Excelsior slaat vroeg beslissend gat en heeft geen kind aan Heracles

Heracles Almelo kende met twee gelijke spelen en een nederlaag in de eerste vier wedstrijden al een moeizame seizoenstart en de Tukkers zijn er zaterdagavond op bezoek in Kralingen niet in geslaagd het tij te keren. Excelsior pakte al na een minuut spelen de leiding en na ruim twintig minuten spelen stond het al 3-0 voor de Rotterdammers. Heracles slaagde er in de tweede helft nog wel in de pijn iets te verzachten met de 3-1, maar kon niet voorkomen dat de thuisploeg door de overwinning oprukt naar de vijfde plek in de Eredivisie.

/

Excelsior begon goed aan de nieuwe jaargang, maar liep daarna tegen nederlagen tegen ADO Den Haag en Feyenoord aan. Op het eigen Woudestein waren van deze teleurstellingen echter weinig te merken, want de ploeg van Mitchell van der Gaag was in de eerste helft heer en meester. Geen enkele Heraclied had de bal ook maar beroerd voordat het al 1-0 stond: Nigel Hasselbaink trok de bal goed voor en Khalid Karami rondde af voor de openingstreffer.

De thuisploeg bleef daarna aandringen en verdrievoudigde de voorsprong in een tijdsbestek van drie minuten. Ryan Koolwijk was na 19 minuten spelen het eindstation van een counter en de aanvoerder van de Rotterdammers knalde de bal op aangeven van Luigi Bruins in de kruising. Even later liet de verdediging van Heracles na om in te grijpen bij een actie van Fredy, die naar binnen kapte en de bal uiteindelijk langs Bram Castro krulde. Excelsior zette zodoende een nieuw record neer: de ploeg kwam nooit eerder zo snel op een 3-0 voorsprong in een Eredivisiewedstrijd.

/

Hasselbaink dacht een kwartier voor rust de marge zelfs nog uit te breiden naar 4-0, maar zijn doelpunt werd afgevlagd wegens buitenspel. Trainer John Stegeman greep tijdens de onderbreking in door Dario Vujicevic en Jaroslav Navratil naar de kant te halen ten faveure van Mark-Jan Fledderus en Brandley Kuwas. Heracles ging daarna op zoek naar een aansluitingstreffer, al leken de spelers weinig geloof de hebben in een verrassende ontknoping.

Na 66 minuten spelen toonde Kuwas zich echter uit het niets toch een gelukkige wissel: de aanvaller dook zomaar op voor Tom Wuyters en zag de doelman in eerste instantie nog redding brengen. Vincent Vermeij was echter attent bij de rebound en zette de eretreffer op zijn naam. Brahim Darri had daarna Heracles zelfs nog terug kunnen brengen in de wedstrijd, maar hij schoot op aangeven van Kuwas net over. Excelsior liet zich tien minuten voor tijd ook nog een keer zien via Terell Ondaan. Castro voorkwam met een uitstekende redding echter de 4-1.

Vind jij dat Heracles meer had verdiend?