Nederland is vast toegangsbewijs tot Champions League kwijt

Vrijdag, 17 februari 2017 om 07:00

De kampioen van Nederland plaatst zich vanaf volgend seizoen niet meer rechtstreeks voor de Champions League. Dat is het gevolg van de matige prestaties op Europees niveau van de Nederlandse teams. Het zat er al enige tijd aan te komen en na de dikke nederlaag van AZ donderdagavond tegen Olympique Lyon (1-4) en het doelpuntloze gelijkspel van Ajax tegen Legia Warschau, staat Nederland er niet goed voor op de coefficiëntenlijst van de UEFA, de ranglijst op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld. De kampioen van 2017/18 stroomt bij de voorronde in.

Nederland is terug te vinden op de dertiende plaats, met een achterstand van ruim drie volle punten van nummer twaalf Zwitserland. Door een nieuwe opzet van de Champions League hebben vanaf 2018 alleen de kampioenen van de top tien recht op ten minste één toegangsbewijs, voorheen was dat de top twaalf. De top tien is voor Nederland niet meer haalbaar, zelfs niet wanneer AZ en Ajax allebei de finale van de Europa League bereiken.

De kampioen van de nummer elf van de coefficiëntenlijst plaatst zich overigens ook rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League, wanneer de winnaar van het miljardenbal zich via de reguliere competitie al heeft geplaatst, iets wat vaak voor komt. Maar ook de elfde plaats is uit zicht voor Nederland. Tsjechië heeft een voorsprong van ruim vier pupnten, terwijl de Europese overwinningen slechts 0,4 punt opleveren. Het bereiken van de kwartfinales, halve finales en finale levert telkens 0-2 aan bonuspunt op.


Poll

Wint een Nederlandse club ooit nog een Europese hoofdprijs?


Gerelateerd

156 reacties (laatste reactie door zoef-de-haas)

Blijft toch raar om het Champions League te noemen als je kampioenen uitsluit een ploegen die vierde eindigen mee mogen doen. Ze moeten het gewoon de money league noemen, want daar draait het om.

17 februari 2017 om 08:26

Ja ach, iedereen zeurt wel dat het Wk/ek te groot wordt met allemaal slechte landen erbij maar als het om CL voetbal gaat wil iedereen maar al te graag laagvliegers zoals ons aller Ajax zien meedoen. En dan kijk je gisteren en kunnen ze niet eens Legia verslaan die al zijn topspelers heeft laten gaan.

Nederlandse clubs hebben helemaal niks te zoeken in de CL.

CL is maar een naam, het gaat uiteindelijk om topteams en die zijn er buiten de grote competities eigenlijk niet.

17 februari 2017 om 08:38

Dus, dan maar gewoon gelijk rigoreus ingrijpen en de Champions League helemaal opnieuw opzetten? Gewoon geen kwalificaties meer maar elk jaar:
- Real Madrid
- Barcelona
- Atletico
- Sevilla

- Chelsea
- Manchester City
- Manchester United
- Arsenal

- Bayern Munchen
- Dortmund

- Juventus
- Napoli

Geen gezeur meer over kwalificaties. Elk jaar dezelfde teams. Want niemand wil toch de clubjes uit Nederland, Belgie en ga zo maar door zien, toch?

Veranderen we het EK ook gelijk maar naar 1 wedstrijd tussen Spanje en Duitsland, dan hebben we dat ook gelijk weer gehad.

Wat een onzin zeg. Ik ben het helemaal eens met nrvier. Waarom het toernooi de Champions League noemen als de Champion uit Nederland hoogstwaarschijnlijk niet eens mee doet, terwijl de nummer 4 uit Engeland wel mee doet. Denk er nog eens heel rustig over na: de num-mer vier!!!!!!! Dat is niet eens een "podium plek". Dat is een plek waar je niet eens een ere medaille voor krijgt. Dat betekent dat er in de competitie 3 teams beter waren!!!

Nummer 1 eis moet gewoon zijn: elke kampioen doet mee, en daarna ga je middels die coefficientie lijst lekker extra plekken verdelen. En dat Spanje en Engeland er dan veel meer bij zullen zijn zal iedereen begrijpen...

17 februari 2017 om 08:47

Dan moeten ze niet de kleine landen uitsluiten want kunnen die er wat aan doen dat ze 10x kleiner zijn dan Engeland of Spanje? Ze moeten juist iets doen om te zorgen dat de kleine landen mee kunnen met de grote landen en het geld uitbannen en niet zoals ze nu doen de grote clubs nog groter maken en de kleine clubs uitroeien. Stel een transferbudget van 40 miljoen per seizoen in en maak een salarycap aan en per club mag je 2 groot verdieners hebben. Als je dat doet krijg je een CL die leuker is omdat er veel meer teams kans maken op de titel en krijg je vaker kleinere clubs die ver komen dan nu. Met die nieuwe opzet is de kwartfinale al te voorspellen welke teams erin staan. Maar goed het geld verdienen is alleen maarbelangrijk voor deUefa en niets anders.

17 februari 2017 om 09:08

Op zich heb je helemaal gelijk dat eigenlijk alle kampioenen mee zouden moeten doen, maar het niveau van de Champions League en het aantal deelnemende clubs zullen dan wel enorm veranderen.

Er zijn elk jaar 55 kampioenen die aangesloten zijn bij de Uefa.
Momenteel mogen er volgens mij maar 32 teams deelnemen aan de Champions League, dus zelfs als je alle ploegen die 2e/3e/4e worden schrapt, moet je de hele opzet gaan wijzigigen.

Tuurlijk, ik snap dat er geen mens zit te wachten op de kampioen van Albaniã« in de Champions League, maar helaas voor ons, een groot deel van de internationale kijkers zitten ook echt niet te wachten op de kampioen van Nederland. Of wordt jij wã©l enthousiast van de kraker FC Basel - Sparta Praag? Want dat is het niveau waar we qua ranglijst momenteel staan.
Vanuit een Nederlands perspectief is dit natuurlijk verschrikkelijk zuur, maar ik begrijp het ergens wel. Ik word ook blijer van een wedstrijd tussen de nummers 2 Barã§a en Man City (ff random voorbeelden), dan de kampioenen IFK Mariehamn tegen Olimpija Ljubljana.

Vanuit een romantisch en nostalgisch oogpunt zou het geweldig zijn om alle kampioenen deel te laten nemen, of bijvoorbeeld te filteren op de top 32 kampioenen om het een beetje binnen de perken te houden, maar het niveau van de wedstrijden zal dan wel enorm afnemen. En ja, kijkcijfers is geld, en het niveau bepaald de inkomsten, maar je zult dan echt veel nietszeggende ploegen krijgen, of complete walk-overs van de topploegen.

17 februari 2017 om 09:34

Misschien is basel - Sparta Praag voor ons niet spannend, maar wel voor Zwitsers en Tsjechen . En ik word niks warmer van de nummer 4 van Spanje tegen de nummer 3 van Duitsland , pak hem beet Sevilla - Schalke ...daar is een samenvattting van een halve minuut ook meer dan genoeg voor.

17 februari 2017 om 10:07

@bialoczerwony...laat me raden: jij bent niet ouder dan 25 jaar? Ik vraag dit omdat het wel degelijk om de "champions" gaat niet om de topteams..daar is de hele Europa cup 1 ooit mee begonnen.

Het feit dat ajax of PSV of Feyenoord geen hoge ogen meer gooit komt juist doordat geld belangrijker is geworden dan het sportieve aspect!

Ze zouden de max 3 of 4 buitenlandse spelers regel in het basiselftal weer moeten toepassen, dat krijg je veel meer leuke verrassingen van sterke teams in de Europese competities!

Met het huidige systeem kun je vantevoren al voor 70% voorspellen welke teams er in de kwartfinale of halve finale komen.

De charme van de vroegere CL en Europa cup 1 was juist dat clubs uit bijna Elke competitie opeens de grote verrassing konden zijn.

17 februari 2017 om 10:42

Als je de kampioenen van kleinere landen niet mee laat doen weet je zeker dat ze nooit meer goed genoeg zullen zijn. De deelnemers verdienen erg veel geld door alleen al mee te doen en dat bedrag is meer dan welkom bij de clubs in kleinere landen.

17 februari 2017 om 11:00

"nederlandse clubs hebben helemaal niks te zoeken in de Cl"

En hoe kom t dat?
Juist geld. En dit maakt de verschillen weer groter.

17 februari 2017 om 13:18

Ze zouden ook de groepsfase kunnen afschaffen, de kleinere ploegen uit kleinere landen eerst onderling via knock-out systeem laten spelen. Dan pas in november ofzo de grote competitie langzaam invoegen. Eerst de nummers 4 en misschien pas in januari de kampioenen van de grote 5 landen. Is het probleem voor de clubs en spelers van het overvolle systeem ook weer opgelost.

17 februari 2017 om 08:28

Money league? Het Nederlands voetbal presteert al jaren niet meer, wees realistisch. De nummer 3 en 4 van Engeland, Spanje en Duitsland spelen de Nederlandse 'top' er met 2 vingers in hun neus uit. Dit is het gevolg van de dramatische prestaties op europees niveau, dat heeft niks met geld te maken. Jammer dat wij uit Nederland ook niet een keer aan een behoorlijke zelfreflectie kunnen doen.

17 februari 2017 om 08:32

Het heeft ook met geld te maken.

Maar ook met de naiviteit waarmee teams als Ajax spelen en hoe ze zijn opgebouwd. Er zijn zat teams met een kleinere omzet die het stukken beter doen dan Ajax europees.

Dit komt omdat Ajax faalt met hun beleid dat nooit hoge resultaten zal behalen in Europa. Als je met tien tieners op het veld staat ga je nooit de finale halen van een Europees toernooi.

Ajax is gewoon een money making feeder club geworden zonder enige intentie om ooit te slagen buiten de eredivisie. En het doet pijn om het te zeggen maar die intentie zie ik iig wel bij PSV al wil dat niet altijd lukken misschien.

Hopelijk is er nu een nieuwe weg ingeslagen met de komst van Neres maar we zullen zien of er meer van zulke aankopen volgen. Ik ben bang dat als hij niet slaagt we een terugslag krijgen als na Sulejmani.

17 februari 2017 om 08:34

Valt ook wel mee! PSV heeft utd al verslagen, feyenoord won ook een keer en Ajax schakelde City ook een keer uit.

17 februari 2017 om 08:34

Dit heeft alles met geld te maken. Vergelijk de budgetten maar eens met elkaar, daar kan je nooit tegen op. Nederlandse teams kunnen geen elftal kopen en een elftal bouwen lukt ook niet omdat iedereen die er boven uitsteekt weg gekocht wordt

17 februari 2017 om 08:37

Wat een opmerking! Dat heeft alles met geld te maken slimmerd! Of dacht jij dat de verhoudingen de laatste tien jaar gelijk zijn gebleven? We zijn gewoon een nietig derdewereld landje geworden! Ze zouden onze competitie zonder dollen de 'voedselbank league' moeten noemen, met al die troep die je bij ons op de velden ziet! We zijn een arm landje dat ternauwernood nog kan concurreren met Tsjechiã«, Polen en Denemarken! Dat is onze plek

17 februari 2017 om 08:48

Ok het heeft alleen met geld te maken...

Daarom vliegt Ajax er elk jaar uit tegen teams met 10/25 van ons budget

Ajax presteert ver onder de maat voor een team met zoveel geld, eigenlijk alle Nederlandse teams. Ik heb het niet over het winnen van de CL, maar over meedoen in de El.

Kijk eens naar het lijstje met finalisten van de afgelopen 15 jaar en durf dan nog eens te zeggen dat het Alleen om geld draait. Bijna al die ploegen hebben minder geld dan Ajax.

Je kan natuurlijk oogkleppen opzetten en maar blijven zeggen dat het alleen om geld gaat maar het beleid en de mentaliteit falen gewoon keihard.

17 februari 2017 om 09:04

Inderdaad geef het niet graag toe en ook al hebben we dit jaar behoorlijk punten gesprokkelt door bijna alles te winnen in de groep EL. Heeft Ajax de laatste 5 6 jaar er een potje van gemaakt. Telkens wanneer ze uit de Cl kwamen en de EL in moesten werd er bijna gelijk verloren. En vorig jaar met clubs als Molde was het helemaal om te janken. Hopelijk kan er dit jaar wat recht gezet worden. Zoals ik al zei heeft Ajax al aardig wat punten voor dit jaar gehaald en ziet de stand er voor volgend jaar al weer beter uit. De Nederlandse clubs moeten in staat kunnen zijn om de 10e plek te pakken komende jaren.

17 februari 2017 om 09:06

2015/16 - 3de in een groep onder Molde (is een dorp met 25000 inwoners...)
2014/15 Eruit tegen Dnipiro (het hele team kost minder dan Sinkgraven)
2013/14 Eruit tegen Salzburg (helft waarde Ajax en kleiner budget)
2012/13 Eruit tegen Steaua (vijfde waarde Ajax en kleiner budget)
2011/12 Eruit tegen Spartak Moskou (vergelijkbare waarde)

Misschien geven die clubs het weinige geld dat ze hebben gewoon beter uit..

17 februari 2017 om 09:15

Best bizar dat er u uberhaupt de naam Ajax wordt genoemd in combinatie met dit bericht. De dramatische coëfficiëntiepositie komt volledig door de jaarlijkse uitschakeling van de nummer vier en vijf in de eerste voorronde EL. Dan speel je automatisch een verloren jaar. Als NL alleen nog maar Ajax, PSV en of Feyenoord of AZ richting Europa stuurt sta je in no-time weer in de top tien.

17 februari 2017 om 09:29

Ajax en PSV zijn twee grote schuldigen elk vergelijkbaar land heeft een ploeg die er in de voorronde uitvliegt, maar als Ajax en PSV nou eens eerder de EL serieus namen, als AZ het kan waarom de grotere ploegen niet?

17 februari 2017 om 09:35

Even voor de zekerheid. Met ze hebben minder geld, bedoel je dan omzet, of op de bankrekening?
Ajax heeft veel geld op de rekening ja, maar dat betekend niet dat ze zomaar alles uit kunnen geven zonder financieel in de problemen te komen. Er wordt hier minder geld verdiend dan in grotere landen (wat logisch is want het land is kleiner, dus minder grote markt).

De laatste winnaars waren namelijk 3x Sevilla, Chelsea en Atletico Madrid. Van Sevilla kan ik geen cijfers vinden, maar ik durf te wedden dat deze clubs allemaal meer geld omzetten dan Ajax.

17 februari 2017 om 09:36

Ajax neemt elk jaar de el serieus.. wanneer zag jij een b team van ajax verliezen toen het erom ging?

17 februari 2017 om 09:43

@m_ssc, je weet waar je over praat. Ajax staat dik op nr1et meest verzamelde punten voor Nederland over de laatste 5 jaar. En ook dit jaar weer dik op nr1. Het zijn de ploegen zoals Zwolle Groningen Heracles en Vitesse waardoor we zo dik gezakt zijn.

17 februari 2017 om 09:43

Sevilla was 15 jaar geleden bankroet en net gerpomoveerd naar la Liga. Door goed beleid zitten ze nu aan de top.

En ja de winnaars zijn vaak de grotere clubs, maar kijk naar de finalisten, dat lukt Nederlandse ploegen niet eens.

17 februari 2017 om 09:52

de kleintjes zijn net zo goed schuldig, al is dat wellicht niet altijd van toepassing omdat je van een heracles en gae bijv. niks mag verwachten. Echter utrecht tegen die amateurs uit luxemburg, vitesse tegen oetlul uit roemenie. Dan heb je een extra deelfactor terwijl dat team zelf geen punten heeft gepakt, dan tikt aan. Terug naar de basis, mooi een team minder eu in en dan plays voor europees afschaffen. Nu kan de nummer 9 door naar eu als het de plays off wint, dat schiet niet op.

17 februari 2017 om 10:14

@bvrcv en waarom denk je dat het Nederlandse voetbal niet meer presteert?!!! Precies doordat het alleen maar om geld gaat!

Jeugdspelers die worden weggekocht op hun 16e en dus nooit bij de Nederlandse club waar ze de opleiding volgde zullen doorbreken! Teveel spelers die te jong naar het buitenland gaan en daardoor nooit hun volle potentie zullen bereiken,etc,etc,etc.

Nederland was in de jaren 70, 80 en 90 gewoon een topland met in elke decennia Europa cup 1 zeges,eufa cup zeges,finale plaatsten,etc,etc,etc.

En in die tijd had je echt nog de iconen in het Internationale voetbal die echt op een standbeeld stonden...nu heb je Messi/ronaldo en dan een stuk een 40 spelers die dan worden betiteld als "sterren".

Het valt niet eens te betwisten dat commercie het voetbal heeft verpest en dat we nu met een gedrocht van een CL zitten wat pas interessant wordt NA de winterstop!

Waarom geen Kockout systeem?!! Laat Madrid lekker in September in de 2e ronde tegen Porto loten en door een slechte dag eruit flikkeren!

17 februari 2017 om 10:35

Wat een onzin. Kijk in de spiegel. Ajax verliest punten tegen Molde, Dnipro, Sparta Praag, FC Thun, Brondby, Salzburg, Kopenhagen Dinamo Zagreb en ik kan nog wel even doorgaan. Één dikke drama. De ploegen die jij noemt hebben nog niet eens 1/3 van het budget wat Ajax heeft. Laat staan een dikke bankrekening. De top moet voornamelijk de punten binnen harken want zij hebben wel de middelen om te concurreren tegen buitenlandse ploegen. Maar helaas hebben ze hier hopeloos in gefaald.

17 februari 2017 om 10:53

@wietsche Knvb beker

17 februari 2017 om 12:19

@joostfan, Het is om te janken dat dit soort mensen(ik noem ze met opzet geen journalisten) stukjes over voetbal mogen schrijven voor een voetbalsite. Totaal geen kennis van de materie. Ik hoop dat die gasten meer verstand van verzekeren hebben, want dit slaat nergens op. Het lijkt nu net alsof Ajax en AZ het gedaan hebben, dat zie je hierboven ook geuit in reacties van bv gebruikers FCG-TvhN en Bialoczerwony, terwijl de clubs die de afgelopen 5 jaar uitgeschakeld zijn in de voorrondes de werkelijke "schuld" hebben. Alle punten van alle clubs worden namelijk gedeeld door het aantal deelnemers, ook de clubs die in de voorronden gestrand zijn. Ajax wordt hierboven aangevallen, terwijl Ajax de afgelopen 5 seizoenen het grootste aandeel heeft gehad in de Nederlandse coefficient. Die mensen denken dus dat ze een punt hebben, maar ze komen nogal dom over op de kenners.

Als je wilt zien wat de impact van het geld is, moet je de top 50 van de Uefa ranglijst pakken en daarachter de gemiddelde begroting van de laatste 5 jaar zetten; een paar uitslagen in een knockout toernooi zegt he-le-maal niets!

Ik zie dit soort onwetendheid overigens ook bij de analysten en zgn sportjournalisten van Studio Sport, Voetbal insite en de kranten. Joost mag weten(pun intended) hoe die mensen ooit op hun positie zijn gekomen. Waarschijnlijk de stelligheid waarmee ze hun kennis en nieuws brengen, die de leek doet geloven dat het klopt.

Je ziet aan reacties van FCG-TvhN hierboven dat dat soort onwetenheid overslaat op gebruikers die dezelfde stelligheid aanslaan, terwijl er feitelijke nonsens uitkomt(zie de Uefa ranglijst). De top zorgt namelijk voor de punten, alleen is het verschil met 10 jaar geleden dat de subtop geen punt meer haalt. Alle subtoppers haalden voorheen moeiteloos de poulefase, nu halen ze nauwelijks punten meer.

17 februari 2017 om 13:12

Het heeft niks met geld te maken? Hoeveel boter heb je op je hoofd? Denk je als je Ajax de begroting van Real geeft en Real de begroting van Ajax er niets verandert in de onderlinge krachtsverhouding?

Dat voetbal om geld draait is niet te voorkomen, maar het ontkennen is nog dommer dan opperen een muur om Mexico heen te bouwen en em door Mexico te laten betalen.

17 februari 2017 om 14:30

Het heeft natuurlijk met geld te maken, al ben ik het er mee eens dat Ajax het traditioneel gezien veel te lastig heeft tegen kleine stugge clubs. Al is het gezeik in dit topic ook weer behoorlijk overdreven aangezien zij de enige club zijn dit jaar die wat punten hebben gesprokkeld voor ons Uefa coefficient.

Het probleem in Nederland is gewoon dat je naast de top drie en evt AZ niet echt clubs hebben die ook maar iets kunnen doen in Europa. We krijgen gewoon teveel Europa-tickets, waardoor je telkens weer je behaalde punten weer moet verrekenen met de reeds uitgeschakelde clubs. Een paar jaar terug met die fairplay ticket was het helemaal een aanfluiting. Krijg je NOG een club die er in de eerste of tweede voorrondes weer uitvliegt. Dan is bijvoorbeeld erg jammer dat Twente zo is afgegleden, dat was jarenlang toch ook nog wel een zekerheidje voor de 1/8 finales EL.

Wat dat betreft doen de belgen het dan echt netjes, vergelijkbare ranking, kleinere competitie, minder geld, maar die lijken toch telkens wel 5-6 ploegen te hebben die in ieder geval Iets kunnen in Europa.

Het is hierboven al gezegd, maar heb je alleen je top 3 of 4 in Europa behaal je echt veel meer punten, maar met het behalen van punten krijg je weer meer tickets en begint het probleem weer van voor af aan.

17 februari 2017 om 20:27

Beste Bialoczerwony hoezo haalt PSV dan niet meer punten binnen Europees? ze hebben er de jaren in de EL er dusdanig met de pet er naar gegooid dat Nederland nu in deze situatie is beland. Ook FC Twente nam de EL niet serieus en stelde steeds een b-elftal op. Ajax daarentegen heeft de laatste jaren de meeste punten binnengehaald, na te lezen op de UEFA-site als je me niet geloofd.

18 februari 2017 om 01:08

Volgens mij deed AZ meer dan Ajax de afgelopen 5 jaar Ajax is van die 5 jaar 3x in de 2e ronde Uitgeschakeld. AZ 3x hoger 2x kwart finale 1x halve finale en 3x de 2e ronde. Teams Fiorentina Valencia en Anzhi ? 3e weet ik even niet meer maar AZ heeft alle punten binnen gehaald en niet Ajax.

17 februari 2017 om 09:14

Nog beter gaan ze de CL splitsen.
Een met landen als Spanje, Duitsland, Engeland, Italie, Frankrijk, Rusland en Portugal.
En een met de overige landen.

17 februari 2017 om 12:28

Dat waren de grote landen ook van plan. Die dreigden met de Super League, vandaar dat de Uefa consessie heeft gedaan, waardoor de kampioenen van de nummers 11 en 12 nu voorrondes moeten spelen om in de CL uit te mogen komen.

Het alternatief is er ook al, namelijk de Europa League. Het probleem is al dat er zelfs daar weinig mensen naar kijken, laat staan wat er gebeurt als je de EL nog meer gaat verwateren door de subtoppers uit de grote landen daaruit te halen.

Hoe dan ook, het wiel opnieuw uitvinden heeft geen zin, alleen grote vernieuwende ideeã«n verzinnen heeft zin, tenminste als dat de mogelijkheid gaat geven voor clubs uit kleinere landen financieel voldoende te groeien om voor de prijzen mee te kunnen doen.

17 februari 2017 om 15:17

Ik kijk juist niet meer naar de CL omdat het gewoon saai aan het worden is.
Elk jaar komen toch weer dezelfde ploegen boven drijven.
Daar heb ik gewoon geen zin meer om naar te kijken.

17 februari 2017 om 09:33

Je mag het noemen hoe je het wil noemen. Feit is dat de resultaten beter hadden kunnen zijn als er meer werd geluisterd door de KNVB naar de clubs. Ik vind dat de KNVB grotendeels verantwoordelijk is voor de malaise waarin het Nederlandse voetbal in verkeert. Het word tijd dat Nederland zich uitspreekt en er maatregelen tegen de KNVB worden genomen.

18 februari 2017 om 01:11

AZ haalde al die punten alleen binnen dit jaar heb je pech met een tegenstander als Lyon.

17 februari 2017 om 10:47

Blijft de 2e plaats evengoed voorronde spelen? Of schijft dat allemaak door naar beneden? En speelt de kampioen dan laatste voorronde of net zoals de nr2 nu doet de 3 voorronde?

17 februari 2017 om 11:15

Ligt eraan hoever we wegglijden.
Als we naar 16e plek gaan dan speelt alleen onze kampioen nog voorronde.
Plekken 10 t/m 15 speelt kampioen in 3e voorronde en de nr2 in voorronde 2 van de CL

17 februari 2017 om 10:53

Van het spelletje gaan houden sinds ajax in 2004 van koeman met een prachtig team in de laatste seconde werd uitgeschakeld door ac Milan, nu 13 jaar verder en ze hebben de sport helemaal opgefokt.

17 februari 2017 om 12:03

Ja Nederlandse clubs hadden hier beter op in moeten spelen door spelers te verkopen voor dubbele prijs. Buitenlandse clubs die geã£â¯ntereseerd zijn in spelers die voor de Nederlandse club willen spelen, moeten gewoon minimaal 15 miljoen neerleggen voor een verdediger, 25 miljoen voor een middenvelder en 30 miljoen voor een aanvaller. Als ze dat niet willen neerleggen, dan kan een speler of bijtekenen of als hij transfervrij wilt vertrekken als straf in Jong spelen. Met 15 miljoen trek je tegenwoordig wel een verdediger van gelijkwaardig niveau. Nu moet een club elke keer weer opnieuw gaan bouwen en die tijd is er nauwelijks, Kijk straks als Feyenoord kampioen wordt, dan zal er weer paar topspelers verkocht worden. Wie komt daarvoor in de plaats? Spelers van Ado, Twente, Az etcetera. Die spelen dan ineens Champions League, maar zijn daar totaal niet klaar voor. Zo zit je dus steeds in een visieuze cirkel. Nu met de komst van het Chinese voetbal, zijn zulke bedragen helemaal niet extreem. Doe wat mee met deze tip en speel hard to get. Laat buitenlandse clubs het grote bedrag maar neertellen, zodat je eenvoudig een speler van gelijkwaardig niveau kan aantrekken (je moet er niet alleen financieel op vooruit gaan, maar ook in staat zijn om een gelijkwaardig of zelfs betere voetballers aan te kunnen trekken). Als wij steeds maar gaan roepen, ja zulke bedragen legt niemand neer, dan snap je weinig van het voetbal. 20 miljoen is een lachertje tegenwoordig. Gewoon doen en keihard spelen, alleen dan ga je je eigen competitie redden. Als wij zo door blijven gaan dan kwalificeren wij straks niet eens meer rechtstreeks voor de Uefa cup toernooi.

17 februari 2017 om 14:31

Dat zeg je nu ook alleen maar nu ons ticket is ingetrokken. Heb jij je ooit druk gemaakt dat de kampioen van Zweden,Noorwegen, Estland, Oostenrijk etc nooit een vast ticket heeft gehad? Vast niet, ik ook niet. Want pakweg Estland voor ons is, zijn wij voor Engeland, Duitsland en Spanje.

17 februari 2017 om 19:41

De nummer 4 van Duitsland, Engeland enzovoorts is met afstand beter/sterker dan de nummer 1 van de Mickey Mouse league Feyenoord. Dus is wel oké. Het Nederlandse voetbal is waardeloos en de voetballers krijgen veel te veel betaald. Hooguit 1 keer modaal zou voor deze 'voetballers' voldoende moeten zijn.

Eigenlijk geen nieuws want de kans was al miniem. Lichtpuntje is iig dat de tussenstand voor het jaar erop niet slecht is.

17 februari 2017 om 07:29

Hoe staan we er dan voor?

17 februari 2017 om 08:48

We staan nu 13e in de 2017 ranking, en 11e in de 2018 ranking.

17 februari 2017 om 07:54

Is inderdaad niet echt wereldschokkend, dit zat er aan te komen. Ik neem aan dat de Nederlandse kampioen zich dan via het niet-kampioenenspoor kan plaatsen? Ik ga dat geen piece of cake noemen, maar dat is toch wel zeer haalbaar.

17 februari 2017 om 08:11

Twee voorronde tickets, eentje via de kampioenen route, eentje via de niet-kampioenen route.

17 februari 2017 om 08:12

@bon Jovi: je bedoelt het tegenoverstelde mag ik aannemen?

@davide Santon: Vanaf volgens seizoen zijn we Tsjechiã£â« en Zwitserland meteen al voorbij en staan we op plek 11, plus we verliezen het jaar daarop ook weer minder punten dan iedereen om ons heen (behalve Kroã£â¤tie op plek 16).

Zoals het er nu naar uit ziet gaat het om maar 1 jaar zonder directe kwalificatie, daarna kunnen we weer meedoen.

17 februari 2017 om 08:15

Haha inderdaad, ik bedoel natuurlijk het kampioenenspoor.

Tja, zo lang de KNVB geen veranderingen (bijv. minder teams in eredivisie, samenvoegen met de Belgische competitie) wil doorvoeren geraakt de top 10 van de coefficientenlijst alleen maar verder uit zicht.

17 februari 2017 om 07:34

Alsof dat helpt? Gaat gewoon om geld hoor. Kijk alleen al wat een promovendus naar de PL ontvangt en vergelijk het ff voor het gemak met de promovendus van de JL naar de ED.

17 februari 2017 om 07:42

Of vergelijk het wat de kampioen van de ED krijgt inclusief plaatsing voor CL.

17 februari 2017 om 07:43

Ik ben het met je eens dat het om geld gaat. Juist vanwege het ontbreken van geld, zullen we een alternatieve oplossing moeten zoeken om de aansluiting met de top 10 niet helemaal te verliezen. Veranderen, vernieuwen, innoveren. Wij als Nederlanders kunnen dit als geen ander, dat is historisch gezien wel gebleken.

17 februari 2017 om 08:09

Het Nederlandse voetbal hobbelt gewoon zelf achteruit, we staan achter Zwitserland en nog wat kleine landen, hebben die wel een sterke competitie dan en heel veel geld? In Nederland slaan ze door met talenten terwijl bij bijv Basel wel ervaring in de as staat, maar in Nederland hebben ze liever een 19 jarige met doorverkoop dan een 31 jarige die echt wat toevoegt, ben zelf voor Ajax en ben echt blij met het talent wat we hebben maar soms mis ik wel de ervaring wat ons gister dan waarschijnlijk had geholpen

17 februari 2017 om 08:11

Denk jij dat wanneer de helft van de nederlandse clubs degradeert er meer geld vrij komt uit de markt?? Naief om dat te denken. Of denk jij serieus dat mensen uit bijvoorbeeld Groningen naar ajax tegen gent kijken wanneer fc zojuist door deze opzet ik veroordeeld tot 2e divisie? Dream on.

17 februari 2017 om 08:36

Ben het volkomen met je eens. De achterstand op de grote landen is inderdaad niet te achterhalen, vanwege het geld, maar we verliezen nu ook de slag met landen als Tsjechie en Zwitserland en dat is een slag die we niet hoeven te verliezen. De grote clubs zullen inderdaad een mix moeten zien te vinden tussen talent en ervaring. Een andere competitieopzet kan natuurlijk eventueel ook helpen. Ik ben eigenlijk benieuwd wat het in Belgie heeft opgeleverd. Voor mijn gevoel presteren de ploegen daar beter in Europa de laatste jaren. Daarnaast zou ik het leuk vinden als Psv/ajax/feyenoord 4x tegen elkaar spelen.

17 februari 2017 om 08:46

@boris19. Die slag tegen Zwitersland verliezen we ook omdat wij meer clubs inschrijven in Europa. Die doen het waardeloos en dat drukt de gemiddelde score van Nederland. Het verliezen van wat Europese plekken hoeft daarom geen ramp te zijn.

17 februari 2017 om 09:19

Volgens mij begrijp je niet hoe deze lijst werkt. NL heeft een paar verschrikkelijke jaren gehad waarin een paar ploegen niet door de eerste voorronde kwamen. Utrecht en Vitesse die tegen ploegen uit Luxemburg en Schotland werden uitgeschakeld. Die jaren is het gemiddelde gigantisch hard gedaald. Die tellen voor komend seizoen mee, maar dan ben je ze weer kwijt.

17 februari 2017 om 09:23

De afgelopen twee jaar halen we meer punten dan Zwitserland. Het zegt dus juist helemaal niets over de huidige situatie. Seizoen 12/13 is nu vooral de boosdoener.

17 februari 2017 om 09:28

Laat dat nu net het seizoen zijn dat we een extra ticket hadden via het FairPlay klassement. Nooit meer accepteren dus.

17 februari 2017 om 09:52

pure noodzaak al dat jong grut, dat heeft namelijk te maken met ons loonbelastingsysteem. Even grofweg gezegd laten we ervan uitgaan dat je bij beide een miljoen bruto krijgt als jij een ervaren speler bent en bij Ajax hou je naar een jaar voetballen 5 ton over op je rekening (netto bedrag) en in zwitserland hou je 8 ton over op je rekening dan is zwitserland toch wel echt aantrekkelijker.

Jong grut wil zich ontwikkelen en zien de nederlandse competitie als springplank, oudere ervaren spelers willen zoveel mogelijk binnen slepen. Zeker ervaren spelers die niet de absolute top hebben gehaald en een minder gespekte bankrekening hebben.

18 februari 2017 om 01:14

Zwitserland en Tsjechie zijn we in 2018 voorbij

17 februari 2017 om 07:46

Ik vind dat die discussies echt gelul in de ruimte. De grootste factor is geld. Tuurlijk zal een BeNeLiga onze spelers iets beter maken. Maar dan zitten we in een competitie met teams uit een ander land. Wie wil dat nou? Anderen pleiten voor het Belgische systeem. Dan voetbal je het eerste halfjaar voor niks. Geen enkele spanning dus. Enige optie voor mij zou zijn de competitie - net als in Belgie splitten - maar zonder het halveren van de punten.

17 februari 2017 om 08:54

Je speelt dan de eerste helft om de playoffs/whatever te halen of zie ik dat dan verkeerd. Desnoods begint ieder team met 0 punten, waarom niet?

17 februari 2017 om 09:56

Nee, ik zou de competitie splitten zonder het halveren van de punten. Dus bijvoorbeeld nu de competitie splitten. Feyenoord (1) tot en met bijvoorbeeld Heerenveen (6) in competitie, maar dan zonder de punten te halveren. Anders speel je het eerste gedeelte van de competitie voor niks.

17 februari 2017 om 08:08

Beetje domme opmerking. Het wordt dan alleen maar moeilijker. Of denk jij dat ajax. Psv en feyenoord dan zo maar even nummer 1. 2 en 3 worden? Op basis van wat? Europese tickets zijn in een beneliga juist nog schaarser voor nederlandse clubs.

17 februari 2017 om 08:30

Samenvoeging met de belgische competitie en het aantal teams terugschroeven naar misschien 12?

Er moet iets gebeuren anders is er geen weg meer terug.

Tja een gevolg van Europees beleid met de opheffing van de buitenlanderrregeling. Open grenzen zijn in bepaalde opzichten handig, maar op veel fronten leg je het af tegen de grote landen en ben je je zwaar bevochten soevereine positie kwijt.

17 februari 2017 om 08:14

Ligt het aan de buitenlander regeling dat we onder Zwitserland, Belgie en Tsjechie zitten?

17 februari 2017 om 09:33

Nee dat heeft andere oorzaken. We hadden ook veel meer punten te verliezen dan die landen. Daarnaast heeft Hyballa groot gelijk dat we op tal van gebieden niet meegegaan zijn met de tijd.

Triest.. dat is t.. dinsdag of woensdag avondjes met een Nederlandse club(s) in de CL..allemaal weg. CL league? Nu? Wat een onzin met idd een derde of vierde plaats die wek mee mag doen.. maar d'r net zo keihard uitkam vliegen in de groepsfase. Ben ik even blij dat ik onze traditionele top nog Europese prijEn heb zien winnen. Kunnen we nog mee opscheppen tegenover (klein)kinderen. Die niets anders weten en kennen dat Nederlandse clubs gewoon niet meer mee tellen. Triest

17 februari 2017 om 08:15

kleinkinderen? begint bij mijn eigen kinderen al. dit is idd erg triest. landen zoals tsjechie met clubs als sparta praag. boven onze psv feyenoord en ajax. ongelooflijk.

17 februari 2017 om 10:17

Ja ook kleinkinderen uiteindelijk.. want terugkomen doet t niet meer. Niet dat ik vroeg opa wil worden hoor Haha ..

17 februari 2017 om 08:50

Kleine nuance: de kampioen van NL stroomt nu in de kampioensroute waar beduidend mindere tegenstanders spelen (namelijk kampioenen van kleinere europese competities). De kans dat de kampioen dus de voorrondes overleeft is een stuk groter dan de kans dat de nummer 2 het haalde.

17 februari 2017 om 09:28

Op zich klopt dat, maar op de een of andere manier falen de Nederlandse clubs ook elk jaar weer tegen voetbaldwergen.

Als je ziet dat een Utrecht er uit vliegt tegen een amateurploeg uit Luxemburg, Ajax niet eens kan winnen over twee wedstrijden van ploegen als Rapid Wien, Boekarest, Dnipiro... Dat zijn ploegen met begrotingen die niet eens in de buurt komen van wat de Nederlandse tegenstander kan uitgeven.

Op de een of andere manier presteert eigenlijk elke Nederlandse club ondermaats. Ik verwacht van de EL deelnemers bijvoorbeeld niet dat ze de EL gaan winnen, maar afhankelijk van de loting zouden ze toch in ieder geval wat puntjes mogen sprokkelen. Zo'n Vitesse tegen Southampton maakt geen schijn van kans, das gewoon een ongelukkige loting. Maar zo'n Groningen moet toch op zijn minst wat puntjes kunnen sprokkelen tegen Liberec? Heracles had best een rondje mogen overleven tegen Arouca, die met een bugdet van 2 miljoen nou ook niet bepaald een hoogvlieger zijn... Een Twente mag zich best plaatsen tegen een Qarabaq...

Zonder twijfel, de Nederlandse competitie is veel te zwak en heeft veel te weinig slagkracht om de CL te winnen, en ook de EL is vrijwel onmogelijk. Maar als de klenere tegenstanders in ieder geval verslagen worden, is een top 10 positie op de ranglijst echt zo schokkend lastig niet...

Tsja terecht. Als je niet presteert, dan zak je gewoon. Kan me nog herinneren toen we met 3 teams de CL ingingen. Times have changed big time.

Haha, potverdokkie. Is er een grote kans dat we eindelijk na 18 jaar kampioen worden, moeten we alsnog voorrondes spelen.

17 februari 2017 om 07:43

Nee dat is voor volgend seizoen. Dus de kampioen van dit jaar gaat rechtstreeks de CL in.

17 februari 2017 om 07:44

Volgens mij hebben we als we kampioen worden sowieso groepsfase CL. Jaar erop is toch pas voorronde?

17 februari 2017 om 07:49

Heel even afwachten, de rondes zijn nog niet klaar om kampioen te worden. kan nog veel gebeuren tot in mei. Maar het is wel gegund.

Dat we deze plek voor volgend seizoen zouden kwijt raken, is eigenlijk geen verassing meer. De afgelopen jaren is er gewoon slecht gepresteerd, mede door de play-offfs die wij kennen en het feit dat er 2 keer een team Europa in mocht vanwege het Fair-Play systeem. Sinds dit seizoen zit er weer een kleine stijgende lijn. De eerste 8 posities lijken onhaalbaar, maar vanaf plek 9 is alles open en ook daar kunnen wij weer staan. De nieuwe opzet van de CL voor het seizoen daarna doet daarentegen gewoon pijn voor ons. Desalniettemin geeft de 11e plek zo goed als een rechtstreeks ticket naar de CL en daar kunnen we over 2/3 jaar weer staan.

Weet iemand dan hoe het met de nummer twee zit? Mogen die ook nog voorronde CL spelen, of wordt dat EL?

17 februari 2017 om 08:15

Voorronde CL.

Los van het geld, horen we gewoon thuis bij de beste 10 van Europa. Zowel qua landen teams als clubteams. Alleen is de vraag hoe gaan we dit bewerkstelligen? 1. Verandering levert ons al veel meer op en dat is, leeftijd verhogen in de Eredivisie. We zijn altijd veel jonger als onze internationale tegenstander, pas op je 24/25ste kan je vertrekken en niet eerder (tenzij er grote Milik sommen geboden worden) Tete, Riedewald, Donny vd Beek vechten maar voor hun plekje, Viergever, Klaassen en Veltman worden waarschijnlijk wel verkocht. Feyenoord doet het ontzettend goed met oude gearriveerde spelers, kwalitatief stellen ze weinig voor. Maar ze staan wel 1ste! Ontzettend knap en het bewijs dat je met een stel leuke spelers heel ver kan komen. Fenerbahe en Man Utd, zijn betere teams, individueel meer kwaliteit als qua ervaring. Geen schande dat Feyenoord het niet haalde.

17 februari 2017 om 08:22

Wat dacht je van kunstgras afschaffen? De competitie op de helft splitsen en dan verder gaan met de bovenste acht! Daar zit de kwaliteit! Het is wel 5 voor 12. Als de KNVB nu al niet ingrijpt gaan zelfs IJsland en Moldavië ons nog eens inhalen!

Misschien oorzaakje dat Fctwente voor 3 jaar geschorst is (geweest) voor europees voetbal?

17 februari 2017 om 08:04

Dat helpt zeker niet mee. Denk ook wel dat er een vorm van herstel al aan de gang is, maar nu ervaren we de resultaten van de nog slechtere jaren er voor. Een sterk FC Twente zal niet de voledige redding zijn, maar kan wel helpen.

17 februari 2017 om 08:07

Nee, de prestaties zijn gewoon niet goed de laatste jaren. Zo is Ajax niet door de poulefase van de CL gekomen en hadden GAE, Heracles en Utrecht vast een leuke ervaring, maar heeft het vooral punten gekost.

17 februari 2017 om 09:05

GAE deed mee omdat jullie de keutel introkken met de fair play prijs. Utrecht cirkelt rond de nummer 5, dus die horen eigenlijk standaard mee te doen (dus die leuke ervaring van je snap ik niet). En wij deden mee omdat we het gewoon verdient hadden. We stonden gewoon 6e na 32 rondjes voetbal, dat is geen geluk of hoe je het wil noemen. Vergelijk het met Willem II onder Adriaanse. Dat de spelers vervolgens 1 voor 1 weggekocht werden is het lot van een kleinere club.

Sorry hoor Jansen, maar ik kan me nog herinneren hoe Twente de wedstrijd tegen Schalke inging. Met een B team. Het probleem ligt bij de zogenaamde Nederlandse "topclubs," die er met de pet naar hebben gegooid en weer eens liever in de competitie willen flammen zodra ze uit de Champions League zijn geknikkerd. De oorzaak van het probleem ligt niet bij de kleinere clubs. Mijn mening althans.

17 februari 2017 om 09:22

Dus had Twente zich verder in de schulden moeten werken? Over onverantwoord gesproken... Leuk dat er ook nog steeds wordt gerefereerd naar 1 wedstrijd van Twente tegen een duitse subtopper. Onwetenden hebben het over een b selectie omdat John niet mee deed. Beetje verdieping zou leren dat hij niet fit was. De wedstrijdinstelling was echter wel zwak. Volgens mij is juist de achteruitgang versneld sinds Twente niet meer meedoet. Ze hebben heel wat punten binnengeharkt.

17 februari 2017 om 09:49

Nee dat bedoel ik niet, alleen dat het weer erg makkelijk wijzen is. En menig club (dus niet alleen Twente) zal zichzelf in de spiegel moeten aankijken. Daar gaat het me om. De rest zal me roesten.

17 februari 2017 om 09:50

Hij heeft gewoon gelijk hoor, redenen erachter of uitschieters op de ranglijst daar
gelaten, deze clubs kosten alleen maar punten. Ik zie het zo:

ajax, psv, feyenoord tegen een topclub waarschijnlijk verlies met kans op positieve uitschieters.

ajax, psv, feyenoord tegen de subtop, spannend kan alle kanten op.

ajax,psv,feyenoord tegen kleinere clubs, waarschijnlijk saai, maar wel punten met kans op negatieve uitschieters.

AZ, twente en misschien vitesse tegen topclub wordt zeker verloren.

AZ, twente en misschien vitesse tegen subtop, verlies is aannemelijker dan winst, gelijk spel zal mooi zijn. Meeste vertrouwen in AZ voor positieve uitschieters.

AZ, twente, vitesse tegen de kleintjes: spannend maar een goede kans op punten.

Alle overige Nederlandse clubs zullen over het algemeen alleen maar punten kosten, ongeacht of ze tegen Barca of FC Doprspostbodes spelen.

Leuke ervaring voor spelers voor clubs als Heracles, GAE en ADO maar Nederland heeft hier helemaal niets aan. Het gros van de spelers in deze teams zal nooit doorgroeien tot aan de top, dan hadden ze allang bij bovengenoemde teams gespeeld, of ze zijn zo jong dat ze daar binnenkort wel terechtkomen.

17 februari 2017 om 10:02

twente heeft fair play afgewezen omdat het financieel niet kon, dan hadden ze problemen gehad met de uefa. Het is gewoon een feit dat de ploeg die uit de play offs komt er niks van bakt. utrecht tegen luxemburgse amateurs, vitesse tegen otelul. het is gewoon een drama, je hebt een extra deelfactor erbij die geen punten pakt en dan gaat het hard. gae en heracles kun je niet veel van verwachten maar dat wil niet zeggen dat het goed is voor nl dat die meedoen. Mooi dat de fair play prijs afgeschaft is, nu de play offs nog. Dan ben je al een stuk verder, een uitschieter zoals heracles kan gebeuren en dan verdienen ze het maar zonder play offs heb je toch over het algemeen de sterkste ploegen. Wat twente betreft, ze wonnen met pijn en moeite thuis met 1-0 van schalke, uit lieten ze fer en nog iemand(weet even niet meer wie) uit de basis(waren ook niet helemaal fit) en verloren toen. Twente had toen ook echt geen brede selectie voor kampioenschap en eu samen, dat je daar verloor kun je niet afschuifen aan een zogenaamd b elftal. Verder verloor twente van villareal, 3e geworden in een poule met cl winnaar inter, tottenham(bale vd vaart) en werder(toen nog erg goed). Zo slecht heeft twente het niet gedaan. In een poule met fulham levante en helsingsborg eruit is dan wel erg slecht kan een keer gebeuren

17 februari 2017 om 10:23

Ajax heeft het, het beste gedaan van alle Nlse clubs, ja we kwamen de poulefase CL niet door (mag het met Psg, Barca) en (barca, Dortmund, City)… Die andere twee keren waren we er dichtbij maar werden we genaaid door Balotelli (penalty 1-1 thuis) en daarvoor door de knipoog kroaten, hoe dan ook we waren altijd in staat derde te worden en verder te gaan in de EL. Zoals we ons ook altijd kwalificeerde voor de EL en de nodige CL voorrrondes door kwamen (paok 2x, Dynamo Kiev), in de EL kwamen we ook vaak een of twee rondes verder, vorig jaar voor het eerst niet, maar wel 8 punten in de poulefase!

Het fin. geknoei van Twente, Feyenoord, AZ en PSV heeft ook niet echt geholpen de laatste jaren, allemaal clubs die in de problemen zijn gekomen en moesten besparen, wat nog wel even doorgewerkt heeft. Bij Ajax ging dat toch iets milder en men heeft nu een zeer stabiel beleid, ook financieel. En de geweldige avonturen van Groningen, Ado, Heracles, Pec, GAE hebben ook zeker niet geholpen.

AZ heeft het nog knap gedaan gezien de situatie waarin ze zaten.

17 februari 2017 om 11:18

het is zeker zo dat ajax geen makkelijke poules had, echter vlogen ze er vervolgens uit tegen steaua austria en weet ik veel wat voor clubs wat niet nodig is. Ajax is de grootste club van het land, is toch logisch dat ze het beste presteren? Hadden het zelfs beter moeten doen. Iedereen roept maar twente az feyenoord dit en dat, maar zoals gezegd ajax is de grootste dus logisch

17 februari 2017 om 12:52

Ja.. Maar dat wel was de laatste 16, ze versloegen ook oa. Anderlecht. Dnipro heeft ons ook al eens uitgeschakeld, was later finalist. Ajax heeft ook gewoon de meeste punten gehaald, zoals verwacht dan toch? Niet ondermaats.

17 februari 2017 om 13:20

ik kan me er blauw aan ergeren, het geblaas dat ajax de meeste punten heeft gepakt en dat de rest gefaald heeft. clubs als az hebben gewoon minder middelen, in verhouding nemend doet az het beter dan ajax. Ajax heeft goede dingen gedaan, maar ging er vaak uit tegen matige ploegen, dan vind IK wel dat ajax er niet het maximale uitgehaald heeft.

17 februari 2017 om 15:15

Jansen begint met de schuld te leggen bij Ajax.. Terwijl ze de meeste punten hebben gepakt en gedaan wat ze moesten doen, kan altijd beter, maar he, jij begint met kritiek te leveren op Ajax. Ik vind ook dat AZ het zeer goed heeft gedaan, PSV de vorige editie ook, maar verder is het gewoon te slecht geweest.

17 februari 2017 om 19:51

klopt, het is te slecht geweest. Ben er van overtuigd dat het stukken beter kan. Te beginnen is de fair play eraf, ajax is goed bezig heb ik het idee en feyenoord ook. Az doet het nog altijd goed en verwacht dat het wat lastig gaat worden voor psv volgend jaar als ze zoveel basisspelers kwijt zijn.

We zullen alleen nog maar verder dalen. Zag gister ook het minieme verschil tussen Legia en Ajax! Al die andere clubs zijn de laatste jaren beter geworden, in Nederland stagneert het niveau! Ook altijd dezelfde 'trash' spelers die naar hier komen! We schieten er niks mee op! We kunnen geen kwaliteit meer halen. Het rijke Zwitserland en het slimme België geven ons gewoon het nakijken! We zijn nu een derdewereld land qua voetbal! Het niveau daalt ieder seizoen, in het buitenland zie je tenminste nog ontwikkelingen! Dat ik dit nog moet meemaken zeg! Beschamend!!

17 februari 2017 om 08:39

Lichtpuntje is iig dat dit seizoen ons beste is sinds 2011/12, en de goede jaren van Basel (en Zwitserland) ook alweer in het verleden liggen.

17 februari 2017 om 08:45

Maar als we terug willen naar plek 6, waar we ooit stonden, moeten we het dubbele aantal punten halen ieder jaar!

17 februari 2017 om 08:55

Plek zes lijkt me erg lastig met de groei van Turkije en Rusland, dat lijkt toch wel structureel te zijn. Ik verwacht dat Portugal en Oekraine nog wel wat plaatsen gaan zakken maar die ben je ook niet zomaar voorbij. Maar idd, als Portugal het kan, dan moeten wij het toch ook kunnen zou je denken.

17 februari 2017 om 11:24

Turkije is al jaren het zelfde. Rusland zit in een dal vanwege de roebel die flink gedaald is. Hierdoor zijn de dure spelers niet makkelijk meer te halen of moeten verkocht worden.

17 februari 2017 om 12:11

Rusland in een dal? Dat moet je ze dan toch echt eens gaan vertellen, want vorig jaar was hun beste jaar ooit (11.5 punten, gedeeld 4e, evenveel als Italie), en ook dit jaar is weer een prima jaar voor ze (7e qua behaalde punten). Het ziet er naar uit dat die de komende jaren Portugal voorbij gaan, en de zesde plaats achter Frankrijk gaan pakken.

Oekraine heeft wel een flutjaar, daar zit nu echt de klad wel in, ook financieel.

Wat er niet bij vermeld staat, is dat de kampioen en de nummer 2 ieder in een eigen voorronde competitie komen. De kampioen speelt tegen andere kampioenen (zoals die van schotland, bulgarije, tsjechie en dat soort landen) en daarbij kan dus niet ineens een City of een Roma zitten want die kan alleen tegen niet-kampioenen in de voorronde komen. Dat vergroot dus echt wel de kans dat er nog steeds 1 club in de CL komt. Neemt niet weg dat het niet meer echt een Champions League is.

De Nederlandse competitie is een veredelde onder de 23 competitie, met een romantisch beeld over hoe er volgende de "nederlandse" school gevoetbald moet worden.
Hierdoor zit er te weinig ervaring in de teams, te weinig over mijn lijk mentaliteit.
Ajax speelt wel mooi voetbal, maar Europees niet effectief.
Bij Feyenoord is dit jaar gelukkig het realisme ingedaald, spelen soms meer Duits of Engels dan Nederlands. Hoop dat ze kampioen worden, wil wel eens zien hoe ze met deze speelstijl zich staande houden internationaal na het opdoen van de nodige ervaring in de EL dit jaar. Was een CL waardige poule waar ze inzaten.
Ik zie een Beneliga wel zitten. Spelen tegen clubs als Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en Racing Genk is toch van een hoger niveau dan Roda of Nec.
De beste 8 van beide competities samen voegen levert volgens mij best wel aardig wat leuke potjes op.
Denk dat de weerstand en dus ook de weerbaarheid hierdoor groter zal zijn.
Tijd zal het leren, maar eerst zullen ze bij de Knvb wel het Belgisch model erdoor proberen te drukken, waardoor de kloof met de 5 a 6 sterkste voetballanden alleen maar groter zal gaan worden.

Komt vooral door ploegen die t niet waard zijn helaas. Niet dat ik ze t niet gun maar scenario van Heracles dit jaar is dodelijk en dat is ontzettend vaak gebeurd. Ploegen die Europees kwalificeren moeten iig hogere premie krijgen om te kunnen investeren anders blijven we kansloos. Want ik gun het iedereen.

17 februari 2017 om 09:16

Dus omdat Heracles dit jaar meedeed heeft Nederland volgend jaar geen direct bewijs meer? Ik hoop dat je zelf inziet wat voor een flauwekul dit is daar dit het resultaat van jarenlange achteruitgang is. Waarom kijk je niet naar een Feijenoord die de groepsfase! niet eens overleven? Of Psv, idem! Dat zijn de teleurstellingen, niet die van de kleine clubs. Kom op man, lekker makkelijk afschuiven zo. Effe het spiegeltje pakken om er in te loeren zou ik zeggen.

edit; zie dat je voor Utrecht bent, dan snap ik al helemaal niet waarom je Heracles betrekt na jullie teleurstellende nederlaag tegen die Luxemburgers.

Kunnen we met z'n allen punten halen in de El!

Krijg je in de EL evenveel punten dan wanneer je wint/verliest in de CL of zit hier ook een verschil in? Elke keer al die CL wedstrijden verliezen zorgt natuurlijk ook niet voor veel punten..

De meeste van die topclubs uit de toplanden, hebben honderden miljoenen schuld en worden daar nu door de Uefa voor beloond. De boodschap van de Uefa is dus dat schulden maken (en niet aflossen) beloond wordt. Waarom moeten wij in NL weer roomser dan de paus zijn en alles netjes voorelkaar hebben? Als de Knvb slim is, laten ze elke club in de eredivisie voor een paar honderd miljoen schulden opbouwen door het aantrekken van topspelers met topsalarissen en binnen 3 jaar heeft NL ook gegarandeerd 4 CL plekken.

17 februari 2017 om 09:15

Er is ook nog zoiets als de belastingdienst!
En schulden moet je afbetalen bij banken, omdat onze banken voornamelijk private ondernemingen zijn zal dit niet gaan.
Dan is elke club binnen 2 jaar failliet.

17 februari 2017 om 09:25

Er is geen bank in Spanje of Italie of in welk van die landen dan ook, die in zijn hoofd zou halen een club failliet te verklaren, omdat ze bang zijn voor de supporters. Idem dito voor politici die o.a. belastyingdiensten aansturen. Dus als je deze supporterstereuracties ook in NL implementeerd als club en harde kern van supporters, is ook dit "probleem" opgelost. Viva schulden maken, NL binnen 3 jaar 4 CL plaatsen. Daar doen we het voor.

17 februari 2017 om 09:39

Er gaan in Italie echt wel clubs failliet, onlangs nog Parma.

17 februari 2017 om 09:26

Zoals jij het stelt is het kort door de bocht maar de kern klopt zeker. In deze grote competities is de schuldenlast hoger maar staan daar ook substantieel hogere inkomsten tegenover(kijk alleen al wat een promovendus naar de PL bijgeschreven krijgt). De schuldenlast is dus te dragen waardoor clubs niet in de problemen komen en de competities kunnen presteren(europees) zoals ze nu doen. Zonder veranderingen wordt dit alleen maar extremer en komen wij er nooit meer bij.

Zie een doemscenario verschijnen. Dit zet de deur nl. wagenwijd open voor investeerders(chinezen enz). Clubs worden voor een fooi overgenomen in de veronderstelling grote stappen te gaan maken...... De verleiding zal voor clubs dus steeds groter worden en knvb zal het alleen maar toejuichen. Die weten nl zelf ook geen extra geld meer te genereren voor onze competitie.

Competitie naar 16 clubs met als eisen onder meer een grasveld, stadion met minstens 15.000 plaatsen, jeugdopleiding met een bepaald budget. Vervolgens alle tv gelden en Europese inkomsten in 1 pot en gelijk verdelen onder die 16 clubs. Salarissen maximeren en ook het aantal contractspelers.

17 februari 2017 om 11:06

Wat heeft de capaciteit van een stadion met kwaliteit van voetbal te maken? Moet clubs dan maar allemaal grote stadions neerzetten die half leeg blijven, alleen om aan een eis te voldoen?

Jammer, wat een sportief/financieel (nederlands) drama.
Het zat er al een paar jaar aan te komen.
Mijn hoop blijft voorlopig gevestigd op Ajax.
Deze club heeft voldoende eigen kapitaal opgebouwd in niet al te lange tijd.
Nu hopen dat ze daar in Amsterdam het scouting/aankoopbeleid naar een hoger niveau weten op te krikken.
Als dat lukt, zijn spelers geneigd om langer in onze eredivisie te blijven voetballen.
Uiteraard moeten de europese resultaten hieraan gekoppeld zijn.

1 van de problemen is ook gewoon het achterlijke playoff systeem waardoor de nr 7 van ons nog de uefa cup in kan en die daar altijd kansloos zijn. Dit heeft Nederland meer punten gekost dan het gebrek aan resultaten in Europa. Met als hoogtepunt dat GA Eagles Europa in mocht op basis van fairplay.

Kleine landen moetenhun positie bevechten. Dat hebben ze vroeger ook gemoeten. Alleen beseft niemand zich dat meer en geven we onze kaarten vrijwillig uit handen omdat dat beter zou zijn voor de handel laten we ons wijsmaken. Voor die mentaliteit betalen we op andere fronten een hoge prijs.

Ik snap niet dat mensen hier nog op tegen zijn.

PSV heeft dit jaar aangetoond dat Nederlandse ploegen niks meer te zoeken hebben in de Champions League, en Ajax bewees dit wederom in de voorrondes.

Daarnaast wordt AZ afgedroogd in de Europa League met 4-1, overwinterd Feyenoord niet en kan Ajax niet van een armoedig Legia winnen.

Laat het ons maar in de Europa League proberen, als dat nog niet te hoog gegrepen is.

Enige voordeel is dat na dit jaar Zwitserland en Tsjechiã« weer een paar goede jaren kunnen verliezen en Nederland zijn meest magere jaar. Nederland moet toch zeker het niveau van Belgie kunnen halen lijkt me.
Lastige is alleen dat als je geen CL meer speelt, het ook weer veel lastiger is om wel die punten te halen.

Zeur niet zo. Het systeem werkt al jaren zo. En ook Nederland heeft hiervan geprofiteerd. Er was zelfs een periode waarin er 2 Cl en 1 vCl te verdelen viel. En omdat het systeem nu tegen je werkt moet het maar opeens aangepast gaan worden. Beetje hypocriet. Ik vind het gewoon prima werken. Het zorgt ervoor dat de kwaliteit van de CL in stand word gehouden en interessant blijft. Als je alleen kampioenen gaat uitnodigen dan krijg je taferelen als in de WK voor clubteams. Totaal niet interessant.

Waarom zit iedereen toch te zeuren over dat geld. Ja concurreren met Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk rusland en Italiã« kunnen we vergeten. Maar de landen van plek 6 t/m 12 moeten we als nederland gewoon mee kunnen concurreren. Daar verliezen we het niet van door het geld, maar doordat die andere landen het met minder geld gewoon beter doen. Hoe vaak hebben de nederlandse clubs het de laatste jaren wel niet gelijk gespeeld of zelfs verloren van die "simpele" landen buiten de top 6. Echt om je voor te schamen.

Ik zit echt niet op een champions league te wachten waarin alle nummers 1 mee gaan doen, dan kijk ik toch liever naar de manchesters, arsenal, atlete pico, dortmund, etc. Laat de opzet mooi zoals het nu is en laat de Knvb voor een beter plan zorgen.

Heeft dit trouwens effect op het ticket voor komend seizoen? Het zal toch niet zo zijn dat Feyenoord eindelijk weer eens kampioen wordt en ze dan alsnog niet de Champion league ingaan???

17 februari 2017 om 10:01

"daar verliezen we het niet van door het geld"

Oh? Wij kunnen de salarissen betalen die Portugese, Russische, Turkse etc topclubs betalen?

Nee dat kunnen we niet. 9/10e plek zouden we kunnen halen maar het is heel simpel, Nederlandse clubs gaan voor jong talent wat prima is als je het mij vraagt alleen hebben ze dat niet allemaal even goed gedaan.

Tja, gezien de prestaties van Nederlandse clubs is dit niet zo gek toch? Verder draait de CL om geld en zit buiten Nederland eigenlijk niemand te wachten op een Ajax in de CL, dus valt er weinig geld aan te verdienen.
Misschien dat dit de competitie binnen de Eredivisie wel wat leuker en spannender kan maken, omdat de topclubs minder CL inkomsten zullen krijgen.

Als reactie op bovenstaande voorstellen van Beneliga:

Leg mij eens uit hoe het samengaan en inkrimpen naar 12 clubs goed uitpakt voor het Nederlands voetbal?

Dat betekent dat er slechts 6 Nederlandse teams op het hoogste niveau actief zijn.

Stel, (en ik zeg stel omdat het niet zeker is) dat er meer geld vrijkomt. De verdeelsleutel zal dan niet zijn zoals nu. Maw Ajax, PSV en Feyenoord krijgen dan procentueel een kleiner bedrag, omdat Antwerpen en Gent e.d. net zoveel willen krijgen dan onze top 3.

Dus als er al meer geld vrijkomt, dan ontvangen onze teams minder dan nu, omdat de verdeelsleutel eerlijker zal zijn.

Je gaat er financieel dus niets op vooruit!

Daarnaast zal de helft van de Nederlandse clubs failliet gaan. Want wanneer clubs als Den Haag, Roda, Zwolle, Vvv, Nac, Cambuur, GAE op het derde of vierde niveau komen te spelen, dan hebben die simpelweg geen bestaansrecht meer.

Landelijk ga je er dus fors op achteruit!

Het enige voordeel dat er heel misschien is, is dat de spelers van Ajax, PSV en Feyenoord iets beter worden. Maar dat is geen garantie dat je ineens de CL gaat winnen. Sterker nog, doordat er straks meer concurrentie is, zal het voorkomen dat onze teams misschien jaren niet eens Europees mogen spelen. Met als resultaat dat je ook op die manier miljoenen misloopt!

17 februari 2017 om 10:29

Antwerpen gaat echt niet veel geld krijgen hoor Verder eens met je betoog! Je krijgt als land zijnde een nog smallere top, zonder daar veel achter te hebben.

Dat gezever over dat t niet terecht is dat je de nummer 4 van Spanje/Engeland zich wel plaatst en de kampioen van NL niet, snap ik wel, maar waar leg je dan de grens? Niemand heeft toch zin om naar Real- fc kampioen van Andorra te gaan kijken? Dan is Real-Arsenal toch mooier. Ik overdrijf hier even om mijn punt te maken uiteraard en ben het ook niet eens dat het steeds meer alleen om de beste teams gaat, vind het alleen onzin dat mensen zeggen dat alleen de kampioenen erin mogen spelen. Dan krijg je 1) een hele hoop wedstrijden waar niemand naar kijkt, en 2) een Europa League die veel interessanter is als daar wel alle niet kampioenen in mogen meespelen.

Gevolg van een aantal zaken. Ten eerste hebben we natuurlijk wat minder geld, maar dat hebben de Belgen ook en die doen het aanzienlijk beter.

Ten eerste de play-offs waar niet degene zich plaatst die dat over het hele jaar heeft verdiend, maar degene die op het einde het beste is, erg oneerlijk in mijn ogen. Zeker om de play off CL plaatsen in het begin, maar ook nu om EL, afschaffen. Net als de bekerwinnaar naar de EL sturen, ranglijst, daar moet je naar kijken. Het heeft ervoor gezorgd dat een aantal zeer ondermaatse ploegen zich gekwalificeerd hebben zoals ADO en Heracles die niks hebben klaargespeeld, als klap op de vuurpijl hebben we die geweldige fairplay tickets gekregen waardoor we een tweede divisie club GAE de EL in hadden gestuurd.

Ten tweede kunstgras, Nlse clubs spelen de helft van de wedstrijden op kunstgras, in europa spelen ze op een andere ondergrond, waaronder ook baggervelden, Nlse clubs moeten daar ook op aantreden maar zijn niks gewend, ze weten niet wat er gevraagd wordt op een baggerveld en laten zich dan vaak het kaas van het brood eten. Sinds de introductie van kunstgras is het alleen maar bergafwaarts gegaan in europa. Verbieden dus, betaal voetbalorganisaties die geen veld kunnen opleveren, zijn gewoon BVO onwaardig, zeker in NL waar we daarvoor een uitstekend klimaat hebben.

Ten derde onze scheidsrechters, die fluiten totaal anders dan in europa, vooral ten aanzien van kaarten en overtredingen, in NL wordt soms ineens alles afgefloten en dan weer niet, ik vind dat er meer lijn in zit in Europa.

Ik ben verder groot voorstander van een Beneliga met 20 clubs en een iets kleinere tweede divisie. Dan heb je veel wedstrijden (meer TV geld, meer recettes, meer sponsorgeld) een groter achterland en vooral meer wedstrijden op niveau. Je zou zelfs Schotland er nog bij kunnen betrekken in mijn ogen en er drie niveaus divisies van maken.

Als Rangers weer op niveau komt, Celtic erbij, Ajax, Feyenoord, Psv, Gent, Genk, Standard, Anderlecht, Waregem, Club Brugge, AZ, Heerenveen, Groningen, Utrecht, Twente en de beste drie van de middenmoot van deze drie landen bv. hebt. Prachtige competitie waarbij er echt clubs naar de absolute top kunnen groeien.

17 februari 2017 om 10:21

Over je laatste punt, ik begrijp dat dit overall goed zou kunnen uitpakken, alleen lijkt je dit niet de doodsteek voor clubs als NEC, Willem II etc? De eerste divisie zou qua niveau steeds verder achterop raken omdat niemand daarin gaat investeren.

17 februari 2017 om 12:48

Juist niet, de tweede divisie is dan ook een sterke competitie met leuke wedstrijden en het is een stuk eervoller om dan vervolgens in een eerste divisie te zitten met zulke clubs, dan doe je echt iets goed als Willem II of NEC zijnde. Als je dan promoveert heb je meteen elke week een sterke ploeg die op bezoek komt. Sterker nog, deze clubs hebben zelfs wat reisjes naar Schotland en Belgie voor de boeg.

Dan zal Feyenoord als laatste NL club n.a.w. de CL hebben gespeeld. Laten we er met zijn allen een mooi feestje van maken.

17 februari 2017 om 12:49

Laat ze ook maar lekker vroeg juichen

Het is gewoon over en uit.nederland wordt een opleidingscompetitie.een Nederlandse club zal nooit meer hoge ogen gooien in de Cl.
Wij worden elk jaar leeg gemolken door de Engelse Spaanse en Duitse clubs.de CL wordt nu ook in Azie uitgezonden en daar zitten ze niet te wachten op de kampioen van Oekraine tegen Nederland. Daar willen ze de grote clubs zien. Het zou mij niet verbazen als China op een of andere manier toegang tot de CL wordt verleend. Veel potenciele klanten voor de Fifa.
Een beneliga is leuk maar daar zal nooit het geld verdient worden die met de CL verdient wordt.het blijft dus 2e rangs (net als de3 eredivisie)
We moeten er ons daar maar bij neerleggen en toch maar genieten van de spanning van de eredivisie die er toch vaak genoeg is

Ik blijf van mening dat de landen coëfficentie op z'n minst 50% mee moet wegen in de clublijsten. Bevordert het creëren van eigen jeugd ( nationaliteit) het is (normaal gesproken) goed voor het Nederlands voetbal. Daarbij moet het doel van een kampioenenbal zijn.. dat in ieder geval de kampioen mee mag doen!

zelfs de 2e plek in nl moet zich nu makkelijker kunnen plaatsen aangezien de grote landen niet meer meedoen om een cl playoff plek

Beneliga kom er maar in!
Speel je iig nog een paar leuke wedstrijden in het jaar!

Jammer dat het Nederlandse competitie zo ver is weggezakt. Vind het echt raar dat zelfs Tsjechiã« en Zwitserland boven Nederland staan. Eredivisie stelt echt niet meer zoveel voor. Het is gewoon een kinder competitie geworden. Je merkt het nu ook aan het Nederlandse elftal topspelers zoals vroeger heb je helaas niet meer.

Dan komt de winnaar van de ED toch in een speciale poule voor de laatste voorronde CL? Althans dat dacht ik want als je bijv als nummer 2 in ned 2 voorrondes moet spelen is er ook altijd een poule met clubs die tegen elkaar spelen uit weet ik veel waar.. altijd opvulling van de CL. Weet iemand hier iets over?

Helaas is de trend al jaren geleden ingezet. Je kunt klagen over het TV geld, daar hebben ze in Portugal ook mee te maken toch doen die ploegen het beter in Europa (Porto, Benfica, Braga) daarnaast is de eredivisie zodanig opgezet dat een ploeg die 7de eindigde toc nog Europa in kan. Slaat nergens op. Daarnaast gaat iedere voetballer op zeer jonge leeftijd al naar het buitenland (tussen hun 15de en 18de), veel clubs doen het dus met eigen jeugd en goedkope buitenlanders die niet echt beter zijn dan Nederlanders. Daarnaast helpt het voetballen op kunstgras ook niet, neem er de lage intensiteit van de trainingen erbij tja dan is het niet moeilijk om tot de conclusie te komen dat het daar al mis gaat, combineer de slappe mentaliteit bij en je ziet het verschil tussen bijvoorbeeld Lyon en AZ. AZ komt met een verhaal we hebben meer kansen gehad, ja leuk hoor,. Waarom scoort Lyon gewoon vier keer? Omdat ze zijn gekomen om te winnen, maakt niet uit hoe.. FC Utrecht verloor een paar seizoenen geleden van Luxemburgers over twee wedstrijden

Het komt allemaal door de buitenlander regeling. Toen PSV de europacup 1 won hadden ze maar twee niet nederlanders in de basis geloof ik. Toen Barcelona in 1992 geloofde ik de Europacup 1 won hadden ze maar 3 buitenlanders in de opstelling: koeman laudrup en stoichkov. later kwam daar romario bij maar ze mochten er maar drie opstellen. En AC Milan deed het met van basten, gullit en rijkaard in 1989.

Hierdoor konden clubs niet elke speller kopen die ze wilden, en een paar gewoon op de bank zetten. Tegenwoordig kunnen de clubs kopen wie ze willen en dat doen ze dus. Was deze regel er nog steeds geweest zouden de kleinere clubs wel degelijk mee kunnen doen. De grote clubs zouden dan veel minder spelers kunnen kopen en veel meer spelers uit eigen land moeten opstellen. Ook zouden dan meer clubs goede spelers kunnen aantrekken. Heeft namelijk geen zin meer dan om voor een club zoals Real Madrid meer dan 3 niet spaanse spelers aan te trekken. Dus alleen Ronaldo bale en modric bijvoorbeeld. De rest zoals pepe en james en marcelo kan dan niet spelen en zouden naar andere ploegen vertrekken die dan weer sterker worden.

Begrijp dat die regel niet weer komt maar het voetbal was toen wel mooier vond ik.

Blijft inderdaad raar zoals al eerder vermeld hierboven, de Kampioen die niet direct geplaatst is.
Helaas draait het grotendeels allemaal om de centen en daar zijn de kleinere landen de dupe van..
We moeten alleen niet vergeten dat het niet alleen om deze league gaat en dus alleen hierover zeuren gaat echt niks veranderen.
En het ligt ook niet allemaal aan de Fifa wat we met zijn alle massaal roepen, het begint al bij het land, daarna de regels van de fifa en de centen..

Het land moet de clubs al tot halt roepen wat betreft het koop gedrag, daarna komt de fifa met de zogenaamde fair play regel en uiteindelijk draait het allemaal om de centen..

Als je recentelijk kijk naar wat er hier gebeurt met Twente, de gemeente gaat garant staan voor de lening..
Nee hoe spijtig het ook is daar moeten de gemeentes mee stoppen want de maatschappij is daar uit eindelijke de dupe van.
Er word half opgetreden en daar schiet je niks mee op.

Ik kan me herinneren dat een aantal jaar geleden, Spanje half op zijn gat lag, Barca en Real al goed waren voor een schuld van 500! miljoen... En vervolgens dure spelers kopen en een belachelijk salaris geven..
Hoe is dat mogelijk... ?

Waar is de fair play regel gebleven?
Die zit in de prullenbak want jij en ik kijken veel liever naar een "finale" Real - Barca dan leichester - napoli.
Dus voor de grote clubs word al veel sneller een uitzondering gemaakt of winnen het in hoger beroep, simpel weg omdat het allemaal meer geld opleverd..

Om mijn punt hier duidelijk te maken wat betreft het artikel..
De grote landen krijgen meer plaatsen omdat er simpelweg meer mensen naar kijken, meer reclame voor gemaakt kan worden en voor iedereen meer inkomsten uit de halen is.
Geld daar draait het om

17 februari 2017 om 16:40

De laatste jaren is het bijna alleen maar Real Madrid, Barcelona, Bayern en Atletico wat domineert.
Ik heb de interesse hierdoor inmiddels verloren in de CL.

Wat ik een beetje alleszeggend vind: gisteren Gijp en Jans die stelden dat AZ 0-0 1-1 ging spelen tegen OL dat volgens hun al jaren niet meer meedraaiden in de top. Ik klepperde echt als een ventilator met mijn oren toen ik dat hoorde. Hebben ze dan niet gezien hoe AZ met de hakken over de sloot de tweeede ronde haalde en hoe ze voerig jaar afgingen tegen fc augsburg? Dat zijn nu de duurbetaalde prognoses van onze nationale experts.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 25 mei
Carlo Ancelotti denkt aan Karim Benzema als nieuwe aanvaller voor Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren