Danny Blind verdient een eerlijke kans in zijn eigen kwalificatiereeks

Dinsdag, 6 september 2016 om 20:15
/

Het is ongekend onrustig bij Oranje. Na het mislopen van het EK in Frankrijk is het de KNVB er alles aan gelegen deelname aan het WK in Rusland te realiseren. Met het eerste kwalificatieduel op het programma vanavond zijn de randvoorwaarden allesbehalve ideaal. Het ene na het andere relletje maakt zijn opwachting en vrijwel iedereen behalve bondscoach Danny Blind en nieuwbakken technisch directeur Hans van Breukelen is vertrokken. Tot overmaat van ramp geniet dit duo ook nog eens amper draagvlak bij de Oranje-achterban.

Vooropgesteld kunnen de heren er zelf weinig aan doen. Ze zijn gevraagd voor hun functie, hebben die geaccepteerd en vullen die naar hun mogelijkheden in. De vorige week opgestapte Bert van Oostveen beloofde Blind de functie al bij diens aantreden als assistent en negeerde daarmee het feit dat de voetballerij onvoorspelbaar is en geleid wordt door de waan van dag. Bij succes onder Hiddink had het volk het doorschuiven van diens secondant vast wel willen accepteren, maar men ziet Blind nu niet als de kapitein die Oranje door moeilijke wateren moet loodsen. Blind heeft bij het grote publiek vooral de reputatie expert te zijn zélf iedere storm te overleven.

/

Oud-perschef Kees Jansma omschreef de bondscoach treffend als dead man walking, maar onderstreepte ook het gebrek aan grond hem weg te sturen. De wedstrijd van vanavond mag dan van immens belang zijn, maar de uitkomst ervan is te mager voor zulke maatregelen. Een dergelijke drastische beslissing zal de zalvende Van Breukelen vermoedelijk sowieso niet snel nemen. De nieuwe technisch directeur levert intussen zelf een topprestatie door in recordtijd het middelpunt van een rel te worden door publiekelijk te bekvechten met aspirant-assistent Ruud Gullit en vervolgens de media als kleuters te woord te staan in een kringgesprek. Het breekpunt van Gullits aanstelling bleek ironisch genoeg het contractueel vastleggen van de nieuwe taakverdeling bij vertrekkende stafleden. De manier waarop Blind aan zijn baan kwam, zeg maar.

Ondanks zijn titels Topposities: een individuele benadering van teamsucces en Winnen lijkt auteur Van Breukelen niet bepaald de door de wol geverfde leider die het Hollandse voetbal naar een hoger plan gaat tillen. Hij lijkt eerder een zachte heelmeester die de bondscoach liever één van zijn boekjes mee naar huis geeft, dan dat hij snel tot harde maatregelen over gaat. Intussen moet het natuurlijk op het veld gebeuren, maar wordt links en rechts een beeld geschetst dat deze generatie voetballers het vaderland niet veel te bieden heeft. Waar die bewering precies op is gestoeld, blijft onduidelijk.

/

De selectie bevat drie prima keepers met internationale ervaring en de verdedigende linie die jarenlang als zorgenkindje gold, bevat inmiddels volwassen krachten. Hetzelfde gaat op voor het middenveld, dat weliswaar geen buitencategorie is, maar wel bezet is met jongens die een ruime voldoende kunnen scoren. Door het ontbreken van Arjen Robben en de aanhoudende vormcrisis van Memphis Depay zijn de smaken voorin wat beperkter, maar in Oranje doen Steven Berghuis en Vincent Janssen het vooralsnog heel behoorlijk. Het ontbreekt de groep aan een absolute vedette in vorm die creativiteit kan brengen, maar wanneer je alle spelers 1-op-1 vergelijkt, doet de huidige groep in potentie niet veel onder van het team dat onder Bert van Marwijk in 2010 de WK-finale behaalde. Slechts de vorm ontbreekt, ook bij de afgevallen kandidaten.

Dit Nederlands elftal schreeuwt om iemand met charisma en visie die het maximale uit het elftal weet te knijpen en de jongens boven zichzelf uit laat stijgen. Louis van Gaal was zo iemand en Guus Hiddink ook, hoewel hij wegens nog altijd onverklaarbare redenen zijn ‘aura der onoverwinnelijkheid’ in zijn tweede Oranje-termijn even helemaal kwijt was. Ruud Gullit zou het ook kunnen. Hij heeft nooit bewezen een goede clubtrainer te zijn, maar heeft wel de uitstraling en bluf van een absolute vedette en met hem als gezicht van het Nederlands voetbal sta je, zoals René van der Gijp zou zeggen, in de tunnel al met 1-0 voor. Hem erbij halen had wat dat betreft geen kwaad gekund.

Weinig verrassend bleek de vroegtijdige aanstelling van een bondscoach zonder draagvlak met terugwerkende kracht geen geweldige keuze. Het toetsen van de voorkeur van de achterban en spelers bleek een belangrijke les. Toch blijft de onhandigheid en het amateurisme bij AAA-merk KNVB vooralsnog pijnlijk aanwezig. Het onvrijwillige vertrek van teammanager Hans Jorritsma is daar een duidelijk voorbeeld van, waarna een deel van de spelersgroep aangaf zich niet serieus genomen en gehoord te voelen. Zelfs ideale schoonzoon Georginio Wijnaldum, die doorgaans een kruising is tussen de altijd politiek correcte Dirk Kuyt en aaibare Nathan Rutjes, sprak er schande van.

/

Diezelfde Gini vindt overigens wel dat de ‘tactisch sterke’ Blind moet blijven zitten. Die stellingname is niet onverwacht, want hij vond de motie van wantrouwen bij Feyenoord jegens ‘fijne man’ Mario Been bizar, treurde om het vertrek van Gertjan Verbeek aan wie hij ‘veel te danken had’, wilde Steve McClaren graag ‘behouden voor Newcastle United’, maar had vervolgens ook ‘veel vertrouwen’ in big impact coach Rafael Benítez en wilde vorig jaar ‘graag door’ met Hiddink. Eigenlijk loopt positivo Wijnaldum weg met iedere coach die aandacht aan hem besteedt. Op dit moment is hij in zijn nopjes met Jürgen Klopp, want hoewel hij veel coaches heeft meegemaakt, is er ‘niemand zoals hij’.

In dat opzicht lijkt hij wel wat op de huidige bondscoach, die op zijn beurt net zo gemakkelijk tegen Louis van Gaal aanschurkte als tegen diens rivalen Johan Cruijff en Guus Hiddink. Blind wekt weinig wrevel op en zal vast veel hebben opgestoken bij deze grootheden, zo zal de KNVB gedacht hebben. De ideale middenweg. Alleen zijn het niet zo zeer zekerheid, braafheid en gemoedelijkheid die Oranje nu nodig heeft. Een flinke dosis zelfvertrouwen, heldere visie en stevige sturing zijn de vereisten, maar die lijkt een coach moeilijk te kunnen bieden wanneer hij zelf weinig vertrouwen geniet en de visie en sturing momenteel ontbreken binnen de organisatie waar hij werkzaam is.

/

Een deel van de achterban hinkt intussen stiekem op twee gedachten. Vanavond succes boeken is een goede eerste stap richting kwalificatie, maar verlies zou een eventueel ontslag dichterbij kunnen brengen. De druk die daarvoor nodig is, wordt vermoedelijk pas bereikt als kwalificatie opnieuw zo goed als mislukt is en het veel te laat is. Wat dat betreft kan het legioen beter massaal achter de bondscoach gaan staan, de vingers kruisen en hopen dat alle puzzelstukjes op de plek vallen. Blind was misschien niet de ideale kandidaat, maar nu hij aan het roer staat verdient hij een eerlijke kans in zijn eigen kwalificatiereeks. Buigend op de Zeeuwse lijfspreuk Luctor et emergo (ik worstel en kom boven) zullen vader en zoon keihard moeten knokken het ongelijk van de bühne te bewijzen. Een riante overwinning in de Friends Arena te Solna vanavond zou de perfecte start zijn.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Poll

Denk je dat Danny Blind de komende jaren bondscoach van Oranje blijft?


Gerelateerd

50 reacties (laatste reactie door buitenspelgoal)

Mooi verwoord! Hup Holland!!!!

6 september 2016 om 09:10

Als Nederland het risico wilt nemen om na het ek ook het Wk mis te lopen, moeten ze zeker Blind nog steunen!

6 september 2016 om 09:39

@beyazsiyah

Dat is flink op de zaken vooruit lopen zal ik maar zeggen. De kwalificatie-reeks voor de WK is nog niet eens begonnen. Daarnaast zijn het vooral de voetballers, die het moeten doen op het veld. Zodra ze het gras betreden, is de invloed van de coach nog zeer beperkt. Zeker met zo'n jonge en onervaren nieuwe groep spelers.

En risico's nemen, tsja, geen enkele coach geeft de volle 100 procent garantie voor succes. Zie bijvoorbeeld Mourinho bij Chelsea, eerst de koning, daarna de schlemiel. Terwijl hij nog steeds dezelfde coach was. Blind verdient gewoon een eerlijke kans, al zijn de omstandigheden om dat te doen nauwelijks eerlijk te noemen.

Ook een coach is afhankelijk van de beschikbare spelers. Je kunt je een mooi zandsculptuur willen bouwen en een geweldig ontwerp hebben, maar als het beschikbare zand te korrelig is, dan zal het bouwwerk tijdens het vormgeven van ellende in elkaar zakken. Je materiaal moet wel geschikt zijn om het beste resultaat te verkrijgen.

6 september 2016 om 09:56

@ Buitenspelval

Alles bij elkaar maakt Danny Blind niet zoveel rare keuzes. Als je de selectie bekijkt die hij presenteerde is 90% logisch en word er slechts over 2 of 3 namen gediscussieerd. De resterende namen worden geeneens besproken omdat iedereen die zou selecteren. En wanneer je verder kijkt naar zijn opstellingen zijn dat ook logische keuzes qua spelers en speelwijze. Weliswaar zou je misschien 1 of 2 poppetjes omwisselen. Maar dat is het nadeel van 16 miljoen bondscoaches.

Keepers: Zoet, Cillessen en Stekelenburg
Zeker als je bedenkt dat Krul en Vermeer gebleseerd zijn. Blijft alleen Vorm over als potentiele doelman. Oftewel 3 hele logische keuzes.

RB: Veltman of Janmaat
Veltman speelde afgelopen half jaar prima op de rechtsback bij Ajax. Terwijl Janmaat prima speelde in Newcastle. Wie zou je anders moeten selecteren?

CV: Bruma (wolfsburg) Dijk (southampton) Blind (united) Vlaar (az)
De drie eerste namen zijn op basis van hun basis plaatsen bij grote clubs en ervaring gewoon heel logisch. Terwijl Vlaar op het moment misschien wel de beste verdediger eredivisie is.

LB: Willems en van Aanholt
Willems is aanvallend sterker en een grote potentie. Aanholt speelt goed in de premier league en is verdedigend sterker. Twee verschillende type backs maar allebie ook logisch.

Middenveld: Sneijder (gs) Strootman (roma) en Wijnaldum (liverpool)
Alledrie erg logisch op basis van hun ervaring en wedstrijden op het niveau dat ze spelen. Klaassen en Propper zijn de beste Nederlandse middenvelders in de eredivisie. Terwijl Hendrix en Bazoer de grootste talenten zijn.

Aanval: Janssen (tottenham) Promes (spartak) zijn logisch. Zelf zou ik Dost/de Jong inruilen voor Huntelaar. Depay laten spelen ipv Berghuis, tenslotte word je beter van trainen met Zlatan imo. Maar dan houd het wel op.

Wie had je anders moeten selecteren en/of op moeten stellen. Zoveel rare keuzes maakt Blind toch niet?

6 september 2016 om 10:47

Volgens mij gaat het ook niet zozeer om de keuzes die Blind maakt.
Het gaat meer om het feit dat ze onder Blind geen fatsoenlijke wedstrijd kunnen winnen. Eerlijk is eerlijk, de selectie is weliswaar niet zo sterk als 10 jaar terug maar deze spelersgroep moet toch ten alle tijden in staat zijn om Griekenland, Ijsland en Kazachstan naar huis te spelen.

Het gaat om tactische beslissingen, vertrouwen en uitstraling naar de spelersgroep en al het andere waar een bondscoach voor aangesteld is.

6 september 2016 om 12:07

Volstrekt eens met Alestorm.

Maar: Blind verdient inderdaad een kans in zijn eigen reeks. Hij heeft weliswaar zelf zijn kop in de strop gestoken, maar hij mag het nu gaan laten zien. Alhoewel ik er weinig vertrouwen in heb, en het liefst een nieuwe bondscoach zie, zou hij dus ook niet ontslagen moeten worden na 1 wedstrijd in Zweden, mocht dat mis gaan. Dus beter om het nu even twee - drie officiële wedstrijden aan te kijken.

6 september 2016 om 15:50

@edo
Hij verdiende niet eens een eerste kans. Waarom deze man is aangesteld is me nog steeds een raadsel. Nooit iets gepresteerd. En dan zoveel krediet krijgen... Met de selectie die we hebben hadden we ons makkelijk moeten kwalificeren. ook met alle afwezigen en geblesseerden.
Wat is het voor verzameling van zachtgekookte eitjes geworden bij de Knvb. Als je je niet kwalificeert voor een EK met extra deelnemers als Nederland zijnde moeten er koppen rollen. Blind heeft Nederland niet één keer overtuigend laten spelen.
Het is geen liefdadigheidsinstelling voor trainers die zich willen bewijzen.

6 september 2016 om 16:09

@buitenspel val: Het is juist aand e trainer ommet het beschikbare zand iets te maken wat ook echt kan!

Nee we hebben niet de generatie van 4 jaar terug. Maar doen nu net alsof er alleen maar koekenbakkers lopen. Nee het zijn koekenbakkers om we naief dom aanvallend 4-3-3 blijven spelen. En uit nood daar op gaan selecteren. End at is dus wel de fout van de trainer.

We hadden succes met 5-3-2, en zeker zonder Robben hebben we niet 1 fatsoenlijke flank speler. Maar meneer Blind uit de heilige Knvb school uit de jaren 90 blijft 4-3-3 spelen. Want dat is zo lekker Nederlands........

@D-BErgkamp: Voor jou het zelfde punt, wat hij selecteerd is zo vreemd nog niet. Op Bazoer en Hendriks na dan, gezien die beideniet in vorm zijn. En vorig jaar hebben kunnen zien dat van Ginkel gewoon veel beter is op het moment.

Maar gaat er vooral om hoe hij de poppetjes neer zet. Veltman is totaal niet in vorm dit jaar en is weer de oude Veltman die we kennen vol fouten. We blijven zwak achterin en houden toch vast aan deze verdediging.

Gooi het eens terug naar de 5-3-2 weer eens. Keepers zijn om het even, zal niet heel veel verschil maken op het moment.

Janmaat-vanDijk-Blind-Bruma-Willems
Strootman,wijnaldum, Propper, Sneijder
Janssen

End an geef je Wijnaldum of Wesley een vrije rol, om ook de 16 in te trekken. Tot Robben terug is en dan kan die die rol overnemen.

Met Janmaat en Willems zal je alsnog voorzetten krijgen. En met 2 beren in de verdediging heb je ook meer aan de opbouwend sterke Blind.

6 september 2016 om 16:59

@Capis Die 532 van het WK was en mooie vondst. Zeker omdat Van Gaal de tijd had in dit voor het WK erin te slijpen. Wanneer je geen Robben hebt en geen van je spelers speelt dit systeem wekelijks, dan is het ook gedoemd te mislukken. Met de selectiemogelijkheden die wij momenteel hebben zijn we europese middelmaat.

6 september 2016 om 17:06

@kink:
We hebben basis spelers van Man U, Soton, Wolfsburg, Lazio, AS Roma, Liverpool, Bayern, Spurs.

Nee we zijn geen Spanje of Duitsland. Maar zijn buiten de top 6 van Europa echt nog wel 1 van de 10 besteals we maar eens normaal gaan spelen. Ijsland en Griekenland hebben echt geen betere spelers.

6 september 2016 om 20:33

Nou mooi. Deze groep vergelijken met de groep van 2010 is natuurlijk een grote grap. Toen hadden we de beste spits van de BPL, de tandem Bommel en Robben die het nieuwe Bayern naar de CL finale loodsen waarin Sneijder als dirigent de lijnen uitzette. In de ploeg verder een echte leider met v Bronckhorst die aan het einde van z'n prachtcarriere het team aan de hand nam en verder een hele groep goede spelers in de kracht van hun leven. Met Huntelaar, Van der Vaart, Stelelenburg, Heitinga en Mathijsen die de perfecte leeftijd hadden om tactisch te kunnen spelen. Nu is er niets van dit alles. Geen wereldster, geen topspeler, een groep die het talent ontberen, te oud zijn of te jong. Allemaal middelmaat en niets om op terug te vallen.

Het klopt wel.

Ikzelf hoop niet gauw dat Oranje verliest, maar als bij een nederlaag vanavond 100 % zeker zou zijn dat Blind opstapt, zou ik voor een keer een avondje achter Zweden gaan staan.

Helaas is die garantie er niet, dus dan toch maar weer hopen dat ze het goed doen. Het is niet anders.

6 september 2016 om 09:43

Zal je net zien dat ze gelijkspelen en dat weer zien "als basis om op verder te bouwen"
dan speel je de volgende wedstrijd thuis tegen Wit Rusland weer gelijk en verlies je daarna thuis van Frankrijk.
Heb je na 3 wedstrijden 2 punten en al uitgeschakeld voordat de kwalificatie echt gaat starten.
Dan kan zelfs Mourinho ons niet meer plaatsen voor het Wk.

Blind had allang weg moeten zijn.

6 september 2016 om 12:09

"tussen de 12e en de 18e minuut was het spel heel behoorlijk. Daar gaan we mee aan de slag."

Ik heb er ook weinig vertrouwen in, maar hij zit er nu, gaat nu beginnen aan een reeks die hij heeft kunnen voorbereiden. Als het slecht gaat komt er vanzelf een volksopstand, dus laten we nu even neutraal blijven over Blind. En Oranje steunen.

6 september 2016 om 13:48

"neutraal" blijven over Blind is lastig natuurlijk gezien het feit dat hij al zoveel wedstrijden heeft verloren tegen nietszegegnde landen.

Zijn enige overwinningen waren op landen die naar het EK gingen die geen van allen er voor 100% eringingen omdat ze kans liepen gebelesseerd te raken voor datzelfde Ek.

Blind was niks, is niks en zal nooit wat worden als bondscoach.

Ik zie uiteindelijk ook liever iemand anders op de bank, maar laten we voor een avond er vol goede moed ingaan! Kan NL elftal goed gebruiken, pak die Zweden !!

6 september 2016 om 17:31

precies, laten we Blind vanavond succes wensen tegen zweden.

Nee er uit. Sowieso niet geschikt niets laten zien bij de kwalificatie voor het WK ook niet als assistent. Deze is net zo goed verantwoordelijk! Alleen met de oefenwedstrijden voor het WK, waar de voorbereiding voor de wel gekwalificeerde ploegen het resultaat ondergeschikt is dus de om niks wedstrijden heeft hij het redelijk gedaan!!!

6 september 2016 om 10:22

Je weet dat we ons niet voor het EK plaatsten en dat het WK er nog aankomt?

Ach maar natuurlijk " zijn eigen" kwalificatiereeks. Die hadden we nog niet gehad als excuus. Maar goed....jongens succes.

Als Blind een goede manager had geweest had hij ons gekwalificeerd voor Frankrijk. Dat is hem niet gelukt. De resultaten zijn ook niet verbeterd, verliezen tegen Griekenland het laatste debacle. Blind heeft het niet in zich, en moet gewoon weg voor het weer te laat is. De Knvb heeft de plank volledig misgeslagen door Ronald Koeman te passeren. Daar is het fout gegaan. En nu moeten er echt grote veranderingen gemaakt worden om alles weer op de rit te krijgen. En v Breukelen, Blind, V Basten en Gullit zijn daar absoluut de verkeerde mensen voor.

6 september 2016 om 09:47

Als Mourinho en Van Gaal goede managers waren geweest vorig seizoen bij respectievelijk Chelsea en Manchester United, dan hadden ze de club(s) kampioen gemaakt. Dat is ze niet gelukt. Die stelling is net zo onnozel.

6 september 2016 om 09:57

@buitenspelval:

Mourinho en van Gaal hadden concurrentie van Arsenal, Manchester City, Liverpool, Tottenham, enzovoort.

Danny Blind had concurrentie van Tsjechie, Turkije en Ijsland.

6 september 2016 om 10:50

@michiel2424

Dat is uiteraard natuurlijk niet mijn punt. Ik bedoel te zeggen, dat als je niet de gewenste resultaten behaalt als coach in een bepaalde setting, je gelijk het stempel opgedrukt krijgt dat je geen goede coach bent. Dat op zich staande feit niet alles zegt niet alles. Van Gaal en Mourinho hebben namelijk al daarvoor ruim bewezen een meer dan goede manager/coach te zijn.

Om toch nog even op je vergelijkende stelling in te haken. Nee, het klopt dat Tsjechië, Turkije en Ijsland zijn geen Arsenal, Manchester City, Liverpool of Tottenham.

Maar de kwaliteiten van beschikbare spelers voor de Oranje selectie toen, laat zich natuurlijk ook moeilijk vergelijken met de selecties van de bovengenoemde clubs. Het Oranje van nu is een verzameling jonge onervaren talenten, die zo nu en dan samen komen. Dat in tegenstelling met de clubs. Dat zijn verzamelingen gearriveerde toppers.

Net als landenteams ook minder te vergelijken zijn met clubteams. Ze zijn ook minder ingespeeld dan clubteams. Je moet het ook wel in het juiste perspectief plaatsen als je zo'n vergelijking wilt maken.

6 september 2016 om 11:02

Dat is helemaal waar.

Voor wat betreft Danny Blind, echter, heeft hij nog helemaal nergens bewezen een goede coach te zijn, danwel goed te functioneren in welke voetbaltechnische functie dan ook.

Om hem alleen hierop af te rekenen is inderdaad niet terecht. Hij heeft echter geen referentiemateriaal op basis waarvan hij wél geschikt zou zijn. Of ik heb het gemist.

6 september 2016 om 11:23

Nee, zeker is er geen referentiekader waaraan we kunnen ophangen dat Blind geschikt is als bondscoach. Net zo min dat er wel referentie is, dat hij wel een slechte coach is. Maar als we hem nu niet de kans en tijd geven om zijn ingezette beleid, dat hij in gang heeft gebracht in de praktijk uit te voeren, dan zullen we nooit referentiemateriaal krijgen om hem eerlijk te beoordelen.

Of hij daar tot einde der tijd de kans voor moet krijgen, is natuurlijk een andere discussie. Maar vooralsnog is het moeilijk, en in mijn ogen ook ietwat oneerlijk, om het puinruimen van de resten die Hiddink achterliet als referentiekader te nemen en het te bestempelen als ongeschikt.

In ieder geval heeft hij al twee goede trainerskwaliteiten: onverstoord doorzettingsvermogen en het beschermen van zijn spelersgroep. En verder ligt hij goed in de groep als je de mening van de spelers zo hoort.

6 september 2016 om 12:11

Verschil is ook dat Blind nog nooit (!) een team goed heeft laten voetballen als verantwoordelijk trainer. Van Gaal en Mourinho wel, durf ik wel te stellen....

Dus als Blind in zijn tweede klus wederom slecht begint, is de conclusie dat hij geen goede trainer is een stuk logischer dan in een incidenteel slecht seizoen bij Van Gaal of Mourinho.

6 september 2016 om 13:09

Als Blind er in het begin van zijn carrière voor had gekozen om zich te richten op dr functie fulltime hoofdcoach, dan had hij waarschijnlijk al meerdere elftallen onder zijn hoede gehad en wellicht al eens een topteam gecoacht.

Persoonlijk vind ik één jaartje hoofdcoach Ajax trainen ook niet echt genoeg om te zeggen dat hij niet kan functioneren in die functie. Dat is relatief gezien te weinig om een coach op te beoordelen. Ik denk zelfs dat je een beginnend coach in zijn eerste seizoen nauwelijks kan beoordelen.

Als Cocu ook maar een jaar hadden gehad, zijn eerste beroerde seizoen als hoofd-coach, en hij had dit Oranje ook niet aan de praat gekregen (hypothetisch gezien), hadden we dan kunnen concluderen dat hij slechte coach was geweest? Hij bewees in zijn tweede en derde jaar als clubcoach weldegelijk geschikt te zijn.

Daarnaast is het bondscoachschap momenteel de moeilijkste baan in het nationale voetbalwereldje na al die toestanden sinds de WK Brazilië. Het blijft bijna onmogelijk om zijn functioneren seq te beoordelen door de omstandigheden.

Blind maakte ander keuzes dan enkel hoofdcoach te zijn. Hij werkte bij Ajax tussen 1999 en 2012 als directeur spelersbeleid, trainer A1, hoofd jeugdopleidingen, hoofdtrainer (2005/2006), technisch directeur, assistent-trainer en opnieuw technisch-directeur
Tussentijds was hij in het seizoen 2007/2008 technisch directeur bij Sparta.
Van 2012 tot 2015 koos hij ervoor om al assistent-bondscoach Van Gaal te ondersteunen.

Niemand kan ons zeggen wat voor carrière hij gehad zou hebben als enkel fulltime hoofdcoach was geweest of hoever hij gereikt had met hier en daar een incidenteel slecht seizoen. Hem vergelijken met Van Gaal of Mourinho is daardoor lastig of zelfs onmogelijk in mijn ogen. een conclusie trekken in vergelijking daarmee ook.

Op basis waarvan verdient Blind die kans dan? Hij is in iedere technische functie na zijn actieve voetbalcarrière totaal geflopt! Waarom verdient zo iemand het om bondscoach te zijn?

6 september 2016 om 20:37

Hij verdient het inderdaad niet om bondscoach te zijn. Nu ze hem als bondscoach hebben aangesteld vind ik wel dat hij een kans verdient. Zo gek veel kan hij er ook niet aan doen. Onder Hiddink is de vorige kwalificatiereeks verpest, hij heeft dat niet meer kunnen omdraaien. Nu zal hij het beter moeten doen.

Iemand die bij de cruciale wedstrijd tegen Ijsland na een rode kaart in de verdediging een veelscorende spits eruit haalt en twee weinig scorende vleugelspitsen laat staan, en dan na afloop zegt voor een gelijkspelletje te gaan, is geen groot tacticus. Dat is een angsthaas zonder inzicht. Aan het einde van diezelfde wedstrijd stonden er overigens 3 vleugelspitsen zonder diepe spits in het veld.

Hij moet weg omdat hij juist geen tactisch inzicht heeft.
Prima, vanavond 442, op zich een aardige vondst, maar weer iets nieuws, dus geen vertrouwen.

Een nieuwe bondscoach kan met nieuw elan aan de slag, ervaren krachten terug die in het verleden success hebben gehaald (vpersie, Huntelaar, desnoods Kuyt, De Jong). Eerst even rust in de club. Nu leunt het allemaal op nieuwkomers die Blind vertrouwen gaf voor ze het echt verdiende.

Vanavond staan er 9 man op het veld die afhankelijk zijn van Blind, als Blind weg gaat hangt hun selectie/basis voor de volgende wedstrijd ook aan een zijden draadje. Dat zorgt voor loyaliteit richting blind, maar ook voor spanning en onzekerheid.

we moeten met z'n allen nu achter ons oranje gaan staan en ze steunen in deze kwalificatie voor het wk inplaats van aldoor te wijzen naar blind.

ik kan me ergeren aan mensen die hier gaan lopen verkondigen dat ze wel even voor zweden zijn zodat blind eruit gaat. heb je niet liever dat ons oranje gewoon wint en zich plaatst voor het wk? denk je nou echt dat als ze vanavond verliezen het allemaal ineens weer beter is?

de teleurstelling van het misgelopen ek moeten we vergeten en verder gaan. in mijn ogen verdient iedereen een eerlijke kans. die kans heeft blind niet gehad na het zootje dat hiddink achter gelaten heeft. na het mislopen van het ek heeft blind een goede reeks neergezet. van de 7 oefenwedstrijden werden er 4 gewonnen van niet de minste landen (engeland, polen, oostenrijk en wales). van frankrijk kan iedereen verliezen. kortom: met z'n allen achter oranje gaan staan en laat blind ons maar naar rusland leiden! #inblindwetrust

6 september 2016 om 11:30

Ik ben er van overtuigd dat het vertrek van Blind ons op termijn meer oplevert dan drie punten per ongeluk in Zweden, vanavond.

Desalniettemin laat ik me graag verrassen.

Het is vaak zo, als een ploeg of land elke keer wint ga je er gemakkelijker achter staan. Maar wanneer een ploeg of land elke keer weer verliest of het niet goed doet... Kritiek kan je gemakkelijk op een presenteer blaadje geven.

Ik heb vertrouwen in het elftal. Ik sta daarom ook achter het Nederlands elftal, elke keer weer kijken. Maar Danny Blind straalt nog steeds niks uit... Ik zeg een buitenlandse coach die kijkt naar het spel en niet naar de begroting van een speler.

Of met Ajax ogen : D

Iedereen meteen positief na het lezen van een stukje tekst. Er is maar 1 ding wat er moet gebeuren om mij positief te krijgen en dat is kwalificatie voor het WK voetbal.

6 september 2016 om 12:13

Waar haal jij dan vandaan dat iedereen positief is?

Als je van tevoren al weet dat Oranje alleen met een gunstige loting op het WK een redelijk resultaat (poulefase overleven, achtste finale doorkomen) kan neerzetten met Blind als bondscoach dan moet je jezelf afvragen of je niet beter een andere bondscoach moet aanstellen.
We weten nu al van tevoren dat we met deze bondscoach nooit wereldkampioen gaan worden en ook geen halve finale zullen halen dus kies voor een andere bondscoach!

Ik vind Blind totaal geen uitstraling hebben voor een trainer. Het zag er tegen de Grieken totaal niet. Er zit totaal geen idee achter het spel. Neem nou Portugal, spelen echt lelijk voetbal maar ze spelen wel met een idee. Wat mij is opgevallen is dat als de bal op de helft van de tegenstander is er totaal geen lijn in zit. Balletje gaat naar rechts of links en dan houdt het op. Het is erg simpel. Je moet gewoon die arrogantie uit de groep halen. Ze kunnen namelijk allemaal goed voetballen. Maar ze denken allemaal dat ze er allemaal al zijn. Ik wil heel graag dat Oranje op het WK gaat spelen. Zonder Oranje is zo'n toernooi werkelijk waardeloos namelijk..

Wat een onzin Stylo... de huidige selectie met Blind en een goede assistent heeft zeker potentie om op het WK bij de laatste 4 te komen.
Het WK is over 2 jaar en tegen die tijd zal het grootste gedeelte van de spelers gewoon weer in Europese topcompetities bij de betere clubs spelen.. let maar op!

Maar toch zet die de poppetjes wel redelijk neer dus eigenlijk vind ik dat je meer de schuld bij het FC Knudde op het veld kan leggen dan Blind want hij doet geen hele gekke dingen.

Een Bruma ook die postbode speelt en zovaak snelheid uit het spel haalt door simpele loopacties niet te zien etc. Erg vermoeiend om te zien dat het lijkt alsof ze er gewoon geen zin in hebben en die Promes die geen man voorbij komt. Ik snap het echt niet, dit zijn normaal goede spelers en nu spelen ze alsof ze in de jupliler league spelen.

Als het team niet top is en de coach ook niet, ja dan kom je in de problemen. Oranje zou in de uitwedstrijden gewoon voor de 0 moeten spelen. Niks weggeven. Dan maar met een 5-mans blok achterin. En hopen uit een counter. Beter 1 punt dan geen. Dat is maar weer gebleken uit afgelopen kwalificatie.

Middenveld zou de longen uit het lijf moeten lopen. Desnoods zonder Sneijder. Zweden, Wit-Rusland, Bulgarije en Luxemburg moet je met gemak onder je kunnen houden.

Is ook wel zo. Blind kwam binnen toen er een puinhoop was en kon er niks meer aan veranderen. Vanavond winnen en de toekomst ziet er weer zonniger uit. Blind verdient een eigen kwalificatiereeks maar hij moet het nu dan wel waar gaan maken.

Wat Justin zegt over gelijkenissen met 2010 slaat natuurlijk nergens op:
- Zoet is duidelijk minder goed dan de Stekelenburg van 2010: 1-0 voor 2010
- Veltman is geen schijn van een van der Wiel in vorm: 2-0
- Het duo Bruma-Blind is wel vergelijkbaar met Heitinga-Mathijsen, of misschien zelfs beter: 2-1
- Willems is in potentie beter dan van Bronckhorst maar op dit moment zeker niet: 3-1
- Van Bommel is 5 keer zo goed als Strootman: 4-1
- Wijnaldum vergelijken met Nigel de Jong kan niet: 4-1
- Sneijder hoorde in 2010 bij de beste 10 spelers van de wereld, nu niet eens bij de beste 50: 5-1
- Robben is klassen beter dan Berghuis: 6-1
- Van Persie was veel beter dan Janssen nu is, maar hij was in 2010 volledig uit vorm dus een gelijkspel: 6-1
- Kuyt was veel belangrijker dan Promes nu is: 7-1

Oftewel we komen op een eindstand van 7-1 voor 2010.

6 september 2016 om 17:18

En dat komt omdat deze selectie vooral uit potentie bestaat. Als je jong psv of ajax tegen hun grote Eredivisie broer zet kun je de uitslag ook wel voorspellen. Dat is het verschil. Maak de score over 3-4 jaar nog eens op en kijk dan waar alle jonge en onervaren spelers in deze groep staan.

7 september 2016 om 23:06

Dat jong en onervaren valt wel mee. In 2010 stond ook een 25 jarige Nigel De Jong in de basis. Sneijder werd tijdens het toernooi 26. Robben was 26, van der Wiel nog jonger zelfs. Gisteren stonden er mannen van rond de 24/25 in het veld hoor: Sneijder van 32, Janmaat van 27, Strootman en Daley Blind van 26, Wijnaldum, Zoet en Virgil van Dijk van 25, Bruma, Promes van 24. Zomaar 9 spelers waarvan je verwachten dat ze hun top wel zo ongeveer behaald hebben. Oke, over 2 jaar zijn ze nog beter, maar heel veel langer wachten kan ook niet hoor.

7 september 2016 om 23:23

Leeftijd is niet alles. Janmaat en Wijnaldum hebben een jaar in een flutteam gezeten wat niet draaide. Strootman net terug van een blessure, de vrij net terug van een blessure. Blind is net op stoom bij United. Zoet heeft net een jaar achter de rug waarin hij de lijn omhoog te pakken heeft. Van Dijk nu een jaar in de PL, Bruma net naar Wolfsburg. Janssen net in de Pl

Wellicht niet allemaal leeftijds gerelateerd, maar veel spelers die net een bepaalde draad weer oppakken of zich aan het aanpassen zijn aan een nieuw niveau. Er zit dus heel veel potentiele groei nog in deze selectie.

Natuurlijk niet. Hij zit er al meer dan een jaar en er zijn nog 0 extra automatismes in het spel te zien. Wat een poep trainer, snel weg doen en iemand met verstand van voetbal ervoor zetten.

Een prachtig artikel om te lezen van,
Justus Dingemanse ,is fulltime correspondent van Voetbalzone.
Mag ook wel eens gezegd worden.

Blind heeft zijn kans al gehad. Het was niet te verwachten natuurlijk dat hij zich zou plaatsen voor afgelopen EK, maar het voetbal is niets beter geworden vergeleken de laatste periode van Hiddink. Zelfs slechter.
Echt, als Oranje zich weet te plaatsen voor het WK onder leiding van Blind, dan neem ik een jaar lang een Ajax avatar.

Blind moet hier weg zo snel mogelijk koffers inpakken want een wedstrijd zeg pfff

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 19
2181 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

Nederland
31 fans
Coach, 56 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
De toekomst van Fran Sol ligt mogelijk in Mexico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren