Frankrijk toont veerkracht en gaat aan kop in groep Oranje

Frankrijk heeft vrijdagavond een aanval van Zweden op de koppositie in Groep A afgeslagen. De bezoekers namen vlak na rust brutaal de leiding in het Stade de France, maar de ploeg van Didier Deschamps wist de achterstand via Paul Pogba en Dimitri Payet razendsnel om te buigen in een voorsprong. De Fransen nemen zodoende de koppositie stevig in handen, terwijl Oranje zondag de kans heeft om op gelijke hoogte met Zweden te komen.

/

De Fransen toonden zich in de openingsfase het gevaarlijkst en combineerde na een minuut spelen al door het hart van de Zweedse defensie heen. De daaropvolgende uithaal van Pogba was uiteindelijk slechts een waarschuwingsschot dat ergens in het publiek belandde. Payet was tien minuten later dichter bij het doel van Robin Olsen en Pogba zag een poging uit een corner daarna ook vlak over de lat vliegen.

De Fransen behielden in het resterende deel van de eerste helft het leeuwendeel van het balbezit, maar lieten zich toch enkele keren bijna lelijk verrassen door de bezoekers. Jakob Johansson zette John Guidetti na ruim twintig minuten spelen bijna alleen voor Hugo Lloris, die echter net iets eerder bij de bal was dan de oud-Feyenoorder. Ola Toivonen dacht vlak daarna vanuit een kansrijke positie uit te kunnen halen. Hij moest echter toekijken hoe Laurent Koscielny zich nog net op tijd voor het schot kon werpen.

/

Een kleine tien minuten na rust liet een doelpunt van Emil Forsberg de wedstrijd dan toch ontploffen. Zijn vrije trap van een meter of dertig zwabberde ongehinderd langs de aan de grond genagelde Lloris voor de verrassende 0-1. Frankrijk liet het daar echter niet bij zitten en toonde drie minuten later over veel veerkracht te bezitten. Pogba was het doelwit van een vrije trap van Payet en de middenvelder van Manchester United kegelde met het hoofd via de onderkant van de lat de gelijkmaker binnen.

Frankrijk was hierna helemaal los en drukte de Zweden steeds verder terug. Acht minuten na de gelijkmaker grepen les Bleus dan ook de voorsprong. Antoine Griezmann hinderde Olsen net genoeg bij een lange bal om te zorgen dat de doelman het leer liet vallen, waarna het voor Payet een koud kunstje was om de bal in het lege doel te werken. Isaac Thelin kreeg vijf minuten voor tijd nog een goede kans om Zweden weer langszij te helpen, maar zijn schot ging net aan de verkeerde kant langs de paal.

Vind jij dat Frankrijk de overwinning verdiende?