Tottenham wint ruim en blijft in spoor top vier; Leicester opnieuw onderuit

Tottenham Hotspur heeft zaterdagmiddag de achterstand op nummer vier Arsenal, dat wel een wedstrijd minder speelde, weer teruggebracht tot een punt. De Londenaren waren in eigen huis veel sterker dan het met zichzelf worstelende Swansea City, dat door de 5-0 nederlaag nu onderaan staat in de Premier League. Regerend landskampioen Leicester City leed bij laagvlieger Sunderland alweer de zevende nederlaag van het seizoen.

/

Tottenham Hotspur - Swansea City 5-0
Het zit Swansea City bepaald niet mee dit seizoen en dat was zaterdagmiddag op White Hart Lane, waar Vincent Janssen op de tribune plaats moest nemen, opnieuw het geval. The Swans leken op 0-0 ruststand af te stevenen, maar in de laatste vijf minuten ging het helemaal mis. Kyle Naughton leek Dele Alli nog net te raken in het strafschopgebied, waarna Jonathan Moss na lang nadenken naar de stip wees. Harry Kane, die donderdag nog zijn contract verlengde, knalde de strafschop ijskoud achter Lukasz Fabianski.

Hiermee was het nog niet voorbij, want Swansea kreeg de bal in de blessuretijd van de eerste helft niet weg, waarna Heung-Min Son met een knappe halve omhaal de voorsprong verdubbelde. De trein van the Spurs denderde na rust gewoon door en vier minuten na de thee lag de bal er alweer in. Son liet de bal liggen voor Kane, die raak schoot. Het dubbele slotakkoord was voor Christian Eriksen: de oud-Ajacied kopte twintig minuten voor tijd na een redding van Fabianski de 4-0 in een leeg doel en schoot in blessuretijd ook nog eens de vijfde van de middag tegen de touwen.

/

Sunderland - Leicester City 2-1
Sunderland dook in de beginfase een paar keer gevaarlijk op voor het doel van Leicester, maar stuitte steeds op verdediger Wes Morgan. De bezoekers dreigden na een kwart wedstrijd voor het eerst toen Jamie Vardy na een hoekschop net naast mikte. De spits liet even later nog twee mogelijkheden liggen en daardoor bleef het na 45 minuten 0-0. In de tweede helft werd er wel gescoord: een door Robert Huth van richting veranderde kopbal van Jan Kirchhoff leverde de 1-0 op in het Stadium of Light. Leicester baalde goed van die treffer, want Islam Slimani en Andy King hadden in het eerste kwartier na rust nagelaten om er 0-1 van te maken. In het laatste kwart vielen er nog twee treffers: Jermain Defoe maakte er uit een rebound 2-0 van en Shinji Okazaki was verantwoordelijk voor de eretreffer van Leicester.

/

Crystal Palace - Southampton 3-0
Crystal Palace ging in de laatste zes Premier League-wedstrijden onderuit en kon de punten tegen Southampton dus goed gebruiken. The Eagles legden in eigen huis een puike eerste helft op de mat en kwamen na ruim een half uur spelen op voorsprong. Christian Benteke stond op de goede plek om een rebound langs Fraser Forster te schieten. Drie minuten later werd het nog mooier voor de thuisploeg, nadat James Tomkins de voorsprong wist te verdubbelen. Na rust kon Crystal Palace achterover leunen en het balbezit aan the Saints laten. Echt gevaarlijk werden de bezoekers echter niet en Benteke maakte vijf minuten voor tijd zelfs nog zijn tweede van de middag.

/

Stoke City - Burnley 2-0
Bruno Martins Indi was al na elf minuten spelen dicht bij de openingstreffer, maar moest tot zijn spijt toekijken hoe zijn kopbal op de paal uiteenspatte. Zijn ploeggenoot Jonathan Walkers had negen minuten later meer geluk en kon een puntgave voorzet van Mame Diouf binnen werken voor de 1-0. Een kwartier later had Marko Arnoutovic eveneens een geweldige pass in huis, waarmee hij Marc Muniesa van dicht bij in staat stelde om de voorsprong verder uit te breiden. In de tweede helft deed Burnley nog enkele pogingen om de aansluitingstreffer te maken en Sean Dyche bracht ook nog breekijzer Sam Vokes in. Een treffer bleef echter uit, waardoor de punten voor de thuisploeg waren.

/

West Bromwich Albion - Watford 3-1
West Bromwich scoorde na zeventien minuten en die 1-0 van Jonny Evans was alweer het zevende doelpunt dat the Baggies dit seizoen in de Premier League uit een hoekschop maakten. Na ruim een half uur werd het 2-0 na een afstandsschot van Chris Brunt; de middenvelder maakte zodoende zijn eerste doelpunt in clubverband sinds mei 2015. In het eerste kwartier na de pauze kregen beide partijen enkele mogelijkheden en het was Christian Kabasele die de spanning na zestig minuten terug in de wedstrijd bracht. De verdediger scoorde na voorbereidend werk van Troy Deeney, maar verder kwam Watford in het vervolg niet meer. Watford sloot het duel nog met tien man af (Roberto Pereyra pakte een directe rode kaart na een overtreding op James McClean) en incasseerde in blessuretijd de 3-1 van Matt Phillips.

Denk jij dat Tottenham Hotspur deelname aan de Champions League af gaat dwingen?