AZ laat drie dagen na Europese oorwassing punten liggen in Rotterdam

/

AZ werd in de Europa League overhoop gespeeld door Zenit Sint-Petersburg (5-0) en het was de vraag hoe die nederlaag zou doorwerken in de hoofden van de spelers. De eerste competitiewedstrijd na het Europese duel leverde in ieder geval geen zege op: Sparta Rotterdam hield een punt op Het Kasteel (1-1).

AZ begon de wedstrijd zonder Wout Weghorst, die zijn neus brak tegen Zenit. De aanvaller werd vervangen door Fred Friday, die in het eerste bedrijf een tweetal kansen kreeg een doelpunt te maken. De score werd echter geopend door Guus Til, die op aangeven van Iliass Bel Hassani al na vijf minuten raak kopte. De vroege voorsprong was voor AZ, met de Europa League nog in de benen, zeer welkom.

Sparta speelde een dramatische eerste helft, maar kwam even voor rust wel op gelijke hoogte. De bal viel voor de voeten van routinier Michel Breuer, die AZ-keeper Sergio Rochet wist te verschalken. Dat was veel te veel eer voor Sparta, dat dus een uiterst magere indruk maakte. Het is dat Bel Hassani vlak voor de pauze geen strafschop kreeg (maar zelfs geel voor protesteren), anders waren de verhoudingen al snel weer hersteld in Alkmaars voordeel.

/

Na de onderbreking speelden beide partijen aanvankelijk in een veel te laag tempo om het elkaar lastig te maken. Sparta kwam vervolgens wat beter in de wedstrijd en liet veel meer zien dan in de eerste helft: Kenneth Dougall, Mart Dijkstra en Craig Goodwin namen het doel van Rochet onder vuur, maar wisten de sluitpost niet te verschalken.

In de slotfase golfde het spel op en neer. Beide partijen gingen nog voor de overwinning; AZ deed dat met Robert Mühren op de plek van de tegenvallende Friday en namens Sparta stichtte vooral Zakaria El Azzouzi gevaar. Doelpunten werden er echter niet meer gemaakt, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met een punt. Denzel Dumfries van Sparta besloot het duel in mineur: hij kreeg voor protesteren een tweede gele kaart.