NAC doet goede zaken tegen De Graafschap, MVV gaat kopje onder

In de jacht op promotie naar de Eredivisie heeft NAC Breda goede zaken gedaan door het gedegradeerde De Graafschap in eigen huis te verslaan. Concurrent MVV Maastricht, dat een prima start van het seizoen kende, ging kopje onder in Almere. Koploper Jong PSV en achtervolger FC Volendam komen respectievelijk maandag en zaterdag in actie.

/

NAC Breda - De Graafschap 1-0
Voorafgaand aan de wedstrijd trokken de fans van NAC Breda en De Graafschap gebroederlijk samen op voor het stadion, maar de spelers hadden geen zin om vriendschappen met elkaar te sluiten. NAC Breda trok direct ten aanval, kreeg snel een kans via Mounir El Allouchi, en scoorde na dik twintig minuten via de gevaarlijkste man van het veld. Giovanni Korte schoot hard binnen en De Graafschap stelde daar weinig tegenover. Ook na rust was het niet veel wat de Superboeren lieten zien: alleen Piotr Parzyszek stichtte gevaar met een schot. Pas in de slotfase werd de dadendrang van de Doetinchemmers wat groter, maar doelpunten vielen er niet meer.

Telstar - FC Eindhoven 1-4
Het begin van de wedstrijd was dramatisch voor Telstar. Na een botsing moest keeper Wesley Zonneveld vervangen worden en uit de aansluitende corner kopte Dario van den Buijs raak. FC Eindhoven zette door, raakte de paal en tegen de verhouding in kwam Telstar via Orhan Dzepar op 1-1. Na goed doorzetten van Rai Vloet herstelde Alemao de verhouding weer in het voordeel van de Eindhovenaren. Na de onderbreking ging de equipe van Ricardo Moniz vrolijk verder: Mart Lieder maakte zijn vijfde van het seizoen en de spits schoot nummer zes er niet veel later bij (1-4). Het verzet van Telstar was daardoor definitief gebroken.

/

Almere City FC - MVV Maastricht 2-1
MVV Maastricht ontpopte zich in de Jupiler League langzaam maar zeker tot een kandidaat voor de bovenste plekken, maar in Almere ging het vrijdagavond mis. De Limburgers waren in de beginfase sterker, maar het was Almere City FC dat via Sven Braken op voorsprong kwam. De achterwaartse kopbal van Braken (tegen zijn oude club) was een voorbode op de 2-0, weer van Braken. MVV probeerde na rust het tij nog te keren, maar de aansluitingstreffer van Dyon Gijzen werd pas vlak voor tijd gemaakt. De thuisspelende ploeg van coach Jack de Gier hield de drie punten zo in Almere.

FC Emmen - FC Den Bosch 3-0
Keeper Kees Heemskerk van FC Den Bosch moest er al snel af met een blessure en vervanger Nick Leijten kreeg er in het restant van het eerste bedrijf drie om zijn oren. FC Utrecht-huurling Issa Kallon maakte de 1-0, na slecht uitverdedigen was Henk Bos verantwoordelijk voor de 2-0 en Cas Peters kopte binnen voor de 3-0. FC Den Bosch bakte er niets van en de meegereisde supporters lieten hun afkeuring duidelijk merken. Na rust kwamen de Brabanders wel wat gevaarlijker voor de dag, al liet FC Emmen zich de kaas niet meer van het brood eten. In de slotfase raakte de thuisclub zelfs nog de paal.

/

VVV Venlo - Jong Utrecht 2-0
Drie dagen na de uitstekende bekerwinst op NAC Breda was het team van trainer Maurice Steijn ook te sterk voor de Utrechtse beloften. De Venlonaren speelden een uitstekende eerste helft en kwamen na tien minuten aan de leiding: Ralf Seuntjens schoot van dichtbij diagonaal de 1-0 tegen de touwen. Het veelal eenrichtingsverkeer richting doelman Menno Heus leverde voor rust niet meer doelpunten op. Acht minuten na rust verscheen de 2-0 alsnog op het scorebord, via een droge knal van Torino Hunte. De doelpuntendrang van de Noord-Limburgers nam daarna af, terwijl de bezoekers er niet in slaagden om terug in het duel te komen.

SC Cambuur - Achilles'29 3-1
De ploeg van Rob Maas worstelde tegen Achilles vooral met zichzelf. Cambuur gaf weinig weg, maar creeërde zelf ook weinig. De hekkensluiter had dan ook vrede met de ruststand. Na dik een uur werd vanaf elf meter alsnog de ban gebroken. Barry Beijer hield Martijn Barto vast, kreeg daarvoor een tweede gele kaart, en zag vanaf de zijkant hoe Erik Bakker de toegekende strafschop benutte. Ondanks de ondertalsituatie kwam Achilles terug: een hard schot van invaller Kürsad Sürmeli was te machtig voor Leonard Nienhuis. Ricardo Kip schoot luttele minuten later de 2-1 binnen en in de slotfase schoot invaller Ninos Gouriye via de onderkant van de lat de 3-1 tegen de touwen.

Helmond Sport - RKC Waalwijk 1-1
Het was veelzeggend dat de bezoekers pas enkele minuten voor rust voor het eerst gevaarlijk voor het Helmondse doel waren. De thuisploeg speelde een goede eerste helft, had diverse mogelijkheden, maar kwam niet verder dan één treffer. Jordy Thomassen zag na zeventien minuten spelen dat Tamati Williams ietwat uitgleed en maakte direct gebruik van de situatie. Met een stift maakte de aanvaller de 1-0. Na de onderbreking beet RKC meer van zich af, maar hadden Teije Ten Den en Robert Braber levensgrote kansen op de 2-0. In de 83e minuut sloeg RKC toe: na een snel genomen vrije trap werd Daan Rienstra de diepte ingestuurd en hij werkte het leer koelbloedig over Ferhat Kaya.