Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘De Chinese Droom’ - Maatregel zet transfermarkt plots op zijn kop

Laatste update:

PEKING - China moet een échte voetbalnatie worden en hoopt in 2030 zelfs met de wereldbeker in de handen te staan. “Alleen door voetbal te laten herleven kan China de sportmacht worden zoals nodig is voor de Chinese droom”, zo valt er in het hervormingsplan te lezen dat president Xi Jinping van de Communistische Partij in 2014 presenteerde. Er worden vorderingen gemaakt, want door de enorme investeringen vertrekken steeds meer grote namen naar de Super League en is het Chinese voetbal behoorlijk in de lift komen te zitten. In de nieuwe rubriek ‘De Chinese Droom’ zal Voetbalzone van tijd tot tijd bericht doen over het wel en wee in het Chinese voetballandschap. Aflevering I: over hoe een drastische maatregel de transfermarkt mogelijk op zijn kop zet.


DOOR GIJS FRERIKS

De transfermarkt in China is nog 41 dagen geopend en tot dusverre werden er al 140 transfers afgerond in de winterse window. Er werd ook weer een blik met bekende buitenlandse spelers opengetrokken, want Oscar, Axel Witsel, Carlos Tévez, Nemanja Gudelj, Odil Akhmedov, John Obi Mikel, Ezequiel Lavezzi en Tjaronn Chery tekenden allemaal bij een club in het Verre Oosten. De kans is echter groot dat een aantal van deze namen zes weken voor de start van het seizoen op zoek moet naar een nieuwe club en dat is het directe gevolg van een maatregel van de Chinese voetbalbond die de voetbalclubs afgelopen zondag hevig verraste.

/

Van de CSL mogen de clubs in competitieverband nog maar drie buitenlandse voetballers opstellen, terwijl dat aantal vorig seizoen - en sinds 2009 - nog op vier (plus eventueel een extra speler uit Azië) lag. Daarnaast wordt het de clubs verplicht om niet meer dan vijf buitenlanders op de loonlijst te hebben staan en om ten minste één Chinees van onder de 23 jaar op te stellen. In de praktijk komt het erop neer dat een club straks twee buitenlanders minder mag opstellen, terwijl de transferpolitiek van veel clubs er juist op gericht is om goede buitenlanders aan te trekken. “De vraag is niet langer ‘wie koop ik?’, maar ‘wie verkoop ik?’”, concludeerde Li Xuan. Die krant kreeg bijval van andere media in het op drie na grootste land ter wereld.

“De negatieve effecten zullen immens zijn”, zo zei verslaggever Meng Wei. “De buitenlandse media zullen hier vol opspringen.” Naast het feit dat de clubs hun transferbeleid opeens moeten aanpassen worden er ook veel vraagtekens geplaatst bij de hoge mate van politieke inmenging in de sport. “De nieuwe regel is eigenlijk niet door de voetbalbond geïntroduceerd, maar door het Ministerie van Sport. Dat is de algehele consensus. Men heeft de voetbalbond laten weten dat deze nieuwe policy niet onderhandelbaar is. Dit is een bevel geweest”, zo schreef Sports in een kritische analyse. De website voegde er echter ook aan toe dat er ook voordelen zitten aan het strengere buitenlandbeleid in de voetballerij.

/

“De Onder-23-spelers zijn de lachende derde. China wil het WK van 2026 binnenhalen en op dat toernooi wil men al succes boeken. De huidige Onder-23-generatie is tegen die tijd ongeveer dertig jaar oud. Dat is vaak een gouden generatie. Die spelers krijgen nu de kans om zich te verbeteren en om zich op het WK van 2026 voor te bereiden.” Het is echter de vraag of de huidige Onder-23-generatie van China goed genoeg zal zijn om het beter te doen dan de huidige nationale ploeg. Heel veel is daar in ieder geval niet voor nodig, want het China van bondscoach Marcello Lippi staat er dramatisch voor in de kwalificatiereeks. Met nog zes groepsduels te gaan is de achterstand op Oezbekistan (de derde plaats is goed voor een ticket voor de play-offs voor het WK in Rusland) opgelopen tot zeven punten.

Een ander effect van de koerswijziging is een stijging van de marktwaarde van Chinese voetballers, want die spelers moeten nu vaker worden opgesteld en worden daardoor automatisch gewilder. Nóg gewilder, want afgelopen vrijdag werd nog maar eens onderstreept dat er al veel betaald wordt voor Chinezen. De 27-jarige rechtsbuiten Zhang Chengdong (foto, linksboven), die ook als back uit de voeten kan, maakte namelijk voor 20,44 miljoen euro de overstap van Beijing Guoan naar Hebei China Fortune en werd met dat bedrag de duurste Chinees aller tijden. Eerder werd er ook al relatief veel betaald voor spelers als Jinhao Bi (11,1 miljoen euro), Yanyang Jin (10,8 miljoen), Lu Zhang (9,7 miljoen) en Ke Sun (9,2 miljoen).

/

Maar wat is de reden van het ingrijpen van het ministerie van president Xi Jinping? De voornaamste motivatie is om Chinees talent zich makkelijker en sneller te laten ontplooien en een andere reden zou de ‘transfergekte’ zijn. De autoriteiten stimuleerden aankopen, maar kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat er buitensporige transfersommen en salarissen werden betaald aan voetballers die dat misschien niet waard waren. Daarom werd er onlangs ook al een salarisplafond voorgesteld, ook al is dat plan nog niet doorgevoerd. “Het constante spenden van clubs als Shanghai SIPG heeft de aandacht van boven getrokken. Door de nieuwe regel zullen de clubs onvermijdelijk moeten snijden en dure buitenlandse voetballers moeten lozen”, zo viel er in het stuk van Sports te lezen.

De website SINA Sports vatte de bijzondere situatie als volgt samen: “De lieden van de voetbalbond slaan door in het handhaven van de financiële orde. Het is alsof de clubs in de Super League klanten zijn die op een avond mogen aanschuiven voor een exclusief diner. Als het eten voor de helft op is, vertelt de ober hen vervolgens dat ze moeten stoppen, maar dat ze toch de gehele rekening moeten betalen. Zo krom is het.” De maatregelen van de autoriteiten roepen opnieuw de vraag of in hoeverre succes maakbaar is. China heeft bij meerdere sporten bewezen dat men wel degelijk kan aanhaken bij de wereldtop, maar of het land ook op voetbalgebied kan stunten, dat zal mogelijk over vele jaren pas moeten blijken.

Heb jij een onderwerp voor de rubriek ‘De Chinese Droom’ waar Voetbalzone volgens jou aandacht aan moet besteden? Laat het ons weten via een bericht op onze Facebook-pagina!

Is de nieuwe buitenlanderslimiet een goede zaak voor het Chinese voetbal, denk je?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
16 januari 2017 om 09:01

Volgens mij was het eerst vier buitenlanders 1 aziaat, dus dan zou je op vijf buitenlanders komen. Ik denk dat het van vier naar drie is teruggegaan.

Een goede regel als er wat gedaan wordt om de Chinese voetballers beter op te leiden.
Sommige clubs halen geweldige spelers en sommige halen dan types als Gudelj en Castelen., dan sla je je zelf wel voor het hoofd.

Leuk voor spelers die sportief klaar zijn en nog even hun zakken willen vullen maar een speler die nog enige sportieve ambitie heeft gaat niet in China voetballen.

16 januari 2017 om 13:14

Precies. Voetbal in China is niks en wordt niks. Leuk dat ze nu en dan iemand zo gek krijgen met een mega transfer en salaris. Feit blijft dat spelers het na een jaar alweer terug willen. Al geef ik ze groot gelijk hoor. Ik ben morgen ook weg bij mijn baas als ik minimaal het dubbele kan verdienen ergens anders. Niemand anders die voor mij brood op de plank brengt. Maar een serieuze competitie zal het nooit worden omdat je echt niet binnen 10 jaar Top niveau gaat halen. Turkije en Rusland zijn net op een acceptabel niveau gekomen en dit na pakweg 50 a 60 jaar bagger niveau wie is dan China die denken dit zsm te bereiken met alle respect voor hun ambitie.

16 januari 2017 om 20:33

Het gaat erom dat de chinezen hiermee de populariteit van voetbal in hun land willen verhogen en zo een nieuwe generatie chinese voetballers gaat ontstaan die over een jaar of 20 een rol kunnen gaan spelen in het voetbal.

16 januari 2017 om 16:41

Tsja, kijk naar Manchester City. Nog geen 10 jaar geleden hadden die veel geld over voor middelmatige spelers, omdat niemand erheen wilde. Nigel de Jong kon daar bijvoorbeeld een behoorlijke boterham verdienen. Naarmate er meer spelers van enige naam heen gingen, werd het ook voor grotere spelers aantrekkelijker. Nu zijn we wat jaren verder en hebben ze toch een leuke selectie (en aantrekkingskracht).

In China net zo. Het begint met spelers als Gudelj, maar je ziet ook steeds vaker Zuid-amerikaanse of afrikaanse spelers erheen vertrekken. Het is een kwestie van tijd voordat ook talenten daarheen gaan. Het grote verschil met Arabie, is dat China ook nog eens een behoorlijke transfersom wil betalen.

16 januari 2017 om 17:31

Dat is natuurlijk een vergelijking van niks. Manchester City speelt in de PL, 1 van de beste competities ter wereld. Daarbij is er altijd kans om in de CL te spelen. In 2009 toen het Man City project begon werd Man City 10e. Een jaar later werden ze al 5e. Dan wordt het project al interessant. En voor de overname speelde Man City ook gewoon in de PL met niet hele slechte spelers.

In China zijn maar 4 buitenlanders toegestaan waarvan er 3 in de basis mogen spelen. Je speelt dus met 2 of 3 goeie voetballers en 8 Chinezen die niet eens in de JL thuis horen. Het doel is ook niet om de Chinese competitie naar een hoger niveau te tillen, maar het doel is om het Chinese voetbal naar een hoger niveau te tillen. En dat willen ze doen om mannen zoals Tevez te halen, jonge spelers kijken tegen hem op en willen zelf ook gaan voetballen.

Talenten uit Afrika, Amerika en Europa zullen nooit naar China vertrekken. Niet omdat ze het niet willen, maar door de buitenlanders regel. Dus de Chinese competitie gaat nooit Europa voorbij.

16 januari 2017 om 17:34

Er is toch wel een heel wezenlijk verschil tussen de aantrekkingskracht van een club die al in de Premier League speelde en de aantrekkingskracht van een club in een competitie die nog zeer weinig voorstelt.

16 januari 2017 om 17:58

city was een meeloper tot de overname en enkel door met bakken geld te smijten kwamen spelers met wat naam .
10 jaar en een miljardje of 2 later hebben amper prijzen opgeleverd 2 titels , 1 fa cup die ik echte prijzen vind ...2 x league cup en 1 community shield zijn prijzen van een andere orde

Met andere woorden: Gudelj komt misschien weer op de bank te zitten?

16 januari 2017 om 09:03

Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat ze zijn zit afdruk bij Ajax nu in een stoel verwerken om optimale comfort te geven.

16 januari 2017 om 16:56

Kijken of hij nu ook moeite heeft om voor 5 miljoen per jaar te gaan zitten...

16 januari 2017 om 17:30

Hij krijgt nu wel VIP stoelen, die miste hij wel bij Ajax.

Einde verhaal China, met alleen 3 buitenlanders in de selectie ga je nooit de Europese top bestormen.

16 januari 2017 om 09:14

De Europese top bestormen met een Chinees elftal lijkt me sowieso lastig.
China wil hele grote stappen maken maar het is natuurlijk niet te doen om een achterstand van 100 jaar voetbal in een paar jaar in te lopen. Met alleen topvoetballers red je het niet, trainers supporters faciliteiten (zal het probleem niet zijn) zijn net zo belangrijk.

16 januari 2017 om 10:05

Jammer dat we die regel in Europa niet hebben. Elk team minstens 8 spelers uit het land van de club, en maximaal 3 buitenlanders. Zou goed zijn voor het Nederlands voetbal.

16 januari 2017 om 13:25

@bennl

Ik hoop het niet, deze regel werkt juist absoluut niet. Zowel in Rusland als volgens mij Turkije hebben ze een regel als dit. Dit zorgt ervoor dat iedere Rus die een beetje tegen een bal kan trappen zwaar overbetaald wordt en ook nog eens niet geprikkeld wordt om te presteren. Maakt niet uit hoe ze presteren, ze zijn verzekert van de basisplek. Nu zullen er genoeg zijn met intrinsieke motivatie, maar een gebrek aan concurrentie heeft nog nooit iemand beter gemaakt. Of in ieder geval niet tot optimale prestaties geleid.

16 januari 2017 om 17:11

Nou nee aub niet. Zijn net blij dat die belachelijke regel het niveau van Turkije laag heeft gehouden. Nu eindelijk die buitenlandersregel aangepast is is het niveau vele malen hoger in de Turkse Superlig. Met maar 3 buitenlanders in de selectie is echt geen doen geloof me. In Turkije kunnen ze daarover meepraten.

17 januari 2017 om 13:41

Nou Hangover,

non EU is toch wel wat anders dan buitenlanders.
Alsnog vreemd vind ik het. Weet je dit zeker?
Dan mogen van Pastore, Thiago Silva, Marquinhos, Maxwell, Di Maria en Cavani er altijd maar 3 spelen?

En bij Barca bijvoorbeeld? Neymar, Suarez, Turan en Mascherano mogen nooit samen spelen?

En Real? Met Marcelo, Navas, Danilo, James, Casemiro?

Juventus? Higuain, Dybala, Dani Alves Dybala?

16 januari 2017 om 16:45

China ligt in Azië en staat los van Europa en/of de Uefa.

Het quotum van buitenlanders is ingesteld om eigen talent een kans te geven en zich verder te ontwikkelen terwijl door de komst van 'buitenlanders' het Chinese voetbal meer aanzien moet krijgen waardoor er meer mensen voor de sport voetbal kiezen en de vijver van voetballers groter wordt. Wonen genoeg mensen in China en ben dan ook overtuigd dat er genoeg talent rondloopt. Echter met alleen talent red je het niet en ga je nooit wereldkampioen worden. Maar dat er nieuwe mogelijkheden en kansen ontstaan lijkt me duidelijk.

Hmm... Dan zal er wel een miljoenenbod alarm 30 miljoen op Vitesse spits Zhang komen Een Chinees van onder de 23 die ook nog een beetje tegen een bal aan kan schoppen is goud geld waard haha

Veel plezier Axel Witsel daar in China.

Van die laatste transfers snap ik enkel die van Tevez en Mikel. De andere voetballers die deze winter naar daar zijn getrokken hebben een serieus gebrek aan ambitie. Met Witsel op kop! Hij kon van Benfica naar Real, hij trok voor het geld naar Zenit. Cava nog misschien. Een club die Europees elk jaar wel ergens komt, maar hij deed dit omdat hij een beter voorstel kreeg dan bij Real, en Real is en blijft Real. Groter dan de meeste teams in Europa. En nu kon hij naar Juve en hij trekt, voor het geld, naar China. Slotsom, hij had al 2x de Champions Legue kunnen winnen, een keer de Europeese Super Cup en 2x WK voor clubteams. En als hij nu voor Juve had gekozen hadden er waarschijnlijk wel wat titels van Italie, bekers van Italie en ver geraken in de CL. Met zo een palamres had je op u 33/34j nog meer kunnen verdienen daar (zie Tevez) en had je tenminste iets bewezen in de topcompititie's.

Beetje vreemd hè! De chineese overheid pompt geld in het voetbal om zo het chineese voetbal naar en hoger niveau te tillen.
Dus alle chineese clubs kopen voor zoveel geld aan buitenlanders en dan mogen ze misschien niet allemaal spelen.

Deze regel gaat veel voetballiefhebbers in europa blij maken. Dat niet alle toppers weg gaan naar china!

16 januari 2017 om 12:14

Gelukkig was dat ook nog niet het geval. Dat alle toppers naar China gaan. Oscar was lang niet altijd zeker van een basisplaats en Witsel kon naar Juve, maar daarnaast waren er weinig clubs die zich mijns inziens hebben gemeld voor hem. Ondanks zijn aflopende contract.

Daarnaast is het voor het Chinese voetbal een positieve ontwikkeling. Op deze manier wordt er gestimuleerd om jeugdspelers op te leiden, wat het algemene niveau van het Chinees' voetbalelftal enkel ten goede kan komen.

Het was al een goede zet om de Chinese clubs te verplichten om enkel een Chinese keepers te mogen kopen. Het niveau van de keepers in China is namelijk bar slecht.

@voetbalzone mijn complimenten voor dit stuk. Voor mij persoonlijk weinig nieuwe informatie maar wel heel fijn om met dit soort series meer te weten te komen over exotische competities.

Misschien ook een idee om dit op regelmatige basis te gaan doen voor bijv. de Copa Libertadores. Dat is namelijk topvoetbal waar wij in Nederland veel te weinig van mee kunnen genieten.

Deze Regel verbaast mij niks.

En zoals zoveele al zeggen dit gaat je nooit inhalen en Rusland blijft samen met Quatar denk ik dus nog steeds het meest aantrekkelijkst.

Het China verhaal was even interessant. Maar dat was voor een paar weken leuk. Ik vind dit niet erg

Vitesse moet gelijk Zhang verkopen voor 30 miljoen, chinees en onder 23. Prima deal

16 januari 2017 om 17:21

Ajax moet Zhang kopen voor 3 mln. Het komende half jaar regelmatig laten spelen wanneer het kan en in de zomer terug naar China sturen voor €30mln!

16 januari 2017 om 17:53

Dat is inderdaad het enige waar het Ajax om te doen is, anders worden de aandeelhouders boos

Maar dat gaat dan een Van Ginkeltje worden en dan haakt die kruidenier wel weer af.

Ben ik nou de enige die het verschil niet heel erg in zie van de verandering? Die ene buitenlander meer of minder hoeft toch niet uit te maken? Men moest sowieso een half elftal Chinezen op het veld zetten, ik heb niet het gevoel dat ze beter gaan spelen met een buitenlander minder..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren