‘Er stonden elf spelers op het veld, maar Mesut krijgt alle kritiek’

Vrijdag, 17 februari 2017 om 11:12

Na de 5-1 nederlaag tegen Bayern München kreeg Arsenal een tsunami van kritiek over zich heen. Veel criticasters hadden het gemunt op Mesut Özil, maar zijn zaakwaarnemer Erkut Sogut vindt dat de middenvelder ten onrechte als zondebok wordt aangewezen.

“Bayern had 74 procent balbezit. Hoe kan iemand op de positie van Mesut nou een kans creëren als hij de bal niet krijgt? Na dit soort wedstrijden wijzen mensen vaak diegene die het meest betaald krijgt of het meest gekost heeft als zondebok aan. Dat is niet eerlijk”, zegt Sogut tegen de BBC. “Voetbal is een teamsport en Arsenal presteert niet als team. Er stonden elf spelers op het veld, maar Mesut krijgt alle kritiek. Was hij de reden dat Arsenal vijf goals tegen kreeg?”

“Het begon al voor de wedstrijd. Mensen gingen discussiëren: Moet hij spelen? Moet hij gepasseerd worden? Het was alsof iedereen wist dat Arsenal het niet ging halen en dat er een zondebok nodig was”, gaat de belangenbehartiger van Özil verder. “Mensen zeggen altijd dat Mesut geen strijdlust heeft en een slechte lichaamstaal heeft, maar dat is wie hij is. Maar geloof me, hij wil er graag hard voor werken. Was zijn lichaamstaal een probleem toen Arsenal het goed deed?”


Poll

Vind jij dat Erkut Sogut gelijk heeft?


Gerelateerd

23 reacties (laatste reactie door ramondiaz)

Ozil oogt gewoon lui, maar is een geweldige speler. Vind wel dat hij zich iets meer mag laten zien in de hele grote wedstrijden. Alexis bijvoorbeeld zie je jagen en proberen echt Arsenal te dragen terwijl Ozil een Messitje doet.

17 februari 2017 om 11:21

Oogt hij niet alleen. Het lijkt altijd wel alsof hij nooit echt zin heeft ofzo. Zelf aan de bal is het maar flets. Van een grote aankoop verwacht je gewoon meer dan wat hij laat zien.

17 februari 2017 om 11:23

@raffaello want messi presteert natuurlijk nooit in grote wedstrijden en draagt barca nooit in grote wedstrijden! ozil kan geniaal zijn en soms totaal afwezig maar het blijft een briljante speler met een briljante techniek! aanwinst voor elke club. als je het mij vraagt oogt hij gewoon niet gelukkig bij arsenal.. moet veel te veel meters maken. ozil met als 10 spelers achter zich hebben die voor hem rennen

17 februari 2017 om 11:32

Veel te veel meters maken? Elke meter die hij de laatste maanden maakt lijkt er 1 te veel voor hem. Gewoon 0 inzet. Dan is het ook logisch dat mensen naar de meest betaalde spelers gaan wijzen.

17 februari 2017 om 11:39

Danosoostv

Zo bedoel ik het niet hou jij het beschrijft. Ik bedoel meer in de zin van wanneer het echt niet lukt het koppie al gauw naar beneden hangt en er weinig inzet word getoond. Tuurlijk is Messi een dragende speler, maar als het een wedstrijd niet lukt bij hem of Ozil dan zijn ze ook heel erg afwezig in de zin van inzet. Dat mis ik nog weleens bij deze grote spelers.

17 februari 2017 om 12:30

Raffaello bedoelt overduidelijk niet dat Messi niet beslissend is oid maar dat ook Messi weinig doet in balverlies en eerder anoniem mee speelt als zijn team het moeilijk heeft.

17 februari 2017 om 12:53

@arsenal en BJ Dank voor de bijval! Ik had het absoluut niet over de kwaliteiten van Messi en Ozil meer de inzet.

Wat een onzin zeg. Hoezo is het niet eerlijk als de grootste ster het meeste kritiek krijgt te verwerken? Komt met het loonstrookje vriend. Ja, voetbal is een teamsport, maar ik zie Ozil ook niet zijn loon eerlijk verdelen onder zijn teammaats? Nee, Ozil is een van de 2 beste spelers in het team, en als een van die jongens net zo slecht is als wie dan ook op het veld dan moet ie het terecht ontgelden.

Overigens is Ozil ook altijd wel een van de eersten om het kopje te laten hangen en defensief dan maar geen poot meer te verzetten Zo is hij altijd geweest, dus het is ook logisch dat hij dan zoveel kritiek te verwerken krijgt na zo'n wedstrijd

17 februari 2017 om 11:44

Dat klopt, en zijn zaakwaarnemer verwoord het niet goed en niet op het juiste moment vind ik. De kritiek is namelijk juist op dit moment volledig terecht. Dat Ozil soms onredelijk veel kritiek krijgt is zeker waar. Vorig seizoen presteerde hij ontzettend goed, maar kreeg hij continu kritiek omdat hij zogenaamd niet zou presteren in topwedstrijden. Vorig jaar was dat gewoon pertinent onwaar, gezien zijn statistieken in grote wedstrijden. Mensen hadden toen echter compleet onredelijke verwachtingen van hem en wilden 2 assists en 1 goal in elke topwedstrijden en het lijst in elke wedstrijd zien. Toen was de kritiek inderdaad onredelijk, en als zijn zaakwaarnemer dit toen had gezegd dan was dat een goede reactie geweest. Op dit moment is het echter complete onzin wat deze zaakwaarnemer nu verkondigt.

Deze eeuwige discussie doet mij als Chelsea fan meteen denken aan een speler die bij ons vergelijkbare kritiek te verduren heeft gehad, Nicolas Anelka. Beide spelers hebben, mede door hun flair, een op het oog ietwat laconieke wijze van op het veld rennen. Prachtig als er zo succes wordt geboekt, dan ziet het er zeer fraai uit. In momenten dat het minder loopt zijn dit echter wel spelers die fans vaak als zondebokken door de wereld laten gaan. Zie bijvoorbeeld de gemiste penalty in de Champions League finale tegen United van Nicolas, deze is zeer losjes en relaxt genomen. Dit haalt het bloed onder de nagels vandaan onder gespannen en verdrietige supporters. Dit terwijl de manier waarop deze spelers zich bewegen niet gelijk hoeft te zijn aan de werkethiek.

Bij het halen van Ozil kun je van te voren kan inschatten dat het een speler is die het niet op kracht en loopvermogen moet hebben, maar op zijn fluwelen techniek. Dan kun je twee dingen doen, zorgen dat zijn exceptionele vermogen tot uiting komt, en hem laten focussen op wat hij het beste kan. Zo krijg je een speler die een 9 op techniek, inzicht en passing heeft, en misschien een 5 op inzet en verdedigend vermogen. Of je kan enorme kritiek uiten op deze 5, waardoor dit misschien een 6je wordt, tegelijkertijd wordt die 9 daardoor ook vaak een 7. Dit is jammer, aangezien zo de kwaliteit van een speler omlaag gaat.

Daarbij moet ik ook nog opmerken dat Ozil zich juist voor mijn gevoel extreem heeft aangepast aan de Premier League en de werkethiek die hierbij past volgens de fans. Een snelle kijk op foto's van een aantal jaar terug en nu laten zien dat Ozil figuurlijk een compleet ander lichaam heeft.

17 februari 2017 om 12:32

Jij verwoordt het precies goed! Je weet inderdaad wat je haalt met Özil, dan moet je zorgen dat je optimaal gebruik maakt van de kwaliteiten die hij juist in overvloed bezit. En hij heeft zich inderdaad in mijn ogen erg aangepast aan de PL. Hij is een stuk fysiek sterker geworden en hij loopt per wedstrijd meer dan dat hij ooit heeft gedaan in zijn carrière. Tuurlijk doet Ozil soms ook niet genoeg en moet hij niet altijd zijn koppie laten hangen als het niet goed gaat, dat zijn dingen waar hij zelf aan moet werken. Maar een onderliggend probleem is dat Arsenal geen spelers heeft die het vieze werk doen. Coquelin leek dit heel goed te doen, maar verzaakt ook steeds vaker. Daarnaast hebben ze wel spelers als Ramsey, Cazorla, Walcott, Iwobi, Oxlade-Chamberlain, Elneny, Xhaka die in meer of mindere mate ook iemand nodig hebben die het vuile werk voor hen doet omdat zij dat zelf niet doen. Zij brengen echter niet de exceptionele kwaliteiten die Ozil wel kan brengen. Coquelin werkt in principe in zijn eentje voor de 4-5 spelers rondom hem heen. Daar gaat het al fout. Daarnaast heb je met de fullbacks in de speelstijl van Arsenal ook nog vaak maar 2 man achterin staan met eventueel nog Coquelin daar kort voor. Naast Ozil zijn zwakke prestaties de laatste tijd zijn er dus ook een aantal onderliggende problemen

Het blijft gewoon zo, als een verdedigende speler van de tegenpartij op komt om mee te doen in de aanval krijg je een domino effect als er 1 iemand van je aanvallende spelers verzaakt om mee te verdedigen.

Met Lahm, Vidal en Alaba heb je controlerende/verdedigende spelers die gewoon meer loopvermogen hebben en durven om op te komen en dan kun je 3 dingen Arsenal adviseren:
- Stel die spelers die af en toe verzaken om mee te verdedigen niet op zoals Ramsey, Walcott, Ozil en nog wat spelers (veelte veel namen naar mijn mening)
- Ga verdedigend op de counter voetballen
- Laat Keane ze een paar weken training geven

Naar mijn mening is bijvoorbeeld Hazard een speler die lijkt op Ozil, alleen die word qua verdedigende taken gewoon bijgestaan door Alonso, Kante en Matic en dan komt de verdediging van 3 man nog eens.

Ps. Dat laatste advies is natuurlijk met een knipoog om ze wat mentaliteit bij te brengen

17 februari 2017 om 13:32

@Schop. Dat zou geen slecht idee zijn hoor haha . Zet Keane een maand bij Arsenal voor de groep en de spelers zijn en bang van Keane en hebben een stijging in strijdlust . Ik ben het verder ook eens met jouw punt wat betreft Hazard en Özil. Özil werkt al veel meer dan in zijn eerste jaren bij Arsenal, hij is fysiek ook een stuk sterker geworden, maar hij zal nooit een Alexis Sánchez worden. Dat zijn namelijk zeldzame spelers. Daarom moet je ervoor zorgen dat er anderen zijn die werken voor een Ozil en een Hazard bij Chelsea. Arsenal heeft daar inderdaad te weinig spelers van, maar dat weet je van tevoren. Dan is optie 1 van jou een goede tijdelijke remedie. Laat Iwobi en Özil bijvoorbeeld tegen Bayern buiten de basis en zet daarvoor in de plaats Perez en Welbeck erin. Dit zijn geen betere voetballers dan Ozil, maar wel hardere werkers. Eigenlijk hangen al jouw punten met elkaar samen merk ik nu, in de context van mijn verhaal haha . Want door wat ik net zei kun je dus op de counter gaan spelen.

In wedstrijden waar je vantevoren weet dat je niet gaat domineren moet je ozil gewoon op de bank zetten. Dat is in een seizoen maar 10 procent van de wedstrijden... De rest is hij van onschatbare waarde.

Het verwachtingspatroon van Ozil is gewoon hoog, probleem was hij heeft is dat Arsenal simpelweg niet de echte Killers mentaliteit heeft. Daarnaast is de Engels media traditioneel erg snel met hun oordeel ook voormalig topvoetballers.. Ozilt oogt ongelooflijk nonchalant in zijn houding en spel, kan ie niets aan doen, maar het heeft wel input de algemene perceptie. Daarnaast speelde Arsenal als team belabberd en werden de zwakheden door Bayern gewoon blootgelegd. Is Barcelona een paar seizoenen geleden ook overkomen tegen Bayern.

Hoge bomen vangen veel wind - bij Barcelona zijn het ook Messi en Iniesta die de kritiek krijgen na zo'n blamage. En zo hoort het ook, dit zijn de wedstrijden waar de echte topspelers moeten opstaan en het team aan de hand moeten nemen. Je kan niet verwachten dat jongens als Busquets of Gibbs dat doen.

Ozil wordt gezien als een demigod bij Arsenal. Kritiek heeft hij haast nooit gehad en nu hij dit wel krijgt, dan is het niet goed en spelen ze slachtoffertje. Goed, ga maar naar een club als Bayern dan. Krijg je ook geen kritiek omdat ze daar ook niet afhankelijk van je zijn.

17 februari 2017 om 17:06

@TheRoscoe. Ik heb anders de afgelopen jaren genoeg kritiek op Ozil gezien? Ik weet niet waar jij dan vandaan haalt dat hij haast nooit kritiek heeft gekregen, want dat klopt dus niet. De kritiek is nu gegrond en terecht, maar Ozil heeft ook ontzettend vaak kritiek gekregen wat nergens op sloeg. Zijn zaakwaarnemer had dit dus dan moeten roepen, en niet nu.

17 februari 2017 om 18:26

Bij Arsenal. Dus van binnenuit de club en vanuit de eigen achterban. Lezen.

17 februari 2017 om 17:04

Nou, bij Ramsey is het weldegelijk geen onzin . Als je Arsenal kijkt dan weet je dat Ramsey totaal niet goed speelt.

Probleem voor Ozil is gewoon het spelersmateriaal van Arsenal, het liefst heeft Wenger allemaal leuke technische jongens in het elftal lopen die alles voetballend willen oplossen, de dag ervoor genoten van Veratti, die jongen kan fantastisch voetballen maar als het moet gaat hij er met de botte bijl in alleen Sanchez heeft bij Arsenal die mentaliteit de rest niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Liverpool7546
5.Chelsea7024
6.Arsenal6323
7.Burnley 54-3
8.Everton49-14
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Petr CechKeeper10
Rob HoldingVerdediger10
Sead KolasinacVerdediger10
Héctor BellerínVerdediger10
Nacho MonrealVerdediger10
Mesut ÖzilMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

1191 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Zondag 20 mei
AS Roma is in gesprek met Ajax over een overstap van Justin Kluivert. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren