Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Data-analist keurt tip van José Mourinho af: 'Niemand weet wie hij is'

Laatste update:
/

Slavisa Jokanovic stapt mogelijk nog deze maand op bij Fulham. De manager van de Championship-club is gefrustreerd over het gebrek aan daadkracht op de transfermarkt. Ofschoon Fulham met twee zeges en twee remises goed aan het nieuwe seizoen is begonnen, zit Jokanovic er vooral mee dat zijn wensen niet worden vervuld.

Jokanovic kan data-analist Craig Kline, een vriend van de zoon van Fulham-eigenaar Shahid Khan, eigenlijk niet luchten of zien. Hij had graag Andreas Pereira van Manchester United willen huren en won ook advies bij José Mourinho in. "Ik hoorde het verhaal van een van de beste managers van de wereld aan. Hij denkt dat het een goede speler voor ons zou zijn. En dat geloof ik ook", zo geeft Jokanovic aan. "Maar Craig vindt dat niet en daarom speelt hij nu niet voor ons."

"Over het algemeen bepaalt deze jongen wie bij ons tekent en wie niet. Hij is degene die de knoop doorhakt. Dat is niet mijn gebied. Of ik teleurgesteld ben? Ja, uiteraard. Niemand weet wie hij is. Ik ben verantwoordelijk voor hoe ik met mijn team werk en hoe ze presteren, maar op andere gebieden heb ik totaal geen invloed", zo verzucht Jokanovic, die sinds december voor de selectie van the Cottagers staat.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Managers die worden overruled door een data-analist. Oké ik begrijp wel dat statistieken een rol spelen, je wilt bijvoorbeeld geen spits aantrekken met 0 doelpunten natuurlijk. Maar het punt in deze is dat een coach, iemand die hoofdverantwoordelijk is, wordt overruled door een data-analist die niks meer dan data presenteert en dus een adviserende rol heeft. Ik denk dat die Shahid Khan dit soort bananen management in een bananenrepubliek moet houden. Zo werken we hier niet.

23 augustus 2016 om 08:25

Als een spits 0 goals maakt maar elke wedstrijd ervoor zorgt dat iemand anders scoort zou ik het prima vinden, een spits met 30 assists is niet verkeerd

23 augustus 2016 om 09:23

Volgens mij hebben bananen hier bar weinig mee te maken.

23 augustus 2016 om 09:37

Wat zijn dat nou voor rare opmerkingen aan het eind van je betoog??
Vreemde vogel ben jij!

23 augustus 2016 om 10:34

"een bananenrepubliek is een populaire benaming voor een politiek instabiel, corrupt land dat vaak rijk is aan grondstoffen en waar staatsgrepen en revoluties aan de orde van de dag zijn." - Wikipedia

Dus voor diegene die denkt dat het een racistisch getinte opmerking is, hierboven de letterlijke verwoording van een bananenrepubliek. Echter is de eigenaar Pakistaans-Amerikaans en gaat het woord 'bananenrepubliek' hier niet op gezien de manier waarop deze eigenaar (shahid Khan) aan zijn kapitaal is gekomen (auto bumpers e.d.).

On:

Uiteindelijk kan het niet zo zijn dat een simpele analist bij een club bepaalt welke spelers er aangetrokken gaan worden. Een analist heeft een adviserende rol waarin de coach en/of technisch directeur cijfers voorgelegd krijgt en van daaruit bepaalt of een speler een aanwinst is of niet. Vind het analyseren van statistieken een goed idee in de voetballerij, maar het moet niet overdreven worden. Op deze manier keert Fulham niet terug in de Premier League in ieder geval.

23 augustus 2016 om 11:00

Er is niks raars aan 'die opmerkingen'. Mismanagement waarin 'de vriend van de zoon van' (zoals in dit geval) wat meer te zeggen heeft dan de hoofdverantwoordelijke is kenmerkend in een bananenrepubliek. Het is correct gebruikt.

Dat jij er een probleem inziet en vervolgens mensen voor vreemde vogel uitmaakt, maakt het niet incorrect of foutief gebruikt.

23 augustus 2016 om 12:17

Het is wel vreemd dat hij over een bananenrepubliek begint....zeker ook omdat een data-analist een vrij modern fenomeen is. Juist het feit dat bij veel voetbalclubs een passant als een coach allerlei spelers van bevriende zaakwaarnemers naar de club kan halen doet eerder denken aan een bananenrepubliek. Een dataanalist kijkt naar feiten en doet niet aan clientalisme.
Overigens lijkt het me toch gewoon een racistische opmerking omdat hij eindigt met het woord houden.....en er dus op basis van de naam van de eigenaar vanuit gaat dat de beste man uit een bananenrepubliek komt . Al is de term bananenrebubliek aan inflatie onderhevig , de vs kan je daar toch echt niet toe rekenen..

23 augustus 2016 om 09:50

Het lijkt mij toch wel belangrijk om dan vooraf te bepalen met wat voor systeem je gaat voetballen en wat je per positie van een speler verwacht. Wat brengt met dat systeem het meeste succes op. Wil je een linksback die veel voorzetten geeft op de spits, dan kom je automatisch uit bij een Willems. wil je een back die zijn tegenstander opvreet en aanvallen weinig kan, dan bijvoobeeld bij een Tete. Ik geloof in statistieken, maar ook in de romantiek van het niet voorspelbare. Een Guidette en een Pele die bij Feyenoord opbloeien. Had een data-analist dit kunnen voorspellen? Dan had feyenoord ze denk ik nooit gehaald. Daarnaast zijn honkbal en voetbal ook niet met elkaar te vergelijken.

23 augustus 2016 om 10:03

@ryanbabel

Er zullen altijd uitzonderingen tussen zitten, dat is de strekking ook niet. Maar over het algemeen zal data op de middel-lange termijn veel en veel beter presteren dan de meningen van 'experts'.

Verder is het bij honkbal inderdaad makkelijker vanwege de karakteristieken van de sport. Echter is er tegenwoordig zo een gigantische hoeveelheid aan data beschikbaar, over bijna alle handelingen in het voetbal is er wel data beschikbaar. Dan is het nog een kwestie van aangeven en onderzoeken wat belangrijke data is voor een bepaalde positie. Als je dat eenmaal hebt uitgevonden wint data, ook in het voetbal, altijd van experts. Helaas zijn er veel te weinig mensen die dit doen, erg jammer.

Overigens kan het ook juist romantiek zijn dat er mede door dit soort data analyses een volledig onbekende spits wordt gehaald uit de Roemeense 2e divisie voor tweeduizend euro, die er vervolgens 30 inschiet, in plaats van dat er 40 miljoen pond wordt betaald voor Benteke, omdat hij bekend is.

23 augustus 2016 om 11:32

Het analyseren van data is zeker niet verkeerd, maar als je het doet, dan moet je hier volledig achterstaan en je beleid dusdanig inrichten dat het ook ergens toe leidt. Nederland is altijd een innovatief land geweest, nu staan we wat stil. Wellicht kan het een tool zijn waar we iets van verandering teweeg kunnen brengen.

23 augustus 2016 om 10:00

Ik vind het zeer ongepast om je in deze bewoordingen uit te laten. Bananenrepubliek? Je hoort je netjes te gedragen en dit soort aanstootgevende commentaren achterwege te laten.

Bovendien is het helemaal onjuist. In een 'bananenrepubliek' zullen ze nooit een data analist gebruiken. Dat is een 1ste wereld gadget.

23 augustus 2016 om 10:18

Ik sluit me bij je aan.

Daarnet werd een flauw mopje van me verwijderd wegens niets toevoegend en daar heb ik geen enkel probleem mee, om dat puntje aftrek geef ik ook niets, maar dergelijk ataalgebruik vind ik veel kwalijker en mag toch ook wel verwijderd worden.

23 augustus 2016 om 10:20

Aanstootgevend. Sjonge jonge man. Gaat het nu al deze kant op. Meen je dit nou serieus? Want als dit al de maat is dan kunnen we net zo goed niks zeggen.

23 augustus 2016 om 10:55

@stua

Nikste aanstootgevend. Er is niks mis met de term bananenrepubliek. Dat zijn gewoon corrupte en politiek instabiele landen. In dat soort landen krijg je vaak te maken met dit soort mismanagement, waarin 'de vriend van de zoon van' (zoals in dit geval) wat meer te zeggen heeft dan de hoofdverantwoordelijke. Niks mis met mijn bewoording. Het is correct gebruikt.

Het zou wat zijn als ik bepaalde woorden uit het mooie Van Dale-boek nieteens mag raadplegen om mezelf uit te drukken. Welke kant gaan we op?

En verder; de laatste 2 zinnen van jouw laatste alinea zijn juist zeer ongepast.

"In een 'bananenrepubliek' zullen ze nooit een data analist gebruiken. Dat is een 1ste wereld gadget.". Dit is pas beledigend en aanstootgevend.

Uit jouw "prachtige" 2 zinnen kan men duidelijk opmaken dat je de term 'bananenrepubliek' nieteens correct kunt toepassen. Maar intussen wel een mening vormen als een ander het woord gebruikt. Wat een grap van een gast ben jij zeg.

23 augustus 2016 om 12:04

Kan je deze reactie ook geven zonder persoonlijk te worden?

En dat jij het niet aanstootgevend vindt, dat zegt iets over jou. Maar dat het aanstootgevend is, is gewoon een feit. Er zijn mensen die hier ook lezen, die uit dat land komen en zij vinden het aanstootgevend als jij hun vaderland, als bananenrepubliek duidt. Als je dat niet begrijpt, dan maak ik me zorgen over verstandelijke vermogens. En het heeft niks te maken met woorden die in De Dikke van Dale voorkomen , want daar kom je ook alle scheldwoorden tegen.

En dat is de grootste grap van de dag, volgens jouw is er niks mis met het woordgebruik, zolang het maar in de Dikke van Dale voorkomt.

En even terugkomend op jouw commentaar op mijn reactie, jij stelt dat mijn woorden: ' in een bananenrepubliek zullen ze nooit een data analist gebruiken, want dat is een 1ste wereld gadget', dat dat pas beledigend is? Jij begrijpt dus duidelijk niet dat ik geen enkele land heb aangeduid als bananenrepubliek. Dat doe jij. Dus voor wie is het aanstootgevend? Voor een bananenrepubliek? Die ken ik niet.

23 augustus 2016 om 12:39

Bananen republiek is een woord wat al jaren gebruikt word. En nu opeens is het aanstootgevend. Ik snap het echt niet. Wat is precies aanstootgevend aan dan?

23 augustus 2016 om 14:25

Het woord neg*r wordt zelfs al langer gebruikt, dat maakt het niet minder erg

23 augustus 2016 om 15:52

Hahaha wat een vergelijking ook.

23 augustus 2016 om 18:04

juvedeef
Dat een woord al jaren gebruikt wordt, maakt het goed?
Als iemand, iemands moeder omschrijft als een dame van lichte zeden, dan is het niet aanstootgevend omdat het woord, waar ik op doel, al eeuwen gebruikt wordt?

Denk eens na, voordat je reageert.

23 augustus 2016 om 18:54

Stua. Wat reageer je overtrokken? Het is oprecht een goede vraag wat je nou zo aanstootgevend vindt aan het woord bananen republiek. Bananen republiek wordt als volgt omschreven: "Een bananenrepubliek is een populaire benaming voor een politiek instabiel, corrupt land dat vaak rijk is aan grondstoffen en waar staatsgrepen en revoluties aan de orde van de dag zijn." Met andere woorden een soort 'vriendjespolitiek' onder corrupte overheidsleden. Dat Cr7 het management van Newcastle (met een vriend vd zoon van de eigenaar die blijkbaar bepaald) daarmee vergelijkt, valt te begrijpen, en is toch zeker niet aanstootgevend naar iets off iemand toe? Iemands moeder van lichte zeden betichten is totaal wat anders.

23 augustus 2016 om 19:28

Wat is er overtrokken aan mijn reactie? Beticht ik iemands moeder ?
Je kan een omschrijving geven van bananen republiek en je eigen conclusies eraan koppelen , maar dat maakt het nog steeds niet correct. Wat wil je zeggen?
Laat maar achterwege. Want als je het nu nog niet hebt begrepen, dan zal je het waarschijnlijk nooit begrijpen. Net zo min als ik jouw reactie nooit zal begrijpen. Ik zeg niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar ik denk niet dat het zo hoort.

23 augustus 2016 om 20:53

Stua. Ik denk persoonlijk dat je de hele uitspraak Bananenrepubliek verkeerd opvat ofzo, het is geen racistisch uitspraak of iets dergelijks. Zoals op te maken uit de beschrijving van het woordenboek. Makkelijk om te zeggen: "als je nu nog niet hebt begrepen ga je het nooit begrijpen." Leg uit, wat vind je er zo aanstootgevend aan?

23 augustus 2016 om 22:25

stop alsjeblieft. Hoe kan je bananen republiek verkeerd opvatten?
Maar vergeet het. Mijn excuus. Het zal wel,schattig bedoeld zijn.

23 augustus 2016 om 14:30

Even googlen op moneyball en Sahid Khan zou je een stuk minder dom komen overdoen. Het idee van data-analyse om transfers te doen is ontstaan in de VS, waar deze man ook vandaan komt. Er is echt geen definitie van bananenrepubliek te bedenken waarin de VS valt. En dat je serieus denkt dat zo'n data-analyse gedaan wordt op het niveau van hoevaak iemand gescoord heeft zonder verder te kijken dan dat, zegt ook heel wat..

23 augustus 2016 om 14:30

Even googlen op moneyball en Sahid Khan zou je een stuk minder dom komen overdoen. Het idee van data-analyse om transfers te doen is ontstaan in de VS, waar deze man ook vandaan komt. Er is echt geen definitie van bananenrepubliek te bedenken waarin de VS valt. En dat je serieus denkt dat zo'n data-analyse gedaan wordt op het niveau van hoevaak iemand gescoord heeft zonder verder te kijken dan dat, zegt ook heel wat..

Kan begrijpen dat deze man gefrustreerd is. Zou logisch moeten zijn dat een hoofdtrainer het laatste woord heeft over een mogelijke transfer, niet een analist. Lijkt me dat de analist meer een leidraad voor de coach zou moeten zijn ipv andersom.

23 augustus 2016 om 09:38

Wellicht bij sommige clubs wel, zeker wanneer geld geen rol speelt. Een gedegen beleid op transfergebied laat je echter niet uitvoeren door een hoofdtrainer, voor wie succes op korte termijn essentieel is. Deze beste man zijn onderbuikgevoel wordt overruled door keiharde data, dat kan even vervelend zijn. Maar dat maakt de eigenaar geen dwaas, eerder een verstandig man. Kijk maar eens naar de trainerswisselingen en daaropvolgende kapitaalvernietiging omtrent ongewenste spelers. Nee, als het aan mij lag hadden grote databases en data analysten ook een grote hand bij mijn club.

23 augustus 2016 om 11:39

Goed punt.

Ondanks dat zou het wel mooi zijn als er een manier van transferbeleid zou kunnen worden gevoerd die toch meer in harmonie is met de hoofdcoach, maar ook in lijn met de data-analist. Als de prestaties tegenvallen zal het immers de coach zijn die zijn baan verliest, niet de analist.

Hoezo werken statistieken nooit? Het is nog relatief onbekend in de conservatieve voetbalwereld, maar in praktisch elke sport word er gebruik van gemaakt. Als ik me niet vergis is Midtjylland er ook succesvol mee geworden in Denemarken. Ik schrijf statistiek in de voetbalwereld zeker niet af. Dat het 'het vriendje van' is die op die positie zit, is misschien wel dubieus.. maar wie zijn wij om dat te beoordelen?

23 augustus 2016 om 08:45

Money ball is het bewijs, dat statistieken zwaarder wegen dan namen, wordt in zoveel sporten toegepast, behalve in het europese voetbal... btw als je het niet kent, geniale film met Brad Pitt

23 augustus 2016 om 10:36

In het Europese voetbal is het dan ook moeilijker toe te passen, ik snap dat je het een goede film vindt, ikzelf ook, maar we moeten geen sporten gaan vergelijken.

23 augustus 2016 om 09:10

Het laatste zal vooral het punt zijn. Het klinkt net alsof een vriend van de zoon van de eigenaar de film Moneyball heeft gezien, er een ook boek over heeft gelezen en het wel even denkt toe te kunnen passen.

Fulham moet zijn handen dichtknijpen als ze Pereira kunnen huren, maar dat wordt die trainer gewoon even door de neus geboord. Het lijkt me zeker geen werkbare situatie dus ik begrijp zeker dat hij er wel genoeg van heeft.

23 augustus 2016 om 10:07

@sammerens

Je eerste alinea suggereert dat deze data analist nog niet echt weet waar hij mee bezig is. Dat zou goed kunnen, maar dat lijkt me lastig om op dit moment een oordeel over te vellen.

Mits zijn data volledig genoeg is, en hij de juiste data weet te koppelen voor de juiste posities, is deze data analist op de goede weg om Fulham weer een stapje dichter bij de PL te brengen.

Zwak om dit publiek te maken. Data-analyse is enorm belangrijk en hulprijk, en zodoende bij de meeste transfers het hoofdcriterium. Het is niet meer voldoende als de manager een 'goed gevoel' heeft over een speler. Als zijn speelwijze objectief bekeken (dus met data-analyse) niet bij het spel van de club past, is een transfer onzinnig.
Bovendien: dat argument dat Mourinho zei dat hij goed past slaat natuurlijk nergens op. Die vent wil gwn zijn spelertje verhuren... Gwn een verkooppraatje

23 augustus 2016 om 08:44

Het kan nuttig zijn doordat het zoals je zegt objectief is. Echter zou een coach, als leider van de groep en hoofdverantwoordelijke het hoogste woord moeten hebben over nota bene zijn eigen selectie.

En ja, dat Mourinho waarschijnlijk een verkoperpraatje aan het houden was lijkt mij ook voor de hand liggend.

23 augustus 2016 om 09:49

Data analyse s heel belangrijk? Daarom presteert Fulham zo 'goed' sinds ze met deze gast werken.
Data analyse kan belangrijk zijn om te helpen bij het maken van keuzes. Maar als datanalyse gaat bepalen wie of wat er aangtrokken met worden, dan kan je dat beter uit het raam gooien.
Hulpmiddelen moeten niet meer zijn dat hulpmiddelen. Zodra je dit soort praktijken krijgt, dat een hulpmiddel bepalend is, dan weet je dat het niks wordt. Een data analist heeft geen feeling met de mens. En dat is toevallig het belangerijkste in het voetbal. De mens!

23 augustus 2016 om 10:09

@stua

Je zit er compleet naast, sorry. Ik kan een heel betoog schrijven, maar ik zou zeggen; kijk de film Moneyball! Uitstekend vermaak, en je steekt er nog wat van op ook.

Edit: Zoals ik hierboven al zeg, is het wel belangrijk dat je de juiste data pakt en koppelt aan je posities. Anders kan het helemaal de mist in gaan. Je kan dus de werkzaamheden van deze analist bij Fulham niet koppelen aan de sportieve prestaties, zonder te weten wat voor Data setup hij heeft. Dat data beter presteert dan 'experts' staat al vast, zeker ook bij aankoop/verkoop beleid.

De enige reden dat niet iedereen data gebruikt is omdat mensen irrationeel zijn (sommige meer dan andere) en precies zoals jij hierboven redeneren.

23 augustus 2016 om 11:57

Je kan zeggen dat ik ernaast zit, maar als je onderbouwing een verwijzing naar een geromantiseerde film, reageer dan niet.

Als data analyse bepalend wordt bij een sport, dan gaat het mis. De filosofie van de club kan je niet aan een data analist laten. De binding met de supporters ook niet.

Als de data analist een persoon is die bekend is met al die materie en feeling en binding heeft met de club, dan is het een waardevolle analist, maar dan nog moet hij of zij niet de beslissende factor zijn. Adviserend is wat het moet zijn.

23 augustus 2016 om 13:53

Het is niet echt een geromantiseerde film, het is echt gebeurd. Op basis van data analyses hebben ze voorgoed het Baseball verandert. Een sport die jaren lang teerde op precies wat jij hierboven omschrijft: "feeling en binding". Dat kon dus allemaal de prullenbak in.

Nogmaals, kijk de film, dat is echt een must! Een betere, heldere, en vermakelijkere onderbouwing is er namelijk niet.

Sanogo kwam ook op advies van wenger naar ajax. Dus ik kan begrijpen dat ze niet alles en iedereen geloven. Perreiro is overigens een goeie. Had hem ook graag bij psv gezien (wilde hem ook huren). Vraag me af wat die dataman hieraan wint

Eigenlijk fantastisch beleid van Fulham. Maar dit werkt natuurlijk alleen als iedereen overtuigd is van deze filosofie. Die manager moet zijn biezen pakken als hij nog steeds denkt dat opinies van 'experts' beter presteren dan data. Het wordt tijd dat de Cottagers weer terug de PL in gaan, en dit lijkt me het juiste beleid daarvoor.

Ach, als het woord data in voetbal valt schrikt men zich al gauw kapot en noemt het snel onzinnig/onnodig. Maar het kan wel zeker een essentieel onderdeel zijn, omdat je veel dieper in een speler zijn kwaliteiten kan kijken dan wat je gevoel alleen zeg. (Hype, prijskaartje, etc.) Die Monchi van Sevilla maakt er ook gebruik van en heeft iedere transfer periode weer geweldige vervangers. Dus indien je het goed doet, kan het echt van waarde zijn.

Statistieken zeggen veel, maar verre van alles. De meest optimale manier van het beoordelen van spelers is zowel beide te bekijken. Niet het één, niet het ander.

Voorbeeld:
Enkele jaren geleden viel me het volgende op bij Liverpool. Sterling en Countinho hadden schitterende statistieken. Ze creëerden veel kansen, ze hadden goals, assists, veel gelukte dribbels,... Wat amper zichtbaar is in die statistieken is dat gedurende die periode geen enkele spits in geslaagd met het die flanken. Er waren veel wedstrijden waarbij ze ofwel gewoon voor eigen succes gingen OF een dribbel buitenom deden, terugkapten en achterlegden naar een middenvelder. Balotelli, Lambert, Benteke zijn allemaal niet geslaagd, maar als je bij een topclub 1 of 2 goeie voorzetten of passes in de gevaarlijke zone krijgt, dan ligt het probleem niet bij hen.
Statistisch gewijs nochtans kunnen deze spitsen worden afgebroken tot en met. Weinig doelkansen, schoten, goals, etc. Alles wat je spits maakt, is niet aanwezig in de statistieken omdat je met aanvoer speelt, die vooral alle anderen beter maken en de spits er enkel staat als aandachtsafleider.

Kortom: Data-analyse (als het goed gebeurt) is interessant, ook voor het voetbal. Echter het puur afgaan op statistieken in nonsens om beslissingen te nemen wat betreft aankopen. Ik ken de volledige procedure bij Fulham niet, dus kan ik moeilijk zeggen of dit op een intelligente manier gebeurt, maar indien dit niet geval zou zijn, schiet men zichzelf gewoon in de voet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren