Jong PSV geeft zege weg na prachtige goal van De Jong

De beloften van PSV zijn als enige deelnemer aan de Jupiler League nog ongeslagen dit seizoen. De Eindhovenaren van trainer Pascal Jansen gaven vrijdagavond wel twee punten weg tegen NAC Breda (1-1), maar blijven na zes speelronden het klassement aanvoeren. De koploper heeft één punt meer dan FC Volendam, dat in de topper tegen VVV-Venlo aan het langste eind trok (0-1). De Graafschap verloor met 2-1 van Telstar en SC Cambuur was met 4-1 te sterk voor Almere City FC.

/

NAC Breda - Jong PSV 1-1
Siem de Jong speelde zijn eerste officiële wedstrijd sinds 7 mei en kwam direct tot scoren. De middenvelder krulde na een klein half uur raak uit een vrije trap en PSV nam die voorsprong ook mee de kleedkamer in. Onder anderen Cyriel Dessers kreeg een kans om wat terug te doen, maar Remko Pasveer hield zijn doel schoon. In de tweede helft probeerde NAC langszij te komen, maar Ashley Smith-Brown liet twee mogelijkheden liggen en ook de andere kansen gingen er niet in. PSV leek de 0-1 voorsprong zodoende over de streep te trekken, maar in de 92e minuut ging het toch nog mis. Dessers miste een strafschop, maar trof uit de rebound wel doel: 1-1. De Jong werd overigens na ruim een uur vervangen door Albert Gudmundsson.

/

VVV-Venlo - FC Volendam 0-1
VVV speelde een uitermate zwakke eerste helft en kreeg na een klein half uur de verdiende 0-1 om de oren: Jack Tuyp scoorde met een kopbal. Torino Hunte en Kevin van Kippersluis waren al eerder bij een treffer geweest en na de openingstreffer slaagde VVV er niet in om nog wat terug te doen voor de thee. In de tweede helft creëerde het thuisteam ook niet veel in De Koel, al zorgden Ralf Seuntjens en Joey Sleegers wel voor dreiging. Aan de andere kant kreeg Erik Schouten een goede kopkans, maar die inzet werd gepakt door Maarten de Fockert. In de blessuretijd raakte VVV nog twee keer de lat.

/

FC Emmen - Helmond Sport 1-2
De betere kansen waren in de beginfase voor Emmen, maar het was Helmond dat scoorde. Steven Edwards schoot uit een moeilijke hoek raak en Jason Bourdouxhe maakte er met een kopbal 0-2 van in de JENS Vesting. Het Emmen van trainer Dick Lukkien moest zodoende in de achtervolging en probeerde het via Issa Kallon (schot tegen de lat), Cas Peters en Viktor Maier, maar de aansluitingstreffer leek maar niet te vallen. Aan de andere kant was Marc Höcher nog dicht bij de 0-3, maar zijn vrije trap ging er niet in en ook de rebound kon niet worden benut. Na 94 minuten werd het toch nog 1-2: Rogier Krohne scoorde na een voorzet van Kallon.

/

FC Eindhoven - MVV Maastricht 1-1
Eindhoven en MVV wisten het publiek in het Jan Louwers Stadion in het eerste bedrijf niet te vermaken, maar er had wel een doelpunt kunnen vallen. Kyle de Silva kreeg na zeventien minuten de beste kans, maar de linkshalf schoot de bal oog in oog met doelman Bo Geens naast. In de tweede helft vielen er nog twee treffers te noteren: De Silva scoorde na afleggen van Rai Vloet en Joeri Schroijen tikte een kwartier voor tijd de gelijkmaker binnen. Vloet had daarvoor overigens nog de lat geraakt.

SC Cambuur - Almere City FC 4-1
De ploeg van Rob Maas domineerde de eerste helft, maar het scorebord kwam niet in beweging. Jerge Hoefdraad schoot tegen de lat en ook Raymond Gyasi en Erik Bakker lieten mogelijkheden onbenut. Vlak voor rust miste Rick ten Voorde namens FC Emmen een goede kans. Na 63 minuten nam Cambuur de leiding: Djavan Anderson kwam mee naar voren en schoot hard raak in de verre hoek. Hoefdraad verzorgde daarna, op randje buitenspel, ook de 2-0. Een heerlijke treffer van Yener Arica bracht de spanning vervolgens terug, maar dankzij een keihard schot van Martijn Barto in de 89e minuut en het slotakkoord van Bakker boekten de Friezen alsnog een ruime zege.

FC Den Bosch - FC Oss 2-1
De eerste helft in de matig gevulde Vliert leek doelpuntloos te eindigen, maar op slag van rust namen de bezoekers de leiding. Istvan Bakx zette met een rake vrije trap zijn ex-werkgever op achterstand in de derby; 0-1. Den Bosch probeerde na rust een gelijkmaker te forceren, maar Ronald Koeman verleende geen medewerking. Het team van Wiljan Vloet kwam goed weg toen Jochem Janssen op de lat kopte. Romero Regales zette Den Bosch uiteindelijk uit een strafschop op 1-1, na een handsbal van Dennis Janssen. Twee minuten voor tijd schoot Brandon Robinson met een omhaal de 2-1 tegen de touwen.

FC Dordrecht - RKC Waalwijk 1-1
De thuisploeg kreeg voor rust volop kansen, maar het zat de Dordtenaren niet mee. Michael Chacon zette de ploeg van Gerard de Nooijer in de 36e minuut alsnog op 1-0. Alvin Daniels speelde in, Chacon draaide weg bij zijn bewaker en rondde in de korte hoek af. De bezoekers uit Waalwijk beten na rust meer van zich af en zochten nadrukkelijk naar de gelijkmaker. Zes minuten voor tijd moest Dordrecht alsnog de 1-1 toestaan. Na een voorzet van Pieter Langedijk kopte Fred Benson raak. In de liefst zeven minuten blessuretijd vielen geen doelpunten.

Telstar - De Graafschap 2-1
Een doelpunt van Piotr Parzyszek zette de bezoekers elf minuten voor rust op voorsprong. Wesley Zonneveld had geen antwoord op de listige kopbal van de aanvaller. In de openingsfase van de tweede helft gebeurde er vrij weinig voor beide doelen, al deed De Graafschap zijn best om de voorsprong te verdubbelen. Onder meer een uithaal van Dean Koolhof had de 0-2 kunnen zijn. Twintig minuten voor tijd nivelleerde Oussama Zamouri echter de tussenstand: 1-1. Het bleek vervolgens niet de laatste treffer van Telstar. Een scherpe voorzet eindigde bij Stefano Lilipaly, die uithaalde en de bal via de onderkant van de lat achter Filip Bednarek schoot: 2-1.