Kampioen Sparta opnieuw onderuit, Jong PSV loopt tegen 7-0 verlies aan

Kampioen Sparta Rotterdam is na het kampioenschap opnieuw tegen een nederlaag aangelopen. FC Dordrecht was op Het Kasteel met 2-3 te sterk voor de Rotterdammers. FC Volendam won voor het eerst in zeven maanden weer eens een uitwedstrijd en krijgt daardoor MVV Maastricht tegenover zich in de play-offs. Jong PSV kreeg in Almere zeven doelpunten om de oren in een enorme afstraffing.

/

Sparta Rotterdam – FC Dordrecht 2-3
Sparta ging vlak nadat het zichzelf tot kampioen had gekroond al onderuit tegen FC Volendam en de Rotterdammers hadden het op het eigen Kasteel ook niet eenvoudig met FC Dordrecht. De Schapenkoppen stonden na een dik kwartier al met 0-2 voor: Rangelo Janga opende de score met een knappe kopbal, voordat Alvin Daniels vijf minuten later de tweede maakte. Sparta herstelde zich daarna iets van het stormachtige begin van de bezoekers en een kwartier later kon het thuispubliek ook juichen: Stijn Spierings schoot de bal via een tegenstander achter Robbert te Loeke. De thuisploeg stelde in de thuisploeg via Ryan Sanusi kortstondig orde op zaken, voordat Jeffry Fortes Dordrecht weer de voorsprong bezorgde.

FC Oss – FC Volendam 1-2
Voor FC Volendam viel er vrijdagavond nog van alles te winnen: de ploeg moest met het oog op de play-offs een goed resultaat neerzetten tegen hekkensluiter FC Oss. De Volendammers begonnen dan ook goed aan de wedstrijd en creëerden een aantal aardige kansen. Vlak voor rust sloeg echter het noodlot toe: Richard van der Venne zette de thuisploeg op voorsprong. Volendam wist dat het in de tweede helft aan de bak moest en Jack Tuyp gaf vlak na rust het goede voorbeeld met de gelijkmaker. De bezoekers drukten daarna door en Elson Hooi zorgde twintig minuten voor tijd voor de bevrijdende 1-2. De Volendammers mogen zich nu opmaken voor play-off wedstrijden tegen MVV Maastricht.

/

Achilles ’29 – VVV Venlo 1-3
VVV Venlo was met het hoofd al bij de play-offs, maar er moest vrijdagavond eerst nog een wedstrijd afgewerkt worden tegen Achilles ’29. Dat de bezoekers zich toch nog wel konden motiveren voor de laatste competitiewedstrijd van het seizoen bleek wel na een half uur, toen Ralf Seuntjes zijn ploeg op 0-1 zette. De Limburgers drukten daarna door en het was Mitchel Paulissen die een prachtige aanval afrondde voor de 0-2. Na de rust hield VVV de bal veelvuldig in bezit, al duurde het even voordat de ploeg echte kansen creëerde. Seuntjes gooide de wedstrijd twintig minuten voor tijd met zijn tweede van de avond dan toch in het slot. Nicky van der Goes maakte nog wel een eretreffer.

Go Ahead EaglesNAC Breda 4-1
NAC Breda begon flitsend aan de uitwedstrijd in Deventer, maar het was Go Ahead Eagles dat al vroeg op voorsprong kwam. Na nog geen tien minuten kon Jelle ten Rouwelaar de bal al uit het net vissen: de keeper bokste in eerste instantie een corner weg, maar Darren Maatsen was attent en knalde de rebound binnen. Tien minuten later was het ook al 2-0, nadat Leon de Kogel een voorzet van links goed binnenkopte. In de tweede helft mocht de spits ook nog zijn tweede van de avond maken en zette hij de 3-0 eindstand op het scorebord. Kenny van der Weg redde in de blessuretijd nog wel de eer voor de bezoekers, maar dat was niet het laatste doelpunt: … maakte er nog 4-1 van.

/

FC Emmen – Fortuna Sittard 1-2
Voor Fortuna Sittard was het seizoen na vrijdagavond afgelopen, terwijl FC Emmen zich al geruime tijd verzekerd wist van deelname aan de play-offs. De thuisploeg wilde het reguliere seizoen wel met een positieve noot afsluiten en na nog geen twintig minuten betaalde het goede begin zich uit: Erixon Danso schoot de bal prachtig langs Ferhat Kaya. De bezoekers namen na rust het initiatief echter over en Lars Hutten zorgde voor de gelijkmaker: hij omspeelde Dennis Telgenkamp knap en rondde daarna af. Diezelfde Hutten zorgde tien minuten voor tijd ook nog eens voor de voorsprong door een corner knap af te ronden.

Almere City – Jong PSV 7-0
Voor Jong PSV kon het bezoek aan Almere City niet veel slechter beginnen: Olivier Rommens kreeg na drie minuten spelen al rood voor het neerhalen van de doorgebroken Soufyan Ahannach, waarna de aanvaller zelf de vrije trap binnenschoot. Via twee doelpunten, waaronder een penalty, van aanvoerder Jason Oost werd het voor rust nog 3-0, voordat de Eindhovenaren vlak na rust nog een rode kaart te verwerken kregen. Jordy de Wijs haalde zijn tegenstander onderuit in het strafschopgebied, waarna Ricardo Kip vanaf elf meter de 4-0 binnen kon knallen. In de slotfase werd het voor Silvester van der Water een nog mooiere wedstrijd: hij maakte zijn eerste en tweede doelpunt in het betaald voetbal en zette de 5-0 en 6-0 op het scorebord, voordat Ahannach er ook nog 7-0 van maakte.

Jong Ajax - FC Den Bosch 3-1
Het was Richairo Zivkovic die na 21 minuten een moment van onoplettendheid van Jeremy Fernandes direct afstrafte: 1-0. Vier minuten voor rust kwam FC Den Bosch op gelijke hoogte: Jort van der Sande rondde beheerst een voorzet van Arda Havar af. Na rust was Van der Sande dicht bij de 1-2, maar zijn kopbal strandde uit een corner op de lat. Jong Ajax was efficiënter: Cees Heemskerk wist nog wel te redden op een inzet van Donny van de Beek, maar in de rebound kon Sam Hendriks in de 63e minuut eenvoudig de 2-1 maken. Tien minuten later bepaalde Van de Beek op fraaie wijze de eindstand.

RKC Waalwijk - MVV Maastricht 1-3
Stef Peeters leidde de eerste twee treffers van de bezoekers in: eerst kon Steven Pereira vrij raak koppen en daarna werkte Pieter Nijs zijn lage voorzet af. Pieter Langedijk schoot met rechts de aansluitingstreffer binnen. Luca Polizzi bracht de marge weer op twee treffers. Nick Coster kreeg bij zijn afscheid rood; tweemaal geel. Voor de aftrap annonceerde RKC overigens de komst van Serginho Greene. De 33-jarige verdediger speelde nog met de Waalwijkse club in de Eredivisie.

Telstar - Helmond Sport 1-0
De ontmoeting in Velsen had veel weg van een oefenwedstrijd. Telstar en Helmond Sport speelden alleen om de twaalfde of dertiende plaats. Stefano Lilipaly zorgde na driekwart wedstrijd voor de enige treffer: 1-0. Anthony Correia nam afscheid na liefst 355 wedstrijden in het shirt van Telstar.

Denk je dat FC Volendam van MVV Maastricht gaat winnen in de play-offs?