Nacer Barazite: ‘Ik ben een boerenjongen uit Huissen’

Vrijdag, 23 december 2016 om 00:00

Nacer Barazite (26) verliet op zestienjarige leeftijd het Gelderse Huissen voor Londen waar hij bij Arsenal ging voetballen. Via omzwervingen bij Derby County, Vitesse, Austria Wien en AS Monaco belandde hij ruim twee jaar geleden bij FC Utrecht, waar hij is uitgegroeid tot een gewaardeerde basiskracht. Verslaggever Justus Dingemanse sprak met hem op trainingscomplex Zoudenbalch en vroeg hem onder meer naar zijn carrière tot dusver, zijn ambities voor de toekomst en de manier waarop hij zijn leven indeelt. Vandaag op Voetbalzone deel één van dit tweeluik over zijn roots en de periode vóór FC Utrecht.

/

Nacer, veel mensen hebben het idee dat jij een hele serieuze jongen bent, klopt dat beeld?
“Haha, soms wel, maar dat valt op veel vlakken ook erg mee hoor. Ik denk dat veel mensen een ander beeld van me zouden hebben als ze mij zouden kennen. Dat komt voor een groot deel ook wel door wat zich nu allemaal in de wereld speelt. Ik heb een bepaald uiterlijkvertoon waar mensen een beeld bij hebben en voldoe aan allerlei stereotypen. Veel mensen hebben toch zekere opvattingen over praktiserende moslims. Dat is ook prima, maar ik denk dat het wel belangrijk is dat mensen niet meteen een vooroordeel hebben en het gesprek aan durven gaan.”

Want wat voor jongen ben jij dan wel?
“Dat is wel altijd wel lastig om over jezelf te zeggen, denk ik. Ik ben opgegroeid in Huissen, een stadje naast Arnhem wat eigenlijk meer een dorp is. Daar ben ik heel Hollands opgevoed en in tegenstelling tot wat veel mensen denken ben ik echt een boerenjongen. Mijn moeder is Nederlands en mijn vader Marokkaans. Qua persoonlijkheid ben ik heel nuchter en Hollands. Inmiddels ben ik ruim vijf jaar getrouwd en heb ik drie kinderen; twee jongens en een meisje. We wonen met zijn vijven in Rotterdam en ik ben een drukke familieman. In die zin ben ik als ieder ander. Ik doe weinig anders dan bijvoorbeeld Willem Janssen, behalve dat ik vijf keer per dag tien minuutjes bid en Ramadan doe.”

Dan het voetbal, wanneer besloot je: ik word profvoetballer?
“Heel jong eigenlijk al; op mijn vijfde of zesde. Ik weet de dag nog heel goed dat ik mocht beginnen bij de lokale club RKHVV. Schooltijd was voorbij en ik rende als een gek die kant op. Mijn oudere broer zat bij dezelfde club en mijn vader was intensief met ons bezig. Ik merkte ook wel vrij snel dat ik meer talent had dan mijn leeftijdsgenootjes. Ik ging bij NEC voetballen en werd uitgenodigd voor de jeugdelftallen van Oranje. Toen werd het allemaal wat serieuzer en begon Arsenal me te volgen. Toen ik werd uitgenodigd voor een stage wist ik eerlijk gezegd amper iets van de club. Pas toen ik het thuis vertelde zeiden ze: ‘weet je wel wat voor club dat is?’. Een poosje later werd het echt concreet en vertrok ik op mijn zestiende naar Arsenal.”

/

Achteraf gezien een goede keuze?
“Ja, dat is absoluut een goede beslissing geweest. Het ging ook meteen aardig goed en ik werd al snel doorgeschoven naar het tweede en mocht meetrainen met het eerste. Op mijn zeventiende maakte ik mijn debuut, maar in mijn tweede duel raakte mijn schouder uit de kom. Dat was eigenlijk de eerste blessure die ik ooit had en vanaf dat moment ging het minder. Toen ik verhuurd werd aan Derby County gebeurde het opnieuw en na de derde keer bij Jong Oranje moest ik geopereerd worden en lag ik er vijf maanden uit. Dan gaat de trein heel snel, want jongens werden snel doorgeschoven. Toch heb ik er veel geleerd en ben ik er voor mentaal gevormd. Je krijgt bagage en leert daar weet wat er aan de top van je gevraagd en geëist wordt.”

Vervolgens heb je een half jaar bij Vitesse gespeeld. Hoe was dat?
“Ik werd verhuurd aan Vitesse toen de club net was overgenomen door Merab Jordania. Er was toen nog weinig structuur en in dat half jaar tijd heb ik drie verschillende trainers gehad. Het was er vrij onrustig en het moest allemaal nog opgebouwd worden. Na dat halve jaar ben ik naar Austria Wien in Oostenrijk gegaan. Ik weet niet precies hoe ze bij mij terechtkwamen, maar het was de juiste stap. Austria speelde goed voetbal en domineerde bijna iedere wedstrijd. Ik kreeg veel vertrouwen en dat seizoen kwalificeerden we voor de Europa League. In dat toernooi scoorde ik aan de lopende band en daarna ging het allemaal heel snel.”

/

Want toen stond AS Monaco op de stoep met vierenhalf miljoen..
“Ja en dat is natuurlijk niet niks, zeker niet voor een jongen van 20, 21 jaar. Dat soort dingen hebben toen ook mijn focus aangetast. Ik weet nog dat ik naar Oostenrijk kwam en alles voor mij om voetbal draaide. Daardoor presteerde ik heel goed, maar toen kwamen de randzaken. Grotere clubs kregen interesse en daar ging veel geld mee gemoeid. Net nadat ik getekend had bij Monaco belde Bayer Leverkusen voor me. FC Porto had ook interesse, dat soort clubs. Mijn focus lag niet meer helemaal op het voetbal, ook al was ik me daar toen niet bewust van. Dat had sportieve consequenties.

Daarnaast was ik in Frankrijk binnengehaald als grote aankoop. AS Monaco kwam destijds nog uit in Ligue 2 en wilde zo snel mogelijk de weg naar boven inslaan en promoveren. Er werd flink geïnvesteerd en de verwachtingen lagen hoog. Net als bij Vitesse werden veel spelers gehaald en wisselden de trainers snel. Ik houd van structuur en stabiliteit en ik wist niet het beste uit mezelf te halen. Nu weet ik die dingen van mezelf en in die zin is die periode voor mij een belangrijk leermoment geweest.”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.
Doorzagen met.. Nacer Barazite!
Meer video's


Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door falcao)

Hij heeft het zeker laten liggen in het begin van zn loopbaan. Als je ziet met wie hij bij Arsenal op het veld stond en uit welke club ie nog kon kiezen toen zijn ontwikkeling stokte. Nu is het een verdienstelijke speler, maar zijn potentieel was veel groter.

22 december 2016 om 19:03

Maar je kan toch niet zeggen dat hij het heeft laten liggen? Hij raakte geblesseerd en zoals hij zegt schoven er ondertussen andere jongens door. Toen is hij op achter geraakt en heeft hij vervolgens stapjes terug gedaan door naar Austria te gaan. Daar deed hij het goed en is hij naar een ambitieuze club gegaan uit de Ligue 2. De keuze Monaco is anders uitgepakt als wat hij gehoopt had, maar zeker begrijpelijk. Ik vind niet dat hij het heeft laten liggen, ik vind dat zijn carrière anders had kunnen lopen maar dat dat door omstandigheden niet is gebeurt.

Wist niet dat hij zo dicht bij me heeft gewoond

Mooi verhaal! Leuk om hem zo beter te leren 'kennen'. Wat mij betreft vaker zulke verhalen VZ!

22 december 2016 om 17:39

Inderdaad, leuk stukje!

Leuk stukje, maar wel met wat foutjes. De club uit Huissen heet RKHVV.

Dit zou een goede speler zijn voor Feyenoord in de winter! Iemand die vanuit het middenveld in de zestien komt of achter de spits!

22 december 2016 om 17:48

Feyenoord heeft al wat teveel middenvelders.

22 december 2016 om 18:10

Ja er moeten er ook weg (Vejinovic en Gustafson).

Tja, die jongen heeft zeker talent. Snap alleen het doel van die baard niet zo goed. Net overigens als al die tattoos van jongens als Karsdorp, Depay etc. Je werkt er toch een bepaald beeld mee in de hand terwijl het je denk ik weinig brengt.

22 december 2016 om 19:36

Doel van de baard staat in de tekst in pricipe: praktiseren van zijn geloof. Vanuit het islamitisch geloof is de baard een verplichting.

Waarom zou je je principes opzij zetten omdat andere mensen er een bepaald beeld bij hebben/krijgen? Dat is toch gewoon een bepaalde druk waar niemand in geen enkele positie aan zou moeten toegeven. We hebben het hier in NL zo vaak over vrijheid die we hebben. Maar in hoeverre is er sprake van vrijheid als we elkaar haast gaan verplichten om bepaalde dingen te laten?

22 december 2016 om 21:33

Die jongen had tot enkele jaren geleden niet zo'n baard dus het is nog relatief recent. Met inachtneming van de huidige tijd (zeg maar sinds 9/11) weet je dat mensen je met enige reserve tegemoet zullen treden. Waarom dan juist nu de kat op het spek binden.

22 december 2016 om 23:40

Die jongen probeert hier mensen te laten geloven dat die een boerenjongen uit Nederland is. Maar dames wil die geen handjes geven en die baard ziet er inderdaad ook niet uit. Iemand bij Utrecht mag wel zeggen dat die baard eraf moet. Hij staat daar voor tonnen op de loonlijst en met dit uiterlijk lijk je gewoon een terrorist. Iemand die een ton wil verdienen in het zakenleven kan ook niet aankomen met zo'n achterlijke baard. Sowieso geen zelfbeeld deze jongen allemaal smoesjes waarom hij overal mislukt is, in feite komt dat gewoon doordat hij continu verkeerde keuzes heeft gemaakt.

23 december 2016 om 08:06

Ik heb zo het idee dat je hier praat vanuit je onderbuik. Vraag heb je een hekel aan moslims die hun geloof praktiseren?

23 december 2016 om 09:35

Ja dat heb ik en daar heb ik goede redenen voor. Niet om het moslim zijn op zich maar het hele patroon van gedragingen dat er omheen hangt. Het is dwingend, belerend, intimiderend, provocerend, intolerant en bedreigend. Sorry, maar kan er op dit moment helaas weinig anders van maken en ga haast geloven dat het een intrinsiek onderdeel van die religie is. De centrale persoon heeft immers ook een militant verleden, in tegenstelling tot die van het christendom. Aan 'jullie' om het tegendeel te bewijzen. Dan kunnen we weer normaal met elkaar omgaan want dat willen de meeste mensen in Europa graag.

23 december 2016 om 10:24

Als de Islam zo dwingend, belerend, intimiderend, provocerend, intolerant en bedreigend is, hoe kan het dan dat er maar 36% van de moslims in NL regelmatig naar de moskee gaan en de rest niet die zich moslims noemt. Als het waar is wat jij zegt dan zou je verwachten dat de meerderheid toch echt naar de moskee zou gaan.

23 december 2016 om 11:42

Laten we eerlijk wezen Wvish, Falcao heeft het niet over de mensen die zich moslim noemen of zijn maar niet strak de regels volgen. Daar is niets mis mee en dat is ook het overgrote gedeelte. Die zich veelal heeft aangepast aan de Nederlandse maatschappij en niet strak de lijnen volgt van een eeuwen oud boek. Barazite, en we hebben het hier over hem is niet zo'n voorgenoemde persoon, Barazite zijn uitvoering van het geloof, de praktiserende moslim is vrij in lijn met hoe Falcao het omschrijft. De termen provocerend, dwingend en intolerant vallen allen te omschrijven aan het feit dat hij weigerde een verslaggever de hand te geven puur en alleen omdat zij een vrouw is. Nu kan er gezegd worden dat het een teken is van respect in de islamistische cultuur maar in Nederland is het een belediging en denigrerend.

En wij kunnen het allemaal maar negeren omdat wij tolerant zijn maar de paradox van tolerantie stelt dat je niet tolerant mag zijn tegen intolerantie omdat dat weer een intolerante maatschappij oplevert. Barazite is vrij om te doen en laten wat hij wil maar het is normaal dat er van uit onze maatschappij een kritische stem opkomt als hij iets doet wat in den diepste tegen de Nederlandse waarde in streeft.

23 december 2016 om 12:11

@memphisdepay:

Ik vind, om maar wat te noemen, het haar van Vilhena er minstens zo raar uitzien als de baard van Barazite. Maar daarover zegt toch ook niemand dat hij er iets aan moet doen? Mag hij lekker zelf weten...

23 december 2016 om 12:39

Prima, maar mensen mogen ook zelf weten of ze daar wat van vinden. Dat haar van Vilhena vind ik ook komisch, maar het is geen nadrukkelijk symbool van een religie cq cultuur die op gespannen voet staat met onze maatschappij en hier, gebaseerd op de ervaring van de laatste 40 jaar, demonstratief ook nauwelijks of geen concessies aan wenst te doen. In tegenstelling tot Italianen, Spanjaarden, Chinezen, Vietnamezen, Hongaren etc. die naar Nederland zijn gekomen en op een gezonde manier willen assimileren.

23 december 2016 om 16:23

@falcao

De meeste jongeren met een moslimachtengrond zijn in Nederland geboren. Barazite heeft zelfs een autochtone moeder. Maar toch proef ik in je woorden een "zij' tegen ''ons'' verhaal, wat mij niet echt gezond lijkt. Al mag je natuurlijk zo een mening hebben. Echter, mag je in Nederland ook je leven zo indelen zoals je zelf wilt. mits je aan de wet houdt. Dus als Barazite met een baard rond wil lopen, moet hij dat zelf weten.

Vragen om assimilatie is dan ook totaal tegen de Nederlandse normen en waarden. Daarnaast gaat je voorbeeld van Chinezen ook niet echt stuk. De ouderen in deze bevolkingsgroep houden zich steevast aan hun enigen tradities, en zijn de Nederlandse taal ook niet altijd gemachtigd. Daarnaast leven zij ook vrij gesloten, zoals andere bevolkingsgroepen. Al onderscheiden zij zich door hun ondernemingsschap.

24 december 2016 om 12:33

Ik vrees dat we niet onder een 'wij' tegen 'zij' uitkomen wanneer moslims zich zo demonstratief af blijven wenden van de fundamenten van onze samenleving. Dat gevoel heb ik bij de Chinezen totaal niet, die zijn niet uit op een clash maar doen gewoon hun eigen ding zonder te irriteren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Ramon LeeuwinVerdediger10
Edson BraafheidVerdediger10
Robin van der MeerVerdediger10
Sean KlaiberVerdediger10
Willem JanssenMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

Nederland
12 fans
Aanvaller, 27 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 24 mei
Jean Michaël Seri moet de eerste aankoop van Unai Emery bij Arsenal worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren