Supersub Mühren zorgt voor spectaculaire comeback tegen Vitesse

AZ heeft de eerste thuisnederlaag van het seizoen wonderwel afgewend. De ploeg van John van den Brom was lange tijd onmachtig tegen Vitesse, dat via Lewis Baker en Ricky van Wolfswinkel op een 0-2 voorsprong kwam. Robert Mühren werd ingebracht om iets aan de achterstand te doen en slaagde in die opdracht: 2-2. De spits was eerst trefzeker met het hoofd en bepaalde de eindstand uit een vrije trap. AZ staat vijfde na de remise; Vitesse is op plek zes terug te vinden.

/

AZ-trainer Van den Brom, die een verleden als speler én trainer in Arnhem heeft, vertelde voorafgaand de wedstrijd over een fitte selectie te beschikken. Zodoende keerde Wout Weghorst, met een masker op, terug in de spits. Opvallend genoeg maakte Ron Vlaar geen deel uit van de selectie. De verdediger heeft al sinds eind augustus last van een kuitblessure en is vermoedelijk toch niet volledig hersteld. Henk Fraser moet Maikel van der Werff zes weken missen, zo werd deze week bekend, en gunde Chelsea-huurling Matt Miazga daarom zijn eerste basisplek.

De ploeg van Fraser kwam verzorgd voor de dag in Alkmaar en liet zich binnen twee minuten al gelden. Sergio Rochet moest ingrijpen na een schot van Milot Rashica. Aan de overzijde stormde Dabney dos Santos na een kwartier af op Eloy Room, maar de frivole AZ'er produceerde niet meer dan een rollertje. Halverwege de eerste helft was het alsnog raak, voor Vitesse. Toen specialist Lewis Baker mocht aanleggen voor een vrije trap voelden AZ-supporters de bui al hangen en dat bleek terecht.

/

De Vitessenaar plaatste het leer buiten bereik van Rochet en was alweer voor de vierde keer trefzeker uit een vrije trap sinds het begin van het seizoen 2015/16. Geen enkele Eredivisiespeler deed hem dat na. Het aanvallend onmachtige AZ wist Vitesse in het restant van de eerste helft niet meer in de problemen te brengen. Dat gebeurde pas weer in minuut 56, toen Weghorst na een fraaie voorzet van Alireza Jahanbakhsh van dichtbij op Room stuitte.

Tot overmaat van ramp veroorzaakte Weghorst even later een strafschop voor Vitesse. Hij trok Ricky van Wolfswinkel neer, die het buitenkansje gedecideerd benutte. Mühren en Muamer Tankovic werden ingebracht om nog wat te forceren en dat lukte wonderwel. Room bracht nog redding op een uithaal van Ben Rienstra, maar de attente Mühren kopte in de rebound binnen. Hij leek zelfs de 2-2 te maken, maar die werd terecht afgekeurd door Serdar Gözübüyük wegens buitenspel. Diezelfde Gözübüyük kende drie minuten voor tijd een vrije trap toe aan AZ vlak buiten het strafschopgebied en ook daar wist Mühren raad mee.