Eigen doelpunt in extremis dompelt FC Twente in diepe rouw

AZ heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met een overwinning. De formatie van John van den Brom leek met 1-1 gelijk te spelen tegen FC Twtente, maar een eigen doelpunt van Peet Bijen in de tweede minuut van de blessuretijd leverde toch nog een zege op. Het is de eerste keer sinds 2009 (ADO Den Haag, 3-0) dat AZ de laatste competitiewedstrijd van een kalenderjaar weet te winnen.

/

AZ wilde voorkomen dat men voor de derde keer op rij punten zou laten liggen en had het zichzelf in de beginfase al een stuk makkelijker kunnen maken. Robert Mühren kreeg na tien minuten namelijk een goede mogelijkheid om er 0-1 van te maken, maar schoot na voorbereidend werk van Alireza Jahanbakhsh net naast. Twente kwam hierna wat beter in de wedstrijd, maar de eerstvolgende kans was opnieuw voor AZ: doelman Nick Marsman had een antwoord op een hard schot van Wout Weghorst.

Twente werd in het eerste bedrijf één keer serieus gevaarlijk: een kopbal van Enes Ünal na een voorzet van Mateusz Klich bleek een prooi voor Sergio Rochet. In de tweede helft werd er wél gescoord, want al na vijftien seconden gaf het scorebord de 0-1 aan: Weghorst verschalkte na een voorzet van Jahanbakhsh al glijdend keeper Marsman, al had de treffer vanwege buitenspel eigenlijk niet mogen tellen. Twente leek vier minuten later weer langszij te komen, maar Enes werd afgevlagd en zodoende ging het Tukkerse feestje niet door.

/

AZ hoopte de voorsprong vast te houden, maar was daartoe niet in staat, want halverwege de tweede helft werd het 1-1 in De Grolsch Veste. Invaller Chinedu Ede legde de bal na een voorzet terug en Enes schoot vervolgens raak in de linkerhoek; de Turk maakte zijn tiende competitiedoelpunt van het seizoen. Doordat Guus Til later nog een uitstekende kans op de winnende liet liggen, leek het duel geen winnaar te krijgen. Leek, want in de blessuretijd werd het toch nog 1-2. Twente leed pas zijn derde nederlaag in de laatste negentien thuiswedstrijden in de Eredivisie.

Een terechte zege voor AZ?

1
2

Heerlijke wedstrijd! En toch was AZ op basis van de statistieken de betere vandaag, dus de beste club wint. Met een lekker gevoel de winterstop in. Het wordt wel zwaar, als enige Nederlandse club doe je in alle drie de competities mee.

17 december 2016 om 23:39

Heerlijke wedstrijd? Eerste helft deed pijn aan de ogen zo slecht, tweede helft was beter maar ook niet zoveel dat het de term heerlijke wedstrijd verdient. Jammer voor ons (Twente supporters) dat deze wedstrijd verloren ging kon beide kanten op. Het is zeker niet onverdiend dat AZ de punten meeneemt, alhoewel een gelijkspel ook verdient zou zijn. Maar ik ben zeer tevreden waar Twente nu staat zo bovenaan de middenmoot, is al meer dan ik verwacht had. Nu maar hopen dat Cadiz morgen wint en toch nog een van mijn clubjes goede zaken doet

17 december 2016 om 23:45

Sowieso vraag ik me dan af welke statistieken je bedoelt? Ik heb ze niet gezien dus ben gewoon nieuwsgierig. Ik vond AZ namelijk, net als Twente, de eerste helft zwak.

De 1e goal van AZ had nooit geteld mogen worden en Twente wordt een penalty ontnomen. En dan maak je ook nog eens zo'n klungelige eigen goal.. Hoezo de beste club wint

18 december 2016 om 10:56

Het waren statistieken die voorbij kwamen tijdens de wedstrijd. AZ had net iets meer balbezit (niet dat dat wat zegt), schoot meer op doel en had meer zuivere passes.

Wat ongelukkig zeg. Los van het feit dat wij niet goed speelden, en AZ meer verdiende is dit wel erg ongelukkig. De aftrap van AZ waar het doelpunt uit kwam had opnieuw moeten genomen worden. Een handsbal van Lucassen (dus penalty) dat niet gezien word. En een eigendoelpunt... Nou ja, AZ-supporters gefeliciteerd! Nu even een tijdje rust.

17 december 2016 om 23:20

Vorige week wat geluk en vandaag inderdaad ongelukkig. Beide keren verdiende Twente een gelijkspel dus eigenlijk nog een Bonus punt nu. Twente heeft me wel verbaasd eerste seizoenshelft. Wel knap met zon jong team in de subtop meedraaien.

Bij vlagen goed voetbal van AZ helaas niet scherp in de afronding. Schitterend doelpunt van Weghorst met fantastisch voorbereidend werk van Jahanbaks.

17 december 2016 om 23:46

Jup, alleen jammer dat hij niet geteld had mogen worden.

Diepe rouw??? We spelen om te overleven. Daar zijn we prima mee bezig. Het is ff jammer, maar ja, ik heb liever AZ in de EL en een FCU of H'veen.

Het zat niet mee.. aftrap die afgekeurd moest worden, handsbal die niet wordt gezien, eigen doelpunt... Verder leuke wedstrijd gezien. Had Marsman toch bijna een punt gepakt!

17 december 2016 om 22:49

Een ongekende redding voor Marsman. Volgens mij was hij zelf verbaast dat hij die bal eruit hield.

17 december 2016 om 23:01

Zeik niet zo op Marsman, speelde net als vorige week een prima pot

On: gelijkspel was prima geweest. Jammer dat alles dood gefloten werd. AZ heeft goede en gevaarlijke spelers, kon 2 kanten op. Helaas niet de onze

17 december 2016 om 23:07

Hij zeikt niet. Fantje is een AZ'er met bewondering voor Marsman, die zeker niet ongegrond is door zijn knappe actie op de bal van Til.

17 december 2016 om 23:43

Ik vind ongekend wat misplaatst in dit geval, laten we het daar op houden. Punt met Marsman is dat hij 'ongekende' reddingen afwisselt met 'foutjes'

Twente speelde niet goed en AZ verdiende misschien wel de zege, alleen in blessuretijd en een eigen doelpunt is natuurlijk wel zuur. Wel idioot van de AZ fans dat ze knalvuurwerk in het thuisvak gooien...

Ongelofelijke wedstrijd. Sfeer zat er zo goed in en Twente was zo hard aan het vechten... 3 punten zaten er in. Maar dan krijg je in de laatste minuut zo'n pisgoal tegen. Bah.

Het kan niet altijd meezitten. De eerste helft deed zeer aan de ogen, de tweede helft kom beide kanten op gaan.
Volgende keer valt het muntje onze kant op. Ben al blij dat het weer over voetbal gaat. Ook leuk dat AZ eens met meer mensen naar FcTwente kwam, altijd maar dat handje vol normaliter.

Naja! 17 wedstrijden verder en een keurige 7de plaats wat de 5de had kunnen wezen. Wie had dat aan het begin verwacht! Iedereen had FcTwente opgeschreven in de onderste regionen. Ik denk nog 15 punten en we zijn *veilig*.
Als het goed is horen we aankomende week de overpkaatsing naar cat. 2 en 2017 weer nieuwe ronde, nieuwe kansen.

18 december 2016 om 10:58

Dat kwam grotendeels vanwege de lage prijs dit jaar (slechts 2 euro). Twente vraagt normaal gesproken zeer hoge prijzen en je moet ook nog eens dat hele eind gaan reizen. AZ supporters reizen gemiddeld al het meeste (samen met Groningen en Roda JC supporters) dus dan zien ze hier vaak tegenop.

Na een slechte eerste helft en een sterk optreden van de scheids in de eerste helft, was de tweede helft een stuk beter voor de clubs en waardeloos van de scheids. Eerste helft was AZ en vooral Twente vol fouten. Gelukkig voor Twente strafte AZ de slordigheid niet af in de eerste helft.

Tweede helft knalt lekker los met een doelpunt dat niet had mogen vallen. De aftrap zou opnieuw genomen moeten worden. Nou moet ik zeggen dat de tweede helft behoorlijk veel hands ballen had, maar eentje was toch wel erg cruciaal. De eerste wissel was ik redelijk verbaast over. Niet alleen haal je een speler er af die aardig gevaarlijk was en leuke dingen laat zien, in tegenstelling tot Seys die een waardeloze eerste helft speelde maar zich wel terug pakte. Maar je brengt ook nog eens Ede er in.... Heeft in de 10-20 minuten minstens 5 keer de bal mist getrapt waar hij bij de laatste na het mis trappen op de bal stap. Deze speler haalt echt met elke dribbel het tempo uit het spel en kan helemaal niks in kleine ruimtes.

De eigen doelpunt is zuur maar verre van diepe rouw. Ik kan leven met winst voor AZ, als er 1 ploeg winst verdiende was het AZ vandaag. Al was een gelijkspel bij deze wedstrijd het meest terecht. Vorig week was dat ook het meeste terecht en toen gingen we weg met 3 punten dus al met al hebben we meer punten over die 2 wedstrijden dan verdiend.

Ik hoop dat de meeste spelers er ook nog volgend seizoen bij zijn. van der Lely speelde weer een goede pot en ook van der Heyden heb ik weer leuk zien spelen. Andersen en Bijen lijkt ook een goed centrum

18 december 2016 om 08:47

Van der Heyden was drama! Speelde zwaar ondermaats!

Tja, waar je vorige week drie punten meenam met al het geluk van de wereld, krijg je nu met alle pech van de wereld drie verliespunten om je oren.

Zo staat iedere club aan het einde waar ze horen met de geluk en pechmomentjes.

De ene week heb je mazzel, de andere week pech. Zoals ze dat zo mooi zeggen, aan het eind van het seizoen is dat mooi verdeeld en sta je op de plek waar je verdiend om te staan.

18 december 2016 om 11:53

Mazzel? Ajax had geen antwoord en wist haast niets te creeeren, en Viergever denkt dat hij keeper is. Dat heet geen mazzel maar slecht van Ajax.

Vorige week te veel gekregen. Ter compensatie deze verliespot. Kom je bijna weer uit waar je moet staan, in het midden.

Helaas een terechte nederlaag die Fc Twente over zichzelf heeft afgeroepen. Az was gewoon de betere ploeg als je naar de gehele wedstrijd kijkt. De eerste helft was gewoon niet goed van onze FC. Dat komt ook door het zeer negatieve spelaspect. Unal en Celina worden gedwongen mee te verdedigen diep op de eigen helft. Dus voordat Unal in de 16 is bij AZ moet hij eerst bijna 50!! meter overbruggen. Dit komt zijn kwaliteit niet ten goede. Dat kon je ook al zien in de uitduels bij NEC en Willem II. Van der Heyden heeft niets positiefs toegevoegd. Veel balverlies en loopt wel met de AZ spelers mee, maar gaat geen duels aan om de bal af te pakken. Zet Celina op 10 en Seys en Yeboah op de vleugels. Na de 1-0 achterstand gaat onze Fc een meter of 30 meer naar voren spelen en kan het wel. Na de wissel Celina weer op 10 (aan de linker kant komt hij ook niet tot zijn recht) zie je een heel ander Fc twente met een logische 1-1 tot gevolg. Helaas gaat daarna het hele team weer 30 meter terug voetballen in plaats van door te blijven gaan.

Natuurlijk gaat het dit seizoen en waarschijnlijk ook de komende 2 a 3, maar om 1 ding en dat is overleven om daarna weer langzaam op te bouwen. Maar we staan nu al redelijk save en dus moet Hake nu er ook voor zorgen dat het publiek extra vermaakt gaat worden. Dus wat minder angsthazen voetbal en met wat meer lef en durf. Er zit zoveel meer potentie in dit team dan dat we nu allemaal zien. Mogelijk heeft zijn angst te maken met Marsman in het doel, want ook gisteren zag hij er verschillende momenten weer niet goed uit. In de winterstop hopelijk een fatsoenlijke keeper ergens huren (hahn??) en wat meer lef. We hebben al een goed seizoen, maar het kan een fantastisch seizoen gaan worden.

Volkomen verdiende overwinning van AZ, meer kansen gecreerd, wel een lucky goal, maar natuurlijk