Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Nieuwe Kuip: een zegen of vloek voor Feyenoord en Rotterdam?

Laatste update:

ROTTERDAM - Niet alleen op sportief gebied is het een belangrijke week voor Feyenoord. De Rotterdamse gemeenteraad neemt donderdag namelijk een beslissing over Feyenoord City, een plan waarmee het gebied rond de huidige Kuip grondig gerenoveerd moet worden. Kroon op die gebiedsontwikkeling: een spiksplinternieuw stadion voor Feyenoord, dat plaats biedt aan 63.000 mensen.

WK-finale in Rotterdam
In dat geval komt er een einde aan elf jaar getouwtrek en mislukte stadionplannen. In december 2006 kwam de zogenaamde commissie-Kerkum, die de structuur van Feyenoord onderzocht, tot de conclusie dat Feyenoord een nieuw stadion nodig zou hebben om zich te kunnen handhaven in de top van het Nederlandse voetbal. De gemeente Rotterdam zag wel wat in die plannen en wees twee jaar later drie plekken aan waar een nieuw stadion kan komen: op het huidige trainingscomplex Varkenoord, langs de Maas of langs het spoor bij station Rotterdam Lombardijen.

Men koos voor de plek langs de Maas, waar een nieuwe metrolijn, een sportcampus, woningen en tienduizend parkeerplaatsen bij moeten komen. De totale kosten werden geschat op zo’n één tot twee miljard euro. Het stadion moest plaats bieden aan 75.000 mensen en de finale van het WK 2018 moest in Rotterdam worden afgewerkt. In eerste instantie zou de gemeente eind 2008 een beslissing nemen over het project, maar pas medio 2012 verdween dit plan in de prullenbak. Intussen waren er in de gemeenteraad al de nodige twijfels ontstaan over de financiële situatie van Rotterdam.

De gemeente wilde ook graag kijken naar het renoveren van De Kuip. Red De Kuip, een groep van architecten, ondernemers en bouwkundigen, presenteerde een plan voor een modernisering van het huidige stadion. Het plan was veel goedkoper dan een nieuw stadion, maar de club wilde vasthouden aan nieuwbouw en presenteerde een nieuw plan. Voor 313 miljoen moest er een stadion verrijzen op Varkenoord. De gemeente werd gevraagd om een garantstelling van 165 miljoen. Het stadsbestuur stond achter de plannen, maar de gemeenteraad gooide uiteindelijk roet in het eten. Doordat D66 en Leefbaar Rotterdam tegenstemden, werd dit plan ook van tafel geveegd

Feyenoord-City
Nu, een krappe drie jaar later, gaat de raad opnieuw een beslissing nemen over een nieuw stadion in Rotterdam-Zuid. Opnieuw ligt er een plan voor een onderkomen langs de Maas. Het nieuwe stadion vormt een onderdeel van een gebiedsontwikkeling van Rotterdam-Zuid, wat Feyenoord City wordt genoemd. Er moet onder meer een promenade komen met winkels, cafés, restaurants, attracties en uitgaansgelegenheden. Langs de Maas verrijst ook een boulevard, terwijl De Kuip een nieuwe bestemming krijgt. Het hele project moet ongeveer één miljard kosten, terwijl de kosten voor het nieuwe stadion worden geschat op 365 miljoen.

In het nieuwe stadion moeten diverse evenementen kunnen plaatsvinden, zo schrijft Feyenoord City op de website. Er wordt gemikt op acht evenementen per jaar, waaronder het huidige MonsterJam, festivals en andere sportevenementen. Concerten kunnen er alleen gehouden worden mits ze om 23.00 uur afgelopen zijn, omdat het stadion geen akoestisch dak krijgt, dat voorkomt dat er geluid naar de omgeving lekt. “Dan kun je je geld beter ergens anders in investeren”, aldus architect David Gianotten.

Wethouder Adriaan Visser spreekt op een presentatie van Feyenoord City.

De gemeente moet hier 135 miljoen aan bijdragen. Rotterdam moet voor 60 miljoen de bouwgrond kopen, 35 miljoen neerleggen om infrastructuur rond het nieuwe stadion te ontwikkelen en krijgt voor 40 miljoen aandelen in het nieuwe stadion. Het lijkt er momenteel op dat de gemeenteraad voor het plan gaat stemmen. Leefbaar Rotterdam, PvdA, D66 en CDA zien waarschijnlijk wat in het plan, terwijl de SP en de VVD nog twijfelen. Groenlinks en Partij van de Dieren gaan donderdag wel tegen stemmen. “Het stadion is voor Feyenoord, maar Feyenoord City is voor de Rotterdammers”, zei PvdA-fractievoorzitter Leo Bruijn tegenover het Algemeen Dagblad. D66-fractievoorzitter Samuel Schampers vulde tegenover hetzelfde medium aan. “Natuurlijk zitten er nog wat haken en ogen aan, maar dit is goed voor de gebiedsontwikkeling en heeft een positieve uitstraling op de omliggende wijken.”

Volgens de Rotterdamse D66 moet de relatie tussen de Feyenoord-directie en de supporters in de komende jaren wel verbeteren. Mede hierdoor zouden de kosten om wedstrijden van Feyenoord te beveiligen al jaren gigantisch zijn. “De huidige directie moet weg als er een nieuwe Kuip komt. Al jaren wordt vanuit de raad en ook de politie aangedrongen op een betere relatie met de supporters. Maar daar is al vijf jaar lang niets mee gedaan. Het bestuur heeft goede dingen gedaan op andere vlakken, maar de relatie met supporters is slecht”, stelde Jos Verveen van de Rotterdamse D66 in gesprek met De Telegraaf. Later werd dit overigens tegenover de Volkrant afgezwakt. Het eisen van een vertrek van de Feyenoord-directie is 'onzin', maar men vindt wel dat de relatie tussen de supporters en de directie moet verbeteren.

Onzekerheden
Dat de relatie tussen de directie en de supporters niet optimaal is, is niet bepaald een geheim. Het nieuwe stadion is een van de pijnpunten in die relatie, want een deel van de supporters heeft zo zijn twijfels over de bouw van een nieuw onderkomen. In april sprak supportersvereniging FSV De Feijenoorder al openlijk zijn twijfels uit over het plan. Er waren voor hen teveel onzekerheden om ja te zeggen tegen de plannen van Feyenoord City. Zo twijfelt men bijvoorbeeld of een nieuw stadion er daadwerkelijk voor zorgt dat Feyenoord qua budget op hetzelfde niveau komt als Ajax en PSV.

Volgens onderzoeker Pieter Nieuwenhuis van het bedrijf Hybercube, dat de raad en Feyenoord City van advies voorziet, is dat spelersbudget heilig. “Ik heb geen goed zicht op de sommetjes die achter het spelersbudget schuilgaan. Er zijn maar weinig clubs in Europa die zich een stadion van 365 miljoen euro kunnen permitteren. En dit stadion draait alleen op Feyenoord en horeca. Dus ik hoop maar dat ze de juiste berekeningen hebben gemaakt”, sprak hij tegenover het Algemeen Dagblad. Nieuwenhuis stelt dat men iemand moet vinden die garant staat voor het spelersbudget of een eventueel tekort aanvult. Om de kosten terug te verdienen, moet er namelijk Europees voetbal gespeeld worden in een vol stadion. Zonder een fatsoenlijke selectie is dit niet te halen.

Een impressie van het nieuwe stadion vanuit de lucht. Foto, net als die boven het artikel, van de website van OMA.

Daarnaast heerst er angst dat het voortbestaan van de club in gevaar zal komen door de financiële risico’s die het neemt met een nieuw stadion. Er rest namelijk nog 230 miljoen die niet door de gemeente betaald wordt. Dat bedrag moet worden opgehoest door investeerders, banken en de club Feyenoord. Men is daarnaast bang dat de sfeer van de huidige Kuip niet te evenaren is. “Onbegrijpelijk. Het unieke van de Kuip krijg je nooit meer terug. En of je dat geld ooit terugverdient van een nieuw stadion: ik moet het nog zien. En ze hebben straks niet eens genoeg parkeerplaatsen! Nog minder dan ze nu hebben!”, sprak clubicoon Willem van Hanegem erover tegenover het Algemeen Dagblad.

Zogenaamde ‘vernieuwbouw’ van De Kuip zou echter geen optie zijn. “De combinatie van een relatief lange bouwperiode, het risico van verdere uitloop door de complexe fasering en techniek, de onzekere voetbalkalender en de genoemde veiligheidsrisico’s maakt het risico van vernieuwbouw hoog. Samen met de teruggang in exploitatie tijdens de bouw en het negatieve effect daarvan op het spelersbudget en de relatief hoge stichtingskosten, leidt dit tot de conclusie dat vernieuwbouw op de bestaande locatie geen volwaardig alternatief is voor nieuwbouw”, schrijft Feyenoord City op zijn website.

Verder zijn er zorgen over de parkeergelegenheid rond het nieuwe stadion, zoals Van Hanegem al stelde. Zo wil men meer wijken in Rotterdam-Zuid afsluiten op wedstrijddagen. Voor wijken die niet afgesloten kunnen worden, zal men een hoger ‘evenemententarief’ rekenen. “We hopen het gedrag van de supporters dusdanig te veranderen, dat steeds meer mensen met de fiets of het openbaar vervoer komen. Wie tóch in de auto stapt, maakt hopelijk gebruik van een nieuw systeem waarin Feyenoord een toegangskaartje met een parkeerplaats combineert”, zei Pex Langenberg, de Rotterdamse wethouder mobiliteit, tegenover het Algemeen Dagblad.

Dit baart de supportersvereniging zorgen, omdat bepaalde fans dan veel langer onderweg zullen zijn naar De Kuip. Parkeren rond het stadion is nu al een probleem, maar dat zal erger worden als er in de toekomst minder parkeerplekken zijn. Oud-trainer Leo Beenhakker woont in de buurt van het stadion en vindt de mobiliteit van Feyenoord City onbegrijpelijk: “Als een wedstrijd afgelopen is, is de hele wijk anderhalf uur geblokkeerd. En dan heb ik het alleen nog maar over het kleine parkeerterreintje bij ons. De voorzieningen om te parkeren zijn er helemaal niet”, zei Beenhakker bij een debat over het megaproject, eind maart.

“Feyenoords strategie is om het nieuwe stadion, in 2012 al onhaalbaar, zodanig op te blazen dat de kosten buiten ieders voorstellingsvermogen komen. Met steun van de burgemeester en wethouders komt het er dan wel door. Eenmaal opgestart is het megaproject niet meer te stoppen. (...) Zonder club is De Kuip niets en zonder De Kuip is de club niets”, liet emeritus hoogleraar Integraal Ontwerpen Hennes de Ridder, verbonden aan de TU Delft, er geen misverstand over bestaan in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad.

Toch, ondanks alle haken en ogen, lijkt de gemeenteraad dus wel voor het plan te gaan stemmen. Het nieuwe stadion lijkt een impuls gaan vormen voor de stad Rotterdam en de club Feyenoord. De scenario’s die door Feyenoord City worden geschetst, zijn bijzonder rooskleurig. Bovendien belooft men met de bouw van het stadion rekening te houden met de wensen van de Feyenoord-supporters. Op die manier moet er in 2022 een fantastisch stadion verrijzen in Rotterdam-Zuid. “De Kuip was bij de opening in 1937 ook vernieuwend, gebouwd van staal en dienend als voorbeeld voor stadions als Bernabéu (1947), Nou Camp (1957) en Azteca Stadion (1966). Feyenoord heeft de ambitie om ook nu weer het meest innovatieve, iconische en duurzame stadion van Europa te maken”, stelt Feyenoord-City. In 2019 moet de eerste paal de grond in gaan, mits de Rotterdamse gemeenteraad donderdag dus instemt.

Denk jij dat het een verstandige keuze is van Feyenoord om een nieuw stadion te bouwen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik ben hierover heel sceptisch. Ik geloof niet in dit soort megalomane plannen. Natuurlijk kan de Kuip niet meer, maar ik ben bang dat dit stadion een molensteen om de nek van Feyenoord zal zijn. Een EK of WK zullen wij nooit in Nederland meer organiseren. Verder geloof ik ook niet dat door een nieuw stadion een veel groter spelersbudget mogelijk is. Daarbij zullen de kaartjes wel duur worden, want er is nog een financieel gat te dichten. Een nieuw stadion moet qua sfeer ook altijd een paar jaar groeien. Ik ben bang dat Feyenoord Fctwente achterna gaat.

11 mei 2017 om 01:01

Naar mijn idee gaat Feyenoord hier nooit zoveel baat bij hebben als door veel mensen bij hoog en laag wordt beweerd.

Het eerste 'opmerkelijke' is dat het stadion niet van Feyenoord wordt. Het is geen eigendom van Feyenoord. Dit heeft bepaalde voordelen, maar ook bepaalde nadelen. Zo hoeft er volgens een constructie met de nieuwe eigenaar straks geen huurkosten betaald te worden. Dit scheelt Feyenoord veel geld en is dus gunstig. Tevens zal Feyenoord een vast bedrag ontvangen voor het optreden van het elftal in het stadion. Maar, en dit is een grote maar, alle inkomsten en extra kaartverkoop mede als de verhuur van skyboxen en sponsorinkomsten zullen naar de eigenaar van het stadion gaan en dus niet naar Feyenoord. Dit scheelt Feyenoord enorm veel geld en streept eigenlijk het voordeel van het niet betalen van huur volledig weg. Feyenoord zal er hierdoor dus helemaal niet op vooruit gaan.

Nu zal je misschien denken, ja maar Feyenoord zal toch wel aanspraak maken op een deel van het geld wat verworven wordt door stadion sponsoring, skybox verhuren en kaartverkoop. Nou dat valt dus nog te bezien. Dit zal alleen gebeuren als er voldoende inkomsten worden gegenereerd door het stadion. In het financiã«le plan staat een enorm optimistische berekening die menig topclubs met meer exposure en fans gewoonweg niet halen. Om te denken dat het nieuwe stadion zoveel op gaat leveren als in het plan staat is echt belachelijk te noemen. Feyenoord zal hier dus vrijwel niks aan overhouden en er zeker niet op vooruit gaan met de percentages die genoemd worden. Dit plan wordt trouwens door menig deskundige ook de grond in geboord.

Hier komt ook nog is bij dat het houden van bijvoorbeeld concerten helemaal geen goede mogelijkheid wordt inkomsten te genereren voor het stadion. Het stadion mist namelijk akoestische capaciteiten in het huidige plan.

Natuurlijk zal Feyenoord vast wel baat hebben bij een vernieuwde omgeving, beter trainingscomplex en betere faciliteiten voor de jeugdopleiding. Maar financieel zal dit naar mijn idee nooit de klapper worden die ze denken te maken. Het kan nog wel is flink tegenvallen zelfs. Ik sluit niet uit de de financiele situatie totaal niet zal verbeteren.

Er zijn genoeg vragen te stellen bij dit project. Vind het net iets te ambitieus, want ik mis een beetje het financiële draagvlak mochten de kosten onverwachts hoger zijn.

11 mei 2017 om 00:39

Bouwkosten worden gefinancierd door de bouwer. Als de bouwkosten hoger uitvallen is vooral de bouwer zelf de lul. Het wordt waarschijnlijk een DBFM-contract.

11 mei 2017 om 00:56

Ah, jij hebt gelukkig iets beter geïnformeerd Zit nog een beetje met dat oude beeld van Feyenoord.

De kosten van het nieuwe stadion worden continu verkeerd opgeschreven en geciteerd. Het stadion zelf kost 'maar' 253,5 miljoen. Staat letterlijk in de plannen. Dat is ook het enige bedrag wat door Feyenoord terug verdient moet worden. En 253,5 miljoen is natuurlijk nog steeds veel geld, zeker, maar niet de 360-400 miljoen of zelfs meer waar altijd over gesproken wordt. Overigens worden die bouwkosten in eerste instantie volledig gefinancierd door de eventuele aannemer, zoals dat tegenwoordig met de meeste grote bouwprojecten gaat (het wordt waarschijnlijk een DBFM-contract zoals ze dat in vakjargon noemen, oftewel Design, Build, Finance & Maintain. Zo gaat dat in de civiele infra tegenwoordig meestal ook). Feyenoord hoeft dus absoluut niet ineens godweethoeveel geld op tafel te leggen. Ook iets wat vaak verkeerd opgeschreven wordt.

Vervolgens komt daar inderdaad nog een investering in de plaatselijke infrastructuur door de gemeente bij kijken van 135 miljoen. Klopt. Maar dat gedeelte van de plannen is continu ontwikkeld met medeweten van (en zelfs deels in samenwerking met) de gemeente en het college van B en W is niet voor niets razend enthousiast over de plannen. Alleen twee partijen in de raad liggen dwars, D66 met name. Maar goed D66 dwarsboomt al tien jaar nieuwbouwplannen en komt steeds maar weer met andere knullige argumenten om stemmingen uit te stellen of te dwarsbomen. Overigens komt die plaatselijke infra niet alleen ten goede aan het stadion, maar aan het hele gebied.

Verder moet de oude Kuip herontwikkeld worden, maar ook dat gaat compleet buiten Feyenoord om. Feyenoord heeft formeel namelijk niks te maken met De Kuip. Ze zijn alleen huurder. Dat is vooral een zorg voor de stadiondirectie.

Ik ben geen voor- of tegenstander van de plannen overigens, maar vind het wel frappant dat de plannen vaak slecht uitgelegd worden en dat zelfs zogenaamde experts vaak totaal verkeerde kostenplaatjes gebruiken bij hun berekeningen.

11 mei 2017 om 07:07

Ik hoor lees veel onlogische dingen over het stadion. Joep zit dat nou precies met dat parkeren, lijkt me toch belangrijk en ik hoor van vrienden altijd dat het momenteel drama is en dan wil je zoiets toch verbeteren. Ik vind het ook raar dat er voor zo'n rare constructie wordt gekozen financieel gezien. Feyenoord lijkt er niet echt beter van te worden op deze manier, behalve dat ze een in een mooi stadion kunnen voetballen. Dat met met concerten tot 23.00 vind ik ook raar, dan gaan organisatoren toch snel voor wat anders kiezen. Tuurlijk zijn veel concerten om 23.00 wel afgelopen, maar in vergelijking met de Arena kan je dus geen festiviteiten als de toppers of sensatie organiseren. Aan jouw comment te lezen zit je er redelijk in, kan jij hier wat meer over zeggen.

11 mei 2017 om 07:59

Tsja ze zullen toch op de een of andere manier aansluiting moeten krijgen met Ajax en PSV maar mij lijken de kosten toch wel erg hoog

11 mei 2017 om 12:15

Ik denk dat ze de toppers juist buiten willen houden 😂

11 mei 2017 om 12:15

Klopt. Parkeren bij de huidige Kuip is een redelijk drama (zelf ervaring mee) en het nieuwe stadion krijgt ook niet zoveel parkeerplek. De plannenmakers gaan uit van een scenario waarbij supporters veel ov gebruiken. Of dat ook zo gaat zijn is heel moeilijk te voorspellen.

Wat het dak voor concerten betreft zijn er een aantal overwegingen geweest: hoe duur is zo'n dak? Hoeveel extra concerten en dus inkomsten levert dat op? En hoort een voetbalstadion een dak te hebben? Uiteindelijk heeft men na al die afwegingen niet voor een dak gekozen, enkel voor een overdekking.

11 mei 2017 om 13:22

En renovatie plan van BAM is niet doorgegaan omdat Feyenoord persee een akoustisch dak wou.

Een nieuw stadion pakt zelden positief uit qua sfeer. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe stadions in Engeland. De voetbalbeleving is het allerbelangrijkste. Terecht dat Feyenoorders zich daar zorgen om maken.

11 mei 2017 om 09:59

Kijk eens dichterbij huis, in Amsterdam bv staat ook een redelijk nieuw stadion. Heeft een tijdje geduurd, maar je kan toch wel over een voetbalstadion spreken. En er is zelfs spraken dat Ajax het stadion wil overnemen , om nog meer inkomsten te genereren. Natuurlijk is het een totaal pakket. Ook de supporters moet je het idee geven dat ze onderdeel zijn je club .

11 mei 2017 om 17:59

@Bossie; wat mij betreft is Ajax juist een voorbeeld waarbij het niet goed heeft uitgepakt. De faciliteiten zijn ongetwijfeld beter dan in De Meer, maar een betere sfeer is er zeker niet. Ik vind de Arena eerlijk gezegd nog steeds een gedrocht van een evenementenhal. Moderne stadions trekken bovendien mensen aan die vooral waarde hechten aan comfort. Dat gaat mijns inziens ten koste van de sfeer.

11 mei 2017 om 18:15

Dat is dan een meningsverschil. De sfeer in de Kuip is fantastisch en dat komt volledig door de fans. Het stadion zelf? Ik heb er niks mee, gewoon een stadion. Het zijn echt de fans die het fantastisch maken.
De Arena vind ik op alle fronten mooier en beter dan de Kuip. Ja de sfeer is dramatisch geweest, maar dat groeit met de jaren. Dat komt niet door het stadion, maar door de fans.
Die sfeer van de Kuip zal na je verloop van tijd ook in het nieuwe stadion hebben, het duurt misschien alleen eventjes. Daar is niks mis mee.

11 mei 2017 om 18:31

Het stadion speelt wel degelijk een rol. Hoe dicht je op het veld zit en ook de akoestiek speelt een rol. Bij de bekerfinale is ook altijd een geweldige sfeer, dus dat ligt niet alleen aan de Feyenoord fans.

11 mei 2017 om 12:07

Kijk eens naar Bayern, daar wil niemand meer naar het olympische stadion terug. Zo kan je makkelijk een discussie voeren.

11 mei 2017 om 12:16

Of Juventus

11 mei 2017 om 18:11

@Orgullo en Scotsman, Je moet denk ik wel een onderscheid maken tussen een overgang van sfeervolle stadions (bijv. Highbury) naar nieuwe stadions en een overgang van een sfeerloze betonbak (bijv. Delle Alpi werd vervloekt door Juve fans) naar een nieuw stadion. In het geval van Feyenoord kom je uit bij de eerste situatie. In de tweede situatie zijn de fans uiteraard blij.

Geen woorden maar daden ......toch ? Ik weet dat je niet over een nacht ijs moet gaan , maar dit duurt wel erg lang.
De Arena dat was ook een kille blok beton, maar nu komt daar toch weer meer sfeer in en wordt het meer een voetbalstadion.
Natuurlijk heeft de Kuip zijn sentimentele waarden, maar wat heb je er aan als blijkt dat je daar door niet verder kan groeien.
Uit eindelijk moet er toch een knoop worden door gehakt of het komt er of het komt er niet, maar zo als het er nu uit ziet blijft het nog steeds bij woorden.......

11 mei 2017 om 12:17

Geen woorden maar daden is echter niet het motto van de gemeenteraad. Daar is het motto: Sterker Door Strijd......

11 mei 2017 om 12:35

Zijn ze ondertussen niet sterk genoeg ? .....Ook is het van belang dat Feijenoord sportief gezien blijft presteren. Dit zal ook een positieve invloed hebben op de clubkas, waardoor het wat gemakkelijker wordt om een beslissing te nemen. Om te investeren heb je ook een beetje durf nodig en wat geluk. Garanties kunnen niet worden afgegeven. Het huidige succes van Ajax heeft ook veel gekost....en niet alleen financieel....Feijenoord zal zijn nek wel moeten durven uit te steken ....en de juiste Feijenoord mensen moeten eens hun verantwoordelijkheid pakken en eens laten zien hoe groot hun liefde echt is

11 mei 2017 om 10:32

Begin steeds meer te twijfelen of Feyenoord beter af is met een Feyenoord City, waarom proberen ze niet de Kuip te renoveren? Volgens mij zien grote bedrijven alleen maar geld in dit plan het maakt ze geen hol uit of Feyenoord er beter op wordt. Je kunt toch ook city maken naast een gerenoveerde kuip? Wat is dat voor onzin!

Geloof mij renoveren is voor Feyenoord veel beter! Alle poespas rondom het nieuwe stadion kunnen ze ook bij het oude toepassen!

De Kuip moet blijven!

11 mei 2017 om 12:06

Als je de tijd hebt 1AZ1, neem deze post uitvoerig door. Staat perfect in beschreven waarom renovatie niet snel winstgevend kan worden.

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=94622652&postcount=2225

11 mei 2017 om 12:18

Er is nog nooit gebleken dat renovatie echt rendabel gaat worden, hoewel daar al een aantal zeer gedetailleerde plannen voor zijn gemaakt. Ook de winnende renovatie-plannen van de BAM bleken uiteindelijk erg duur te zijn.

Daarnaast is op de locatie zelf van De Kuip weinig plaats voor uitbreiding, is ontzettend krap. Het is een behoorlijke uitdaging om er een derde ring op te bouwen.

12 mei 2017 om 16:30

Hannover Tweede Maasvlakte had ik niet eens zo'n gekke optie gevonden.

Ongetwijfeld komt er een nieuw stadion omdat het oude echt al jaren niet meer kan, zeker niet in deze tijd. Alleen, de komende 20 jaar wordt het dan ook niks met Feyenoord, teveel kosten, te weinig opbrengsten. In de eigen haven ligt nog een roestige schuit, de SS Rotterdam en daar is de gemeente ook al op failliet gegaan. Alleen, een gemeente kan niet failliet gaan, maar de rekeningen zullen toch betaald moeten worden. Rekening zullen doorgeschoven worden.

Waarom moet Feyenoord eienlijk het meest innovatieve stadion hebben? Omdat ze dat 80 jaar geleden ook hadden? Is een 100 miljoen goedkoper gewoon stadion niet gewoon een veel beter idee?

En dat parkeren is helemaal dom. Mensen verleiden het OV te pakken probeert de overheid al 30 jaar, lukt niet. Gaat gewoon niet gebeuren. Zelfs al maak je OV gratis en parkeren 50 euro, heeft men dat nog over voor het feit dat ze met eigen auto zijn en met niet in het OV hoeft. Duidelijk plannen die achter een bureau geschreven zijn, geen plannen waar een praktisch ingesteld persoon over na heeft gedacht.

Ik vraag mij af hoe een club die net uit het financiele slop is opeens een dergelijke investering kan veroorloven, van Ajax geloof ik het wel die hebben geld op de bank en als ze Sanchez verkopen dan zit het helemaal snor.
Dat AZ zijn stadion kon kopen had met de transfers van Janssen,berghuis,johansson en Gudelj te maken en dat was natuurlijk ook een veel goedkoper stadion.
Maar waar Feyenoord het geld vandaan gaat halen?

11 mei 2017 om 14:16

Er staat in het stuk vrij duidelijk dat ze een deel mee betalen, maar zelfs dan waar komt dat vandaan?

11 mei 2017 om 15:53

kan dus niet. Er wordt geen huur betaald en kaartverkoop is voor de eigenaar van het stadion.

11 mei 2017 om 16:45

Tsja, dat heeft te maken met dezelfde constructie dat ze geen huur betalen maar wel een vast bedrag per wedstrijd ontvangen wat gelijk staat aan de inkomsten van Feyenoord die ze nu in het huidige stadion per wedstrijd binnenhalen.

Ik zie het als een zege voor het Nederlands voetbal. De top 3 en Twente moeten in mijn ogen gewoon dikke stadions hebben. 1 dan kunnen we mischien de finale van de EL of de CL aantrekken.2 homer van dit soort stadion hoe meer kans we hebben in de toekomst om een EK of WK aan te trekken. Nu weet ik ook dat dat bijna niet mogelijk is maar we krijgen meer aanzien plus de begroting zal van Feijenoord vlink omhoog gaan. Dus van mij mag Ajax,PSV EN Twentelen ook wel zo'n stadion neer zetten en mischien zijn er nog andere clubs met een groot achterland zo als Heerenveen mischien wel 40000 supporters kan trekken om dat bijna de helft van Friesland voor Heerenveen is. Maar nou weet ik verder niet van de laatste club of er nu al lege plaatsen zijn met de wedstrijden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren