Jubilaris Beugelsdijk bevrijdt ADO Den Haag uit hardnekkige herfstdip

ADO Den Haag heeft eindelijk weer eens gewonnen in de Eredivisie. De Zuid-Hollanders wachtten al tweeënhalve maand op een driepunter, maar Willem II bleek een geschikte prooi: 1-0. Tom Beugelsdijk vierde zijn honderdste optreden voor ADO door het winnende doelpunt te maken in de tweede helft. Men klimt in ieder geval even naar de negende plek, terwijl Willem II vijftiende staat.

/

Gezien de recente vorm zal het vertrouwen bij ADO vooraf niet al te groot zijn geweest. De ploeg van Zeljko Petrovic kampte met een enorme herfstdip: de laatste zege in de Eredivisie dateerde van 19 augustus. De voorgaande drie thuisduels werden verloren zonder zelf een doelpunt te maken. De laatste keer dat ADO vier wedstrijden op rij voor eigen publiek verloor zonder ook maar één keer te scoren, was in 1981/82. De hofstedelingen wilden die oude prestatie niet evenaren en binnen vier minuten leek ADO ervoor te zorgen dat dat inderdaad niet zou gebeuren. Mike Havenaar, dit seizoen medeclubtopscorer met drie competitiedoelpunten, schoot echter via keeper Kostas Lamprou op de lat.

Die kans was te danken aan defensief geklungel van Katuku Tshimanga. De verdediger twijfelde te lang na een lange bal van Beugelsdijk. Ruben Schaken kon profiteren en bediende Havenaar, die vrij voor het doel een poging kon wagen. Hij vond dus Lamprou op zijn weg. Het was verreweg het gevaarlijkste moment van de eerste helft, die absoluut niet spectaculair was. De doelpogingen van beide ploegen bleven beperkt tot ongevaarlijke schoten, veelal van afstand. Een grote domper voor ADO was verder het uitvallen van Kevin Jansen, die na een halfuur per brancard werd afgevoerd met een ogenschijnlijk zware knieblessure.

/

In de tweede helft zocht ADO nadrukkelijk de aanval. De offensieve speelwijze betaalde zich na tien minuten uit, toen Beugelsdijk zijn jubileum opluisterde met een doelpunt. De verdediger van 1 meter 92 bleef opvallend ongemoeid na een scherp aangesneden corner van Hector Hevel. Beugelsdijk kreeg de ruimte om boven iedereen uit te torenen en de 1-0 binnen te koppen in de linkerhoek. De 2-0 hing vervolgens meer in de lucht dan de 1-1. Willem II nam meer risico, maar dat resulteerde niet in serieuze kansen. Als ADO wat zorgvuldiger was geweest kon de marge misschien verdubbeld kunnen worden, maar men was allang blij met de 1-0 overwinning.