De Boer zwaait met magere overwinning op Chinese laagvlieger af bij Ajax

Frank de Boer zat dinsdagmiddag tijdens het oefenduel tegen Liaoning Whowin voor de laatste keer op de bank bij Ajax en zag zijn ploeg uiteindelijk met een 0-2 overwinning van het veld afstappen. De Amsterdammers kregen in de eerste helft flinke kansen op meer dan de 0-1 ruststand, maar na een rode kaart van Kenny Tete vlak voor rust bloedde het duel in de tweede helft toch een beetje dood. De spelers van Ajax kunnen nu genieten van een korte vakantie voordat de voorbereiding op de voorronde van de Champions League weer begint.

/

Ajax zal na het dramatische competitieslot vooral vanuit commerciële oogpunt afgereisd zijn naar het Verre Oosten om te oefenen tegen de nummer één na laatst van de Chinese competitie. De Amsterdammers traden op het veld van het Olympisch Stadion in Shenyang aan zonder Arek Milik die zich met de Poolse ploeg voorbereid op het EK. Zijn vervanger Anwar El Ghazi kreeg na dertien minuten spelen al een goede kans, maar Liu Weiguo kon redden.

Vijf minuten later kwam Ajax dan toch op voorsprong: Nemanja Gudelj schoot na een afgeslagen corner op doel, waarna Joël Veltman de bal met zijn hoofd van richting veranderde en het net zag bollen. Ajax probeerde daarna door te drukken en via opnieuw Veltman en Amin Younes werd de voorsprong bijna verdubbeld. Vlak voor rust kwam er wel een smetje op de wedstrijd voor de Amsterdammers: Tete trapte door op de enkel van zijn tegenstander en kon gaan douchen. Vlot na de rust kreeg El Ghazi nog een aardige kans, maar zijn schot van net buiten de zestien vloog recht op de doelman af.

Ajax leek het daarna wel te geloven en liet zich wat terugzakken en zag Yang Yu met een welgeplaatste lob van afstand nog bijna Jasper Cillessen verrassen. De doelman kon de bal echter net over de lat heen tillen, waarna zijn vervanger Diederik Boer ook nog moest ingrijpen bij een poging van Zhan Jingyang. Dankzij Mike van den Hoorn werd het een paar minuten voor tijd toch nog 0-2: de Ajacied vierde de treffer alsof hij hem zelf gemaakt had maar het was toch echt een eigen doelpunt van de verdediger van Liaoning. In de blessuretijd liet Van den Hoorn nog een uitgelezen kans liggen om echt zelf te scoren: hij schoot de bal helemaal vrijstaand hoog over.