Extreem productieve Sol dompelt Heerenveen in rouw

SC Heerenveen heeft het kalenderjaar 2016 teleurstellend afgesloten. De nummer vier van de Eredivisie kon PSV tot één punt naderen, maar verloor met 2-1 van Willem II. Clubtopscorer Fran Sol was verantwoordelijk voor beide doelpunten. De aanvaller nam dit seizoen liefst zeven van de twaalf Tilburgse treffers voor zijn rekening. Willem II overnacht dankzij de overwinning op plek tien.

/

Als Willem II erin was geslaagd om de nul te houden, zou het clubrecord van vijf opeenvolgende wedstrijden geëvenaard worden. Uitgerekend door een eigen doelpunt van Freek Heerkens kon die ambitie al halverwege de eerste helft de prullenbak in. Een lage voorzet van Arber Zeneli vanaf de rechterflank werd door Heerkens ongelukkig achter doelman Kostas Lamprou gewerkt. Het was de gelijkmaker voor Heerenveen, want na een kwartier was Willem II vrij plotseling aan de leiding gekomen. Na een hoekschop van Thom Haye wurmde Sol zich vrij in het zestienmetergebied en zorgde hij koppend voor de openingstreffer.

Ondanks het eigen doelpunt van Heerkens, dat even later zou volgen, raakte Willem II niet van zijn stuk. De thuisploeg veroverde veel ballen en had regelmatig lopende spelers vrij. Er volgden kansen aan weerszijden; pogingen van Haye en Erik Falkenburg sorteerden niet het gewenste effect voor Willem II, terwijl Reza Ghoochannejhad net niet goed werd bereikt door Sam Larsson. Op slag van rust waren de rollen omgedraaid en schoot Larsson op aangeven van Ghoochannejhad over. Heerenveen was af en toe gevaarlijk in de omschakeling, maar de eerste helft kende verder geen doelpunten meer.

/

Het spel golfde ook na rust op en neer en na een klein uur sloeg Sol weer toe. Een voorzet van Haye werd verlengd door Stijn Schaars, die de bal onbedoeld ideaal neerlegde voor de Spanjaard. Bij de tweede paal kon Sol eenvoudig de 2-1 binnentikken. Falkenburg liet een uitstekende kans onbenut om de marge weer terug te brengen naar twee. De tijd begon langzaamaan te dringen voor Heerenveen en de ploeg van Jurgen Streppel wist bar weinig te creëren. Willem II hield de rijen goed gesloten en boekte de eerste zege van de maand. De spelers van Heerenveen, die midweeks met grote moeite in de beker wonnen van IJsselmeervogels (0-1), gaan iets minder vrolijk aan het kerstdiner.