Verdachte van aanslag op spelersbus Dortmund wilde miljoenen verdienen

Vrijdag, 21 april 2017 om 07:55

De Duitse politie heeft een verdachte aangehouden van de bomaanslag vorige week op de spelersbus van Borussia Dortmund. Verschillende media melden dat het om Sergej W. gaat en dat hij geen terreurmotief zou hebben. De 28-jarige Rus werd vanochtend vroeg door een speciale eenheid in de buurt van Tübingen aangehouden.

Tien dagen geleden ontploften drie explosieven bij de spelersbus die op weg was naar het stadion voor de Champions League-wedstrijd tegen AS Monaco. Daarbij raakte Marc Bartra gewond. De man zou kort voor de aanslag hebben gespeculeerd op een koersval van opties van Borussia en zou kort voor Pasen al in het vizier was gekomen van justitie. Voor de aanslag zou hij voor tienduizenden euro's opties Borussia hebben gekocht. Hij probeerde miljoenen te verdienen door te gokken op een koersval van aandelen.

De verdachte verbleef op de dag van de aanslag in hetzelfde hotel als de spelers van Dortmund, met uitzicht op de plek van de aanslag. De koop werd vermoedelijk vanuit het hotel afgerond. Volgens BILD viel Sergej W. vlak na de aanslag al op bij de overige hotelgasten: ondanks alle consternatie liep hij rustig naar het restaurant om te dineren. De man zal onder meer poging tot moord en toebrengen van ernstig lichamelijk letsel ten laste worden gelegd.Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door wezzy)

Top dat ze die kerel in ieder geval in de kraag hebben gevat. Nu flink straffen en een voorbeeld stellen. Sowieso vind ik dat in Europese landen best wat flinker opgetreden mag worden.

21 april 2017 om 09:14

Wat bedoel je precies met "flinker optreden"? Er worden veel aanslagen voorkomen, er worden veel daders gepakt, en dat mede door goede samenwerking tussen landen.

Of doel je op het strafrecht? De eeuwige roep om hogere straffen? In Nederland bijvoorbeeld wordt de laatste tien jaar aanzienlijk zwaarder gestraft dan daarvoor. In Frankrijk heb je nog meer kans dan in Nederland om de cel in te gaan bij overtredingen. In andere landen is die kans wat kleiner, maar aanslagen worden nooit anders bestraft dan met celstraf. Hoe hoog? Dat is uiteraard situatie afhankelijk. Maar het is eigenlijk niet te doen om minimumstraffen in te voeren. Dat vergt een immense wetgevende operatie, waarbij specifieke situaties te nauw beschreven moeten worden.

21 april 2017 om 09:48

Zeker, er wordt al heel erg veel goed werk verricht strandbal. Ik doelde dan ook meer op het strafrecht en het recht van agenten. Flinker optreden mag dan ook in meerdere opzichten. Politie bijvoorbeeld, die meer bevoegdheden behoort te krijgen met minder administratieve rompslomp.

Daarnaast ben ik ook geen voorstander van minimumstraffen, maar wel voor het verhogen van de maximale straffen. Levenslang is in mijn ogen bijvoorbeeld ook echt levenslang en niet 30 jaar met kans op vervroegde vrijlating.

21 april 2017 om 10:13

Uhh in Nederland is levelenslang ook gewoon echt levenslangs.

21 april 2017 om 10:20

Nederland is daarin helaas de enige in Europa Srkurd.

21 april 2017 om 10:23

Maximale straf is 25 jaar en levenslang is echt levenslang.

22 april 2017 om 16:21

In Nederland is dat ook zo met levenslang (zoals SRkund al aangeeft). Dat is een van de zaken die door het EHRM steeds weer wordt aangekaard. Ik denk niet dat dat in andere landen snel of überhaupt gaat worden ingevoerd.

En dan zie je maar hoe makkelijk het is om met een "brief" erbij met wat leuzen het gelijk aan te nemen als een terroristische aanslag.

21 april 2017 om 08:27

Er werd meteen gesuggereerd door de politie dat de brief waarschijnlijk een afleidingsmanoeuvre was.

21 april 2017 om 10:17

Puik werk van de Duitse politie inderdaad. En iedereen heeft het (terecht) over Marc Bartra maar men mag ook wat vaker sterkte wensen aan de motoragent die door de explosie gewond in geraakt.

Goed werk! Vastzetten voor poging tot doodslag. De ervaring zullen de spelers altijd bijblijven en kan niet meer weggenomen worden. Wat een mafkees als dit echt het motief is om bommen af te laten gaan bij een spelersbus.

Ongekend! Wat geld wel niet kan aanrichten! Deze man moeten ze flink bestraffen, anders zullen misschien wel meer mensen dit gaan overwegen later. Ik denk dat de spelers van Dortmund dit helemaal niet aankunnen, de wil om mensen om te laten komen voor geld. Ik weet echt niet wat ik moet zeggen te bizar dit. Enige pluspunt is dat het terreur zich dus niet specifiek op het voetbal richt.

21 april 2017 om 08:46

Wie weet heeft die zot andere tot gedachte gebracht om echte terroristische aanslagen te gaan plegen. Niet normaal wat een mens voor wat geld soms doet.

Dit komt dus op geen enkele manier in de buurt van wat de speculerende media dagenlang aan het schrijven waren. De helft schreef over mogelijk terreur en de andere helft schreef over wraak nemende hooligans. Als ze de dader echt te pakken hebben, kan ik geen straf bedenken die te zwaar is voor wat hij heeft gedaan, en het motief maakt het nog vele malen erger.

21 april 2017 om 10:26

Je moet de daders ook niets wijzer maken via de media, die worden sowieso vaak gebruikt om naar buiten te brengen wat ze willen dat het publiek en eventueel de echte daders te weten komen over hun zoektocht.

Geldt dit als handelen met voorkennis? Blij dat ze de man hebben weten te vinden. Het doden of willen doden van anderen keur ik altijd af, maar met het oog op winstbejag vind ik een nog ergere gedachte dan een geloofsovertuiging (waar ik het ook niet van begrijp)

Natuurlijk een volstrekt belachelijke manier om rendement proberen te behalen. Ten eerste natuurlijk omdat je fysiek anderen aanvalt voor persoonlijk gewin, maar ten tweede omdat het extreem risicovol is om hiermee te speculeren. Heb zelf kortgeleden ook gespeculeerd op een koersval van Apple en een aantal onbekende Amerikaanse en Europese ondernemingen. De meest simpele manier is om dat met een put-optie te doen (maar die zijn zeker vandaag de dag relatief duur, dan zou die Rus dus extreme hoeveelheden puts Borussia gekocht moeten hebben met een korte looptijd (waarschijnlijk july 17-puts)). Lijkt me onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk als hij dat met geleend geld zou doen. En andere mogelijkheid is sprinters short, maar daar heb je te maken met een stop-losniveau waar de de complete inleg kwijtraakt als de koers toch boven een bepaald niveau komt. Dan zou die Rus dus een sprinter met een stop-los moeten hebben gekocht die een grote hefboom heeft, extreem risicovol dus. Dus hij zou een extreme hoeveelheid aan kapitaal moeten hebben (al dan niet door een lening) of een complete idioot zijn door zijn vermogen bloot te stellen aan een risicovolle investering als deze. Krankzinnig! Er zijn natuurlijk complexere constructies, maar daar zal ik jullie niet mee vervelen.

21 april 2017 om 09:40

"of een complete idioot zijn..."

Hij pleegt een bomaanslag dus volgens mij is dat helemaal de vraag niet meer... En hij zet niet (alleen) zijn kapitaal maar (vooral) zijn leven, en dat van anderen, op het spel. Maar dat jij hem pas krankzinnig vindt vanwege zijn financiele beweegredenen moet je natuurlijk zelf weten.

21 april 2017 om 11:23

Gaan we de moraalridder uithangen? Het spreekt voor zich dat de beste man de weg kwijt is, ik geef alleen hierboven aan dat het om meerdere redenen idioot is. Het staat op zichzelf dat iemand die andere kwaad doet en zelfs zo ver gaat om een bomaanslag te plegen niet helemaal honderd is. Ik biedt in mijn reactie alleen een ander perspectief.

21 april 2017 om 09:49

Denk ook wel dat die kerel lid is van een of andere criminele organisatie. Jan met de pet gaat zoiets niet uitvoeren, moreel verwerpelijke actie. In Duitse media valt te lezen dat hij online 15,000 puts heeft gekocht voor €78,000 en waarmee hij hoopte 4 miljoen euro te verdienen als zn plannetje zou gewerkt hebben. Het is de bank zelf (comdirect, de online divisie van Commerzbank) die zn identiteit heeft doorgespeeld aan de politie blijkbaar want die vonden het ook verdacht.

21 april 2017 om 11:27

Ga vanmiddag of vanavond eens kijken op mijn beleggingsplatform om te kijken hoe die puts van Borussia geprijsd zijn. Het klinkt vreemd in mijn oren dat 15.000 puts maar 78.000 euro zouden kosten, zeker bij een organisatie die qua inkomsten sterk afhankelijk is van de Champions League en er destijds natuurlijk een belangrijk sportmoment plaatsvond. Maar goed, dat zie ik vanmiddag of vanavond wel dan.

Trouwens goed dat Commerzbank ingrijpt, al is de regelgeving op gebied van het delen van deze informatie erg strikt. Zal ongetwijfeld nog wel een juridische casus van gemaakt worden.

Iemand die weet of er ook daadwerkelijk een koersval heeft plaatsgevonden?

21 april 2017 om 08:54

Ja, net gecheckt

21 april 2017 om 11:28

Ja. Exacte percentages heb ik nu even niet voorhanden, maar zal het vanmiddag of vanavond eens checken.

Open grenzen is en blijft een drama. Daardoor is elke filter weg en hebben criminelen veel meer speelruimte gekregen. Heb het er graag voor over om bij de grens soms een paar minuten te moeten wachten.

21 april 2017 om 10:19

Niet alleen criminelen hebben meer speelruimte, wij niet-criminelen hebben ook veel meer speelruimte. Open grenzen heeft gewoon ontzettend veel voordelen. Natuurlijk zijn er mensen die er misbruik van maken of hebben gemaakt, maar denk je nou werkelijk dat grenscontroles alle criminelen buiten de deur houden?

21 april 2017 om 13:45

Wel veel ja. Persoonlijk houd ik meer van safety first, wat ook een kerntaak van de overheid is. De wereld is in theoretische zin wel van iedereen, maar in praktische zin nu eenmaal niet.

Die is niet goed! Wel frapant dat het een Rus is want ze zeiden na het lezen van de brief dat het iemand moet zijn die in Duitsland is opgegroeid, wat natuurlijk ook mogelijk is onafhankelijk van zijn nationaliteit.

Hey maar hoe ver ben je bereid te gaan voor een beetje winst...???!!! Opsluiten en nooit meer vrijlaten. Of misschien Edrogan volgen en de doodstraf maar weer invoeren, zulke gekken moet je niet om je heen willen hebben.

Ik keur dit absoluut niet goed. Maar dat lijk me logisch. Maar ik wil wel ff zeggen dat het een erg slim en uitgedokterd plan was als je het hele verhaal zo leest. Erg netjes, al had hij zich wel meer moeten gedragen als de rest op dat moment en niet zo opvallend een kamer boeken bij de plek van incident

21 april 2017 om 17:41

Zo uitgedokterd was het ook weer niet als je het hele verhaal leest op goede nieuwssites.

21 april 2017 om 20:13

En welke nieuwssites vind jij goed dan?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

32 fans
Verdediger, 27 jaar

In de wandelgangen

Maandag 21 mei
Als Conte deze zomer wel bij Chelsea blijft, wil Willian vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren