Jahanbakhsh bezorgt AZ met late treffer eerste overwinning van het seizoen

AZ heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. Op bezoek bij FC Utrecht won de ploeg van John van den Brom met 2-1 door doelpunten van Markus Henriksen en Alireza Jahanbakhsh. Aan de kant van Utrecht, dat uit de eerste drie wedstrijden nog maar een punt pakte, maakte Edson Braafheid zijn rentree en Richairo Zivkovic zijn debuut.

/

Het was de vraag hoe AZ voor de dag zou verschijnen na de overwinning van afgelopen donderdag in de play-offs van de Europa League. Uit tegen Vojvodina Novi Sad won de ploeg van John van den Brom met 3-0, terwijl de Alkmaarders in de competitie nog niet wisten te winnen. Ook FC Utrecht wist de eerste twee duels van het seizoen niet in winst om te zetten. In de jacht op de eerste driepunter van het seizoen hield Utrecht-trainer Erik ten Hag zijn aanwinsten nog op de bank. Zivkovic, Braafheid en Menno Koch waren nog niet klaar voor een basisplaats.

De thuisploeg begon prima aan de wedstrijd, maar hield die goede periode niet lang vol. AZ kwam na de openingsfase beter in de wedstrijd en nam na 25 minuten spelen de leiding in de wedstrijd. Markus Henriksen zette zijn ploeg met een heerlijk doelpunt op voorsprong. Aan de linkerkant van het strafschopgebied legde hij de bal goed en schoot hij de bal in de verre krusing. Utrecht-doelman Robbin Ruiter was geklopt. Na de openingstreffer hielden de bezoekers de controle. Bij de ploeg uit de Domstad liep het niet zoals het thuispubliek graag zou zien. Toch kwam Utrecht op slag van rust bijna op gelijke hoogte, maar de kopbal van Kevin Conboy ging via de vingertoppen van Sergio Rochet over het doel.

/

Ten Hag leek zijn ploeg in de rust een beetje wakker te hebben geschud. Na de thee stak de thuisploeg meer energie in de wedstrijd, maar werd het spel er niet beter op doordat ook AZ er bij ieder duel kort op zat. In de 53ste minuut kwam Utrecht uit het niets op gelijke hoogte. Patrick Joosten kreeg de bal via het hoofd van Ron Vlaar voor zijn voeten. Hij speelde zichzelf vrij en schoot in de verre hoek de 1-1 tegen het net.

Met nog twintig minuten op de klok maakte Zivkovic zijn debuut voor Utrecht. Maar ook met de gehuurde spits in de ploeg kwam Utrecht moeilijk tot kansen. In een wedstrijd met weinig kansen trok uiteindelijk AZ aan het langste eind. Alireza Jahanbakhsh schoot de bal na 84 minuten spelen vanaf de rand van de zestien raak. Zijn inzet werd van richting veranderd, waardoor Ruiter kansloos was. In de slotfase was Utrecht niet meer in staat om de gelijkmaker af te dwingen, waardoor de ploeg van Ten Hag met lege handen achter bleef. AZ sluit een mooie week af met drie punten.

AZ eindigt dit seizoen in de top drie

1
2

Klasse gedaan van de boys, na een Europese wedstrijd een keer een winst partij uit .

Overall gewoon verdiend gewonnen, wel hadden we de 0-2 moeten maken. Daarin tegen scoort Utrecht de 1-1, toen waren we aan het wankelen. Gelukkig scoorde wij toen uit het niets. Waardoor de rollen weer waren omgedraaid, daarna nog een paar kansen gehad om uit te breiden.
Nu door pakken, nu komen er een aantal makkelijkere tegenstanders. Maar eerst donderdag knallen.

21 augustus 2016 om 18:08

verdiend gewonnen nee hoor utrecht had zelfs nog een strafschop moeten hebben een gelijkspel was meer de verhouding vanmiddag maar de gelukkigste won.

21 augustus 2016 om 18:25

Helemaal mee eens. AZ was gewoon Utrecht.

Reactie op de poll, denk ik dat AZ inderdaad in de top 3 eindigt.
Sorry Ajax fans maar dit is mijn voorspelling:
1.PSV
2.Feyenoord
3.AZ
4.Ajax

21 augustus 2016 om 16:44

Ik denk dat Ajax gewoon om de titel mee gaat doen en AZ vierde eindigt. Voor het seizoen begon werd al gezegd dat Ajax in de eerste wedstrijden moest wennen aan elkaar en de nieuwe tactiek, zolang ze de schade beperkt houden in deze fase van het seizoen gaat het alleen maar beter. Ik vind dat ze vooral aanvallend goede opties hebben, ook vanuit het middenveld. Bovendien hebben ze nog die Cerny (ofzo) lopen bij de beloften waar ik hoge verwachtingen van heb.

21 augustus 2016 om 17:00

Ben het met je eens, maar vind Cerny nou geen wereldtalent ofzo. Heeft een paar keer goed gespeeld, en denk dat hij zeker een nuttige buitenspeler voor Ajax gaat worden maar dat was het dan ook wel.

21 augustus 2016 om 17:24

Helemaal met je eens. Heb het voor het seizoen al gezegd, eerste seizoenshelft is een intensieve overgangsperiode. Als Bosz de CL wel haalt en de achterstand op de koploper(s) binnen de dubbele cijfers weet te houden heeft hij het heel goed gedaan. De 2e seizoenshelft verwacht ik er echt wat van.

De eredivisie is pas drie wedstrijden onderweg... De teams van Peter Bosz hebben meestal een paar weken nodig om te gaan draaien. Ik vind je conclusie echt voorbarig! Laten we eerst eens 10 wedstrijden afwachten voordat we conclusies trekken!

21 augustus 2016 om 18:06

Het is n voorspelling. Ik voorspel namelijk: 1 den haag 2 psv en 3 az. Dat baseer ik op niks want ik roep al weken dat den haag leicester nederland word.

Jezus wat was Utrecht slecht zegt. En maar lekker verkopen joh. Het zag er niet uit. Ruiter ook weer niet echt overtuigend.

Die Haps is een mooie vervanger voor Willems!

21 augustus 2016 om 17:02

Te duur
Lang contract en AZ heeft al 20 miljoen binnen

Dus AZ kan boven de 10m eisen of anders blijft hij

AZ verdedigend sterk. Aanvallend minder maar dat komt denken ik ook door de sterkte van Utrecht. Beide ploegen gaan bovenin eindigen.

.waarom kunnen journalisten niet gewoon 1-2 gewonnen zeggen bij uitwedstrijden?
In plaats van 2-1.. Dat is verwarrend.

AZ verdient gewonnen, bij Utrecht hebben we te veel ingeleverd. Ruiter op de goal en Janssen in de verdediging is een garantie voor puntverlies(allebei ellendige slappe zakken), deze 2 kan je gerust bij het grofvuil zetten. Aan het eind van de rit staan we mooi tussen plaats 11 en 14 met dank aan Wilco van Schaik!

21 augustus 2016 om 17:11

Het lig eg niet alleen aan Wilco. Vandaag was gewoon een wanvertoning op het veld. Rubio is niets en wordt niets. Toen Zivkovic er in kwam, was er al meer dreiging. Janssen is gewoon te slecht als verdediger, Haller niet gezien. En zo kennen we nog wel ff door gaan. Vond alleens Ambrabad goed.

21 augustus 2016 om 17:26

Janssen in de verdediging slaat gewoon nergens op. Aan de bal ziet het okee uit, maar het is geen verdediger. Haller moet ook wel aanvoer krijgen. Als je hem niet kan bedienen, dan heb je er ook niet veel aan. Rubio werkt hard, maar komt gewoon tekort voor dit niveau.

22 augustus 2016 om 08:59

Waarom staat Koch daar niet eigenlijk?

Mooie verdiende winstpartij na een Europese uitwedstrijd.
Vooraf zei ten Hag dat AZ maar 1 dag ter voorbereiding had en Utrecht 10. Utrecht was fit en er helemaal klaar voor.
Na afloop was hij dit vergeten......

Utrecht heeft niet 1 uitgespeelde kans gehad. De gelijkmaker was een zondagsschot van 25m.
Voor de rest heeft Utrecht alleen uit dode spelsituaties halve kansjes gehad via de scrimmage.

AZ heeft wel een paar uitgespeelde kansen gehad alleen niet goed of met veel pech afgerond.

Utrecht komt gewoon op de 5e-6e plek. Die hebben een zware opening gehad en krijgen dadelijk de "mindere" clubs als tegenstander.

21 augustus 2016 om 17:19

Utrecht heeft wel een jasje uit gedaan met de verkoop van Ramselaar en Letschert. AZ heeft op dit moment gewoon een beter elftal. AZ was beter in de eerste helft, en kwam verdiend op voorsprong. In de tweede helft vond ik het gelijk opgaan, de 1-1 kwam wel uit het niets vallen, maar AZ had ook niet echt kansen. Die kwamen pas nadat de 1-2 was gevallen. Daarvoor ging het op en neer omdat beide teams heel slordig speelde.

Plek 5/6 gaat dit jaar niet worden. Utrecht heeft gewoon geen aanvoer vanuit het middenveld. Als Ayoub zijn dag niet heeft, kan heel Utrecht niks creëren.

22 augustus 2016 om 09:35

Laat het nou juist die clubs zijn waar Utrecht het vaak lastig tegen heeft. Utrecht is geen club die kan zeggen dat ze zomaar ff een wedstrijd winnen van een degradatiekandidaat. Utrecht is met de twee nieuwe huurlingen Koch en Zivkovic niet sterker op geworden, maar juist zwakker en ik zie ze niet zo hoog eindigen zoals jij dat weergeeft. Ik denk eerder dat Utrecht voor plaats 8/12 gaat spelen.

Utrecht heeft een hele slecht eerste helft gespeeld. Ayoub speelde heel matig, en hij is de enige die met een geniale actie wat kan creëren. Een middenvelder is hard nodig. Het vertrek van Ramselaar kan je zo niet opvangen.

21 augustus 2016 om 17:25

Het klinkt misschien lullig, maar zodra je een goed seizoen hebt komen de clubs je leeg kopen.
Az heeft hier al jaren last van dat de basisspelers worden weggekaapt.
Het is blijkbaar onze lot, maar ook de wijzen hoe Nederland ervoor staat.

21 augustus 2016 om 18:58

Klopt zeker, denk dat AZ het alleen een stuk beter oplost dan Utrecht. Het aankoopbeleid van Utrecht faalt telkens weer door het telkens huren en aantrekken van 3de rangs spelers. AZ weet toch telkens weer goede spelers te scouten uit Scandinavië.

21 augustus 2016 om 18:54

Ayoub is denk ik idd een geniale speler die veel kan creëren, zie hem alleen nier als een echte nummer 10 aangezien hij steeds met z'n rug naar de goal staat en maar blijft kappen en draaien.

Waarom speelde Barazite niet?

Knappe overwinning, Utrecht uit is zeker een lastige wedstrijd en dat ook na een europese wedstrijd, Lekkere week voor de Alkmaarders.