‘Gaan we Gudelj nou echt zo missen? Hij is nu wel financieel onafhankelijk’

Woensdag, 11 januari 2017 om 11:40

Nemanja Gudelj nam afgelopen winter afscheid van Ajax en vertrok naar Tianjin Teda. Het kwam de Servische middenvelder op zowel kritiek als begrip te staan dat hij voor het grote geld in China koos. Ronald Waterreus kan de keuze van Gudelj wel begrijpen.

/

“Zelf zou ik er niet gaan zitten, maar tot op zekere hoogte begrijp ik spelers wel. Nemanja Gudelj verwijt ik echt niks”, schrijft de voormalig doelman in zijn column in Voetbal International. “Met alle respect voor Gudelj, maar gaan we die nou zo missen? We praten niet over een wereldspeler. Met aardige kwaliteiten is hij nu wel financieel onafhankelijk. Carlos Tevez? Hij is ouder en moet in Argentinië een hele wijk te eten geven, dus dat kan ik ook nog wel volgen.”

Dat de Chinese clubs zulke grote bedragen op tafel kunnen leggen, leidde in de voetbalwereld tot een storm aan kritiek. Waterreus vindt de verontwaardiging selectief. “Moeten we hier nodig zeggen! Juist hier kopen we alle talenten op, zeker Engelse en Spaanse clubs zijn de laatsten die mogen klagen.”


Poll

Kan je begrijpen dat Nemanja Gudelj heeft gekozen voor een transfer naar China?


Gerelateerd

30 reacties (laatste reactie door sirius)

Waterreus presteert het om zelfs hierbij de plank mis te slaan. Er is geen kritiek op hem dat hij naar China gaat, maar dat hij als een labiele ... het niet meer kan opbrengen om te trainen en zo werk weigert en zijn acties haaks staan op hoe hij zichzelf altijd heeft gepresenteerd.

11 januari 2017 om 12:01

@ajaxglobal: volgens mij presenteert het artikel zelf dat er kritiek op Gudelj is vanwege zijn keuze voor China en het grote geld en zijn dit niet de woorden van Waterreus. En als deze bewering hem wordt gepresenteerd en hij geeft deze mening (hij is niet zo goed, maar voetbalt zich financieel onafhankelijk, dus begrijp ik dat wel), dan is daar toch niets geks aan?
Ik ben bepaald geen fan van de 'analyticus' Waterreus maar hij is een van de eerste bobo's die ik hoor roepen dat we niet selectief verontwaardigd moeten zijn in Europa en daar heeft hij meer dan groot gelijk in.

11 januari 2017 om 15:18

@ijsmuts, goed punt, zo had ik hem niet gelezen! Helemaal eens met je punt over die selectieve verontwaardiging. Volgens mij doen 9 van de 10 mensen het wel bij een dergelijk aanbod. En in Europa doen de grootmachten al jaren hetzelfde...

11 januari 2017 om 20:43

Volgens mij valt het wel mee met de verontwaardiging over het Chinese geld en de spelers die zich daardoor laten lokken.

Ik heb de column van Waterreus verder niet gelezen dus ik ken de context van de opmerking niet maar er staat hier dat hij Gudelj "echt niks" verwijt. Ik wel in ieder geval, namelijk zijn werkweigering.

11 januari 2017 om 12:05

Je snapt toch ook wel dat hij niet werkelijk ongemotiveerd was, maar dat dit een onderhandelingstactiek was?

11 januari 2017 om 15:18

Jawel, maar er is geen reden om je zo op te stellen?

11 januari 2017 om 16:03

Andersom is er ook geen reden voor Ajax om een vertrouwelijk gesprek tussen speler en trainer in een persbericht naar buiten te brengen, om de speler voor het blok te zetten.

11 januari 2017 om 16:05

Juist wel toch, om een transfer te forceren? Of begrijp ik je verkeerd?

11 januari 2017 om 20:45

Natuurlijk had Ajax wel redenen om dat gesprek naar buiten te brengen. Ten eerste om duidelijk te maken waarom Gudelj buiten de selectie werd gezet. En ten tweede om chantage af te straffen.

Vind je soms dat Ajax zich in deze niet ethisch gehandeld heeft? Wat had Ajax anders moeten doen volgens jou?

11 januari 2017 om 20:54

@hangover, de persoon die als eerste dit soort machtsmiddelen gebruikt, heeft geen recht van spreken als de ander zich daartegen verweert. Dat is in dit geval gebeurt.

Er zijn zat andere momenten geweest waarop Ajax van alles te verwijten valt. Maar dit is er niet een van.

11 januari 2017 om 21:07

Inderdaad. Niet ethisch, en ook niet slim - Ajax zat met een overschot aan midenvelders, en als een bankzitter dan weg wilt, dan doe je wat elke andere club in zo'n geval doet: je houdt positieve verhalen en zet hem in de etalage. Stel je even het scenario voor als Ajax geen persbericht had uitgestuurd, en Gudelj in December twee wedstrijden had laten spelen, en rustig om tafel was gaan zitten met de speler en de Chinezen.

Lekker 2 jaar in china voetballen en 7 miljoen per jaar verdienen. Als hij na 2.5 jaar terug komt is hij lekker binnen.
Begrijp niet dat hij kritiek krijgt op een beslissing die hij wilt nemen met zijn leven. Het is toch zijn leven en dus zijn keuze. Want iedereen moet perse in het westen voetballen? Want in het oosten voetballen is slecht?

Denk dat veel mensen gewoon jaloers zijn op het feit dat hij veel gaat verdienen en daarom kritiek geven op zijn beslissing om naar china te gaan.

11 januari 2017 om 12:22

Gudelj kreeg hier in Nederland geen kritiek op het feit dat hij naar China vertrekt. Hij kreeg kritiek op het feit dat deze jongen een transfer forceerde op een walgelijke manier. Als je dan als speler nog meer op je kerfstok hebt, worden die dingen opgerakeld en zie je toch een best lijstje met incidenten. Dat werkt allemaal niet in zijn voordeel. Als club zou ik wel twee keer nadenken voordat ik Gudelj binnenboort zou halen. Verder is het natuurlijk ook gewoon een matige speler.

11 januari 2017 om 13:04

Gudelje kreeg wel degelijk kritiek want hij zou voor het geld kiezen want sportief zou je klaar zijn als je contract in China afgelopen is.
Verder is hij gewoon een goede speler en zeker geen matige speler.

11 januari 2017 om 17:48

Sorry een goede speler voor de middenmoot, maar niet voor de top. Dus een matige speler. Bij Ajax heeft hij niets laten zien wat hem een goede speler maakt. Dat hij naar China gaat is natuurlijk te begrijpen, maar sportief gezien geloof ik niet dat het een stap voorwaarts is, misschien zijwaarts. De manier waarop is natuurlijk om te walgen.

Ik ben wel benieuwd of hij daarvoor nou gestraft is door bijvoorbeeld salaris inhouding/vermindering oid.

11 januari 2017 om 20:12

Kon bij Ajax voetballend totaal niet mee, dus tenzij jij Ajax als europese en dus wereldtop ziet is het een matige speler.....

11 januari 2017 om 22:51

Ik denk dat heel Europa een nieuwe fase tegemoet gaat. China trekt heel de markt open, door met miljoenen te smijten. Ja daar kan Engeland en topclubs als Real Madrid en Bayern niet eens tegenop. Ineens slaan de alarmbellen hier en moeten wij opletten geen goldiggers binnen te halen? Golddiggers waren allang al actief. Kijk wat dacht je van Ronaldo? Bale? Omdat Real Madrid een rijke history heeft, dan zijn die miljoenen niet erg meer. Want dan gaat het ineens om sportieve prestiatie? Als ze naar een mindere competitie gaan dan zijn het ineens golddiggers? Ik kan je allemaal vertellen. Maak alle slarissen gelijk. Dan ga je pas zien wie een golddigger is. Dan waren de meeste gaan voetballen voor een club in hun eigen land.

12 januari 2017 om 21:38

Daar hebben we hier in Nederland geen last van. Wij kunnen er eigenlijk alleen van profiteren als de Chinese clubs veel geld betalen om Eredivisie-spelers aan te trekken. Verder zijn wij een opleidingsland geworden waar voornamelijk talent rondloopt. Aangezien we ook veel clubs hebben die zelf spelers opleiden, blijft onze stroom aan voetballers wel relatief constant. Het is vooral de Premier League die hierdoor wellicht in de problemen komt, mocht de Chinese voetbalmarkt zich nog verder ontwikkelen.

Sportief gezien heb je daar als voetballer 0,0% te zoeken. Financieel gezien heb je daar zeker wat te zoeken. Elke voetballer die puur voor het geld voetbalt zou deze keuze zonder aarzeling maken. End of story

11 januari 2017 om 12:20

Maar niet elke speler zou vervolgens zijn werkgever zo slecht behandelen om een transfer te forceren. Dan komt de ware aard van het beestje naar boven en dat mag je Gudelj zeker wel kwalijk nemen. Er is geen club op de wereld die zo'n speler graag in zijn selectie heeft. Die jongen heeft al een opeenstapeling van incidenten gehad, vooral bij de nationale ploeg.

Verder is het natuurlijk gewoon lekker verdienen voor zo'n middelmatige speler. Voor een subtopper in de Eredivisie een goede speler, maar komt gewoon tekort voor de Nederlandse top en alles wat daar nog boven zit. Met zulke beperkte kwaliteiten is het natuurlijk wel fijn de kans te hebben jezelf financieel onafhankelijk te spelen in een relatief mooi land.

11 januari 2017 om 17:29

Mee eens. Het blijft natuurlijk speculeren, wellicht lagen Gudelj en Bosz elkaar voor geen meter. Ik dacht echt dat hij het zou maken bij Ajax, net zoals Bazoer. Maar goed, ik kan er niet om wakker liggen.

11 januari 2017 om 16:34

Met dit soort bedragen en spelers die daar tegenwoordig voor vallen, valt er steeds meer te halen in China. Manchester City is ooit ook begonnen met het lokken van modale spelers tegenover astronomische bedragen (nigel de Jong bijvoorbeeld). Op een gegeven moment is die competitie aantrekkelijk genoeg hoor. Je koopt zo'n competitie vanzelf naar een hoog niveau. Wat maakt het voor een Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse speler nou uit of hij in Europa speelt of in Azie?

Modaal voetballertje, harde werker hard (vaak onzuiver) schot. Niet een speler die het algemene niveau van Ajax omhoog schroeft. Mentaal niet heel sterk is gebleken. Dit is voor een speler zonder ambitie een prima keuze.
Persoonlijk had ik de subtop van Europa gekozen en over een jaar of vier vijf richting China vertrokken.

Ik snap waterreus wel. Gudelj gaan we niet herinneren als de beste middenvelder aller tijden van Ajax. Dan maar lekker je in 3 jaartjes onafhankelijk voetballen ergens in China en erna doen met je leven wat je wil.

11 januari 2017 om 12:56

Er zat wel degelijk een leuke carriere voor hem in. Subtop kon hij echt nog wel redden en sowieso ook voor veel clubs in de PL zou hij minuten kunnen maken.

11 januari 2017 om 20:15

Is dat zo ? Komt voor Ajax tekort en we moeten hier elke week lezen dat Ajax en Nederland niets meer voorstellen dus hoe zie jij dan dat hij een stap naar de PL kan maken ?

Het argument van financieel onafhankelijk is niet van toepassing.
Er wordt vaak gedaan alsof voetballers voor een appel en een ei in Europa spelen.
En dat ze eindelijk goed betaald krijgen wanneer ze naar het M-O of China gaan.
Zelfs als je 10 jaar lang in de Eredvisie speelt heb je al bijna 3 miljoen.
Blijkbaar bedoelen veel mensen met financieel onafhankelijk dat je in luxe kan leven.

11 januari 2017 om 14:58

3 miljoen als je geen cent uitgeeft zeker.

Ach bij Ajax op de bank of % miljoen per jaar opstrijken nou dan weet ik het wel. komt bij dat zijn kwaliteiten niet echt denderend zijn. Dus gewoon in de spiegel kijken en zeggen ja ik heb het geld nodig ik heb dit nodig lekker geld verdienen in China leuk land schijt ik ga. Doei Ajax

Ik snap die jongen volledig. Veel van jullie kunnen wel zeuren of het feit dat het naar China is vertrokken om een grote zak geld op te halen, maar veel van jullie zouden het zelfde doen.

Ik denk dat de opkomst van Chinese competitie zelfs positief is voor de Nederlandse competitie. Veel goede zullen spelers zullen nu naar China vertrekken i.p.v, de Engelse, Spaanse, Duitse en Italiaanse competitie. Dit betekend dat met verloop van tijd deze competitie misschien minder sterk worden. Daarbij Kunnen Nederlandse clubs nu ook zaken doen met Chinese clubs, die het geen probleem vinden om een grote zak geld neer te leggen voor een goede speler op de Nederlandse velden. Kortom het is een goede ontwikkeling!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8148
2.Ajax7352
3.AZ6831
4.Feyenoord6034
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

94 fans
Middenvelder, 26 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 20 april
Manchester City is weer van plan om zich te melden bij Leicester City aangaande Riyad Mahrez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren