moet nog maar blijken of NEC volgend jaar in de Eredivisie speelt... Maar als we in dit land ons blijven vasthouden aan verworven rechten, ga je nooit kunnen veranderen. Los van de clubs die ervoor in aanmerking zouden moeten komen, is het Nederlandse voetbal meer dan 1 club. Als het in het belang van het Nederlandse voetbal is, zouden anderen daarin moeten schikken. Wel ben ik van mening dat je bij een BeNe-liga niet 1 divisie moet hebben, maar alle niveaus eronder ook.

17 mei 2017 om 15:36

Wat je zegt is totale onzin. Jij wilt zeggen dat andere clubs maar moeten degraderen, en dus minder inkomsten krijgen, minder volle stadions, minder publiciteit, dus minder sponsorgeld en tv gelden, omdat dat beter is voor het Nederlandse voetbal? Vind je dat niet vreemd? Dat clubs, eigenlijk bedrijven met miljoenenomzetten, maar moeten wijken omdat het beter is voor het Nederlandse voetbal, best gek he?

17 mei 2017 om 22:31

Je trekt conclusies die er niet zijn. Ik heb zeker niet alle antwoorden, jij evenmin. En ik begrijp dat je je als NEC-fan hier minder positief tegenover staat dan ik. Ik denk alleen dat als er goed nagedacht wordt over alles, juist elke club kan profiteren.

Het idee is volgens mij om het Nederlandse voetbal weer omhoog te brengen.

Alle, werkelijk Alle sterkere competities (behoudens Rusland) hebben competities met 18 teams of meer. Naar beneden kijken is in dit geval achteruitgang.

Clubs moet je helemaal niet over de competitie laten beslissen, clubs doen mee aan een competitie, die bepalen niet hoe die competitie eruit ziet.

Er is helemaal niks mis mee de huidige competitie, dat hebben we nogmaals dit seizoen gezien en wat mij betreft zouden er juist 2 ploegen bij moeten komen in plaats van 2 minder.

16 mei 2017 om 12:11

Doe mij maar ook een eredivisie met 20 teams. Nummer 20 en 19 duikelen direct en nummer 18 een beslissingswedstrijd tegen nummer 3 van de Jupiler League.
Wat zou dat mooi zijn. En de play-offs in de eredivisie en nacompetitie in de eerste divisie opheffen.

Doe toch normaal man. Je kan andere clubs toch niet verplichten mee te laten betalen aan de degradatie van een andere club? Lachwekkend dit!

Krijg je zeker zo'n Belgisch model...astoeblief zeg. Laat het gewoon bij 18 clubs! Verander alleen die nacompetities eens. Aan het eind bovenin laten zoals het is en niet die achterlijke play-offs. Als Utrecht nu 1 slechte wedstrijd heeft, dan liggen ze er al uit en is alles voor niks geweest. Onderin minimaal 2 direct eruit. 3e degradant dan maar net zoals in Engeland of Duitsland.

En schaf die periodetitels eens af. Te debiel voor woorden dat een club op bijvoorbeeld plek 10 na een goede serie van 10 wedstrijden zou kunnen promoveren.

Wat een slechte zaak.. Terugbrengen van het aantal wedstrijden en clubs?? Dat is gewoon snijden in je TV gelden en stadion inkomsten, dan maak je het gat dus nog groter. Het allerliefst zie ik een Beneliga met 20 clubs, dan krijg je minimaal dubbel zoveel TV geld en ook meer recettes (allemaal twee extra thuiswedstrijden) en daaronder dus ook een goede tweede divisie die meer TV geld en recettes krijgen.

Verder ziet dit eruit als een hoop nivelleren, terwijl dat juist het probleem is, we hebben geen echte goede top meer in NL. Leuk voor de subtoppers die ook ineens meedoen, maar niet goed voor de competitie en de europese prestaties, waardoor we uiteindelijk ook minder clubs in de EL en CL hebben. Vind die solidariteitsbijdrage bv. maar helemaal niks, zorg gewoon dat je competitie van hoger niveau wordt (topclubs voorop) en dat je meer TV geld krijgt dan profiteert iedereen mee, dit is het inzetten van een neerwaartse spiraal met lage ambities en je daar alvast voor indekken.

Ze moeten eens ophouden met die rare constructies te bedenken. Al sluiten we niet aan bij de top? So what, we kijken toch met plezier naar de eredivisie. Ik denk trouwens dat er maar 1 oplossing is en dat is het salaris plafond opheven

Heeft dan vrijwel niemand hier meegekregen dat er aan het einde van de rit play-offs worden gespeelde met de top 6? Dat levert een hoop extra wedstrijden op tussen de (sub)top onderling, en vier wedstrijden minder tegen degradatiekandidaten. Dus niet minder wedstrijden, maar veelal wedstrijden op een hoger niveau.

Dat moet de attractiviteit en vooral het niveau en de weerstand verhogen. Dat is op zich een goede zaak. Nadeel is dat de nummer 1 aan het eind van de rit niet gewoon kampioen is, maar dan dus nog play-offs moet spelen, en het alsnog kan verspelen. Maar denk dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, de eredivisie kan niet in dit niveau blijven hangen, teveel kleine clubjes. Er zou wat mij betreft ook nog wel wat meer geld mogen gaan van de topclubs naar de kleinere clubs, zodat deze gezond zijn, en ook een hoger niveau kunnen halen.

Prima dat Ajax bezwaar maakt. Ik ben tegen de hele nieuwe opzet, maar van dat geneuzel over een drukprogramma krijg ik wel genoeg. Ajax is na de winterstop de ploeg met de meeste punten. Ze hebben 8 wedstrijden meer gespeeld in die periode en toch heeft dit geen effect op de prestaties gehad ten opzichte van de concurrentie die geen Europese verplichtingen had.

Ajax heeft de titel voor de winterstop verspeelt, toen iedereen een dubbelprogramma had. Niet na de winterstop.

17 mei 2017 om 12:49

Mooi he, hoe iedereen elkaar napraat, maar zoals jij verwoordt zijn de blote feiten.

17 mei 2017 om 12:58

Ajax heeft 15 van zen 21 verliespunten naar een Europese wedstrijd verspeeld.
Ajax heeft tijdens het lopende seizoen18 Europese wedstrijden gespeeld tegen 6 voor Feyenoord en Psv.
Doe er mee wat je wil maar als je hier geen verband inziet.
.

17 mei 2017 om 13:16

Ook opmerkelijk.

Ajax heeft dit seizoen 18 Europese wedstrijden gespeeld tot op heden (meen ik). Dat btekent dat meer dan de helft van de gespeelde eredivisiewedstrijden na een Europese wedstrijd gespeeld zijn. Werpt ook weer net een ander licht op die statistiek.

17 mei 2017 om 13:45

Alsof dat puntverlies ook meteen aan een Europees programma te wijten is. We speelden na Europese wedstrijden uit bij Feyenoord, AZ en Psv. Laten dit nou net wedstrijden zijn waarbij je ook zonder Europees programma tegen puntverlies kan aanlopen. Sowieso heb je een grote kans op puntverlies na Europese wedstrijden als je in de helft van de speelrondes voorafgaand Europese verplichtingen hebt gehad.

Je neemt in je 15 van de 21 verliespunten overigens ook zeker die verliespartij tegen FC Twente mee? Ajax had weliswaar Europese verplichtingen vantevoren, maar trad in Luik aan met een b-elftal waardoor de nederlaag in Enschede niet te wijten is aan vermoeidheid een paar dagen eerder.

17 mei 2017 om 14:31

Het gaat niet zozeer om Europese wedstrijden, het gaat om rustdagen die nodig zijn voor herstel. De wedstrijd tegen Willem II thuis bijvoorbeeld, daar hadden we voldoende rustdagen voor.

3 rustdagen of meer (15 gewonnen, 2 gelijk, 1 verloren) – 2,61 behaalde punt per wedstrijd

2 rustdagen (10 gewonnen, 4 gelijk, 2 verloren) - 2,13 behaalde punt per wedstrijd

Even het verschil : met een puntgemiddelde van 2,13 kom je na 34 wedstrijden uit op 72 punten. Met 2,61 als gemiddelde kom je uit op 89 punten. Dan kun je nog discussiëren over individuele wedstrijden waarin spelers rust kregen of waar er sprake was van andere omstandigheden. Feit blijft dat je zo'n groot verschil niet kan verklaren met wat details. Je krijgt dit overigens bij vrijwel alle clubs als je gaat kijken. Er is hier al lang onderzoek naar gedaan over 20.000 wedstrijden, in diverse seizoenen in diverse competities. Maar telkens keerde hetzelfde terug : 2 rustdagen tussen wedstrijden is gewoon weg te weinig.

Als je er 6 wedstrijden op jaarbasis structureel gaat bijkrijgen zonder dat er ergens extra ruimte in de voetbalkalender bij komt dan weet je al wat er gaat gebeuren : nog minder wedstrijden waarbij je voldoende rustdagen hebt.

17 mei 2017 om 13:12

Het is absoluut geen geneuzel, het gaat om het feit dat 2 rustdagen onvoldoende zijn om te herstellen van de geleverde inspanning. Dat verzin ik niet, dat zeggen mensen die van dit onderwerp hun beroep hebben gemaakt en er onderzoek naar hebben gedaan.

Het gaat dus op zichzelf niet om het aantal wedstrijden, maar de rust momenten in de voetbalkalender. Gaan we naar een competitieopzet om 40 wedstrijden (zoals het voorstel nu is) komen er dus jaarlijks 6 wedstrijden bij, terwijl de kalender niet opgerekt wordt. De Uefa lijkt nog niet voornemens om enige flexibiliteit te tonen op dit gebied. Maar ook onze voetbalbond kreeg het voor elkaar om Ajax na de klassieker tegen Feyenoord met 2 rustdagen thuis tegen AZ te laten aantreden (die wel 3 rustdagen hadden) en vervolgens doodleuk 2 rustdagen later ook weer bij NEC uit te laten spelen.

Zolang als we het huidige hiaat niet hebben opgelost lijkt het me buitengewoon onverstandig om aan een nieuwe competitieopzet te beginnen die het maken van rustdagen nog moeilijker maakt.

17 mei 2017 om 13:47

Beetje kortzichtig.

Alleen omdat andere clubs ook punten hebben laten liggen na de winterstop, zou Ajax geen last hebben gehad van het dubbele programma?

Zoals Willem410 aangeeft heeft Ajax juist het meeste punten laten liggen na Europese wedstrijden, dus het heeft wel degelijk invloed op de resultaten.

Ajax goed bezig vandaag !!!

Eerst tegen kunstgras, nu tegen de nieuwe competitieopzet.
Ik ga onze Amsterdamse vrienden zowaar nog waarderen !
Waarom spreken zich niet meer clubs expliciet uit (behalve AZ tegen kunstgras) ?

Verstandig dat Ajax bezwaar maakt, want je bent alleen maar jezelf in de vingers aan het snijden. Je gaat van 34 wedstrijden naar 40 wedstrijden. Ajax speelde in Europa en de beker nog eens 22 wedstrijden. Dan speel je dus 62 wedstrijden zonder dat de kalender inkrimpt of dat er rekening gehouden wordt met minimaal 3 rustdagen. De Uefa lijkt op geen enkele manier te willen schuiven vanwege commerciele doeleinden terwijl ook de Knvb en veel andere clubs geen bezwaar zien in de gevolgen van donderdag spelen en zondag opnieuw.

Kortom, de voetbalkalender wordt er alleen maar drukker mee, waardoor je je budget meer moet aanwenden in de breedte. In plaats van dat je het juist gebruikt om in de diepte te investeren. Tel daarbij de slechte regeling voor de beloften op. Er zijn ook voordelen, maar die wegen mijn inziens niet op tegen de nadelen.

Ik hekel de drang in de Nederlandse competitie voor verandering. Als het niet spannend was geweest of de bezoekersaantallen lopen terug, zou je actie moeten ondernemen. Echter dat is niet het geval, de competitie is zeer aantrekkelijk en bezoekersaantallen tonen dat men in den lande dit ook vind.

Als je met een nieuwe competitieopzet voor ogen hebt dat het niveau omhoog gaat, ga je bedrogen uitkomen. Die 4 extra wedstrijden gaan echt niet het verschil maken. Ook met de Belgen erbij (wat je af en toe hoort) ga je het geld niet genereren zoals dat in Engeland gebeurd.....

Maar ja, bij de Knvb zijn ze in staat om werkelijk waar A L L E S om zeep te helpen, mijn vertrouwen in die bende is dus ook gereduceerd tot 0.

17 mei 2017 om 13:03

Ik hekel de drang naar 'vroeger was alles beter'. Alles kan beter, en moet ook beter als je de kloof naar de Europese top ziet. Ik denk alleen niet dat deze opzet daarvoor gaat zorgen.

Een BeNe-liga (of met andere kleinere landen samen) zie ik als enige optie. Zo wordt het namelijk op sportief vlak beter en vooral op financieel vlak. Pas dan kan je weer stappen de goede richting maken.

17 mei 2017 om 13:17

Dat is geen drang naar verleden hoor, misschien had ik het anders moeten formuleren met "if it aint broken, don't fix it."

Jij ziet de Bene liga als enige optie, ik absoluut niet. Die 50 miljoen extra wat dat genereert, sja, dat wordt em ook niet tegenover het miljoenengeweld uit Engeland. Maar dan heb je wel een x-aantal Nederlandse clubs de vernieling in geholpen.

Mooi voorbeeldje, Japie Stam speelt voor promotie een wedstrijdje voor slechts 200 miljoen in Engeland, hahahah, kom je aankakken met de Belgen..... Let wel, dit is dus alleen voor de nummer laatst in Engeland!!!!

17 mei 2017 om 13:28

Ik zeg ook niet dat we daarmee het gat dichten hoor, ik geef aan dat we 'stappen de goede richting' op kunnen maken op dat moment. Een BeNe-liga (of zoals gezegd met meerdere landen) zou mijns inziens meerdere niveaus moeten hebben, zodat alles beter wordt.

En ja, het gat zal er altijd blijven, maar we kunnen het wel een stukje beter maken. En ik zie liever een Ajax-Anderlecht dan een Ajax-Go Ahead. Niets ten nadelen van Go Ahead, maar daar wordt Ajax niet beter van (sterker nog, ze kunnen er alleen maar slechter van worden).

17 mei 2017 om 13:30

De rest van Europa zal nooit het gat kunnen dichten met de competitie in Engeland. Het enige wat je kan doen is ervoor zorgen dat de wedstrijden super aantrekkelijk worden om naar te kijken. Open deur ja maar dat moet wel voorop staan. Ik heb het idee dat we hier nog wel eens willen veranderen om te veranderen. Zonder dat het maar iets op levert.

17 mei 2017 om 13:31

Volgens mij maken we nu toch ook stappen in de goede richting, met een finale plek in de Europa League.

Er zijn dingen die inderdaad beter kunnen, maar de vraag is of je met een nieuwe competitieopzet het ook daadwerkelijk beter maakt. Er is geen enkele garantie dat het op sportief vlak zoveel beter gaat worden. Van alle landen op de Uefa ranking die boven ons staat heeft alleen Belgie geen reguliere competitieopzet. Terwijl al die landen met die gekke play-offs voor de rest achter ons staan op de ranglijst.

Ik vraag me ook af hoe jij kijkt naar de gevolgen voor clubs als Willem II, Nec, Sparta, Cambuur, Telstar, ect. Het voetbal draait niet alleen om onze club (ajax) in dit land. Tuurlijk moeten we kijken waar er voordelen te behalen zijn en zullen we de eigen belangen verdedigen, maar we moeten ook oog hebben voor wat voor uitwerkingen het voor de rest heeft. Momenteel zijn er dusdanig veel vraagtekens voor zowel onze eigen belangen als die voor de rest dat het verstandig is tegen de nieuwe opzet te zijn.

17 mei 2017 om 14:29

En wat heb je eraan als Anderlecht, Gent/Genk, Club Brugge, PSV, Feyenoord en Ajax in een competitie komen? Dat betekent dat clubs die normaliter altijd in Europa actief zijn, Europees voetbal mis gaan lopen. Dit zorgt voor achteruitgang, want hierdoor kan je je sterspelers en grootste talenten niet binnenboord houden. Tevens lopen bepaalde clubs daardoor inkomsten mis, zullen fans teleurgesteld zijn en de supportersaantallen bij wedstrijden teruglopen. Ja, je hebt gelijk. De BeNe Liga is echt DE oplossing!

17 mei 2017 om 14:35

@smk88: volgens mij doe je een aantal aannames die helemaal niet juist hoeven zijn. Want je kan toch gewoon per land je Europese kwalificatie halen? Dan gelden al je argumenten niet meer. Dus ben je nu weer voor?

17 mei 2017 om 16:18

Je gaat er dan ook direct van uit dat clubs failliet gaan en hoe de verdeling van gelden gaat. Dat zijn allemaal zaken die je niet weet, en die ik zelf denk dat het beter wordt voor de meesten.

17 mei 2017 om 17:46

Een BeneLiga zou het niveau wel degelijk omhoog brengen. Je hebt meer toppers en subtoppers. Waardoor je meer competitie krijgt. De mindere goden treffen elkaar ook weer in een spannendere competitie. Als het geld eerlijk verdeeld wordt hoeft er geen club aan ten onder te gaan. Wellicht blijven betere spelers langer en komen betere spelers ook naar België/Nederland. Waardoor alleen toptalenten bij de grote clubs doorbreken en de net niet toppers de overige ploegen zal versterken.

Deze opzet zou het einde van het ned voetbal betekenen, heel veel clubs onderin de ere en de clubs in de jl, gaan failliet zo. Ik moet er niet aan denken

Waarom moet de Nederlandse Eredivisie zich spiegelen aan de Belgische opzet.

Gewoon na 34 wedstrijden heb je een mooie competitie gehad en die eindstand moet geldend zijn.
2x op een jaar een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord blijft speciaal. En niet dankzij zo'n commerciele nacompetitie voor het kampioenschap.

Zeer goed nieuws! Blij dat we niet worden opgezadeld met zo'n gedrocht als dat ze in België hebben. Ook blij dat de competitie gewoon op achttien clubs blijft.

Wel zou ik graag zien dat de promotie/degradatieregeling wordt versoepeld. Wat mij betreft hoeft dat niet samen te hangen met de opzet die nu van de baan is. Ook moet er op korte termijn gewerkt worden aan een kunstgrasloze Eredivisie.

Feyenoord heeft tegengestemd. Dit omdat er in de nieuwe opzet geen verbod op kunstgras wordt doorgevoerd. Zeer goede actie van Feyenoord.

Gelukkig maar. Blij dat mn club heeft tegengestemd.

Dit soort ongein moet lekker wegblijven. De Eredivisie is erg leuk zo.
Wat wel mag is dat kunstgras eruit, zowel bij ons als bij anderen!

Hele goede zaak, kleinere competitie leid altijd naar een zwakkere competitie.

Ze zouden juist naar 20 ploegen moeten gaan. 20 in de eredivisie en 20 in de Jupiler league. De competie duurt langer en zal vooral onderin spannender worden.

Ik zou voorstander zijn van een splitsing in een grascompetitie en een kunstgras competitie. De verschillen op die ondergronden zijn zo groot, dat ik dat verdedigbaar vind.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren