Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Red je het niet bij Arsenal, dan zijn er altijd nog clubs in Nederland’

Laatste update:

Spelers die als tiener al overstappen van een Eredivisieclub naar een club in het buitenland zijn vaak onderwerp van gesprek. Veel fans menen dat de talenten zich eerst maar eens moeten bewijzen bij hun Nederlandse club, voordat ze de sprong naar bijvoorbeeld Engeland wagen. Toch staat lang niet iedereen er zo in: er zijn ook voldoende kenners die zich voorstander verklaren van een vroege transfer naar het buitenland.

/

Ryan Bouwmeester, speler van JVC Cuijk en voormalig toptalent van Vitesse, kreeg op zijn vijftiende een aanbieding van Arsenal. Hij besloot echter voor Feyenoord te kiezen en bleef dus in Nederland; inmiddels speelt hij in de Topklasse. “De jongens met wie ik nu speel, zeggen dat ik gek ben dat ik nee heb gezegd tegen Arsenal”, aldus Bouwmeester in het Algemeen Dagblad.

Hij zegt dat jonge talenten die overtuigd zijn van hun kwaliteiten, de stap naar het buitenland gewoon moeten maken als de kans zich voordoet. “En red je het niet bij een club als Chelsea of Arsenal, dan zijn er altijd nog wel clubs in Nederland die het met je willen proberen”, aldus Bouwmeester. Piet de Visser zegt in de krant dat jong naar een land als Engeland gaan echt niet verkeerd hoeft uit te werken voor een loopbaan.

De voorbeelden van spelers die het niet redden zijn er natuurlijk ook, maar De Visser haalt graag de geslaagden aan. “Laten wij in Nederland niet blijven denken dat we de beste opleiding hebben. Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar ik denk dat Jeffrey Bruma, Karim Rekik en ook Nathan Aké zich niet zo hadden ontwikkeld als ze niet eerst naar Engeland waren gegaan”, zegt de meesterscout.

Vind jij het aantal geslaagde talenten dat de Eredivisie jong verliet groot?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Vraag het maar aan Vincent van der Berg, mooie carrière gehad na zijn tijd bij Arsenal.

28 april 2016 om 08:18

Die jongen had ook wel constant blessures in die tijd.. en dan nog, heeft ie alsnog de kans gekregen bij Nederlandse clubs wat het verhaal bevestigt!

28 april 2016 om 08:46

Die had ook geen garantie dat hij het hier wel zou redden.

Kijk naar van Ginkel, naar Ake jongens met Echt talent. Als ze in Nederland waren gebleven hadden ze net zo ver of misschien we minder ver geweest als nu. van Ginkel is nu direct misschien wel weer 1 van de beste spelers va de Eredivisie. Bruma is via Engeland nu ook net zo ver in zijn ontwikkeling als een Indi die wel bleef. en zelfs sterker dit jaar en verder dan Veltman die in Nederland bleef.

Bij die grote clubs lopen echt geen koekenbakkers bij de opleiding. Je staat minder snel in het eerste, maar dat komt door het gebrek aan kwaliteit hier in het eerste. Niet omdat onze talenten zo geweldig zijn.

Vanaf Nederland kan je eigenlik alleen nog maar omhoog. Maar als je bij Arsenal niet doorbreekt kom je vanzelf ook bij een Everton, Soton of een Stoke. En precies naar die clubs gaan tegenwoordig onze spelers vanaf Ajax, PSV en Feyenoord. (depay en Bling uitgesloten)

Kijk Achabar, bleef als 1 vande weinige van de goude generatie hier. En weet ook niet door te breken in Nederland. En als nu al 3 trainers het niet in je zien dan ligt dat toch vooral aan die jonge en niet de club.

Waar je ook speelt, je moet talent hebben en mentaliteit dan kom je er altijd wel.

28 april 2016 om 10:02

"waar je ook speelt, je moet talent hebben en mentaliteit dan kom je er altijd wel"

Het is mooi dat je dat zegt in combinatie met de speler Bruma. Hij is namelijk het schoolvoorbeeld van de transformatie van een speler die er niet veel van bakt naar gewoon een goede verdediger.

Ik volg HSV wel een beetje en toen hij daar kwam was het allemaal niet zo goed. Ook het eerste jaar bij PSV vond ik vrij teleurstellend. Hij heeft zich echter enorm ontwikkeld en dat komt naar mijn mening door de speelminuten die hij gemaakt heeft. Want inderdaad, als je talent en mentaliteit hebt dan kom je wel, als je maar minuten maakt.

Daarom ben ik van mening dat wanneer hij in Nederland was gebleven en eerder zijn debuut had gemaakt en meer minuten had gemaakt. Dat hij dan verder was geweest dan dat hij nu is.

28 april 2016 om 10:12

Je kan van Ginkel ook vergelijken met Klaassen, die itt van Ginkel al CL speelde 3xkampioen werd etc etc

Net als dat je Bruma kan vergelijken met Indi (die nooit als groot talent te boek stond) maar ook met de Vrij die basis plaats heeft bij het Oranje dat de halve finale speelde op de WK en zelf uitgeroepen werd tot beste Cv.

De reden dat je daar niet doorbreek is niet zozeer het niveau verschil, maar meer dat er voor o19 50 of 60 jongens zijn en die moeten allemaal spelen.

28 april 2016 om 10:32

@ Capis de doorstroom vanuit de opleiding van elke willekeurige Engelse club naar betaald voetbal is lager dan dat bij Ajax het geval is. Ondanks dat de Engelse topclubs de crème de la crème van het jeugdvoetbal wegkopen weten ze minder profvoetballers (op elk niveau) voort te brengen dan een club in Nederland. Het is dus simpelweg niet waar dat het niet uitmaakt waar je je opleiding volgt. Onder meer Ajax kan heel veel betere cijfers over leggen dan een Arsenal.

De gevallen Bruma, Rekik en van Ginkel bewijzen juist hoe belachelijk het is voor je sportieve ontwikkeling om vroeg naar het buitenland te gaan. Alle 3 hebben ze een terugkeer naar Nederland nodig om zich klaar te stomen voor het buitenland. Bruma was afgeschreven in het buitenland en weet zich nu erg sterk te ontwikkelen, omdat hij wekelijks speelt bij een club die in zijn ontwikkeling investeert.

28 april 2016 om 10:56

Mr Objectief: Dan ben jij van mening dat hij dan verder was geweest. Dat is het probleem, dat denken wij misschien. Maar dat kan je nooit weten, misschien was hij dan al afgezaktnaar een Groningen. We weten hetniet. Maar je zal echt niet minder worden daar.

Als wij echt zo goed zijn in opleiden hier, waarom hebben we dan helemaal geen top talenten? Eriksen en Depay warend e laatste. 1 zit bij de subtop in Engeland en de andere op de bank.

De 10 grootste talenten misschien wel 20 spelen allemaal niet hier en komen hier niet vandaan. Waar baseren wij het dan op dat wij zo goed zijn in opleiden?

Hebben wij een Pogba, Dybala, Alaba, Belarin, Obolak of ga zo maar door.

28 april 2016 om 11:02

Albertino: 3x kampioen werd.... Dus als je 6c kampioen word in Luxemburg ben je ook beter bezig? 6 CL wedstrijden zijn mooi,van Ginkel/ake speelde week in week uit tegen teams van CL niveau en minstens EL niveau.

Ja toen, maar Bruma staat nu ook zeker voor een mooie transfer. En is dan nu toch ook verder da een Indi en de vrij moeten we maar zien hoe dat nu gaat worden.

En al speel je niet bij een Arsenal of Chelsea dan kom je bij iemand die voor plaats 6 tot 15 daar speelt. En valt het op dat wij als Nederland alleen nog maar spelers daar heen laten vertrekken. Bijna niks meer gaat direct naar de top, zelfs een Suarez en Eriksen gingen eerst naar de subtop. Pelle en Clasie net zo.

Laatste jaren heeft alleen Blind de stap met succes gemaakt naar de top.

28 april 2016 om 12:04

Mijn standpunt is dat je van spelen op niveau (waar resultaat echt telt) veel sneller beter wordt dan van trainen. Natuurlijk leer je in de jeugdopleiding ook belangrijke dingen en ik heb ook nergens gezegd dat ik de opleiding in Nederland beter vind dan in Engeland. Maar ik denk ook niet dat in Engeland nou beter getraind wordt.

Je kan inderdaad niet met zekerheid zeggen dat Bruma verder was geweest wanneer hij in Nederland was gebleven, maar je kan wel met zekerheid zeggen dat hij veel meer minuten had gemaakt wanneer hij in Nederland was gebleven. En dat is wanneer je echt stappen gaat maken.

Je moet namelijk wel erg goed zijn wil je jezelf bij een topclub bij Engeland in de basis spelen. Alleen bij Manchester lukt dat nu, maar dat komt door ome Louis. Ook Wenger heeft er een handje van.

Maar Chelsea en City met name die kopen toch vooral. Daar kom je niet zomaar tussen. Toen Ferguson nog bij United zat brak Pogba ook niet door.

28 april 2016 om 12:26

Hoe kan je nu met zekerheid zeggen dat Bruma veel meer minuten zou hebben gemaakt? Hij was 19 toen hij in de basis stond bij Hsv.

Vermeende toptalenten als Nouri en van de Beek zijn beiden 19 en komen voorlopig nog niet aan de bak. Een Tete debuteerde ook op 19-jarige leeftijd. Sven van Beek kwam in de basis toen hij 20 was. Karsdorp idem.
Een Muric is inmiddels 20 en heeft dit seizoen welgeteld 28 minuten mogen maken in de Eredivisie.

Men doet net alsof alle talenten hier standaard op 17-jarige leeftijd in de basis staan, maar dat is overduidelijk toch niet waar.

28 april 2016 om 12:35

Je weet hoe dan ook zeker dat je het vanuit de jeugd nooit gaat redden tot in het eerste in Engeland. En als je het niet red in bijvoorbeeld ajax 1 dan ben je ook nog wel een redelijke kans om in Nederland bij een prof club terecht kunt. De kans dat je het eerste in de Nederlandse top haalt, is daarbij wel beduidend groter! Echt top talent zou er goed aan doen eerst in Nederland te ontwikkelen zou ik zeggen. Maar de twijfel gevallen kunnen beter meteen gaan cashen natuurlijk. Bv een bazoer, die zouden we amper kennen als hij naar Engeland was gegaan en moet je kijken waar hij nu staat! ?

28 april 2016 om 15:30

Als jij op je 23 aanvoerder bent van een topclub als Ajax daarmee CL speelt en 3 maal kampioen word ben je beter bezig dan een Ebicilio die nu door twente werd verhuurt aan Ado en die helemaal niets heeft gepresteerd ja.

Willems en Ake kan je ook mooi vergelijken, Ake speelt dit seizoen voor het eerst op niveau, terwijl Willems op dezelfde leeftijd al een EK, WK speelde Kampioen werd CL speelde, maar jij vind dat Ake net zo ver is ?

Het is zoals polop zegt toch opmerkelijk dat ze allemaal terugkomen met hangende pootjes om weer proberen een transfer te maken, wat overigens voorlopig nog geen gelukt is.

28 april 2016 om 16:51

Je roept hier constant dat Willems een WK heeft gespeeld, echter heeft Willems welgeteld 0,0 seconden op het veld gestaan op een WK. Dergelijke onzin verkondigen getuigt niet echt van kennis van zaken.

Ake heeft overigens ook CL gespeeld. Tevens in de kwart finale en halve finale van de Europa League gespeeld. Hij maakt dit seizoen veel indruk en houdt zich uitstekend staande in de Premier League. Je kan toch moeilijk beweren dat die jongen zich niet uitstekend ontwikkelt.

Die zien we binnenkort in Oranje.

28 april 2016 om 17:53

Buiten dat staat willems er toch beter op dan ake op het moment.

Piet heeft natuurlijk een belang bij het vertrek van talenten naar Engeland. Dus logisch dat hij vooral de voordelen benadrukt.

Uiteindelijk is iedereen anders, en is het moeilijk te zeggen vooraf wat het beste voor een speler is. Maar het aantal spelers met een carrière op hoger niveau dat eerst in Nederland is gebleven en op latere leeftijd naar het buitenland is gegaan, is nog altijd veel groter dan het aantal dat vroeg naar Engeland of zo is vertrokken.

28 april 2016 om 09:14

Logisch, want je pakt hier de meest geslaagden uit honderden of wellicht wel duizenden talenten en vergelijkt dat met een groepje van pakweg 20 man die in de afgelopen jaren in de jeugd over zijn gestapt.

Uit dat relatief kleine groepje zijn 5 spelers wel international geworden (krul, Bruma, Rekik, van Aanholt en Ozyakup).

Ja, want Rekik is zo goed geworden. Dat had hier in Nederland echt niet gekund.

28 april 2016 om 09:16

Rekik is 21. Het is eigenlijk belachelijk dat zo'n speler zo beschimpt wordt terwijl hij nog hartstikke jong is. Voor zijn leeftijd is hij al behoorlijk ver. Hij moet nu vooral ervaring opdoen en dan zal het me niet verbazen als hij binnen enkele jaren een onbetwiste basisspeler in Oranje wordt.

28 april 2016 om 09:51

Dat denk ik niet. Hoe oud is Bruma? Die vind ik echt wel beter dan Rekik en die gaat ook nog wel even mee Voor de rest schat ik Riedewald en Kongolo ook beter in dan Rekik. Maar misschien ligt dat aan mij.

Ik wou ook niet aangeven dat ik Rekik heel slecht vind ofzo en beschimpen doe ik ook niet. Bedoelde alleen te zeggen dat Rekik nou niet het schoolvoorbeeld is van talenten die in het buitenland zo goed zijn geworden.

28 april 2016 om 11:07

Bruma is 24, Bruma op zijn 21ste was niet zo ver als Rekik

Als je echt goed bent en de juiste mentaliteit hebt redt je het wel. Dan maakt het niet uit.

28 april 2016 om 08:50

Echt he, helemaal met jou eens! Of je nou vroeg vertrekt of blijft, als je het kan halen dan zul je dat halen! That dead simpel

Het klopt wel wat hij zegt. Barazite is ook jong vertrokken naar Arsenal en kreeg in de Eredivisie een herkansing. Hetzelfde geldt voor Bouy, Labyad, van Velzen, Jordy Brouwer, Collins John en ga zo maar door.

Voor hetzelfde geldt scheur je op je 20e alles in je knie af en baal je dat je de overstap niet hebt gemaakt.

28 april 2016 om 08:41

Maar wel opvallend dat van alle spelers die wel gaan er niet 1tje een echte topper is geworden.
In alle jaren dat dit al bezig is niet 1.

28 april 2016 om 09:18

En van die honderden/duizenden Nederlandse talenten die in Nederland zijn gebleven is er ook niet 1 als topper te bestempelen.

Dat is eigenlijk nog veel en veel opvallender.

28 april 2016 om 09:39

Laat ik dan anders stellen (voor jou iets makkelijker je bent nogal eigenwijs op dit gebied) opvallen dat er niet 1 doorgebroken is en meer dan de helft inmiddels op onderkant nederlands voetbal speelt.

Overigens werden spelers als Vdvaart Sneijder Robben ook begeert door buitenlandse ploegen, maar je kan niet stellen dat die niet zijn doorgebroken toch ?

Kyle Ebicilio was ook zn wereldtalent, speelt nu bij Ado leeftijdsgenoot Klaassen ging niet en speelt nu met Ajax al 2 jaar om het kampioenschap.
Bouy was zelfs aanvoerder en oogappel van de Boer, moest met alle geweld naar Juventus, en waar is die nu ?
Met alle respect bij Zwolle, tegen argument is weer Klaassen.

Wie is er verder ?

28 april 2016 om 10:55

Jammer dat je het persoonlijk moet maken en mij van koppigheid op dit gebied moet betichten. Gebrek aan goede argumenten?

Het zegt genoeg dat je terug moet grijpen op een generatie voetballers die inmiddels de 30 ruim is gepasseerd.

Je pakt nu Klaassen, 1 van de betere voorbeelden uit honderden talenten, en zet hem af tegen een zeer klein groepje. Het is gewoon een onzinnige vergelijking en die kan je andersom net zo makkelijk maken.

Ake speelt wekelijks in de Premier League. Ruben Ligeon is verhuurd aan Utrecht en zit daar op de bank. Marvin Höner werd door Ajax aangetrokken en speelt nu op het vierde niveau in Duitsland. Supertalenten van de Beek, Zivkovic en Nouri zijn inmiddels 19 en ballen een beetje in de Jupiler League, terwijl de18-jarige Fosu-Mensah zijn minuten in de Premier League maakt.

Wie is er verder?

Het is een simpel feit dat er sinds de generatie Robben geen enkele Nederlands talent het tot een wereldniveau heeft weten te schoppen. Dan kan je mij wel van koppigheid betichten, maar het gebrek aan Nederlandse topspelers geeft toch aan dat de opleiding via Nederland niet onomstotelijk de beste weg is.

28 april 2016 om 21:00

Je noemt Ligeon die natuurlijk absoluut geen toptalent was itt tot Ake die dat wel was. Je kan wel makkelijk een toptalent met een leeftijdsgenoot vergelijken maar dan moet je het wel eerlijk doen.
Ake kan je dus makkelijk vergelijken met Willems, die zijn net zo oud waren beide grote talenten.

Vdbeek, Nouri en zivkovic spelen in de JL dat klopt, maar dat is beter dan eens in d e twee weken spelen in een veredelde jeugd competitie.

Is het niet al bijzonder knap dat Nederland zoveel wereldspelers voortbrengt itt bijvoorbeeld Engeland die in principe altijd de mindere zijn geweest van Oranje, terwijl die 10tallen miljoenen voetballers hebben.
Dus dan is misschien de opleiding niet zo goed als jij denkt.

Ik vind Ake Rekik en Bruma nou niet echt goede voorbeelden. Ze hebben gewoon een tijd stil gestaan in hun ontwikkeling. En bij een topclub op de bank zitten of bij het tweede daar leer je helemaal niks van.

28 april 2016 om 08:41

Bij Feyenoord op de bank zitten leer je ook niets van. Vraag het maar aan Achabar en deze vent.

28 april 2016 om 08:50

Je traint met jongens als een Terry, Ivonvic en tegen een Costa.. Leer je heel wat meer van dan van spelen tegen een met alle respect Graafschap of zelfs een Utrecht.

Je ziet dat bijna geen 1 speler vanaf Nederland gelijk het tempo aan kan in Engeland, fysiek en conditie. Hebben ze dus ook niet hier geleerd met het wel spelen.

28 april 2016 om 09:01

Geloof je nou echt dat zo'n jongen vaak met het eerste elftal mee traint? Trainen is voor die grote sterren veel te belangrijk om dat niet op het hoogste niveau te doen. Dus die trainen hooguit met spelers uit het tweede elftal, en echt niet met jeugdspelers.

Bruma is 25 en speelt voor het eerst in zijn leven een echt goed seizoen, in een elftal dat verder ook goed draait. Dit is zijn derde jaar bij Psv. Dan heeft hij die jaren ervoor gewoon stil gestaan, want blijkbaar heeft hij pas terug in Nederland leren verdedigen. Toen hij wegging was hij immers een van de grootste talenten van Nederland.

28 april 2016 om 10:41

Wereldtalent Bruma kon er anders geen snars van toen hij bij Chelsea en HSV mee mocht trainen/spelen. Pas sinds zijn periode bij PSV is hij zich weer razendsnel aan het ontwikkelen.
Spelers leren in Engeland inderdaad meer op fysiek gebied dan dat ze in Nederland zouden doen. Laat dat nu net het minst moeilijke te zijn om te leren. Het ophemelen van het trainen met grote sterren vind ik echt ridicuul. Vrijwel elke topspeler of coach zegt dat ze door het drukke speelschema alleen maar leven van wedstrijd tot wedstrijd. Spelers zijn met name bezig te herstellen van de vorige wedstrijd en zich voor te bereiden op de volgende. Die trainingen worden met een heel andere intensiteit gespeeld en zijn voor een jonge speler helemaal niet zo nuttig.

28 april 2016 om 09:07

Waarom geen goede voorbeelden? Ake is 21 en staat in de basis bij Watford en clubs als Liverpool en West Ham hebben interesse in hem, Rekik kwam op 20(?) jarige leeftijd naar PSV en heeft 2 seizoenen in de basis gestaan, Bruma is nu 24 maar staat al 3 jaar in de basis bij PSV.. hoezo stil gestaan in hun ontwikkeling? Of wil je zeggen dat Bruma en Rekik zo veel talent hebben dat als ze in Nederland waren gebleven ze nu bij Barcelona of Juventus hadden gespeeld?

28 april 2016 om 09:28

Rekik was 18 toen hij naar PSV kwam en een basisplaats wist te bemachtigen.
Mensen hebben gewoon en zwaar onrealistische verwachting van die talenten.

Als ze geen wereldsterren zijn voor hun 20ste levensjaar dan zijn ze blijkbaar mislukt.

28 april 2016 om 10:05

De enige vergelijking is spelers uit de zelfde leeftijd en die ook werden gezien als groot talent en waar die nu zijn.

Rekik, heeft na 2 schutteren een tranfer verdient op basis van naam en nu word hij als grootste miskoop van Frankrijk.

Ake, speelt bij Watfort ja een ploeg die schippert tussen Championship en Premier league, terwijl leeftijdsgenoten als Willems etc etc CL spelen Wk spelen.

Bruma is nu 24 en speelt het eerste goede seizoen in zn cariere, jongens uit de zelfde leeftijd, Klaassen bijvoorbeeld heeft al 3 kampioenschappen gevierd, CL gespeeld.
Wat te denken van De Vrij ? Speelde een WK halve finale, speelt (mits fit) een belangrijke rol bij Lazio.

Nee vergelijken kan je het nooit maar feit is dat alle jonge jongens die op hun 16de zijn gegaan (en dat zijn er best wat) speelt alleen Krul bij zn club. De rest is of al afgevloeit naar lager soms zelfs amateur niveau.

28 april 2016 om 10:24

Maar er zijn toch ook spelers, van ongeveer dezelfde leeftijd, die in Nederland bleven maar (ook) niet doorbraken? Bekijk dat topic eens wat hier gisteren stond over oranje -17 dat destijds (europees) kampioen werd. Team met onder andere Rekik, Willems, Kongolo, Ayoub, Ebicilio, Depa, Ebecilio. Per speler is uitgewerkt waar ze nu staan. Van dat team spelen inmiddels ook een aantal jongens bij de amateurs.

http://www.voetbalzone.nl/inbeeld.asp?uid=276258b...
In feite kun je pas iets zeggen over de carrieres van die spelers als ze allemaal gestopt zijn. Dat van deze groep nog een paar spelers hele mooie carrieres hebben sluit ik niet uit. En ik geloof er niet zo in dat iedere speler per definitie bij Real Madrid of Bayern Munchen moet hebben gespeeld om 'geslaagd' te zijn. Sterker, dat is in feite alleen weggelegd voor de superspelers. Van dat kaliber heb je er maar een paar. En zeker niet in iedere generatie.

28 april 2016 om 15:24

Ben ook met je eenss, maar je vergeet 1 ding.
Er worden niet zomaar 2 jeugdspelers willekeurig uitgekozen.
Nee de grootste talenten worden geprobeerd te halen, in jong oranje spelen uiteraard talenten maar zeker niet altijd grote.
Pak het team dat met Foppe de EK won, daar was Ramon Zomer basis speler nou die stond echt te boek als nieuwe koeman ofzo.

Maar van die namen die jij toevallig noemt, zijn er 2 vertrokken Rekik en Ebicilio beide zijn terug bij af of zelfs verder terug gezakt, Ebicilio werd nu verhuurt aan ADO en Rekik is miskoop van het jaar in Frankrijk.
Terwijl Willems al jaren lang basisspelers is bij een topclub als Psv, een halve finale wk haalde, ook een ek speelde, maar eerdaags een gig stap gaat maken, en dan komt hij dus binnen met voorgenoemde ervaring.

Depay vertrok als 1 van de beste spelers van Nederland en lijkt vooral veel in het uitgaansleven te bevinden maar die speelt voorlopig wel regelmatig in Pl.

Ook Kongolo kon weg, maar bleef en die is nu ook al 2 jaar basisspeler bij Feyenoord, international heeft afgelopen week een beker gewonnen.

Ayoub is mits fit een hele belangrijk kracht bij Utrecht, dus niet minder ver dan bijvoorbeeld Ebicilio

28 april 2016 om 12:57

@myryad

Je kunt er inderdaad over discussiëren of een speler beter tot zijn recht komt door veel speeltijd te krijgen danwel door bij een club in een grote competitie mee te trainen en op de bank te zitten. Want hoewel ik ook geneigd ben aan te nemen dat voor jonge spelers vooral heel veel spelen gunstig is voor hun ontwikkeling zit er ook een keerzijde aan die medaille.

Zo kun je ook stellen dat wel degelijk goed kan zijn om op een hoger niveau (met betere spelers) op het trainingsveld te staan. Zou Bruma echt niks geleerd hebben van het spelen tegen Drogba? Of was zijn ontwikkeling sneller gegaan als hij wekelijks tegen Bjorn Vleminckx, Malki en Mulenga in de eredivisie had gespeeld? Geen idee. Is niet te achterhalen.

En zo kun je eventueel ook stellen dat een jonge speler door een vroege overgang juist ook veel sneller de kloof met een grote competitie kan nemen. Het tempo en handelingssnelheid in de PL ligt een stuk hoger dan in Nederland. Die aanpassing vergt soms ook tijd. Tijd die jeugdspelers die vroeg overstappen dan dus ook inhalen. Die zijn namelijk al in die omgeving gewend en gegroeid (als het goed is). En kunnen ze die slag niet maken, dan zijn ze (waarschijnlijk) ook al helemaal niet geschikt voor dat hogere niveau.

Nogmaals, het mes snijdt echt aan twee kanten. En voor mij blijft beslissing of spelers het uiteindelijk in zich blijken te hebben of niet. Dát lijkt mij veel bepalender of spelers het uiteindelijk halen of niet en niet zozeer op welke leeftijd ze de overstap wagen.

Ik ben het eigenlijk wel eens met Piet de Visser. Het is helemaal geen noodzaak om persé eerst in Nederland door te breken voordat je naar het buitenland gaat. Dat het altijd beter is voor je ontwikkeling om in Nederland te blijven is helemaal geen universele waarheid.

Centraal staat hier natuurlijk de drastische verjonging die we in de eredivisie hebben meegemaakt. Sinds het 'Bosman-arrest' en het schrappen van de nationale regels over het maximum aantal buitenlanders dat iedere club mocht opstellen is de gemiddelde leeftijd van spelers hard omlaag gegaan. Van spelers wordt tegenwoordig al veel vroeger verwacht dat ze presteren en zelfs de kar trekken dan voorheen. 'vroeger' gingen spelers eind 20 pas naar het buitenland. Tegenwoordig verkassen de jonge twintigers al naar grotere competities. En daarnaast is er dus die ontwikkeling rond spelers van 15-17 (of nog jonger) die al naar clubs in de PL gaan.

De vraag is dan natuurlijk wat 'beter' is voor de ontwikkeling van die spelers. Helaas is daar eenvoudigweg geen definitief antwoord op te geven. Voor de één kan het werken, voor de ander misschien niet. Want als je de ontwikkeling van Depay ziet, dan is de vraag of zijn ontwikkeling momenteel de goede kant op gaat. En zou hij er niet beter aan gedaan hebben om al op zijn 15e naar een club in de PL te gaan? Waar had hij nu dan gestaan? Zullen we nooit weten. Zoals we ook nooit zullen weten waar Bruma, Bouy en Rekik haden gestaan als ze in Nederland waren gebleven.

Dat al die jongens door hun vertrek naar het buitenland stil stonden vind ik een té algemene opmerking. En als je dit afzet tegen de context en het gegeven dat we kennelijk ervan uitgaan dat een 18-20 jarige al zo ongeveer kartrekker en basisspeler van oranje moet zijn, tja dan heb je wel hele moeilijke maatstaven. Want hoe zit het dan met De Vrij, BMI en Depay eigenlijk? Staan die niet stil momenteel in hun onwikkeling?

En daarnaast ga ik ook niet mee in het doemdenkscenario. Als je als 16 jarige naar het buitenland bent getrokken en op je 20e weer in de eredivisie speelt, dan is je cariere natuurlkijk niet kapot of voorbij lijkt mij. Sterker, je bent nog steeds pas 20 of 22..... Oftewel, je hebt in feite je gehele carriere ongeveer nog voor je! Hoe kan je dan stellen dat die jongens 'mislukt' zijn?

Dat geldt voor Van Ginkel, Bouy, en zeker voor Bruma, Rekik en Aké. Of kijk naar Fosu-Mensah. Breekt net door in het eerste van United. Wordt die geen basisspeler op Old Trafford, dan is hij uiteraard een aanwinst voor iedere topclub in Nederland lijkt mij. Bovendien geloof ik niet werkelijk dat een speler slechter wordt van een avontuur bij een grote club in de PL. Je wordt wel een vent en sneller dan als je elke dag bij je moeder mag eten, die ook je wasjes nog voor je doet. Ik weet niet of jullie allemaal nog bij je moeder woonden op je 18e, maar ik was op die leeftijd ook zelfstandig. Hoewel mijn vrouw misschien anders beweert heb ik niet het idee dat ik er slechter van ben geworden.

Tenslotte vind ik dat er voldoende voorbeelden zijn van spelers die gewoon zijn 'geslaagd' ondanks een vroege move naar het buitenland. Spelers als Krul, Bruma, Van Ginkel, Aké en zelfs Rekik hebben gewoon prima carrieres en zullen nog verder groeien. Of ze ook zover waren gekomen, of niet, als ze in Nederland waren gebleven dat is koffiedikkijken. Zullen we nooit weten. Het enige dat we wél weten is dat die jongens niet mislukt zijn of iets dergelijks. Dus kennelijk is het niet alleen maar slecht dat ze zo vroeg die stap maakten.

28 april 2016 om 10:24

Ik vind dat jij wel erg snel tevreden bent.
Bruma is nu 24 jr en je kan stellen dat hij een prima seizoen speelt, maar de voorgaande 2 bij Psv was het niet geweldig, je kan dus duidelijk een stijgende lijn zien.
En hoe zou dat nou komen ? Nou omdat hij nu wekelijks speelt itt zijn buitenlandse jaren, vergelijk met leeftijdsgenoot de Vrij die een WK basisplaats had en een halve finale speelde en nu de omgekeerde stap maakt namelijk 1 vooruit naar Lazio waar hij mits fit een zeer balangrijke pion is.

Rekik word in Frankrijk bestempeld als giga miskoop dus om te zeggen dat hij een mooie cariere heeft gaat mij wat ver.

Ook voor AKe valt wat te zeggen namelijk dat hij nu eindelijk op niveau speelt, maar leeftijdsgenoot Willems al jaren international is zelfs een WK en EK speelde en CL speelde. Wie er verder is ? Duidelijk toch.
De Cariere van Bouy lijkt me zeker wel voorbij, vooral zoals die hem werd toegedicht. Hij speelt nu bij Zwolle (met alle respect) terwijl leeftijdsgenoten zoal Klaassen de kar trekken bij Ajax bovendien al 3 x kampioen werd en CL speelde en International is.
Ik hoor je bijvoorbeeld niet over Ebicilio ? Quincy ? van der Berg ? Brouwer ? en vele vele anderen.

Het is idd geen vaststaand feit maar wel opvallend dat alle grote talenten die vertrekken er niet 1 is die verder is dan grote talenten die bleven.

28 april 2016 om 10:39

Misschien ben ik inderdaad wel snel tevreden.

Aan de andere kant vind ik vooral dat we misschien veel te snel oordelen (spelers van 20 moeten kennelijk al kartrekker en topper zijn), terwijl je pas aan het einde van een carriere kunnen bepalen of iemand er alles uit gehaald heeft.

En ik vind ook dat we misschien een wat onrealistische maatstaf hanteren. Ik heb niet de indruk dat we er zomaar van kunnen uitgaan dat iedere generatie vijf absolute topspelers (of meer) voortbrengt. Is het niet realistischer om aan te nemen dat maar een enkeling echt een topper wordt?

Sowieso, ik zie niets slechts in het spelen in de Europese subtop. Is toch geweldig om als speler bij Ajax of Feyenoord te hebben gespeeld en daarna bij Leverkusen, Bordeaux en Sevilla? Ik zou ervoor tekenen!

En tuurlijk, ik zie het liefste ook een oranje waarvan de meesten in de Europese top spelen. Maar het is onrealistisch deze maatstaf langs iedere speler te leggen die de kans heeft om op jonge leeftijd naar het buitenland te gaan.

Ik geloof sowieso niet dat een speler kan 'mislukken' puur en alleen omdat hij vroeg naar het buitenland ging. Faalt zo'n speler in de PL en komt hij terug naar Nederland om een leuke carriere te hebben als betaald voetballer, dan ligt dat in mijn ogen echt niet puur aan zijn vroege overgang maar veel meer aan het feit dat die speler dan kennelijk gewoon niet goed genoeg was voor die (europese) top. Dan had die speler het door in Nederland te blijven, waarschijnlijk, óók niet gered. Wat dat betreft zijn Affelay, Anita, Luuk de Jong en Demy de Zeeuw ook sprekende voorbeelden.

28 april 2016 om 15:07

Op de laatste alinea na zijn we het eens.
Het is een feit dat je beter word van veel spelen, en op een zo hoog mogenlijk niveau.

Daarom kan je stellen dat het vroege vertrekken wel degelijk invloed heeft, omdat ipv op je 19de (pak even Bazoer of Willems) basis of in iedergeval volwaardig speler bent van de selectie, rondhuppelt in een o19 competitie waar je ook nog eens (niet zoals hier een a1 en a2 etc hebt maar gewoon 1 O19) 1 van de 50 talenten bent die allemaal moeten spelen.
Je maakt dus en minder minuten en op een lager niveau.

Het is niet voor niks dat jong ajax/psv in de JL spelen, dat is toch veel zwaarder/sterker/beter dan een veredelde jeugd competitie.

Dus ze doen jonger meer ervaring op door het spelen van wedstrijden op hoger niveau.

Je hoeft niet op je 20ste de kar te trekken maar het zegt wel wat dat een jongetje dat net als jij een groot talent was maar niet inging op het buitenlandse avontuur nu veel verder is dan jij bent.

Volgens mij kan je als je bij bijvoorbeeld Ajax afvalt ook terecht bij bijvoorbeeld Zwolle (menig, Becker) of zelfs Psv (van bruggen)

Ik denk dat ieder team in de eredivisie wel 1 of meerder spelers heeft rondlopen die bij bijvoorbeeld Ajax zijn weggestuurd. Je dus niet eerst voor naar het Buitenland om een mooie carriere in Nederland te hebben.

Overigens is het toch ook te meten aan het aantal talenten dat nederland altijd heeft voortgebracht.
Je bent als 1 van de kleinste voetballanden ter wereld vrijwel altijd absolute wereldtop geweest.
Dat zegt toch wel iets over hoe in ander landen met talenten word omgesprongen ? Want alleen al qua inwoners zou Nederland nooit horen te kunnen meten met bijvoorbeeld Engeland.

Maar daar komen we weer op het hele topic terug, is het o.a. door de weinige wedstrijden en vele jeugdspelers die minuten moeten maken krijgen ook Engelse jongetjes amper kansen.

Je ziet dat Duitsland (waar jeugd weer wel kans krijgt maar waar ook de "jong" elftallen op hoog niveau spelen) en Spanje (idem dito) wel barsten van talent etc.
Maar juist deze landen halen amper jeugdspelers uit andere landen.

Goed beschouwd is er eigenljk maar één partij die slechter wordt van spelers die vroeg naar het buitenland vertrekken: de Nederlandse club waar die jongen zijn opleiding genoot. Die clubs krijgen namelijk maar een kleine vergoeding als ze als tiener naar een ander land gaan in plaats van die ettelijke miljoenen die ze, potentieel, hadden kunnen verdienen bij een transfer op latere leeftijd. Wat trouwens, ironisch genoeg, exact de reden is waarom clubs als Chelsea, City en United zo graag spelers van 15 binnenhalen. Daarmee voorkomen ze om steeds de hoofdprijs te moeten betalen voor spelers van 19 jaar. Die dan, zo redeneren zij, ook nog eens eerst een tijdje moeten wennen aan het land, de speelwijze, het tempo en de handelingssnelheid die in Engeland vereist is.

En we moeten niet vergeten dat het verkopen van spelers aan de grote compeitities ongeveer hét verdienmodel is van de Nederlandse topclubs en subtobclubs. Zonder het verkopen van spelers is het bestaansrecht van de eredivisie ongeveer nihil.

Overigens nog een voetnoot. Als we vinden dat het voor spelertjes niet goed is te vroeg naar het buitenland te vertrekken, hoe zit dat dan met die jeugdspelertjes die al voor hun 18e naar onze eigen topclubs komen om in de jeugdopleiding en het tweede te komen spelen? Ajax heeft altijd een setje Denen rondlopen. PSV heeft een boel Scandinaviërs en Bosniërs in de A1 en Jong Psv. Vinden we dát dan geen probleem of hoe kijken we dan daar tegenaan? Is dát dan weer wél goed?

28 april 2016 om 12:04

Over jonge buitenlanders in onze eigen competitie hoor je inderdaad niemand. Maar dat is in veel, ook niet voetbal discussies, vaak het probleem. Er wordt maar naar een kant van de medaille gekeken. Persoonlijk juich ik de huidige ontwikkeling alleen maar toe,jonge spelers moeten gewoon gaan als ze denken dat het buitenland haalbaar voor ze is.

28 april 2016 om 15:15

Dat is idd een verschil, hier krijgen jeugdspelers altijd een kans, bij de grote clubs in Engeland niet of meestal niet. Ik bedoel Chelsea koopt de Bruyne en die mag na 1 jaar weer vertrekken nou ze mochten willen dat ze speler hadden die ook maar in de buurt komt van zijn kwaliteit.

En die werd nog gekocht nadat hij al was gedebuteerd voor Genk, laat staan als je als jochie van 16 binnen komt, dan ben je daar gewoon 1 van de 50 zoals ik hierboven al beschreef.

28 april 2016 om 16:43

Ook hier krijgen lang niet alle jonge spelers een kans danwel genoeg tijd om zich te bewijzen. Zowel bij Ajax, Feyenoord, PSV en bij de clubs daaronder zijn er genoeg jeugdspelers die het uiteindelijk daar niet redden en elders wel uit de verf komen, of totaal mislukken in het profvoetbal. Vergeet ook niet dat geld terecht een belangrijke drijfveer is voor spelers. Uiteindelijk komt kwaliteit toch wel bovendrijven. Het heeft ff geduurd voordat de Bruyne op zijn zat, maar armer is hij er echt niet op geworden. Wat een topspeler is dat trouwens.

28 april 2016 om 16:56

@lexus69

Sterker nog, als er per seizoen één of twee spelers echt doorbreken en een vaste waarde worden in het eerste elftal, dan is dat volgens mij al véél. Verreweg het grootste deel van wat in jeugdopleidingen rondloopt haalt het uiteindelijk niet bij de topclubs.

In feite kun je stellen dat de jeugdopleiding van de topclubs eigenlijk vooral een opleiding is voor de rest van de eredivisie. Als je ziet hoeveel voormalige jeugdspelers van de drie topclubs bij andere teams spelen zegt dat voldoende.

28 april 2016 om 21:04

Idd een fenomeen is het.
Het is ook logisch dat je niet 12 spelers per jaar kan opleveren, maar clubs als Chelsea en city bijvoorbeeld leveren helemaal niets af, dus spelers die daarheen vertrekken komen toch stil te staan en dat is nu juist mijn hele punt.

Je kan toch nooit ontkennen, dat voetballen in de JL of Eredivisie beter is dan eens in de twee weken in een jeugdcompetitie ?
Want dat moeten de speler van O21 doen in Engeland


Eigenlijk wilde ik nog één element toevoegen.

Kennelijk vinden we het normaal en logisch dat spelertjes al op hun 17e debuteren en op hun 18-19e dragende spelers zijn. Maar al zo jong zoveel wedstrijden spelen en presteren heeft ook zo zijn tol. Het komt steeds vaker voor dat spelers die erg jong debuteren geen lange carriere kennen en ook al vroeg weer (moeten) stoppen met voetballen. Je ziet toch vaak dat spelers die al voor of op hun 18e debuteren al vóór hun 30e opgebrand en uitgeblust zijn. Kijk naar een speler als Van der Vaart. Jong gedebuteerd in Ajax1, nu in wezen al versleten.

En ik snap best dat het natuurlijk ook te maken heeft met de fysiek van een individuele speler (de types Theo Janssen zijn niet geschikt voor topvoetbal ná hun 30e). De ene speler heeft een fysiologische structuur die beter geschikt is voor betaald voetbal van de andere speler. Maar toch valt me op dat na twaalf jaar topvoetbal de pijp soms leeg kan zijn. Zeker als je al vanaf jeugdige leeftijd 40-50 wedstrijden per jaar speelt.

In dat licht is het misschien beter dat geen roofbouw wordt gepleegd op jonge spelers en dat niet teveel spelen in het begin zich best kan uitbetalen op latere leeftijd.

Krul zei ook al dat als jet niet lukt in engeland je altijd nog terug kan en ja dat kan maar dan heb be wel een paar jaar verloren en een voetbalcarriere is niet zo heel lang. Het argument dat spelers als bruma, rekik en ake zich in nederland niet zo hadden kunnen ontwikkelen geloof ik ook niet. Er zijn ontelbare voorbeelden van spelers die in nederland zijn gebleven en zich net zo of zelfs beter dan die 3 hebben ontwikkeld (de vrij, martins indi, kongolo, wijnaldum, blind, janmaat, fer, de guzman enz.)

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren