Ronaldo zich van geen kwaad bewust na onthullingen Spaanse krant

Donderdag, 1 december 2016 om 13:12

Cristiano Ronaldo komt mogelijk in de problemen met de Spaanse belastingdienst. De Spaanse digitale krant El Confidencial heeft documenten in handen gekregen via Football Leaks waaruit zou blijken dat de Portugese aanvaller de belasting van verschillende grote sponsorcontracten in Ierland betaalt. Op deze manier houdt Ronaldo een hoop geld in zijn eigen zak.

/

Onder meer deals met Nike, Unilever, Konami, Kentucky Fried Chicken en Toyota Thailand zouden via Ierland lopen. Aldaar bedraagt de belasting met 12,5 procent een stuk lager dan in Spanje, waar hij 43,5 procent aan belasting kwijt zou zijn. Volgens de eerder genoemde krant is een constructie om de belasting op deze manier te ontwijken niet per definitie illegaal, belastingontduiking is dat wel.

"Ronaldo is zich bewust van al zijn fiscale verplichtingen in alle landen waar hij heeft gewoond”, reageert een woordvoerder van de Real Madrid-aanvaller. “De Spaanse belastingdienst mag dat verifiëren. Alle rechten worden beheerd op basis van de huidige wetgeving.” In Spanje raakten al meer voetballers in opspraak door problemen met de belastingdienst. Lionel Messi werd veroordeeld tot een celstraf en een geldboete, terwijl mogelijk ook Neymar voor de rechter moet verschijnen.


Poll

Wint Cristiano Ronaldo dit jaar de Ballon d'Or?


Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door chygrynsky)
1 december 2016 om 14:51

Ja here we go again. Toevallig precies voor de Classico. Ik zie hier geen enkele vorm van waarheid in maar enkel een middel om Ronaldo te beinvloeden richting el Classico. Deze truukjes zijn we al gewend. Als Ronaldo de belasting zou ontduiken of frauderen zou hij als eerst op de bakplaat liggen.

We zullen het vast wel horen wanneer er ook bij Ronaldo vervolging wordt ingesteld.

De krant zegt zelf dat het niet illegaal is? Aan welke voorwaarden zou deze situatie moeten voldoen om wel illegaal te zijn?

Het klinkt allemaal een stuk spannender dan het is. Als ik het verhaal zo lees dan heeft hij bepaalde rechten in een BV in Ierland zitten, waar dat bedrijf belasting afstaat. Als de BV uit Ierland komt of een kantoor daar heeft is er helemaal niks illegaals aan. Er zijn heel veel grote bedrijven die via een vestiging in Ierland veel belasting besparen (bv Google).

1 december 2016 om 17:50

Als zou blijken dat het bedrijfje in Ierland geen substantie heeft, dus geen mensen op de payroll en dergeljike, dan wordt er voor fiscale doeleinden gewoon doorgekeken en wordt hij belast in de aandeelhouder van dat bedrijfje.

Allemaal inderdaad niet heel spannend, maar de authoriteiten kunnen hem wel een dikke rekening sturen in dat geval. HIj zal die dan wel met de glimlach betalen.

1 december 2016 om 18:27

Met de grootste glimlach ooit inderdaad. Al zou de boete 15-20mil zijn, daar hoeft Ronaldo maar een dikke 2 a 3 weken voor te werken en waarschijnlijk zelfs minder. Weet iemand toevallig het vermogen van Ronaldo?

Maar dit is toch niet illegaal? Zover ik weet heeft een bedrijf als Starbucks ook in meerdere 'belastingvoordelige landen' een postadres + rekening geopent om de belasting daar af te betalen. Veel internationale unicorns verplaatsen winst om dezelfde reden door middel van 'transfer pricing'. Als het een salaris was, zou het illegaal zijn. Maar sponsorcontracten zie ik niet als loon maar als zaken transactie.

1 december 2016 om 13:52

Klopt, het is legaal maar ethisch niet helemaal verantwoord en netjes natuurlijk.

1 december 2016 om 14:18

Alle grootverdieners doen dit, bedrijven voornamelijk. Neem bijvoorbeeld Apple, doen dit al jaren in Ierland. Is niet ongewoon en rechtmatig. Etisch is het verantwoord en netjes, immers heeft hij deze contracten niet specifiek aan Spanje te danken. Dus waarom dan daar belasting afdragen?

1 december 2016 om 14:40

Ook van die bedrijven is dat niet ethisch. Het is gewoon niet netjes. Andere mensen moeten opdraaien voor het geld dat Spanje nu misloopt. Nu is het natuurlijk niet alleen Ronaldo die dat doet. Bij elkaar loopt de Spaanse staat op deze manier honderden miljoenen aan belastinginkomsten mis.

1 december 2016 om 15:00

Dus Spanje loopt een bedrag mis? Waarvoor? Omdat hij een bedrijf in het buitenland heeft wat geld voor hem verdient? Zou wat zijn als alle grote Amerikaanse bedrijven die hier in NL gevestigd zijn ineens geen belasting meer hoeven te betalen hier in Nederland omdat ze anders ethisch niet verantwoord bezig zijn.

1 december 2016 om 15:18

Als een bedrijf bewust kiest om zich belastingtechnische te vestigen in een land met een lager belastingtarief enkel om minder belasting te betalen. Dat is wat Apple, Google, Starbucks en hoop andere bedrijven doen. Zij betalen inkomstenbelasting in Nederland en niet in Amerika, omdat ze hier vele minder hoeven te betalen. Leuk voor Nederland, maar slecht voor Amerika. Die lopen miljarden mis (die daar heel hard nodig zijn). Hetzelfde verhaal met Ronaldo, hij b betaalt via zijn bedrijven belasting in Ierland, maar woont en werkt in Spanje waardoor hij wel profiteert van de sociale diensten maar er niet voor betaald. Het is legaal, maar gewoon niet netjes om dat te doen.

1 december 2016 om 16:14

Floyd, Het zijn geen inkomsten die afkomstig zijn uit Spanje. Zijn salaris van Real gaat gewoon via de Spaanse belastingdienst. Deze sponsorcontract had hij, ondanks dat ze tussentijds vernieuwd zijn, al voor zijn Real tijd. Waarom, een goede reden - en dan is etisch niet verantwoord geen goede reden - is voldoende als je me die kan geven, zou je dan in Godsnaam belasting betalen in Spanje? Wat hij doet is gewoon legaal, dus niet te bestraffen. Overigens oordeel ik nu op basis van de informatie die ik heb, dus mocht je andere gegevens hebben die wel kunnen aantonen waarom hij dit per se in Spanje moet betalen, dan hoor ik dat graag.

Geef hem eens ongelijk, asociaal hoge belasting in Spanje bah. Ik zou precies hetzelfde doen in deze wereld. Als je hard studeert of ergens hard voor werkt dan staat de belasting wel weer klaar om je kaal te plukken en het te geven aan de zogenaamd minder bedeelden waarvan een groot deel vindt dat ze recht op bijstand hebben en zwart mogen bijklussen.

1 december 2016 om 14:22

En waarom zijn die belastingen zo hoog denk je?

Juist omdat dit soort individuen zo hebzuchtig zijn moet de rest meer betalen: het geld voor leraren, politie, zorg etc moet toch ergens vandaan komen.

Je doet net alsof het zo logisch is dat iemand die miljoenen heeft en in een tijd van wereldwijde klimaatakkoorden even zijn privã©jetje pakt om naar Badr Hari te vliegen ook maar niks terug moet geven aan de maatschappij. En ondertussen betalen mensen zoals jij en ik ons wel scheel aan belasting.

Messi, Neymar en Ronaldo zijn gewoon een schande voor de voetballerij, en belastingontduiking en belastingontwijking komt gewoon op hetzelfde neer, alleen dat snappen mensen die denken in regeltjes niet. Heel slim hoor om gehaaide trust kantoren in te schakelen in een van de landen die het meest gebukt gaat onder de crisis, en daarna gaan zeiken dat er steeds meer werklozen zijn die je moet onderhouden.

Maar alle fanboys en alle zogenaamd liberalen (maar de facto aristocraten) zullen dit wel goedpraten. En ondertussen wel zeiken dat je zelf steeds meer belasting moet betalen en dat de zorg steeds verder achteruit gaat. Dom wereldje is het toch.

1 december 2016 om 14:51

Nou Johnq die discussie is wel wat uitgebreider hoor. Maar de voornaamste reden dat belastingen erg hoog zijn in veel landen is totale inefficiency en/of corruptie bij de overheden. Daar zou je niet Messi, Neymar en Ronaldo de schuld van moeten geven. Dat zijn schooiers op dit niveau.

1 december 2016 om 15:37

Dom wereldje en dan zelf zoveel onzin vermelden in een paar zinnen.

Dat ze wat mogen betalen? Natuurlijk en logisch maar bijna de helft is gewoon schandalig.

1 december 2016 om 15:59

Natuurlijk ligt het veel complexer en natuurlijk is wat Messi en Ronaldo en Neymar ontwijken niks vergeleken met sommige bedrijven of nog rijkere mensen. En ja, ook veel geld gaat verloren door corrupte regeringen en logge bureaucratische instanties.

Maar who cares, daar hebben we het nu niet over, we hebben het over de individuele en morele belastingplicht van Ronaldo. Ronaldo die miljoenen verdient, een prachtig leven heeft met niet alleen rijkdom maar ook een hele hoge sociale status. Ook als hij netjes zijn belasting zou afdragen zou hij nog alles kunnen kopen wat zijn hartje begeert, en het feit dat een heleboel anderen net zo hebzuchtig zijn doet daar niks aan af.

Zowel Messi, Neymar als Ronaldo laten het gewone volk (dus ook de supporters) volledig in de steek en onttrekken gewoon miljoenen uit een land dat economisch volledig in de slop zit, En raad eens wie ze straks mag gaan redden?

1 december 2016 om 16:13

Je snapt het nog steeds niet hã£â©...

Weet je hoeveel mensen in Nederland, die 19.000 [er jaar verdienen,bijvoorbeeld betalen? 36,55 ! Dat is dus nog niet eens 10 procent minder dan Ronaldo betaald, en dat op een salaris van 19.000.

Je kan wel zeggen dat die 43,5 schandalig is, maar die man verdient miljoenen dus boehoe dan kan hij zijn 10e privã£â©jet niet aanschaffen, en ondertussen mogen hardwerkende Spanjaarden die niet genoeg verdienen om hun belasting weg te sluizen dokken om de begroting rond te krijgen.

Als bovendien alle rijken zouden stoppen met het ontwijken van belasting, komt er weer meer geld in de schatkist en de economie, komen er weer meer banen en zullen uiteindelijk zij ook minder belasting betalen. Want politici doen niets liever dan lasten verlichten, dat is de garantie om herkozen te worden.

Maar blijf vooral de megamiljonairs verdedigen en ondertussen afgeven op werklozen.... diep triest.

1 december 2016 om 17:27

Idd, het voetbal word gekker en gekker met al die bedragen, een hoogleraar aan de Adam universiteit had berekend dat van elke euro die je verdient er uiteindelijk 80% weer naar de belasting dienst gaat, dat heeft me wel aan het denken gezet kan ik je zeggen, al die regeltjes die wie hebben in deze maatschappij worden dankbaar uitgeknepen door de rijkere mensen, mja wat kunnen we er aan doen?

1 december 2016 om 17:23

Wat een onzin Fron010. Van de 80 miljard per jaar die wij ontvangen aan directe belastingen gaat er 11 miljard naar WW en 12,5 naar arbeidsongeschikten. Op het grotere plaatje dus slechts 23,5 miljard op 230 miljard aan inkomsten die naar de door jou genoemde "zognenaamd minder bedeelden". Verdiep je even in de materie voordat je ongefundeerde Wildersiaanse claims maakt.

doet Ronaldo het sportief weer goed willen ze hem de grond in trappen door zulke nieuws, want dat heeft vaak invloed op prestaties binnen het veld. Dus ik hoop dat dat niet gebeurd. Behalve bij elclasico😊

Legaal, maar ethisch niet helemaal verantwoord.

daar gaan we weer, elke voetballer in spanje lijkt zijn portretrechten op deze manier af te handelen. Barca's sterren zijn geweest en nu is het de beurt aan die van Real

1 december 2016 om 15:25

Er zit een wezenlijk verschil tussen de zaken van de Barca-spelers en tussen deze van Ronaldo, die de krant zelf ook al aanwijst. Dus nee, ik denk niet dat het nu de beurt is aan de spelers van Real Madrid, het is simpelweg een poginkje tot psychologische oorlogsvoering zo vlak voor el Clasico.

Laat me raden, EL Clasico is in aantocht :-)

Binnen nu en aanvang wedstrijd zullen er meer van dit soort berichten volgen. Zowel naar Real als Barca zijde.

En mijn gevoel zegt dat Ronaldo zijn zaken wel op orde heeft, zo niet ... jammer niet meer niet minder

Belastingontwijking is misschien in tegenstelling tot belastingontduiking niet illegaal, maar moreel verwerpelijk is het wel. Naast de daadwerkelijke regels bestaat er ook nog zoiets als de geest van de wet. Het zou fijn zijn als dergelijke grootverdieners (of eigenlijk iedereen) zich daar ook iets van aan zou trekken in plaats van alleen te kijken naar hoe misbruik te maken van de hiaten.

Marca komt alleen met termen als "illegaal" wanneer het spelers van Barca betreft. Deze constructie is heel bekend bij bedrijven, vennootschapsbelasting betalen in Ierland en dan naar Nederland voor de lage belasting van de portretrechten . Hopelijk wordt het verschil in berichtgeving nu wel opgemerkt door diegenen die geloven dat de Madrileense media en politici hier niks mee te maken hebben. Anders moet je nog deze maand snel gebruik maken van de ziekenfondskorting op een bril.

Ik ben geen Ronaldo fan ofzo, maar het zou me wel verbazen als hij daadwerkelijk hierbij betrokken is. Dit soort ongein gebeurt nou eenmaal vaak voor een el classico.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Madrid

4218 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona9370
4.Valencia7327
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Karim BenzemaAanvaller325
IscoMiddenvelder307
CasemiroMiddenvelder305
MarceloVerdediger282
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Madrid.

3726 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
2015/2016 Real Madrid 36 35 3 0
2014/2015 Real Madrid 35 48 5 1
2013/2014 Real Madrid 30 31 4 1

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
Chelsea heeft Robert Lewandowski gebombardeerd als het belangrijkste transferdoelwit deze zomer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren